на головну

ДО ВІДОМА МЕШКАНЦІВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В період з 3 по 22 березня серед особового складу органів та підрозділів ГУ МВС України в Київській області з метою забезпечення безумовного дотримання в діяльності органів внутрішніх справ законних прав і свобод громадян, недопущення порушень службової дисципліни, законності, надзвичайних подій серед особового складу, очищення органів внутрішніх справ від схильних до вчинення корупційних дій працівників, а також тих, які неспроможні виконувати покладені на них завдання, мають низькі показники в оперативно службовій діяльності буде проводитись позачергове атестування особового складу. Про всі випадки стосовно незаконних та корупційних діянь працівників ОВС Київщини просимо повідомляти за номером телефону довіри 272-19-59.




У СТОЛИЧНОМУ ПЕРЕДМІСТІ ВДАРИЛИ ПО ЗЛОЧИННОСТІ
03.03.2005р.

Днями пройшло широкомасштабне міліцейське відпрацювання в Києво-Святошинському районі столичної області, що завжди вирізнявся складною оперативною обстановкою. Сюди ж запросили журналістів, які разом з начальником місцевого відділу міліції полковником Миколою Алексійчуком також виїхали на один з маршрутів у Боярці, попутно заїжджаючи в найгарячіші місця і на інших маршрутах. Крім співробітників РВВС у заході брали участь бійці обласного "Беркута", полку внутрішніх військ "Барс", інспектора ДАІ, кінологи.

ДАЧА ВЛІТКУ - РОЗВАГА, УЗИМКУ - ЗЛОДІЇВ ВАТАГА…І

Усе почалося з розводу прибулих сил. Для відпрацювання організували 40 маршрутів піших нарядів й автопатрулів міліції по населених пунктах району, куди в цей холодний лютневий вечір направилися понад 130 правоохоронців. - У нас відзначається ріст вуличної злочинності, усіляких крадіжок і трагедій на побутовому ґрунті, із зареєстрованих 163 злочинів на час відпрацювання залишалися нерозкритими 40. Не розкриті 9 грабежів з 11 скоєних, не встановлені винуватці викрадення автотранспорту в 8 випадках з 11. Відчутною є проблема іноземців (більшість - вихідці з країн колишнього СРСР), яких тільки офіційно тут проживає понад 500 чоловік. У Вишневому, приміром, троє грузинів, які нелегально проживали у місті, недавно убили чотирьох працівників місцевого магазина. Тому ця акція - не чиясь примха чи показуха, а нагальна потреба, - позначив суть заходу полковник Алексійчук. У цьому ми переконалися власними очима...
…Для початку ми вирішили подивитися на найсучаснішу чергову частину серед райвідділів області. Кілька місяців тому у кожнім відділенні РВВС поставили комп'ютерну систему контролю за вхідними телефонними дзвінками й звуковими повідомленнями на всіх лініях (номерах) відділу міліції. Будь-яке повідомлення про злочин не обійде увагу чергового - у нього не буде фізичної можливості укрити інформацію чи не фіксувати її. Система має можливість одночасно контролювати інформаційний потік по 8 каналам. Скаргу потерпілого завжди можна перевірити в режимі реального часу і оцінити дії, як чергового, так затим й слідчо-оперативної групи. Нам її можливості відразу продемонстрували.
Кілька хвилин минуло в чеканні, як у вартівні лунає телефонна трель: якась дачниця середніх років з Києва нервово повідомила, що її "фазенду" днями відвідали злодії й добряче там похазяйнували. Заява й відповідь офіцера потерпілій негайно оформилися у відповідний звуковий файл на моніторі системи.
І от ми виїхали за викликом. Сідаємо в УАЗик "таблетку", незабаром під'їжджаємо до 6-ї лінії садового товариства. З'ясували, що цей невеликий дачний будиночок уже кілька разів обкрадали - раніше, коли його оздоблення було ліпшим, лиходії несли звідси картини, намальовані ще прабабою потерпілої. Одних навіть посадили. Цього разу хтось поцупив розкладачку, штори, карнизи та інше з числа минулої "розкоші". Виявляється, хазяїни бували тут востаннє місяць тому: спробуй, знайди тепер слід, - усе снігом замело, й таких крадіжок за добу у районі реєструється до десятка. Місцева міліція з жахом чекає весни, - після зимової сплячки просипаються дачники й приїжджають навідувати свої ділянки. Природно, за кілька місяців подекуди, та й сподобилися злодійкуваті земляки випатрати заміські палаци киян. Тоді заяви з текстом "у період з жовтня по квітень такого-то року мою дачу в селі такому-то обікрали..." мовляв, заяву приймайте, і за роботу, - розкривайте злочин, будьте здорові. Поки не скрізь людям доходить, що найняти професійну охорону набагато дешевше, ніж оплакувати чергове спустошення "фазенди" й обливати сльозами розтрощений ломиком імпортний й дорогущий супер-пупер замок.
…У Боярці знаходиться 55 дачних кооперативів, - тобто своєрідна зона столичної релаксації влітку. У районі - усього майже 120 садових кооперативів загальною чисельністю понад 60000 дачних будинків. Узимку ж, звичайно, будиночки порожніють, і їхні хазяїни до весни рідко там з'являються. Зате спеціалізовані на "фазендах" домушники відзначають прихід холодів активним патранням заміських вілл й ділянок. Більшість дачників - жителі столиці - улітку за їх рахунок населення району збільшується на 120000 чоловік. Район потихеньку перетворюється в одну з "спалень" Києва.

П'ЯНІ ДЯДЬКИ ЗМУСИЛИ УГОНЩИКІВ ЇХАТИ В МАГАЗИН

Але тут нам повідомляють, що в кабінеті "дитячої міліції" з'явилися перші "бойові" надходження відпрацювання - двійко юних автокрадіїв у супроводі власних матусь. Вертаємося у відділ, де нам повідали, що поточного року неповнолітні тут скоїли 16 злодіянь.
…Женю (ім'я змінене) у школі не вчили, як зламувати замки в легковиках, як їх заводити за допомогою викрутки й потім безшабашно їздити в пошуках пригод. Проте, 15-літній підліток не одноразово разом з чотирнадцятилітнім другом відкривав чужі авто, щоб потім покататися на славу. Хлопчиська росли хуліганисті й на чудо кмітливі. Якось Женька з Миколою побачили на темній міській вулиці "Жигулі" другої моделі. Нудьгуючі підлітки чогось вирішили забратися в легковик. Спробували дверцята - закриті. Піднатисли на багажник, - той з легкістю піддався. Хлопці пробралися усередину авто, попатрали магнітофон, сховавши його в "заначку" за деревом поблизу стадіону.
Незабаром малі побачили ще одні, такі ж "Жигулі". Машину відкрили, завели викруткою, але вона чогось глухнула й буксувала - півгодини околицю трясло від ревіння легковика, що застряг в глибокій колії. Зрештою, дітки "двійку" таки украли. Прихопивши з поцуплений магнітофон, цей дует рушив на Борщагівку, де саме стояв патруль ДАІ, що діяв за планом відпрацювання. Авто, що непевно почувалося при вигляді "даішників", не лишилося поза уваги останніх. Прямо на наших очах з'ясувалось, що в ще безвусих хлопців - це не перші "зарубки" у черзі кількох викрадень. Понад усе автозлодіям-початківцям запам'ятався випадок у Вишневому. Тоді вони вкрали "Волгу" ГАЗ-24 й рушили на ній в... Фастів до діда, проїхавши при цьому аж 65 кілометрів! Але по дорозі вони зустріли якихось двох підпилих дядьків, що намагалися зупинить попутку. Хлопи вирішили взяли їх на борт; затим попутники підбадьорилися й... представилися міліціонерами, змусивши везти їх у магазин. Як подяку за сприяння, дядьки купили мальцям пива, "Кока-коли", сигарет та від пуза нагодували. Потім уся компанія підрулила в бар. У підсумку, один з дядьків заснув у шинку, його співтовариша хлопчиська відвезли додому, дорогу куди той згадав із великою напругою. А там і скінчився бензин…

"АТЛАС" ПОВІЯ НЕ ОБДУРИТЬ…

- Наш район межує з п'ятьма районами Києва і шістьма столичної області, - розповідає полковник міліції Микола Алексійчук. - Тому зі столиці до нас нерідко вивозять кримінальні трупи. Особливо "популярні" території поблизу Окружної дороги, ті ж дачні селища і хутори. Трупи знаходять у канавах, на смітниках, навіть у старих холодильниках. Наприклад, на смітнику біля с. Тарасівка виявлена людська голова, яку разом зі сміттям вивезли з Києва. Не менш актуальною для району залишається тема проституції. У К.-Святошинському РВВС розкрили убивство повії, що догоджала далекобійникам й іншим чотирьохколісним кабальєро. Тоді розшуківці відпрацьовували всіх плечових, й стягли майже 60 представниць найдавнішої професії, але деяким, усе-таки, вдалося уникнути міліцейської облави. Утім, і цієї кількості панянок, від котрих тхнуло дешевою косметикою й продажною любов'ю, виявилося для правоохоронців досить, щоб усвідомити деякі, дуже перспективні моменти. Саме в ході бесід з ними з'явилася маса "наведень" від уже навчених досвідом шосе-гейш на всюдисущих неповнолітніх дівчаток, що особливо наводнили останнім часом Київ. От і сьогодні в райвідділ звезли пітьму плечових, - для них тут теж знайшлося своє "ноу-хау"...
…З вересня 2003 року в РВВС діє комп'ютерна інформаційно-пошукова система "Атлас", що допомагає оперативно встановлювати по наявних прикметах особи не встановлених трупів, розшукуваних і затриманих злочинців. Особливо ефективний "Атлас" у боротьбі з вуличною злочинністю, який миттєво розрізняє серед усієї бази осіб, які перебувають на обліках по різних категоріях (наркомани, раніше судимі) за рядом суб'єктивних прикмет (зріст, шрами, татуювання). Ця система допомагає нагромаджувати і систематизувати зв'язки злочинців - надзвичайно важлива обставина, що допомагає розкриттю злочинів. На осіб вноситься максимально можлива інформація - у т.ч. і стоматологічна карта, дактилокарта, - завдяки чому значно спростився процес ідентифікації не встановлених трупів.
Допомагає "Атлас" і у нелегкій роботі з повіями - у її надрах знаходяться зведення на близько 500 "трудівниць" Окружної й інших місць сексуальної експлуатації. Інформаційна база К.-Святошинського РВВС зв'язана з такою ж базою Києва, - тобто "плечова", поставлена на облік у Боярці, одночасно потрапить у поле зору і столичних колег, і навпаки. Так само все відбувається і по зброї, й по розшуку людей та злочинців, викрадених авто чи вкрадених коштовних речей. Інша система дає доступ до бази усього МВС України, - де б порушник не потрапився - чи в Луганську, чи в Кіровограді, міліція про нього усе довідається.
У Миколи Миколайовича є цілком реальна ідея встановити дистанційно керовані відеокамери в центральних районах найбільших населених пунктів району, у найбільш кримінально небезпечних ділянках. Відеосигнал з камер цілодобово надходив би в чергову частину й постійно "моніторився", й у випадку яких-небудь підозрілих ситуацій, міліцейський керівник приймав би рішення не те, щоб затримати злочинця, а навіть попередити саме злодіяння. На перший погляд - дороге задоволення. Але якщо взяти, та й прорахувати, у скільки обійдеться річне утримання 10-12 дільничних чи патрульних, то вийде, що нововведення себе виправдає обов'язково.

НАРКОМАНИ. ХУЛІГАНИ. ЦИГАНИ…
Поки ми розглядали й намагалися зав'язати розмову з представницями "найдавнішої", знову надходить повідомлення, що остаточно відірвало нас від теми проституції. На вокзалі затримали 37-літню наркоманку Наташу - у неї "на кишені" виявилася пристойна доза ширки. Говорить, що за дозами електричкою їздила у Фастів - у Боярці "менти" майже всі "точки" накрили. А у Фастові, особливо в районі вокзалу цього добра - у навальному вигляді, причому дешевого! У панянки, що має відсиджування за збереження наркотиків (звільнилася 4 місяці тому після 2,5 років в'язниці) і десятилітній "системний" стаж, є майже повнолітня дочка і деякий загадковий спонсор, що допомагає їй матеріально. Але, як стверджує затримана, прихильник про справжнє вживання субсидованих кревних гривень не догадується. Наташа зізналася, що для того, щоб добути ширку, вона крала, - просто досі ще не потрапляла. Правда, вона вірить у те, що доня про мамину пристрасть не відає, а тому до успадкування її батьківського гріха справа не дійде. За збут наркотиків за два місяці 2005 р. в районі затриманий 21 чоловік, виявлені 3 нарколабораторії (з 12 по області).
У той вечір затримали і п'яного водія "Москвича", який ледь виповз із легковика, дуже своєрідно виражаючи свою незгоду з рішенням ДАІ скласти протокол, - він з щосили урізав кулаком інспектору по обличчю. Отоді і довелося чолов'зі надягати наручники та везти для початку на медичний огляд...
…Пізно увечері зазирнули ми й у циганський табір, що розташувався поблизу лісосмуги, неподалік від залізниці і станції "Крюківщина". Два десятки ромів приїхали з Закарпаття з дружинами й дітьми - у т.ч. і немовлятами. Житлом їм слугували курені з накинутих на гілки ганчірок і поліетиленової плівки. Обігрівалися сі будівлі грубками, спорудженими з якихось залізних бочок. Ватага ця майже поголовно була одягнена в секон-хенд, у деяких дам на ногах, окрім тапочок і пантофлів, нічого не було. Ще здалеку ми почули різноголосий кашель, а потім уже побачили слабке світло. Самі жителі табору говорять, що на Закарпатті їм жити ще гірше - тут, у передмісті столиці, у самому Києві, можна прогодуватися - "хлібними" місцями в них вважаються електрички, ринки, усілякі підземні переходи, - там, в основному, орудують смаглявки в оточенні вічно репетуючої дітвори. Чоловіки ж, за власним визнанням, "оберігають вогнище", та збирають по звалищам макулатуру, пляшки й металобрухт. Коли ми запитали про крадіжки, ті категорично відреклися від причетності до криміналу. Вони, мовляв, тяжкої праці не бояться - колись у них була робота на кінному заводі, тепер немає ні заводу, ні роботи. Сподіваються, що їм допоможе одна з прилеглих церков, настоятель якої пообіцяв підсобити з роботою і навіть тимчасовим житлом...

ГЕННАДІЙ КАРПЮК
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera