на головну

ГУ МВС України в Київській області запрошує на службу в органи внутрішніх справ жителів Києва та області, які пройшли службу в Збройних Силах України або військову підготовку в учбових закладах, не мають судимості, для роботи в міськрайвідділах Київської області. Пропонуються посади рядового та молодшого начальницького складу із заробітною платнею від 1200 грн.

Звертатися за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 15 тел. 272-23-23, 272-34-22, 272-22-09, 272-10-22, чи до місцевого МРВ.




КРИМІНАЛЬНА ХРОНІКА КИЇВЩИНИ

24.10.2007

Непрацюючий 30-річний житель Волинської області для свого грабіжного промислу обрав Київщину, а саме міст Бровари, де вчинив напад на 20-річну Ольгу. Застосувавши фізичне насильство до дівчини нероба відібрав у неї сумку, в якій знаходились 300 гривен.
Досить неприємні хвилини довелося пережити і 56-річній Марії з міста Тараща.
Біля півночі до її будинку, розбивши віконне скло, проник невідомий і погрожуючи їй фізичним насильством наказав віддати гроші. Наляканій Жінці не залишалося іншого виходу, як віддати 200 гривен, всі кошти, що були у неї.
Оперативники встановили і затримали зловмисника, ним виявився 32-річний Віктор, місцевий житель.
А днем пізніше подібне сталося і з пенсіонеркою з села Петровське, цього ж таки Таращанського районну, яка звернулася до міліції і повідомила, що у денний час до її будинку зайшли двоє неповнолітніх, які застосували фізичне насильство і знущання, намагаючись заволодіти грошима до заявниці.
Правоохоронці встановили, що злочин вчинили односельці потерпілої, 16-річний Максим та його 14-річна сестра. За вчинений розбій підліткам доведеться відповідати не лише перед батьками, а й мати справу з працівниками міліції у справах неповнолітніх.
А у місті Вишневе К.Святошинського району не працюючий 22-річний Віктор застосував фізичне насильство до своєї рідної бабусі-пенсіонерки і відібравши у старенької три с половиною тисячі гривень.
Не обійшлося і без тяжких злочинів.
До Бориспільського відділу міліції надійшло повідомлення, що у селі Вишеньки Бориспільського району в садовому товаристві «Острів» на території дачної ділянки, яка належить 50-річному киянину Івану, сталося вбивство.
Прибулі на місце злочину оперативники затримали зловмисника, ним виявився житель міста Мінськ Республіки Білорусь, 33-річний Сергій, який зізнався у злочині і дав правдиві показання.
Того дня Сергій разом із своїм приятелем-земляком, 31-річним Євгеном вирішили завітали до дачного будинку Івана погостювати.
Погостювали… Після випитих декількох пляшок оковитої господар відправився спати, а гості продовжували пиячити, тож і не дивно, що між уже добряче сп’янілими чоловіками виникла сварка. Криваву крапку у цій безглуздій баталії проставив Сергій. Схопивши зі столу кухонний ніж, він заподіяв своєму 30-річному земляку проникаюче поранення грудної клітини, внаслідок чого Євген помер.
До Рокитнянського райвідділу міліції з районної лікарні надійшло повідомлення про смерть від отриманого поранення черевної порожнини 32-річного Дмитра, жителя села Бушеве.
В ході розслідування цієї пригоди правоохоронці встановили, що дане ушкодження потерпілому, під час з’ясовування відносин, наніс його одноліток Олександр. Того трагічного дня зустріч чоловіків сталася у райцентрі Рокито біля ринку «Левада». Слово за словом і між ними виникла сварка, яка переросла у бійку. Здавало надали одне одному тумаків і досить. Та де там. Розгніваний Дмитро вирішив помститися супернику, тож пішов до свого автомобіля «Нива», дістав рушницю ІЖ-58 12 калібру, до речі зареєстровану, і повернувшись на місце події почав погрожувати зброєю. Олександр спочатку намагався його заспокоїти, а коли зрозумів, що все марно, взявся силою відбирати рушницю і з необережності здійснив постріл по власнику зброї.
Що не поділили чоловіки з’ясовує слідство, та мабуть це уже і не скільки важливо, адже головне те, що із-за дрібної сварки загинув молодий чоловік.

Галина Присяжна
ЦГЗ ГУ МВС України в Київській області





У БОРИСПІЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАТРИМАНО НАРКОДІЛКА

18.10.2007

Громадянин затриманий співробітниками міліції у місті Бориспіль, що на Київщині, на своїх візитках представлявся менеджером по перевезенню та доставці медичних препаратів. На зворотному боці карток попереджав про небезпеку захворювання СНІДОМ. На справді ж він виявився банальним наркоділком.

У поле зору правоохоронців за «темні справи» з наркотиками, 31 річний мешканець Борисполя потрапив ще кілька місяців тому. Проте впіймати чолов’ягу на гарячому не вдавалось. Та в решті решт було зібрано достатньо інформації і зловмисника затримали під час продажу чергової партії зілля.
Під час огляду автомобіля «Мерседес» представницького класу, який належить затриманому, правоохоронці виявили та вилучили чималу партію наркотиків. Від звичайного опію (в народі більш відомого, як ширка) та «Трамадолу», до більш «важких» - пігулок «Екстазі» та психотропного препарату «Сібазон». Вже не кажучи про велику кількість сильнодіючих медичних препаратів «Дімедрол» та «Сонат».
Загалом же вилучено «зілля» на суму близько 30 тисяч гривень.



Можна сказати, що чолов’яга організував цілий наркомагазин на колесах, який вирізнявся справжнім сервісом для наркозалежних осіб.
Окрім основного наркотичного краму він продавав ще й супутні товари: шприци та медичні препарати які додаються як інгредієнт до готового наркотику. Ціну за ці речі заломлював в 10 разів більше від їх реальної вартості. Приміром, якщо упаковка димедролу у звичайній аптеці коштує близько 2-3 гривень (за наявності рецепту) то тут ціна виростала до 10 гривень за одну пігулку, зате без жодних формальностей.
Наразі проти затриманого порушено кримінальну справу за рядом статей пов’язаних з наркотиками. Подальшу долю затриманого вирішить суд.
P.S. До речі, це вже не перший конфлікт затриманого із законом. У 2004 році він був засуджений за зберігання наркотиків, проте отримав умовний термін покарання.

ЦГЗ ГУМВС України в Київській області




У Броварському районі Київської області співробітники міліції затримали 6 осіб, які незаконно здіснювали замірювання вмісту СО-СН у вихлопних газах автомобілей і отримували за це плату. Громадяни представились членами Українського козацтва, однак з"ясувалось, що вони працюють на кишеню приватного підприємця. Більшість водіїїв зупинялись на їх вимогу, оскільки форма козаків на перший погляд нагадує міліцейську, до того ж вони стояли на території колишнього поста ДАІ.

15.10.2007




“Начальник обласної міліції слухає…”
Таку відповідь могли почути днями жителі Київщини, набравши телефон довіри ГУМВС України в Київській області.

09.10.2007

Безпосередні контакти з жителями області вже стали звичною практикою в діяльності керівництва Головного управління МВС України в Київській області. Жителі Київщини мають можливість у будь який час дня і ночі звернутися зі своїми проблемами на телефон довіри, зустрітися з начальником управління у своєму райцентрі, де він регулярно проводить прийоми. А відтепер вони періодично зможуть зателефонувати до нього прямо у кабінет під час прямих телефонних ліній. Повідомлення про їх проведення розміщуються в обласних ЗМІ. Перша з них відбулася днями.
Впродовж двох годин, з 10-ї до 12-ї генерал-майор міліції Костянтин Сапко спілкувався з жителями області, відповідаючи на їхні численні запитання. Здебільшого вони стосувалися конкретних проблем дозвонювачів. Це й зрозуміло, адже кожен намагався донести до начальника обласної міліції насамперед власні болі, тривоги та негаразди. Проте були серед запитань й такі, що мають загальний характер і будуть цікавими широкому загалу.

Зокрема жителька Миронівки Валентина Петрівна, син якої повернувся з армії і хоче влаштуватися на службу у міліцію, цікавилася, що для цього потрібно, як це можна зробити практично, і на що він може розраховувати у матеріальному плані?

Насамперед слід звернутися у райвідділ внутрішніх справ за місцем проживання до заступника начальника по роботі з персоналом або у відділ комплектування управління по роботі з персоналом ГУМВС України в Київській області. А щоб служити в міліції окрім бажання потрібно мати добре здоров’я і бути морально-психологічно готовим і придатним до цієї служби. Це з’ясовується відповідним вивченням кандидата, його медичним обстеженням та проходженням спеціальних тестів. Якщо кандидат на службу в міліції виявляється придатним до неї, йому може бути запропонована посада відповідно до його професійно-освітньої підготовки, нахилів і бажань в межах наявних вакансій.
Грошове забезпечення працівників міліції залежить від посади, звання, вислуги та ще деяких чинників. Але навіть новачок на посадах рядового і молодшого начальницького складу зараз може розраховувати на зарплатню у 1300 гривень.

Василь Семенович з Іванківського району повідомив, що має клопіт з карабіном, що залишився від покійного батька. Зброя не зареєстрована. Він знає, що зберігати її незаконно і можуть бути неприємності, якщо її якимось чином виявлять. Вона йому не потрібна, але віднести у міліцію не наважуюється, бо остерігаюся все тих же неприємностей – почнуть розпитувати звідки вона, навіщо тримав і таке інше. Він же про походження цього карабіна нічого не знає. Тому цікавиться, як правильно вчинити?

Побоювання Василя Семеновича, справді, резоні, адже діючим законодавством передбачена відповідальність за незаконне зберігання зброї. Тому, щоб дати добропорядним громадянам вихід з подібних ситуацій та з метою протидії незаконному розповсюдженню зброї, боєприпасів до неї, вибухових матеріалів, вилученню їх з незаконного обігу МВС України двічі на рік проводить місячники їх добровільної здачі зброї. Терміни проведення місячників доводяться до відома населення через засоби масової інформації. Громадяни, які під час проведення місячника добровільної здачі зброї звернулися до ОВС з заявою про здачу незареєстрованої зброї звільнються від кримінальної відповідальності за її незаконне зберігання.
Щоб позбутися небезпечного майна, необхідно звернутися до ОВС за місцем проживання з письмовою заявою на ім’я начальника органу внутрішніх справ про здачу зброї.
Законодавством передбачена також можливість подальшої реєстрації громадянами зданої до ОВС зброї, якщо не перебуває в розшуку, та не належить до нарізної зброї військового призначення.
Для реєстрації зброї на своє ім’я громадянам, які здають зброю, необхідно надати до ОВС документи перелік яких передбачений чинним законодавством для придбання мисливської вогнепальної зброї, а саме:
1. заяву на ім’я начальника ОВС щодо видачі дозволу на придбання вогнепальної зброї ;
2. заповнену картку-заяву;
3. медичну довідку для отримання дозволу (ліцензії) на об’єкт дозвільної системи;
4. довідку про наявність чи відсутність судимості,
5. довідку про проходження спеціального курсу з вивчення матеріальної частини зброї, правил поводження з нею та застосування;
6. копію договору страхування;
7. платіжне доручення (квитанцію) установи банку про оплату послуг за видачу такого дозволу.

Марія Володимирівна з Боярки поділилася своїми проблемами з 14-річною дочкою Дівчина періодично зникає з дому. Сім’я вже звикли до таких вибриків, але останнім часом її відсутність стає дедалі тривалішою і це дуже турбує. До міліції своїми проблемами не зверталися зі, сподівалися впоратися самотужки, але зусилля виявляються марними. Чим може допомогти в такій ситуації міліція? Скільки повинна бути відсутньою дитина, щоб розпочали її розшук?

Марія Володимирівна, як і багато інших батьків, дарма зволікає зі зверненням до міліції зі своїми проблемами. Працівники кримінальної міліції у справам неповнолітніх, безперечно, допомогли б у їх вирішенні. Принаймні, було б з’ясовне коло спілкування дівчини, чим вона займається поза домом, причини, через котрі вона не тримається домівки. Це дозволило б застерегти її від багатьох небезпек, котрі таїть бездоглядне життя дітей. А проведені з урахуванням цих та інших обставин виховні профілактичні бесіди могли б мати позитивний ефект.
Кримінальна міліція у справах неповнолітніх розпочинає пошук зниклих дітей відразу після надходження заяви про це, незалежно скільки часу пройшло від їх зникнення. Впродовж доби заводиться розшукова справа і до пошуку задіюються всі наявні можливості. Про підлітків, схильних до систематичних втеч з дому, повідомляють службу у справах неповнолітніх, працівники якої теж проводять з ними профілактичну роботу.

Віктор Сергійович з Броварів підняв проблему нічних феєрверків, котрі, за його словами, влаштовують всі, хто тільки може дозволити собі викидати гроші на вітер? Спокою від них немає, якраз тоді, коли хочеться відпочити. Тільки задрімаєш, а тут тобі канонада під вікном, бо комусь, бачте, заманулося відсалютувати з нагоди дня народження свого улюбленого собаки чи кота. Але ж є закон, котрий забороняє надміру порушувати тишу після 22 години.

Справді, Законом України ”Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” передбачено, що шум у жилих будинках і прибудинкових територіях при здійсненнях будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби. У нічний час, із 22-ї до 8-ї години тут забороняється будь-який надмірний шум, за винятком випадків, передбачених законодавством. Проведення ж салютів і феєрверків у заборонений час можливе лише за погодженням із уповноваженим органом місцевого самоврядування в порядку, передбаченому правилами додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях. Порядок проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів встановлюється сільськими, селищними і міськими радами.
Тож, самовільне проведення салютів і феєрверків є, безперечно, правопорушенням. Проблема втому, що задокументувати його досить складно. Адже, триває воно недовго. Потрібно лише хвилина, щоб встановити у темряві куплений у магазині піротехнічний пристрій, привести його в дію і відійти, вдаючи перехожого, який любується випадковим видовищем. Та й скарг від громадян на проведення таких салютів і феєрверків до міліції не надходить.

Про проведення наступних прямих телефонних ліній з начальником ГУМВС України в Київській області буде повідомлено додатково.

Ігор Момотюк
ЦГЗ ГУ МВС України в Київській області





«ХАЙ ЖИВЕ НАШ СУД!..» (ЦИТАТА)

05.10.2007

В одному зі старих фільмів герой у залі засідання суду встає й серед повної тиші з радісним виглядом промовляє фразу: «Хай живе наш суд - найгуманніший суд у світі! Ура!». У наш час слова про «гуманність» суду набувають дещо іншого забарвлення.

На думку багатьох наших співгромадян українська система правосуддя недосконала, а її діяльність не витримує серйозної критики. Чи не щодня у ЗМІ з'являються повідомлення про рейдерські атаки за безпосередньої участі служителів Феміди, незрозумілі операції з майном (своїм і чужим), дивні випадки звільнення обвинувачуваних з-під варти тощо. Про одну з таких незрозумілих історій і піде мова нижче.

СЕРЕД НОЧІ – МОЛОТКОМ У ВІКНО

На початку лютого минулого року близько 3-ї годин ночі в будинку приватного підприємця П., жителя м. Бориспіль столичної області, буквально розпочався кошмар: задзвеніло розбите скло, й у вікно один за одним увалилися п'ятеро чоловіків у темних масках, рукавичках, до того ж – озброєні предметами, схожими на пістолети й автомат. Проникнувши до будинку, нічні «гості» напали на сплячого господаря та членів його родини: дружину, дочку, онука й сестру дружини. Бажаючи подолати опір мешканців будинку, зловмисники їх зв'язали й почали бити руками й ногами, вимагаючи віддати гроші й коштовності. Дочка підприємця хотіла викликати міліцію, але її збили з ніг і змусили відмовитися від свого задуму.
Поки двоє зловмисників тероризували родину, решта їх «колег» нишпорили по будинку й учиняли погром у пошуках грошей та цінних речей. Не знайшовши ні того, ні іншого, грабіжники вирішили змінити тактику. Один із бандитів схопив за ноги онука господаря (хлопчикові на момент нападу виповнився рік і три місяці), перевернув його вниз головою, приставив до дитячої голівки пістолет і став вимагати від бідної матері, аби та сказала, де лежать гроші. Не в силах більше зносити знущань над її дитиною, жінка назвала місце схованки. Зловмисники забрали гроші (загалом – близько півмільйона гривень) й зникли.

ЯК ШУКАЛИ

Дії організованої злочинної групи підпадали під положення ч. 4 ст.187 КК України («Розбій, вчинений організованою групою, поєднаний із нанесенням тяжких тілесних ушкоджень»). За даним фактом була порушена кримінальна справа, оперативники посилено зайнялися розшуком бандитів. Після проведення судово-медичної експертизи стало відомо, що в результаті нападу громадянинові П. були заподіяні тяжкі тілесні ушкодження (множинні синці й садна, забиття м'яких тканин тулуба, перелом кісток носа, забита рана лівого вуха, множинні двосторонні переломи ребер, забиття-розрив правої легені, що супроводжувався больовим шоком). Дружина підприємця отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості, а дочка бізнесмена й сестра господарки – легкі тілесні ушкодження. Про моральний тиск на потерпілих навіть говорити не доводиться. А чого вартий переляк, що застиг у дитячих очах?!
Пошуки бандитів тривали майже тиждень. Співробітникам Київського обласного Управління по боротьбі з організованою злочинністю у стислі терміни довелося опитати декілька десятків чоловік та перевірити більше сотні громадян, раніше засуджених за подібні злочини. Нарешті оперативникам удалося встановити трьох підозрюваних у скоєнні злочину. Ними виявилися троє грузинів, з них двоє – громадяни Грузії, ще один – громадянин України. Двоє затриманих – рідні брати К., один з них (старший) – кримінальний авторитет, за оперативною інформацією як українських правоохоронців, так і їхніх грузинських колег – «злодій у законі». Також співробітники УБОЗу встановили місця проживання підозрюваних: три наймані квартири на різних вулицях Києва. Бійці спецпідрозділу захопили зловмисників буквально «на валізах»: гості із сонячного Кавказу збиралися залишити тимчасове житло на 2 джипах та іномарці, що стояли під вікнами однієї із квартир. До речі, до багажників авто була складена вся злочинна здобич. Затриманих грабіжників помістили до ізолятора тимчасового тримання бориспільської міліції.
Слідство тривало півроку, за цей час було встановлено, що грузинський «законник» створив злочинну групу з метою насильницького заволодіння майном громадян, у тому числі – і бориспільського підприємця. Грабіжники точно знали, що П. збирається придбати кілька мікроавтобусів, тому має значну суму грошей. Зловмисники тривалий час стежили за своїм «підопічним», вивчаючи його зв'язки та переміщення. План і мета нападу були відомі всім «компаньйонам», ролі ¬– розподілені. Кожен забезпечений маскою та парою в’язаних рукавичок, у кількох зловмисників – зброя, у старшого К. під час нападу на грудях висів автомат. Вікно було розбито заздалегідь підготовленим для цієї мети молотком із довгою ручкою. У наявності – всі ознаки добре спланованого та підготовленого злочину. Окрім того, двом із затриманих було пред'явлене обвинувачення у скоєнні злочину, передбаченого ч.3 ст.358 КК («Використання завідомо підробленого документа»). З метою створення алібі на день скоєння злочину вони підробили дата-штампи у закордонних паспортах громадян Грузії, пред'явили їх міліціонерам у момент затримання і повідомили, що в день нападу на будинок П. вони тільки прибули в Україну авіарейсом з Єревана. Але співробітники УБОЗ перевірили списки пасажирів і легко впіймали затриманих на брехні…
Ще одним моментом, який допоміг встановити особи злочинців, стало те, що, за словами потерпілих, двоє з них поранилися шматками скла у момент проникнення до будинку. Експерти вилучили з місця пригоди зразки крові та направили їх для проведення ДНК-експертизи. За її результатами, кров належить молодшому К. та його спільнику Ч. На зап’ястку правої руки останнього знаходився доволі глибокий поріз. Оперативники знайшли лікаря лікарні швидкої допомоги, який серед кількох знімків упевнено вказав на фото Ч. та розповів, що кілька днів тому накладав йому шви на різану рану. До речі, Ч. – чемпіон Грузії з вільної боротьби, кремезний чолов’яга вагою близько 140 кілограмів. Саме він наніс господареві удар, від якого у того розірвалася легеня.
В якості прикладу жорстокості банди можна навести такий приклад.. Слідкуючи за будинком бориспільського підприємця, грабіжники були впевнені, що на момент нападу в будинку має знаходитися чоловік доньки бізнесмена. Тому відразу ж після проникнення до будинку один зі зловмисників важким тупим предметом наніс удар людині, що лежала на ліжку в одній з кімнат. Та тільки ця людина виявилася не зятем господаря будинку, а… сестрою його дружини! Але зловмисникам не було коли у цьому розбиратися. Жінка довго пролежала без свідомості, а коли опритомніла, і, стікаючи кров’ю, ледве виповзла з кімнати, то побачила своїх родичів зв’язаними і побитими…

ЗВІЛЬНИТИ ЧЕРЕЗ... АЛЛАХА

Після проведення досудового слідства кримінальна справа була направлена до суду. Однак після довгого вивчення матеріалів кримінальної справи суддя Бориспільського міськрайонного суду засумнівався в тім, що... у діях злочинної групи є організованість, спільна мета та розподіл ролей. Також у служителя Феміди викликали сумніви покази доньки бізнесмена, яка стверджувала, що один із нападників (як згодом виявилося – «законник» К.) іноземною мовою наказним тоном та жестами керував діями інших грабіжників. За словами жінки, він віддавав наказ спільникам винести з кімнати побитого підприємця, адже при одному погляді на батька вона просто не могла вимовити ні слова та захлиналася сльозами. Потерпіла могла не розуміти змісту цих фраз, але хіба можна помилитися в інтонаціях та жестах?!
Крім того суд визнав за необхідне шляхом проведення додаткових допитів потерпілих і підсудних, а також шляхом призначення необхідної експертизи встановити, на якій саме мові розмовляли зловмисники. Адже за словами потерпілих, один або двоє з нападників «молилися Аллахові», хоча вони за національністю грузини і є християнами! Серйозний аргумент...
Але найбільш карколомною звісткою для присутніх стало не це. Високий суд прийняв до уваги те, що останнім часом… «у СІЗО-13 загинуло 8 осіб (більшість із яких – через ненадання кваліфікованої медичної допомоги)» – цитата з постанови суду. За словами адвоката затриманого грузинського «авторитета», у його підзахисного різко погіршився стан здоров'я, про що свідчать часті виклики до нього бригад швидкої допомоги «Борис». Медпрацівники вказаної фірми виявили у підсудного такі хвороби, які (за словами захисника підсудного) «не можна дослідити та лікувати в умовах слідчого ізолятора». У той же час офіційний діагноз (та й узагалі – наявність якої-небудь хвороби!) у старшого К. слідством не встановлено! Однак суддя не захотів отримати підтвердження поставлених приватними клініками діагнозів у державних медичних установах, а натомість за клопотанням адвоката К. і прийняв рішення змінити йому міру запобіжного заходу – із тримання під вартою на підписку про невиїзд – та негайно звільнити його з-під варти безпосередньо у залі суду! Кримінальна справа була направлена прокуророві Київської області для проведення додаткового розслідування, а сам суддя того ж дня благополучно відбув на міжнародний симпозіум. Чи зможуть тепер потерпілі повірити у верховенство Закону, а правоохоронці – знайти К. (який, до речі, за неперевіреною інформацією через три години після оголошення постанови у залі суду відлетів з аеропорту «Бориспіль») – ніхто не знає.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України в Київській області





ВИБОРИ ПО ТВО № 91 НЕ ЗІРВАНІ ЗАВДЯКИ ПРАЦІВНИКАМ МІЛІЦІЇ

03.10.2007

Сьогодні близько 3 години 30 хвилин у будівлі Новосілківського сільського Будинку культури (Києво-Святошинський район столичної області) виникла пожежа.
У вказаному приміщенні розташований територіальний виборчий округ № 91, охорону якого здійснювали двоє працівників міліції. Міліціонери почули підозрілі звуки, а коли вирішили перевірити джерело їх походження, то виявили, що горять два приміщення, розташовані безпосередньо поруч з ТВО. За допомогою вогнегасників правоохоронці почали самотужки ліквідовувати пожежу та повідомили про надзвичайну подію місцевих вогнеборців. Впродовж години загоряння було ліквідоване. Виборча документація територіального виборчого округу № 91 та бюлетені 160 виборчих дільниць не постраждали.
Наразі на місці події працює слідчо-оперативна група міліції, вибухо-технічна служба Головного управління МВС України в Київській області, пожежна лабораторія ГУМНС області. Після висновків спеціалістів буде вирішуватися питання про порушення кримінальної справи.

ЦГЗ ГУ МВС України в Київській області




ВИБОРИ НА КИЇВЩИНІ ПРОЙШЛИ БЕЗ СЕРЙОЗНИХ ПОРУШЕНЬ

01.10.2007

Загалом день виборів не приніс серйозних порушень на виборчих дільницях столичного регіону, однак не обійшлося без кількох надзвичайних подій.
Одним з таких НП стала смерть виборця на дільниці. В смт. Володарка під час відвідування виборчої дільниці померла 68-річна місцева жителька. Під час поверхневого огляду її тіла представниками слідчо-оперативної групи місцевого відділу міліції ознак насильницької смерті не виявлено. Тіло направлено до моргу, за даним фактом проводиться перевірка.
Кілька подій стосувалися безпосередньо бюлетенів для голосування. Так, 36-річний житель с. Грузьке Макарівського району отримав бюлетень за паспортом свого товариша, виніс його за межі дільниці, повернув паспорт його власникові і проголосував у його бюлетені. Такі своєрідні «каруселі»… Подія зареєстрована в журналі реєстрації заяв та повідомлень про злочини Макарівського райвідділу внутрішніх справ, триває перевірка.
У селищі Велика Димерка (Броварський район) та селі Петропавлівська Борщагівка (Києво-Святошинський район) сталися подібні випадки. У першому – родина з трьох чоловік (батько, мати й син) отримали бланки бюлетенів, з якими намагалися полишити межі виборчої дільниці. У другому випадку приміщення виборчої дільниці намагалася залишити депутат селищної ради, стосовно якої вирішувалося питання про її відкликання зі складу ради. Жінка хотіла винести із собою бланки спеціально розроблених для цього бюлетенів, однак їй перешкодили члени виборчої комісії. За обома випадками правоохоронцями проводяться перевірки усіх обставин справи.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України в Київській області





ЗУСИЛЛЯ ПРАВООХОРНЦІВ КИЇВЩИНИ ПО БОРОТЬБІ ІЗ ХАБАРНИЦТВОМ І КРУПЦІЄЮ ВИЗНАНІ НЕДОСТАТНІМИ

21.09.2007

Не секрет, що досить часто нашим співгромадянам за «вирішення питання» у багатьох державних установах доводиться віддати нечистим на руку посадовцям доволі значну суму грошей. Як подолати такі ганебні явища, як хабарництво і корупція – вирішували учасники засідання Київської обласної Міжвідомчої координаційної ради з питань протидії корупції та хабарництву.
20 вересня в приміщенні Головного управління МВС України в Київській області відбулася координаційна нарада за участю представників обласної влади та регіональних правоохоронних органів – суду, прокуратури, Служби безпеки України, МНС, міліції та податківців. Засідання було присвячене питанням подолання посадових зловживань та корупційних проявів у різноманітних сферах суспільного життя – освіті, медицині, правоохоронній діяльності тощо.
Відкриваючи роботу наради, прокурор Київської області Володимир Бойко дав принципову оцінку діяльності міжрайонних прокуратур та органів внутрішніх справ регіону у вказаному напрямку. Учасники зібрання обговорили аспекти взаємодії між усіма гілками правоохоронної системи задля досягнення поставленої мети. Зокрема, прокурор області зазначив, що у більшості випадків зусилля правоохоронців розпилюються на документування корупційних діянь низової ланки держслужбовців, у той час, як службові зловживання високопосадовців залишаються поза їх увагою. Також Володимир Никифорович акцентував увагу присутніх на недопущенні помилок та недоліків у своїй роботі, які б допомагали винним особам уникнути встановленої законодавством відповідальності. Адже найменше відхилення від вимог нормативних документів призводить у результаті до того, що слідчими прокуратури або судами приймаються рішення про закриття кримінальної справи і звільненні хабарника від відповідальності.
Начальник Управління боротьби з організованою злочинністю ГУМВС України в Київській області Олександр Анциферов ознайомив присутніх із показниками службової діяльності підпорядкованого підрозділу у напрямку боротьби з посадовими злочинами та корупційними проявами. Так, співробітниками обласного УБОЗу впродовж 8 місяців поточного року було виявлено 714 таких порушень, з них 405 – тяжких. Олександр Юрійович відзначив, що основною сферою зловживань у столичному регіоні були і залишаються земельні питання. Зокрема, в орбіті злочинних інтересів нечесних ділків лише в цьому році опинилися 840 гектарів землі, а загальна їх вартість склала понад 182 мільйони гривень. Найчастіше незаконними операціями із землею грішили голови місцевих рад. Хабарі за виділення земельних ділянок в населених пунктах області коливалися від 14 до 65 тисяч доларів США залежно від їх площі та місця розташування. Однак у багатьох випадках притягнути винних осіб до відповідальності не вдавалося, оскільки дозвіл на їх притягнення до адміністративної або кримінальної відповідальності не дають колеги з місцевого депутатського корпусу.
«Розбір польотів» торкнувся діяльності місцевих судів, міжрайонних прокуратур та місцевих органів міліції Київщини. Основними напрямками обговорення стали боротьба з порушеннями антикорупційного законодавства у сфері земельних питань, освіти, а також питання підбору кадрів до органів влади. Як один із засобів від корупційної «хвороби» було запропоновано створити єдину базу даних відносно осіб, викритих у вчиненні корупційних діянь та хабарництва, аби вони не могли в подальшому займати відповідальні посади державних службовців.
Окремим питанням було розглянуто стан реагування судами на направлені до суду адміністративні протоколи про вчинення посадовцями корупційних діянь та кримінальні справи, порушені за виявленими випадками посадових злочинів. Учасники зібрання відзначили, що покарання, застосовувані до винних осіб, за своєю серйозністю часто не відповідають вчиненому діянню. Так із 19 кримінальних справ по скоєним посадовим злочинам було оголошено вирок лише по 13. Причому до реального терміну ув’язнення була засуджена лише одна особа, решта відбулися штрафами. А така додаткова міра покарання, як конфіскація майна, взагалі жодного разу не застосовувалася. А в одному випадку суд прийняв рішення обвинуваченого у скоєнні посадового злочину голову сільської ради передати… на поруки колективу. І це ¬– при завданих місцевому бюджету багатотисячних збитках!
На завершення роботи Координаційної ради було підготовлено рішення, в якому зусилля правоохоронних органів області визнані недостатніми та такими, що не відповідають вимогам сьогодення. Також були зазначені основні засади та концепція протидії корупції та хабарництву в області на найближчий час, яка після погодження між усіма зацікавленими відомствами будуть втілені у життя.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України в Київській області





КРИМІНАЛЬНА ХРОНІКА КИЇВЩИНИ

17.09.2007

У особистому будинку із забиттям голови у селі Чкалівка Іванківського району було виявлено тіло 88-річної Тетяни Петрівни.
В ході проведення оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, тілесні ушкодження потерпілій наніс непрацюючий 24-річний Дмитро.
Затриманий за злочин молодик дав правдиві покази і розповів про події того дня. Свій «робочий тиждень» він розпочав з чарчини, а до вечора уже так «на причащався», що навіть не пам’ятає з якою ціллю подався до сусіди. Будинок жінки був закритий, однак Дмитра це не зупинило. Підібравши палицю, яка лежала на подвір’ї, він розбив вікно і проник до будови. Бабуся, яка на той час уже відпочивала, навіть не встигла зрозуміти, що відбувається, як на її голову посипалися удари палиці, а затим міцні руки Дмитра стиснули шию старенької. Задушивши невинну жертву чолов’яга спокійно вибрався із будинку і відправився спати, немов нічого і не сталося.
Що ж, тепер у Дмитра буде час обдумати вчинене, адже згідно статті 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України, за якою проти нього порушено кримінальну справу, йому погрожує термін відбування покарання від семи до п’ятнадцяти років позбавлення волі.
Грабіжники також було не до відпочинку. Так за зазначений період вони скоїли понад 40 злочинів.
У місті Боярка К.Святошинського району на вулиці Маяковського троє нероб застосували фізичне насильство до робітника товариства з обмеженою відповідальністю «Атлантік» і відібрали 11 тисяч гривен та мобільний телефон.
Жертвою грабіжників стала і жителька селища Бородянка, 45-річна Юлія.
Серед білого дня до її квартири проникло троє невідомих і заподіявши господині забиття тіла, відібрали ключі, відкрили сейф і забрали з відти 13 тисяч американських доларів та 2 тисячі гривен.
На шлях злочину став і 20-річний Дмитро, непрацюючий житель села Лісовичі Таращанського району.
Заради легкої наживи Дмитро побив свого земляка, 18-річного учня Таращанського аграрного коледжу і відібрав велосипед.
Мали місце і вилучення зброї та вибухівки.
Так в ході розслідування кримінальної справи порушеної відносно 30-річного непрацюючого Максима, під час обшуку у його квартирі виявлено та вилучено тротилову шашку вагою 200 грамів. З якою метою молодик зберігав вибухівку встановить слідство.
А у селі Ніжиловичі Макарівського району на вулиці Жовтневій затримано автомобіль «Мерседес», яким керував житель села Борівка. У салоні авто виявлено та вилучено карабін калібру 7,62мм. та патрони до нього.

Галина Присяжна
ЦГЗ ГУ МВС України в Київській області





ВБИВСТВО НА ПОМИНКАХ

12.09.2007

Коли днями невідомий чоловік повідомив правоохоронців Бородянського району, що на Київщині, про труп в одному з будинків невеличкого хутірця, до вказаного місця одразу ж виїхала слідчо-оперативна група.

Інформація підтвердилася: на підлозі однієї з кімнат будинку хутора Красний Ріг лежав труп 35-річного місцевого жителя. Під час попереднього огляду тіла було з’ясовано, що причиною смерті стала механічна асфіксія внаслідок задушення потерпілого шнурком від взуття. Господар будинку не міг пригадати всіх обставин через велику кількість випитого спиртного. Зате його співмешканка змогла дещо прояснити ситуацію.
За її словами, напередодні до них зайшов загиблий разом із сином своєї дружини, яка померла кілька днів тому. 25-річний парубок, мешканець Києва, приїхав до села на поминки матері. До речі, в цьому ж селі проживають його дід з бабусею. Саме вони виховували парубка та трьох його братів із сестрою після позбавлення їх матері батьківських прав. Через те, що будинок померлої за борги був відключений від газо- та електропостачання, чоловіки попросили дозволу в господаря сусіднього помешкання справити поминки у нього. Той не став заперечувати, особливо коли побачив, яку кількість горілки і пива для поминок гості придбали і принесли із собою.
Під час застілля 35-річний вдівець почав згадувати про своє життя із покійною дружиною та деякими подробицями грубо образив синівські почуття парубка. Той вирішив помститися за образу, однак через явну фізичну перевагу супротивника відкрито з ним змагатися не ризикнув, а тому вирішив утілити свій план у життя за допомогою хитрощів. Пасинок почав підливати вітчиму чарку за чаркою і таки домігся свого: через деякий час чоловік заснув прямо на підлозі у сусідній кімнаті, господарі будинку теж позасинали. Походивши по помешканню, парубок знайшов взуттєвого шнурка, і, накинувши його вітчимові на шию, почав душити. Від звуків боротьби прокинулася співмешканка господаря будинку і почала благати молодого чоловіка, аби той нікого не вбивав. Натомість парубок відвів жінку на кухню, налив горілки і попросив не втручатися. Сам же повернувся до кімнати, знову накинув вітчимові зашморг на шию і продовжив душити, аж доки не впевнився у тому, що чоловік не дихає. Після того зловмисник викликав бригаду «швидкої» та міліцію, а сам залишив будинок і подався в напрямку автобусної зупинки в бік Києва. Проте далеко втекти йому не вдалося: через кілька десятків хвилин хлопець був затриманий «по гарячих слідах» оперативниками Бородянського райвідділу внутрішніх справ.
Затриманий раніше не мав жодних проблем із Законом, навіть був курсантом суворівського училища. Наразі 25-річний киянин затриманий за підозрою у скоєнні вбивства, порушена кримінальна справа. Слідчим належить встановити, яка саме образа могла спонукати його на скоєння злочину, а після її розслідування свою оцінку діям затриманого парубка дасть суд.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України в Київській області





Підозрюваного у скоєнні вбивства броварчанина затримали через троє діб за 150 кілометрів від домівки.

11.09.2007

Тишу вересневого вечора в одному з тихих мікрорайонів м. Бровари, що на Київщині, сколихнув постріл. Після нього на сходах кафе залишився лежати один з його відвідувачів.

Інші люди, які в той час відпочивали в кафе, відразу навіть не зрозуміли, що сталося. Дехто лише зміг пояснити прибулим за викликом персоналу кафе міліціонерам, що події передувала сварка між двома 30-річними місцевими жителями, які сиділи за сусідніми столиками. Один з них запропонував іншому вийти з кафе і розібратися по-чоловічому. «Опонент» погодився, так як фізична перевага була явно на його боці, і невдасі, який кинув йому виклик, добряче нам'яв боки. Потім він повернувся до своєї компанії, а побитий молодик пішов додому перевдягатися, аби повернутися знову. На цей раз вже зі зброєю – стареньким револьвером системи «Наган» за поясом. З цим «аргументом» парубок знову підійшов до столу кривдника і почав вимагати, аби той знову вийшов на вулицю для з’ясування з ним стосунків. На сходах кафе знову почалася бійка, під час якої молодик вихопив револьвера і направив його на свого кривдника. За словами свідків, револьвер спочатку дав 2 осічки, а за третьої спроби пролунав постріл. Куля потрапила потерпілому в грудну клітину, заподіявши наскрізне поранення і пошкодивши аорту. Поранений чоловік впав на сходи кафе, стікаючи кров’ю, а зловмисник зник з місця події.
Члени слідчо-оперативної групи Броварського міськвідділу внутрішніх справ, яка прибули на місце події, після опитування присутніх у кафе громадян встановили прикмети можливого нападника, а також його приблизне місце проживання. Після уточнення інформації правоохоронці завітали до нього додому, однак молодого чоловіка за місцем проживання не було. Оперативникам Броварського МВВС в результаті копіткої роботи впродовж трьох діб вдалося з'ясувати, що парубок поспіхом залишив рідне місто і подався в одне з сіл Іванківського району, розташоване за 150 кілометрів від столиці, де проживали його родичі. Там молодого чоловіка, підозрюваного у скоєнні тяжкого злочину, і затримали співробітники міліції, після чого доставили до Броварського відділу внутрішніх справ.
Після втечі з місця скоєння злочину револьвера і свій одяг чоловік викинув. За даним фактом слідчим відділенням Броварського МВВС порушено кримінальну справу, триває слідство.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України в Київській області







Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera