на головну
НОВОРІЧНИЙ КРИМІНАЛ

25.12.2003 року

Те, що на ринки потрапляють лісові красуні, здобуті браконьєрським способом, не секрет. Величезні зусилля прикладаються лісниками й правоохоронцями, щоб вирубка ялинок була контрольованою, але навіть ще задовго до передсвяткових днів, услідкувати за всіма охочими неможливо. Тому багато людей, не задумуючись про наслідки, напевно знаючи, що ще не настала активна пора боротьби з "зеленими браконьєрами", вирубують і везуть ялинки на продаж. З метою захисту лісів від незаконної порубки, органами внутрішніх справ і держлісгоспами Київщини щорічно проводяться оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою "Ялинка". В одному з таких рейдів взяли участь і ми, щоб на власні очі побачити, як ведеться боротьба з "зеленими браконьєрами". Наш екіпаж з двома співробітниками 4-ї роти 3-го взводу ДПС ДАІ Головного управління МВС України в Київській області ст.сержантом міліції Пятишевим Олексієм та старшиною Самусенко Русланом разом з головним лісничим Лютіжської дослідної станції на службовому автомобілі вирушили по місцях де ймовірніше всього можуть бути браконьєри. Довго шукати нам не довелось і співробітниками ДАІ швидко було затримано жителя села Лютіж Вишгородського району, що зрубав кілька зелених красунь. Як пояснив нам лісничий, за дані діяння чоловіка буде притягнуто до відповідальності, оскільки законодавством України передбачені як адміністративна так і кримінальна відповідальність.
Ст. 65 (Кодексу України про адміністративну відповідальність) незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка.
Незаконна порубка і пошкодження дерев і чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках 1 на плантаціях, а також молодняка природного походження І самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, - Тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від п'яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Статгя 246 (Кримінального Кодексу України) незаконна порубка лісу.
Незаконна порубка дерев і чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях- що заподіяло істотну шкоду, а також вчинення таких дій у заповідниках або на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах карається штрафом від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.
Після складання протоколу "рубаку" було відпущено, але останнє слово скаже суд. Далі, вирішили ми, відпрацюємо трасу Київ-Овруч, по якій за словами лісничого перед новорічними святами каравани з ялинками прямують до столиці. Тільки-но автомобіль ДАІ зупинився на перехресті, як в поле зору потрапили "Жигулі" з прив`язаними на даху ялинками. Один рух жезлом і авто вмикає правий поворіт і неохоче зупиняється на узбіччі. Документи на авто були впорядку, а от коли розмова зайшла про "вантаж", то водій чесно зізнався, що ялинки він недавно зрубав і направлявся до себе додому. Цим ялинкам, розповідає лісничий, десь по 4-5 років і мінімальний штраф сягає 85 гривень за одну, а щоб виписати в лісовому господарстві вони б обійшлися водію приблизно по 6 гривень і запитань до нього ніяких не було б, а так доведеться викласти штраф на досить кругленьку суму. На жаль не всі наші співвітчизники розуміють, що ялинки потрібно купувати на державних торгівельних майданчиках, а намагаючись зекономити кілька гривень беруться за сокиру і нещадно знищують молоді дерева, які після свят ними ж будуть викинуті на смітник. Цим самим громадяни спричиняють суттєву шкоду навколишньому середовищу. Щоб милував око зелений ліс дереву потрібно рости 20-25 років і головне завдання працівників лісу і правоохоронців зберегти зелені насадження від браконьєрів з сокирою.


Олександр Коваленко
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області





Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera