на головну

Терористів знешкоджено

02.07.2004р.

Антитерористичний центр при СБУ влаштував тактико-спеціяльні навчання на одному з об'єтів Чорнобильської АЕС. У протидії можливим терористичним акціям брали участь співробітники СБУ, Головних управлінь МВС та МНС України в Київській області, Державної прикордонної служби та Внутрішніх військ.

За сценарієм навчань дві групи умовних терористів уночі незаконно перетнули Державний кордон. Потім зловмисники проникли в приміщення адміністративного будинку ЧАЕС і захопили п'ятьох працівників підприємства. Після розстрілу одного з заручників висунули низку вимог, про надання їм можливості відльоту в одну з ісламських країн та певної готівки у валюті. Терористи погрожували висадити в повітря об'єкт "Укриття" та в подальшому позбавити життя заручників. Першими на повідомлення відреагували правоохоронці Іванівського райвідділу міліції, які блокували підступи до захопленого об'єкту.

В подальшому по прибутті спеціальних загонів їх місце займали більш підготовлені професіонали. Створений антитерористичний штаб з представників правоохоронних органів, СБУ, МЧС та адміністрації Чорнобильської атомної станції проводили активний розбір ситуації, налагоджували зв'язок з державними посадовцями. В процесі переговорів терористи й далі наполягали на своему, агресивно ставилися до захоплених. Операція по знешкодженню терористів та звільненню зарочників розподілялась на декілька етапів і після проведення детального аналізу інформації керівництво штабу вирішило здійснити силову фазу - штурм. На її виконання був задіяний спецзагін "Альфа". Забезпечували ж безпечний підхід штурмової групи бійці "Сокола" та "Беркута", які оточили по периметру захоплену споруду. Відповідно до плану навчань були задіяні працівники вибухотехнічного підрозділу, груп блокування фіксації та фільтрації. Наслідком грамотних та узгоджених дій було звільнення заручників та знешкоджено терористів. Співробітники Антитерористичного центру зазначають, що головна мета цьогорічних навчань - відпрацювати запобігання та припинення терористичного акту на Чорнобильській станції. Крім того, фахівці в боротьбі з тероризмом перевіряли ефективність сил і засобів, що використовуються правоохоронцями в антитерористичних операціях. Тепер керівництво штабу ретельно аналізуює навчання.

ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera