на головну

ЗАЯЧІ САФАРІ ПІД БОРИСПОЛЕМ
02.02.2005р.

Наказом Державного комітету лісового господарства України, 14 серпня 2004 року був відкритий сезон полювання на дичину. Але з припиненням останнього вирішили особливо не поспішати, особливо через те, що лисяча популяція неймовірно зросла і навіть з'явилася небезпека поширення сказу (лисиці - один з основних його переносників). Проте, усьому є межа, й 30 січня сезон полювання був закритий. Тепер у право й природоохоронців настає більш відповідальний момент: полювання з 31 січня заборонено, природа готується до весни, до прийому мільйонів мігруючих тварин, що прагнуть з першим теплом продовжити потомство. І навіть тих, хто має дозволи на зброю, але з'явився з нею у мисливському угідді, чи, не дай боже, з неї стрельнув, чекають великі неприємності…
…Щоб не допустити надзвичайних подій з використанням вогнепальної мисливської зброї, фактів браконьєрства і порушення правил полювання, правоохоронці за участю природоохоронних відомств й громадськості періодично проводять рейди в місцях можливої появи дичини й заряджених шротом "стволів". У ході таких відпрацювань в сезоні 2004-2005 років, лише в угіддях Київської області було встановлено 163 порушення правил полювання, 99 порушень правил збереження і використання мисливської зброї, 44 порушення його перевезення. У підсумку, 136 мисливців притягли до адміністративної відповідальності, причому в 126 випадках зброя вилучалася. Мало того, 35 "стволів" виявилися зовсім кримінальними - вони з роду не були на обліку в дозвільній системі, а тому можуть представляти інтерес в оперативників.
Днями і нам довелось взяти участь у подібному рейді. Місцем "зачищення" був обраний Бориспільський район: кажуть, там досить багато розвелося зайців й лисиць. Поки їдемо в УАЗику - "таблетці" з емблемою обласного "Беркута" (у салоні - два озброєних спецназівця) по лісовій дорозі, спілкуємося з міліціонерами і єгерями. Майор Артур Єрзельов, котрий представляє дозвільну систему УАСМ обласної міліції, повідав, що в регіоні непоодинокі випадки, коли незареєстровану зброю браконьєри-одинаки ховають у лісових схованках, - кому хочеться, щоб подібний "скарб" знайшли в тебе вдома. А так, навіть якщо і знайде хто обріз чи рушницю в якому-небудь дуплі, - ще спробуй доведи чиюсь з ним спорідненість.
Бориспільські міліціонери додають, що останнім часом почастіли випадки, коли на місцеві поля приїздять на крутих джипах "новоукраїнські" аматори заячих сафарі. Зазвичай, уночі, замотавши ганчірками чи забрьохавши брудом номера, вони при світлі потужніх фар улаштовують дикі гонки за бідними тваринами. Це вже не полювання - це нахабність й витівки, що виявляють ступінь крутості й особистої вседозволеності. Наздогнати негідників й припинити подібні родео, що відбуваються неподалік від населених пунктів, міліції вдається далеко не завжди - старенький УАЗик у порівнянні з "мерсівським" Брабусом якого-небудь фінансового директора концерну виглядає не аби яким спринтером.
Але найчастіше на полюванні стаються безглузді до жаху трагедії, хоча цього року з летальними пригодами столичну область пронесло. От, наприклад, НП була в Києво-Святошинському районі. Поблизу с. Забір'я 43-літній житель Боярки внаслідок необережного поводження зі своєю рушницею ІЖ 16-го калібра, прострелив собі гомілку - його довелося терміново госпіталізувати в районну лікарню.
Нашу бесіду перериває співробітник "Беркута" - він побачив на галявині мікроавтобус-іномарку, поруч якого позначилося людське пожвавлення. Рейдову групу зустріли дещо підігріті горілочкою на міцному морозці мисливці. У хазяйських ніг весело стрибали молоді лайки. Неподалік від авто, з обмотаною целофаном головою (щоб з рани не капала кров), лежав і трофей - середніх розмірів лис. - Зайців не виявлялося, - каже один з мисливців, - на глибокому снігу утворився наст, і хрускіт ламкої під ногами кірки в затишність сьогоднішньої холоднечі безнадійно рано піднімав і без того полохливих тварин.
Правоохоронці перевірили в чолов'яг зброю, - проблем тут не виявилося, - навіть знайшлися документи на собачок. - На лиса зараз обмежень у відстрілі немає, - продовжує майор Єрзельов, - а от із зайцем в Україні складно - більше одного русака на мисливську душу брати не варто - можна заробити штраф. Про це необхідно пам'ятати до чергового відкриття полювання - так, що, шановні застрільники братів менших, рушниці попросимо на кілька місяців зачохлити...

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera