на головну
Кримінальні "благодійники"

04.02.2004 року

...За останні кілька тижнів у місті Біла Церква, що на Київщині, почастішали випадки шахрайства. Жертвами цих злочинів, зазвичай, ставали надто довірливі люди похилого віку. Нерідко ними виявлялися так звані "остарбайтери", яких в часи Великої Вітчизняної війни примусово вивозили до фатерлянду німецько-фашистські загарбники у якості дешевої робочої сили. Наразі, компенсація, що виплачується й нині нужденним рабам XX-сторіччя нерідко стає ласим шматочком для різного роду пройдисвітів.
Примітно, що майстерність шахраїв постійно вдосконалюється. Навряд чи ви сьогодні побачите шахрая у засмальцьованій куфайці. Здебільшого, це жіночки та молодики віком 25-45 років, охайно вдягнені, з гарно поставленою мовою, якою останні розповідають стареньким усіляки байки й казки про свою неабияку уповноваженість саме їм допомагати. Ну й як таким "солідним" візитерам, які начебто гроші з продуктами обіцяють, відмовити у гостинності, а затим не скористатися нагодою поскаржитися сутужному життю на пенсії.
Усе геніальне - просто. Методика здійснення шахрайства досить незатійлива, проте потребує віртуозного володіння психологією людини, вмінням упіймати "момент" на хвилі вдачі. Ці респектабельного вигляду "благодійники" представлялися працівниками соціального захисту пенсіонерів або членами організації підтримки ветеранів ВВВ та повідомляли пенсіонерам, що на їхню долю випала невеличка матеріальна допомога у вигляді деякої кількості євро чи долларів. Та щоразу в "листонош щастя" виявлялися занадто великі купюри, й ті вдавано сором'язоиво вимагали пошукати здачу. Довірливі пенсіонери, які ніколи не бачили сучасної європейської валюти, приймали за гроші звичайні календарики, або інший більш-менш пристойно розмальований папірець з надписом: "євро", й віддавали останні збереження в чужі руки. Щоб надати своїм діям законного вигляду, ошуканці заносили усі дані стареньких в квитанції, а потім, побажавши міцного здоров'я, зникали назавжди разом із видуреними грошима. Таким чином дві літні мешканки Білої Церкви віддали 200 $ та 400 гривень. За аналогічних обставин постраждав й ветеран минулої війни, який віддав пройдисвітам 1050 грн та 30 $.
Втім, у шахраїв був ще один варіант заволодіння людських грошей - попередня оплата ліків чи продуктів за меншою ціною, аніж в аптеці чи магазині. Так, узявши гроші у довірливих пенсіонерів, лиходійники поповняли таким чином свій кримінальний бюджет.
Тож, якщо вам пропонують за подібних обставин поправити своє матеріальне становище, будьте обережні, адже безплатний сир буває тільки в мишоловці...

Дмитро Денисов
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera