на головну

ДО ВІДОМА МЕШКАНЦІВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В період з 3 березня по 22 квітня серед особового складу органів та підрозділів ГУ МВС України в Київській області з метою забезпечення безумовного дотримання в діяльності органів внутрішніх справ законних прав і свобод громадян, недопущення порушень службової дисципліни, законності, надзвичайних подій серед особового складу, очищення органів внутрішніх справ від схильних до вчинення корупційних дій працівників, а також тих, які неспроможні виконувати покладені на них завдання, мають низькі показники в оперативно службовій діяльності буде проводитись позачергове атестування особового складу.
Про всі випадки стосовно незаконних та корупційних діянь працівників ОВС Київщини просимо повідомляти за номером телефону довіри 272-19-59.





Міліція Київщини звертається до відвідувачів сайту з проханням допомогти інформацією в розкритті злочинів пов'язаних з вибухами в місті Біла Церква впродовж останніх двох років.
Конфіденційність і нагороду за достовірну інформацію гарантуємо.
Звертатись можна за телефоном довіри тільки в робочі дні з 9.00 до 17.00 год., а також відправляти листи на електронну адресу Головного управління.





З МІЛІЦЕЙСЬКИМ ОРКЕСТРОМ ПО ГОЛОВНІЙ ВУЛИЦІ
18.04.2005р.

…Від статей про міліцію нерідко потягує таким собі поскрипуванням сухих звітів, подробицями всілякого кримінального страху та переможними реляціями. Факт - це теж комусь треба і писати, і читати. Але, іноді, журналіст, забувши про ремесло конвеєрне, про який би жах він не городив, прагне хоча б доторкнутися до чогось більш високого, періодично відшукуючи подібні віддушини навіть у темі криміналу. Принагідно авторові нещодавно підфортило кілька годин не вільного від роботи часу поспілкуватися з Віктором Михайловичем Губаренком - підполковником міліції, диригентом оркестру ГУ МВС України в Київській області. Тим більше, що на конкурсі міліцейських оркестрів України, що минув 24 березня й присвячувався 60-річчю Перемоги у ВВВ, цей колектив виборов заслужене перше місце.

ІДЕАЛЬНИЙ PR ДЛЯ ІМІДЖУ МІЛІЦІЇ

Із самого початку вдалося довідатися, що всі урочисті заходи в Главку, а також ті, що проводяться в МВС України, не обходяться без міліцейського оркестру столичної області, - ні в міністерстві, ні в міському управлінні внутрішніх справ подібного повноцінного колективу не існує (хоча оркестр київської міської міліції мав майже 130-літню історію). Сих оркестрантів знають не тільки в професійному середовищі правоохоронців й серед генералітету, але й у мирській музичній "тусовці". Запрошують цей оркестр, інший раз, й в місті якому на святі зіграти, й делегацію яку-небудь розвеселити, й навіть додати манірності та певного шарму а-ля початку ХХ століття зібранню особливо важливих персон на приватній зустрічі. А як ці хлопці вміють марширувати й вибудовувати різноманітні фігури під власний акомпанемент, - від цього дійства просто око не відірвати, це треба бачити! Бажаючі можуть милуватися майстерністю колективу на Хрещатику в день Незалежності України, коли щорічно оркестр неповторним чином дефілює по головній вулиці країни. Так що там казати - роботи міліцейським оркестрантам у наш час, насичений усілякими подіями, пофарбованими як у мінорні, так і мажорні тони, предосить.
От, приміром, у переддень 60-річчя звільнення Київщини від фашистських загарбників оркестр з ініціативи Віктора Михайловича, проїхався практично по всіх містах області з концертами й показовими виступами, де їх досить гостинно і вдячно приймали. Доходило до того, що до площ, де проходила концертна програма, прибігали люди з букетами й оберемками квітів, купленими на ринку зовсім в іншому кінці міста. Бували випадки, що автобус з музикантами не міг відправитися через те, що новоявлені шанувальники оркестру нескінченним потоком атакували його в поривах гарячих визнань. Кращої реклами й "білого піару" для підняття іміджу міліції й не вигадаєш!
Звичайно, Губаренко про свої неабиякі здібності організатора й музиканта увесь час замовчував (мовчав й про те, що нещодавно йому особисто митрополит Володимир вручив у Києво-Печерській Лаврі одну з найвищих православних нагород), зате він не щедро осипав компліментами підопічних (хоча ми знаємо, що без пана підполковника оркестр навряд чи виглядав би краще вуличної джаз-банди). Примітно, що в оркестрі працюють такі музиканти, як заслужений артист України старший прапорщик міліції Анатолій Чигирь, прекрасні музиканти, таланти від Бога старшина Руслан Гладишев, Олександр Кушнір, Микола Федоренко, інспектор Микола Філімоненко й багато інших. Близько 60% колективу має вищу музичну освіту, у т.ч. дипломи консерваторії. Усього тут музицирує 35 чоловік. Серед солістів найвідоміші заслужений артист України старший прапорщик Віктор Тетеря та Надія Добридень.
- Міліції, а тим більше такому доблесному й шановному підрозділу, як Главк столичної області, без оркестру ніяк не обійтися, - каже Віктор Губаренко. - Стройові огляди, дні міліції, 8-ме березня, ті ж похорони наших ветеранів, спортивні змагання - церемонії закриття й відкриття, - приводів, де ми можемо на славу відпрацювати, не підрахувати! Наприклад, коли кілька років тому у Славутичі проходила міжнародна Спартакіада "Пам'яті героїв Чорнобиля", де правоохоронці й вогнеборці з України, Білорусії й Росії три дні змагалися в прикладних й службових видах спорту, її музичний та розважальний супровід цілком ліг на наші плечі.
Колектив давно відомий серед поліційних оркестрів Європи. Ось і цього року з Німеччини надійшло запрошення взяти участь у фестивалі подібних оркестрів, котрий пройде з 1 по 3 липня в Ізерлоні.

НЕТЛІННУ РІЧ НА ОДНОМУ ЕНТУЗІАЗМОВІ НЕ ВІДІГРАЄШ

- Кого ще з відомих виконавців, музикантів можна зустріти на ваших концертах?

- Запрошуємо на свої концерти й виступи солістів Національної опери Сергія Пащука й Геннадія Ващенка, Олександра Василенка. Знімалися в кліпі для Ірини Білик, яка одного разу, на якомусь заході побачила роботу моїх оркестрантів й заявила, що хоче бачити їх у своєму ролику. Зніматися доводилося в пожежній формі зразка 20-30-х років минулого століття.

- З чого почалася історія цього, уже, загалом, відомого колективу?

- 9 років тому я ще служив у вищому політучилищі ВМС СРСР, що на київському Подолі, але заклад раптом спішно розформували. Благо на той час у тодішнього начальника обласної міліції генерала Олександра Бевза виникла ідея створити власний, висококласний оркестр. Тобто, у листопаді 2005 року ми будемо святкувати своє десятиліття. Тоді ми з кількома музикантами й деяким інструментом переїхали в будівлю обласного Управління пожежної охорони, що перебувало, як відомо, до недавніх пір у системі МВС. Утім, коли УПО включили до складу МНС і нам "м'яко" запропонували повним складом перебратися до них, ми відмовилися, й міліції зраджувати не стали. Хоча, як і колись, пожежники нас не виганяють, й ми успішно беремо участь і в заходах МЧС, й у рідних правоохоронців. Колектив підбирався на конкурсній основі. Потім, коли ми заробили авторитет й популярність, до нас почали перебиратися музиканти навіть із Президентського оркестру й оркестру Міноборони - і це наочний показник. Тепер це дуже популярний колектив, у музикантів якого з'явився гідний таких виконавців інструмент, - виготовлений в Англії, Франції, США. На одному ентузіазмові нетлінну річ на біс не зіграєш. Адже сюди ідуть люди з іменитих колективів, де і зарплата більша й умови праці кращі. Наприклад, у нас немає ні власної студії, ні повноцінного місця для репетицій, але всіх приваблює дух творчості, що панує в оркестрі, натхнення, деякого навіть екстремального азарту у виконанні, який підживлює художньо захоплені натури, що не завжди вітається в "серйозних" оркестрах. Хоча, є оркестранти, у яких спостерігається "синдром соліста" - й вони починають намагатися грати голосніше всіх, - це вже не імпровізація, це непрофесіоналізм. Такі мені не потрібні. Ансамбль - це коли багато інструментів звучать, як єдине ціле. В оркестрі необхідний баланс звучання.

- Напевно, до вас в оркестр непросто трапити на роботу?

- "Непросто", - це ще м'яко сказано. Щоб потрапити сюди на роботу, крім музичної освіти й рекомендацій, необхідно мати міцне здоров'я й тверезий розум, а при зарахуванні на атестовані посади - обов'язковий стаж служби в армії чи закінчення військової кафедри у вузі, а потім - проходження школи професійної підготовки працівників міліції з властивою їй стройовою муштрою, вогневою й правовою підготовкою, кидками на татамі впродовж майже 3 місяців. Так що музиканти з оркестру обласної міліції при потребі і вулиці відпатрулюють, й протокол на порушника складуть, причому однозначно, - творчий підхід до виконання службового обов'язку ними гарантується…

КОНЦЕРТ ОРКЕСТРУ УВС МОСКВИ КОШТУЄ 3000$

…Отож, шановні добродії читачі, виявляється, що наші міліціонери можуть не тільки завченно декламувати статті Кримінального кодексу та моментально одягати на лиходіїв наручники. І не лише у нас в Україні. Наприклад, давно придбав широку популярність оркестр московської міліції "Росіяни", що складається з 35 музикантів, більшість з яких закінчили Гнесинку. Вони виступали в Іспанії, Франції, Єгипті, Угорщині, Польщі, Англії. "Росіяни" грають Баха й Штрауса, Мусоргського й Шопена. У їхньому репертуарі чимало й "фолька", нерідко на біс музиканти-правоохоронці дістають гітари й грають джем-сейшн - джазову імпровізацію. Оркестровка тут покладена на беззмінного диригента Ігоря Баєва. Усього в репертуарі оркестру близько 300 добутків. Група солістів складається з 12 чоловік.
Гастролі для "Росіян" готує мерія міста, що запрошує до себе міліціонерів, тамтешнє поліцейське управління, поліцейська академія й фірма-посередник. Приймаюча сторона забезпечує проживання, транспорт, страховку, перекладача й оформлення документів у посольстві. Комерційні (платні) концерти в міліціонерів трапляються не часто. Оркестр ніяк при погонах, і те, що для інших артистів гастролі, для міліціонерів-балалаєчників - просте закордонне відрядження. У середньому концерт "Росіян" коштує біля $3000. Але оскільки гонорари закладені в загальний гастрольний бюджет оркестру (саме з них оплачуються проїзд, житло та харчування), то більше звичайної зарплати - навіть на гастролях - міліціонери не одержують. Якщо житло оркестру надають безкоштовно, доводиться кілька концертів відробити теж безкоштовно. Своєрідним гонораром стають походи на прийоми й у ресторани, де можна випити й закусити за рахунок сторони, що запрошує. Вивіз інструментів з Росії на гастролі оформляється в Міністерстві культури, - вони вельми дорогі, зроблені по індивідуальному замовленню. Наприклад, старенька домра коштує $350. У багаж інструменти ніхто, зрозуміло, не здає.
У Європі регулярно влаштовуються огляди поліцейських оркестрів. Це значить не лише зіграти, але й промарширувати, відрапортувати, помахати жезлом й пронести штандарти. Іноді після концерту "Росіяни" - у порядку розминки й обміну досвідом виходять на патрулювання разом з іноземними колегами. У поїздках оркестр майже завжди супроводжують високі чини, які зміцнюють паралельно з культурними зв'язками і професійні.
Три роки поспіль оркестр брав участь у фестивалі поліцейських оркестрів в англійському місті Престоні. Після гала-концерту оркестру запропонували зробити невелике турне по містах графства Ланкашир. Переїзди з міста в місто були стрімкі: автобус йшло зі швидкістю під 200 кілометрів на годину в супроводі поліцейського ескорту. Всі оркестранти, незважаючи на те, що вони вміють грати на балалайках, домрах, альтах і навіть гуслях, - співробітники органів внутрішніх справ. Тому час від часу вони виходять в наряди, виїжджають на виклики "02" й патрулюють вулиці. Наприклад, минулою осінню, після вибухів у Москві балалаєчники й контрабасисти стояли в оточенні та брали участь в операції "Вихор-антитерор"...

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera