facebook  ДДСО

 
Новини
10-05-2012 18:14 | Переглядів: 143

Органи обласного самоврядування разом із правоохоронцями встановили пам’ятник полковому комісару, безвісти зниклому піч час Великої Вітчизняної війни

До дня Перемоги керівництво Управління СБУ, Міністерства внутрішніх справ України, ветерани Великої Вітчизняної Війни та органів внутрішніх справ, представники Баришівської райдержадміністрації, жителі сіл Паришків і Червоноармійське, учні та вчителі місцевої школи вшанували пам'ять полеглих під час бойових дій солдатів.

Урочистий мітинг пройшов поруч з місцем захоронення полкового комісара Івана Васильовича Ніколаєва, якого сімдесят років поспіль вважали зниклим безвісти під час Великої Вітчизняної війни. Нещодавно прізвище воїна-правоохоронця, учасника оборони Києва повернули з небуття пошуковці правоохоронці. 

Членами групи у державному архіві Служби безпеки України були знайдені свідчення колишнього співробітника центрального апарату НКВС УРСР П.О Петрова, який у вересні 1941 року був бійцем зведеного полку наркомату внутрішніх справ.
Згідно зі спогадами воїна, 24 вересня 1941 року відбувся бій об’єднаного загону підрозділів 301-ї стрілецької дивізії та зведеного полку НКВС. Після тяжких боїв у оточенні фашистських військ на берегах річки Трубіж у загоні з 2000 залишилося усього 300 чоловік. Але, не зважаючи на виснаженість та нестачу набоїв, вони атакували ворожий заслон, який перекривав їм вихід з оточенням. Це сталося у селі Червоноармійське Баришівського району Київщини.

«В атаку нас повів поранений комісар 301-ї дивізії Ніколаєв…»,-такий запис зі слів П.О Петрова знайшли пошуковці на сторінках архівної справи. «Не зважаючи на упертий опір фашистів, нам вдалося знищити чимало ворожих піхотинців і захопити багато трофеїв… Комісар Ніколаєв дістав ще одне тяжке поранення. Його поклали на плащ-намет… Увечері 24 вересня комісар Ніколаєв помер і був похований тут же в лісі.»

Свідком цього бою стала і мешканка Червоноармійського Зінаїда Іваненко. Будучи у той час підлітком, жінка добре запам’ятала страшні вересневі події 1941 року. Саме вона вказала пошуковцям на окреме поховання невідомого радянського командира, розташоване на узліссі села та братську могилу понад 200 червоноармійців, полеглих у бою з фашистами.
На місці поховання полкового комісара за сприяння органів місцевого самоврядування встановили пам’ятник. Величезний список воїнів, які зникли безвісти на фронтах Великої Вітчизняної війни, зменшився ще на одне прізвище.

Наразі правоохоронці намагаються встановити родичів героя.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області

 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera