на головну

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ
ГУ МВС України в Київській області

За скоєння тяжких економічних злочинів Головним управлінням МВС України в Київській області розшукується Засуха Анатолій Андрійович, якому інкрімінується вчинення злочинів, передбачених статтями 365 ч.3 (Перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) та 366 ч.2 КК України, (Службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Прохання до громадян, кому відоме місце перебування обвинуваченого, чи вони мають інформацію щодо можливого переміщення останнього, повідомляти міліцію за телефоном у м. Києві 272-19-59. Конфіденційність гарантується.




ГЕНОФОНД НАЦІЇ - ТУРБОТА КОЖНОГО.

На Київщині завершилася операція "ГЕНОФОНД".
10.10.2005р.

Наприкінці вересня закінчилося проведення загальнодержавної операції під умовною назвою "Генофонд". Зусилля всіх міліцейських служб були спрямовані на виявлення і знешкодження каналів надходження наркотиків до нашої країни, на затримання осіб, які вживають або збувають наркотичні засоби, на профілактичну роботу проти вживання наркотиків у підлітковому середовищі тощо. З проханням розповісти про результати операції ми звернулися до начальника Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків Головного управління Міністерства внутршніх справ України в Київській області Ю.Бондаря.

- Юрію Миколайовичу, чи не могли б Ви розповісти про результати, з якими операцію "Генофонд" завершили правоохоронці Київської області?

- Київщина, розташована у серці нашої держави, являється одним з кількох надзвичайно проблематичних регіонів у плані боротьби з незаконним обігом наркотиків. Дається взнаки безпосереднє наближення до столиці. Нашу область не обминають ні наркотики рослинного походження, ні синтезовані наркотики. За час проведення операції на протязі вересня співробітниками органів і підрозділів Київської області було виявлено і вилучено з незаконного обігу близько 115,5 кілограмів наркотичних засобів, в тому числі майже 60 кг маку, 55 кг коноплі, 177 мілілітрів ацетильованого опію, 10 пігулок трамадолу. Співрбітниками УБНОН на протязі операції було виявлено 148 випадків незаконного зберігання наркотиків для власного вживання, 39 випадків збуту наркотиків, припинено діяльність 4 наркопритонів. Порушено 201 кримінальна справа, по яких проходить 211 осіб, в тому числі 20 неповнолітніхних. До речі, участь неповнолітніх у такому "бізнесі" викликає у міліції зростаючу тривогу. Правоохоронцями зроблено величезну роботу для того, щоб зупинити розповсюдження "наркотичної чуми" на території області і країни в цілому. Ось кілька, так би мовити, "рядових" епізодів з нелегких буднів моїх колег-УБНОНовців.
На початку вересня співробітниками патрульно-постової служби Переяслав-Хмельницького міськрайвідділу міліції було затримано 23-річного В. і 17-річного О., у яких було виявлено і вилучено 3 кілограми 800 грамів коноплі. Затримані пояснили, що коноплю зберігали для власного вживання.
Працівниками Богуславського РВ на території місцевої школи було виявлено стебла коноплі, які, як пізніше було встановлено, були викинуті з подвір я гр.В. Під час огляду помешкання гр. В. було виявлено і вилучено майже 3,5 кілограми маріхуани.
Проте траплялися і більш сер йозні випадки. В цьому сенсі хотілося б згадати про випадок у м. Боярці Києво-Святошинського району. Наприкінці квітня минулого року на території м. Боярки Києво-Святошинського району співробітники обласного УБНОНу разом зі своїми колегами з Департаменту боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України провели "хитромдру" операцію і закупили у циганської родини зі звучним прізвищем Янголь невелику дозу важкого наркотика "метадон". А при проведенні обшуку в будинку Фаїни Михайлівни Янголь оперативники виявили аж 143 грами метадону (по цінах чорного ринку його вартість становить близько 30 тисяч доларів США), майже 1,5 кг марихуани, газо-шумовий пістолет "Шмайсер", перероблений її сином Тарасом для стрільби патронами з резиновими кулями, підроблений дозвіл на право зберігання і носіння цього пістолета на ім я Янголя Тараса Івановича, 2 пістолети (ТТ і "Браунінг"), мисливську рушницю "Сайга", набої до них. А на майно боярських "яноголів" було накладено арешт на загальну суму 2,2 мільйона гривень.

ДВА ПІСТОЛЕТА У ВАЗОНІ

- Звичайно, такі операції нами проводяться не щодня, - продовжує розповідати Юрій Миколайович. - І подібні "арсенали" та наркотики в таких об ємах вилучаються нечасто. Частіше затримуються міліцією особи, які придбали "зілля" для власних потреб, але не встигли його вжити. А от затримати і притягнути до відповідальності збувачів наркотиків дуже важко тому, що довідатися про факти торгівлі накотиками це ще півділа, для суду необхідна так звана "доказова база" покази свідків, висновки експертиз, нарешті, покази самих затриманих наркоторговців. А вони аж ніяк не поспішають розкаюватися і розповідати про те, що коноплю і "ширку" вони продавали підліткам заради власного збагачення. Збагачення, до речі, на чужому горі. Так було і у випадку з боярськими "янголами".
Слідству Тарас Янголь пояснив, що у 2002 році батько подарував йому пістолет "Шмайсер" разом з дозволом на право його зберігання і носіння. Але Тарас Іванович розумів, що таким "подарунком" батька законно скорстатися він не може, бо зброю просто так не дарують, тому без жодного докору сумління "підробив дозвіл КО № 000339 від 22.05.2002 року на право зберігання та носіння пістолета пістолета ПГШ-790 "Шмайсер", заводський №…" (цитата з вироку суду). Його Т.Яноголь завжди тримав при собі, а вилучили пістолет під час обшуку з кишені дверцят Тарасового автомобіля.
Але Тарас Іванович, мабуть, дуже хвилювався за власну безпеку, бо одного пістолета йому видалося замало. Тому наш герой домовився з матір ю про те, щоб Фаїна Михайлівна ще придбала зброю і набої до неї. А далі все було просто: пішла мама на базар і придбала… ні, не самовар, а "…Янголь Ф.М. в січні 2004 року в м.Києві на Борщагівському ринку придбала у незнайомої їй та не встановленої слідством особи вогнепальну зброю: пістолет системи Токарєва "ТТ" №… калібру 7,62 мм, пістолет "Браунінг" №… калібру 6,35 мм та бойові припаси до них в кількості 27 патронів калібру 7,62 мм та 36 патронів калібру 6,35 мм …" (знову цитата цитата з вироку суду). Все це Фаїна Михайлівна принесла додому і заховала, але, мабуть, не дуже далеко, бо син випадково знайшов. Тарас Іванович запитав у матері, що це за зброя, а вона "наказала заховати їх у вазоні зі штучними квітами…" (знову цитата з вироку). Тобто мати купила зброю за проханням сина, а він, виявляється, знайшов її "випадково"… Таких невідповідностей у вироку по справі родини Янголь є досить. Проте показовим є вирок по цій кримінальній справі.

"КОЖНОМУ ПО ЗАСЛУГАХ ?…"

Громадянка Янголь Ф.І. під час слідства заявила, що пістолети "ТТ" і "Браунінг" вона придбала у незнайомого чоловіка для … самооборони (!), а 1,5 кг. канабісу (коноплі) вона зберігала … для власних потреб, бо є онкохворою, а листя коноплі вона "запарює". І взявши це до уваги, а також те, що "тяжких наслідків від її дій не настало, суд вважає можливим її виправлення без відбування покарання і у відповідності зі ст.75 КК України звільняє її від відбування покарання з випробуванням" (цитата з вироку). Після цього громадянці Янголь оголосили, що вона засуджена до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком на 2 роки, і звільнили з-під варти із залу суду. Тараса Івановича Янголя за незаконне поводження зі зброєю і підроблення документів суд засудив до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком 3 роки. Зараз родина Янголів знодиться вдома. При цьому у вироку про знайдений і вилучений метадон - жодного слова…

- Юрію Миколайовичу, чи не могли б Ви розповісти про проблеми, які виникають у професійній діяльності правоохоронців у боротьбі з незаконним обігом наркотиків?

- Всім відомо, що наркоманія в Україні зараз являється чи не найбільшою проблемою. Так звані "фонові явища" (наркоманія, алкоголізм, проституція тощо) є родючою нивою для злочинності. Наркозалежна людина перестає бути соціально активною істотою і перетворюється на раба смертельної звички. Смертельної без перебільшення. Щоб хоч якось запобігти лихові, серед молоді ведеться пропаганда здорового способу життя, в школах проводяться профілактичні бесіди, "випадкові" (тобто один раз затримані за вживання наркотиків) підлітки ставляться на облік до районного лікаря-нарколога на 1 рік. Але кількість наркоманів не зменшується, їх армія зростає щоденно. На обліках у лікарів-наркологів Київської області офіційно перебуває 3 тис. 657 наркоманів, в тому числі 219 неповнолітніх. Щомісячно ця цифра збільшується на 80-100 чоловік. Співрбітниками Управління по боротьбі з незаконим обігом наркотиків з початку 2005 року було виявлено 951 випадкок незаконного зберігання наркотиків для власного вживання, 308 збутів наркотиків, припинено діяльність 30 наркопритонів. За цими цифрами щоденна копітка праця УБНОНовців Київської області. Але наші намагання зупинити "наркотичну ріку" іноді наштовхуються на дивну "доброту" і "поблажливість"судів. В результаті час і зусилля працівників міліції виявляються змарнованими, а багатоходові операції по затриманню наркоторговців закінчуються ледь не виправдовувальними вироками. До речі, ми маємо достовірну інформацію про те, що родина Янголів продовжує займатися незаконним збутом наркотиків. Ось така статистика…

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera