на головну

НЕ СТАВТЕСЯ ДО НАЙМАНЦЯ УПЕРЕДЖЕНО
23.07.2004р.

Приміська зона Києва, з її сотнями тисяч дачних будинків, особливо влітку, нагадує величезний вулик, охоплений в останні роки епідемією будівництва. Зводять тут і скромні пристановища аматорів заміських грядок, й багатоповерхові палаци представників вітчизняного істеблішменту. Природно, подібна пропозиція піднапружитися й заробити відносно чималі гроші, як для не розпещеної високими доходами української глибинки, не залишається без відгуку. Люди, які не зуміли реалізуватися на іншім поприщі, гноблені безробіттям й безвихіддю чоловіки та жінки, покинувши родини, прямують в столицю, де є хоч якась надія поправити свої фінансові справи.

…Цих "найманців" тут підстерігає чимало не завжди приємних сюрпризів. Про їх найрезонансніші прояви періодично сурмлять ЗМІ. Робітники по найму, у тому числі і т.зв. бомжі, яких серед заробітчан предосить, нерідко, як стверджують міліцейські зведення, стають і злочинцями, і жертвами через цілий букет об'єктивних причин. Одні вмирають від горілки, тяжкої праці, нещасних випадків, спокус удалині від стримуючого фактора сім'ї, поганих умов проживання. Інші гинуть під колісьми авто, у брудних "общагах" і навіть наметах. Треті ріжуть один одного й місцевих аборигенів через сущі копійки чи дріб'язкові образи. Зауважте, що мова не йде про кримінальних гастролерів й природжених потрошителів, цей матеріал про співвітчизників, кого доля закинула добувати хліб насущний під ворота стольного граду й, тих, хто з них утрапив в негарне плетіння кримінальної історії...
- Хотілося б відразу зазначити, що коли наші співгромадяни їдуть сюди на заробітки, то виявляються майже не захищеними в правовому відношенні від сваволі своїх хазяїнів й роботодавців, - говорить начальник ГУ МВС України в Київській області генерал-майор міліції Анатолій Волощук. - Ніхто не складає трудових угод про зобов'язання сторін, не піклується про належні умови безпечної праці й побуту, страхування від нещасних випадків. Ніхто не знає, яке минуле цих майстрів будівельників, у свою чергу, ніхто з числа безробітних жителів сіл й містечок української провінції не може уникнути долі обманутих замовником. Ці люди, в основному жителі Західної України, рідше з інших регіонів, розуміючи відсутність альтернативи, погоджуються майже на будь-яку пропозицію роботодавця. Утім, і роботодавець, розуміє, що таку дешеву, легко керовану команду він навряд чи підбере з числа своїх земляків. Звичайно, тут і народжується потенційно небезпечна "закваска" майбутніх конфліктів, прецедентів й різноманітної кримінальщини, з якою нам доводиться працювати. А це доволі не просто, - бригади будівельників постійно мігрують, вони практично не "світяться" - хіба тільки завдяки спостережливості й ретельності дільничних та оперативних працівників за цим можна устежити. Але в наших співробітників не завжди вистачає часу й ресурсів цілком контролювати цей процес, та й в Україні ніхто не забороняє вільно переміщатися й заробляти гроші тяжкою працею. І питання не в тім, відкіля приїхала людина, а в тім, наскільки вона залишиться непорушною у моральному плані в часто дуже агресивних умовах, у які потрапляють наймані робітники. А ці умови більше нагадують жорстоку конкуренцію за просте право повноцінно жити...
Найбільш підданий "арбайтерському" криміналу в столичній області К.-Святошинський район - тут можна знайти повний набір статей Кримінального кодексу, втілений у життя як найманцями, так й кимсь у відношенні їх. Причина цього завжди на поверхні. Тут, у лічених кілометрах від Києва, величезна кількість дачних товариств, продаваних приватних будинків й ділянок, а також благоліпність ще не зіпсованих ландшафтів, що приваблюють як товстосумів, так і орди обивателів. Але й Ірпінь, й Бровари з Борисполем теж у цьому сенсі не відстають.
Значних відкриттів цією публікацією ми не зробимо. Як повелося здавна на слов'янських просторах, основними причинами, що спонукають до злодійства, хуліганства, навіть убивства, й в середовищі приїжджих наймитів стає гірке, безмірне пияцтво та бажання легких грошей. Пригадується одна з таких історій, коли киянин у с. Гатне К.-Святошинського району на будівництві своєї дачі знайшов присипаним на глибині близько 1,5 метра в купі піску "свіжий" труп невідомого молодого чоловіка з явними ознаками насильницької смерті - у того виявилася розтрощеною голова. З'ясувалося, що смертельні побої потерпілому під час сварки, після обопільного чаркування, наніс 27-літній житель с. Пасічне Івано-Франківської області М., який працював у наймах, а потім закопав труп. Особу невідомого встановили, їм виявився 42-літній киянин Б. Саме розбрати через несправедливу оплату праці чи дільба зароблених грошей стають причиною кривавих драм.
Майже рік тому поблизу с. Проців Бориспільського району в кюветі на великій дамбі з побитим обличчям й тілом виявлено труп жителя Івано-Франківської області 53-літнього сезонного робітника. Установлено, що ввечері 24 серпня бригада будівельників тутечки ударно й весело відзначала День незалежності. Та роботяги щось не поділили й два брати С., 27 й 20 років з Волині забили до смерті співтовариша. І от зовсім недавно на Бориспільщині знову схожа трагедія: 5 липня в затоці Дніпра поблизу 2-го шлюзу малої захисної дамби на території дачного кооперативу "Пілот" з різаною ранню шиї виявлено труп жителя с. Барші Тернопільської області 27-літнього Ч., а також труп жителя с. Смичин Чернігівської області 45-літнього Ш, до шиї якого дротом хтось прив'язав дві цегли. У здійсненні злочину підозрюється й розшукується житель Хмельниччини 20-літній Ш., який працював з ними в одній будівельній бригаді, що нараховувала 11 чоловік. Удалось затримати подільника - 37-літнього чернігівця, він пояснив, що убивство скоїв під час сварки після спільного чаркування, коли між ними виникла суперечка через "справедливий" розподіл заробленого. Цікаво, що муляри жили в... вольєрі, постійно пиячили. Під час однієї з пиятик убили двох співтоваришів й кинули їх у Дніпро, але один сплив... Серед убивць був особисто бригадир. Слідчі, поспілкувавшись з хазяїном будівництва, зрозуміли, що той про заробітчан нічого не відає, адже заздалегідь знаючи, що серед них вештається неодноразово судимий тип, який знаходиться в розшуку, він навряд чи захотів би мати справу з такими "професіоналами". Безперечно, найманці "дешеві", але ретельно масковане минуле деяких з них може привести в жах навіть замовників з вирощеної на рекетирських коренях бізнес-еліті...
…Ще кілька схожих прикладів. У м. Боярка на території дачного кооперативу "Джерело" виявлено труп жителя Закарпаття 43-літнього Я. За висновком судових медиків той вмер від черепно-мозкової травми. У результаті оперативно-розшукових заходів установлено, що близько 7 години ранку ці ушкодження під час сварки після тривалої пиятики скоїли такі ж "роботяги", як і сам убитий. У ранг підозрюваних трапили 30-літній житель Черкащини й його подружка з Фастівського району столичної області 31-літня Г.
В обідню пору на території однієї зі шкіл м. Вишневого К.-Святошинського району виявлено закляклий труп 42-літнього жителя Кривого Рогу. На його тілі, що лежало абсолютно голим, виднілися численні гематоми. Міліція встановила, що убивство вночі під час п'яної сварки скоїв місцевий житель М., 1976 р.н., після чого роздягнув його, а речі розкидав.
У Ясногородці Вишгородського району з проникаючими ножовими пораненнями виявлені трупи дачників з Києва, що виявилися подружжям пенсіонерів. Установлено, що пізнім вечором з метою помсти через низьку оплату за виконану роботу їх убив житель Чернігова С., 38-літній раніше судимий.
Найманці також майстерно крадуть автомобілі й трактори, чинять крадіжки й зухвалі пограбування, розбої. Наприклад, у с. Мала Салтанівка Васильківського району житель Закарпаття 49-літній С., й житель Луганщини 25-літній К. незаконно заволоділи автобусом ПАЗ-672 місцевого підприємця. Автобус розшукали й віддали хазяїну. У с. Петропавловська Борщагівка К.-Святошинського району жителі Скадовська Херсонщини 38-літній Б., й 25-літній Р., на охоронюваній території агрокорпорації "Берізка" заволоділи трактором Т-25. У цьому ж селі, як і в деяких сусідніх, тривалий час діяв досвідчений злодій, який поцупив з декількох десятків приватних будинків й дач безліч грошей, побутової техніки й іншого недешевого домашнього начиння. Завдяки зусиллям міліції вдалося викрити жителя Івано-Франківської області 25-літнього С., що крав у вільний від халтур час.
Відома маса фактів, коли жертвами найманців-ґвалтівників стають жінки як з числа колег по будівництву, так й місцеві панянки, що сподобалися. Наприклад, опівночі на березі озера в с. Крюківщина "багатостраждального" К.-Святошинського району під погрозою розправи була зґвалтована невідомим 17-літня жителька Вишневого. З'ясувалося, що ґвалтівник - 23-літній наймит з Криму, який кількома годинами раніше в Крюківщині у місцевої молодиці відібрав мобілку. Опівночі в с. Погреби Броварського району місцевий юнак зґвалтував 20-літню жительку Луганська, яка працювала тут у наймах. У Гнідині на Бориспільщині в недобудованому будинку житель Закарпаття 24-літній Г., сезонний робітник, зґвалтував 21-літню киянку Д., працівницю фірми "Будсервіс" (працювала на виробництві). У гуртожитку КСП "Тарасівське" К.-Святошинського району 17-літній житель АР Крим П., тимчасово проживаючий в Боярці, зґвалтував 18-літню жительку Житомирщини Д., сезонну працівницю цього ж підприємства.
На жаль, наймані робітники гинуть й через нещасні випадки. 30 листопада 2003 року в К.-Святошинський РВВС від жителя с. Лісники надійшло повідомлення, що близько 9.00 на будмайданчику житло-розважального комплексу (власник - 40-літній киянин) у саморобному побутовому вагончику, без видимих ознак насильницької смерті, виявлені сім трупів жителів с. Кривець Івано-Франківської області (багато хто був ріднею один одному), які тут працювали. За висновком судових медиків й наступного розслідування, смерть настала в результаті отруєння скрапленим газом, що сталося через загасання принесеного сюди напередодні ввечері приладу для сушіння стін, використовуваного будівельниками у якості грубки. За майже три місяці в с. Петропавловська Борщагівка в будинку 77-літньої пенсіонерки з ознаками отруєння чадним газом виявлені трупи жителя Закарпаття Р, 1958 р.н., й невстановленої жінки віком близько 30 років, робочих по найму.
Звичайно, у читача не повинно виникати упереджене уявлення, що працюючі на будівництвах - суцільно й поруч ґвалтівники та покидьки, їх досить у будь-якій іншій соціальній групі. Ми просто повинні визнати проблему, рішення котрої настане лише після рівномірного й потужного економічного зростання у всіх регіонах України, та відповідного покращення добробуту громадян, які залишають рідні гніздечка в пошуках кращого життя.

ГЕННАДІЙ КАРПЮК
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera