на головну
Хто знайде два однакових відбитки пальців, отримає Нобелівську премію - жартують експерти.

11.12.2003 року

На передодні свята Дня міліції України я вирішив поспілкуватися з начальником відділення дактилоскопічних досліджень НДЕКЦ ГУ МВС України в Київській області капітаном міліції Тищенко Леонідом Миколайовичем. Дуже цікавою виявилася бесіда про непомітну на перший погляд роботу експерта дактилоскопічних досліджень.
- Рідко зустрінеш людину для якої її робота є в той же час і її хоббі? Що для Вас є робота експерта?
- Так, справді - це моє хоббі, яке не набридає - каже експерт. Адже в практиці сліди дактилоскопічного походження відіграють неабияку роль в розкритті злочинів. Візеруок, а точніше відбитки пальців, залишені на місці злочину є прямим доказом того, що саме ця людина була на тому місці. Два однакових відбитки не існує, тому й обіцяють, нагородити Нобелівською премією того хто знайде два однакових відбитки. Завжди є бажання якнайшвидше установити чиї саме відбитки були залишені на місці скоєння, щоб швидше було затримано цю особу, щоб від його дій постраждало якомога менше людей.
- А скільки відбитків пальців вже є у Вас на обліку?
- На даний час база Київської області нараховує в собі майже 280 тисяч дактилокарт, також у нас є дактилокарти, що знаходяться в ГУ МВС України в м. Києві, з дактилоскопічним відділенням якого ми тісно співпрацюємо, надаємо одне одному практичну допомогу.
- На Ваш погляд це важка праця? Мабуть потрібно багато знати, щоб провести дактилоскопічне дослідження?
- Завдяки комп`ютаризації і вдосконаленню робочих кабінетів експертів наша робота набагато полегшилась, адже маючи якусь дактилокарту порівнювати її вручну з 280-ма тисячами існуючих, фізично просто не можливо, а машина цю операцію виконує за лічені хвилини. А навчався я такої професії в Національній академії внутрішніх справ України.
- Леоніде Миколайовичу, а як в більшості випадків до дактилоскопіювання відносяться прості люди?
- Деякі громадяни вважають, що коли в них беруть відбитки пальців, то це нібито порушує їхні Конституційні права, але чесній людині немає чого боятися якщо відбитки її пальців будуть знаходитись в комп`ютері. Навпаки, нічого страшного в цьому не потрібно вбачати, оскільки відомо яка кількість неопізнаних трупів залишаються безіменними. Нажаль суспільство поки що не готове для стовідсоткового дактилоскопіювання, а на мою думку це дозволило б розкривати злочини в десятки разів швидше і ефективніше.
- Наведіть будь-ласка приклад?
- В минулому році поблизу села Блиставиця Бородянського району було знайдено труп з вогнепальними пораненнями. При проведенні дослідження сліди були не придатні для автоматизованої обробки, то ж певний час труп був не встановлений і зрозуміло, що розслідування даного вбивства не давало бажаних результатів, але за рахунок свого бачення і неабиякого досвіду все-таки вдалося встановити справжній візерунок, а трохи згодом і особу цього чоловіка.
-Розкажіть будь-ласка про особливості чи секрети які є в роботі експерта?
- З певним досвідом і набуттям практичних навичок, експерт, котрий виїздить на місце злочину спочатку має реально оцінити обстановку, тому що в кожній ситуації потрібно діяти по - різному, знати певні хитрощі. Наприклад, експерт виїхав на квартирну крадіжку, в першу чергу повинен поставити себе на місце крадія, щоб встановити можливі місця де він міг залишити сліди. Якщо крадіжка була здійснена через кватирку, то більш детально потрібно "попрацювати" з віконною рамою, виявити там якомога більше "пальчиків", щоб потім порівняти їх з відбитками мешканців даної квартири чи будинку і виявити той слід який ймовірніше всього залишив злодій.
- Щоб Ви побажали своїм колегам напередодні свята Дня міліції.
- В першу чергу хотілося б побажати здоров`я та родинного тепла кожній родині правоохоронців, натхнення та успіхів в цій нелегкій, але такій потрібній людям і державі, праці.

Олександр Коваленко
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області


Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera