на головну

Для того щоб зброя не "заговорила"...

02.04.2004р.

Питання зброї, а, вірніше, права на її власність, і по сьогодні викликає гострі суперечки. І хоча законом чітко окреслені всі обмеження на її володіння, тим не менше "справжня бойова" полонить серця і голови багатьох. Чимало людей, що не належать до так званого кримінального світу, не можуть встояти перед спокусою, коли вона випадково потрапляє до їх рук. Для того щоб люди вчасно схаменулись і не порушували букву закону, - адже покарання не тільки неминуче, але й суворе - правоохоронцями нещодавно проводився місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів, спеціальних засобів та вибухових матеріалів.

Жорстокі бої, що тривали на нашій землі під час ІІ Світової війни, залишили нам сумнівну спадщину у вигляді снарядів, авіабомб, кулеметів та іншої зброї. Про їх чергову знахідку ми ледь не щодня чуємо в засобах масової інформації, тому правоохоронці надали можливість нашим громадянам добровільно позбавитись від цих, сумнівного роду, знахідок.
Протягом березня до органів внутрішніх справ Київської області було здано 174 одиниці зброї.
Дана акція в Київській області проходить постійно. Не встигає закінчитись місячник, запроваджений згідно плану МВС, як через певний час починається новий, вже ініційований або карним, або адміністративним блоком міліції Київщини. Адже основна мета цих заходів - профілактика і вчасне (до факту застосування) вилучення смертельно небезпечних "чоловічих іграшок" з незаконного обігу. Під час місячників проводиться інтенсивна роз'яснювальна робота в трудових колективах, серед громадян стосовно простої істини - незаконне збереження зброї тягне за собою неминучу кримінальну відповідальність. Окрім цього, не варто забувати, що зброя часто стає причиною нещасних випадків з трагічними наслідками, оскільки вона не здатна мовчати...
Значною перевагою наших заходів в очах населення стала можливість офіційно зареєструвати свою знахідку і, таким чином, залишити її собі. Звичайно, це відбувається за умови, що даний вид зброї (наприклад, мисливська гладкоствольна рушниця) підлягає реєстрації згідно чинного законодавства. В таких випадках наші працівники перевіряють її по кулегільзотеці та номерним облікам на причетність до скоєння злочинів, після чого при відсутності перешкод і протиріч сумлінні громадяни можуть отримати дозвіл на реєстрацію. На сьогодні очікують такого вирішення питання реєстрації зброї в особисте користування 57 осіб. Решта зброї, набоїв та вибухонебезпечних речовин після проведення відповідних перевірок знищується.
Протягом березня до ОВС області громадянами було добровільно здано 43 гладкоствольні мисливські рушниці, з них 19 - саморобні, а також 92 одиниць нарізної зброї армійських зразків, 36 газових пістолетів і револьверів.
Не забуваймо, що зброя виготовляється із таких дорогоцінних на сьогоднішньому чорному ринку кольорових металів. Цей факт не випав із уваги тих, хто звик живитися на цьому брудному бізнесі. Так звані "чорні слідопити" у пошуках легкої здобичі нехтують власною безпекою, розкопуючи місця боїв та поховання солдатів у пошуках амуніції, снарядів, зброї і навіть решток важкої артилерії.
Зазначивши все вище згадане, звернімося до піднятої Верховною Радою України полеміки навколо двох законопроектів "Про зброю". Положеннями одного з них передбачається надання права громадянам на придбання, зберігання та носіння короткоствольної вогнепальної нарізної зброї (пістолетів, револьверів). Досвідчені правоохоронці не можуть погодитися із думкою авторів останнього законопроекту, які вважають, що для надійного самозахисту громадяни мають володіти цими видами найнебезпечнішої бойової зброї, адже її застосування в громадських місцях призводить до великої кількості жертв.
Не забуваймо, що вартість такої зброї буде дуже високою, і стане вона доступною не пересічному громадянину, який, нібито, відчуває в ній гостру потребу, а особам з високими і далеко не завжди законними прибутками. І ще один небезпечний момент: зброя, що опиниться в приватних руках, може стати об'єктом злочинних посягань з метою заволодіння нею, і наслідки чого будуть абсолютно непередбачуваними. Адже відомо, що злочинці здійснювали такі напади на працівників ОВС та інших силових структур.
На мою думку, єдиний спосіб вірного вирішення цього проблемного питання є надання громадянам права придбання спеціальних засобів активної оборони - пістолетів, револьверів вітчизняного виробництва, пристосованих для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, що не завдають проникаючого поранення при застосуванні, але, тим не менш, надзвичайно ефективні.

Інна Ільченко
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera