facebook  ДДСО

 
Новини
19-04-2011 16:11 | Переглядів: 143

Обережно чергові шахраї!

Останнім часом одним із найпоширенішим із злочинів є шахрайство, і Київщина не є виключенням, адже до столиці та її найближчих районів приїздять шукачі легкої наживи, і, як не прикро, завжди її знаходять.

Шахрайство, це - заволодіння чужим майном, або придбання права на майно шляхом обману, чи зловживання довірою. (стаття 190 Кримінального Кодексу України). Покарання за даний вид злочину, залежно від обставин і ступеня важкості спричинених наслідків, передбачає позбавлення волі максимум - до 12 років, з конфіскацією майна. Проте, у більшості випадків порушники закону відбуваються штрафом у сумі 850 гривень, коли їх затримують за скоєння легких, з точки зору закону, протиправних дій. Можливо саме таким, лояльним ставленням з боку держави, пояснюється існування цього ганебного явища в нашому суспільстві.

Тема шахрайства не нова. Вона часто обговорюється в засобах масової інформації, але на жаль, це рідко впливає на свідомість громадян. Більшість людей, коли чує повчальну історію, дивується довірливості інших, і аж ніяк не уявляє себе на їхньому місті, та все ж таки інколи залишаються ошуканими. Особливо вразливими стають люди похилого віку, які переймаються не лише за своє здоров’я, а й за здоров’я та матеріальний стан своїх дітей.

А розпочинається все за досить примітивною схемою. Після початку розмови, особливо це стосується людей ромської національності, громадян переконують в необхідності погадати. Потім карти “кажуть”, що в цьому домі “пороблено”, і для протидії необхідні, як правило яйця і обов’язково гроші. Називається мінімальна символічна сума, віддаючи яку, людина мимоволі виказує місце зберігання коштів, котре при найпершій нагоді спустошує рука кримінальних елементів. Далі бідолашним, які не знають, що їх вже “обчистили”, наказують не розповідати нікому про своїх гостей до наступного дня. І стільки ж забороняється брати до рук гроші. Слухняно виконуючи настанови, жертви шахраїв розуміють що сталося, лише через вказану добу. І шукати зловмисника після цього, те саме, що ловити вітер в полі. Як це скажімо сталося із 90-річною пенсіонеркою з міста Бориспіль.

Коли до будинку бабусі завітали невідомі люди, старенька навіть не була задоволена, адже було з ким за цілий день перекинутися словом. Непроханим гостям настрій господині, звичайно, був на руку. Тож і взялися їй розповідати про всяку нісенітницю, а затим не поспішаючи перейшли на свою улюблену тему «порчі». Щоб якось зарадити своїм дітям та їх родинам старенькій не шкода було нічого, тож не роздумуючи кинулася до потаємного місця де переховувала складену на чорний день пенсію. Яким чином жінка віддала все своє збереження, а це 60 тисяч гривен, не пам’ятає, але за те що шахраї взяли у неї гроші, вона ще й подякувала, а коли через годину зрозуміла що накоїла, то за гостями і слід захолов. Наразі Бориспільськими правоохоронцями вживаються заходи щодо розшуку зловмисників, адже це не перший випадок не лише у районі, а і в інших регіонах.

Існує безліч способів і методів шахрайства. Нещодавно правоохоронними органами Київщини було затримано дві групи шахраїв, які на території області шахрайським шляхом оббирали людей похилого віку. Та нероб, які бажають поживитися за чужий рахунок вистачає, тож хочеться черговий раз застерегти наших громадян бути обачними, і не піддаватися сумнівним спокусам і не дозволяти себе ошуковувати.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera