на головну
НЕЛЕГКА "СТОДНІВКА" МІЛІЦЕЙСЬКОГО ГЕНЕРАЛА

19.12.2003 року

…Наприкінці грудня минуло 100 днів, як призначили на посаду начальника ГУ МВС України в Київській області генерал-майора міліції Анатолія Волощука. Як пройшли для нього ці дні, що відбулося цікавого в регіоні на ниві протидії криміналу, чим планує нас здивувати міліція Київщини найближчим часом, відправився дізнаватись наш кореспондент. Отже, ми в гостях в Анатолія Волощука.

У НЕЛЕГАЛЬНИХ СПИРТОЗАВОДЧИКІВ ЗІРВАЛО "ДАХ"

- По великому рахунку, Київська область - регіон з розвиненим аграрним сектором економіки. Тут виробляється величезна кількість стратегічної сировини - зерна, цукру…
- Тому ми повинні уважно стежити за тим, щоб не було розкрадань й всякого роду порушень пов'язаних з цією сировиною. Я не буду перебільшувати, якщо скажу, що майже кожна друга пляшка спиртних напоїв, з тих, що є в продажі, - виготовлена в кустарних умовах, чи, як люблять казати в народі, "ліва", неякісна. У нас нещодавно, наприклад, у Сквирі виявлено факт виготовлення недоброякісної горілки під брендом "Пшенична" ТОВ "Есфуд" у кількості 1500 пляшок. "Підпільники" навіть зуміли дістатися до відзначеного "печаткою" ЧАЕС Полісся. У с. Нивецьке Поліського району місцеві правоохоронці знайшли досі невідомий "спиртзавод". Антураж безлічі каністр зі спиртом доповнювали акцизні марки нового зразка, металеві кришки для пляшок тієї ж "Пшеничної" (Есфуд) та інше, "звичне" для таких випадків устаткування.
Оригінальне місце для розливу різноманітної сивухи під видом відомих торгових марок вибрали підпільники в Броварському районі, що затишно розташувалися в приміщенні недіючої насосної станції поблизу с. Світильня. Правоохоронці, що вилучили звідси безліч сотень "заправлених" пляшок з горілкою "Російською", "Мягков", "Пшеничною-Немирів", коньяком "Квінт" і "Десна", оцінили спритність пройдисвітів, порушивши повновагу кримінальну справу.

- А яка справа із серії "високоградусних" підробок виявилася найбільш резонансною?
- Днями нами була отримана оперативна інформація про те, що в м. Узині Білоцерківського району мається оцтово-дріжджовий завод, де хазяїни перепрофілювали його устаткування під підпільне виготовлення спирту для подальшої реалізації по всій Україні. У результаті підрозділом нашого УБОЗу була затримана машина в момент вивозу цієї сировини, - вантажівка з більш ніж 2 тоннами спирту встигла доїхати до кордону з Черкаською областю. Документи виявилися підробленими, і супровідного на іномарці вантаж спирту жителя Луганська довелось затримати. На складі підприємства потім знайшли і наклали арешт на більш ніж 260 тонн "незаконнонародженого" спирту. По самих скромних оцінках - на 1,5 млн. гривень.
По висновку експертів "Укрспирту", податкової інспекції, Держстандарту, СЕС й наступної комплексної перевірки, вилучений спирт виявився вкрай неякісний. Уявіть, коли на підпільному цеху, а саме туди звичайно направлялася "сировина" з Узина, спирт розбавлявся один до чотирьох-п'яти з водою. Виходить, що тільки з арештованої міліцією партії неякісного спирту вийшло б близько 1000 тонн небезпечної для здоров'я горілки, яку потім продавали під видом відомих торгових марок мінімум по 8-10 гривень за літр. Тобто реальний доход підпільників міг досягти 10 млн. гривень! А скільки вони устигли вже зробити нелегального спирту й у підсумку продати, поки ще ніхто не знає, думаю, що мої колеги незабаром відповідять на ці питання. Однозначно, що згаданий мною факт - це виявлення одного з найбільших за останні роки в Україні підпільних спиртзаводів. Збиток же для здоров'я людей не піддається якому-небудь підрахунку, - він колосальний.
По цій справі затримані чотири особи. З'ясовуємо, який час вони працювали. Звичайно, були потім дзвінки, дехто намагався дати сій справі по "гальмах", але ми цих людей попередили: про всі спроби тиску на розслідування буде інформуватися Міністр внутрішніх справ, а при необхідності - і вище керівництво країни. Незабаром, подібне "покривательство" припинилося.

МІЛІЦІОНЕРИ СКУПОВУВАЛИ ЗБРОЮ ПІД ВИГЛЯДОМ ГАНГСТЕРІВ

- З Вашого дозволу, перемістимося в область більш похмурих "фігурантів", що доставляють чимало турбот підлеглим генерала Волощука. Як в регіоні викривають злочинні угрупування, розкривають пов'язані з ними резонансні справи?
- От буквально сьогодні мені доклали останні подробиці, думаю цікавої для вас і читачів, справи. По оперативній інформації співробітники УБОЗу у Вишгородському районі знайшли підпільну збройову майстерню, - ми близько трьох місяців інтенсивно її розробляли. Суть цього кримінального кросворда в тім, що в одному із сіл району п'ять чоловік (у т.ч. троє раніше судимих) організували майстерню по реставрації і відновленню старої зброї й виготовленню нової. Деякі з них мали навички токарського виробництва, закупили відповідні верстати й устаткування. Підозрювані різними шляхами діставали вогнепальну зброю - нишпорили по місцях колишніх боїв минулої війни, знаходили потрібних людей. Ролі серед угруповання розподілялися чітко. Потім зброя реалізовувалася, - що і було основною метою злочинної групи.
Правоохоронці здійснили кілька оперативних закупок, - закон нам дозволяє негласно, під прикриттям скуповувати кримінальні "стволи". Тоді, дотримуючи конспірації, у коло потенційних "клієнтів" зброярів під виглядом гангстерів впровадилися офіцери міліції. Вони придбали три гвинтівки Мосіна (одна з них з оптичним прицілом), саморобні пістолети, значну кількість боєприпасів. Коли ми установили місце перебування майстерні, усіх причетних до її існування, то прийняли рішення повноцінно їх викривати. Провели за участю спецпідрозділу "Сокіл" одночасно шість обшуків, у ході яких удалося додатково вилучити три карабіни "Маузер", і ще 12 одиниць різної вогнепальної зброї, гранату й багато патронів, що зберігалися в декількох схованках - "схронах". Також реквізували й устаткування горе-майстрів, заготовки, складові частини до зброї. Тим часом цю групу перевіряють до скоєння різних резонансних злодіянь, адже клієнтами підпільних зброярів були явно не мирні люди. Варто, наприклад, згадати, що одного з кримінальних авторитетів столиці недавно убили саме з подібної "саморобки", тому заявлю однозначно, - ми сим затриманням запобігли не одному "гучному" злочину, можливо, навіть врятували чиїсь життя.

- Чи могли ці, з дозволу сказати, стволи, "відгукнутися" десь і в Київській області?
- Так, заперечувати не стану, могли, ще як могли! У тім же Васильківському районі три місяці тому убили відомого по групі Савлохова авторитета - п'ятдесятилітнього Ш. Розстріляли його вночі в спальні на власній дачі в с. Здоровка, ймовірно з пістолета Макарова. При цьому з особняка пропали хазяйський золотий хрестик вагою близько 700 грам і перстень з величезним діамантом. Як професіонал, що бачив у своєму житті багато кривавих драм, скажу, що це убивство з ряду примітних. Потерпілий - колишній бригадир злочинної організації. За нашими відомостями приблизно за два тижні до трагедії до нього приїжджали двоє і вимагали гроші в рахунок надання матеріальної "допомоги" колезі великого рангу, що знаходиться за ґратами. Імовірно, той відмовився благодіяти, пославшись на відсутність потрібної суми. Проте, прохачі довідаються, що незабаром той купує вельми пристойну іномарку, що й могло послужити причиною такої помсти. Убивць Ш. зараз ми шукаємо й перевіримо будь-яку дотичну цього випадку інформацію, що заслуговує уваги.

БРИЮЧИЙ ПОЛІТ ДО ЗАСІКІВ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ

- На одному з брифінгів Ви заявили, що співробітники УДСБЕЗ області викрили факт незаконної приватизації комунального майна, що належить територіальній громаді м. Біла Церква, що принесло місту збиток в особливо великих розмірах. Чи можна викласти цей факт у подробицях?
- Звичайно. Правоохоронці встановили, що в травні 2000 року, за умовами договору комісії між КП "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" (далі "БВАК") і Державною компанією по експорту й імпорту продукції, послуг військового і спеціального призначення "Укрспецекспорт", останні реалізували ТОВ "BOTIR AVIA" з Киргизії отримані напередодні на комісію від БВАК два літаки Іл-76 МД. Повітряні судна були продані відповідно за 160200 і 135500 доларів США. Ці літаки у свій час по постанові Кабміну №1135-р від 27.10.1999 року були передані у власність територіальної громади Б. Церкви.
По висновку експертного дослідження вартості літаків, проведеного по запиту правоохоронних органів фахівцями Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, мінімальна ринкова вартість Іл-76 МД складає 1250000$ за кожен екземпляр. Тобто, обидва "борти" реалізовувалися для ТОВ "BOTIR AVIA" за ціною, меншою мінімальної ринкової вартості на 2204300$, що на 1 грудня 2000 року за курсом НБУ склало майже 12000000 гривень - суму збитку комунальному господарству Б. Церкви. Звичайно, якби проводився конкурс на покупку "Ілів", то реальні прибутки від аукціону для міста виявилися б значно більшими…
…Крім всього, у ході відчуження літаків з боку посадових осіб КП БВАК і виконавчого комітету Білоцерківської міськради допущені грубі порушення закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)". Саме: не відбувся аукціон чи інший подібний конкурс із продажу літаків; Фонд комунального майна м. Б. Церква, що є органом приватизації, у процесі відчуження участі не брав. До того ж, керівник цього Фонду не затвердив акт оцінки виставленої на продаж техніки.
Основним продавцем "Ілів", яких навіть не поставили на облік як комунальне майно, повинний був виступати Фонд комунального майна м. Біла Церква. Оскільки по постанові Кабміну весь тутешній авіаремонтний комплекс Міноборони з 6-ма літаками при ньому, що знаходилися там на регламентних роботах ще з 1994 року, був переданий новоствореному КП БВАК, тобто в міську власність. Але Фонд від процесу переділу цього "жирного шматка" колишньої військової техніки практично відсторонили. Цікаво, що сама постанова КМ, - прецедент, що не мав ні до того, ні після, собі подібних аналогів в Україні.
Із шести літаків продали п'ять "бортів" один літак не підлягав якому-небудь ремонту й його розрізали на металобрухт. Двигуни з останнього зняли, і, як і всю іншу техніку, реалізували уже відомій нам киргизькій компанії "BOTIR AVIA". Три транспортних літаки "пішли" у Киргизію раніше і ми нічого не встигли вдіяти, щоб запобігти вивозу. За оперативною інформацією, ці літаки знаходяться в Арабських Еміратах й приносять своїм новим хазяям непоганий прибуток. За один "підйом" "Іл-76 МД" може заробити набагато більше, ніж за нього виклали покупці з "BOTIR AVIA"!! Примітно, що правоохоронці поки не можуть установити цю вітчизняну експертну установу, що дала висновок, який дозволив за безцінь привласнити українські літаки. Можливо, що подібної "авторитетної контори" не існувало взагалі і наявні в ділків акти - сущої води фальшивка в "високомистецькому" виконанні.

- Коли вже зайшла мова про злочини в сфері економіки, є прохання прокоментувати ситуацію з виявленим нещодавно фактом вивозу сотень тонн радіоактивно забрудненого металу з зони ЧАЕС.
- 13 листопада 2003 року, за результатами проведеної державною службою по боротьбі з економічною злочинністю роботи, порушено цікаву й резонансну кримінальну справу по ст. 265 ч.1 КК України. Його суть складається у факті вивозу п'яти радіоактивно забруднених барж і інших плавзасобів загальною масою близько 950 тонн із Чорнобиля у Вишгород, де вони були порізані на брухт без проведення попередньої дезактивації. Нікого не злякала та обставина, що ці залізяки "фонили" у кілька разів сильніше припустимих для безпечного поводження норм. Підйомом барж із дна Прип'яті підрядилася компанія ТОВ "Суднопідйом", яка також переправляла їх у Чорнобиль по Дніпру у Вишгород. Порізані частини кораблів, які нові хазяїни планували відправити по залізниці на переплавляння, тепер важко ідентифікувати, на них накладений арешт. Може навіть виникнути питання про те, щоб вивозити цей метал назад у Чорнобиль і там поховати...

ЛЕГКОВИКИ ДО СВЯТА ДЛЯ ДІЛЬНИЧНИХ

- Які нововведення найближчим часом варто очікувати від міліції столичної області, адже вона давно отримала славу новаторської?
- Для початку хотів би відзначити, що без підтримки і ділового співробітництва з місцевою владою, упровадити які-небудь масштабні нововведення дуже і дуже непросто. Скажу, що в цьому плані нам гріх скаржитися. З вересня місяця нам від обласної держадміністрації було передано більше 2,5 мільйонів гривень. Завдяки підтримці губернатора області Анатолія Засухи, до дня міліції ми плануємо провести акцію, якої в Україні досі рівних не було. 63 легкових автомобіля передадуть в Головне управління міліції області. Причому машини ці призначені не для керівництва, вони підуть у чергові частини, для служби ДАІ, і, що саме головне, левова частка потрапить до дільничних інспекторів. Відзначу, що вперше з нашої ініціативи на легковиках "шерифів" буде спеціальний знак із указівкою телефону дільничного. Це буде їх дисциплінувати, дасть можливість населенню більш тісно спілкуватися з міліцією.

- Що побажаєте своїм колегам у переддень професійного свята.
- Робота в міліції ніколи не була легким і безпечним заняттям, особливо в сучасних умовах. На жаль, нам доводиться занадто дорого платити за мирне небо, за торжество справедливості й правди - у боротьбі з криміналом гинуть кращі сини й дочки України - наші колеги. Вони навічно залишаться в наших серцях як молоді люди, що любили й хотіли жити, але не змогли піти на угоду із совістю, склали голови в двобої зі злом.
Користуючись нагодою, від імені колегії Головного управління й особисто себе, хочу від щирого серця привітати наших правоохоронців із Днем української міліції. Побажаю їм удачі й професійного везіння, спокою й благополуччя родинам. Знайте: усі, хто оберігає правопорядок у містах і селах Київщини - наша гордість, наша надія, спасибі вам за самовідданість, мужність і терпіння, нехай оберігає вас Бог!



ГЕННАДІЙ КАРПЮК
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera