на головну

ДО ВІДОМА МЕШКАНЦІВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В період з 3 березня по 24 квітня серед особового складу органів та підрозділів ГУ МВС України в Київській області з метою забезпечення безумовного дотримання в діяльності органів внутрішніх справ законних прав і свобод громадян, недопущення порушень службової дисципліни, законності, надзвичайних подій серед особового складу, очищення органів внутрішніх справ від схильних до вчинення корупційних дій працівників, а також тих, які неспроможні виконувати покладені на них завдання, мають низькі показники в оперативно службовій діяльності буде проводитись позачергове атестування особового складу.
Про всі випадки стосовно незаконних та корупційних діянь працівників ОВС Київщини просимо повідомляти за номером телефону довіри 272-19-59.





Міліція Київщини звертається до відвідувачів сайту з проханням допомогти інформацією в розкритті злочинів пов'язаних з вибухами в місті Біла Церква впродовж останніх двох років.
Конфіденційність і нагороду за достовірну інформацію гарантуємо.
Звертатись можна за телефоном довіри тільки в робочі дні з 9.00 до 17.00 год., а також відправляти листи на електронну адресу Головного управління.





"ТАЙФУН" РЯТУЄ МІСТО НА РОСІ
21.03.2005р.

…На запрошення поїхати і подивитися: як працює в час реформ найбільший міліцейський підрозділ Київщини - Білоцерківський міськвідділ внутрішніх справ, відгукнулося чимало журналістів. Тим більше, що саме в ці дні в місті на Росі за допомогою бійців полку ВВ "Барс" й спецпідрозділу "Беркут" проводилося ґрунтовне антикримінальне зачищення.

… І ПІДСТАВИВ ПАТРУЛЬНИЙ УАЗ ПІД УДАР

Першою справою нам повідали про місцеві особливості і познайомили з "Тайфуном". У місті вже 11 років діє міліцейський підрозділ "Тайфун", що працює в структурі батальйону патрульно-постової служби. Тут служать відібрані кадри з числа кращих співробітників батальйону - безпосередньо цивільних в "Тайфун" відразу не приймають, тільки після кількох років роботи "на асфальті", - розповідає комбат майор міліції Анатолій Івасюк. - Цей підрозділ швидкого реагування виїздить практично на всі критичні, складні ситуації, пов'язані з пошуком і затриманням озброєних, особливо небезпечних злочинців, ґвалтівників і людей з маніячними нахилами. Без "Тайфуну" не обходиться жодне відпрацювання міста, його появи бояться на притонах й "малинах", там знають: ці хлопці церемониться не будуть, - порушив закон, скривдив когось, - будь ласка, відповідай.
Неслухи десятому замовлять, - вибрикуватися не варто, - рукопашку й біг ці міліціонери освоїли відмінно, так само, як класно вони вміють стріляти і керувати авто - у цьому ми переконалися, коли кілька годин патрулювали Білу Церкву.
Ось днями екіпаж "Тайфуну" так само патрулював місто, по рації одержав орієнтування: кілька хвилин тому з-під під'їзду житлового будинку викрадена іномарка "Ауді-100". На одній з вулиць масиву Леваневського вони помітили легковик, за прикметами схожий на розшукуваний. При ближчому "знайомстві" виявилося, що і номера збігаються. Міліціонери вирішили затримувати угонщика на "гарячому" у той момент, коли він заїхав на АЗС. Але зловмисник виявився типом спритним, й ледве не відірвався від погоні - у правоохоронців не залишалося виходу, крім як підставляти патрульний УАЗ під удар - інакше швидкісна машина, вискочивши на трасу, пішла б як діти в школу. Таран виявився жорстким - і для іномарки, і для патрульки...
Поки під'їжджаємо до наркоманського кубла, старший патруля розповів, що нещодавно екіпаж "Тайфуну" розкрив убивство. Подзвонила жінка в міліцію й повідала - вона бачила, як якийсь брудний і страшний на вигляд чоловік по снігу волочить зі старої, майже зруйнованої хати купу лахів, у яких замасковано щось підозріле. Черговий зв'язався рацією з патрулем й доправив його за адресою. Виявилося, що "підозрілий об'єкт" - ніщо інше, як труп жінки бальзаківського віку, природно, мужика цього тут уже не було. А допоміг співробітникам спецпідрозділу розкрити головоломку кривавий слід. У буквальному значенні, він привів групу затримання до однієї з квартир, хазяїн котрої зізнався, що зарізав співмешканку після п'яної сварки на кухні, а затим узяв усяке ганчір'я, та й затяг тіло на руїни. От, мовляв, повернувся й відміряв пару чарочок "заупокійних"...
Поїздили ми по притонам, походили вулицями. Зайшли в неблагополучні родини й до адміннаглядних. Усі пересування записували в бортовий журнал. Усього торік "Тайфун" розкрив 138 злочинів, у т.ч. близько 50 - пов'язаних з наркоманією. На одному з кубел його раніше неодноразово судимий власник до нашого приїзду вмер, - можливо, від "передози". Тут постійно збиралося місцеве шобло, - варили ширку, самогон - тому нерідкими тут були п'яні дебоші та розбірки. Довелося їхати далі відвідувати родину адміннаглядних. Так от буває - в одному з будинків по вул. П. Запорожця проживають Лора, її чоловік Максим й їхня дев'ятирічна доня. Господарка судима за незаконне зберігання наркотиків, чоловік має 11 років тюремного стажу за крадіжки й торс, оздоблений усілякими татуюваннями. От так і живуть утрьох, під міліцейським наглядом.

ПРО "РОЗБІРКИ" Й "СТРІЛКИ" РАНІШЕ СОРОМИЛИСЯ ГОВОРИТИ

- Хоча не все у "Тайфуні", й в батальйоні так, як цього нам хотілося б, - говорить начальник Білоцерківського МВВС підполковник міліції Володимир Нагорний. - Батальйон ППСМ для нас дещо проблемний підрозділ, - маю на увазі кадрове забезпечення. По штату тут повинен працювати 151 співробітник, реально ж трудиться лише 93 міліціонера - для 250-тисячного міста це дуже мало. Ніхто не хоче за цю мізерну зарплату, яку одержують патрульні міліціонери, особливо у перші роки служби, йти і ризикувати життям, тим більше, що з роботою в місті ситуація багато краща, ніж це було 5-10 років тому.
У криміногенному плані Б. Церква завжди славилася непростим містом. За 50-90-і роки минулого сторіччя тутешнє населення зросло майже вшестеро - за рахунок будівництва промислових гігантів, таких як шинний завод, завод сільськогосподарського машинобудування. Зводили ці підприємства т.зв. "хіміки" - умовно судимі, засуджені до виправних робіт, це були зеки з усього Союзу, яким вдома з хорошою роботою "не світило". А тут - платня пристойна, житло дають - й дівчат молодих повно - раз, два й сім'я намалювалася - куди там, у Томськ, Джамбул, чи Грозний вертатися - не варто. В місті тоді існувало 7 спецкомендатур й жіноча колонія, - усі вони брали участь в індустріалізації цього краю.
Але, як не крутіть, а звички злодійські й хуліганисті сеї публіки нерідко декому вилазили боком - кому пером у живіт, а кому обчищеною догола квартирою. Причому нерідко об'єктом лиходіїв ставали такі ж биндюжники чи колеги ремеслові, що вперше заробили чесною працею на "хату" й меблі. "Розбірки" та "стрілки" у сьогоднішнім розумінні тут відомі 25-30 років, як і наркоманія в чистому вигляді - просто тодішня міліція "соромилася" про це говорити привселюдно, а в часи перебудови волати з цього приводу було вже пізно. Як ведеться, пройшли місцеві правоохоронці і період суцільних "маски-шоу", засилля рекету й банд кримінальників - зараз організований кримінал "окультурився", основні проблеми міліції розташувалися в темах вуличної і побутової злочинності, наркоманії й злодіяннях у сфері економіки...
…Ось от у кабінеті Нагорного лунає телефонна трель - виїжджаємо на квартирний дебош. Мертво п'яний молодик років не більше вісімнадцяти побився з татусем, що теж перебував підшофе, - у хід пішли руки-ноги, слава Богу, до ножів справа не дійшла. Виявляється, заковика в тім, що батько вирішив синулі більше не наливати, - "сатурн" з дискримінацією був не згодний й зважився наповняти свій келих самостійно, але татусь залишався непохитним. Прибулий дільничний сказав, що ся адреска йому до болю знайома - він збирає документи, аби ледве не усе сімейство доправити на лікування від алкоголізму (мати "заливає" теж на рівні). - Чи для того, щоб ми відпочили від постійних неадекватних вересків й самогонного чаду в під'їзді, чи то "шериф" просто втомився профілактувати цей виплодок пекла, нам усе одно, - каже жителька будинку, де відбувся інцидент, - але з цим кублом треба робити щось реальне, не то дочекаємося великого лиха. Тоді ж молодик, котрий залився сльозами й ледь стояв на своїх двох, сказав, що він з 11 років розвантажує вагони, з тих пір і п'є - мовляв, без "допінгу" йому роботи не бачити.

ЩОБ УНИКНУТИ ЛІНЧУВАННЯ, УБИВЦЯ ВЛАСНОЇ ДРУЖИНИ ВСТРОМИВ СОБІ В СЕРЦЕ НІЖ

У під'їзді одного з будинків патруль "Барса" разом з дільничним примітили підозрілого хлопця, сухорлява й скуйовджена фігура якого спробувала розчинитися серед мокрої, дощової тімені. Виявилося, 34-літній житель сусідньої висотки - наркоман зі стажем, у його кишені знайшовся величезний шприц з 17 "кубиками" якоїсь гидоти. За власним визнанням, "ширка" для нього дорога, от і доводиться вживати коктейль на основі марганцівки й оцту. Прибулі сюди оперативники з відділення БНОН довідалися в затриманому старого знайомого, раніше судимого за темні справи з дурман зіллям. Опера запропонували журналістам пройти на квартиру до наркомана - 37-літнього Антона. Антон, маючи дві освіти, живе разом з дуже хворою мамою, дружина з дитиною давно пішла. За спиною - два строки за наркоту, ноги й душа - суцільна рана. Квартира являє собою жахливе видовище - практично всі меблі "проколоті", на кухні неодноразово вибухав ацетон й відбувалася пожежа. Мати плаче, знає, що син однією ногою в могилі, але, на жаль, нічого зробити вже не може...
…Близько 21.00 у міську міліцію з місцевої лікарні №2 надійшло тривожне повідомлення - до них з колото-різаними ранами грудної клітини, шиї й живота доставлена 43-літня медсестра з лікарні №1, колегам її врятувати не вдалося - вона у ході операції вмерла. Виявилося, що годиною раніше на вулиці Карбишева під час сімейної сварки смертельні поранення потерпілій кухонним ножем заподіяв її власний чоловік. Міліціонерам удалося довідатися, що подружжя поверталося з якогось спільного заходу, чи то випадково зустрілося на вулиці - зрозуміло, що чоловік був напідпитку. На жаль, поки конкретизувати через що зав'язалася між ними перепалка, котра переросла в побиття жінки, а потім різанину не так просто.
Не просто от чому. Криваве видовище убивства побачили проїжджаючі таксисти і перехожі, - вони кинулися рятувати вмираючу жертву вуличного насильства й доганяти лиходія. Коли переслідувачі от-от мали наздогнати покидька, він зрозумів: лінчування йому не уникнути, і... усадив ніж прямо собі в серце, відразу вмерши. Виявилося, що 45-літній чолов'яга того дня ходив-бродив по місту відразу з двома ножами за пазухою. От тепер, спробуй, спитай: хто правий, а хто винуватий, - обоє вмерли не своєю смертю. На тім наш рейд підійшов до кінця, - побачили ми багато горя, безвиході і вирішили: декому когось звинувачувати у своїх нещастях не варто - вони пожинають, те, що посіяли й повинні просити прощення в тих, кого вони незаслужено скривдили. Може потім, у незвіданому світі, якщо вони в це вірять, їм не буде соромно дивитися один одному в очі...

ГЕННАДІЙ КАРПЮК
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera