facebook  ДДСО

 
Новини
05-11-2010 15:00 | Переглядів: 293

«Домушник» не пройде!

Щоб обчистити квартиру до нитки, «домушнику» достатньо… 15 хвилин. Що ж дозволяє їм спустошувати наші оселі та яких заходів бажано вжити, щоб уникнути цього?

«Небезпечні» місця вашої оселі

Години-пік крадіжок – з 10-ї до 17-ї. Перш ніж визначитися з об’єктом, злодії подзвонюють квартири. І хоча за статистикою наявність омофонів скорочує вірогідність несанкціонованого доступу, з іншого боку, спрощує процедуру «пробивання» - «домушник» напевно визначає, чи є хтось у квартирі. Двояке призначення мають і грати на вікнах: захищаючи квартиру першого поверху, вони часом сприяють проникненню на другий.

Що стосується дверей або замків, то від «професіоналів» застрахуватися вкрай складно. Умілець «розкорковує» так звані бронедвері навіть з допомогою… авторучки. Турецькі замки, які рясно продаються на ринках, взагалі для них – насмішка. Хитромудрими замками визнаються такі, у яких стрижень ключа достатньо довгий і має велику кількість різноманітних борозенок на ньому. Блага, якими нині так прогнуть оточити себе люди, нерідко стають приманкою для злодія. Пластикові вікна, супутникові антени і кондиціонери насамперед впадають у вічі шукачеві легкої наживи. Підводить господарів і їхня зайва балакучість. Тому не варто сповіщати весь двір про купівлю дорогої побутової техніки або виграш у лотерею значної суми.

Потрапляючи в квартиру, «домушник» за лічені хвилини встигає «перелопатити» значну частину майна. Насамперед – полиці з постільною білизною, книги, шухляди, дитячі м’які іграшки, зливні бачки, простір під ванною, настінні килими та картини, за якими господарі ховають сейфи тощо.
Перше, що робить крадій, потрапляючи до оселі – вивчає достаток сім’ї, звертаючи увагу на вміст холодильника, зубну пасту, туалетний папір. Буває і так, що забравшись до квартири, злодій іде, нічого не взявши. Це можна назвати «помилкою у виборі об’єкта».

Якщо все ж обікрали

Основною перешкодою для розкриття квартирних крадіжок є відсутність речових доказів – знайти відбитки пальців на місці злочину практично неможливо. І досі робота в рукавичках лишається найнадійнішим методом приховування слідів. У цьому випадку допомогти правоохоронцям могли б камери прихованого відео спостереження, встановлені у квартирі, але, на жаль, вони – рідкість.

Ще одна перепона – відсутність свідків. Не скрізь у під’їздах є консьєржі та двірники, орієнтовані звертати увагу на підозрілих осіб. Та й самим мешканцям не варто бути байдужими, запримітивши незнайомців у під’їзді…

Існує і деяка латентність цього виду злочину. Люди, відбувшись невеликими втратами, часом не звертаються в міліцію, вважаючи, що це морока, або й взагалі марна справа. Та все ж таки, заявляти про такі пригоди неодмінно треба, адже пасивність породжує безкарність.

Зазвичай у постраждалих, які втратили своє добро, виникає запитання, чи відшкодують їм збитки? Якщо злодій спійманий по гарячих слідах, і не встиг збути крадене, то так. В іншому випадку – навряд, адже державних програм захисту постраждалих від злочинців у нашій державі поки що, на жаль, немає.

Легше попередити…

Однією з найоптимальніших умов збереження власного майна є встановлення сигналізації, на спрацювання якої протягом трьох хвилин прибувають групи захоплення Державної служби охорони. Плата за встановлення необхідного обладнання обійдеться у межах 2-3 тисяч гривень (залежно від площі приміщень і виду технічного пристрою), щомісячна абонплата – 120 гривень. Комусь здасться недешево, проте надійно.

Ксенія Крикунова, ВЗГ ГУМВС в Київській області
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera