на головну
ПІДТРИМКА КОЛЕГ НАЙВАЖЛИВІШЕ В РОБОТІ МОЛОДОГО ПРАВООХОРОНЦЯ

18.12.2003 року

Свято Дня міліції, мабуть, найбільше чекають ті, кому ще не набридло його відмічати - це молоді співробітники правоохоронних органів. Про свої перші кроки в службі нам розповідає оперуповноважений Управління по борьбі з організованою злочинністю ГУ МВС України в Київській області з особливо важливих доручень Палатов Сергій.

- Сергій Олегович, розкажіть будь-ласка про підрозділ в якому Ви працюєте, його завдання?
- Спецпідрозділ УБОЗ було створено з метою викриття злочинів які скоюються організованими злочинними групами та злочинними організаціями. Крім того підрозділ займається виявленням фактів корупції. Можна вважати, якщо ми спрямовуємо свій шлях до Європейських стандартів з метою створення правової держави, то УБОЗ повинен займатися своєю справою, щоб зміцнювати атмосферу законності в державі, навіть не дивлячись на те, що за роки існування плідної роботи в великому обсязі УБОЗ виконав свою місію.
- Чи реагуєте ви на анонімні повідомлення?
- Випадки бувають різні, і може статися так, що анонімне повідомлення дійсно може підтвердитись, а іноді це може бути наклеп або частина жарту. Але ми обов`язково повинні реагувати на анонімні повідомлення і у всякому разі повинні перевіряти їх. Тому що анонімне повідомлення може містить в собі інформацію про дійсно скоєний тяжкий чи резонансний злочин.
- Мабуть на виконання такої важливої справи дуже ретельно підбіраються кадри працівників. Ви потрапили на роботу в УБОЗ на конкурсній основі?
- Так я влаштовувався в УБОЗ і під час цього проходив багато тестувань і бесід з керівниками різних рівнів. Проходив професійну атестацію і після цього керівництво зробило висновок, що мене доцільно призначити на посаду оперуповноваженого УБОЗу.
- Де Ви навчалися?
- Я закінчив Херсонський факультет Запорізького юридичного інституту у 1998 році і в 2003 закінчив факультет підготовки керівних кадрів НАВСУ.
- Чи відрізняється теорія від практики?
- Порівняти навіть не можливо тому що вони існують разом і виконують одну справу. Треба зрозуміти, що теорія і практика - це є різні поняття, але одне без іншого в повному обсязі існувати не можуть. Якби не було практики, то не було б про що розмовляти під час теоретичних завдань.
- Тобто як в книжці написано так треба і діяти?
- Коли людина має певний досвід, а в даному випадку досввід міліцейської роботи, то там дійсно вивчаючи теоретичний матеріал можна уявляти собі, що це відбувається практично, але коли теоретичний матеріал вивчає абітурієнт чи слухач, то йому може не доставати інформації яку він оримує з теоретичного знайомлення. Тут якраз не вистачає практики, оскільки його уявлення про дійсність не може бути не точним.
- Коли Ви тільки прийшли на роботу у Вас був наставник?
- Так безумовно за мною був закріплений наставник, але насправді весь колектив УБОЗу Київської області допомагав мені зрозуміти, чим відрізняється діяльність спецпідрозділу, що є приорітетами діяльності, давали можливість робити самому певні висновки, якщо було щось не зрозуміло, то можна було сміливо звертатись як до рівного колеги так і до керівників управління. Робота УБОЗу налаштована таким чином, що керівництво в повному обсязі керує своїми підлеглими, а вони в свою чергу постійно доповідають про виконану роботу. Таким чином виходить що керівництво і підлеглі займаються однією справою - боротьбою з організованою злочинністю. Якщо потрібно, то обов`язково звертаюсь до керівництва і не пам`ятаю випадків щоб керівники відмовляли і не допомогли. Їх професійний рівень настільки високий, що досить для всіх підлеглих і особливо для молодих фахівців. Саме до них вони ставляться з особливою пильністю слідкують за кожним кроком, виправляють, наставляють порадами, моделюванням певних ситуацій, дають змогу дійти самому якогось висновку, діляться життєвими інструкціями, які набули самі за роки праці для того щоб молоді могли краще працювати. Ми в першу чергу навчаємося в керівництва, яке для нас є прикладом у всьому.
- Яка справа Вам найбільше зам`яталась?
- Найбільше мені запам`яталося розкриття злочинів про вчинення цілого ряду шахрайств, котрим займався весь УБОЗ коли я вперше прийшов на роботу. В результаті спецпідрозділом "Сокіл" при УБОЗ ГУ МВС України в Київській області затримано підозрюваного, який цим займався не лише на території Київської області, а й на території всієї України і знаходився в міжрегіональному розшуку.
- А часто доводиться чути погрози з боку людей, проти яких порушено кримінальні справи?
- Ні, я не можу сказати, що це відбувається, тому що кожного разу коли працівники УБОЗу проводять перевірку, здійснюють діяльність спрямовану на попередження, розкриття чи виявлення злочину поводять себе дуже професійно і тому не дають приводу для того, щоб в їх адресу висловлювались погрози. Ніхто не провокує інших осіб для того щоб вони були змушені погрожувати. І кожного разу працівник УБОЗу поводиться настільки професійно, що погрожувати йому просто не доцільно і ці люди з якими ведеться бесіда, чи яких допитують це розуміють. Хоча іноді бувають і виключення. Наше керівництво постійно дбає про те, щоб з підлеглими нічого не трапилося. За часи діяльності в міліції випрацювані певні тактичні прийоми, тактика проведення дій передбачає обережність, тому, як правило на пригоди, перевірки чи з`ясування певних обставин працівники УБОЗу виїзджають вдвох чи втрьох. Також всі працівники УБОЗу постійно займаються фізкультурою та вивчають прийоми рукопашного бою.
- З ким Вам спілкуватися складніше?
- Складніше завжди з особами, які мають дуже низький освітній рівень, та живуть "минулими поняттями". На допитах, вже мій досвід показує, що заможніші люди поводять себе і спілкуються більш культурно, мабуть це відбиток освітнього рівня, соціальне становище людини, тому якщо з такими людьми поводитись професійно грамотно, то ні в якому разі не виникне ніякого конфлікту. Особисто в мене ніколи конфліктних випадків не було, оскільки я кожного разу дуже уважно спілкуюсь і якомога коректніше.
- Ви ще шукаєте "себе"? Яка Ваша мрія?
- Я вважаю, що основне направлення роботи в міліції - це моє, але безумовно шукаю себе в тому плані, щоб продовжувати йти вперед, підвищувти свій професійний рівень, але досі шукаю себе в тому, де можна було б зупинитися саме в міліцейській діяльності, тобто в якому підрозділі залишитись працювати, яку посаду обіймати. Я завжди мріяв про працю в елітному підрозділі, тому дуже хотів працювати саме в обласному УБОЗі, бо чув від викладачів та старших кодег по службі, що саме в Київській області можна отрмати великий досвід і підвищити кваліфікацію. Тепер мрію мати повагу серед людей і бути професіоналом.

Інна Ільченко
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області


Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera