на головну

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України в Київській області має можливості для проведення наступних експертних досліджень далі >>>




Правоохоронці Київщини святкували 17-річницю Дня Незалежності України

25.08.2008

22 серпня в ГУ МВС України в Київській області відбулися урочистості, присвячені 17-річниці Дня Незалежності України.
Від імені колегії ГУ та себе особисто зі словами привітання до всіх працівників міліції Київщини звернувся начальник ГУ МВС України в Київській області, генерал-лейтенант міліції В.О. Яловенко.
Правами міністра внутрішніх справ та начальника ГУ заохочено 195 працівників міліції Київської області, яким присвоєно чергові спеціальні звання, відзнаки МВС України, почесні грамоти, грошові винагороди.
Хвилиною мовчання та покладанням квітів було вшановано пам‘ять 43 колег загиблих за роки незалежності України.
Правоохоронці Київщини отримали 22 квартири службового житла; сім легкових автомобілів фірми ЗАЗ –« ДЕУ» для міських, районних органів міліції та служб обласного главку, також на їхню честь відбувся святковий концерт.
Подібні заходи проходять в кожному міському районному органі міліції Київської області, де заохочують гідних нашої Батьківщини працівників міліції.



ВЗГ ГУМВС України в Київській області




22 серпня – день пам’яті і вшанування загиблих працівників міліції

22.08.2008

За роки незалежності нашої держави, в ГУ МВС України в Київській області загинуло 43 працівника міліції, з них сім правоохоронців при виконанні службових обов’язків під час охорони громадського порядку. Ашуров Е.Ш. - підполковник міліції; Голубєв О.М. – капітан міліції; Папуша В.О. - старший лейтенант міліції; Голуб П.Г. – прапорщик міліції; Козак В.М. – сержант міліції; Лук’яненко В.В. – старший сержант міліції; Берест І.Е. – командир взводу. В більшості випадків - це працівники відділу карного розшуку та управління державної служби охорони та державтоінспекції. Керівництво головного управління періодично проводить зустрічі з членами сімей загиблих працівників міліції, допомагає їм, прикладає максимум зусиль у вирішенні насущних проблем.
В день пам’яті і вшанування загиблих працівників міліції, відбулася урочиста зустріч начальника ГУ Яловенко В.О. з членами таких сімей. На зустріч із Київщини до столиці приїхало п’ять сімей, нажаль дві сім’ї були відсутні з поважних причин. За круглим столом панувала тепла обстановка. Спільно з членами сімей загиблих правоохоронців розглядали проблеми, які існують в таких сім’ях. Поцікавились життям та навчанням синів та доньок, які виявили бажання навчатися по стопам своїх батьків у навчальних закладах. Особисто пообіцяли взяти під свій контроль вирішення існуючих проблем. Начальник ГУ вручив дружинам та дітям загиблих працівників міліції – подарунки та дав слово і надалі допомагати сім’ям загиблих та як найчастіше проводити такі зустрічі.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Правоохоронцями Київщини виявлено канал збуту наркотичних речовин, які потрапляли до розважальних закладів столиці

21.08.2008

Епідемія наркоманії набирає обертів і стає все більш небезпечною. До столиці України потрапляють наркотичні речовини із різних регіонів. Тому найголовніше завдання працівників Управління по боротьбі із незаконним обігом наркотиків (УБНОН) ГУ МВС України в Київській області не допустити потрапляння та збуту наркотичних речовин у столичному регіоні, протистояти розповсюдженню наркотиків у «своїй» області, викривати найбільш транзитні канали України та позбавляти легкого кримінального заробітку осіб, які наживаються на чужому горі.
Так декілька років тому працівники УБНОН у Сквирському районі Київської області виявили порушницю закону, яка направляла наркотичні речовини до Києва, за свій не легальний бізнес рішенням суду ця особа понесла покарання згідно із законом.
Нещодавно до УБНОН ГУ надійшла інформація, що в гральні заклади столиці постачають наркотичну сировину із Сквирського району. Правоохоронці негайно почали відпрацьовувати дану інформацію. По оперативним каналам працівник УБНОН дізналися, що по трасі Київ-Одеса повинен рухатись автомобіль в якому знаходяться наркотичні засоби. Інформація виявилась достовірною, дійсно вказаний автомобіль близько 19 години вечора рухався по автодорозі, але спроба працівників ДАІ зупинити машину біля поста с. Гребінки виявилася марною. Правоохоронці негайно ввели план «Перехоплення» та близько 20 години вечора біля с.м.т. Глеваха, що у Васильківському районі легковик був зупинений. При огляді авто працівники міліції виявили речовину рослинного походження мілкоподрібнену зеленого кольору. Як пояснив власник автомобіля дана речовина являється наркотичною - маріхуана, яку він зберігав у себе з метою власного вживання, а також часткового збуту. Загальна сума наркотичної речовини становить близько чотирьох - п’яти тисяч гривень. Окрім того в автомобілі був виявлений 4 мм. пістолет «Флобера».
Наразі в діях власника автомобіля передбачені ознаки злочину за ч.2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, збут наркотичних засобів) Кримінального кодексу України.
Наступного дня працівники УБНОН спільно з молодшим інспектором-кінологом Кінологічного центру ГУМВС України в Київській області та службовою собакою «Дезі», яка вже має чимало заслуг у виявленні наркотичних речовин, в житловому будинку, що знаходиться у Сквирському районі, провели санкціонований обшук. В ході якого було виявлено та вилучено: гроші в сумі – 35.007 гривень та 201 долар США, які були здобуті злочинним шляхом від продажу особливо небезпечного засобу – маріхуани; пластмасову коробку в середині якої знаходився поліетиленовий пакет з речовиною рослинного походження, зеленого кольору дрібноподрібленою; пластиковий горщик з речовиною рослинного походження, зеленого кольору – конопля (листки); 90 рослин коноплі – загальною вагою 50 кг; дві двоствольні гладкоствольні рушниці; одна одноствольна рушниця та пневматична рушниця ( які віповідним чином не були зареєстровані).
За отриманою інформацією правоохоронців сім’я, що мешкає в будинку, з корисною метою наживи, навіть нелегально засівала землю, яка знаходиться у їхній власності коноплею.
П’ятидесятирічну господиню будинку, працівники УБНОН декілька років назад якраз і затримували за аналогічно вчинений злочин, за який її умовно засудили. На цей раз провину у скоєному взяв на себе її син.
На даний час проти «наркодільця» порушено кримінальну справу за ч.2 ст.307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, збут наркотичних засобів) Кримінального кодексу України.
Слідство триває.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Батьки та діти

19.08.2008

Між батьками та дітьми часто виникають непорозуміння. Один із несподіваних випадків як наслідок батьківської сварки стався у місті Кагарлик, що в Київській області. Ніхто з місцевих жителів навіть і не міг подумати, що суперечка між батьком та сином призведе одного із членів сім’ї до лікарняного ліжка. В один із вечорів батько, Олег Степанович, заїхав до сина, який проживав разом із своєю дружиною неподалік. Невістка приготувала вечерю та залишила чоловіків наодинці. Син Микола, по виразу батьківського обличчя, зрозумів, що на нього чекає неприємна розмова так як він посварився із рідною сестрою. Для відвертої розмови Микола запропонував батьку випити оковитої, що дуже рідко трапляється в їхній родині, оскільки чоловіки фактично не вживають спиртних напоїв і характеризуються з позитивного боку. Зі слів сусідів: «Родина дуже працьовита, порядна та вихована».
Засидівшись за вечерею Олег Степанович вирішив розпочати неприємну розмову, яка стосується питань сім’ї. Виникла сварка, після тривалих суперечок, голова родини схопив ніж, який лежав поряд та вдарив ним в груди рідного сина. У 22 річного хлопця хлинула кров. Батько схаменувшись, що накоїв зі своєю «кровинкою» почав кликати на допомогу. У вітальню забігла невістка, яка одразу зрозуміла, що ніколи з’ясовувати хто винний, а необхідно як найшвидше рятувати життя коханого чоловіка. Перелякана дівчина вирішила не чикати швидкої, а транспортувати потерпілого на автомобілі свекра до Центральної районної лікарні. На щастя лікарі вчасно прооперували батьківського спадкоємця. Винний одразу зізнався правоохоронцям у скоєному. На даний час здоров’я хлопця в безпеці, а проти жорстокого батька, згідно з чинним законодавством, порушена кримінальна справа.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Іноді необхідно замислитися: «Які цигарки ми палимо?».

15.08.2008

У приватному будинку, що в Іванівському районі Київської області співробітниками міліції було виявлено підпільний цех по виготовленню підакцизних тютюнових виробів, а саме цигарок.
При огляді двоповерхового будинку з підвальним приміщенням було знайдено: близько 5-ти тон як подрібненої так і не подрібненої речовини рослинного походження коричневого кольору із запахом тютюну; один ящик з фільтрами; 20 паперових ящиків з пачками цигарок «Astra» в середині, на яких наявні акцизні марки «Молдова»; акцизні марки «Росія» та «Молдова»; близько 150 ящиків із цигарками «Пріма» та «Прима» на яких також наявні акцизні марки «Росія». Як з’ясувалось одна пачка таких цигарок на Україні коштує від дев’яносто копійок до однієї гривні. Ще у будинку було виявлено 6 станків, які призначені для масового виробництва цигарок, а саме для подрібнення тютюну, розфасовки цигарок та наклеювання акцизних марок на пачки з цигарками, на загальну вартість приблизно 300 тисяч гривень. В даному приміщенні та на території зазначеного господарства знаходилися п’ять осіб, які і займалися виробництвом. Наймані працівники є мешканцями Тернопільської області, про те що вони виготовляють цигарки без передбаченого дозволу, вони не знали.
Як з’ясували правоохоронці акцизні марки для пачок з цигарками є підробкою, оскільки друкувалися на одній із типографій. Питання: «Звідки надходив тютюн та куди постачалася готова продукція?» - ще з’ясовується. Одна із версій міліціантів, що підроблений товар збувався по міжнародним каналам в країни ближнього зарубіжжя.
Наразі підпільний цех опечатано та взято під охорону, власник будинку встановлюється.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Чиновник від екології оцінив своє «сприяння» у 70 тисяч гривень

15.08.2008

Працівниками УБОЗ ГУМВС України в Київській області спільно з представниками Антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України отримано оперативну інформацію про те, що посадові особи за сприяння швидкого і позитивного вирішення підписання та видачі актів екологічних експертиз вимагають хабар. 13 серпня вмілими та грамотними діями оперативників задокументовано факт отримання 70 тис. гривень посадовцем Державної екологічної експертизи Державного управління охорони навколишнього середовища в Київській області за експертизу об‘єкту, розташованого у Броварському районі. За даним фактом прокуратурою Київської області порушено кримінальну справу ч.2 ст. 368 КК України. З метою встановлення інших фактів отримання хабарів підозрюваним працівниками УБОЗ здійснюються подальші заходи.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




МВС поінформувало про підготовку до проведення 4-5 вересня в Києві 8-ї Європейської міністерської конференції з питань міграції

14.08.2008

Про заходи, яких вжито Міністерством внутрішніх справ України як координуючим органом виконавчої влади щодо проведення в Україні у 2008 році 8-ї Європейської міністерської конференції з питань міграції: „Економічна міграція, соціальна інтеграція та розвиток: у напрямку до єдиного підходу”, 12 серпня цього року під час прес-конференції поінформував заступник міністра внутрішніх справ Василь Мармазов. Ініціатива Української сторони щодо проведення в Україні цього заходу була офіційно підтверджена 19 травня 2006 року під час 116-ї сесії Комітету міністрів Ради Європи у м.Страсбург, остаточне ж рішення ж було прийнято під час 61-го засідання Бюро Європейського комітету з питань міграції, експертного органу Ради Європи у Страсбурзі, Франція. За погодженням Секретаріату Ради Європи конференція буде проходити у м. Києві 4 та 5 вересня 2008 року. Цей форум має перспективу стати ключовим профільним заходом на континенті, який визначить головні пріоритети у міграційній політиці європейських держав на наступні 5-8 років, зазначив Василь Мармазов. Її проведення безумовно сприятиме зміцненню позитивного іміджу України, підкреслить активну позицію українського уряду щодо розв’язання проблем у сфері управління міграційними потоками. Як наголосив заступник міністра, головними відмінностями цього заходу є, перш за все, його високий рівень. Конференцію планує відвідати понад 70 міністрів та голів національних відомств з країн Європи, Америки та Азії, а також міжнародних організацій, що відповідають за регулювання питань в галузі міграції. Очікується прибуття на конференцію близько 600 іноземних гостей та 200 гостей з України, включаючи представників дипломатичних представництв, акредитованих в Україні, міжнародних організацій, неурядових організацій, тощо. Загальна кількість учасників за попередніми підрахунками перевищуватиме 800 осіб. - У зв’язку з високим рівнем зазначеного форуму Радою Європи висуваються досить жорсткі вимоги до його організації та проведення, - наголосив Василь Мармазов. - На сьогоднішній день Міністерством внутрішніх справ вжито комплекс організаційних заходів з підготовки конференції. Наразі робота триває відповідно до розробленого плану підготовки до конференції, тож сподіваємося до цей представницький захід відбудеться на найвищому рівні. Своє бажання участі в конференції вже підтвердили - 31 міністр (або їх представники), 12 міжнародних організацій, 7 структурних підрозділів Ради Європи та 1 країна-спостерігач Ватікан. Заступник міністра внутрішніх справ Василь Мармазов поінформував журналістів про роботу МВС щодо реалізації міграційної політики, проаналізувавши основні особливості цього напрямку діяльності.

ДЗГ та МД МВС України




Результати роботи міліції Київщини за сім місяців

13.08.2008

Нещодавно міліція Київщини звітувала про результати своєї роботи протягом семи місяців поточного року. Виявилося, що в роботі правоохоронців Київського регіону намітилися та закріплюються певні позитивні тенденції.
Зменшилася кількість зареєстрованих злочинів агальнокримінальної спрямованості (на 1,1%), у тому числі особливо тяжких і тяжких видів (на 0,9%), зокрема, умисних убивств (на 8,8%), тяжких тілесних ушкоджень (на 13,7%), порушень правил безпеки дорожнього руху зі смертельними наслідками (на 15,7%), крадіжок державного майна (на 22%), у тому числі з баз і магазинів (на 29%), крадіжок з квартир і приватних будинків (на 15,5%).
Менше зареєстровано злочинів, учинених на побутовому ґрунті (77 проти 86 торік), у тому числі умисних убивств (13 проти 15).
Зросла на 1,7% кількість розкритих (за формою 4) особливо тяжких і тяжких злочинів загальнокримінальної спрямованості.
Більше на 14% виявлено злочинів, пов'язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, у тому числі на 6% - особливо тяжких, на 28% -тяжких, на 16% - фактів збуту наркотиків.
Активніше документувалися особливо тяжкі економічні злочини (59 проти 34), злочини у сфері службової діяльності (312 проти 186), у тому числі факти хабарництва (36 проти 33).
Посилилася протидія злочинності у сфері економіки на багатьох пріоритетних напрямках:
- у сфері приватизації (100 виявлених злочинів проти 50), у тому числі пов'язаних із земельними відносинами (90 проти 40)
- у фінансово-кредитній системі (76 проти 41), у тому числі в сфері
банківської діяльності (25 проти 24)
- в агропромисловому комплексі (52 проти 40)
- в області високих інформаційних технологій (7 проти 5)
- у паливно-енергетичному комплексі (8 проти 3)

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Наївність студента.

12.08.2008

Двоє чоловіків, 32-літній Олег та 33-літній Роман, товаришували з дитинства. Їхню дружбу поєднала вулиця, оскільки обидва парубки виховувалися в неблагополучних сім’ях. Один із них, а саме Роман, вже встиг відчути на собі життя за гратами. Звільнившись з місць позбавлення волі він не знав де себе на волі реалізувати. Невдовзі зустрівся з другом дитинства – Олегом, який теж ніде не працював. Два чоловіки жалілися одне одному на не легке життя. При черговій такій зустрічі раніше судимий Роман переконав товариша Олега стати на кримінальний шлях для отримання гідного заробітку. В один із днів чоловіки зважилися на справу. Під приводом, що вони не кияни познайомились з молодим хлопцем. Під час спілкування з’ясували, що парубок має власний новий автомобіль, який йому подарували батьки. Довго не думаючи, Роман запропонував власнику автівки заробити чималих грошей, якщо той повозить їх начебто в робочих справах по місту. Молодик нічого не підозрюючи погодився, оскільки заробити власні кошти йому вдається не так часто, в зв’язку з навчанням на денній формі у ВНЗ. Зустрівшись у призначений час наступного дня та проїздивши цілий день по місту, не путьові чоловіки попросили студента відвезти їх на вигадану ними фірму, де їм начебто винні гроші, з яких ті пообіцяли хлопцеві оплатити найману водійську працю. Виїхавши за межі Києва та рухаючись по трасі міста Вишневе, що в Київській області Олег та Роман попросили студента зупинити автомобіль, той погодився. Несподівано для хлопця, чоловіки дістали мотузку та почали нею душити Віктора. Але на щастя студент зупинив автомобіль неподалік від кінологічного центру обласної міліції, в той час додому повертався співробітник центру, який побачивши ситуацію, що коїться в машині, одразу кинувся на допомогу. Помітивши людину у пагонах, зловмисники зрозуміли, що треба як найшвидше тікати, не встигнувши до душити студента, вони різко зірвали з нього золотий ланцюжок і срібний браслет та зіштовхнули водія на узбіччя. Не розгубившись, раніше засуджений Роман швидко сів за кермо та разом з приятелем Олегом завівши автомобіль, зник в невідомому напрямку. Міліціонер підбіг до потерпілого надав йому першу медичну допомогу та негайно повідомив про даний злочин міліцію Києво – Святошинського РВ, яка встигла оперативно затримати автомобіль із зловмисниками.
Наразі проти правопорушників порушено кримінальну справу за сукупністю злочинів, а саме за ч.3 ст.289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) та ч.2 ст.187 (розбій) Кримінального кодексу України. А потерпілому парубку саме головне - врятовано життя та повернуто належне йому майно.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Батьківська любов - безмежна.

12.08.2008

Літо для більшості наших громадян пора для відпочинку. Тому багато хто, в літню пору по можливості відпочиває за межами міст.
Ось і батьки, єдиного сина Євгена, вирішили відправити його
із спекотного Києва до родичів у Васильківський район, що на Київщині. Оскільки вони бажали тільки кращого своїй дитині, то подумали, що чисте повітря, свіжі овочі та фрукти, фізична праця підуть тільки на користь синові. Євген їм не перечив, а з великим задоволенням погодився, адже з дитинства їздив до маминої сестри та мав в селі чимало товаришів. Саме головне хлопець знав, що не буде такого суворого контролю з боку батьків, які повністю фінансово забезпечували свого сина, оскільки парубок ніде
не працював.
За звичай в будні, 20-літній племінник допомагав тітці по господарству, а вихідні дні проводив в колі друзів. Так в один із святкових вихідних, товариші Євгена поїхали до Києва - розважитися. Балуваному парубку столична метушня набридла і він вирішив залишитися в селі. Молодик не знав чим себе зайняти в той день і вирішив піти поплавати на ставок. По дорозі зустрів місцевого пенсіонера Віктора та його знайомого 25-літнього Олександра, який приїхав до села з Чернігівської області на заробітки. Чоловіки просто так не розминулися, а запросили Євгена відмітити свято разом з ними. Склалися грошима та купили все необхідне для святкового столу, звичайно не забули і про оковиту. Застілля влаштували у похилого власника будинку Віктора, який випивши чергову стопку кріпкого напою міцно заснув, а молоді хлопці вирішили продовжити свято у сусідній кімнаті.
Як часто буває, горілка до добра не привела. Заробітчанин зачепив болючу для Євгена тему безробіття. На підставі цього між парубками зав’язалася велика сварка. Дуже обурений Євген «вскипів» та несподівано схопив кухонний ніж, яким одразу наніс удар в груди, Олександр тільки встиг тихо проговорити: «За що ножем?». Не звертаючи уваги
на окровавленого потерпілого, розгублений Євген кинув ніж та вибіг з хати. Але зловмиснику не пощастило. В той час коли лунали в будинку Віктора крики чоловіків, сусіди викликали міліцію. Співробітники Васильківського міського відділу міліції, встигли затримати молодика.
Але життя працівника по найму, Олександра, врятувати не вдалося,
від отриманого проникаючого ножового поранення грудної клітини в область серця, 25-літній годувальник родини помер. А проти зловмисника Євгена порушена кримінальна справа.
Батьки засуджують вчинок сина та дуже жалкують, що берегли його від важкої щоденної праці, адже якби парубок був зайнятий чимось корисним така трагедія могла не статися. Тепер з їх слів: «Нам тільки залишається носити передачі до СІЗО та щосили допомагати родині померлого, щоб хоч трохи згладити гріх сина».

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Причиною двох смертей на Київщині стала горілка

11.08.2008

Упродовж минулого тижня правоохоронцям столичної області кілька разів доводилося стикатися з дикими наслідками п’яних витівок. Кілька з них завершилися трагічно.
Стара істина – «Горілка до добра не доводить» – ще кілька разів знайшла своє підтвердження. Цього разу – в с. Софіївська Борщагівка, що під Києвом.
23-річний Олег, житель Чернігівської області, приїхав до столиці на заробітки. З роботою хлопцеві останнім часом не щастило, на батьківщину повертатися не хотілося, тому залишалося підробляти дрібними «халтурами» по сусідах. Зароблені гроші Сергій витрачав на спиртні напої, в яких намагався втопити свої невдачі. А невдовзі через свою нестримну вдачу позбувся і тимчасового житла – власниця будинку вигнала горе-квартиранта з дому.
Поблизу тепер уже колишнього свого помешкання Олег зустрів 42-річного сусіда, теж гостя Київщини на ім’я Ігор. На відміну від 23-річного п’янички чоловік важко працював зранку до ночі (він – водій маршрутного таксі). Ігор не захотів розпочинати «дебати» з п’яним парубком, а просто обійшов його та пішов спати. Тим часом Олег у пошуках виходу своїх емоцій почав бити вікна й двері «маршрутки», на якій працював Ігор. Почувши звук розбитого скла, він вибіг на вулицю й побачив, що відбулося з об’єктом його заробітку. Чоловік кинувся за правопорушником, намагаючись його наздогнати. Під час погоні Ігор ударом ноги штовхнув Олега, той впав та вдарився головою об бетонний стовп, що лежав неподалік. Медичну допомогу правопорушнику надати не встигли, оскільки він миттєво помер від черепно-мозкової травми й крововиливу в мозок. Відносно водія «маршрутки» порушена кримінальна справа.
Цей випадок не став єдиним минулого тижня: ще одне життя людини безглуздо обірвалося, цього разу – у Броварському районі Київської області. Мешканець села Жердова 60-річний Володимир гостинно запросив до себе додому 53-річного приятеля Семена. Після чергової чарки у чоловіків знайшовся привід для суперечки, яка переросла в бійку. Господар будинку, незважаючи на свій вік, виявився сильнішим, однак гість вирішив не здаватися. Довго не думаючи, Семен схопив дерев'яний ціпок, що лежав неподалік від місця застілля, та з усією жорстокістю почав бити власника дому. Коли ж схаменувся, було пізно – гостинний господар втратив свідомість. Довго не думаючи і навіть не переймаючись самопочуттям свого приятеля, Семен кинув знаряддя злочину і зник.
За висновками судово-медичної експертизи смерть чоловіка наступила миттєво внаслідок множинних переломів ребер, ушкоджень внутрішніх органів, внутрішніх кровотеч. Завдяки оперативності співробітників Броварського міськвідділу міліції зловмисника майже відразу було затримано, стосовно нього порушено кримінальну справу. Подальшу долю обох затриманих «бійців» буде вирішувати суд.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





З початку року в аеропорту „Бориспіль” зареєстровано 141 крадіжку особистого майна громадян

05.08.2008

Пріоритетними напрямками службової діяльності Лінійного відділу внутрішніх справ в Державному міжнародному аеропорту «Бориспіль» є протидія можливим терористичним проявам, недопущення протиправних дій відносно пасажирів та їхньої власності, забезпечення охорони громадського порядку та безпеки на території аеропорту.
У І півріччі ц.р. працівниками міліції забезпечено охорону громадського порядку та безпеку осіб під час проведення 263 літерних заходів (торік – 255).
За вказаний період до Лінійного відділу надійшло 465 заяв і повідомлень про злочини, що на 14,5% більше, ніж торік. Порушено кримінальні справи за 193 злочинами, проти 73 минулого року.
Актуальним питанням діяльності підрозділу є попередження вчинення крадіжок матеріальних цінностей із вантажних і поштових відправлень та особистих речей пасажирів.
Так, протягом 2005–2007 років кількість зареєстрованих повідомлень про вчинення крадіжок особистого майна пасажирів, за якими порушено кримінальні справи, зросла майже в 4 рази. З початку ц.р. вже зареєстровано 141 крадіжку особистого майна (2007 рік – 24).
З метою недопущення крадіжок матеріальних цінностей з багажу пасажирів, вантажів і поштових відправлень за ініціативою міліції у квітні 2008 року проводився експеримент - профілактичне відпрацювання процесу сортування, транспортування, завантаження та розвантаження багажу в межах контрольованої зони аеропорту. Позитивним результатом проведеного експерименту стало різке зменшення кількості звернень від юридичних осіб про зникнення матеріальних цінностей з вантажів і поштових відправлень, а також заяв від пасажирів про викрадення особистих речей з багажу.
За ініціативою Головного управління МВС проводяться інші організаційні та практичні оперативно-профілактичні заходи із попередження та розкриття зазначених злочинів.
Так, вказівкою начальника Головного управління всі керівники та оперативні працівники Лінійного відділу відсторонені від виконання службових обов’язків за бездіяльність. Одночасно, розпорядженням створена робоча група із досвідчених працівників апарату Главку, яка працює безпосередньо на території обслуговування ЛВ та на сьогодні вже має позитивні результати з протидії крадіжкам майна пасажирів та поштових відправлень. Цією групою вже шестеро осіб притягуються до кримінальної відповідальності.
Так, встановлено, що під час розвантаження багажу з літака, що прибув до аеропорту „Бориспіль”, з валізи пасажира вантажником аеропорту Н. було викрадено 5 тис. євро. За даним фактом порушена кримінальна справа за ч.4 ст. 185 КК України. Встановлена його причетність до скоєння ще багатьох крадіжок із багажу та ручної поклажі. Громадянин Н. заарештований, з ним проводяться слідчі дії.
В іншому випадку предметом посягання водія-вантажника Ю. стала відеокамера „Самсунг”. Розслідування по даній кримінальній справі закінчено, справа направлена до суду.
Під час розвантаження багажу літака рейсу Москва – Київ встановлено, що вантажник А. викрав радіоприймач. Останній вже встиг змінити професію вантажника на охоронника служби авіаційної безпеки. За даним фактом порушена кримінальна справа за ознаками ч. 1 ст. 185 КК України. Проводиться слідство.
Також у вантажника О. виявлено та вилучено аудіомодуль марки „Барікс”, викрадений з вантажу, що належить мешканцю одного з регіонів України.
25.07.2008 був попереджений факт крадіжки 33 пакунків поштових відправлень із тютюновими виробами до міста Нью-Йорка (США), загальною вартість близько 5 тисяч гривень. Матеріальні цінності злочинці намагалися викрасти шляхом їх перекидання через паркан режимної зони ДМА „Бориспіль”.
31.07.2008 у режимній зоні ДМА „Бориспіль” на стоянці літаків S-37 затриманий водій-експедитор ТОВ „Аероекспрес” громадянин В., який у змові з авіатехніком ДМА „Бориспіль” зливав авіаційне пальне з літака. Пальне вилучено, проводиться перевірка, матеріали найближчим часом будуть направлені до суду.
Наприкінці липня встановлено коло осіб, причетних до викрадення з вантажу матеріальних цінностей вартістю 32 тисячі гривень. За даним фактом порушена кримінальна справа. Відпрацьовується причетність цих осіб до скоєння інших злочинів.
Вчиняються злочинні зазіхання на особисте майно самих працівників аеропорту. Так, встановлено, що 17 липня ц.р. рамп-агент авіакомпанії „Аеоросвіт” гр. Ш у іншого працівника цього ж підприємства викрав платіжну банківську картку й у подальшому через банкомат зняв 900 грн. та привласнив їх. Порушена кримінальна справа, проводиться досудове слідство.
Проте діюча штатна чисельність Лінійного відділу, яка була скорочена у зв’язку зі створенням Служби авіаційної безпеки (враховуючи обсяги пасажиропотоку та вантажообігу ДМА „Бориспіль”) не дає можливості забезпечити належну протидію розкраданням матеріальних цінностей в аеропорту.
На ефективність роботи також негативно впливає обмеження доступу на режимну територію аеропорту працівників міліції. Це значно ускладнює здійснення своєчасного реагування на повідомлення про вчинення злочинів, перешкоджає негайному проведенню заходів, спрямованих на їх розкриття, якісному та всебічному проведенню дослідчої перевірки.
З метою вирішення зазначених проблемних питань керівництво МВС направило свої пропозиції до Міністра транспорту та зв’язку України. Також розглядається питання реорганізації лінійного відділу міліції.

ДЗГ та МД МВС України




Стару врятував пес Хан

29.07.2008

Що тут гріха таїти, не кожного дня керівникам правоохоронних структур доводиться читати листи подяки за добросовісну роботу міліціонерів від громадян. І не тому, що правоохоронці завжди погано працюють, а тому, що наше суспільство ще не достатньо вилікуване від скептичного ставлення до міліцейської системи в цілому.
Нещодавно співробітники Сквирського райвідділу міліції врятували життя 81-річної жительки села Дуліцьке, яка пішла до лісу збирати гриби-ягоди, а отямилася лише тоді, коли зрозуміла, що заблукала і дороги додому їй не знайти. Налякані відсутності старенької, дочка і зять одразу викликали міліцію. За кілька хвилин біля їх будинку зявились правоохоронці. „Такого людяного ставлення я навіть не очікувала, міліціонери спочатку мене заспокоїли, а потім попросили сусідів зібратися для прочісування місцевості – мати старенька: не можна було втрачати ні хвилини,” – згадує донька потерпілої.
Налякану, майже в шоковому стані пенсіонерку знайшов пес Хан – німецька овчарка з Кінологічного центру Головного управління Київщини. Дома бабуся була відсутня близько семи годин. Наразі її здоровю нічого не загрожує, та і в ліс сама вона тепер навряд чи піде. А в ГУ МВС України в Київській області отримали лист від вдячних родичів.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Дітям – зарплата в конвертах

28.07.2008

Не новиною є те, що особливо в літній період на автозаправках, станціях технічного обслуговування транспорту, будівельних майданчиках, ресторанах, кафе та різного роду розважальних закладах серед працюючого персоналу можна побачити дітей. Хлопці та дівчата, які не виїхали на відпочинок, не проти підзаробити за сезон собі на новенький мобільний телефон або ж модні джинси. З метою комплексного підходу до захисту трудових прав неповнолітніх правоохоронці Київщини провели рейди перевірки на підприємства і виявили факти порушення законодавства.
В більшості випадків роботодавці відкидають можливість наявності в своїх діях ознак складу злочину, який законодавством трактується, як експлуатації дітей. Вони зазвичай прикриваються фразою: „Я їм зарплату плачу, до того ж працювати на мене нікого не змушував – самі прийшли”. Проте такі відмовки не звільняють підприємців від відповідальності, платити дітям зарплатню в конвертах, ще не означає не порушувати закон. До речі, експлуатація дітей шляхом використання їх праці з метою отримання прибутку карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права займатися певною діяльністю.
Так Богуславська районна прокуратура порушила кримінальну справу стосовно підприємця, який займався розпилюванням лісосировини. На його підприємстві працював 14-річний хлопчик, ні кимось, а укладальником пиломатеріалів на пилорамі. Горе-роботодавець грубо порушив закріплену Конституцією України заборону щодо використання праці неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоровя роботах. В місті Біла Церква два неповнолітніх розвантажували цеглу та виконували земельні роботи на одну з приватних фірм. ще двоє хлопців були залучені до продажу дверей. В Василькові 14-річний школяр поблизу торгівельного кіоску спродував диски без відповідних документів. Попередня кваліфікація злочину – ст. 150 Кримінального кодексу України „Експлуатація дітей”. Отож, перед тим, як записати в штат чергового неофіційного працівника, роботодавцю потрібно замислитися над тим, до яких наслідків це призведе.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





17-літню красуню вбивали скальпелем

25.07.2008

«Тільки не вбивай мене. Я віддам усе, що ти захочеш, » - віддалено почула у слухавці Катіна подружка і одразу ж розповіла про все своїй мамі. «Мама, Катьку рятувати треба!» - злякано заметушилася дочка. Жінка миттю сіла на мопед і за лічені хвилини була біля Катюшкиного будинку. Вхідні двері були замкнені зсередини. Коли жінка стала на лавку й заглянула у вікно, побачила, що посередині кімнати лежить закривавлена Катя. Дівчинка ще дихала й щосили намагалася говорити...
Все село Великополовецьке Сквирского району, що в 120 кілометрах від Києва, привела в жах трагедія, яка сталася з 17-літньою дівчиною, яка зовсім недавно гарна, висока й струнка, у шикарному випускному платті одержувала свій атестат і золоту медаль. Катя була старостою класу, не раз заохочувалася за свої досягнення в навчанні похвальними грамотами, збиралася вступати до університету, вже й документи подала. І ніхто ні секунди не сумнівався, що вона не вступить, адже у дівчини був особливий талант в точних науках. Але, як говорять, доля зіграла злий жарт.
Ніхто тепер не піде в університет, ніхто не буде вдивлятися в списки студентів, що вступили, і видивлятися там своє прізвище. Нікому. Провести Катю в останню путь минулої неділі прийшло більше тисячі чоловік. А 19-літній нелюдь із Білої Церкви, який у цей час вже перебував в ізоляторі тимчасового тримання Сквирского райвідділу, навряд чи до кінця усвідомив те, що зробив. Йому загрожує довічне позбавлення волі. 17 колото-різаних ран скальпелем та тілі Каті вбивця пояснює так: «Я просто злякався».
Очевидно, що перед тим, як піти на злочин, Влад вирішив ретельно підготуватися - за два дні до вбивства з дачного будиночка закарпатців, які займаються різьбленням по дереву, він викрав скальпель, потім прорізав у шапці дірки, імітуючи маску, прихопив палицю, із вбитими в неї цвяхами. Шапку й битку він склав у поліетиленовий пакет, взяв за руку свого 11-літнього брата, який разом із ним був на дачі. Влад попередив хлопчика про те, що додому, у Білу Церкву, вони підуть пішки, тому що на проїзд немає грошей. Маля, розуміючи, закивало головою, і брати пішли. По дорозі, недалеко від будинку батьків Каті, старший брат наказав дитині йти вперед, бо йому нібито-то потрібно ще на кілька хвилин заглянути до своєї знайомої. Не випускаючи пакет з рук хлопець зайшов до чужого двору. Його він теж давно запримітив, адже будинок зовні виглядав добротно. «Звичайно, - подумав Влад, - у хазяїв водяться гроші». Убивця не раз проходив біля двору, наочно знав Катю, її молодшу сестричку і їхніх батьків, може саме тому собака у дворі навіть не загавкала.
Було близько шести годин вечора, батьки й молодша дочка, яку того дня завдяки щасливому випадку тато і мама не залишили вдома під тим приводом, що Катюші потрібно готуватися до співбесіди в університеті, а чотирирічне дівчисько їй буде тільки заважати, от-от повинні були повернутися додому. Коли за спиною відкрилися двері, Катя на кухні говорила по телефону. Вона навіть не помітила, як до обличчя приставили скальпель, різко обернулася - закапала кров. Слухавка радіотелефону полетіла на підлогу, ось тільки вбивця не розрахував, що вона включена. Влад вимагав гроші й цінності, а в цей час місцеві жителі вже поспішали на допомогу дівчинці. Викликали швидку і міліцію.
Коли молодий убивця почув, що в будинок намагаються ввійти розлютовані сусіди, він наніс останні рани жертві, схопив її мобільний телефон і враз вискочив у вікно з іншої сторони будинку. Пакет з палицею і маскою так і залишився лежати на підлозі біля Каті. Влад наздогнав брата й знову наказав: «Біжи вперед і не оглядайся!». Минувши городи й рапсове поле, втомлені вони сіли на узбіччі, і, як ні в чому не бувало, Влад почав грати в ігри на украденому мобильику. До них підійшли місцеві жителі, стали розпитувати, від кого вони тут ховаються. «Ніхто не ховається, ідемо пішки додому - присіли відпочити», - спокійно і рівно відповідав убивця, у якого руки й ноги були забруднені в чужій крові, а в кишені лежав скальпель.
Місцеві правоохоронці зявилися вчасно й не допустили самосуд обуреного і розлюченого натовпу сусідів. За їхніми словами трагедія відбувалася протягом 10-15 хвилин. За вчинене нелюдь відповість за законом. Тільки нічиє життя це вже не поверне: 17-літня Катя померла по дорозі в лікарню від крововтрати.

Імена учасників подій змінені з етичних міркувань.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Краще мак для живопису, ніж опій для кайфу.

23.07.2008

Наркополіцейські б’ють тривогу – кондитерський мак став сировиною для виготовлення наркотику, а кількість людей, які вживають мак і “дурь”, постійно зростає. Вони щосезону виготовляють наркотики із харчового маку, який офіційно вирощують зовсім з іншою метою.
Нещодавно правоохоронці Київщини, а саме працівники Управління по боротьбі із незаконним обігом наркотиків (УБНОН) ГУ МВС України в Київській області, здійснили позапланову перевірку дотримання ліцензійних умов в господарської діяльності з культивування та використання рослин, що містять наркотичні засоби, а саме макового поля в Рокитнянському районі. Загалом на Київщині засіяно чотири офіційних макових поля площею майже 1300 га. Охорона цих об’єктів ведеться цілодобово. Працівниками УБНОН ГУ МВС України в Київській області у взаємодії з іншими службами, проводиться робота по недопущенню витоку з сільськогогосподарських суб’єктів наркосировини в незаконий обіг.
Як відомо, мак - це старовинна лікарська рослина, яка відіграє ще і значну роль у виробництві продуктів харчування, товарів народного споживання та промислової сировини. Макове масло використовують в кондитерському і консервному виробництві, в парфумерії, при виготовленні фарб для живопису, з нього виготовляють високоякісну оліфу і лак. Проте з голівок цієї народної рослини виготовляють опій ацетильований, жаргонні назви: «ширка», «султига», - це наркотичний засіб, який одержують шляхом ацетилування опію або екстракційного опію, як правило прозорого кольору з жовтуватим відтінком і запахом оцту. Вживають, як правило у формі ін’єкції. Уже після декількох разів уживання опіатів може виникнути сильна фізична залежність.
Минулого року в Рокитнянському районі, за словами власника маку, порушено 16 кримінальних справ щодо осіб, які незаконним шляхом намагалися вивезти чималу кількість макових коробочок з території поля. Цього року подібних порушень не зафіксовано, адже маковий сезон для наркоманів лише розпочинається.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ТРАГІЧНА БІЙКА

21.07.2008

На передодні вихідних до міського відділу міліції надійшло повідомлення з центральної районної лікарні, що в хірургічне відділення з різаною раною шиї та ушкодженням сонної артерії госпіталізовано 27-річного Андрія, місцевого жителя. Всі старання медиків щодо врятування молодого життя не дали бажаного результату, за кілька годин чоловік, не приходячи до свідомості, помер.
В ході оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що того трагічного дня Андрій зустрічався із 23-річним Віктором з села Бобрик. В якусь мить між молодими людьми раптово виникла сварка, під час якої Віктор уламком скляної пляшки наніс приятелю поранення шиї.
По даному випадку порушено кримінальна справа, а затриманий згідно статті 115 Кримінально-процесуального кодексу України зловмисник дає свідчення щодо вчиненого злочину.
Трагедією могла закінчитися і зустріч давніх знайомих у місті Березань.
До свого приятеля 35-річна киянка Тетяна часто приїздила відпочивати після робочого тижня. Ці вихідні жінка також вирішила провести на периферії, подалі від гамірної і спекотної столиці.
Всі надії щодо відпочинку справдилися, але перед самим від’їздом між Тетяною та Іваном ніби пробігла чорна кішка. Сварка виникла спонтанно. Господар намагався якось заспокоїти гостю, та темпераментна жінка повністю втратила контроль над своїми вчинками. В гніві вона схопила зі столу ніж і нанесла Івану проникаюче ножове поранення живота.
На щастя коли гнів ущух, Тетяна викликала карету швидкої, а вже вчасно прибулі медики надали першу допомогу потерпілому і госпіталізували його до районної лікарні.
Наразі жінка шкодує про свій безглуздий вчинок, та за вчинене доведеться відповідати по всій суворості закону.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Сварка може обернутися лікарняним ліжком

18.07.2008

Як не прикро, але в результаті сварки та з’ясовування відносин двох молодиків було госпіталізовано до лікарні. До фастівських правоохоронців надійшло повідомлення з Фастівської центральної лікарні, де зазначалося що до них надійшли двоє місцевих жителів з колото-різаними ранами грудної клітини.
Місцеві працівники міліції відразу ж виїхали до лікарні, щоб поспілкуватися з хлопцями: 25-річним Максимом та 19-річним Віталієм. Після розмови з хлопцями стало відомо, що вказані тілесні ушкодження нанесли жителі міста Києва. В ході проведення оперативно-розшукових заходів працівниками міліції, були встановлені особи злочинців. Ними виявилися 26-річний Віктор, 30-річний Сергій та 31-річний Степан.
Того вечора, Максим та Віталій поверталися з гостей додому. Назустріч молодикам йшли незнайомі їм хлопці і почали над ними насміхатися, Максим зробив зауваження, але це тільки розлютувало хлопців. Зловмисники почали спочатку погрожувати ножем, але потім ніж став знаряддям нанесення ран.
На разі зловмисники перебувають в ізоляторі тимчасового тримання, і кожен з них дає різні показання вчиненого ними діяння. Тепер хлопцям доведеться відповідати перед законом, за що вони поранили хлопців.

Раїса Совгир
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Розслідування кримінальної справи за фактом порушення громадського порядку у Севастополі триває

18.07.2008

Про це сьогодні під час прес-конференції в МВС України повідомив заступник Міністра внутрішніх справ Олександр Савченко. Стосовно зловмисника прокуратурою порушено кримінальну справу за ознаками ст. 296 «Хуліганство» Кримінального кодексу України. Зазначений депутат райради є одним з організаторів порушень громадського порядку в місті 5 липня цього року, коли на набережній «Графської пристані» було демонтовано та кинуто в море меморіальну дошку, встановлену на честь 90-річчя підняття українського прапора на кораблях Чорноморського флоту.
Як вже повідомлялося, раніше було затримано ще чотирьох правопорушників, зокрема представника однієї з радикальних політичних партій, мешканця Санкт-Петербургу Російської Федерації та двох мешканців Севастополя.
Слідчі дії з розслідування зазначеного інциденту тривають.

ДЗГ та МД МВС України




Управління МВС України в Севастополі витримало випробування на державницьку позицію

17.07.2008

У Севастополі працівники міліції затримали осіб, які причетні до організації хуліганських дій 5 липня цього року на набережній «Графської пристані», коли було вчинено сутичку з військовослужбовцями ВМС України та зірвано й кинуто в море меморіальну дошку, встановлену на честь 90-річчя підняття прапора України на кораблях Чорноморського флоту. Про це 15 липня цього року на прес-конференції в ГУМВС України в м.Києві повідомив Міністр Юрій Луценко.
- Ми прийняли виклик сепаратистів і дали йому достойну відсіч. Затримання у Севастополі остаточно поставить крапку на всіх, хто зазіхнув на скоєння злочину з яскравим антидержавним забарвленням. Ми маємо справу з особливо цинічним хуліганством, але вбачаємо там і ознаки масових заворушень, - наголосив Міністр внутрішніх справ. – Затримання зловмисників засвідчило, що ми - Українська міліція, яка від Севастополя до Закарпаття є цілісним організмом та здатна захистити інтереси держави.

ДЗГ та МД МВС України




Про розслідування резонансних ДТП

17.07.2008

Органи внутрішніх справ вживають належних заходів, спрямованих на завершення розслідування кримінальних справ, які перебувають на особистому контролі Міністра внутрішніх справ України, за фактами дорожньо транспортних пригод з тяжкими наслідками.
Зокрема, міліцією завершено розслідування кримінальної справи за фактом ДТП, що сталася 5 квітня 2008 року в місті Кременчуці Полтавської області. Тоді на нічній вулиці міста автомобіль «Порш-Каєн» допустив наїзд на трьох пішоходів, двоє з яких загинули на місці події. Проведене упродовж трьох місяців розслідування дозволило слідчим пред’явити водієві згаданого легковика звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого статтею 286 частина 3 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатація транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили загибель кількох осіб). При цьому визнано, що на момент скоєння дорожньо-транспортної пригоди водій перебував у нетверезому стані.
Другого липня 2008 року згадану справу було направлено до міської прокуратури для затвердження обвинувачувального висновку, а четвертого липня - передано на розгляд Автозаводського районного суду міста Кременчука. Наразі обвинувачений продовжує утримуватися в слідчому ізоляторі.
Водночас слідчі органів внутрішніх справ завершили розслідування двох інших кримінальних справ за наслідками резонансних ДТП. Нагадаємо, що 2 травня цього року в місті Харкові автомобіль «Міцубісі» заїхав на трамвайну зупинку, внаслідок чого загинуло шестеро пішоходів, ще двох було травмовано. Слідством підтверджено, що на момент скоєння дорожньо-транспортної пригоди водій перебував у стані алкогольного сп’яніння. Водієві пред’явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого статтею 286 частина 3 Кримінального кодексу України. Наразі підозрюваний знайомиться з матеріалами кримінальної справи, після чого вони будуть передані до прокуратури для затвердження обвинувачу вального висновку.
Міліцією завершено також розслідування обставин ДТП, що трапилася 18 травня ц.р. в Харківській області на недобудованій ділянці автошляху Харків – Красноград – Перещепино. Тоді водій автомобіля ВАЗ-2106 скоїв наїзд на групу пішоходів, що йшли узбіччям, внаслідок чого було травмовано вісьмох людей, ще одна – загинула. Винуватець авто пригоди втік з місця події, однак незабаром був затриманий міліцією. Йому інкримінується скоєння злочину, передбаченого статтею 286 частина 2 Кримінального кодексу України. Справу вже передано до прокуратури для затвердження обвинувачувального висновку.
Продовжується розслідування кримінальної справ за фактом ДТП, що трапилася 13 січня 2008 року о 3 годині ночі в Одесі по вулиці Вільямса, де водій джипа «Тойота Прадо» на великій швидкості врізався у «Деу Ланос» (водій «Деу» загинув на місці, а його пасажирка отримала поранення), після чого отримали пошкодження ще 11 автомобілів. За час розслідування (у зв’язку з великою кількістю учасників ДТП) по справі було проведено 14 експертиз, одна з яких підтвердила, що в момент аварії водій джипа перебував у нетверезому стані та перевищив швидкість. Наразі правоохоронці здійснюють ще одну експертизу, після чого матеріали справ будуть передані до суду.
Коментуючи хід розслідування резонансних дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками, Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко зазначив, що міліція вживатиме всіх заходів, наданих їй чинним законодавством, щоб винуватці цих жахливих ДТП, незважаючи на їхні ранги, посади та зв’язки, понесли заслужене покарання.

ДЗГ та МД МВС України




Оковита - призводить до смерті

16.07.2008

Так до Білоцерківського відділу міліції надійшло повідомлення з районної лікарні, що до них у хірургічне відділенні надійшов 32-річний Ярослав, якого доставили в непритомному стані, не приходячи до тями молодик помер.
За висновком проведеної судмедекспертизи смерть чоловіка настала від перелому кісток черепа.
Правоохоронцями було висунуто дві гіпотези, які потребували доведення. Перша гіпотеза стосувалася, що можливо це був нещасний випадок, адже його було знайдено на підлозі, а друга – це те що чоловіка побили і залишили помирати. Перша версія стала очевидною. Після проведення слідчих дій було встановлено, що вказані тілесні ушкодження чоловік отримав від того, що впав та вдарився головою об радіатор водяного опалення. Так закінчилося життя Ярослава – через надмірне споживання спиртних напоїв хлопець помер.

Раїса Совгир
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині нелегали

15.07.2008

Завдяки своєму географічному розміщенні Україна неодноразово стає пристанищем для нелегальних мігрантів, які переправляються з країн Азії до країн Східної та Західної Європи. Такий характер трудової міграції пов’язаний з неспроможністю частини населення за наявних економічних умов забезпечити себе роботою за місцем проживання, що спонукає їх шукати роботу за межами своєї країни. Необхідно підкреслити, що нелегальні перетини кордонів вихідцями з азійських та африканських країн — це проблема не лише України. Вона безпосередньо стосується й наших найближчих сусідів на Заході — Угорщини, Польщі, Словаччини, Чехії. Вона зачіпає й українсько-російські відносини, оскільки саме з території Російської Федерації в Україну й далі на Захід потрапляє основна кількість нелегалів і шукачів притулку. За допомогою так званих „зв’язкових” переправляються на територію України, а вже звідси направляються до інших країн.
На території київського регіону працівниками міліції було виявлено 18 вихідців з країн Азії. В селі Лук’янівка Баришівського району в одному із дачних будинків молодики віком до 30-ти років, чекали своєї подальшої долі. Як з’ясувалося нелегальні мігранти направлялися до країн Західної Європи, а в Україні просто перечікували.
На даний час нелегали так і перебувають в дачному будиночку, але вже вирішується зовсім інше питання – направлення їх до рідних країн. Наразі правоохоронці оформлюють відповідні документи для цього.

Обережно! Шахраї!
Шахрайство, це - заволодіння чужим майном, або придбання права на майно шляхом обману, чи зловживання довірою так зазначено в статті 190 Кримінального кодексу України. За даний вид злочинного діяння згідно кримінального законодавства передбачена відповідальність - позбавлення волі до 12 років, з конфіскацією майна.
Нещодавно працівниками міліції Ірпінського регіону столичної області було затримано Сергія. В свої 35 років він ніде не працював, а перебивався тимчасовими заробітками. Проте дізнавшись, що його знайома продала свою земельну ділянку за „кругленьку” суму, вирішив нею збагатитися. Довго не прийшлося Сергію вмовляти 33-річну Тетяну, він просто запропонував тимчасово зберігати в себе готівку, щоб не наражати її на небезпеку. Тетяна погодилася, адже й справді, гроші „великі”, якщо хтось дізнається то може скористається нагодою, щоб їх вкрасти. Так і опинилися в кишені Сергія триста сімдесят вісім тисяч гривень. Але повертати кошти молодик навіть і не збирався. На прохання Тетяни повернути їй кошти він просто сказав: ”Ніяких грошей я в тебе не брав, і що я можу тобі повернути, адже я безробітній”.
Після такої відповіді, жінка звернулася до місцевих правоохоронців де детально розповіла про всі деталі даної справи. Правоохоронці відразу ж відреагували на повідомлення та затримали Сергія – за підозрою у вчиненні шахрайських вчинків. Наразі він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання та путається в своїх показаннях.

Раїса Совгир
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Кримінальна хроніка Київщини

14.07.2008

На передодні вихідних з центральної районної лікарні надійшло повідомлення до К.Святошинського відділу міліції про те, що до них з колото-різаною раною живота доставлено 20-річного Дмитра, жителя села Зорин.
В ході оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що тілесні ушкодження потерпілому наніс 38-річний Віктор.
Того дня односельчани разом випивали. Згодом між ними виникла сварка, під час якої Віктор і заподіяв вказане поранення.
До Рокитнянського відділу міліції надійшло повідомлення, що у своїй квартирі, по вулиці Ентузіастів, помер 52-річний Олексій.
За висновком проведеної судмедекспертизи смерть чоловіка настала від закритої травми грудної клітини, розриву легень та больового шоку.
В ході оперативно-розшукових заходів встановлено, що тілесні ушкодження потерпілому, на грунті неприязні, наніс 44-річний Сергій.
Того дня чоловіки зустрілися у під’їзді будинку Олексія. Постояли, погомоніли про життя. Ніщо не віщувало біди. Чорна кішка непорозуміння «пробігла» раптово. Згадалися старі образи і, розпочалася сварка, а затим і бійка. Від кількох ударів Олексій упав, а затим Сергій продовжив його бити не лише руками, а й ногами.
Напівживого приятеля зловмисник затягнув до його квартири, де й залишив напризволяще помирати.
Шокує і трагедія, яка сталася у селищі Гостомель, що на Приірпінні.
Тіло 60-річної Валентини, із забиттям грудної клітини та тіла, було виявлено у своєму будинку.
В ході слідства оперативники встановили, що тілесні ушкодження жінці наніс її 34-річний син Віктор.
Правоохоронцям затриманий чолов’яга розповів, що йому набридли повчання матері та її розмови щодо його неробства. Тож під час чергової сварки він не стримався і збивши її з ніг кулаком, уже з ненавистю «буцав» її ногами, поки жінка не втратила свідомість.
Залишивши напівживу матір, він подався до знайомих, щоб випити і зняти «нервовий стрес», а рідна людина в цей час помирала.
До Обухівського відділу міліції надійшло повідомлення з районної лікарні, що по дорозі до лікарні, в кареті швидкої допомоги помер 40-річний житель міста Українки.
За висновком судмедекспертизи смерть чоловіка настала в результаті черепно-мозкової травми та набряку головного мозку.
Слідчо-оперативна група встановила, що тілесні ушкодження, у квартирі за місцем проживання потерпілому, на грунті неприязні, руками та ногами наніс 31-річний Дмитро, місцевий житель.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міліціонери першої категорії виходять з КУПППМ

08.07.2008

Нещодавно Київське училище професійної підготовки працівників міліції при Головному управлінні Київської області відсвяткувало своє 15-річчя. Серед запрошених були присутні колишні керівники, викладачі, колеги з інших областей. За наказом начальника училища, полковника міліції Івана Кривошиї, підняли прапор навчального закладу. З урочистою промовою та найкращими побажаннями продовжувати традиції дисципліни та порядку викладацькому складу, курсантам та слухачам виступив начальник Головного управління МВС України в Київській області генерал-лейтенант міліції Віталій Яловенко. Наказом по Головному управлінню кращим викладачам були вручені нагороди та пам‘ятні знаки. Курсанти урочисто поклали квіти до пам‘ятника загиблим воїнам великої вітчизняної війни та працівникам органів внутрішніх справ.
Нині училище належить до першої категорії навчальних закладів, що поповнюють лави правоохоронців. Профіль училища - початкова підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації працівників міліції. Над процесом навчання працює якісний викладацький склад з числа фахівців, які тривалий час працювали, як кажуть «на землі», а тепер досвід практичної роботи передають своїм курсантам. Уподовж існування училища постійно удосконалюються форми та методи навчального процесу: повністю добудовано спортзал, тир, смугу з перешкодами, тактичне містечко. В теперішній час на території навчального закладу будується гуртожиток на 100 ліжко-місць для молодих правоохоронців. Для покращення харчування курсантів утримується підсобне господарство. В цьому велика заслуга керівного та викладацького складу училища.
Особливої уваги заслуговує алея пам‘яті та збудований спільними зусиллями храм Святого Миколая, в якому проводяться молебені вшанування пам’яті співробітників, загиблих при виконанні службових обов’язків. Говорячи про святині, не можне не відмітити, що саме училище збудоване у святому місці, урочищі Микільська Пустинь. Перші згадки про нього зустрічаються ще за часів княгині Ольги, яка в 947 році збудувала в межиріччі Дніпра та Десни село Ольжичі – заміський двір. Вже після її смерті Ярослав Мудрий заснував тут монастир, що став місцем паломництва. У XVII столітті про нього знали і московити. У дев‘ятнадцятому столітті всі монастирські будівлі знищила пожежа, однак образ Миколи Угодника зберігся неушкодженим. На місці дерев‘яного храму, у 1871 році, був зведений кам‘яний храм Пустинного Миколая. Він проіснував до кінця 30-х років XX століття і був зруйнований у часи антигітлерівської кампанії.
Серед сучасних пам‘яток історико-культурної спадщини на території училища слід відмітити монументи на честь воїнів, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941 – 1945 років на землях сусідніх сіл Хотянівка та Осещина. Колишня Микільська Пустинь є цілисним явищем з тривалими традиціями і непересічним значенням для прийдешніх поколінь.
У 1986 році, згідно рішення облвиконкому, приміщення було передано органам внутрішніх справ області і до 1994 року тут розміщувався реабілітаційний центр для працівників, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Історія заснування самого Київського училища професійної підготовки працівників міліції при Головному управлінні Київської області розпочалася з наказу № 390 від 30 червня 1993 року колишнього міністра внутрішніх справ України Андрія Василишина.
З моменту створення училища випущено вісім тисяч працівників міліції Київщини та інших регіонів нашої держави. Пройшли навчання, перепідготовку і підвищили свою кваліфікацію 5735 курсантів та 2173 офіцери. З курсантської лави розпочинався шлях кожного працівника міліції у всіх структурних підрозділах органів внутрішніх справ. Ті, що були першими учнями правоохоронців, зараз носять погони полковників, займають керівні посади у Головному управлінні та міськрайвідділах, тобто з честю і достоїнством втілюють свої знання у практичну діяльність.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Посієш мак, пожнеш екстракт опію

07.07.2008

Кожного дня, без вихідних і відпусків служби ГУМВС України у Київській області, воюють з незаконним обігом наркотиків і, варто сказати, результати їх праці і радісні, і сумні водночас.
Радісні вони тому, що викривають дедалі більше злочинів пов’язаних з наркотиками, вилучається дедалі більше наркотичних, психотропних речовин. З цієї ж причини усі статистичні дані є сумними, оскільки говорять про те, що не дивлячись на постійне протистояння, наркотики не втрачають своєї “популярності”.
Згубного зілля стає більше і його жертв також…
Впродовж останніх років на території Київщини спостерігається постійна тенденція до збільшення кількості наркоманів. Про це свідчить кількість використаних шприців, які наркозалежні люди обмінюють на стерильні в межах соціальних програм з протидії СНІДу. На щастя, разом зі збільшенням обігу наркотиків підвищується результативність роботи правоохоронців, яка і так показувала чудові показники. 12 мільйонів тонн вилучених наркотиків по Україні службами міліції. Її левову частку становить марихуана.
Прикладом роботи міліції можна назвати випадок, коли на днях у Броварах у місцевого жителя Анатолія, 1978 року народження, було вилучено 5 кг. макової соломки та 2008 мл. екстракту опію. Таким способом безробітній чоловік заробляв собі на життя. Нагадаймо, що екстракт опію, або так звана «ширка» є одним з найпоширеніших важких наркотиків. За ціни від 15 грн за мілілітр вона дешевша за цигарку з маріхуаною – значно безпечніший наркотик. Простота рецепту екстракту опію і відносна доступність сировини, макової соломки, дає змогу наркоманам готувати «ширку» самотужки. Анатолій і не здогадується скільки скалічених долей на його совісті. Проти «підприємця» порушили кримінальну справу за частиною 2 ст. 307 Кримінального кодексу України, якою передбачене позбавлення волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна.
Можливо проблема в тому, що нині борці з незаконним обігом наркотиків акцентують сили не на тих, хто залежить від заборонених препаратів, а на тих, хто їх продає. Проте поки є покупець завжди знайдеться той, хто буде задовольняти його потреби. Що й сказати, адже цифри говорять самі за себе: 174 тис. наших співвітчизників мають діагноз «наркоман». Однак, на думку незалежних експертів, кількість людей, залежних від наркотиків, в Україні найближчим часом сягне 1 млн. Це – близько 2% населення країни. Таким, як Анатолій слід задуматись над своїм нелегальним бізнесом, адже постраждалими можуть стати навіть їхні власні діти.
Наркотики зі шкіл зникають?
Ще однією проблемою сьогодення, пов’язаною з наркотиками, є їх розповсюдження у навчальних і розважальних закладах. Слід сказати, що за результатами опитування серед 16-річних підлітків 29% хлопців і 12% дівчат вживали наркотичні речовини, як правило, маріхуану або гашиш, принаймні один раз в своєму житті. Для співставлення, у 1995 році питома вага тих, хто вживав такі наркотичні речовини хоча б один раз в своєму житті, склала 20% серед хлопців та 10% серед дівчат. Основним мотивом першого вживання учні визначили “цікавість”, 2% опитаних учнів вживали наркотики тому, що „було нудно”. Опитані учні найбільш поширеним джерелом отримання наркотиків називали найближче оточення - друзів та знайомих. Для підлітків з великих міст вживання наркотиків є більш характерним, ніж для сільської місцевості.
Профілактика і ще раз профілактика
Дуже важливим аспектом у здійсненні заходів, спрямованих на війну з наркотиками, є проведення широкої профілактичної, інформаційно-роз’яснювальної роботи, що спрямована на формування неприйняття наркотиків, пропаганду здорового способу життя.
Будемо сподіватися, що згодом “посіяна” профілактика буде давати свої “плоди” – у працівників правоохоронних органів відпаде потреба боротися з незаконним обігом наркотичних речовин.

Христина Гудзовата
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Кримінальна хроніка Київщини

02.07.2008

На жаль, спільне розпиття спиртних напоїв в переважній більшості призводить до сварок, і як правило до адміністративної чи кримінальної відповідальності. В селищі міського типу Згурівка, у своєму будинку було виявлено труп 44- річної Тамари, без видимих ознак насильницької смерті. Тіло потерпілої було доставлено до Згурівського моргу. За даними судово-медичної експертизи смерть потерпілої настала від механічної асфіксії внаслідок перелому хрящів гортані. Працівниками міліції в ході проведених слідчих дій було встановлено що смерть Тамари заподіяв 72 – річний Анатолій. В один з літніх вечорів Анатолій та Тамара відпочивали і розпивали спиртні напої. Після випитого пенсіонеру стало жарко і він запропонував Олені вийти на подвір’я, щоб подихати свіжим повітрям. Жінка відмовилася, але пенсіонер не полишав спроб умовити жінку, він навіть зробив спробу змусити її вийти на вулицю силовим шляхом. Пенсіонер просто обхопив жінку за шию і ніби жартома почав тягти до дверей. Анатолій так захопився, що навіть не помітив, коли його співпляшниця перестала дихати. 72 – річний пенсіонер, спробував ще раз домовитися з „колегою” мирним шляхом, але та мовчала навіть не сказала ані слова. Напевно образилася – подумав Анатолій. Але чим більше часу проходило тим тривожніше ставало чоловіку. Нарешті він зрозумів, що жінка мертва, викликав швидку та пішов до правоохоронних органів зізнаватися у вчиненому. По даному факту порушено справу за статтею 119 Кримінального кодексу України – вбивство через необережність.
А от, в селі Гатне Києво - Святошинського району на одній з вулиць було виявлено труп. В ході проведених оперативних дій було встановлено що це житель Сумської області 31 – річний Володимир. Як показала судово-медична експертиза смерть настала від численних отриманих травм, що стали не сумісними з життям молодої людини. Працівниками міліції було проведено ряд оперативних дій по встановленню особи підозрюваної в скоєнні даного злочину, ним виявився житель Сумської області 38 – річний Валерій. Як встановило слідство, Володимир та Валерій були товаришами, які дуже часто збиралися за чарчиною щоб поговорити про життя. Того дня двоє чоловіків зібралися на зустріч. Після спільного розпиття спиртних напоїв між двома „співтоваришами по пляшці” промайнула жаринка роздору. Друзяки почали сваритися, Валерій вирішив довести свою правоту силовим шляхом, і почав щосили наносити удари металевою палицею Володимиру. Після чого зник з місця події, залишивши друга помирати. Валерії затримано за підозрою у вчиненні даного злочину, наразі він дає правдиві свідчення.
Аналогічний випадок стався і в Броварах. До центральної районної лікарні надійшло повідомлення, що в одному із приватних будинків знаходиться жінка в непритомному стані. Через декілька хвилин швидка допомога була на місці і забрала потерпілу до лікарні. Після огляду лікарів жінці було поставлено діагноз: закрита черепно-мозкова травма та струс головного мозку, через добу жінка померла. Було повідомлено правоохоронців району про надходження даної пацієнтки. Працівники міліції відразу ж поїхали за адресою з якої забрали жінку та з’ясували що потерпівшою виявилася 35 – річна Антоніна. Опитавши сусідів встановили, що того вечора до жінки заходила в гості 35 – річна, непрацююча Анна. Подруги вирішили посидіти за чарчиною та поговорити про життя. Але посиділки закінчилися не тим чим планувалося. Між подругами виникла сварка Анна з кожною хвилиною ставала дедалі агресивнішою, потім вона накинулася на Антоніну і почала щосили наносити удари руками та ногами. Зупинившись, Анна пішла додому залишивши подругу помирати. Працівники міліції затримали Анну, її підозрюють у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень що призвели до смерті. Наразі підозрювана перебуває в ізоляторі тимчасового тримання, та дає правдиві показання.

Раїса Совгир
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Луценко продовжує антикорупційний наступ

26.06.2008

У Криму затримано найбільший в історії України хабар

У Криму під час отримання хабара на суму 5,2 млн. доларів затримано голову Партенітської селищної ради (Велика Алушта), а також депутата цієї ради. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в Сімферополі міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. «Це найбільший в історії, не тільки за період мого керування, але й за час функціонування української міліції, затриманий хабар, - зазначив міністр. - До цього найбільшим вважався хабар у розмірі 3 мільйони гривень, зафіксовапний у Дніпропетровській області».
За словами Луценка, посадовці вимагали гроші за дві земельні ділянки, загальна площа яких становила 17 га.
«За 17 га землі вони вимагали хабар у розмірі 6 млн. 800 тис. доларів США, з них 5 млн. 200 тис. доларів хабарники мали намір привласнити, а 1 млн. 600 тис. доларів офіційно сплатити на рахунки Партенітської сільської ради», - сказав міністр внутрішніх справ.
Зловмисники готувалися до оборудки заздалегідь. Ще влітку 2007 року вони з метою власного збагачення створили два приватних підприємства та зареєстрували їх на своїх родичів. Рішенням селищної ради цим підприємствам дозволено розробляти проекти відведення двох земельних ділянок площею 11га та 6 га. У цей час посадовці активно шукали покупців на цю землю. пропонуючи її по ціні 4 тис. доларів США за 1 сотку, тобто загальна вартість землі складає 6 млн.800 тис. доларів США. Знайшовши зацікавлену в оренді землі особу – одного з київських підприємців, вони вимагали передачі хабара в сумі 5,2 млн. доларів США, після чого згадані підприємства переоформлюються на цього підприємця, а Партенітська селищна рада приймає рішення про передачу цих земель в оренду. Різниця між вартістю землі і розміром хабара мала бути сплачена як плата за оренду – на рахунок селищної ради повинні були перерахувати 1,6 млн. доларів США.


Юрій Луценко зазначив, що ця оборудка готувалася вже давно. Міністр, зокрема, повідомив, що під час його попереднього візиту до Криму, коли він призначав генерала Іллічова виконувати обов‘язки керівника міліції півострова, очільник МВС вже знав про наміри зловмисників отримати величезного хабара за кримську землю.
Юрій Луценко на прес-конференції публічно підписав подання на ім‘я прем‘єр-міністра України про призначення генерал-майора міліції Миколи Іллічова заступником міністра-начальником ГУ МВС України в АР Крим.

«Вважаю, що діяльність Іллічова цілком заслуговує на усунення додатку «в.о.» щодо його посади», підкреслив міністр. За добросовісну роботу міністр внутрішніх справ нагородив першого заступника начальника ГУМВС України в АР Крим – начальника УБОЗ ГУМВС полковника міліції Олександра Москальчука відзнакою МВС – кортиком «Козацька слава».
Як зазначив міністр під час прес-конференції, за 5 місяців поточного року в Україні Міністерством внутрішніх справ зафіксовано 1657 замахів на отримання або дачу хабара, загалом збитки по скоєних службових злочинах становлять 3 мільйони гривень.
Відзначаючи роботу кримської міліції, зокрема вчорашнє викриття хабара, Юрій Луценко наголосив: «Такі факти підтверджують, що міліція займається викриттям серйозних корупційних схем, які, як правило, пов‘язані з аферами із землею та нерухомістю». За словами міністра, операція по затриманню хабарників була проведена силами працівників Головного управління МВС України в Криму та Генеральної прокуратури України. Юрій Луценко наголосив, що викриття подібних злочинів стало реальним завдяки тісній співпраці МВС та Генпрокуратури.». «Ми взяли найбільшу планку. Будемо й надалі діяти наступально», - підкреслив міністр.




На Київщині працівники міліції затримали посадовця, який отримав хабар у сумі 41,5 тисяч доларів США

23 червня чього року оперативники Управління боротьби з організованою злочинністю ГУМВС України в Київській області спільно з колегами Антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України задокументували факт вимагання та отримання хабара посадовцем комісії з реорганізації управління земельних ресурсів у Обухівському районі Київщини. За підписання погоджувальних документів проектно-технічної документації з оформлення земельних ділянок у Обухівському районі зловмисник вимагав та отримав 41,5 тисяч доларів США. Хабарника задокументовано й затримано в службовому приміщенні районного управління земельних ресурсів.
Стосовно посадовця прокуратурою Київської області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, за фактом отримання хабара в особливо великому розмірі.




На Одещині затримано чиновників, які отримали два мільйони гривень хабара. І це був лише аванс

У результаті системної роботи МВС України щодо викриття фактів хабарництва та корупції працівники Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю міліції Одещини викрили першого заступника та заступника голови Білгород-Дністровської районної державної адміністрації. Вони вимагали 10 мільйонів гривень хабара за видачу розпорядження на право розробки проекту землеустрою для відведення земельної ділянки на узбережжі Чорного моря із земель запасу площею 8 гектарів чотирьом членам родини місцевого мешканця для ведення особистого господарства.
Зловмисників було задокументовано та затримано під час отримання через посередника першої частини хабара в сумі два мільйони гривень.
Наразі порушено кримінальну справу за ч.3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Слідство проводить прокуратура Одеської області.

ДЗГ та МД МВС України




Племінник постраждав від ножа дядька

23.06.2008

Важко уявити, як 49 - річний житель села Глибоке Бориспільського району тепер буде дивитись в вічі своїм родичам, адже від його руки загинув племінник, якому виповнилось лише 22 роки.

Їдучи до родичів в село, ми ніколи не задумуємося, що це може стати нашою останньою поїздкою. Сільська місцевість завжди приваблювала своїм спокоєм та відсутністю метушні. Так думав і Андрій, житель міста Києва.
Вихідні дні молодик вирішив провести у селі Глибоке, а разом і провідати свого дядька та тітоньку.
Як стверджували свідки, в цьому домі рідко коли не було конфліктів. Причиною того було безробіття дядька. Сім’ї приходилось жити на злободенну пенсію. А, тут столичний, проте теж безробітній племінник, приїжджає в гості. У Андрія з дядьком завжди були не приязні відносини, але ніхто не здогадувався на скільки. Тож після вечері та декількох чарок спиртного родичі знову згадали стару неприязнь, і знову спалахнула сварка. Щоб довести, хто в будинку господар, а хто гість, дядько вивів племінника на подвір’я і наніс небожу ножове поранення грудної клітини, яке виявилося роковим.
Після завершення слідства справу розгляне суд. Визнає дядечко свою вину чи ні, ще невідомо. Проте, вчинена невиправна помилка, в результаті якої молоду, та ще й близьку людину позбавлено життя.
Сварки на побутовому рівні, вроді така дурниця, трапляються в кожному домі щодня. Проте в цій родині вони обернулися на дещо більше, безглузду смерть молодого хлопця, в якого попереду було все життя. За таке вбивство, передбачене статтею 115, підозрюваному світить від десяти до п’ятнадцяти років ув’язнення. Але це ніщо порівняно з тим, що родина зречеться його назавжди.

Христина Гудзовата
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





З А Я В А
МІНІСТЕРСТВА ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

19.06.2008

Щороку на автошляхах держави внаслідок дорожньо-транспортних пригод гине понад дев’ять тисяч та отримують поранення майже 78 тисяч наших співвітчизників. Як свідчить статистика, переважна більшість аварій виникає через нехтування водіями елементарних Правил дорожнього руху. Низька культура водіїв та пішоходів у поєднанні з мізерними сумами штрафів за порушення Правил дорожнього руху та відсутністю принципу невідворотності покарання за їх порушення сприяють неоголошеній війні на дорогах держави, в якій щохвилини обривається та калічиться життя десятків людей.
Зважаючи на стан аварійності, Міністерство внутрішніх справ України вкрай стурбовано тим, що Верховною Радою України 17 червня ц.р. не розглянуто проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». На жаль, така позиція деяких парламентарів сприятиме тому, що безлад на дорогах країни триватиме й надалі, і не в одну українську родину прийде страшне лихо, спричинене діями безвідповідальних та безкарних водіїв.
Міністерство внутрішніх справ закликає народних депутатів України повернутися до розгляду цього законопроекту та ухвалити його найближчим часом. Адже у питаннях поліпшення безпеки дорожнього руху та збереження життя і здоров’я наших громадян не може бути опозиції!

ДЗГ та МД МВС України




Кримінальна хроніка Київщини

19.06.2008

В місті П.Хмельницький на вулиці Грушевського у квартирі непрацюючого 35-річного Володимира було виявлено тіло жительки села Дівички.
За висновком проведеної судмедекспертизи смерть 42-річної Людмили настала від черепно-мозкової травми та крововиливу у мозок.
Встановлено, що вказані тілесні ушкодження потерпілій під час сварки, яка виникла під час розпиття спиртних напоїв заподіяв господар квартири, якого за вчинений злочин затримано.
Мало не стало трагедії і у селі Єрківці, цього ж таки району. В даному випадку «героями» місцевої розбірки стали жінки.
До будинку 48-річної Тетяни її сусідка Марина забігла лише на кілька хвилин, а затрималася до пізнього вечора. Обидві жінки не проти були заглянути у чарочку, тож коли господиня запропонувала випити, подруга не відмовилася.
Сварка, а затим і бійка, між жінками розпочалася, як мовиться, на рівному місці. Причини її і зараз не можуть пригадати, і не дивно, адже до того часу обидві були уже добряче напідпитку. Не дивлячись на різницю у десять років, господиня виявилася спритнішою, та мабуть і злішою, тож схопила зі столу ніж і нанесла «невдячній» гості проникаюче поранення живота.
Як Марина дійшла додому невідомо, але лише переступила поріг власного житла, втратила свідомість.
На щастя в будинку був чоловік потерпілої, який і викликав швидку допомогу.
Наразі прооперована Марина лікується у районній лікарні, а проти Тетяни порушено кримінальну справу за нанесення тілесних ушкоджень. Міру її вини визначить суд.
Сварка на грунті неприязні, і знову ж таки після вживання спиртних напоїв, мало не коштувала життя і 32-річному киянину.
Вихідні дні Сергій вирішив провести у свого знайомого із села Бервиця Броварського району. Тож прихопивши по більше випивки і закуски, уже за годину сидів з господарем за щедро накритим столом.
Ідилія чоловічої дружби й розуміння закінчилася уже далеко за північ, разом зі спиртним. Чоловіки намагалися довести свою точку зору спочатку за допомогою міцних слів, а коли словарний запас закінчився, у хід пішли кулаки, а затим 34-річний господар схопив ніж і, вже за допомогою нього переконував незговірливого гостя.
До центральної районної лікарні потерпілого доставили лише під ранок, коли вивітрився трохи хміль, і обидва зрозуміли, що справи кепські, і без допомоги медиків не справляться.
В даному випадку дійсно краще пізніше, ніж ніколи.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Ревнує – значить любить

17.06.2008

У селі Білогородка К.Святошинського району 24-річний місцевий житель на ґрунті ревнощів зарізав 30-річного киянина.
У районну лікарню з важким пораненням був доставлений невідомий молодий чоловік. Не приходячи до свідомості, він помер наступного дня. Смерть наступила в результаті колото-різаного поранення пахвової області з ушкодженням артерії. Особа убитого була встановлена, ним виявився 30-річний киянин.
Того ж дня оперативники затримали і підозрюваного у вбивстві 24-річний Віктор, житель згаданого села. Але повну картину подій вдалося з'ясувати лише після допиту подруги затриманого, 16-літньої школярки, у будинку якої й стався злочин.
Як стало відомо, молоді люди зустрічалися не дуже давно, але між ними часто виникали конфлікти на ґрунті ревнощів. Інколи парубок із-за своєї хворобливої підозри навіть бив кохану. За словами друзів дівчини, підозрюваний ревно ставився до всіх її знайомих, перевіряв мобільний телефон, не дозволяв зустрічатися з подругами.
У той вечір близько 19.00 годин у будинок до школярки прийшов її коханий Віктор. А в цей час у гостях у дівчини перебував її столичний приятель. На ґрунті ревнощів між молодими людьми й відбулася бійка, у ході якої підозрюваний наніс супернику кілька ножових поранень. Свідками трагедії були сусіди, що прибігли на лемент, але розборонити надто розлючених чоловіків їм так і не вдалося, вони ж і викликали міліцію та карету швидкої допомоги.
По факту вбивства порушено кримінальну справа.

Раїса Совгир
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Від сварки до криміналу один крок

12.06.2008

На жаль, спільне розпиття спиртних напоїв у переважній більшості призводить до сварок, і як правило до адміністративної чи кримінальної відповідальності.
У місті Бровари у недобудованому будинку було виявлено труп жінки з ознаками удушення. Згодом, правоохоронці з’ясували, що потерпіла та громадянин В. розпивали спиртні напої на полі поблизу міста. Під дією «зеленого змія» громадянин В. ставав дедалі агресивним. І безтурботне знайомство обернулося справжнім нещастям. Судмедекспертиза показала, що жінку зґвалтували і попередньо нанесли тілесні ушкодження. Це стало не єдиним його злочином. Боячись, що хтось дізнається про даний інцидент, чоловік її задушив. Тіло жертви громадянин В. сховав у недобудованому будинку поблизу місця злочину. Як встановили оперативники, це була жителька Кіровоградської області, 35 – річна Олена. Вона і громадянин В. були безробітні.
Жінка і не здогадувалась, що звичайнісіньке на перший погляд знайомство буде коштувати їй життя. Обачніше потрібно ставитись до людей, ніколи не знаєш, що коїться в них у голові.
По даному факту правоохоронцями Броварського міськвідділу міліції порушено кримінальну справу за статтею 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство.
Чому деякі люди роблять вчинки які тягнуть за собою кримінальну відповідальність?
Так в місті Біла Церква у власній квартирі було виявлено труп непрацюючого 54 – річного Валерія. За висновками судово-медичної експертизи смерть потерпілого настала від закритої черепно-мозкової травми та крововиливу в головний мозок. Слідчими було встановлено, що вказані тяжкі тілесні ушкодження заподіяв 22 – річний Володимир.
Після спільного розпиття спиртних напоїв між двома „співтоваришами по пляшці” промайнула жаринка роздору. Друзяки почали сваритися, Володимир вирішив довести свою правоту силовим шляхом, і почав щосили наносити удари руками та ногами Валерію. Від яких останній помер на місці події.
Володимира затримано за підозрою у вчиненні даного злочину, наразі він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання та дає правдиві свідчення, стосовно даної справи.

Раїса Совгир
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «Постанова Кабміну про віднесення трамадолу до наркотичних засобів допоможе врегулювати обіг цього лікарського препарату»

11.06.2008

Віднесення урядовою постановою від 4 червня трамадолу до Переліку наркотичних засобів, дасть змогу не лише контролювати обіг цього препарату, а й змусить виробників дотримуватися квот на його випуск.
Про це заявив 9 червня під час прес-конференції в Кабміні міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Починаючи з 2005 року Міністерство внутрішніх справ неодноразово зверталося з подібною пропозицією, однак отримувало відмови, зазначив керівник правоохоронного відомства. А тим часом випуск трамадолу збільшувався щорічно і розповсюджувався по всій території держави. Так, якщо 2005 року було вироблено 74 мільйони доз, 2006-го – 94 млн. доз, то 2007 року випуск цього сильнодіючого лікарського препарату зріс аж до 176 млн. доз. Хоча реальна потреба в трамадолі як ліках становила 8-10 мільйонів доз на рік.
- Відсутність чітко визначених заходів контролю за даною категорією ліків, починаючи з увезення на територію держави сировини для їх виготовлення, визначення кількості, необхідної для забезпечення хворих, і закінчуючи безрецептурною реалізацією, дозволяє створювати тіньові структури, унаслідок чого крупні партії трамадолу відпускаються фіктивним комерційним фірмам та безконтрольно потрапляють на нелегальний ринок, -наголосив Юрій Луценко.
Трамадол великими партіями виготовляється явно не з лікарською метою. Запроваджене цього року квотування випуску цього препарату теж не мало очікуваного впливу на ситуацію через відсутність реального механізму контролю за випуском. Цього року випущено майже 80 млн. доз трамадолу, які реалізовано 44 підприємствам, тоді як квотою передбачено 26 млн. доз.
Значна частина цих ліків йде у нелегальний обіг, реалізується в розважальних закладах, аптеках, через підпільну дилерську мережу тощо. Щорічно зростає кількість вилученого з незаконного обігу. За 4 місяці цього року ця цифра становить 2,124 млн. доз. Працівники міліції виявили 23,7 тис. наркозлочинів, викрито 11 організованих злочинних угруповань наркоділків. За направленими до суду кримінальними справами до відповідальності притягуються 2613 осіб – збувачів наркотиків. Однак, як наголосив під час прес-конференції міністр внутрішніх справ, довести вину наркозлочинця не так то й просто - чинне законодавство на даний час працює на користь порушників закону, а не на сам закон.
- Від сигналу про збут до затримання повинні проходити години, а не тижні, як це є за нинішнього законодавства, - наголосив міністр. - Працівники міліції змушені двічі закупити у продавця за бюджетний кошт наркотики, а лише потім мають право його затримувати. Та й після цього така справа не завжди має судову перспективу.
Прийнята довгоочікувана постанова Кабміну про віднесення трамадолу до наркотичних засобів, на переконання Юрія Луценка, допоможе врегулювати обіг цього лікарського препарату та не допустити його в нелегальний обіг. На виконання щойно підписаного міністром наказу МВС протягом наступного тижня працівники міліції перевірять всі підприємства, які випускають трамадол.
- У разі відсутності у виробників ліцензії на випуск наркотичних засобів, яким наразі є трамадол, опломбують обладнання для випуску цього препарату, далі справу передадуть в суд, а вже за його рішенням обладнання будуть вилучати, - зазначив Юрій Луценко.
Особи, які будуть займатися незаконним обігом, будуть притягатися до кримінальної відповідальності згідно з розділом 13 Кримінального кодексу України за 16 статтями (від 305 до 321 КК).
В Україні існує 14 фармпідприємтв, які мають діючу ліцензію на виробництво трамадолу. Наразі в разі порушення ними законодавства реального механізму впливу не існувало. Навіть при порушенні кримінальної справи, вироків судів це, згідно із Законом України ”Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, не є підставою для анулювання ліцензії суб’єктів господарювання, які допустили або сприяли витоку трамадолу. Юрій Луценко навів яскравий приклад недосконалості законодавства, якою вдало користуються ділки. Так, у Львівській області проти провізора аптеки було порушено кримінальну справу за незаконну реалізацію отруйного лікарського засобу трамадолу. До Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення МОЗ було направлено подання про усунення причин та умов, які сприяли вчиненню даного злочину з клопотанням про позбавлення підприємства, де працював провізор, ліцензії на реалізацію лікарських засобів. Однак з Державної служби отримано відповідь, що відповідно до Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», це не є підставою для позбавлення ліцензії. А 5 червня 2008 року працівники Департаменту БНОН під час проведення спеціальної операції знову затримали власника цього підприємства та ще 5 співробітників, у яких вилучено 5 тис. доз сильнодіючих лікарських засобів.
Майже третину всіх вилучених міліцією з незаконного обігу речовин становить трамадол, цьому сприяє і невисока вартість, і доступність препарату.
Наразі, як повідомив під час прес-конференції міністр охорони здоров‘я Василь Князевич, реалізація трамадолу буде проводитися згідно з нормами, існуючими для наркотичних засобів. Контроль буде як в процесі виробництва ліків, так і під час відпуску їх хворим. «Ми нав‘яжемо систему контролю вживання наркотичних засобів», запевнив Василь Князевич.
На сьогодні немає механізму правової відповідальності за перебільшення квот виробництва ліків. А от щодо наркотичних засобів вимоги досить жорсткі. Тож і Юрій Луценко, І Василь Князевич були одностайні в думці, що саме віднесення трамадолу до наркотичних засобів дасть змогу в чинному законодавчому полі контролювати випуск цього препарату відповідно до квот виробництва, не допускати як перебільшення виробництва, так і подальшої незаконної підпільної реалізації.
А щодо хворих, яким необхідний трамадол як знеболююче, то жодних проблем не виникне – його можна буде придбати за рецептом зі спеціальною червоною смугою, отриманим у лікаря.
Довідково.
На даний час з метою посилення контролю за обігом лікарських засобів, що містять підконтрольні речовини, у Верховній Раді України за ініціативою МВС народним депутатом Москалем Г.Г. унесено на розгляд проекти Законів України ”Про внесення змін до Закону України ”Про лікарські засоби” від 25 січня 2008 року (реєстраційний номер 1438), яким вносяться зміни до Кримінального кодексу України та Закону України ”Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, та ”Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, сильнодіючих та отруйних лікарських засобів та зловживання ними”.
Зміни, які запропоновані зазначеними законопроектами, потребують негайного прийняття.
Найефективнішій шлях, з метою вдосконалення контролю за трамадолом, кетаміном, зопіклоном, гедазепамом, які є предметом зловживання і становлять загрозу для молоді, включити їх до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 травня 2000 року № 770, як це передбачено Єдиною Конвенцією про наркотичні засоби 1961 року.

ДЗГ та МД МВС України




За кожним зверненням – доля людини.

06.06.2008

У наш неспокійний час правоохоронні органи, і, зокрема міліція, є чи не єдиним інститутом захисту прав громадян. До людей у погонах звертаються з найрізноманітніших питань і на кожне хочуть отримати відповідь і конкретну допомогу. Лише від початку нинішнього року до міліції Київщини надійшло 40 тисяч заяв та повідомлень громадян. Про це нам розповів начальник ГУМВС України в Київській області Віталій Яловенко: - цей показник на 13 відсотків більший за аналогічний період минулого року. На мою думку, це свідчить про зростання довіри населення до правоохоронних органів, вони діляться з нами своєю бідою, сподіваючись на допомогу і захист своїх прав. Для більш ефективного реагування на повідомлення громадян у кожному міськвідділі ми створили групи швидкого реагування. Завдання яких, ще до виїзду слідчо-оперативної групи прибути на місце події для розкриття злочину по «гарячих слідах».
При проведенні особистого прийому громадян в районах області до мене приходить багато людей. Кожен намагається розкрити свої наболілі питання і розраховує на їх вирішення в найкоротші терміни. І, як з’ясувалося, деякі правоохоронці приховують заяви громадян. Тому мною були організовані відповідні перевірки обліково-реєстраційної дисципліни, результати яких виявлено 267 прихованих злочини. Відповідно до дисциплінарної відповідальності притягнуто 90 співробітників, в тому числі 6 керівників різних рівнів, деякі з них були не лише понижені у займаних посадах, а й звільнені з органів внутрішніх справ.
Це стосується тих наших співробітників, котрі ігнорували звернення і скарги громадян. Це не припустимо, ми повинні почути і вислухати всіх і кожного для створення об’єктивної думки зокрема взятого питання. Тому з цією митою на обласному рівні та в районі створені і успішно діють телефони довіри. Значна увага приділяється розшуку безвісті зниклих, особливо дітей. Працівники міліції в перші хвилини після звернення про зникнення повинні одразу розпочати копітку, наполегливу роботу встановлення місце знаходження людини.
Звичайно, нелегко бути в наш час правоохоронцем, але той, хто обрав цю відповідальну і потрібну людям професію повинен робити свою роботу самовіддано та с честю захищати порядок і спокій в нашій державі.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera