facebook  ДДСО

 
Новини
16-01-2012 13:29 | Переглядів: 712

Бійці спецпідрозділу «Беркут» відзначають професійне свято


16 січня співробітники полку міліції особливого призначення «Беркут» відзначають 20 років з дня створення легендарного підрозділу. Ще за радянських часів 5 грудня 1988 року в системі МВС УРСР була віддана вказівка про організацію загонів міліції особливого призначення. На той період вони були сформовані лише у Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові та Одесі. Після розпаду СРСР у 1992 році реорганізувавши «Омонон» на його базі створили спецпідрозділ «Беркут».

З початку і до кінця 90-х років у створенні такого професійного полку міліції швидкого реагування виникла гостра необхідність. Злочинність стрімко зростала, нахабніла і кріпла. У той нелегкий період часто траплялися випадки, коли кращі кадри офіцерів у пошуках заробітку поповнювали ряди зловмисників. Потрібний був підрозділ, який міг би протистояти організованим злочинним угрупуванням професіоналів. 

Полковник міліції у відставці Микола Яковенко пригадує як створювався батальйон міліції швидкого реагування «Беркут». По всьому Радянському Союзу починалися націоналістичні заворушення. Мирні люди гинули під автоматами злочинців. Потрапляли під кулі та палкий людський осуд і правоохоронці. Через складну неспокійну ситуацію у державі та підвищену криміногенну обстановку їхній авторитет серед населення значно слабшав. Зловмисники зневажали людей у формі та вважали за честь нанести ніщивний удар по репутації співробітників органів внутрішніх справ, поранення або вбивство міліціонера розцінювалося як сильний і навіть героїчний вчинок.

Зі слів Миколи Володимировича як новачкам, так досвідченим працівникам міліції доводилося змінювати свої психологічні та моральні принципи. Щодня виходячи на роботу, вони ризикували своїм здоров’ям і життям. Під час заворушень на вулицях або виїзду в так звані «гарячі точки» нерідко доводилося приймати складні рішення і взявши на себе відповідальність стріляти першим у людину навпроти, доки не вистрілили в тебе або твого товариша. Тоді для командира батальйону або підрозділу найважливішим було життя кожного свого бійця. Тож фахівців, які б могли вистояти і захиститися у будь-яких умовах наполегливо вчили і перевиховували. У підрозділі швидкого реагування та спеціального призначення повинні були працювати найкращі співробітники органів внутрішніх справ: фізично сильні, витривалі, досконало володіючи прийомами рукопашного бою, самозахисту та зброєю. Для підтримання таких якостей і навиків потрібна була постійна практика та щоденні тренування.

 

Керівництво не жалкувало для своїх кадрів ані коштів ані облаштування. Зброю і набої завжди видавали у необхідній кількості для кожного співробітника, як для тренувань, так і для виїздів. Поступово довіра людей до співробітників міліції повернулася. Втім завоювати її знову бійцям «Беркута» було нелегко, виїжджаючи на найскладніші та найнебезпечніші завдання, допомагаючи затримати і знешкодити найжорстокіших злочинців і розкрити найрезонансніші злочини вони постійно доводили свій професіоналізм, вправність, злагодженість та свою незамінність.

Зі слів нинішнього командира полку міліції особливого призначення «Беркут», полковника міліції Павла Трясуна, за 20 років існування спецпідрозділу його співробітникам довелося багато пережити: злети і падіння, тернистий шлях професійного зростання та досвіду. Втім і тепер робота беркутівців тяжка і відповідальна. Щоправда, якщо раніше приймаючи на роботу до загону швидкого реагування майбутнього працівника, превагою для командира була фізична підготовка та витривалість бійця, то для сучасних співробітників полку особливого призначення вкрай важлива психологічна стійкість та сильна особистість, розповідає Павло Ростиславович. Адже забезпечуючи охорону громадського порядку під час масових заходів або знешкоджуючи небезпечних злочинців доводиться миттєво приймати рішення, а на помилку права немає. Так само немає права і на недопрацювання. У більшості випадків від дій та реакції беркутівців залежить безпека і життя людей, особливо під час громадських мітингів, акцій протесту, політичних або спортивних заходів, протидії тероризму або під час проведення спецоперацій.  

Командир полку пригадує спецоперацію 2001-го року по затриманню відомого злочинного угрупування, яке вирізнялося особливою жорстокістю. Тоді у Тетіївському районі було знайдено чотири трупа. З’ясувалося, що на рахунку зловмисників понад 12 жертв. На їхнє знешкодження відправили дві групи правоохоронців. Співробітники «Беркута» спрацювали злагоджено і оперативно. Всіх учасників злочинної групи та їхнього ватажка швидко затримали. Злочинці отримали довічне ув’язнення. Серію страшних холоднокровних убивств вдалося припинити. 

У день професійного свята співробітників полку міліції особливого призначення привітали члени колегії ГУМВС. Вони побажали бійцям та їхнім сім’ям міцного здоров’я, сил, наснаги, любові та благополуччя. Багато приємних привітань, теплих слів і спогадів прозвучало від ветеранів спецпідрозділу та колишнього керівництва. З нагоди 20-ї річниці кращих беркутівців було заохочено правами начальника Головного управління.

Марія Синельникова, ВЗГ ГУМВС України в Київській області
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera