на головну
В УКРАЇНІ РОЗПОЧАЛАСЯ СПРАВЖНЯ ВІЙНА З ФАЛЬСИФІКАТОМ

23.01.2004 року

Нещодавно Президентом України був підписаний указ про заходи щодо запровадження державної монополії в сфері контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв й тютюнових виробів. МВС України з сього приводу отримало окреме доручення. Наказом міністра внутрішніх справ України створено спеціалізовані групи працівників органів внутрішніх справ для посилення боротьби з алкогольним фальсифікатом.

У кожному регіоні такі бригади проводитимуть спеціальні заходи, направлені на попередження та викриття злочинів у сфері виробництва та обігу спирту і алкоголю. Про це повідомив напередодні журналістам міністр внутрішніх справ України Микола Білоконь. Необхідність підсилити регіональні підрозділи працівниками центрального апарату, керівник міністерства пояснив, зокрема, тим, що "на місцях буває витік інформації", внаслідок чого "ситуація відпрацьовується на неналежному рівні". Міністр висловив тривогу з приводу обсягів виготовлення та реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв на вітчизняному ринку. За його словами, він "був вражений" наданими йому даними з цього питання. "Це справжнє лихо для нашої країни", - сказав Микола Білоконь.

Одним із прикладів такої посиленої роботи по протидії фальсифікаторам є виявлення 21 січня п.р. співробітниками ВДСБЕЗ Обухівського райвідділу міліції Київської області великої партії алкогольних напоїв із старими акцизними марками, власники яких намагались збути сей товар у торговельну мережу. В результаті реалізації оперативної інформації борці із економічною злочинністю на території складів одного з найбільших у районі ТОВ, яке займається оптовими поставками спиртних та безалкогольних напоїв й тютюну, знайшли понад 1700 пляшок горілки, вина, коньяку та слабоалкогольних виробів, легітимність котрих закінчилась ще 1 грудня минулого року. До того ж, значна частина сеї знахідки виявилася непридатною до вжитку - у останньої ще півроку назад закінчився термін реалізації. Нагадаймо, що наприкінці минулого року в м. Узині Білоцерківського району на оцтово-дріжджовому заводі було перепрофільоване устаткування під підпільне виготовлення спирту для подальшої реалізації по всій Україні. У результаті підрозділом обласного УБОЗу була затримана машина в момент вивозу цієї сировини, - вантажівка з більш ніж 2 тоннами спирту встигла доїхати до кордону з Черкаською областю. Документи виявилися підробленими, і супровідного на іномарці вантаж спирту жителя Луганська міліціонерам довелось затримати. На складі підприємства потім знайшли і наклали арешт на більш ніж 260 тонн "незаконнонародженого" спирту. По самих скромних оцінках - на 1,5 млн. гривень.

По висновку експертів "Укрспирту", податкової інспекції, Держстандарту, СЕС й наступної комплексної перевірки, вилучений спирт виявився вкрай неякісний. З арештованої міліцією партії неякісного спирту вийшло б близько 1000 тонн небезпечної для здоров'я горілки, яку потім продавали під видом відомих торгових марок. Реальний доход підпільників міг досягти 10 млн. гривень! Однозначно, що згаданий факт - це виявлення одного з найбільших за останні роки в Україні підпільних спиртозаводів. Збиток же для здоров'я людей не піддається якому-небудь підрахунку, - він колосальний. По цій справі затримані чотири особи.

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera