на головну

ЦЯ СЛУЖБА НА ПЕРШИЙ ПОГЛЯД НЕ ВИДНА.
АЛЕ ПОРУШНИКУ В ПОГОНАХ ВЕЛЬМИ СТРАШНА…

02.09.2004р.

"Перевертні" серед міліціонерів - популярна тема для розмов й журналістських розслідувань, до печії приправлених кривавими подробицями. Сумно, що нерідко навіть фантазії декого з акул пера виявляються ще квіточками в порівнянні з тим, що накоїли слуги зла в образі вартового правопорядку. Але можна ще посперечатися, що жахливіше - убивця міліціонер чи сотні його колег, які керують транспортом у нетверезому вигляді, що виявляються щорічно інспекціями по особовому складу на дорогах країни. Сьогодні темою нашої зустрічі з читачами стають будні цієї, дуже загадкової для недосвідченого обивателя, міліцейської служби. Отже, ми в гостях у начальника інспекції по особовому складу ГУ МВС України в Київській області підполковника міліції Віктора Батрака.

НП ЗА УЧАСТЮ МІЛІЦІОНЕРІВ ВІДБУВАЮТЬСЯ ЗА ЗАКОНОМ ПІДЛОСТІ

…Віктор Борисович трудиться в інспекції майже три роки, очолює службу із квітня 2004 р. Раніше, ще в радянські часи вона називалася особливою інспекцією; 6 грудня 1991 року (відтепер відзначається як день її утворення) приєдналася до УВБ, яке стало називатися Управлінням внутрішньої безпеки і розслідувань. Але за кілька років УВБ стало займатися в основному оперативною роботою, а відділ службових розслідувань набув нинішнього статусу інспекції. Узагалі серед подібних по Україні, інспекція столичної області відрізняється особливою принциповістю. Наприклад, торік інспекцією по особовому складу Київщини виявлена найбільша кількість співробітників органів внутрішніх справ, які керували транспортом у нетверезому вигляді. Значну часнину з них потім звільнили. За 8 місяців п.р.інспекція Київщини провела 277 службових розслідувань, з них 14 по факту НП, 189 - по зверненнях громадян і депутатів, 9 - за вимогою прокуратури і суду, 14 - по публікаціях у ЗМІ. У результаті, 92 співробітника міліції були покарані, 7 звільнені. Це свідчить, що проблеми в нашій міліції ще є й підлеглі Батрака без роботи не залишаться.

- Вікторе Борисовичу, у чому істотна різниця між завданням УВБ й діяльністю вашого підрозділу?

- УВБ - служба оперативна. Інспекція працює по факту, розглядаючи скарги й заяви громадян, у яких говориться про ті чи інші гріхи в діяльності міліції. Порушення дисципліни, пияцтво, надзвичайні події (ДТП, нещасні випадки, суїциди, перевищення допустимих заходів фізичного впливу і т.п.) - поле діяльності інспекції. Корупційні дії, злочини - парафія УВБ. Головна наша мета - профілактика порушень дисципліни й законності. До складу інспекції входить відділення з контролю дотримання співробітниками ОВС транспортної дисципліни і правил дорожнього руху. Його кістяк складають колишні "даішники", й їх не проведеш. Вони майже щодня виїжджають в область разом зі спецпідрозділом УДАІ "Гроза". Усього в інспекції трудиться 10 чоловік. Є серед них і колишні оперативники, й дільничні, й слідчі. Звичайно, хтось подумає, що нас дуже бояться. Інспекції страшаться хабарники, п'яниці й ледарі, невиховані й чванливі люди, яким не місце в "органах". Чесному міліціонерові нас нічого боятися.

- Ну й як, багато вам приходить "листів"?

- Зараз народ в інспекцію пише чимало. Цього року надійшло майже на 60 заяв і скарг більше, ніж у минулому. Це означає, що люди стали більше довіряти міліції, й нам зокрема теж. Раніше існувала з цього приводу думка, що "ворона вороні око не виклює", можливо, частина правди в цьому була присутня. Зараз же ситуація виправилася.

- Робота, у вас, напевно, монотонна й дещо нудна - відкривай конверти, читай, пиши відповіді, налітай у райвідділ з перевірками…

-Зовсім навпаки. Графік роботи в співробітників інспекції рваний: доводиться виїжджати на всілякі НП за участю правоохоронців, які за законом підлості відбуваються вночі або у вихідний. На ранок уже потрібно в усьому розібратися, провести службове розслідування, скласти довідку, доповісти начальнику Главку й у МВС, зібрати матеріали для подальшої роботи з розгляду деталей прецеденту. За кожною заявою ми виїжджаємо на місце, зустрічаємося з заявниками, вивчаємо потенційного порушника, клімат, що створює навколо себе цей співробітник. Якщо виявляються винуватці - їх карають аж до звільнення, якщо викривається кримінальне діяння, зібрані матеріали передаються в прокуратуру. На перевірку заяв термін - місяць, за цей час потрібно вивчити ситуацію, опитати багато людей, прийняти рішення й ознайомити з ним скаржника.

- І на кого найчастіше скаржаться?

- Найчастіше скаржаться на співробітників ДАІ, і це зрозуміло - вони тісніше контактують з населенням, причому нерідко "контакт" закінчується для учасника дорожнього руху попередженням й штрафом. Зазначу, що нам доводиться гасити "пожежі" й на соціальному рівні. Ми одними з перших приїжджаємо на місце ДТП за участю співробітників ОВС, при застосуванні міліціонером зброї, масових безладдях, тобто в ситуаціях, коли можливий негативний суспільний резонанс. Про будь-яку конфліктну ситуацію з громадянами співробітник органа внутрішніх справ зобов'язаний доповісти керівництву, навіть якщо після неї людина не написала скаргу. Тоді є можливість розібратися в усьому поки не розгорілася "пожежа". Якщо вам не допомогли в міліції, відфутболили, нагрубили, чи гірше того, побили, принизили, необхідно звертатися в інспекції по особовому складу. Якщо подібні речі діються в столичній області, прохання дзвонити по телефонах: 220-05-60, 220-04-10, вам обов'язково допоможуть. Повірте, що реакція на ваше повідомлення довго себе не змусить чекати.

ПО ВУЛИЦЯХ СЕЛИЩА БІГАВ… ГОЛИЙ ОПЕР

- Чув, що багато хто зі звільнених з подачі інспекції кажуть про "підставу", про упередженість до них без шансу до виправдання…

-Як можна виправдати того ж "даішника", який узяв хабара, чи підпилого дільничного, що криє брудною лайкою відвідувача у сільраді. Усі вони достеменно знають: крім того, що їх можуть "здати" скривджені ними ж люди, повсюдно проводяться негласні перевірки, можуть красиво вручити мічені купюри й зняти весь процес на відео. І хто тоді винуватий, коли викривається на хабарництві автоінспектор або ж співробітник ДСБЕЗ? Може, варто пожурити мого підлеглого чи офіцера з УВБ, що професійно зіграли роль хабародавця й "примусили" горе-правоохоронця узяти пару сотень гривень, за котрі той продав міліцейську честь? Ліберальничати, шкодуючи когось з хапуг, які не працюють, а підпрацьовують в органах внутрішніх справ, використовуючи форму міліціонера для відвертої й безсоромної наживи, ніхто не буде.

- Невже так категорично?

- Зрозумійте, ми не судді, ми тільки збираємо матеріали, хай хтось їх назве компроматом, але приймає рішення по них керівництво Главку, прокуратура чи в остаточному підсумку суд: звільняти співробітника, який трапив у приціл фото й відеокамер інспекції, чи ні, порушувати кримінальну справу, чи все-таки ще є шанс на виправлення в колективі й можна обмежитися суворим стягненням. У будь-якому випадку, в міліціонера ніхто не відбирав право звернення до суду…

-Добре, а от як щодо виховання, - адже не всі порушники так вже безнадійні?

- Нещодавно в училищі професійної підготовки співробітників міліції столичної області, що в с. Хотянівка Вишгородського району, зібрали на пару-трійку тижнів кілька десятків офіцерів й сержантів з різних служб і підрозділів. Приводом для зборів стала... недбалість й зневага останніми правил дорожнього руху, що фіксувалося в різний час інспекцією по особовому складу. Довелося знову навчати порушників, деякі з них мають 15-20 літній шоферський стаж. Причому кожен з них і теоретично, й практично просто зобов'язаний показово дотримуватись всіх правил, й навіть традицій на автотрасі. Тому, таким чином, міліціонерам дарували останній шанс для реабілітації - або визнання помилок й навчання зі здачею тестів в ім'я запобігання більш серйозних й тяжких ДТП, або прощавай водійська посвідка, а то й робота в органах! Позиція начальника Главку генерал-майора Анатолія Волощука у відношенні недбалості на шляхах, узагалі порушників дисципліни й законності серед колег дуже й дуже тверда. Про що свідчить кількість покараних та звільнених з ОВС області.

- Напевно, без курйозів не обходиться?

- Був випадок, коли група, що перевіряла транспортну дисципліну в одному з районів області, близько третьої ночі зупинила легковик, за його кермом виявився міцно підпилий оперативник. Той, зрозумівши, що має справу не з місцевими "даішниками" і йому не удасться домовитися, кинувся навтьоки. Довелося довго за ним бігати, допоки не вдалося піймати. В іншому випадку міліціонера, який улаштував п'яний дебош вдома, довелося ловити по нічних вулицях селища, по котрим той ганяв... голим. Цікаво, що дружини правоохоронців, покараних нами за вживання спиртного на роботі чи за кермом, нерідко дякують інспекції, яка допомогла в такий спосіб…позбутися благовірному від згубної пристрасті. Так що краще "кодування" від алкозалежності для міліціонера - несподівана зустріч з інспекцією…

ЧИ ХОВАЮТЬСЯ ПІД "СИНІМИ МУНДИРАМИ" МАНІЯКИ?

…Доводиться, звичайно, підлеглим Батрака займатися і розглядом різних чуток, адже деякі професійно розпущені плітки можуть відчутно позначитися на діяльності великих міліцейських колективів, зіпсувати усередині них ділову і робочу обстановку. Які б абсурдні чутки не були, їхня суть і фактура перевіряється, при можливості встановлюються й автори, й рознощики пліток. Досить часто, як це не дивно, цим займаються колишні й навіть діючі дружини міліціонерів, або ж недоброзичливці. Вони можуть плескати про те, що благовірні сидять не на роботі, а роз'їжджають по шинкам й саунам, де їм догоджають молодухи. Пишуть дружини й гори листів, що не бачать вони чоловіків, а діти батьків, що пропадають ті на роботі денно й нощно не приділяючи рідним уваги. - Хочу більшість з них чи заспокоїти, чи розчарувати, це як кому сподобається, - уявіть, що майже в 100% випадків ваші чоловіки й татусі коптять над доповідями й рапортами, сидять до ранку в засідках чи обростають агентурою, а тут без кмітливості й індивідуального підходу не обійтися, - відповідально заявляє Віктор Борисович. - Заспокойтеся й зрозумійте їх, - їм вибирати не доводиться: або працювати на "повну котушку", або йти, щоб не займати місце гіднішого. Звичайно, стається по всякому. Але нам, розбираючи послання ревнивих дружин, доводилося демонструвати їм і журнали реєстрації, й рапорта, доводячи, що чоловік справді знаходився на бойовому чергуванні, а не в коханки! І нам тоді не до жартів - іноді доводиться виступати в ролі справжнього адвоката, настільки усе буває напружено…

-Невже, й від перевірки пліток, користь може бути?

- Ще яка! Завдяки перевірці чуток іноді з'ясовуються досить моторошні речі. Наприклад, у Борисполі, таким чином, викрили співробітника одного із спецпідрозділів, на рахунку якого, як той сам зізнався, близько десятка зґвалтувань бабусь-пенсіонерок, багатьом з них понад сімдесят років. Про цей сумний факт писали в ЗМІ всі кому не ліньки. У деяких публікаціях їхні автори намагалися задаватися питанням: скільки ще ховається під "синіми мундирами" подібних маніяків і чи насправді морально чисті її ряди. Але нікому не спало на думку, що міліція сама виявила цей факт, - не укриваючи його, ми провели розслідування, обнародували цей прецедент ще до рішення суду (хоча за законом могли цього не робити - Авт.). Чому не загострили увагу на цьому, лишень смакуючи подробиці перекручення? Не заперечую, що колишній колега накоїв чимало капостей й міг накоїти ще більше, якби його не зупинили. Але й у міліції працюють не "робокопи" й не гуманоїди, а живі люди, із властивими нашому соціуму традиціями, ментальними підвалинами й тими ж недоліками. Якщо тут і треба щось змінювати, наприклад, у системі життєвих цінностей, то не в правоохоронних органах, а в суспільстві в цілому. Вважаю що людину, незалежно від професії, потрібно неупереджено оцінювати в рамках суспільних стандартів, тоді все стане ясніше.

- Про що найчастіше заявляють вам громадяни. Чи підтверджуються ці повідомлення й скарги?

- Заявляють громадяни найчастіше про побиття й зловживання службовим становищем співробітниками міліції. У більшості випадків ці факти не підтверджуються або мають перебільшено негативний характер. Міліція - озброєний орган виконавчої влади, якому нерідко доводиться застосовувати силу, тому подібних скарг нам не уникнути. Особливо часто скарги виходять від осіб, у відношенні яких порушена кримінальна справа, нерідко сюди ж підключаються адвокати чи родичі підслідних, які намагаються "забити" побільше ціпків у колеса розслідуванню, представивши процес дізнання у вигляді суцільного вибивання показів й тиску на підозрюваного. Звичайно, у житті усе буває, і в народі, й в пресі періодично подейкують про "повальну сваволю в камерах міліцейських ІТТ". Погоджуся, що диму без вогню не буває, але на перевірку левова частка подібних висновків виявляється не підтвердженою фактично, поповнюючи колекцію домислів про наших правоохоронців. Тією чи іншою мірою так було і так буде завжди, - і в нас, і в будь-якій іншій країні певні види діяльності фіскалів (оперативний пошук, агентурна робота, секрети й хитрощі розшуківців інше) не доступні широкій публіці. І ні під яким приводом, будь-то "так про це давно вже Донцова писала й у "Ментах" показували", вам про неї не повідають - це тотожно зрадництву. От і доводиться письменникам, журналістам й деяким особам з буйною фантазією "логічно" домальовувати відсутні ланки в поясненні якогось лиходійства чи таємниці фантастичного розкриття багато років тому скоєного "убийства-глухаря". Корені пліток й легенд можуть знаходиться і тут, - багато хто просто не вірить, що такий злочин удалося викрити, не прибігаючи до катувань й побоїв. Оперативникам у своє виправдання є що сказати, але, на жаль, писати романи й сценарії іноді простіше - там можна змінити сюжет, у житті, як у кіно, плівку назад не відмотаєш…

Олександр Коваленко
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera