на головну

Злочинність в побуті необхідно викорінювати
13.12.2004р.

Починаючи з 2001 року, Україна долучилась до проведення Всесвітньої акції "16 днів проти гендерного насильства", яка була ініційована Центром Жіночого Глобального лідерства в 1991 році, і відтоді проходить щорічно. Метою цієї акції є привернення уваги суспільства, держави до різних форм насильства, від якого страждають жінки, діти, чоловіки - проблем домашнього насильства, торгівлі людьми, жорстокого поводження з дітьми.
Нещодавно правоохоронцями Київщини у два етапи була проведена оперативно-профілактична операція "Побут", що тривала з 25 листопада по 10 грудня поточного року. Спеціально для цього в управлінні обласної міліції було створено робочу групу для координації діяльності служб та підрозділів. Підставою до запровадження подібної акції стали доволі тривожні дані про злочинність у побуті, які, поки що, в останні роки не мають тенденції до покращення. Так, за інформацією МВС України, на ґрунті ревнощів, сварок й інших побутових причин сталося майже 29% від усіх розслідуваних убивств, 26% тяжких тілесних ушкоджень.
У столичній області хоча і вдалося знизити питому вагу побутової злочинності до загальнодержавних показників, у деяких районах кожне третє вбивство скоюється в побуті, а в місті Біла Церква, Кагарлику та Обухові - кожне друге…
На заходах, у середньому, в регіоні щодоби задіювалося 369 працівників міліції та 347 членів громадських формувань - наступників колишніх ДНД. Правоохоронці провели відповідну роботу із 3238 особами, схильними до "домашньої тиранії", перевірили 649 батьків, які негативно впливають на власних дітей. На особливий облік місцеві дільничні інспектори взяли 86 чоловік, у яких, як то кажуть, занадто "чешуться" руки. Під час цих рейдів дільничними інспекторами було розкрито більше 50-ти злодійств. У пригоді міліції стали установи соціальної реабілітації для людей, котрі потребують соціальної адаптації.
Проводячи відпрацювання, співробітники органів внутрішніх справ керувались законом України "Про попередження насильства в сім'ї" від 15.11.01., який набрав чинності 21 березня 2002 року. Головною метою операції було вивчення причин й умов, що сприяють виникненню конфліктних ситуацій. Зрозуміло, що не завжди у наших співгромадян є можливість знайти пристойну роботу, зрозуміло, що соціальна напруга в суспільстві дається взнаки у багатьох родинах. Але, усе ж, виправдати пияцтво, неробство й нехлюйське ставлення до власної долі, долі дітей, вельми непросто. Коли сюди приєднується ще й демонізм мешканців соціального дна (хоча подібне буває і в доволі заможних родинах), не завжди вдала політика влади відносно проблемних сімей, то українська родинна клумба виявляється негарно забрудненою різновидним бур'яном. Саме задля того, аби попередити "квартирні" трагедії, викорінити, або, принаймні, пом'якшити їх вплив на криміногенну ситуацію, й проводяться подібні акції. Причому, не лише силами однієї міліції. Про ефективність співпраці із соціальними службами говорить той факт, що в ході заходів їх працівники надали до правоохоронних органів 60 інформацій про випадки насильства в сім'ї. Із закладів охорони здоров'я теж надійшли схожі повідомлення.
dd>

-- Тут для ОВС основним напрямом роботи є спрямована на зменшення соціальної та побутової напруженості у конфліктуючих родинах профілактика, - зазначає - начальник ВДІМ УАСМ ГУ МВС України в Київській області підполковник міліції Сергій Середюк. - Це має свій вияв у таких формах, як інформаційна допомога, юридична консультація, співробітництво із соціальними службами, медичними закладами, освітою. Задля цього МВС розробило інструкцію про порядок узяття на профілактичний облік та зняття з нього осіб, яким винесено офіційне попередження про неприпустимість такого насильства (дій).
Тепер настав час роз'яснити читачам, усе ж, саме поняття "насильство в сім'ї". Ось як його визначає 1-а стаття закону України "Про попередження насильства в сім'ї". "Насильство в сім'ї - будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права й свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному та психічному здоров'ю". В Кодексі України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність по ст. 173-2 (Вчинення насильства в сім'ї або невиконання захисного припису), санкція цієї статті передбачає за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку.
Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, - тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, а в разі якщо за обставинами справи, з урахуванням особи порушника, застосування цих заходів буде визнано недостатнім, - адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.
З фізичним, сексуальним та психологічним насиллям, начебто, усе зрозуміло. А от як документ визначає "економічну" складову терміна - "…умисне позбавлення одним членом сім'ї житла, їжі, одягу та іншого майна, чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров'я".
Підґрунтям для взяття особи на такий профілактичний облік є особиста заява про допомогу члена сім'ї, який є постраждалим від "родичанського" насилля. Картки обліку зберігаються упродовж року. Спеціальною формою реагування міліцейських служб щодо захисту останніх є захисний припис. Під час проведення операції "Побут" ДІМ Київщини винесено 231 офіційне попередження, а з початку року майже три тисячі. По ньому порушникові домашнього спокою, який уже "відзначився" насиллям, забороняється вчиняти відносно потерпілих певні дії. "Тиранам" виноситься офіційне попередження під розписку. Натомість, якщо потенційна жертва систематично провокує (три і більше разів) учинення насильства, створюючи цим небезпечну ситуацію, то їй виноситься попередження про недопустимість віктимної поведінки. У такому разі остання втрачає право на захисний припис.
Читачам нагадаємо, що захисним приписом насильникові забороняється: отримувати інформацію про місце перебування жертви, розшукувати її якщо вона перебуває за власним бажанням у місці йому невідомому, вести телефонні розмови з нею, відвідувати її, якщо вона тимчасово проживає поза місцем спільного проживання сім'ї. Обмеження встановлюється на 30 діб із дня погодження припису з прокурором.

Олександр Коваленко
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera