facebook  ДДСО

 
Новини
12-01-2011 11:27 | Переглядів: 303

Зброя у випадкових руках – фактор підвищеної небезпеки

 На Київщині в селі Черевки Згурівського району 49-літній місцевий мешканець здійснив постріл із мисливської рушниці в результаті чого поранив 38-річного жителя міста Києва. Потерпілий отримав ушкодження м’яких тканин лівої гомілки та був доставлений до Згурівської центральної районної лікарні. Після допиту свідків події з’ясувалося, що поранений чоловік проходячи неподалік почув крик про допомогу, а підійшовши ближче побачив бійку: двоє молодих дівчат лежали на землі долі лиць, а юнака, що знаходився поруч жорстоко били. Чоловік втрутився і у відповідь отримав кулю.

Нападника затримали наступного дня вдома. У скоєному він зізнався не одразу, під час затримання чинив опір. У ході слідства з’ясувалося, що рушницю з якої здійснювалися постріли господар не зареєстрував. Після скоєння злочину затриманий заховав зброю у безлюдному провулку, неподалік покинутого будинку, у якому ніхто не проживав. Правоохоронці вилучили гладкодульну рушницю ИЖ-17, калібру 16 мм. Де придбав зброю, зі слів затриманого він не пам’ятає. Втім, до кримінальної відповідальності чоловік притягається не вперше. Півтора роки тому його уже затримували за хуліганство, тоді зломисник отримав умовний термін. Цього ж разу затриманому загрожує від 3 до 7 років ув’язнення за ч.4 ст.296 КК України.

Аналогічний злочин скоїв 39-річний чоловік у Сквирі. До чергової частини Сквирівсього РВ надійшло повідомлення від 24-літнього громадянина, жителя села Червоне Глухівського району, що неподалік автостанції невідомва особа нанесла вогнепальне поранення одному з місцевих мешканців. Після виїзду на місце події слідчо-оперативної групи було встановлено, що потерпілий отримав проникаюче вогнепальне поранення правої ноги. Як стало відомо, двоє чоловіків посвариися після сумісного розпивання алкогольних напоїв. Між ними раптово спалахнула взаємна неприязнь, що і стало причиною палкої суперечки. Врезультаті нападник зробив два постріли, один у повітря, а другий у потерпілого з обрізу мисливської гладкодульної двухствольної рушниці. Рушниця, як з’ясувалося, зареєстрована не була. Пораненого доправили до Сквирівської центральної районної лікарні. З місця події працівники міліції вилучили обріз гладкодульної мисливської двухствольної рушниці ТОЗ-БМ 16 калібру з двома стріляними гільзами всередині та нестріляний патрон 16 калібру.

Міра запобіжного заходу нападнику наразі не обиралася у зв’язку з тим, що учасник події, громадянин, який викликав міліцію, з метою припинення протиправних дій зломисника кинув порожньою пляшкою йому в обличчя, внаслідок чого останній отримав тілесні ушкодження у вигляді ЗЧМТ та різаних ран обличчя, був доставлений до Сквирівської центральної районної лікарні і госпіталізований. Згідно ст.296 ч.4 КК України зломисника затримано, його подальшу долю вирішуватиме суд. 

Керівництво МВС України вкрай стурбоване зростаючою кількістю вилученої вогнепальної зброї та намаганням використати її у злочинних цілях. Про це заявив директор Департаменту зв’язків з громадськістю МВС України Дмитро Андреєв. Лише за грудень минулого року та перші десять днів січня працівниками органів внутрішніх справ затримано 382 правопорушники, у яких вилучено 2 кулемети, 9 пістолетів-кулеметів, 5 автоматів, 1 карабін, 21 гвинтівка, 35 пістолетів, 42 обрізи мисливських рушниць, 123 одиниці саморобної вогнепальної зброї, 20 гранат, 8 кг вибухівки, 19 електродетонаторів та 8 932 набої.

Як повідомив Дмитро Андреєв, з метою попередження надзвичайних події, пов’язаних з використанням зброї, керівництвом МВС перед працівниками міліції поставлено завдання: провести оперативно-профілактичні заходи по вилученню з незаконного обігу зброї та перевірити всіх легальних власників зброї на дотримання умов її зберігання та використання.

Особливу увагу, як наголосив Дмитро Андреєв, правоохоронці звертатимуть на тих осіб, які схильні до скоєння злочинів, зловживають спиртними напоями, наркотичними засобами та порушують громадський порядок. У разі виявлення таких громадян, у них вилучатиметься зброя, а дозволи на зберігання анулюватимуться згідно з законодавством.

 Марія Синельникова, ВЗГ ГУМВС України в Київській області



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera