на головну

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України в Київській області має можливості для проведення наступних експертних досліджень далі >>>




Водій-втікач

14.05.2008

Весна повністю вступила в свої права. І хоча ще бувають моменти, коли хочеться більше тепла, проте, буйний розквіт рослинності примушує людей, котрі зимою сумували за природою, шукати контактів з нею. Тому й не дивно, що батько й син, жителі села Кашперівка, Тетіївського району вирішили посидіти з вудочкою біля річки, яка знаходилася недалеко від їх населеного пункту. Потім родичі вирушили додому, варто відзначити, що “залізним конем”, який допомагав долати відстань, був звичайнісінький велосипед. Син, 20-річний Руслан крутив педалі, а його 52-річний батько сидів на багажнику. Було близько 10-годин вечора, зоряне небо височіло над головою, від руху, в обличчя подорожуючих подував легенький вітерець, все було тихо і спокійно…
Аж раптом тишу розірвав звук мотору машини, що рухалася з великою швидкістю і з’явилася зовсім неочікувано.
Через мить стався потужний удар, яким керуючого велосипедом відкинуло від дороги за кущі на узбіччі, і він втратив свідомість, а його батько загинув на місті.
Потім, як встановило слідство, автомобіль зупинився, з нього вийшов водій, побачивши і зрозумівши, що накоїв, “почав діяти”. Загорнувши тіло в мішок, поклав його в багажник і повіз до знайомого йому лісу. Там, так би мовити, позбувся проблеми, вкинувши труп в занедбану криницю. Після того, відігнав машину в ремонт, а сам повернувся пішки на місце трагедії і відніс велосипед далеко в поле, його пізніше довго довелося шукати правоохоронцям.
Можливо і Руслан опинився б там де його батько, якби попав в поле зору підозрюваного. Але на щастя для потерпілого, він залишився живим, хоча й пролежав на сирій холодній землі, без свідомості і травмований майже 8 годин. Потім прийшовши до пам’яті подзвонив рідним, пояснивши що трапилося і де він знаходиться, зараз його життя в безпеці.
Правоохоронці оглянувши місце ДТП знайшли уламки скла фари, бампера і значка ВАЗ, які належали машині втікача. Було оперативно організовано звернення керівництвом Головного управління та Тетіївського РВ до місцевого населення. За допомогою громадськості, працівниками ОВС на території району було проведено ретельні перевірки можливих місць зберігання автомобіля. Як наслідок, на стоянці приватної майстерні виявлено автомобіль ВАЗ зі слідами дорожньо-транспортної пригоди. В результаті професійно грамотних дій правоохоронців, застосування ними досвіду оперативної діяльності, було викрито підозрюваного. Зараз він затриманий, за його словами, під час скоєного перебував у стані алкогольного сп’яніння, пояснити свій вчинок не може. Скоріше за все це зробить суд і дасть правову оцінку діям цього “лихача”.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ДАІ – безпека на дорогах!

12.05.2008

Щоб дізнатися про ситуацію на автошляхах Київщини ми звернулись до начальника Управління ДАІ ГУМВС України в Київській області полковника міліції Миколи Миколайовича Горбоноса.
- Останнім часом, рухаючись автошляхами, ви, шановні учасники руху, не раз бачили наслідки дорожньо-транспортних пригод: понівечені машини, темні плями крові біля них. А ось чи задумалися ви, що майже за кожним випадком – людські трагедії, обірване життя у більшості молодих людей? Мабуть не завжди. Тому, що часто чуже горе розуміємо тільки через призму свого. Нинішня ситуація на автошляхах області не найкраща. Одні звинувачують у цьому стан доріг, інші – зміни в законодавстві. Кажуть, що водії стали нахабнішими і відчувають свою безкарність, як наслідок – невтішна статистика загиблих та поранених внаслідок ДТП.
І у певній мірі, через байдужість, низьку культуру поведінки на дорогах, відсутність почуття милосердя, співчуття до ближнього, порушення Правил дорожнього руху з'являються нові відмітки скорботи у вигляді вінків.
Лише за вихідні дні ( з 27 квітня по 8 травня) на території Київської області зареєстровано 78 ДТП в яких 22 людини загинуло та 104 отримали тілесні ушкодження.
Переконаний, що багатьох наїздів на пішоходів, зіткнень, перекидань транспортних засобів можна було б уникнути, якби трішки більше взаємоповаги і культури додалося у стосунках між усіма учасниками руху. Ви подивіться, що витворяють окремі керманичі, аби зайняти вигідну смугу чи вирватись вперед. Ризикують вони під час цих маневрів не тільки своїм життям, а й життям інших. Та коли за кермом автомобіля знаходиться водій в стані алкогольного сп’яніння, то інакше, як злочинець його назвати не можна.
У зв’язку з погіршенням транспортної дисципліни, грубим ігноруванням Правил дорожнього руху, на території Київської області постійно проводяться профілактичні відпрацювання, адже як показує аналіз стану аварійності, одними з головних причин скоєння дорожньо-транспортних пригод являється перевищення встановленої швидкості руху, виїзд на смугу зустрічного руху та нерідко керування автотранспортом в стані алкогольного сп’яніння. Під час проведення оперативно-профілактичного відпрацювання під умовною назвою „П`яний водій - злочинець” яке проводилось 1 та 2 травня, працівниками ДАІ Київської області виявлено 2500 порушень ПДР України, із них керування транспортними засобами в нетверезому стані – 223 випадки, як на мою думку в результаті відпрацювання нам вдалося врятувати не одне життя людини.
Користуючись нагодою хотілося б попередити і безпечних автовласників. Лише з початку року на території області скоєно 121 незаконне заволодіння з яких розкрито 55. Навіть відлучаючись на хвилину від машини, не забудьте натиснути потрібну кнопку сигналізації, увімкнути тумблер і забрати ключі з собою. Не залишайте свої автомобілі просто неба - біля будинків, у місцях, де немає відповідної охорони та належного освітлення. Таким чином навіть непрофесійних автокрадіїв ви спокушаєте без надмірних зусиль викрасти вашу машину. Адже в багатьох випадках, не виконуючи елементарні правила, для збереження автомобіля, водій сам підштовхує крадія до дій. А викрадають практично будь-які машини, від дорогої іномарки до старого вітчизняного Запорожця.
- Миколо Миколайовичу, розкажіть будь ласка про проблему зникнення водіїв з місць скоєння ДТП ?
- На превеликий жаль повідомлення про ДТП за участю водіїв, які зникли з місця аварії до Управління ДАІ надходять майже щоденно. Лише з початку року сталося 58 випадків з яких розкрито 38. Розкривати такі злочини доволі складно, адже виїхавши на місце ДТП інформації збирається обмаль, а можливі свідки трагедії не завжди охоче співпрацюють з правоохоронцями. Та все ж таки, збираючи по крупинках докази, рано чи пізно ми встановлюємо втікача.
- На останок хочу побажати всім пішоходам, пасажирам і водіям неухильно дотримуватись Правил дорожнього руху, толерантності, ввічливості та поваги один до одного. Взаєморозуміння і культура поведінки на дорогах є запорукою і гарантією безпеки руху. І пам`ятайте, сіли за кермо автомобіля думайте про своє життя і життя тих хто на дорозі.

УДАІ ГУМВС України в Київській області




Гаманець або життя...

12.05.2008

До Фастівського відділу міліції звернувся житель села Велика Мотовилівка і повідомив, що на вулиці Фастівській двоє невідомих погрожуючи його 11-річному синові пістолетом, відібрали у хлопчика мобільний телефон.
В ході оперативно-розшукових заходів встановлено, що даний злочин скоїли 26-річні непрацюючі жителі столиці. Зловмисників затримано, також вилучено і пневматичний пістолет пристосований для стрільби патронами калібру 5,6 мм.
А у селищі Димер Вишгородського району о шостій годині вечора у приміщення приватного магазину «Квіти» зайшов чоловік і погрожуючи продавцю фізичною розправою наказав віддати гроші. 33-річній Ользі нічого не залишалося, як підкоритися грабіжнику, і 700 гривень, вся денна виручка, осіли у кишені нероби.
Однак скористатися легкою наживою 50-річному Василю так і не судилося, так як він згодом був затриманий правоохоронцями.
Легкої наживи, шляхом грабежу, зажадав і 20-річний житель Білої Церкви.
Близько другої години ночі на бульварі 1-го Травня парубок натовк боки пізньому перехожому, 24-річному Олегу і відібрав у нього мобільний телефон.
Легкий промисел так сподобався Максиму, що за десять хвилин він знову вирішив повторити свій героїчний «подвиг». Цього разу його жертвою став 42-річний Віктор, місцевий житель, до якого він також застосував фізичне насильство і відібрав каблучку та мобільник.
Однак друга спроба для «робін гуда» стала роковою. Про нічний грабіж чоловік повідомив до міліції, а згодом зловмисник уже давав правдиві покази у райвідділі міліції.
Так романтичні нічні походження для Максима закінчаться на лаві підсудних. Що ж за все у житті потрібно платити, а тим паче за такі злочинні забави.
На злочинну стезю став і 23-річний киянин.
Поблизу міста Вишгород, під погрозою фізичного насильства до оператора автозаправочної станції «Шана» молодий нероба намагався заволодіти касовою виручкою. Не вдалося, а от відповідати за злочин все ж таки зловмиснику-зальотнику доведеться.

Раїса Совгир
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Чи виховає п‘яного штраф?

08.05.2008

Поліпшення безпеки на автошляхах є одним з пріоритетів роботи міліції цього року. Своєрідним поштовхом до активізації діяльності працівників органів внутрішніх справ щодо гарантування безпеки дорожнього руху стала й справедлива критика на адресу працівників ДАІ з вуст глави держави Віктора Ющенка та його вимоги, які конкретизовані в Указі Президента України від 20 листопада 2007 року № 1121/2007 “Про невідкладні заходи із забезпечення безпеки дорожнього руху”. На автошляхах країни склалася досить складна ситуація. Упродовж минулого року в Україні було зареєстровано понад 62 тисячі дорожньо-транспортних пригод, в яких загинула 9481 людина та понад 77 тисяч отримали травми. Ці цифри в середньому на 20% перевищують показники 2006 року.
Аналіз аварійності засвідчує, що основними причинами дорожньо-транспортних пригод є грубе ігнорування вимог Правил дорожнього руху всіма категоріями його учасників - як водіями, так і пішоходами.
Основними видами порушень, що призводять до дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками, є перевищення швидкості, порушення правил маневрування, зокрема обгону та виїзд на зустрічну смугу порушення правил проїзду перехресть та керування транспортними засобами у нетверезому стані.
Своєчасне припинення таких порушень у більшості випадків дозволяє запобігти дорожньо-транспортним пригодам з тяжкими наслідками.
Однак не зважаючи на це, на дорогах деякі водії, відчуваючи безкарність, продовжують нахабно ігнорувати Правила дорожнього руху. У свою чергу працівники ДАІ, посилаючись на недосконалу законодавчу базу, не достатньо жорстко ставилися до правопорушників. І хоча ситуація, безперечно, вимагає внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері безпеки дорожнього руху, сьогодні є чинні норми для наведення ладу на автошляхах. Зокрема, існує чимало статей Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», які в силі приструнити лихачів. Це працівники ДАІ довели на практиці вже за кілька днів проведення оперативно-профілактичних заходів, які розпочалися з 10 січня. Тож, зважаючи на позитив такої роботи, її темпи не збавляють і донині.
У межах чинного законодавчого поля було посилено відповідальність водіїв за порушення на дорогах, зокрема значно суворіші санкції очікували на тих, хто перебував за кермом в нетверезому стані, створював аварійну ситуацію на дорогах. Та найефективніший результат відпрацювання дало посилення взаємодії з судами. Не заважаючи на нерозуміння з боку інших правоохоронних органів, аж до протесту Генпрокуратури щодо незаконності вилучення посвідчень водія до розгляду в суді, питання про покарання учасників дорожнього руху, які скоїли грубе порушення ПДР, в основному, вирішується за гарячими слідами. Протоколи направляються в суд негайно, більшість з них розглядається в день скоєння правопорушення. І хоча вилучати посвідчення водія чи ні - вирішує лише суд, працівникам міліції вдається усунути потенційно небезпечних учасників руху, які створюють аварійну обстановку на шляхах.
Наскільки реальна небезпека нависає над кожним з учасників руху через безчинства деяких водіїв, говорять самі зам себе деякі цифри. З початку заходів задокументовано майже 350 тисяч порушень, за які передбачено позбавлення права керування транспортними засобами, із них 134,4 тисячі за керування в нетверезому стані, 9,4 тисяч - за невиконання вимог про зупинку та 206,7 тисяч - за створення аварійної ситуації. Багатьом не скоро випаде знову промчатися з вітерцем - з прийнятих судами до розгляду 312 тисяч адміністративних справ уже винесено 76,9 тисяч постанов про позбавлення права керування транспортними засобами, 223 тисячі правопорушників оштрафовано. Як констатують працівники ДАІ, цього року судами визначаються значно суворіші санкції стосовно порушників. Так, з направлених минулого року в суди понад 5 мільйонів протоколів на порушників ПДР, 900 тисяч водіїв, на думку працівників міліції, за порушення мали б позбавити прав керування. Однак рішення Феміди було набагато м‘якшим – 58 тисяч порушників було позбавлено водійського документа, а на практиці реальне покарання понесли ще менше людей – посвідчення вилучено лише у 28 тисяч осіб. Цього року працівниками Державтоінспекції на виконання рішень суду вже вилучено 63,6 тисяч посвідчень водія. Залишаються в судах на розгляді 12 тисяч адміністративних справ, або майже чотири відсотки від направлених.
Та покарання для тих, хто сідає за кермо напідпитку, все одно не є адекватним тяжкості правопорушення. Людям, які свідомо наражали на небезпеку інших, вдається відбутися незначними штрафами. На сьогодні у пияцтві за кермом деякі судді не вбачають тяжкого порушення, і як наслідок – майже у 25 відсотків водіїв, які нетверезими керували транспортними засобами, суди залишають водійські посвідчення. А значить, вже завтра ці безвідповідальні люди, які ігнорують не лише вимоги Закону, а й просто здорового глузду, знову виїдуть на дорогу. Цього року з вини п‘ятих водіїв скоєно вже понад 750 ДТП, у яких є потерпілі.
За статистичними цифрами проведення профілактичних заходів стоїть більше, ніж покарання для недобросовісних учасників дорожнього руху. За ними – людські життя, які вдалося вберегти завдяки посиленню дисципліни на дорогах. Цього року (станом на 4 травня 2008 року) на автошляхах держави скоєно понад 14 тисяч дорожньо-транспортних пригод з потерпілими, що на 13 % менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в яких загинуло 2306 (-18%) осіб та травмовано 17 338 (-13%) учасників дорожнього руху. Фактично завдяки посиленню заходів з безпеки дорожнього руху вдалося зберегти життя 460 громадян та запобігти травмуванню майже 2,6 тисяч осіб.
-Збереження майже п‘яти сотень людський життів – це основний показник, який підтверджує ефективність оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на посилення безпеки дорожнього руху, - наголосив міністр Юрій Луценко. – Нам вдалося не лише зупинити зростання аварійності на дорогах, а й зменшити його. І зазначу – в межах чинного законодавчого поля. Наразі ж гостро постала необхідність ухвалення змін до законодавства про дорожній рух. Сподіваюсь, що відповідний законопроекти буде розглянутий першочергово. Адже кожен день затягування розгляду цього питання губить чиєсь життя, бо на сьогодні недостатньо реальних важелів впливу на недобросовісних учасників руху, які становлять небезпеку для людей.
Основними принципами розроблення проекту Закону „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху" є дотримання принципу невідворотності покарання, значне посилення відповідальності за вчинення грубих порушень Правил дорожнього руху та систематичне їх ігнорування, створення ефективного механізму заборони експлуатації незареєстрованих транспортних засобів, недопущення використання транспорту з підробленими, знищеними номерами агрегатів, підробленими документами, з технічними несправностями, без проходження державного технічного огляду.
Узгодження в комітетах Верховної Ради України поданого і прийнятого в першому читанні комплексного законопроекту (реєстраційний № 1061-5), яким передбачено внести зміни та доповнення до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», Кримінального, Земельного і Бюджетного кодексів та законів України „Про міліцію", „Про дорожній рух", „Про рекламу", „Про перевезення небезпечних вантажів", „Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" на сьогодні є першочерговим.
Та поки парламентарі відшліфовують всі норми нового дорожнього закону, невідкладні заходи із гарантування безпеки дорожнього руху тривають. У поле зору працівників міліції потрапляють не лише учасники дорожнього руху. Обстежено стан утримання й облаштування аварійно-небезпечних ділянок та місць концентрації дорожньо-транспортних пригод. Як повідомили в Департаменті ДАІ, за результатами цієї роботи визначено відповідні обсяги та розпочато інженерно-планувальні заходи, у тому числі - пов'язані з приведенням рівня освітленості вулиць і доріг у населених пунктах до вимог нормативних стандартів. Завдяки проведеній роботі протягом першого кварталу 2008 року на вулично-дорожній мережі вдалося зняти з обліку 75 місць (ділянок) концентрації ДТП.
Поменшало не лише так званих «проклятих місць», а й «штатних» порушників – водіїв маршрутних таксі. Статистика ДАІ просто шокує: перевізники пасажирів нерідко виїжджають на маршрут «під градусом». Грубе ж ігнорування вимог дорожнього руху задля того, аби «підібрати» чергового пасажира, вже стає ледь не нормою для приватних перевізників. Задокументовано 106.3 тисяч порушень Правил дорожнього руху водіями маршрутних транспортних засобів, у тому числі 810 випадків керування у нетверезому стані та 18 585 - створення аварійної обстановки. За допущення такої ситуації оштрафовано понад 25 тисяч посадовців автогосподарств, що надають послуги з перевезення пасажирів.
Нарікати на те, що працівники міліції занадто жорстко ставляться до порушників Правил дорожнього руху може лише людина, яка не вдумується в гіркі статистичні показники – цього року дороги країни вже забрали життя 2106 осіб. На жаль, ця цифра щоденно зростає...

ДЗГ та МД МВС України




Поблажливість та безкарність призводять до трагедій на дорогах.

08.05.2008

Так повелося, що будь-яке свято, чи то релігійне, чи то світське, ми зазвичай зустрічаємо з чаркою в руках. Чим більше свят – тим більше чарок, пляшок, літрів. На жаль, винятком не став і минулий святковий тиждень. Про це свідчить сумна статистика смертей на пожежах, у ДТП, на воді.
Найбільшого резонансу набула трагедія в Харкові, що сталася 2 травня. Тоді п’яний водій не справився з управлінням і на шаленій швидкості врізався в трамвайну зупинку, на якій перебували люди. Під колеса автомобіля потратило вісім осіб – шестеро з них загинули на місці, в тому числі двоє дітей, ще двох травмованих забрала «швидка».
У крові водія-убивці наркологи виявили 2,8 проміле алкоголю, що в п’ять разів більше за норму. Як відомо, 3 проміле спричиняє несвідомий стан людини, а 6-7 проміле уже може призвести до смерті. Ці цифри вказують на одне: ступінь сп’яніння водія був надто високий, він перебував фактично у несвідомому стані. Очевидці стверджують, що автомобіль в’їхав на трамвайну зупинку зі швидкістю близько 150 км/год.
Працівники міліції за фактом загибелі людей порушили кримінальну справу, злочинця затримано – під час аварії якихось суттєвих ушкоджень він не зазнав. Справа перебуває на контролі керівництва МВС та Президента України. Міліція обіцяє провести всебічне й об’єктивне розслідування резонансної справи та покарати винного у загибелі людей за всією строгістю закону.
Однак варто зазначити, що частина 3 статті 286 Кримінального кодексу України, за якою порушено кримінальну справу, досить поблажлива до злісних порушників правил дорожнього руху (ПДР), що стали винуватцями загибелі кількох людей, – передбачається покарання у вигляді ув’язнення від 7 до 12 років та позбавлення права керувати транспортними засобами на строк до 3 років. І це при шести смертях! До того ж, алкогольне сп’яніння не пом’якшує, а посилює провину злочинця. Без сумніву, маніяк, що позбавив життя шістьох людей, отримав би довічне ув’язнення. У сусідній Росії водій за аналогічний злочин на дорозі загримів би за ґрати років на 25. Поправки до законів України напрошуються самі собою.
Невже в усіх гріхах на дорогах винна лише Державтоінспекція? Саме так намагаються представити ситуацію деякі політики, закидаючи МВС неадекватну профілактику порушень правил дорожнього руху. Одразу відчувається абсурдність такої постановки питання, адже, згідно зі статистикою, майже всі нещастя стаються з вини водіїв, а основна причина аварій – нетверезий стан. Як би ми не любили міліцію, але звинувачувати її у заохочуванні до вживання алкоголю водіями язик не повертається – це було б занадто. З іншого боку, можна зрозуміти й галасливих критиків – вони беруть участь у виборчій кампанії на посаду мера Києва, тож потребують гучних заяв.
Ні для кого не секрет, що з приходом до МВС Юрія Луценка розпочалося «закручування гайок» на дорогах України. Міністра не раз звинувачували у надмірній жорсткості, ба – навіть у репресіях по відношенню до водіїв. Проти посилення відповідальності виступила й Генеральна прокуратура – вона надіслала листи до судів, аби ті не позбавляли водійських посвідчень порушників ПДР. Прикриваючись турботою про права громадян, запопадливі політики ледь не кожне починання Юрія Луценка оголошували PR-акцією. Благо, він не піддався на політичний тиск, а мовчки робить свою справу. Саме до такої думки схиляють нас статистичні дані МВС щодо «організаційно-практичних заходів, вжитих Державтоінспекцією протягом січня-квітня 2008 року».
Отже, з початку року задокументовано (вдумаймося в цю жахливу цифру!) понад 350 тисяч порушень, за які передбачено позбавлення права керувати транспортним засобом. Із них 134,4 тис. – за керування в нетверезому стані, 9,4 тис. – за невиконання вимог про зупинку та 206,7 тис. – за створення аварійної ситуації.
Ще одна цікавинка від МВС – задокументовано понад 106 тисяч порушень ПДР водіями маршрутних транспортних засобів, у тому числі 810 випадків керування у нетверезому стані. Це ж яка кількість пасажирів піддавалася смертельній небезпеці! Навіть подумати страшно.
Усі ці справи (понад 350 тисяч) були скеровані до судів – у підсумку водійських посвідчень позбавлено майже 77 тисяч горе-водіїв, на решту порушників накладено штрафи.
Звісно, посилені заходи працівників ДАІ дали певні позитивні результати – у цілому аварійність на дорогах зменшилася, хоча через низьку культуру управління автомобілями й залишається досить високою у порівнянні з європейськими країнами. За даними МВС, станом на 6 травня 2008 р. на автошляхах зареєстровано 14 тис. 343 ДТП з потерпілими (це на 13,2% менше, ніж за аналогічний період минулого року). З початку року загинуло 2125 (-17,9%) осіб та травмовано 17 тис. 492 (-13%) учасників дорожнього руху. Хоча з такими показниками й не до переможних реляцій, однак слід назвати ще дві цифри, що вселяють певний оптимізм. З початку року вдалося фактично зберегти життя 463 громадян (це ті самі -17,9% у порівнянні з минулим роком) та запобігти травмуванню майже 2637 людей (-13%).
Що ж заважає МВС досягти ще вагоміших успіхів у наведенні ладу на автошляхах? Ніби як і в міністра є бажання, тим більше, що зменшення аварійності на дорогах Юрій Луценко назвав одним зі своїх пріоритетів, заступаючи на посаду у грудні минулого року. Критика міністра зі сторінок ЗМІ за справжній «терор» по відношенню до порушників ПДР – теж небезпідставна: Юрій Луценко постійно тримає на контролі реалізацію антиаварійних заходів на дорогах. Ось і в кінці квітня міністр висловив незадоволення роботою шести обласних управлінь ДАІ, навіть обіцяв після детального аналізу причин погіршення показників звільнити недбалих начальників регіональних Державтоінспекцій.
За словами міліціонерів, усе упирається в недосконалу законодавчу базу. Міністр неодноразово заявляв про необхідність ухвалення нового закону «Про дорожній рух», який би зняв існуючі суперечності, посилив відповідальність за порушення ПДР, у тому числі й сильніше вдарив по кишені правопорушника (штрафи 8,5-17 грн. вже нікого не лякають). Поки що лише в першому читанні прийнято комплексний законопроект (реєстраційний №1061-5), яким передбачено внести зміни та доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального, Земельного і Бюджетного кодексів та Законів України «Про міліцію», «Про дорожній рух», «Про рекламу», «Про перевезення небезпечних вантажів», «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».
Як бачимо, законодавчих проблем у сфері підтримання безпеки дорожнього руху накопичилося чимало. Якщо ж взяти до уваги інші напрямки діяльності МВС, що потребують додаткового законодавчого врегулювання, то можна зрозуміти, чому Юрій Луценко мріє про окремий день у Верховній Раді України, аби у народних депутатів дійшли руки до всіх законодавчих ініціатив МВС.
Наприклад, чому за кордоном не можна керувати автомобілем, не пристебнувшись паском безпеки, а у нас можна? Тому що за таке порушення законодавець не передбачає відповідальності – лише усне зауваження чи профілактична бесіда.
Чому зростає кількість аварій за участю водіїв мопедів? Тому що для них взагалі правила не писані – в прямому смислі слова. Адже досі не передбачена реєстрація транспортного засобу з об’ємом двигуна до 50 см куб. Тобто, не можна цих водіїв змусити здавати на права – виходить, що у власників мопедів немає потреби знати правила дорожнього руху. Але ж скутери здатні розвивати швидкість понад 60 км/год., як і автомобілі.
Вирішити проблему з мопедами можна, якщо місцева влада проявить ініціативу. Так зробили, приміром, у Вінниці. Однак не скрізь транспортні ініціативи мерів тягнуть за собою поліпшення ситуації на дорогах. Чого тільки варта одна з останніх заяв Київського міського голови Леоніда Черновецького. Нещодавно він сказав дослівно таке: «Только что я дал команду забрать у ГАИ ключи от светофоров».
Як розв’язує транспортні проблеми столиці Леонід Черновецький, кияни знають не з чуток. Щодня вони проклинають міську владу, годинами стоячи у численних «пробках». Наприклад, замість того, щоб якнайшвидше побудувати розв’язку на Московській площі, там уже впродовж року возиться кільканадцять робітників – а будівництво ледь жевріє. Не витримують критики й столичні дороги – більш жахливого стану транспортних артерій у Києві не пригадують навіть водії зі стажем. Так ми «готуємося» до прийому Євро-2012. Очевидно, Л. Черновецький відчуває, що то вже не його турбота. Відсутність розмітки на столичних дорогах також сприяє підвищенню аварійності.
Тож одне МВС тут, вочевидь, не зарадить. Окрім ухвалення адекватних ситуації дорожніх законів, які б дали змогу притягувати до відповідальності порушників ПДР, слід й іншим органам державної влади на своєму рівні реалізувати комплекс заходів, спрямованих на зменшення аварійності на дорогах. На жаль, суспільство засуджує порушників тільки тоді, коли під їх колесами гинуть люди

ДЗГ та МД МВС України




І в Чорнобилі може бути свято!

08.05.2008

В переддень свята Перемоги на території Чорнобильської зони відбулася святкова подія, був відкритий реконструйований пам’ятник з іменами полеглих у боях воїнів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років. Ця подія відбулася в колись мальовничому, а тепер зарослому чагарниками селі Іловниця. На відкритті манументу були присутні колишні мешканці села, які були евакуйовані у 1986 році, у зв’язку з вибухом на Чорнобильській атомній електростанції. Близько 40 чоловік приїхали до села щоб зустрітися з односельчанами, згадати про минулі роки, поділитися розповідями про теперішнє їх життя, прибрати могилки свої рідних і близьких людей.
Представники місцевої міліції не словом, а ділом зробили все від них необхідне, для того щоб відновити майже зруйнований пам’ятник історії села. Своїми силами дістали будівельний матеріал та зробили реконструкцію.
Головуючий на мітингу був колишній мешканець села – Володимир Шкуратенко, який розповів нам що село Іловниця було зовсім не велике за розміром. В роки війни в ньому нараховувалось лише 60 дворів, з 25 яких не повернулися з війни: чоловіки, батьки, брати. Мешканців чорнобильського краю турбує стан пам’ятників загиблим воїнам війни на території всієї зони відчуження, адже зараз вони знаходяться в зруйнованому стані, і вже ніхто не зможе прочитати імен героїв, які своїм життям проклали нам шлях до майбутнього. Адже поки жива пам’ять живемо ми.

Біль і смуток, був в очах мешканців села, бо це їх Батьківщина: „Ми маємо надію, що обласна рада та Київська обласна державна адміністрація допоможуть відновити пам’ятки історії, із зазначенням тисяч і тисяч людей які не повернулися з війни, і ніколи не заросте травою дорога до рідного краю” так говорять мешканці села.
Не утримався від спогадів про прожиті роки в селі і Петро Романенко, який згадує післявоєнні роки. Скільки було пролито сліз після закінчення війни, адже майже половина односельчан не повернулася з війни, не повернувся і батько Романенко, і згадує як приходилося тяжко мамі піднімати на ноги трьох дітей. Згадує рідну домівку, яка зараз немов би вимальовується серед дерев та кущів, а колись цей будинок, був місцем місцевих зборів, вечорниць...
Мешканці села закликають: „Давайте жити так, щоб назавжди залишилася в наших серцях історія Чорнобильського краю, ми будемо розповідати історію села своїм дітям, ті в свою чергу розповідати своїм дітям, і доки буде розповідь, буде пам’ять. Маємо надію, що прийде час і зона відчуження, знову оживе, знову будуть лунати пісні, збиратися молодь і „мертве” місто стане „живим”.
Світла пам’ять воїнам полеглим в Великій Вітчизняній війні і низький уклін.

Раїса Совгир
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Остерігайтесь! Шахраї...

06.05.2008

Шахрайство, це - заволодіння чужим майном, або придбання права на майно шляхом обману, чи зловживання довірою. (стаття 190 Кримінального Кодексу України) Покарання за даний вид злочину, залежно від обставин і ступеня важкості спричинених наслідків, передбачає позбавлення волі максимум - до 12 років, з конфіскацією майна. Проте, у більшості випадків порушники закону відбуваються штрафом у сумі 850 гривень, коли їх затримують за скоєння легких, з точки зору закону, протиправних дій. Можливо саме таким, лояльним ставленням з боку держави, пояснюється існування цього ганебного явища в нашому суспільстві.
Тема шахрайства не нова. Вона часто обговорюється в засобах масової інформації, але на жаль, це рідко впливає на свідомість громадян. Більшість людей, коли чує повчальну історію, дивується довірливості інших, і аж ніяк не уявляє себе на їхньому місті.
Часто, жертвами шахраїв стають люди пенсійного віку. Їх обманюють особи циганської національності і свої, нечесні українці Для них головне – лише ввійти в словесний контакт, далі, як кажуть діло техніки. Вони діють за простою, але на жаль ефективною схемою, часто представляючись працівниками соціальної сфери.
Щоб викликати довіру, можуть приносити хліб і олію, видаючи “презент”, як державну підтримку. Далі, розчуленим пенсіонерам розповідають про грошову реформу, і старенькі з вдячністю за попередження, віддають свої заощадження, начебто для обміну. Але насправді поповнюють фонд збагачення шахраїв.
За іншою схемою, після початку розмови, переконують громадян в необхідності погадати. Потім карти “кажуть”, що в цьому домі “пороблено”, і для протидії необхідні, як правило яйця і обов’язково гроші. Називається мінімальна символічна сума, віддаючи яку, людина мимоволі виказує місце зберігання коштів, котре при найпершій нагоді спустошує рука кримінальних елементів. Далі бідолашним, які не знають, що їх вже “обчистили”, наказують не розповідати нікому про своїх гостей до наступного дня. І стільки само забороняється брати в руки гроші. Слухняно виконуючи настанови, жертви шахраїв розуміють що сталося, лише через вказану добу. І шукати зловмисника після цього, те саме, що ловити вітер в полі. Але буває ловиться і вітер. Працівниками Іванківської міліції затримали 48-річну Наталку, котра скориставшись згаданим способом заволоділа грошима пенсіонерки в сумі 4500 гривень. Бабуся вдячна міліції, а зловмисниця не дуже, адже їй прийдеться відповідати по закону.
Також, в зв’язку з тим, що використання мобільних телефонів надзвичайно поширилось серед населення, активізувалися шахраї і в цій сфері. Вони просто розсилають СМС повідомлення на максимальну кількість абонентських номерів, з різними пропозиціями. Суть яких зводиться до того, що отримувачу пропонують участь в акції, по отриманню призу. Для цього необхідно лише відправити активний код поповнення рахунку за вказаними координатами і щастя буде в кармані, тільки питання в чиєму. Якщо знаходять довірливого простака, то явно не в його. Варто пам’ятати, що оператори мобільного зв’язку не проводять ніяких акцій, з використанням кодів поповнення рахунку.
Практикується й інше. Часто любителі легкої наживи роблять надзвичайно стурбований і заклопотаний вигляд, і з такою маскою просять перехожих дозволити здійснити один, але надзвичайно важливий дзвінок. Отримавши бажаний телефон в свої руки, намагаються покинути поле зору його власника, з великою швидкістю, часто їм це вдається.
Існує безліч способів і методів шахрайства. Без сумніву, з розвитком науки й техніки будуть виникати нові його види. Але хочеться черговий раз застерегти наших громадян бути обачними, і не піддаватися сумнівним спокусам.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




10 років лікарні з поліклінікою ГУМВС України в Київській області

29.04.2008

У березні 1987 року в с. Хотянівка Вишгородського району було створено та підпорядковано медслужбі УВС Київської області, приміське відділення реабілітації Республіканського госпіталю.
У 1990 році відділення було реорганізовано в лікарню медичною служби УВС. До складу лікарні входило терапевтичне відділення на 45 ліжок та неврологічне відділення на 30 ліжок.
З метою суттєвого поліпшення надання медичної допомоги співробітникам органів внутрішніх справ Розпорядженням Ради Міністрів Української РСР від 14 березня 1991 року № 72, для організації реабілітаційного центру лікування співробітників міліції, пожежної охорони, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, і зайнятих на службі в цій зоні, виділена земельна ділянка площею 77,8 га по вул. Вишгородській, 85а. Було розроблено проектну документацію на центр, який включає в себе такі складові частини, що забезпечують лікувально-діагностичний процес, 2 спальні корпуси, адміністративний корпус із їдальнею, приймальним відділенням, спортивний комплекс.
У 1993 році розпочато будівництво Реабілітаційного центру УВС Київської області.
Враховуючи вагомий внесок правоохоронців Київської області в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, найбільшу кількість «ліквідаторів», (більше 5 тисяч), на урочистому відкритті, 25 квітня 1998 року, було прийнято в експлуатацію першу чергу будівництва центру, (корпус «Б»), що дало змогу на існуючих площах відкрити лікарню з поліклінікою ГУМВС України в Київській області. Стаціонар лікарні розраховано на 75 ліжок (45 терапевтичних та 30 неврологічних), потужність поліклініки – 250 відвідувань за зміну.
Тоді, в урочистостях, приймали участь Президент України Кучма Л.Д., Міністр внутрішніх справ Кравченко Ю.Ф, голова Київської облдержадміністрації, мер Києва та інші поважні гості.

На початку відкриття у цьому закладі працювало 25 лікарів та 28 медичних сестер. Сьогодні - 36 лікарів, 38 медичних сестер та 55 осіб обслуговуючого персоналу. Серед лікарів - 2 кандидати медичних наук; вищу категорію мають 12 лікарів; першу – 11 ; другу – 7. Серед перерахованих 55 співробітників вже 10 років незмінно працюють у цій прекрасній установі, всі вони, включені в наказ на заохочення.
За роки функціонування на стаціонарі проліковано близько 10 тис. хворих, серед них 4600 учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.
977 тис. хворих відвідало поліклініку, до помешкання хворих здійснено 5360 виїздів на кареті швидкої допомоги. Проведено понад 1 міліонну лабораторних аналізів, 67 тис. обстежень у відділені функціональної діагностики, 100 тис. ультразвукових обстежень та більше тисячі ендоскопій, зроблено хворим 115 тис. фізіотерапевтичних процедур.
У теперішній час на медичному обслуговувані в лікувальних закладах ГУМВС України в Київській області знаходиться 19 тис. 427 осіб (в лікарні з поліклінікою – 17304), у тому числі 6768 атестованих працівників, вільнонайманих працівників – 2103, пенсіонерів МВС – 4911, членів сімей – 3005, військовослужбовців внутрішніх військ МВС – 2640.
Серед вказаних осіб 4211 «ліквідаторів» та потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у т.ч. 1308 інвалідів та 24 особи, які перенесли гостру променеву хворобу; інвалідів війни – 233; учасників війни – 114; учасників бойових дій – 199; інвалідів у зв’язку із загальними захворюваннями – 230.
Нещодавно, для перевезення обслуговуючого персоналу, було придбано автобус «БОГДАН», а сьогодні, за кошти Головного управління, придбано сучасну відеоендоскопічну систему, фірми «OLYMPUS».
Спонсори подарували - цифрову ультразвукову діагностичну систему SSA-580A Nemio XG фірми «TOSHIBA», окрім цього від колективів міськрайвідділів та структурних підрозділів Головного управління медичному закладу були передані столові прибори, постільна білизна, праски, телевізори, холодильники – всі ці подарунки будуть використані для покращення обслуговування хворих та пацієнтів.
За віддану службу начальник ГУМВС України в Київській області Віталій Яловенко вручив нагороди та цінні подарунки обслуговуючому персоналу.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Юрій Луценко: «Порядок на дорогах неможливий без порядку в підрозділах ДАІ»

25.04.2008

Міністр внутрішніх справ досить гостро поставив питання про наведення ладу в лавах Державтоінспекції. Чимало критики на адресу працівників цього підрозділу прозвучало при обговорюванні результатів проведення оперативно-профілактичних заходів з поліпшення ситуації на автошляхах країни, зниження рівня аварійності на дорогах. На сьогодні задокументовано майже 310 тисяч порушень Правил дорожнього руху, за які передбачено позбавлення права керування транспортними засобами, в тому числі - 110 тисяч водіїв керували авто в нетверезому стані, що на 50 відсотків більше порівняно з минулим роком, у вісім разів більше зафіксовано випадків створення аварійної ситуації на дорогах – 191 тисяча.
Однак, Міністр зазначив, що аналіз оперативної обстановки та результати проведених перевірок діяльності підрозділів ДАІ свідчать про наростання негативних тенденцій зниження ефективності цієї роботи. Юрій Луценко наголосив на неприпустимості зниження темпів боротьби за порядок на дорогах.
Зокрема, він зупинився на зловживаннях у сферах реєстраційної діяльності та нагляду за технічним станом транспортних засобів. Йшлося про результати перевірок деяких обласних підрозділів ДАІ, під час яких було викрито суттєві порушення. А саме - факти реєстрації транспортних засобів, що заборонені чинним законодавством, ухилення від сплати необхідних платежів під час реєстраційних операцій, безпідставне стягнення грошових коштів з громадян на користь комерційних структур.
- Гостро стоять проблеми дотримання вимог законодавства у сфері реєстраційно-екзаменаційної діяльності, - наголосив Юрій Луценко. – За результатами проведеної Департаментом ДАІ аналітичної роботи були встановлені шляхи ухилення від сплати податків та зборів при ввезенні в Україну транспортних засобів, а також схеми легалізації незаконно ввезених на митну територію України автомобілів, в першу чергу престижних марок. Загальні втрати бюджету тільки від використання схеми із розмитнення автомобілів як кузовів оцінюються у суму понад 5 мільярдів гривень.
Серед інших численних фактів грубих порушень реєстрація транспортних засобів на підставі підроблених реєстраційних документів, інформацію про видачу яких несанкціоновано внесено до бази даних ДАІ; реєстрація, перереєстрація та зняття з обліку транспортних засобів із знищеними, підробленими номерами агрегатів та без ідентифікаційних номерів, ігнорування вимог чинного законодавства під час реєстрації переобладнаних транспортних засобів та ТЗ, ввезених власниками на митну територію України під зобов‘язання на зворотній вивіз та при переїзді на постійне місце проживання; несплата або сплата не повному обсязі при реєстрації ТЗ їх власниками передбачених законом податків та платежів, шахрайські дії осіб при здійсненні сплати в банківських установах коштів за реєстрацію тощо.
- Не краща ситуація і в напрямку екзаменаційної діяльності, - вказав міністр. – Департаментом ДАІ виявляються злочинні схеми зрощення працівників МРЕВ з навчальними організаціями. Внаслідок чого процвітає хабарництво, масове прийняття іспитів екстерном, підміна екзаменаційних білетів, поширення посередництва.
За результатами перевірок було прийнято рішення про звільнення із займаних посад дев’яти начальників обласних управлінь ДАІ та їх заступників, ще вісім начальників отримають дисциплінарні стягнення. Загалом за результатами службових перевірок та викритих порушень під час реєстрації автотранспорту Міністром було ухвалено рішення про звільнення понад 50 працівників МРЕВ.

ДЗГ та МД МВС України




Полеглим ліквідаторам - квіти вдячності

25.04.2008

Пам‘ять про тих, хто не повернувся з невидимої війни з атомом, яка без оголошення розпочалася в ніч 26-го квітня 1986-го, вшановували в Міністерстві внутрішніх справ напередодні 22-ї річниці Чорнобильської трагедії. У скорботі схилили голови сивочолі ветерани, яким пощастило залишитися живими в борні з підступною радіацією, вдови загиблих, колеги правоохоронців...
– Драматизм Чорнобильської катастрофи не піддається ніякому виміру, –зазначив, виступаючи на мітингу-реквіємі міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. – Ядерного удару зазнавали все нові і нові території, небезпека радіоактивного ураження загрожувала тисячам людей, усьому живому. Більш як для 30 тисяч працівників органів внутрішніх справ та військовослужбовців внутрішніх військ служба в екстремальних умовах ліквідації наслідків катастрофи була випробуванням на мужність, професіоналізм та моральну зрілість, вірність службовому обов‘язку.
Служба в зоні ЧАЕС негативно позначилася на здоров‘ї правоохоронців. Понад 40 % ліквідаторів стали інвалідами, 2267 людей вже немає серед живих.
– Те, що нам сьогодні здається зрозумілим, у квітні 1986 року вимагало глибокого і разом з тим миттєвого аналізу і осмислення, адже дані з місць були скупими і суперечливими, - зазначив Юрій Луценко. – Та тоді правоохоронці несли службу, не піклуючись про здоров‘я, не знаючи про долі своїх рідних.
Основний тягар з ліквідації аварії, безумовно, ліг на плечі пожежних, очолюваних на той час генерал-майором внутрішньої служби Пилипом Миколайовичем Десятниковим, зазначив міністр. Та вклад кожного правоохоронця в боротьбу із цією страшною бідою, яка весною 86-го нависла над Україною, допоміг зберегти життя людей. За мужність та відвагу, виявлені при ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 332 працівники органів внутрішніх справ України нагороджено державними нагородами.
З нагоди 22-ї річниці трагедії міністр вручив нагороди тим, хто з повною самовіддачею виконав свій професійний обов‘язок, залишився вірним Присязі.
Від керівництва МВС до стели, встановленої в пам‘ять тих, хто віддав своє життя під час ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії, в цей день лягли квіти. Лунала сумна мелодія, як відгомін горя, яке не в силі притупити час...

ДЗГ та МД МВС України




А пам’ять не згасає...

24.04.2008

Чорнобиль знаходиться на території Київської області і коли сталася аварія на атомній станції, саме представники Київщини прийняли перший удар на себе. І пізніше з часом, всі правоохоронці столичного регіону пройшли через радіаційне горнило. Тому в рамках відзначення 22-річниці аварії на ЧАЕС, на базі Хотянівського училища професійної підготовки працівників міліції, біля храму Святого Миколая, було організовано захід вшанування пам’яті і вдячності ліквідаторам – правоохоронцям. Зібралось близько 70-ти безпосередніх учасників, тих, хто будучи здоровим і сильним, пожертвував цими якостями в ім’я захисту своєї країни, від наслідків техногенної катастрофи. Зустріч відбувалася у дружній атмосфері і можна було спостерігати, яким сильним є дух єдності між присутніми. Адже це не чужі люди, вони мов брати, з радістю обіймали один одного. Надважке випробовування зробило їх рідними і вірними друзями назавжди.
Перший заступник начальника міліції Київської області, генерал-майор Сергій Корніч привітав учасників зібрання зі святом і перейшов до процедури нагородження, почесними грамотами, та грошовим заохоченням. На обличчях відзначених було видно вдячність, за те, що їх не забули і пам’ятають.

Також посадовець зробив екскурс в минуле і згадав день аварії на ЧАЕС, назвав її найстрашнішим техногенним лихом нашого часу. Подякував всім, хто в той час кинувся, не жаліючи себе на боротьбу з невидимим ворогом. Зауваживши, що деякі з тих відважних героїв і зараз продовжують працювати в лавах правоохоронних органів.
На жаль, радіаційне опромінення підкосило здоров’я ліквідаторів, а в частини з них, відібрало життя. Тому на зібранні відбулось урочисте покладання квітів до меморіалу загиблих, і було здійснено салютування з табельної зброї.
Держава робить все, щоб живі, не відчували себе покинутими, а пам’ять про загиблих не згасла в часі.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Гоп-стоп

22.04.2008

Дружба – це високе поняття, яке включає в себе цілий комплекс різних людських характеристик, без яких неможливе наше життя. Кажуть, друг пізнається в біді, звичайно це правда, але на жаль часто буває, що єдність духу і світогляду використовуються у протизаконних діях, котрі призводять до негативних наслідків.
В місті Біла Церква сталось пограбування. Місцевий мешканець, 23-річний Сергій, йшов по вулиці, аж раптом його вдарили ззаду по голові. Він впав і міг лише відчувати, як триває комплексний обшук його кишень Варто відзначити, що потерпілий повертався додому після відвідування кафе і був у “відповідному стані”. Можливо, саме цим привернув увагу до своєї персони і став жертвою злочину. В результаті якого позбувся ювелірних виробів, грошових коштів, та мобільного телефону. Саме засіб зв’язку став тією вирішальною ниточкою, що допомогла правоохоронцям вийти на підозрюваних. У результаті ретельно проведеної роботи, опрацювання ринків і торгових точок з мобільними телефонами, в поле зору міліції потрапили троє хлопців по 18-19 років.
Підозри виправдались і трійня розповіла, що саме вони випробовували метод легкої наживи над Сергієм. Враховуючи пізній час і близькість закладу, “де наливають”, друзі вирішили, що одинокий перехожий, котрий з нього вийшов, вдала кандидатура для грабежу. Один удар і спритність рук, і як кажуть, ніякого шахрайства. Миттєвий здобуток порадував друзів, додавши адреналіну в кров. Зараз перевіряється їхня причетність до інших злочинів. Але й за цей “кримінальний подвиг”, доведеться відповідати по закону.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ПРАВООХОРОНЦІ КИЇВЩИНИ ОЗЕЛЕНЯЮТЬ ОБЛАСТЬ

17.04.2008

Український народ з давніх часів славився своїм трудолюбством і єдністю у вирішенні важливих суспільних справ. Тому в дусі продовження традицій минулого, на вихідних було проведено один з етапів «толоки». Яка охоплює всю територію держави, різні організації та установи, в тому числі й Київщини. У ньому приймали участь представники громадськості, та медперсонал обласної дитячої лікарні, що знаходиться в місті Боярка Києво-Святошинського району, на території якої відбувався захід. До нього приєдналося керівництво главку обласної міліції на чолі з начальником Віталієм Яловенко.
Атмосфера, що царювала між присутніми, стерла грані їх професійно-службових відмінностей. Адже можна було спостерігати, як «кипить робота» і кожний намагається виконувати її найкращим чином. Незалежно від високих звань та посад, поряд працювали міліцейські керівники, над озелененням території, та лікарі і медсестри, що фарбували огорожу, підмітали, загрібали торішнє листя, і займалися багатьма іншими важливими справами для наведення порядку. Дивлячись на невимушеність картини, мимоволі згадується, що мабуть саме такі приклади поведінки підпадають під принцип - міліція з народом.
Зранку, картина була не з найкращих. Нічого особливого, просто так як буває після зими, і потрібно було «докласти рук». До від’їзду все було зроблено відмінно. Територія де зробили благоустрій, суттєво змінилася. Насамперед завдяки зеленим насадженням, адже з’явилося 40 молодих дерев (дуб, береза, ялина), також посадили 40 кущів ягідних культур, і 20 вічнозелених туй. Рослини радуватимуть око і покращуватимуть повітря для швидшого одужання дітей, що тут лікуються.
Відбувався також благоустрій території в іншому містах, в одному з них його здійснювали учасники Київського обласного комітету профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ, яким керує Микола Рудаков. Вони дбайливо прибрали територію від сміття. І висадили на ній дерева, зокрема липи, берези, акації, берести і верби. Також посадили кущі смородини, порічок, малини і бузку.
День, проведений на природі у колі колег, сприятиме зміцненню колективізму працівників міліції Київщини, їхньому екологічному вихованню і любові до природи.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Земля в кузові

14.04.2008

Одна з найбільших цінностей нашої держави - це земля. Яка впродовж багатьох століть ставала предметом ворожої експансії чужоземних загарбників. І неодноразово була причиною розбрату між нашими громадянами, адже той хто володів хоча б маленьким наділом, мав можливість, нехай і важко працюючи, але отримати певний результат.
Під час періоду колективного господарювання, не було ніякого ажіотажу. Адже держава була монополістом у цій сфері, але все змінилося.
Зараз спостерігається своєрідний парадокс, населення країни зменшується в кількісних показниках, а попит на землю і відповідно ціна збільшуються небувалими темпами.
Останнім часом набули поширені випадки нецільового використання земель. А саме зняття верхнього, родючого шару ґрунту, що завдає значних збитків, як загальнодержавному використанню земель, так і природоохоронній безпеці навколишнього середовища.
Зараз проводиться перевірка за фактами зловживання службовим становищем директора одного з ТОВ міста Буча, який без дозволу зняв верхній шар землі з орендованої ділянки площею 41 гектар.
Такі факти непоодинокі, вони мають місце в Обухівському, Фастівському, Ірпінському, Білоцерківському, Бориспільському Вишгородському, Кагарлицькому, Києво-Святошинському, Макарівському, Обухівському та Рокитнянському районах. У зв’язку з цим, керівництвом обласного главку міліції було розроблено ряд заходів, спрямованих на протидію цьому надзвичайно шкідливому, і дуже ганебному явищу. Адже часто можна побачити картину, коли на автошляхах зустрічаються самосвали завантажені чорноземом. За приблизним підрахунком вартість такого товару на «чорному» ринку становить більше тисячі гривень. Лише у Васильківському районі протягом останніх місяців було знято 1332 гектари родючого грунту. І виявлено фірму, що з липня 2007 року зняла родючий грунт на площі 16.9 гектара, зараз за цим фактом триває перевірка для передачі матеріалів в суд. Тому працівники транспортних підрозділів міліції приділяють підвищену увагу до такого роду вантажів, вони перевіряють наявність документів та фіксують порушення, і лише за березень затримали більше 130 вантажівок. Державі нанесено збитків на суму більше 150 тисяч гривень.
Також працівниками УДСБЕЗ ГУ направлено до прокуратури області матеріали дослідчої перевірки відносно одного з керівників солідної компанії, який зловживаючи своїм службовим становищем дав вказівку підряднику та субпідряднику на зняття та перенесення поверхневого грунтового покриву на будмайданчику площею 9,7 гектарів в місті Буча. Не маючи спеціального дозволу і без розроблення проекту рекультивації порушених земель, чим заподіяв шкоди на суму майже 123 тисячі.
Для чого і кому потрібен грунт, звичайно тим хто має значні кошти і облаштовуючи свої заміські будинки створює зелені зони, за допомогою рослинних насаджень. Але там де гумус відсутній, або наявний у невеликій кількості, не буде рости ні трава, ні дерева, тому й крадуть природне багатство в інших, створюючи земний рай в себе.
Значно впливає на загальні результати діяльності правоохоронних органів робота кожного, хто носить форму, адже від особистих і професійних якостей окремого міліціонера залежить рівень довіри громадян до силових структур, а значить і до держави в цілому. Це в свою чергу покладає високі обов’язки на все Головне Управління МВС України в Київській області, та його структурні підрозділи, і вимагає високої самовіддачі, на шляху до здійснення високої мети - верховенства закону.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Захистила чоловіка ціною власного життя

11.04.2008

Весна надзвичайна пора року, адже це час, коли пробуджується все навколо після зимового спокою. І нам, людям, хочеться сподіватися лише на хороше, і жити в очікуванні здійснення світлих мрій та планів. Але доля вносить свої корективи, або точніше кажучи, це ми самі, будучи на вершині процесів еволюції, робимо такі вчинки, які виходять за межі здорового глузду.
До Бориспільської міліції надійшло повідомлення, що до районної лікарні звернулася жінка з ножовим пораненням живота. Стан якої погіршувався буквально на очах, тому вона була терміново направлена в реанімаційне відділення. Але на жаль це життя врятувати не вдалося.
Оперативники почали діяти, ідентифікувавши покійну опрацювали коло її знайомих та вийшли на підозрюваного. Ним виявився односельчанин загиблої 62-річний Степан.
Того дня 36-річна Катерина (ім’я жінки, що згадувалася), прийшла до Степана в гості, зі своїм співмешканцем. Яке застілля в Україні відбувається без горілки? А де чарка там і сварка. Отже між гостем і господарем дому виникло непорозуміння і коли ситуація досягла апогею напруження, вирішила втрутитись представниця слабкої статі, бажаючи зупинити конфлікт. Але попала під «гарячу руку» Степана, котрий всадив їй ніж в живіт. Скоріше за все цей удар призначався чоловікові, а не жінці. І Катерина зі своїм «охоловшим» співмешканцем, прикриваючи рану, що кровоточила пішла додому, надіючись, що «само загоїться». Та не так сталося, як гадалося і промучившись два дні від болю, потерпіла все ж таки звернулася до лікарів, але занадто пізно.
Степан затриманий і перебуває під вартою, він шкодує про скоєне, особливо відмічаючи, що зважаючи на його вік, померти доведеться не в рідній хаті, а за гратами тюремної камери.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Весняна толока

10.04.2008

В міліцейських підрозділах Київщини відповідно до Указу Президента розпочалась акція «Весняна толока». Метою якої є залучення значної кількості громадян до природоохоронних заходів з 5-го по 20 квітня цього року. В толоці приймають також участь працівники ОВС, перед ними поставлене завдання зробити свій вагомий внесок в покращення стану навколишнього середовища.
Звичайно, що великі справи потрібно розпочинати з малих. Тому першим кроком до наведення порядку і чистоти є створення відповідних умов насамперед у кабінетах та на територіях райвідділів.
Користуючись правами, якими наділила міліції держава, правоохоронці сприяють благоустрою населених пунктів регіону. Відбувається ліквідація незаконних сміттєзвалищ і вже 37 з них, припинили своє існування. Зокрема в місті Богуслав по вул. Стадіонній та в селі Іванівна Богуславського району за матеріалами дільничних інспекторів міліції були ліквідовані 2 стихійних сміттєзвалища. У селі Яблунівка Білоцерківського району спільно з сільським головою організовано ліквідацію стихійного сміттєзвалища та проведене очищення від сміття лісосмуг вздовж доріг. У Володарському районі за матеріалами ДІМ ліквідовані 2 стихійних сміттєзвалища в селах Капустинці та Матвіїха. Також дільничними інспекторами міліції разом з представниками влади на місцях, здійснюється відвідування громадян і проводиться роз’яснювальна робота. Під час якої візитери намагаються розбудити в людях совість та самосвідомість до збереження природи. Просять не допускати правопорушень в сфері благоустрою та забезпеченні чистоти в населених пунктах, а також попереджають про передбачену законодавством відповідальність за вчинення протизаконних дій у цій сфері. Адже сума штрафів за порушення правил благоустрою складає від 1-го до 3-ох неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
І хоча час минає дуже швидко, і 20 число вже не за горами, але те завзяття з яким відбувається перебіг толоки вселяє надію на те, що багато хороших справ ще буде зроблено. Взагалі, дати не відіграють принципової ролі, адже й після закінчення офіційних термінів, благоустрій залишиться одним з пріоритетних напрямків роботи адміністративних і правоохоронних органів.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





МІЛІЦІЯ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ ЗВІТУЄ...

08.04.2008

Відділом ООГП УГБ ГУ проведена наступна робота:
На виконання плану організаційно-практичних заходів по комплексному відпрацюванню територій окремих районів з найбільш складною оперативною обстановкою на вулицях та в інших громадських місцях на березень місяць п.р. з 24 по 30 березня проведено оперативно-профілактичне відпрацювання території обслуговування Бориспільського МВ.
Для виконання запланованих заходів під час проведення відпрацювання в середньому на добу залучалось 65 працівників ОВС, із них: ДІМ - 8, ПС - 4, БМОП «Беркут» - 10, ДАІ – 2, ДСО - 2, військовослужбовців в/ч 3027 «Барс» - 30, інших служб міськвідділу - 9. Створено 12 піших та 3 авто-патрульних нарядів.
За період відпрацювання перевірено 92 об'єкти, у тому числі 12 гуртожитків, 4 готелі, 44 заклади торгівлі, 12 об'єктів дорожнього сервісу, 20 закладів ігрових автоматів. Перевірено 23 власники зброї, 18 наркоманів, 15 раніше судимих, 20 адміннаглядних.
Під час заходів за порушення адміністративного законодавства затримано 175 осіб, із них за порушення антиалкогольного законодавства - 67, за порушення паспортних правил - 14, дрібних бешкетників – 17 та за інші правопорушення - 77.
Працівниками ДАІ за порушення правил дорожнього руху складено 185 адміністративних протоколів, з яких за керування транспортними засобами у нетверезому стані - 22.
На сьогоднішній час належна увага звернута на незадовільний стан благоустрою населених пунктів, лісових насаджень і узбіч автошляхів області. З метою виконання вимог Указу Президента України від 14.02.2006 №132 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18.01.2006 "Про заходи щодо підвищення ефективності боротьби з небезпечними інфекційними хворобами"
Станом на 04.04.2008 під час проведення заходів за матеріалами дільничних інспекторів міліції ліквідовані 37 сміттєзвалищ, ними внесені 78 подань на розгляд комісій з питань благоустрою при виконавчих комітетах сільських, селищних, міських рад щодо усунення порушень у сфері санітарно-епідеміологічних норм. Спільно з депутатами місцевих органів влади і членами адміністративних комісій виявлені та задокументовані 537 адміністративних правопорушень благоустрою території населених пунктів (ст.152 КУпАП)
Дільничними інспекторами міліції під час здійснення відвідування помешкань громадян, спільно з представниками вуличних, квартальних комітетів, депутатами місцевих рад, членами громадських формувань та громадськими помічниками ДІМ проводиться роз’яснювальна робота щодо недопущення правопорушень в сфері благоустрою та забезпечення чистоти в населених пунктах, а також передбачену законодавством відповідальність за вчинення порушення правил благоустрою.
Працівниками відділу ветеринарної міліції при ГУМВС керівникам підприємств, головам сільських рад вручені 5 приписів з виявленими порушеннями та встановлено термін їх усунення. До адміністративної відповідальності за порушення вимог ст.107 КУпАП притягнуті 4 посадові особи.
Так, 14.03.2008 приблизно о 17.00 в с. Бобрик Броварського району на території садового товариства “Діброва-2” по вул. Вишнева ДІМ Кравцем І.П., який входить до складу комісії з питань благоустрою, було виявлено гр. Ф., який висипав побутове сміття на вулиці у не встановленому місці чим порушив правила благоустрою та недодержався правил щодо забезпечення чистоти і порядку. Відносно гр.Ф. складено адміністративний протокол за ст. 152 КУпАП, який направлено на розгляд адміністративної комісії Бобрицької сільської ради.
В м. Богуслав по вул.Стадіонній та в с.Іванівка Богуславського району за матеріалами дільничних інспекторів міліції були ліквідовані 2 стихійних сміттєзвалища.
У с. Яблунівка Білоцерківського району спільно з сільським головою організовано ліквідацію стихійного сміттєзвалища та проведене очищення від сміття лісосмуг вздовж доріг. У Володарському районі з матеріалами ДІМ ліквідовані 2 стихійних сміттєзвалища в с. Капустинці та с. Матвіїха.
При перевірці худобомогильників, які відносяться до сільських Рад с. Трушки та с. Матюші Білоцерківського району виявлено, що територія худобомогильників не огороджена, не обкопана. Таблички з попереджувальними написами про місця захоронення трупів тварин відсутні. Ями кришками не обладнані, рештки загиблих тварин розкидані навколо худобомогильників. На місцях перевірок складено приписи з виявленими порушеннями та термінами їх усунення, на голів сільрад вищевказаних населених пунктів гр. Прохоренка Мі. та гр. Бондарчука Б.І. складені протоколи про адмінправопорушення за ст. 107 КУпАП.
На виконання розпорядження МВС України “Про організацію та проведення заходів пов’язаних з відвідування помешкань громадян”, з метою підвищення обізнаності про стан оперативної обстановки на території обслуговування, взаємодії служб і підрозділів з попередження та розкриття злочинів, налагодження належної співпраці з населенням і громадськими формуваннями, залучення останніх до охорони громадського порядку і безпеки громадян здійснено наступне:
Для участі в заходах під час проведення відпрацювання в середньому, щоденно залучається 556 працівників міліції, з них 326 дільничних інспекторів міліції, 64 – працівників ВГІРФО, 48 – КМСД, 33 – ВБНОН, 118 – працівників карного розшуку. Щоденно залучається 226 – громадських помічника та 181 – позаштатних дільничних інспекторів міліції.
При проведенні заходів з 15.02.2008 та станом на 04.04.2008 відвідано 266507 помешкань громадян, що складає 41,2% від загальної кількості помешкань, із них у сільській місцевості – 127505, власникам яких дільничними інспекторами міліції вручено 233861 візитних карток. (Всього по області – 646399 помешкань громадян, у сільській місцевості – 364796).
Працівниками служби ДІМ виявлено 391 злочинів
Виявлено 5 незаконних мігрантів (у Білоцерківському – 3, Фастівському – 2) та 27 помешкань, які здаються в найм іноземним громадянам.
У результаті обходу помешкань громадян поставлено на профілактичний облік 1748 осіб:
- які вчиняють насильство в сім’ї - 1061
- раніше судимих – 160
- хронічних алкоголіків - 479
- наркоманів – 60.
З початку проведення заходів затримано 48 осіб, які знаходилися в розшуку.
Складено 1132 адміністративних протоколів за ст. 173-2 КУпАП (вчинення насильства в сім’ї).
Характерні приклади розкриття злочинів:
26.03.2008 під час здійснення відвідування помешкань громадян ДІМ Таращанського РВ Лотоцьким С.О. отримана інформація про те, що в період з лютого по теперішній час гр. В. здійснив крадіжку 8 фундаментних блоків з присадибної ділянки гр. С.
02.04.2008 під час відвідування помешкань громадян ДІМ Барашівського РВ Стрельниковим С.П. затримані три громадянина, які на території санаторію “Поляна” відкрито заволоділи особистими речами та коштами гр. Ю.
03.04.2008 під час здійснення відвідування помешкань громадян ДІМ Тетіївського РВ Сухацьким О.Б. отримана інформація про те, що в кіоску, який розташований в м. Тетієві по вул.. Леніна, 15 і належить гр. Ш., розповсюджують з порнографічною відеопродукцією. Дана інформація реалізована, виявлено факт збуту порнографічної відеопродукції.
На виконання вказівки МВС України «Про проведення профілактичних заходів щодо боротьби з браконьєрством та іншими порушеннями правил рибальства», з метою попередження та виявлення фактів незаконного вилову риби в період нересту проведено наступне:
Для участі в заходах під час проведення відпрацювання в середньому, щоденно залучається 422 працівника міліції, з них 224 дільничних інспекторів міліції, 53 – працівників патрульної служби, 6 – ОБМОП «Беркут», 75 – ДАІ, 64 – оперативних служб. Щоденно залучається 210 – членів громадських формувань.
При проведенні заходів з 18.03.2008 та станом на 04.04.2008 працівниками міліції спільно з працівниками рибоохорони проведено 76 рейдів, під час яких виявлено 46 фактів незаконного вилову риби. Працівниками міліції також проводяться перевірки ринків та місць стихійної торгівлі з метою виявлення фактів продажу риби без відповідних документів щодо законності її вилову та продажу заборонених знарядь вилову риби. До адміністративної відповідальності за ст. 85 КУпАП притягнуто 47 чоловік. За час операції у правопорушників вилучено 172 кг. незаконно виловленої риби із них 128 кг. виявлено на ринках під час продажу, 28 рибальських сіток та 10 інших знарядь вилову риби. До територіальних органів рибоохорони направлено 19 інформацій щодо фактів незаконного вилову риби.
Характерні приклади:
26.03.2008 в рамках проведення профілактичних заходів щодо боротьби з браконьєрством та іншими порушеннями правил рибальства працівниками П-Хмельницького МВ на дамбі Канівського водосховища в районі насосної станції о 23.20 було зупинено автомобіль УАЗ, д.н. 257-36 КХ, при огляді якого було виявлено підсаку з електропроводами та 35 кг. живої риби виловленої за допомогою сіткових знарядь лову. Сума завданих збитків становить 1239 грн. Правопорушник притягнутий до адміністративної відповідальності за ст. 85 КУпАП.
На виконання вказівки МВС України «Про заходи щодо протидії порушенням законодавства про охорону навколишнього середовища та рослинного світу» силами міліції громадської безпеки спільно з ПСМ, ДАІ, БМОП “Беркут”, службою по охороні навколишнього середовища, постійно здійснюються заходи по попередженню порушень законодавства про охорону навколишнього середовища та рослинного світу.
Під час проведення заходів залучається в середньому 528 співробітників, з них ДІМ – 168, ПСМ – 97, ДАІ – 52, працівників інших служб – 32, громадськості – 179.
В результаті відпрацювання виявлено – 142 адміністративних правопорушень, пов’язаних з незаконним збиранням, перевезенням та реалізацією рідкісних рослин, з яких за ст.159 КУпАП – 71, ст. 160 КУпАП – 47, ст. 164 КУпАП – 23.
На правопорушників накладено штрафів на загальну суму 3250 грн.
Направлено – 20 інформацій та приписів до територіальних управлінь охорони навколишнього природного середовища щодо усунення причин і умов, які сприяють скоєнню зазначених правопорушень.
На виконання плану робочих заходів МВС України та ГУМВС України в Київській області на 2008 рік з метою протидії незаконному розповсюдженню зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів, спеціальних засобів, використання її в злочинних цілях на території держави і області з 1 по 30 березня проводився місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів, вибухових матеріалів та спеціальних засобів.
До органів внутрішніх справ здано 171 одиницю вогнепальної та холодної зброї, 47 одиниць спецзасобів, 467 набоїв, 3 вибухові пристрої, 1 гранату РГД.




ОПЕРАЦІЯ "НЕРЕСТ" ТРИВАЄ

07.04.2008

З 25 березня розпочався масовий нерест риби, який триватиме до 2-го червня. У зв’язку з цим правоохоронці Київщини проводять спецоперацію з однойменною назвою.В ході її проведення, щоденно залучаються близько 400-сот працівників міліції. Зокрема задіяні дільничні інспектори, працівники патрульної служби та дозвільної системи, представники спецпідрозділу “Беркут”, ДАІ, оперативні служби, члени громадських формувань і звичайно ж працівники рибоохорони.
Під час проведення 79 рейдів було виявлено 72 факти незаконного вилову риби, загальною вагою 166 кілограмів. Проводяться перевірки ринків та місць стихійної торгівлі з метою контролю наявності відповідних документів про походження даного товару, тому в комерсантів, які не змогли пояснити наявність лускатих мешканців водойм в своїх корзинах було вилучено 184 кілограми природних багатств. Попереджуються спроби продажу заборонених знарядь для риболовлі. Притягаються до адміністративної відповідальності порушники закону, і вже 57 з них відповіли за свій вчинок “гривнею”.
Варто відзначити, що намагаючись створити максимально прозорі умови для контролю з боку суспільства, працівники згадуваних правоохоронних органів запрошують на патрулювання представників засобів масової інформації та громадськість. На одному з рейдів в місті Українка, Обухівського району спочатку, за планом дій передбачалося відпрацювання місцевого ринку. Переважна більшість продавців риби пред’явила всі необхідні документи. Але зустрівся й виняток, в одному з рядів перевіряючі натрапили на величезного товстолоба, голова якого виднілася з мішка, також знайшли поліетиленовий пакет, в якому були маленькі щуки. Ця риба починає розмножуватися зразу після того, як на річках розтає лід. Але саме головне, що весь цей “скарб” виявився без господаря, котрий мабуть особисто займається браконь’єрством, тому й утік, бажаючи уникнути відповідальності, зараз встановлюється особа невідомого “спритника”.
Після ринку зайнялися пошуком браконьєрів на Дніпрі. Лише за годину відпрацювання було виявлено 15 сіток, в яких знаходилось близько 15 кілограмів риби. Власників даного майна також на місті не виявлено, вони тікають боячись штрафів, які накладаються працівниками рибінспекції після складення протоколів. Мінімальний з них, за використання сітки становить 510 гривень. За порушення правил вилову риби з вудкою передбачено мінімум 34 гривні штрафу.
Часто браконьєри використовують не лише сітки, вони мають в своєму озброєнні автомототранспорт, та спецплавзасоби. Але на щастя й міліція пішки не ходить, завдяки покращеному останнім часом фінансуванню, правоохоронці забезпеченні сучасною наземною та водною технікою. Це дає змогу на рівних протидіяти незаконним вчинкам, та затримувати транспорт задіяний в браконьєрстві, який після того чекає на штрафмайданчиках рішення суду по питанню конфіскації. Щоденні рейди триватимуть аж до закінчення операції. Поповнюючи державну казну і виховуючи в громадян повагу до закону.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





СПИРТ В ФУРІ.

03.04.2008

В Київській області проходить оперативно-профілактична операція під умовною назвою “Автомобіль”, в рамках виконання якої проводиться попередження та виявлення правопорушень пов’язаних з транспортними перевезеннями.
Підрозділи міліції звертають особливу увагу на багатотонні машини, що здатні перевозити об’ємні вантажі. І вже є суттєві результати.
У м. Володарка на одній з вулиць працівниками ДАІ було зупинено вантажний автомобіль. Під час перевірки документів, в яких було сказано, що автомобіль перевозить деревообробні станки з Ужгорода в Одесу, міліціонери засумнівались в їх правдивості, тому, що біля фури стояв стійкий запах спирту. Припущення почали виправдовуватись, адже під тентовим покриттям виявився металевий контейнер. Коли відкрили і його, то побачили, що в ньому знаходиться велика кількість пластикових бочок. Яких виявилося, аж 153 штуки, ємністю 200 літрів кожна, і були заповнені прозорою рідиною. Загальна вага вантажу становить понад 30 тон. Документи на даний вид вантажу відсутні, його наявність та походження водій пояснити не зміг. Тому згадуваний автомобіль було доставлено на штрафмайданчик, а зразки рідини направлені на експертизу.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





В Хотянівці визначали кращого дільничного

01.04.2008

Робота дільничного інспектора міліції надзвичайно важлива і дуже відповідальна. Адже саме до нього звертаються люди у критичних ситуаціях і в його обов’язки входить проведення профілактики серед населення з метою недопущення правопорушень. Тому дільничний повинен бути компетентний у різних питаннях і перебувати в хорошій фізичній формі.
Днями на базі Хотянівського училища професійної підготовки працівників міліції відбулась першість серед дільничних на звання найкращого, яка проводилася в 5 етапів.
Спочатку перед організаторами пройшли всі конкурсанти чітким строєм, демонструючи ідеальний вишкіл, та бездоганне дотримання вимог до форми одягу. Далі необхідно було вирішувати складні тести, з варіантами виходу зі складних ситуацій. Але тверді знання та значний досвід професійної діяльності допомогли всім легко впоратись з поставленими задачами.
Наступне випробовування - силові прийоми з тактики затримання злочинців озброєних ножем і пістолетом та основ самозахисту. Моделюючи різні ситуації, люди в пагонах вразили присутніх майстерною практикою, яка звичайно ж базується на відмінній теорії.
Передостанній етап стосувався кросових дисциплін на здолання ста і тисячі метрів за певний проміжок часу.
Не позаздриш тому злочинцю, котрий спробує втекти від когось з цих спритних правоохоронців, адже вони його обов’язково наздоженуть, причому в перші секунди.
На завершення організатори турніру залишили завдання по враженню мішені з табельної зброї. Навіть ті, хто були на подібному заході вперше, а це окремі представники ЗМІ, будучи не професіоналами помітили наскільки серйозною була підготовка до змагань. Адже пістолети грізно гриміли у вправних руках, влучно вражаючи цілі.
Всі намагалися показати максимум на який здатні, але кращим бути може лише один. Ним виявився інспектор Рокитнянського райвідділу міліції Бурий Роман Володимирович, переможцю 31 рік і 5 із них він працює на посаді дільничного. В роботі старанний, відповідальний та надійний товариш для колег по службі, і чуйна авторитетна людина для мешканців підконтрольної території.
Варто відзначити, що для Романа, це вже друга перемога, адже саме він став переможцем обласного конкурсу в минулому році. І представляв столичний регіон на всеукраїнській першості. Там показав непогані результати, але все ж таки не зайняв призового місця.
До речі про призи, вони є і обов’язково будуть, так переможець обласного етапу отримає грошове заохочення від імені начальника обласної міліції. А найкращий дільничний держави отримає нагородження від Міністерства Внутрішніх Справ - службовий автомобіль.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





У Бориспільському районі затримано підозрюваних у потрійному вбивстві

31.03.2008

До Бориспільського міськвідділу міліції надійшло повідомлення, що на відстані 300 метрів від села Вишеньки в напрямку 4 шлюзу, на березі каналу з чисельними рваними ранами голови та обличчя виявлено 2 трупи.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група. В ході проведених розшукових заходів, правоохоронці встановили особи загиблих, та швидко вийшли на підозрюваних. Ними виявилися п’ятеро місцевих жителів, вік чотирьох з них від 18-ти до 26-ти років і лише останній з компанії, в порівнянні з іншими, “майже пенсіонер”, йому виповнилося 43 роки, також затримана жінка, співмешканка чоловіка з числа підозрюваних, яка спровокувала конфлікт, і є співучасницею скоєння злочину. Також один з затриманих розказав про третій труп, на цей раз жіночий, що знаходився в лісі. Який міліція швидко виявила та ідентифікувала.
Вказані чоловіки товаришували, в одного з них є мотоцикл, саме на ньому вони їздили по селу в пошуках горілки і пригод. З алкоголем проблем не було, коли живеш в одному місті тривалий час, то завжди знаєш де його можна “дістати”. Тому перед згадуваною подією друзі три дні пиячили. Не забарилися нажаль й пригоди.
Співмешканка одного з учасників гурту проживала з ним в цивільному шлюбі. Але в той самий час, офіційно мала сімейні стосунки з жителем Сумської області 46-річним Олексієм. Який на свою біду, приїхав у Вишеньки, щоб повернути дружину, котра не бажала з ним жити. І розвинула почуття неприязні “свого цивільного” до “свого законного чоловіка. Євгену, якому віддала перевагу розповіла, що начебто багато лиха в її житті накоїв Олексій, і з ним необхідно “розібратися”.
Сказано - зроблено, часто сильна частина людства сприймає бажання жінки, як закон, тому й покарання за гратами відбуває більше чоловіків.
Отже компанія розігрітих горілкою і бажанням покарати “кривдника” заскочили до хати де зупинився гість із Сумщини, і там почали бити його і господаря дому - свого земляка. Потім вивезли жертв за село і там заставили копати для себе ями. І вже після цього закінчували “жахливу справу”, за допомогою бейсбольної бити і лопати.
Варто відзначити, що зважаючи на алкогольне сп’яніння, підозрювані не оцінили наскільки важко травмували загиблих, і думали, що вони живі. Але на ранок, трохи витверезившись перевірили, чи вдома ті кого ”провчили”, в хаті не було нікого. Після того поїхали на місце злочину де виявили мертвими своїх “підопічних”. Вечірнє страхіття бачила сестра одного з вбитих, місцева жителька, її як свідка, наступного дня також вбили. Вивезли за село в ліс і там спочатку вдарили по голові битою, потім перерізали горло ножем.
Зараз підозрювані арештовані та дають правдиві покази.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області







Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera