на головну

З МІЛІЦЕЙСЬКИМ ОРКЕСТРОМ ПО ГОЛОВНІЙ ВУЛИЦІ

…Від статей про міліцію нерідко потягує таким собі поскрипуванням сухих звітів, подробицями всілякого кримінального страху та переможними реляціями. Факт - це теж комусь треба і писати, і читати. Але, іноді, журналіст, забувши про ремесло конвеєрне, про який би жах він не городив, прагне хоча б доторкнутися до чогось більш високого, періодично відшукуючи подібні віддушини навіть у темі криміналу. Принагідно авторові нещодавно підфортило кілька годин не вільного від роботи часу поспілкуватися з Віктором Михайловичем Губаренком - підполковником міліції, диригентом оркестру ГУ МВС України в Київській області.

ІДЕАЛЬНИЙ PR ДЛЯ ІМІДЖУ МІЛІЦІЇ

Із самого початку вдалося довідатися, що всі урочисті заходи в Главку, а також ті, що проводяться в МВС України, не обходяться без міліцейського оркестру столичної області, - ні в міністерстві, ні в міському управлінні внутрішніх справ подібного повноцінного колективу не існує (хоча оркестр київської міської міліції мав майже 130-літню історію). Сих оркестрантів знають не тільки в професійному середовищі правоохоронців й серед генералітету, але й у мирській музичній "тусовці". Запрошують цей оркестр, інший раз, й в місті якому на святі зіграти, й делегацію яку-небудь розвеселити, й навіть додати манірності та певного шарму а-ля початку ХХ століття зібранню особливо важливих персон на приватній зустрічі. А як ці хлопці вміють марширувати й вибудовувати різноманітні фігури під власний акомпанемент, - від цього дійства просто око не відірвати, це треба бачити! Бажаючі можуть милуватися майстерністю колективу на Хрещатику в день Незалежності України, коли щорічно оркестр неповторним чином дефілює по головній вулиці країни. Так що там казати - роботи міліцейським оркестрантам у наш час, насичений усілякими подіями, пофарбованими як у мінорні, так і мажорні тони, предосить. От, приміром, у переддень 60-річчя звільнення Київщини від фашистських загарбників оркестр з ініціативи Віктора Михайловича, яку допоміг реалізувати заступник начальника Главку полковник міліції Василь Фатхутдінов, проїхався практично по всіх містах області з концертами й показовими виступами, де їх досить гостинно і вдячно приймали. Доходило до того, що до площ, де проходила концертна програма, прибігали люди з букетами й оберемками квітів, купленими на ринку зовсім в іншому кінці міста. Бували випадки, що автобус з музикантами не міг відправитися через те, що новоявлені шанувальники оркестру нескінченним потоком атакували його в поривах гарячих визнань. Кращої реклами й "білого піару" для підняття іміджу міліції й не вигадаєш!
Звичайно, Губаренко про свої неабиякі здібності організатора й музиканта увесь час замовчував (мовчав й про те, що нещодавно йому особисто митрополит Володимир вручив у Києво-Печерській Лаврі одну з найвищих православних нагород), зате він не щедро осипав компліментами підопічних (хоча ми знаємо, що без пана підполковника оркестр навряд чи виглядав би краще вуличної джаз-банди). Примітно, що в оркестрі працюють такі музиканти, як заслужений артист України старший прапорщик міліції Анатолій Чигирь, прекрасні музиканти, таланти від Бога старшина Руслан Гладишев, Олександр Кушнір, Микола Федоренко, інспектор Микола Філімоненко й багато інших. Близько 60% колективу має вищу музичну освіту, у т.ч. дипломи консерваторії. Усього тут музицирує 35 чоловік. Серед солістів найвідоміші заслужений артист України старший прапорщик Віктор Тетеря та Надія Добридень.

ЗА ТВОРЧІСТЮ ОРКЕСТРУ ДАВНО СТЕЖИТЬ ЛЮДМИЛА КУЧМА

- Міліції, а тим більше такому доблесному й шановному підрозділу, як Главк столичної області, без оркестру ніяк не обійтися, - каже Віктор Губаренко. - Стройові огляди, дні міліції, 8-ме березня, ті ж похорони наших ветеранів, спортивні змагання - церемонії закриття й відкриття, - приводів, де ми можемо на славу відпрацювати, не підрахувати! Наприклад, коли кілька років тому у Славутичі проходила міжнародна Спартакіада "Пам'яті героїв Чорнобиля", де правоохоронці й вогнеборці з України, Білорусії й Росії три дні змагалися в прикладних й службових видах спорту, її музичний та розважальний супровід цілком ліг на наші плечі.
Особлива тема - благодійні заходи - от нещодавно почесний президент національного фонду "Україна-дітям" Людмила Кучма проводжала на відпочинок у Генічеськ благодійний потяг з дітьми, - ми з честю відгукнулися на пропозицію зробити музичний супровід заходу, підібравши до цього дня відповідний репертуар. У підсумку Людмила Миколаївна була настільки вражена майстерністю наших оркестрантів, що особисто підійшла до нас (тобто до Віктора Михайловича - Авт.) й подякувала за створену атмосферу правжнього дитячого свята. Вона сказала, що вже давно стежить за творчістю колективу, який завжди вміє налаштувати публіку на відповідну моменту тональність, здатний підкреслити важливість події.

НЕТЛІННУ РІЧ НА ОДНОМУ ЕНТУЗІАЗМОВІ НЕ ВІДІГРАЄШ

- Кого ще з відомих виконавців, музикантів можна зустріти на ваших концертах?
- Запрошуємо на свої концерти й виступи солістів Національної опери Сергія Пащука й Геннадія Ващенка, Олександра Василенка. Знімалися в кліпі для Ірини Білик, яка одного разу, на якомусь заході побачила роботу моїх оркестрантів й заявила, що хоче бачити їх у своєму ролику. Зніматися доводилося в пожежній формі зразка 20-30-х років минулого століття.
- З чого почалася історія цього, уже, загалом, відомого колективу?
- 9 років тому я ще служив у вищому політучилищі ВМС СРСР, що на київському Подолі, але заклад раптом спішно розформували. Благо на той час у тодішнього начальника обласної міліції генерала Олександра Бевза виникла ідея створити власний, висококласний оркестр. Тобто, у листопаді 2005 року ми будемо святкувати своє десятиліття. Тоді ми з кількома музикантами й деяким інструментом переїхали в будівлю обласного Управління пожежної охорони, що перебувало, як відомо, до недавніх пір у системі МВС. Утім, коли УПО включили до складу МНС і нам "м'яко" запропонували повним складом перебратися до них, ми відмовилися, й міліції зраджувати не стали. Хоча, як і колись, пожежники нас не виганяють, й ми успішно беремо участь і в заходах МЧС, й у рідних правоохоронців. Колектив підбирався на конкурсній основі. Потім, коли ми заробили авторитет й популярність, до нас почали перебиратися музиканти навіть із Президентського оркестру й оркестру Міноборони - і це наочний показник. Тепер це дуже популярний колектив, у музикантів якого з'явився гідний таких виконавців інструмент, - виготовлений в Англії, Франції, США. На одному ентузіазмові нетлінну річ на біс не зіграєш. Адже сюди ідуть люди з іменитих колективів, де і зарплата більша й умови праці кращі. Наприклад, у нас немає ні власної студії, ні повноцінного місця для репетицій, але всіх приваблює дух творчості, що панує в оркестрі, натхнення, деякого навіть екстремального азарту у виконанні, який підживлює художньо захоплені натури, що не завжди вітається в "серйозних" оркестрах. Хоча, є оркестранти, у яких спостерігається "синдром соліста" - й вони починають намагатися грати голосніше всіх, - це вже не імпровізація, це непрофесіоналізм. Такі мені не потрібні. Ансамбль - це коли багато інструментів звучать, як єдине ціле. В оркестрі необхідний баланс звучання.
- Напевно, до вас в оркестр непросто трапити на роботу?
- "Непросто", - це ще м'яко сказано. Щоб потрапити сюди на роботу, крім музичної освіти й рекомендацій, необхідно мати міцне здоров'я й тверезий розум, а при зарахуванні на атестовані посади - обов'язковий стаж служби в армії чи закінчення військової кафедри у вузі, а потім - проходження школи професійної підготовки працівників міліції з властивою їй стройовою муштрою, вогневою й правовою підготовкою, кидками на татамі впродовж майже 3 місяців. Так що музиканти з оркестру обласної міліції при потребі і вулиці відпатрулюють, й протокол на порушника складуть, причому однозначно, - творчий підхід до виконання службового обов'язку ними гарантується…

КОНЦЕРТ ОРКЕСТРУ УВС МОСКВИ КОШТУЄ 3000$

…Отож, шановні добродії читачі, виявляється, що наші міліціонери можуть не тільки завченно декламувати статті Кримінального кодексу та моментально одягати на лиходіїв наручники. І не лише у нас в Україні. Наприклад, давно придбав широку популярність оркестр московської міліції "Росіяни", що складається з 35 музикантів, більшість з яких закінчили Гнесинку. Вони виступали в Іспанії, Франції, Єгипті, Угорщині, Польщі, Англії. "Росіяни" грають Баха й Штрауса, Мусоргського й Шопена. У їхньому репертуарі чимало й "фолька", нерідко на біс музиканти-правоохоронці дістають гітари й грають джем-сейшн - джазову імпровізацію. Оркестровка тут покладена на беззмінного диригента Ігоря Баєва. Усього в репертуарі оркестру близько 300 добутків. Група солістів складається з 12 чоловік.
Гастролі для "Росіян" готує мерія міста, що запрошує до себе міліціонерів, тамтешнє поліцейське управління, поліцейська академія й фірма-посередник. Приймаюча сторона забезпечує проживання, транспорт, страховку, перекладача й оформлення документів у посольстві. Комерційні (платні) концерти в міліціонерів трапляються не часто. Оркестр ніяк при погонах, і те, що для інших артистів гастролі, для міліціонерів-балалаєчників - просте закордонне відрядження.
У середньому концерт "Росіян" коштує біля $3000. Але оскільки гонорари закладені в загальний гастрольний бюджет оркестру (саме з них оплачуються проїзд, житло та харчування), то більше звичайної зарплати - навіть на гастролях - міліціонери не одержують. Якщо житло оркестру надають безкоштовно, доводиться кілька концертів відробити теж безкоштовно. Своєрідним гонораром стають походи на прийоми й у ресторани, де можна випити й закусити за рахунок сторони, що запрошує. Вивіз інструментів з Росії на гастролі оформляється в Міністерстві культури, - вони вельми дорогі, зроблені по індивідуальному замовленню. Наприклад, старенька домра коштує $350. У багаж інструменти ніхто, зрозуміло, не здає.
У Європі регулярно влаштовуються огляди поліцейських оркестрів. Це значить не лише зіграти, але й промарширувати, відрапортувати, помахати жезлом й пронести штандарти. Іноді після концерту "Росіяни" - у порядку розминки й обміну досвідом виходять на патрулювання разом з іноземними колегами. У поїздках оркестр майже завжди супроводжують високі чини, які зміцнюють паралельно з культурними зв'язками і професійні.
Три роки поспіль оркестр брав участь у фестивалі поліцейських оркестрів в англійському місті Престоні. Після гала-концерту оркестру запропонували зробити невелике турне по містах графства Ланкашир. Переїзди з міста в місто були стрімкі: автобус йшло зі швидкістю під 200 кілометрів на годину в супроводі поліцейського ескорту. Всі оркестранти, незважаючи на те, що вони вміють грати на балалайках, домрах, альтах і навіть гуслях, - співробітники органів внутрішніх справ. Тому час від часу вони виходять в наряди, виїжджають на виклики "02" й патрулюють вулиці. Наприклад, минулою осінню, після вибухів у Москві балалаєчники й контрабасисти стояли в оточенні та брали участь в операції "Вихор-антитерор"...

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera