facebook  ДДСО

 
Новини
28-10-2010 15:55 | Переглядів: 327

Безвісти зниклий солдат повернувся додому

На День Незалежності на Окунівському плацу були знайдені залишки без вісти зниклого 1941 року героя, старшого лейтенанта Червоної Армії Старожинського Петра Григоровича. Днями загиблого бійця доправили додому та з усіма військовими почестями перезаховали до могили на території села Термахівка Іванківського району Київської області.

У роки війни на Київщині точилися запеклі бої. Бійці Червоної Армії тримали оборону Києва. Під час оборонної операції на Окунівському плацу загинуло близько 700544 чоловік. Більшість із них вважалися зниклими без вісти.

У серпні 2010-го Всеукраїнською громадською організацією «Закінчимо війну» на місці бойових дій проводилися розкопки. На День Незалежності України у просівшому лісовому грунті були знайдені скелетовані залишки невідомого бійця Червоної Армії. Зазвичай, шукають зниклих солдатів за допомогою металошукачів. Це значно прискорює результати пошуку. Втім, у безіменній могилі цього бійця не було взагалі ніякого металу. Тому цю знахідку, за збігом обставин, у особливий, святковий день, організатори розкопок вважають дивом. Крім того, спеціалістам пощастило знайти і особистий опізнавальний знак солдата – спеціальну капсулу, у якій міститься папірець з особистими даними про бійця. Нерідко такі капсули були саморобними. Адже, на відміну від німецьких солдат, у радянських не було ані жетонів, ані медальйонів. З невідомих причин їх відмінили 1942 року. 

Пролежавши довгі роки у землі, під впливом клімату і часу папірець із даними може взагалі не прочитатися. Втім цього разу, фахівцям вдалося прочитали ім’я та прізвище бійця, дані про місце служби.

Управлінням карного розшуку ГУМВС України в Київській області була проведена перевірка, в ході якої особа загиблого була встановлена. Ним виявився прадід заступника начальника Відділу зони ЧАЕС ГУ майора міліції Янути Василя Леонідовича, громадянин Старожинський Петро Григорович 1904 року народження. Майбутній герой народився у селі Термахівка Іванківського району Київської області. До нині родичі вважали Петра Григоровича зниклим без вісти. Родина навіть довгий час отримувала пенсію за загиблого солдата. Новина про знахідку залишків рідної людини виявилася для сім’ї дуже радісною і несподіваною, особливо для рідної сестри загиблого, Кушнеренко Галини Григорівни. Як з’ясувалося, під час війни родичам не повідомили про місце і обставини загибелі Петра Григоровича. За неофіційною інформацією його вважали загиблим під Воронежем, а виявилося, що боєць Червоної Армії загинув тримаючи оборону Києва.

21 жовтня 2010 року було прийнято рішення передати рідним і поховати останки червоноармійця Старожинського Петра Григоровича на території рідного села Термахівка з усіма військовим почестями. Що і було урочисто зроблено. На перепоховання зібралася вся родина, військові, журналісти та односельчани. Так, ще один без вісти зниклий солдат через роки і відголосся війни повернувся додому. 

Марія Синельникова, ВЗГ ГУМВС України в Київській області

 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera