на головну

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України в Київській області має можливості для проведення наступних експертних досліджень далі >>>




На Київщині за грубість інспекторів ДПС покарано як самих працівників міліції, так і їхніх керівників

16.06.2010

Кожної міліцейської наради керівництво наголошує на дотриманні вимог законодавства, і окрім цього - Етичного кодексу та кодексу Честі. Не зважаючи на постійне акцентування уваги на цих речах, на жаль, доводиться чути про порушення в лавах ОВС дисципліни та банальну неввічливість по відношенню до громадян. Подібний випадок нещодавно відбувся на Київщині. За неправомірні дії двоє працівників Кагарлицького взводу ДПС при УДАІ ГУМВС України в Київській області відповідатимуть разом із своїми керівниками.
Близько першої години ночі поблизу села Підгірці Обухівського району сержант разом із прапорщиком міліції на патрульному автомобілі, підозрюючи, що водій знаходиться у стані алкогольного сп’яніння, вирішили зупинити «Хюндай», який проїжджав повз. Наздогнавши та перекривши рух чоловікові за кермом (жителю міста Обухів), правоохоронці підійшли до його машини та запитали про документи на автівку. Коли водій попросив спочатку належним чином представитися та показати міліцейські посвідчення, працівники ДПС знову ще в більш грубій формі почали вимагати документи. На це житель Обухова запропонував правоохоронцям поїхати до місцевого райвідділу міліції.
Замість цього працівники ДАІ відвезли водія до лікарні для медичного огляду. Після проведеної експертизи на вміст алкоголю, стало зрозумілим, що чоловік тверезий. Почувши вердикт, працівникам ДПС нічого не залишалося, як повернути власнику посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, після чого чоловік відправився до міліції та оформив належним чином свою скаргу.
За словами першого заступника начальника київського обласного міліцейського главку Анатолія Кислого, службове розслідування за цим фактом вже завершено. За порушення службової дисципліни одного учасника пригоди звільнено з лав ОВС, другого попередили про неповну посадову відповідність, а їхніх командирів притягнули до відповідальності згідно з дисциплінарним статутом.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міліція Київщини у справах дітей та представники ЗМІ обговорили проблему дитячої злочинності

14.06.2010

Міліція Київщини у справах дітей та представники ЗМІ обговорили проблему дитячої злочинності
Приводів для подібного брифінгу було більше, ніж достатньо. Особливо, враховуючи початок літніх канікул у виховних та навчальних закладах. Так, малюки й підлітки отримали безліч вільного часу, який далеко не кожна дитина проводить «як годиться»
За словами начальника КМСД у Київській області Юрія Лукіна, найбільш поширеними «підлітковими» правопорушеннями є крадіжки, незаконні заволодіння автомототранспортом, грабежі та розбої. Йдуть же на такі «неподобства», як правило, безпритульники.
Тож, саме «діти вулиці» й вихованці дитячих будинків наразі є пріоритетним напрямком роботи КМСД Київщини. Задля стабілізації бродяжництва та контролю цього негативного явища працівниками міліції проводиться безліч профілактичних операцій. Серед них і виховні бесіди, і влаштування поїздок та дитячих свят. Варто зазначити, подібні дії демонструють значні поліпшення ситуації на території області.
Та, на жаль, для подолання безпритульності однієї лише опіки міліції недостатньо… Адже, чимало малюків і підлітків перебувають на вулиці через небажання повертатися додому, де панують приниження й насильство з боку горе-батьків та горе-вихованців дитячих будинків. Спиртні напої, наркотики, жебрацтво, проституція, крадіжки – саме такі вчинки дорослих підштовхують їх малолітніх наслідувачів до аморального способу життя, або навіть злочинної діяльності. Так, лише у поточному році 700 батьків були притягнені до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов’язків, а 26 осіб взагалі позбавлені батьківських прав…
Неабияку роль у зростанні підліткової злочинності відіграють недобросовісні продавці алкогольних напоїв та тютюнових виробів – на жаль, продаж «заборонених» товарів неповнолітнім в Україні є нормою. 169 осіб, притягнутих до відповідальності за подібні правопорушення, не відображають усієї картини й фактів – насправді їх значно більше…
Як не прикро, але й працівники економічної та політичної сфери діяльності не надто піклуються про майбутні покоління. Глибока соціально-економічна криза, екологічні проблеми, критичний стан щодо забезпечення дітей раціональним харчуванням, слабка матеріально-технічна база системи охорони здоров’я і освіти – подібні чинники сприяють різкому зниженню фізичного, психічного, соціального та духовного здоров’я українських дітей.
Окрім того, відбувається комерціалізація соціальної сфери, а, як наслідок, обмеження доступу дітей до позашкільної освіти, задоволення їх культурних інтересів та спортивно-оздоровчих потреб…
Зважаючи на подібну ситуацію, перший заступник начальника ГУМВС України в Київській області Анатолій Кислий закликав діячів політичної та економічної сфери, а, загалом, і всіх свідомих громадян до спільного вирішення даної проблеми.
- Поліпшення умов розвитку дітей має розглядатись, як передумова сприятливого соціально-економічного та демографічного майбутнього, як проблема національного значення, що потребує першочергового вирішення, - наголосив Анатолій Михайлович.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині затримали 24 повій та порушили 5 кримінальних справ за звідництво

14.06.2010

На Київщині в рамках проведення операції «Нічне місто» працівники управління по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, окрім задокументованих 35 адмінпорушень за заняття проституцією також порушили п’ять кримінальних справ за фактами розповсюдження порнографічних предметів та звідництва.
Так правоохоронці встановили, що в приміщенні одного з готельно-розважальних комплексів села Софіївська Борщагівка (в кількох кілометрах від Києва), 25-річна Марина разом із 44-річним Костянтином підшукували клієнтів та зводили їх з молодою дівчиною на ім’я Надія. 21-річна повія за надання сексуальних послуг отримала від замовника 200 доларів США та 100 гривень. За правилами нічного життя, цими грошима вона мала поділитися зі своїми «роботодавцями». За словами заступника начальника УБЗПТЛ ГУМВС України в Київській області Ярослава Липчея, за фактом звідництва проти любителів легкої наживи наразі порушена кримінальна справа. За законом на них очікує до 5 років позбавлення волі. За ті самі діяння в тому ж закладі міліціонери затримали і 29-річну Юлію, уродженку Полтавської області, проти якої також порушено кримінальну справу.
Під час нічного рейду в тому ж готельному комплексі міліціонери затримали представницю найдавнішої професії, як з’ясувалося, з 16-річним досвідом. Жінка – мати трьох дітей, старшому з яких 20 років, - розповіла, що її добовий заробіток складає 700-800 гривень. За словами повії, в свій час вона отримала лише середню освіту, а маленькі діти і нестача грошей – це все, що спонукало іти та заробляти своїм тілом. На сьогодні для жінки найстрашніше, щоб діти, яким вона лише допомагає матеріально, дізналися, чим займається їхня мати. Вона також розповіла, що не може влаштуватися на офіційну роботу, бо в неї викрали документи. Каже, як тільки їх відновить, вийде на роботу хоча б… прибиральницею. Проте за зовнішнім виглядом вже немолодої повії одразу й не скажеш, що вона незадоволена своїм статусом. «150-200 гривень за годину, буває, звичайно, значно крутіше – 300, 400, 500…», - розповідає жінка.
При огляді особистих речей ще двох дівчат, яких під час відпрацювання разом з клієнтами прямо на гарячому застали правоохоронці, виявилося, що найбільш поширеними речами з їхніх сумочок є презервативи, спиртові серветки, візитки таксистів та чималі купюри грошей – в середньому близько тисячі в кожному гаманці. Загалом під час нічних рейдів до міліції були доставлені 24 повії, з якими правоохоронці провели профілактичні бесіди та поставили на облік. За зайняття проституцією їм загрожують чималі штрафи.
Також працівники київської обласної міліції затримали жителя Волинської області, який через мережу Інтернет розповсюджував на території столичної області порнографічну продукцію.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Сварка призвела до лікарняного ліжка

11.06.2010

Днями в селі Софіївська Борщагівка, 29-річна жінка, через непорозуміння з сусідом, зарізала його.
Сталося це ввечері, коли обидва сусіди по кімнаті, разом з спільними знайомими влаштували вечерю, не обійшлося і без випивки. Слово за слово і між сусідом із сусідкою виникла сварка. Образи 28-річного чоловіка настільки запали жінці в серце, що вона не довго думаючи, схопила кухонного ножа і ним вдарила кривдника в ділянку черевної порожнини. Товариші, яким довелося побувати на незвичній вечірці, негайно викликали швидку допомогу, завдяки чому і було врятоване життя парубку.
Зі слів заступника начальника Вишнівського міського відділення міліції Києво-Святошинського РВ Сергія Рожкова, підозрювана визнала свою вину в повній мірі, дає правдиві покази. Наразі проти неї порушено кримінальну справу за ч.1 ст.121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. За свій необдуманий вчинок їй доведеться відсидіти в місцях позбавлення волі щонайменше п’ять років.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині випадкові перехожі затримали розбійника зі зброєю

11.06.2010

Робочий день добігав свого кінця. Продавчині одного із кондитерських магазинів Борисполя він не віщував нічого поганого. День, як день. На годиннику 18:45. О тій же годині вулицями міста безпричинно тинявся 36 – річний бориспілець. Проходячи повз торгівельний заклад, у голові молодика зародився злодійський план. За мить він зайшов до закладу з пістолетом у руці. Нічого не пояснюючи, почав вимагати гроші. Перелякана продавчиня вказала на касу. Розбійник підійшов за прилавок, витяг кошти та хутко зник з магазину.
Та як відомо, добро завжди торжествує над злом. На вулиці зловмисника побачили випадкові перехожі. Спостерігаючи за молодиком з пістолетом у руках, люди відчули, що трапилося щось протиправне. Небайдужі громадяни змогли вибити пістолета і затримали нападника. Опісля викликали міліцію. Правоохоронці прибули оперативно, з‘ясували обставини справи та доправили грабіжника до відділку. Того ж вечора зловмисник, 36 – річний місцевий житель, давав покази та детально розповів свої «вечірні пригоди».
Начальник Бориспільського МВ Олександр Хілюк повідомив, що при затриманні у нападника вилучили викрадені кошти в сумі 60 грн. та пістолет – запальничку. З‘ясувалося, що розбійник вже був раніше двічі судимий за крадіжки - 8 років він перебував у місцях позбавлення волі. На даний час бориспілець не працював, тому напад здійснив з метою наживи. Та якби його не затримали, то можливо це було б і не останнє протиправне діяння зі сторони цієї особи.
Наразі розбійник перебуває під вартою. Кримінальний кодекс України передбачає за вчинення даного злочину позбавлення волі від 7 до 12 років. А враховуючи його попередні «заслуги», термін ув‘язнення повинен бути суворим. Та чи зможе це вплинути на світогляд саме цього громадянина - покаже час.

Юлія Харлановська
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Викрадають навіть трактори

11.06.2010

До Києво-Святошинського РВ надійшла інформація про те, що в одному із гаражних кооперативів міста Вишневе у орендатора гаража, який має власний автомобіль, несподівано з’явився трактор «СМТ 244».
Працівники сектору карного розшуку почали відпрацьовувати отриману інформацію, в ході якої встановили, що даний транспортний засіб був викрадений в селі Шпітьки. Правоохоронці відслідкували місця можливої появи особи правопорушника і невдовзі його затримали на території того ж гаражного кооперативу. За словами зловмисника, трактор він побачив біля подвір’я власника, вночі повернувся за «здобиччю». Маючи кримінальний досвід за аналогічні злочини, злодій зламав замок та викрав велику машину, намагаючись заховати її в гаражі.
Як повідомив начальник кримінальної міліції Києво-Святошинського РВ, Андрій Пономаренко, розібрати трактор на запчастини та продати підозрюваний не встиг.
Наразі 39-річний чоловік, раніше двічі судимий за розбійний напад та незаконне заволодіння транспортним засобом, повернеться в рідні вже йому місця – за грати.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Під Києвом затримали нелегалів з чотирьох країн

10.06.2010

На Київщині міліція затримала «Тойоту» з п’ятьма нелегалами в салоні. Представники Сомалі, Афганістану, Бангладеш та Шрі-Ланки - чоловіки віком від 20 до 25 років – не маючи при собі жодного документу намагалися перетнути наші кордони в пошуках кращого життя. Молоді люди намагалися потрапити в Германію – хтось до родичів, хтось на заробітки, проте всі з однією мрією про постійне місце проживання.
На 32-му кілометрі траси Київ-Чоп близько дванадцятої години ночі працівник ДПС зупинив синє «Жигулі» під керуванням жителя Свалявського району Закарпатської області. Тридцятирічний Ярослав супроводжував на своєму авто товариша – водія автомобіля «Тойота Ленд Крузер». Лише за перевезення живого товару до західного кордону України (с. Нижні Ворота) водії мали отримати по 300 доларів з кожного іноземця. Залишається тільки здогадуватися, скільки їм коштував шлях до Європи, враховуючи всі витрати.
Міліціонери перевізників затримали. За рішенням суду два місяці вони знаходитимуться під арештом. Тим часом правоохоронці встановлюють коло осіб, які причетні до організації незаконного переміщення громадян через державний кордон. Нелегальні мігранти ж наразі знаходяться в приймальнику-розподільнику для іноземних громадян в Чернігівській області. За деякий час на них чекатиме видворення за межі України та повернення на батьківщину.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Пограбування у Гоголеві

09.06.2010

До Броварського міськвідділу надійшла інформація щодо пограбування авто у с.Гоголів Броварського району Київської області.
Подія розгорнулася близько 02.00 години ранку, неподалік одного з торгових закладів села. До водія та пасажира ВАЗ-2104 підійшов невідомий чоловік напідпитку і звернувся по сигарету. Згодом, користуючись привілеєм свого зросту та сили, наказав водієві вийти з авто та віддати йому ключі запалення.
- «Водій, 23-й хлопчина, під тиском тридцятирічного здорованя відступив та виконав вимоги нахабника. Звільнив своє крісло й віддав ключі, - розповів оперуповноважений карного розшуку Віталій Пархоменко. Втім, зловмисник не став чіпати авто. По господарські розташувався у водійському кріслі, роздивився салон і … вирішив «взяти» на згадку лише автомагнітолу. Прихопив її із собою, скочив у автівку, що очікувала на нього неподалік, й розтанув у темряві».
Приголомшені нахабством зловмисника, господарі пограбованих «Жигулів» ледве прийшли до тями та повідомили про пограбування до міліції.
- «Ми встановили особу підозрюваного та місце його проживання, оперуючи прикметами», - додав розшуковець. - «Мешканець Гоголєва, 1980 року народження, ніде не працюючий та раніше не судимий гр.-н К., щиросердо зізнався у скоєному. Автомагнітолу вилучили та повернули власнику. Наразі вирішується питання про порушення кримінальної справи за ст. 186 ч.1., санкція якої передбачає відповідальність за скоєний злочин у вигляді штрафу від 50 до 100 н.м.д.громадян, або позбавлення волі до 4-х років».

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині працівники ДАЇ стріляли, щоб зупинити небезпечного водія

08.06.2010

Вночі в селі Білогородка, що під Києвом, відвідувачі одного з торгівельно-розважальних центрів стали свідками затримання 45-річного раніше засудженого місцевого жителя. Він, керуючи своїм автомобілем «Деу-Ланос» напідпитку, потрапляв на зустрічні смуги проїжджої частини та тротуари. Щоб зупинити водія працівникам міліції довелося застосувати вогнепальну зброю та здійснити 14 пострілів.
На 13-му кілометрі автодороги Київ-Фастів, перебуваючи на маршруті патрулювання, працівники ДАІ помітили підозрілий автомобіль, який виїжджав з поля. Розбите ліве крило, фара, що не світилася і нечіткий рух стали приводом для подання міліціонерами сигналу про зупинку. Мало того, що цю вимогу водій проігнорував, він ще почав рухатися у бік правоохоронців. На щастя, трагедії не відбулося – працівники міліції вчасно відскочили з узбіччя.
Вже під час переслідування «Ланосу», його водій виїхав на зустрічну смугу та в’їхав у паркан. Звукові та світлові сигнали патрульного авто, як і перший попереджувальний постріл міліціонерів не зупинили підозрюваного. Навіть при пошкодженні двох задніх колес автомобіль продовжував рух. Зупинився він лише на майданчику розважального комплексу. Заручитися підтримкою натовпу, який скупчився біля дискотеки, ані чоловікові, ані правоохоронцям не вдалося: молодь з цигарками та пивом просто розбіглася і осторонь споглядала за тим, що відбувається.
Намагаючись затримати небезпечного водія, працівники ДАЇ заблокували йому всі виходи, але він дістав в салоні залізний прут та, погрожуючи ним, вийшов з машини сподіваючись забрати у міліціонера табельну вогнепальну зброю. За зовнішніми ознаками було видно, що людина добряче напідпитку. Це саме за кілька годин підтвердила й експертиза. Застосувавши кілька прийомів рукопашного бою, працівники ДАЇ все-таки вдягнули на порушника кайданки.
Як з’ясувалося, кілька місяців тому колишнього в’язня суд Києво-Святошинського району за керування автомобілем у нетверезому стані позбавив права керувати транспортними засобами строком на 2 роки. Під час огляду «Деу-Ланоса», що йому належить, правоохоронці виявили та вилучили ніж з металу, який вже направлено на експертизу.
За словами першого заступника начальника київської обласної міліції Анатолія Кислого, на сьогодні прокуратура Києво-Святошинського району проводить додаткову дослідчу перевірку щодо законності застосування працівниками міліції табельної вогнепальної зброї та надання кваліфікації відповідним діям правопорушника.
Наразі в київському обласному главку готується подання на заохочення старших лейтенантів міліції Олександра Молодіда та Сергія Жеребчука.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





За неправильний чай – окропом в обличчя, та труп на подвірї

04.06.2010

Констатувати смерть 34-річного Павла в одному з будинків на хуторі Любка Рокитнянського району, що на Київщині, нещодавно довелося місцевим міліціонерам та лікарям. Ніяк по-іншому, аніж безглуздою, цю трагедію не назвеш.
Павло завітав до свого знайомого 53-річного Олексія, який раніше проживав із сестрою гостя. Як і прийнято, хазяїн запросив до столу – пообідати. Коли справа дійшла до чаю, відмовившись від гарячого напою, молодший товариш несподівано взяв склянку з окропом та вилив в обличчя Олексію. Після цього схопив сковорідку та почав наносити удари по голові, звалив хазяїна на підлогу і схопив ніж. «Звідки в мене взялася та сила, не знаю», - пояснює Олексій. Чоловік відштовхну кривдника, вихопив в нього ніж та кілька разів вдарив у груди. Коли зрозумів, що Павло вже не подає ознак життя, побіг до сусіда, щоб викликати міліцію та швидку.
Через опіки обличчя, черепно-мозкову травму та рани на голові лікарі надали Олексію необхідну медичну допомогу. У скоєному він зізнався. Рокитнянські правоохоронці порушили проти нього кримінальну справу за ст. 118 Кримінального кодексу України – умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони, що карається позбавленням волі на строк до двох років.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині 86-річний ревнивець вирішив вбити свою співмешканку та покінчити життя самогубством

04.06.2010

В селі Пироговичі Іванківського району, що на Київщині, 86-річний пенсіонер так ревнував свою, молодшу на 23 роки, співмешканку, що вирішив її вбити.
Після чергової сварки на цьому ґрунті, дід дочекався, поки жінка засне. Предметом для розправи обрав молоток. За словами лікарів, він здійснив близько п’яти ударів потерпілій по голові. Після цього пенсіонер вирішив покінчити життя самогубством і перерізати собі ножем вени. Проте вбити себе духу не вистачило – пенсіонер лише пошкодив шкіру на руках. Побачивши, що жінка лежить нерухомо, «люблячий» чоловік пішов до сусідів викликати швидку.
В критичному стані з відкритою черепно-мозковою травмою та переломом щелепи жінку доставили до районної лікарні. Наразі її життя знаходиться в небезпеці.
Проти чоловіка працівники іванківської міліції порушили кримінальну справу за частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України – умисне тяжке тілесне ушкодження. Зловмисник у скоєному зізнався, йому загрожує до 8 років позбавлення волі. Подальшу долю ревнивого дідуся вирішить суд.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині дитина вирішила накласти на себе руки через те, що її не відпустили на дискотеку

04.06.2010

В Тетіївському районі, що на Київщині, 15-річна дівчина намагалася покінчити життя самогубством через те, що мати не відпустила її на дискотеку. Суїцид дитина вирішила здійснити в своїй кімнаті після сварки з мамою, наковтавшись таблеток «Азалептолу». Це препарат для лікування шизофренії. Як з’ясувалося, ліки в будинку залишилися від хворої бабусі, яка гостювала у них взимку.
До приймального відділення районної лікарні в тяжкому стані і без свідомості дівчину привезли батьки близько дев‘ятої години вечора. Цього разу життя дитини врятувати вдалося. За словами лікарів, наразі її стан стабілізувався.
Як пояснила цю ситуацію провідний спеціаліст центра практичної психології київського обласного главку міліції Еля Крат, дівчина, яка намагалася накласти на себе руки, знаходиться в тому віці, коли всі складності перехідного періоду в розпалі. В даному випадку, існує дві причини такої поведінки. Або дитина зростала в атмосфері вседозволеності та постійної опіки, і тому відмову матері сприйняла, як особисте приниження. І, навпаки, це можна розцінювати, як спробу самоствердитися: «Ви ще й досі думаєте, що я маленька? Я доведу всім, що це не так, і ви про це пожалкуєте». Залишається лише порадити батькам: любіть, прислуховуйтесь, розумійте та поважайте своїх дітей як особистостей. І, найголовніше, згадайте себе в їхньому віці.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Громадянина Ізраїлю викрали та змусили продати свою квартиру

03.06.2010

На Київщині особи циганської національності, вимагаючи від одинокого пенсіонера з Борисполя підписати договір купівлі-продажу його однокімнатної квартири, утримували чоловіка в нелюдських умовах більше трьох місяців.
63-річний киянин, а за паспортом громадянин Ізраїлю, після смерті матері перебрався зі столиці до Борисполя. Там за отримані від продажу київської квартири гроші чоловік придбав собі житло в новому будинку. Проте менше року господарю довелося володіти своїм майном. 23 лютого біля парадного Олександра зупинився «Фольксваген», в салоні якого знаходилися два чоловіка циганської зовнішності віком 30-35 років. Вони силоміць затягли пенсіонера в машину і повезли. Злодії одразу забрали у нього ключі від квартири, звідки згодом забрали паспорт і документи, де засвідчується право власності потерпілого на житло.
Роз’їжджаючи по різним населеним пунктам області та регіонам України (Полтавська, Дніпропетровська області) нібито у пошуках невеличкої хатинки для Олександра взамін на його квартиру неподалік від столиці, цигани вимагали лише одного – згоди на підписання договору купівлі-продажу. Що й казати, вимагали по-різному: «Не підпишеш – вб’ємо і зариємо!». За словами потерпілого, одного разу побили так, що коли до нього повернулась свідомість, чоловік побачив, що всі стіни були в крові. Життя дорожче, тому довелося погодитися.
13 березня відбувся перший похід до нотаріуса в Борисполі. Покупців квартири було знайдено, проте жінка-нотаріус у приватній бесіді з Олександром дізналася справжню причину продажу квартири – потерпілий їй все розповів. Але замість того, щоб викликати міліцію, жінка вирішили замовчувати злочин та просто відмовилася завіряти договір. За такий непередбачуваний фінал пенсіонер був жорстоко покараний. Цигани відвезли його о дванадцятій ночі на кладовище, де жорстоко били і знущалися. Лише розуміння того, що не стане чоловіка, і квартира їм не дістанеться, змусили нелюдів зупинитися. Вже 26 березня договір було підписано у нотаріуса в місті Бровари, що під Києвом. За словами затриманого цигана, після продажу квартири вони отримали 34 тисячі доларів. До речі, справжній хазяїн рік тому за неї віддав 45 тисяч іноземної валюти.
Подальшу долю Олександра цигани вирішували вже в місті Переяслав-Хмельницький. Там вони залишили чоловіка «трохи пожити» у своїх знайомих, доки не завершать питання з його майбутнім житлом, в існуванні якого потерпілий сумнівається й дотепер. Жити у нових друзів Олександру довелося на горищі близько півтора місяці. За його словами, хазяї забороняли спускатися йому на перший поверх, їжу приносили раз на три дні, одного разу майже на тиждень довелося залишитися без води.
Як виявилося, за фахом потерпілий - військовий лікар-терапевт, довгий час працював в госпіталі у Санкт-Петербурзі, тому добре знається на поняттях «дієта» та «правильне харчування». Можливо, завдяки цьому він і вижив. Як же говорять цигани, в будинку яких він утримувався, пенсіонер будь-що не їв, їжу він собі замовляв(!). Йому купували м'ясо, банани, батон і мінеральну воду. Наскільки ці покази правдиві, наразі перевіряється.
За словами начальника київського обласного главка генерал-майора міліції Костянтина Сапка, звільнили чоловіка з полону працівники карного розшуку завдяки отриманій оперативній інформації. Страшно уявити подальшу долю чоловіка, який навіть у розшуку не значився. Наразі він проходить реабілітацію. Працівники міліції Бориспільського міськвідділу міліції порушили кримінальну справу за частиною 2 статті 146 Кримінального кодексу України – незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Покарання, передбачене законодавством, за даний злочин – до п’яти років позбавлення волі. На сьогоднішній день один із зловмисників затриманий та знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання, другий підозрюваний циганської національності - у розшуку.

Всіх, кому що-небудь відомо про місцезнаходження даної особи, просимо звернутися за телефонами: 8(044)281-72-03 або 102.
Як говорять фахівці, з точки зору законодавства квартиру повернути можливо, та чи вистачить на це сил у 63-річного потерпілого. У квартири 49 по вулиці Ватутіна вже новий хазяїн. За словами квартирантів, які там мешкають вже близько місяця, він проживає в місті Полтава.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Леонід Зима: «Діти - гарант самозбереження, здоров'я і процвітання нації»

02.06.2010

Щороку 1 червня відзначається свято маленьких громадян - Міжнародний день захисту дітей. Його святкували й у дитячому таборі Міністерства внутрішніх справ України "Променистий", що у місті Буча Київської області. 120 дітей працівників київської міліції та 70 вихованців Бучанської школи-інтернату вітали заступник міністра внутрішніх справ України Леонід Зима, начальник Департаменту кримінальної міліції у справах дітей МВС України Григорій Якименко та інші почесні гості.
Нагадаємо, що Міжнародний день захисту дітей започатковано в листопаді 1949 року, згідно з рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше міжнародний день захисту дітей був проведений 1950 року. А в Україні День захисту дітей почали відзначати згідно з Указом Президента України 1998 року.
- 1 червня - не лише свято для дітей, а особливий день для нагадування суспільству про необхідність дотримання прав дитини, як однієї з головних засад формування гармонійної особистості, - зазначив Леонід Зима.
Діти - наш найдорожчий скарб, наша радість, наше майбутнє. Саме тому святий обов'язок родини, школи, органів влади та громадськості подбати про всебічний розвиток інтересів та здібностей української юні, забезпечити їй належний рівень виховання і дотримання прав дитини.
- Немає для нас, дорослих, більш важливої справи, як захист і виховання підростаючого покоління, адже діти - гарант самозбереження, здоров'я і процвітання нації, - наголосив заступник міністра. - Забезпечення та дотримання прав дитини - необхідність і потреба не лише сучасного етапу розвитку України, але й пріоритетний напрямок політики нашої держави на майбутнє.
Леонід Зима побажав дітям знайти своє покликання, той єдиноправильний життєвий шлях, що приведе до перемог і звершень.
Леонід Зима висловив впевненість, що цими дітьми будуть пишатися і батьки, і Вітчизна.
- Бажаю Вам, любі хлопчики й дівчатка, щасливого дитинства, міцного здоров'я, успіхів, щастя, добра, радісного та змістовного відпочинку під час літніх канікул! Нехай здійсняться всі Ваші мрії і задуми! - наголосив Леонід Зима.
Заступник міністра не зміг залишити дітей без подарунків. Так, вихованцям Бучанської школи-інтернату подарували ікону, яка знайде своє місце у капличці, що на території інтернату, а для дітей табору "Променистий" - талісман, який виготовляли працівники міліції.
На святі лунали привітання ще багатьох почесних гостей - заступника голови міської Ради міста Буча Лариси Матюшенко, голови об'єднання профспілкової організації МВС Людмили Кирилюк, директора дитячого табору "Променистирй" Галини Кременчук.
На святі діти мали можливість переглянути показові виступи підрозділу бригади спеціального призначення та кінологічної роти спеціального призначення внутрішніх військ МВС України.
По закінченню офіційної частини для дітей організували святковий концерт, по завершенні якого відбулися святкова дискотека, конкурси та вікторини.
Та апогеєм свята став святковий феєрверк, який порадував дітей всім різнобарв'ям кольорів та емоцій.

ДЗГ МВС України




Затримані на гарячому

28.05.2010

Помічено, що ті, хто вживає алкоголь дуже і дуже часто потрапляють у сумнівну компанію і стають жертвами своїх же знайомих, а в інших випадках – невідомих осіб. Подібна історія з кримінальним присмаком трапилася і у с.Щасливе Бориспільського району. Місцевий 32–річний Олександр вирішив відпочити у сільському кафе. До закладу він приїхав на власному скутері. Замовив випивку та й відпочивав на одинці. Згодом нагодилися знайомі та забажали частування оковитою. Односелець не відмовив та як виявилося закінчилися гроші. Тому вирішено було поїхати до дому за коштами. Незважаючи на те, що був в стані сильного алкогольного сп’яніння, чоловік сів на скутер та газонув. Від сильного ривка скутерист упав та втратив свідомість. Прийшовши до тями, помітив, що залишився без транспорту, і вирушив до свого дому. Наступного дня від місцевих жителів дізнався, де знаходиться мопед. Знайшов його у раніше судимого знайомого односельчанина, який повернув його власнику за 300 грн. Всі разом пішли за випивкою та на лоно природи «відпочивати». Чарка за чаркою і було вирішено поїхати на автомобілі до сусіднього села. О цій же годині за інформацією, отриманою дільничним інспектором міліції, стало відомо, що у лісі, біля с. Щасливе, невідомі завантажують мопед до багажнику легкового автомобіля. Оперативно працівники Бориспільської міліції прибули на місце події. Тоді ж приїхав за своїм двоколісним засобом і господар та його здивуванню не було меж. На його очах співробітники міліції на гарячому затримали громадян, а його скутер вкотре за один день перекочував до чужих «рук» нахабних злодіїв, але завдяки правоохоронцям «залізний кінь» все ж таки залишився у законного власника. З’ясувалося, що любителями їзди з вітерцем виявилися мешканці с. Проліски, схильні до вживання наркотиків. Раніше молодики були судимі, хто за незаконний обіг наркотиків, хто за крадіжки та грабежі. Тож наразі до списку їх злочинної кар’єри додався новий злочин. Незабаром суд визначить для них і відповідну міру покарання, яку - покаже час - та поки що відомо одне - кататися з вітерцем найближчим часом хлопці навряд чи будуть.

Юлія ХАРЛАМОВА
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Школярі Київщини стріляли з ПМ та їздили верхи на міліцейських конях

28.05.2010

Закінчився навчальний рік – попереду літо. Пора, коли дітям найменше приділяється увага з боку вихователів та батьків. Враховуючи те, що малолітня злочинність явище, на жаль, поширене в нашій країні, в місті Біла Церква, що на Київщині, вже стало традицією напередодні канікул проводити профілактичні зустрічі зі школярами.
Цього разу гостями міського райвідділу міліції стали 10-й та 11-й класи Білоцерківського колегіуму – контингент доволі обізнаний та амбіційний. На питання, яке ваше ставлення до однолітків, які порушують законодавство, пролунала чітка відповідь десятикласника : «В цьому світі кожен сам відповідає за свої вчинки. За порушенням закону слідує покарання». А от питання, чи хотілося б учням у майбутньому здобути правову освіту і стати на боротьбу зі злочинністю, в сучасному молодіжному середовищі виявилося неактуальним. «Ця професія не для мене, занадто вже відповідально,» - говорить випускниця.
Окрім профілактичних бесід та різного роду роз’яснень зустріч старшокласників з правоохоронцями перетворилася на справжню екскурсію. В приміщенні міськвідділу школярі мали змогу почути історію становлення місцевої міліції, жоден з присутніх не залишився байдужим до розповіді про трагічну загибель двох працівників при виконанні ними своїх службових обов’язків. Найбільш приємними були враження у підлітків після відвідування тиру. Там кожен бажаючий під пильним наглядом інструктора міг не лише потримати в руках справжній пістолет Макарова, але й вистрілити з нього по мішені. До речі, сміливішими тут виявилися дівчата.
Наступним «пунктом» прибуття учнів стала чергова частина та ізолятор тимчасового тримання. Здивуванню школярів не було меж, коли вони побачили, в яких умовах утримують порушників – євроремонт, погодинний розклад харчування, прогулянковий дворик та бібліотека. Проте, за словами юних відвідувачів, потрапляти сюди не хотіли б ніколи. Також у внутрішньому дворі міськвідділу гостям продемонстрували спецтранспорт та обмундирування працівників патрульної служби.І наостанок – поїздка до парку «Олександрія», де школярі мали змогу спостерігати за роботою кінної міліції та відчути себе в ролі правоохоронця, їдучи верхи на службовому коні.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ПОСМІШКА ДОЛІ БУВАЄ ОМАНЛИВА

28.05.2010

Посеред білого дня з помешкання жителя с.Княжичі Броварського району Київської області зник телевізор та мікрохвильова піч. Господар звернувся до міліції та повідомив, що важко уявляє як це могло статися, адже увесь день знаходився вдома. Щоправда дозволив собі годинку обіднього сну, під час якого очевидно, будинок і був обікрадений. Оперуповноважений карного розшуку старший лейтенант міліції Микола Ситюк саме знаходився на добовому чергуванні, коли отримав інформацію про злочин. Допитав потерпілого, сусідів, здійснив подвірний обхід прилеглої території і за обмаль часу вже володів корисною інформацією. Зловмисника було затримано, викрадені речі вилучено і повернуто власнику.
Як з’ясувалося, крадієм виявився раніше неодноразово судимий ніде непрацюючий місцевий мешканець, який вештався поміж будинків, у пошуках добра, що «погано лежить». Коли ж зрештою, натрапив на відчинену будівлю та господаря, який міцно спав усередині не міг не скористатися посмішкою долі. Викрав речі і швиденько збув за безцінь односельцю. Втім, навіть не міг передбачити, що долі може набриднути посміхатися.

Ксенія Крикунова
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Хочеш жити - віддай картоплю!

27.05.2010

Інформацію про те, що по вул. Горького в м.Бровари орудують хулігани, працівники державної служби охорони отримали від оперативного чергового по райвідділу. До місця пригоди дісталися за лічені хвилини. Поблизу торгових рядів з овочами знаходилося двоє молодиків напідпитку, які за словами торговців вимагали в них продукцію. Вгамувати своїми силами чолов’яг ніяк не вдавалося. Віддавати огірки із капустою теж не хотілося. Напруга зростала. Коли ж на адресу незговірливих продавців пролунали перші погрози, згадали і про міліцію. Прапорщики міліції Анатолій Рубанка, В’ячеслав Лук’яненко та міліціонер-водій Віктор Приліпко, стаж служби яких у міліції добігає 20 років, швидко знайшли заспокійливі аргументи для любителів овочів і доставили до міськвідділу. Хуліганами виявилися двоє заробітчан із Чернігівської та Донецької областей, які залишилися просто неба, з вини роботодавців. Ні роботи, ні грошей, дійшли до жебрацтва. Та якщо зазвичай, люди допомагали, цього разу відмовили. От і вдалися до примусових дій, від безвихіддя, як пояснили самі.

Ксенія Крикунова
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





У боротьбі з наркоманією

26.05.2010

Щотижневі хроніки кримінальних подій реєструють повідомлення про незаконний обіг наркотиків. Вилучають дурман – зілля у різних категорій осіб. Та значний відсоток громадян, які знаходяться під впливом наркотиків – це молодь. Сьогодні на наркообліку тільки у Бориспільському районі перебуває понад 145 осіб. Однак тенденція до посилення протидії цьому лиху досить стійка. Правоохоронці вилучають наркотичні речовини в осіб, які їх вживають кожного тижня та все ж таки намагаються більше уваги приділяти саме тим, хто розповсюджує зілля. Адже доки існують джерела постачання, обов»язково знайдуться бажаючі придбати наркотики. Так, співробітниками сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків в ході проведення спеціального оперативного заходу було виявлено 29 – річного бориспільця, який намагався збути особливо небезпечний наркотичний засіб - опій ацетильований, який він зберігав у медичному шприцу. Згодом за місцем проживання молодика правоохоронці виявили також і медичну пляшку з тією ж темно – коричневою наркотичною речовиною в кількості 15 мл. Чоловік пояснив, що це екстракт опію, який він зберігав з метою збуту. Такі справи для нього не нові, адже інколи молодик і сам «бавився» наркозіллям. Наразі збувач перебуває в слідчому ізоляторі, а співробітниками міліції щодо нього порушено кримінальну справу.
З «ширкою» на збут було затримано і 22 – річного мешканця району. Він, не працюючий чоловік, таким чином вирішив підзаробити. Та його плани перервали правоохоронці. «Від початку року співробітниками відділення боротьби з незаконним обігом наркотиків та іншими службами було виявлено вже більше, ніж 47 фактів незаконного обігу наркотиків. Порушено 16 кримінальних справ, з них більш, ніж 8 направлено до суду. Є справи, як за незаконне зберігання наркотиків, так і за їх збут та незаконний обіг прекурсорів. Серед найпоширеніших наркотичних речовин – ацетильований опій, марихуана, кокаїн та похідні від них наркотичні засоби», - розповідає начальник Бориспільського МВ Олександр Борисович Хілюк.
Але одні правоохоронці це суспільне зло не здолають. Потрібна допомога населення та державних організацій. Лише коли ми будемо пильними та уважними, чуйними та турботливими, відповідальними та діяльними, менше буде тих, хто скуповує або продає наркозілля, зриває листя коноплі та краде голівки маку, у підвалах та під»їздах наших будинків перестануть збиратися наркозалежні, а вулиці та подвір»я не ряснітимуть використаними шприцами.


ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині колишній спортсмен забив до смерті рідного брата

20.05.2010

В селі Богданівка Броварського району, що на Київщині, сталася кривава сімейна драма, яка закінчилася смертю одного з братів-пенсіонерів. 70-річний колишній спортсмен, який, не дивлячись на вік, виглядає набагато молодше, руками і ногами до смерті забив свого меншого брата. Коли ж усвідомив, що накоїв, – викликав швидку і міліцію.
Все відбувалося наступним чином. Після доброї вечері під чарку, вони лягли відпочивати. Наступного дня збиралися піти працювати на дачній ділянці (старший брат і приїхав з Українки Обухівського району для того, щоб допомогти по господарству). Трагедія сталася близько другої години ночі. За словами затриманого, він якраз відкрив очі, коли молодший на 5 років брат стояв над його ліжком і намагався накинутися. Навіщо йому це було потрібно, чоловік не уявляє. У відповідь на це колишній атлет відкинув родича на підлогу та побив. Кілька сильних ударів прийшлися потерпілому по голові. За словами лікарів, це ймовірно і стало причиною смерті пенсіонера.
Наразі 70-річний підозрюваний знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання Броварського МВ. Проти нього місцеві правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею 115 Кримінального кодексу України «Умисне вбивство». Пенсіонеру загрожує до 15 років позбавлення волі.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міліціонери Київщини знайшли дівчинку, яку вже «поховала» ворожка

19.05.2010

Працівники кримінальної міліції у справах дітей Київщини знайшли 13-річну Аріну з Києво-Святошинського району, яка після шкільної екскурсії до столичного парку Феофанія додому не повернулась. Батьки вже навіть зневірилися в тому, що донька жива. До пошуків вони підключили приватних детективів та навіть ходили до ворожки. Остання сказала, що дівчинка мертва, а її тіло знаходиться в кар’єрі.
Відшукали пропажу працівники міліції за три доби на одній із станцій київського метрополітену. Шестикласниця навіть не хотіла зізнаватися, що вона і є та сама Аріна. Якою була причина того, що дитина не поспішає до своєї благополучної родини спочатку було незрозуміло. Як з’ясувалося, дівчинка під час екскурсії загубила мобільний телефон і дуже переживала, як про це сказати батькам. За словами ж матері, донька вже двічі губила апарати, проте ніхто її за це не сварив. Залишається лише здогадуватися, що телефон – це лише привід, ймовірною причиною втечі була ревність до маленької дитинки, яка нещодавно з’явилася у її мами та вітчима.
Під час триденної прогулянки Аріна познайомилася з хлопцем та дівчиною без постійного місця проживання, особи яких наразі встановлюються. Парочка вмовила дівчинку продати її золоті сережки, що і було зроблено. На отримані гроші жили. Ночували у покинутому на узбіччі автомобілі. При спілкуванні із знайденою дитиною склалося враження, що вона від таких пригод навіть отримувала задоволення. Лише після профілактичної бесіди з працівниками міліції школярка відчула провину перед своїми батьками.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині спроба пограбувати банк не вдалася

19.05.2010

Коли серед ночі на пульт державної служби охорони в смт. Рокитне Київської області надійшов сигнал «тривога», черговому стало зрозуміло, що хтось посягнув на відділення ощадбанку. Міліцейський наряд разом із службовою собакою Дарою прибув на об’єкт вже за дві хвилини. Біля приміщення правоохоронці побачили розбиту вітрину тамбурного входу. Двері в банк були непошкоджені і зачинені. Службовий пес зреагував одразу – за банкоматом заховався чоловік. Ним виявився 33-річний місцевий житель. Затриманий ледве говорив, і від нього добряче несло спиртним. Пояснюючи свої дії наступного дня, каже, що був п’яний і переплутав банк із баром, а грабувати - у нього на меті не було.
Наразі перевіряються всі обставини та причини даної події. За словами рокитнянських правоохоронців, щонайменше затриманому доведеться сплатити чималий штраф за адмінкодексом та відшкодувати збитки банку.
До речі, з метою забезпечення громадського порядку під час відпрацювання населених пунктів з початку року міліцейські пси «допомогли» затримати 40 порушників. Брати участь у розкритті злочинів на Київщині собакам доводиться регулярно. З початку року у складі слідчо-оперативних груп спільно з працівниками карного розшуку чотирилапі міліціонери здійснили 650 виїздів на місця пригод. Застосування розшукових собак сприяло розкриттю більш ніж півтисячі злочинів.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Київщині за наказом «голосу зверху» сектант вбив пенсіонерку-грішницю

18.05.2010

В селі Вільна Згурівського району, що на Київщині, 40-річний представник однієї з релігійних течій за наказом «голосу зверху» до смерті покарав пенсіонерку за гріхи, тіло бідолашної придав землі, а Біблію, яку вони разом читали напередодні спалив.
74-річна жінка за станом здоров’я вже давно не виходила за межі своєї садиби. Саме на це звернула увагу правоохоронців її донька, яка зі столиці приїжджала допомагати по хазяйству. Того дня дочка побачила, що будинок зачинений. Коли зайшла всередину, нічого особливого не помітила – все лежало на своїх місцях. Здивована відсутністю матері, жінка оббігала всіх сусідів, проте стареньку так і не знайшла.
Практично тиждень міліціонери працювали над розкриттям цього злочину. За кілька днів в поле зору правоохоронців потрапив житель сусіднього села, який міг бути причетний до зникнення пенсіонерки. Чоловік був останній, хто бачив жінку. Як з’ясувалося в ході слідства, напередодні він приніс жінці березовий сік, потім вони разом читали Біблію, а згодом жінка, яка, до речі, також була прихильницею тієї самої релігійної течії, що і гість, почала сумніватися, що «ця віра» правильна. На таку заяву старенької, чоловік закрив вуха долонями, присів на підлогу та почав молитися. За словами затриманого, саме в цей час він почув «голос зверху», який і наказав вбити грішницю. Скільки разів гість вдарив її металевим прутом по голові, він не пам’ятає. Каже, доки «голос» не наказав зупинитися.
Щоб знищити сліди злочину, нелюдь зізнається, що хотів підпалити свою жертву, та голос наказав придати покійну землі. Не довго думаючи, чоловік загорнув тіло в ковдру, зв’язав кабелем подовжувача, погрузив на велосипед та відвіз до саду, де і закопав потерпілу. Гроші та мобільний телефон, які випали з кишені пенсіонерки він підібрав. Гривні, правда, спалив, бо вони «з рук грішниці», а от телефон та велосипед, на якому перевозив труп – продав місцевим жителям. Сліди крові та свої відбитки в будинку він також знищив. Наразі правоохоронці чекають на висновки судово-психіатричної експертизи, проте дії підозрюваного стосовно приховування слідів злочину самі собою говорять про те, що людина діяла свідомо.
Згурівські міліціонери порушили проти затриманого кримінальну справу за ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України. Якщо чоловіка визнають психічно здоровим, йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Приватизація на Київщині збиткувала державу на 9,5 мільйонів гривень

14.05.2010

На Київщині з початку року працівники УДСБЕЗ порушили кримінальні справи по фактам завдання державі збитків на суму близько 9,5 мільйонів гривень. Предмет злочинних посягань – 154 га землі сільськогосподарського призначення. Загалом в сфері приватизації протягом останніх чотирьох місяців виявлено близько 30 злочинів, половина з яких – тяжкі та особливо тяжкі.
Так відносно службових осіб управління земельних ресурсів Макарівського району за матеріалами працівників міліції природоохоронна прокуратура Київської області порушила кримінальну справу. Зловживаючи службовим становищем, посадовці здійснили службове підроблення та видали довідки разом із висновками про відведення земельних ділянок у власність 29 громадянам. Цим самим нанесли збитків державі на суму близько півтора мільйона гривень. Таким чином отримали ділянки дев’ятеро громадян і на території Васильківського району.
Ще один розповсюджений спосіб обійти закон викорінюють на території передстоличної місцевості. За фактами зловживання службовим становищем порушуються кримінальні справи відносно службовців фермерських господарств, які умисно надають для реєстрації державному реєстратору нові редакції статутів, згідно яких до складу членів господарств незаконно включені сторонні особи. В подальшому, на підставі редакції «виправлених» статутів люди, оминаючи закон, отримують паї.
Також на Київщині з початку року працівники управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю викрили 7 фактів хабарництва відносно посадових осіб: у п’яти випадках хабар перевищує 10 тисяч гривень, з них 2 – понад 100 тисяч гривень та 1 – більше 2 млн. гривень.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Обережно! За «погане» слово жінка ладна відправити чоловіка на той світ

12.05.2010

В Яготинському районі, що на Київщині, 29-річна дівчина кухонним ножем заподіяла поранення своєму співмешканцю. За словами лікарів, лише міліметри віддалили молодого хлопця від неминучої смерті.
Схопити небезпечний предмет зі столу громадянську дружину змусили образливі слова 20-річного чоловіка, з яким разом вони мешкали вже близько трьох років. Нікому затримана не дозволяла так принизливо говорити про себе, як про жінку легкої поведінки. Нічна лайка з домішками нещодавно розпитого з друзями спиртного призвели до непередбачуваного. Про те, що в будинку щось сталося, сусіди зрозуміли одразу – страшенний крик жінки, а потім швидка допомога і міліція.
Наразі потерпілий знаходиться в місцевій лікарні, його стан стабілізувався. Натомість, темпераментна співмешканка перебуває в ізоляторі тимчасового тримання місцевого райвідділу. Правоохоронці вирішують питання про порушення проти неї кримінальної справи за ч.1 ст. 121 Кримінального кодексу України – умисне тяжке тілесне ушкодження. Покарання, передбачене законодавством за скоєний злочин, - до восьми років позбавлення волі.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





І ОДИН В ПОЛІ ВОЇН? АБО ЧИ МОЖЕ ДІЛЬНИЧНИЙ ІНСПЕКТОР МІЛІЦІЇ ПРОТИСТОЯТИ ЗЛОЧИННОСТІ?

11.05.2010

Для багатьох людей дільничний уособлює у собі усю міліцію. Саме тому так багато сподівань покладають на нього звертаючись по допомогу. Та виявляється не завжди він взмозі їх виправдати. Купа нарікань, лавина невдоволення – чому міліція така бездіяльна, така байдужа? Доводилося дільничному чути й не таке. І не тільки від простих людей, а й від влади, від власного ж керівництва... Не впустить можливості жоден бажаючий.
Спробуємо заглибитися у проблему і таки розібратися, що ж саме заважає дільничному добре працювати, аби усім було добре? На це риторичне питання ми спробували знайти відповідь спілкуючись із заступником начальника Броварського міськвідділу внутрішніх справ майором міліції Русланом Хартановичем, який курує роботу блоку дільничних інспекторів міліції та території Броварів та Броварського району.
УСЕ НОВЕ ДОБРЕ ЗАБУТЕ СТАРЕ?
Знищення міліції як такової розпочалося на початку 90-х, коли з метою оптимізації роботи розпочалося скорочення штатів, на тлі якого начебто була підвищена заробітня платня. Насправді ж, поступово, крок за кроком міліція почала втрачати найдосвідченіших працівників, які вже мали трудовий стаж за льготним обчисленням. А „збільшення” зарплати потягло призупинення дії льгот для працівників міліції, яке триває й донині. До-речі, не таких вже й значних льгот, а саме - видачу продовольчого пайка (мука, масло, цукор, консерви), 50% оплату комунальних послуг, безкоштовний проїзд міським транспортом та раз на рік залізничним. Втім, для для рядового міліціонера із заробітком (одним із найнижчих у світі), який зараз складає у середньому півтори тисячі гривень, і ці льготи, були відчутним підспір”ям. Служба була передбачуваною, сім”я нагодована. Дільничний тримався роботи. Його знали в обличчя та більшістю поважали. У підтриманні авторитету стражу порядку був зацікавлений і сільський голова. Зазвичай вишукував можливості забезпечити житлом та транспортом на території, аби зробити дільничного частинкою того суспільства, про добробут якого піклуюється сам. Ці часи викликають ностальгію у багатьох.
Чому ж зараз не рідкість побачити дільничного, який майже на коліні приймає заяву від потерпілого? Про власне житло не може й бути мова, коли навіть службовим кабінетом не забезпечений та й міліціцейській кітель купує за свої... Із перевтомою на обличчі та безвихіддю у очах обходить пішки піднаглядну територію. А це подекуди і три, і чотири села..., інколи більше. Нині навантаження на дільничного броварщини перевищує норму у три рази. Відсутність бажаючих працювати за таких умов зрозуміла, як і стрімка плинність вже працюючих кадрів.
Чотири молоді працівники, які пройшли повну підготовку, відмовилися від посад наприкінці стажування, коли на практиці зрозуміли, які на них очікують навантаження...
Дивлячись на отакого дільничного, заявник мимохіть відчуває що він звернувся по захист до того, хто й сам його потребує... Як не крути, а зустрічають по одежці...
Парадоксально, але усе це не секрет і ми не відкрили Америку. Втім, гучні гасла, що лунають з трибун спільних нарад дільничних та міських(сільських та селищних Рад) – як вода крізь пісок. Та віз й донині там...
Нині тягар економічних проблем відволікає від цієї насущної проблеми, як відродження міліції з руїн. Особливо інституту дільничних. Ланки, яка не тільки профілактує а й відіграє безпосередню роль у розкритті злочинів.
Хто може надати розшуковцю інформацію про скажімо Василя, чи Петра, які на селі схильні до крадіжок, пияцтва та аморального способу життя? Хто збере якісну доказову базу для слідства про підозрюваних у тому чи іншому злочині? Хто у першу чергу може захистити від сімейного дебошира та насильника? Відповідь єдина - дільничний інспектор. Віктор Остапчук, який пропрацював на посаді понад 10 років (!) на одній дільниці успішно розкриває злочини за обмаллю інформації. Впізнає своїх „підопічних” за одним тільки натяком. Коли розшуковці серед прикмет злочинця назвали тільки його призьвісько, старший дільничний Остапчук безпомилково назвав його справжнє ім”я..
Чому ж ми продовжуємо котитися у прірву та втрачати останки колись квітучої правоохоронної системи? Зрозуміло, комусь було вигідно її вкрай послабити. Адже сильна, незалежна міліція може ненароком стати на заваді криміналітету. „Краще” тримати її напівголодну, залежну та слабку, аби й голови не підіймала. Чому ж розуміючи усе це ми обурюємося, коли дізнаємося про факти отримання українськими правоохоронцями хабарів? Напевно що норвежський поліцай би з”їхав зглузду, якби міркував про лівий заробіток, коли його держава забезпечує йому щомісячне утримання у понад 10 тисяч доларів. Гаразд, це Європа. Візьмемо Африку. У Намібії робота поліцейського оплачується у понад 3 тисячі доларів. На додаток ще й повний пакет соціального захисту. Про заробітну платню українського правоохоронця соромно й казати знаходячись серед міжнародної спільноти поліцейських.
Отже, чи так багато необхідно для того аби механізм нормальної роботи дільничного нашої держави зрушив з місця та запрацював?
З деяких прикладів Руслана Аркадійовича зрозуміло, що навіть у реаліях сьогодення, кроки до кращого можливо робити.
Так, на території Шевченківської сільської ради вже віришено питання про виділення житла для дільничного. Голова Плосківської сільської ради стикнувшись із небувалим безладдям на селі, вирішив це питання рішуче. Звернувся про виділення на село двох працьовитих дільничних. А потім надійно закріпив їх на території, надавши у тимчасове користування житло. Протягом наступних 5-10 років, воно перейде у їхню приватну власність. Cемиполки, Княжичі і Заворичі пішли тим самим шляхом. Великодимирська селищна рада та Пухівська сільська рада надали дільничним по земельній ділянці. Ці позитивні зрушення мають прискорюватися. Добрі перпективи привернуть увагу молоді до цієї професії, яка насправді дарує її володарям величезний життєвий і професійний досвід. Ця професія має стати привабливою, аби заповнити вакансії і логічно розподілити існуюче навантаження. На додаток – кришу над головою, робочий стіл і зв”язок. Усе інше зробить терпіння, працьовитість та самовідданість слов”янської натури нашого люду, який звик до перевантажень та надзвичайних умов. Адже не працює з під палки, а робить навіть більше від можливого. Саме це щоденно доводить колектив у 39 працівників ДІМ Броварської міліції, які не дивлячись ні на що, намагаються гідно обслуговувати наш броварський край.

Ксенія Крикунова
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Керівництво міліції Київщини привітало ветеранів зі святом Перемоги

07.05.2010

Напередодні Дня Перемоги начальник ГУМВС України в Київській області генерал-майор Костянтин Сапко привітав ветеранів Великої Вітчизняної війни з їхнім святом і віддячив їм за подвиги.
На жаль, з кожним роком все менше залишається серед нас тих героїв, котрі, не шкодуючи ні здоров’я, ані життя, захищали Батьківщину під час найстрашнішої та найжорстокішої війни в світовій історії.
Так, за словами Костянтина Васильовича, серед працівників обласної міліції в живих лишилося 97 безпосередніх учасників бойових дій. 27 з них – працівники Головного Управління. Всі ці люди несли службу в різних частинах та на різних фронтах. Серед них – льотчики, танкісти, піхотинці й партизани. Після перемоги над фашистськими загарбниками вони розпочали війну зі злочинністю, як працівники ОВС.
Спогади й досвід ветеранів є надзвичайно важливими для наступних поколінь, адже дають можливість не допустити подібної трагедії у майбутньому і зберегти гордість за наших бійців.
Напередодні дев’ятого травня ветерани Великої Вітчизняної отримали нагороди від МВС, обласної ради та спілки атестованих працівників міліції. А одному з героїв присвоїли звання підполковника.
Після урочистої частини почесні гості відправилися за святковий стіл, де мали можливість пом’янути загиблих співвітчизників і згадати свої бойові дні.
Обласна міліція, у свою чергу, пообіцяла ветеранам допомогу й піклування…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міліція Київщини сприяла встановленню і похованню бійця червоної армії

06.05.2010

Сьогодні, шостого травня, у селі Новосілки Макарівського району пройшло поховання останків Білоруського воїна Червоної армії.
У квітні 2009 року працівники Макарівського відділу міліції проводили оперативно-розшукові заходи по розшуку вбитого чоловіка. Підозрюваний у злочині вказав на кілька місць поховання.
Розпочавши «розкопки» поблизу села Новосілки, правоохоронці знайшли людські кістки, що знаходилися на глибині близько 25-ти сантиметрів під землею. На місце викликали слідчо-оперативну групу, яка провела документування й виїмку останків. За словами першого заступника ГУМВС України в Київській області Анатолія Кислого, на рівні грудної клітини скелета знаходився солдатський медальйон, а поруч – іржаві гільзи від вогнепальної зброї.
Коли ж останки направили на експертизу, виявилося, що вони належать червоноармійцю Гончару Івану Марковичу 1919 року народження, уродженцю Республіки Білорусь.
З’ясувавши це, міліціонери звернулися за допомогою до Всеукраїнської громадської організації «Закінчимо війну». Її представники провели перевірку архівних документів, а також вказали на той факт, що подібними медальйонами солдати користувалися лише у 1941 році. Саме тоді поблизу села Новосілки проходили бойові дії.
З метою встановлення родичів і подальшого поховання солдата на Батьківщині керівництво ГУМВС України в Київській області через консульство направило запити до Білоруської Республіки. Та, на жаль, єдиний рідний – син названої сестри загиблого – відмовився займатися церемонією.
Тоді обласна міліція взяла на себе клопотання про підзахоронення останків загиблого до братської могили. Завдяки сприянню Новосільської сільської ради, Гончар І.М. був похований з усіма військовими почестями. Символічним є те, що захоронення відбулося напередодні 65-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Пом’янути співвітчизника приїхав радник посольства Республіки Білорусь в Україні Юрій Слука. Він віддячив українцям за шанобливе ставлення до його земляка і згадав, що немало українських воїнів поховані на території Білорусі.

Участь у заході прийняв також голова Всеукраїнської організації «Закінчимо війну» Юрій Зубко. Він наголосив, що нашим батькам і дідам вдалося відвоювати Батьківщину у фашистів, та все ж вони не змогли закінчити війну. Адже, за переконаннями організації, кінець страшному лихові буде покладений лише тоді, коли кожен воїн буде похований з відповідними почестями.
Юрій Григорович також повідомив, що у 2009 році лише на території Київської області було проведено сім подібних захоронень. Серед присутніх були й учні місцевої школи.
На честь Гончара І.М. прозвучав військовий салют і панахида шести священників різних релігійних конфесій. Ця подія ще раз нагадала українцям про те, що ми мусимо шанувати пам'ять кожної людини, котра поклала своє життя заради наступних поколінь вільної держави…

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





«Свої» злочинці - найнебезпечніші

06.05.2010

7 мішків комбікорму мало не позбувся Калитянський агрокомбінат, що на Броварщині. Під час спроби його викрадення були затримані працівники цього ж підприємства.
Старший інспектор сектору Державної служби охорони Броварської міліції В’ячеслав Глудік, який контролює роботу працівників відомчої охорони комбінату, розповів, що протягом двох останніх місяців він неодноразово помічав зникнення комбікорму. Та виявити крадіїв дотепер не вдавалося, адже територія агрофірми величезна. Втім, надію не втрачав, та ще ретельніше пильнував майно. Аж поки наочно не зіткнувся із крадіями. Під час чергового обходу території, близько 19.00 години, В’ячеслав Максимович звернув увагу на відчинені ворота агрокомбінату. Це видалося дивним. Робочий день працівників комбінату завершується о 17.00. Наблизившись, побачив… знайомі обличчя. Двоє чолов’яг, працівників агрофірми, завантажували свій ВАЗ мішками із комбікормом. Представник державної служби охорони зорієнтувався миттєво та спромігся затримати одразу обох нероб, які спробували утекти. Перекрив виїзд їхнього автомобілю своїм і спочатку затримав водія, а іншого упіймав поміж машин автогосподарства.
Згодом, згідно інструкції, повідомив про подію до відповідних служб. Викрадене було вилучено. Розпочато перевірку.
Протягом свого існування агрокомбінат зазнавав чимало зазіхань на власне майно. Втім, це вже й не перше вдале затримання, яке провів старший лейтенант міліції В’ячеслав Глудік. 5 років тому йому вдалося затримати чотирьох мешканців Калити та Заворичів (також колишніх працівників агрофірми), які намагалися вивезти з підприємства 18 (!) поросят. Півроку тому – припинити злочинну діяльність водія агрофірми, який намагався привласнити 300 кг комбікорму та маляра, який спокусився на 28 мішків комбікорму відповідно.
Калитянський агрокомбінат вже понад 10 років користується послугами ДСО. Адже, як виявляється охороняти майно від «своїх» треба ще дужче аніж від чужих.

Ксенія Крикунова
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Під час першотравневих свят міліція Київщини гідно забезпечила порядок

05.05.2010

Під час першотравневих вихідних, коли громадяни відпочивали від трудових буднів і смажили шашлики, правоохоронці Київщини несли варту у посиленому режимі. Адже, не секрет, що українці полюбляють відзначити свято випивкою, а, як наслідок, буянити на вулицях рідних міст та селищ. Тож, міліціонери робили все можливе для забезпечення спокою громадян і, варто зазначити, гідно впоралися з цією місією…
Так, першого травня у 56-ти населених пунктах Київської області відбулися 74 урочистих заходи; в них брали участь понад п’ять тисяч чоловік. Не дивлячись на подібну масовість, з приємністю відмічаємо, що жодних правопорушень під час публічних святкувань не сталося.
Серед дачників і любителів природи теж не знайшлося тих, кого варто було б направити до райвідділу за негідну поведінку. Навіть зловмисники незвично притихли й скоїли у ці дні ледь не на половину менше злочинів, ніж зазвичай це трапляється у будні…
Не дивлячись на приємні показники, дехто від криміналу все ж не втримався…
Так, з першого по п’яте травня на Київщині сталося 645 злочинів та резонансних подій. З них 13 грабежів, 139 крадіжок державного та приватного майна, 18 випадків, пов’язаних з наркотиками та 28 хуліганств.
Як не прикро, та не обійшлося й без тяжких злочинів – двох вбивств у Баришівському та Тетіївському районах. Підозрюваних затримано, проти них порушено кримінальні справи.
Два тяжких тілесних ушкодження сталися першого травня в Ірпінському та Яготинському районах. Причиною такої агресії послужила велика кількість горілки. На щастя, жоден з двох випадків не виявився смертельним, а винуватців було заарештовано. Вони понесуть покарання з усією суворістю закону.

Любов Задорожна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera