facebook  ДДСО

 
Новини
25-12-2012 16:43 | Переглядів: 180

За браконьєрську порубку та продаж новорічних красунь-ялинок - адміністративна та кримінальна відповідальність

Не можна навіть уявити новорічне свято без красуні-ялинки. Нині, є багатий вибір штучних ялинок, та все ж, громадяни віддають перевагу лісній красуні. Вже за 10-15 днів до Нового року у всіх районах міста з’являються міні-ринки по продажу ялинок, та от не всі продавці здійснюють свою діяльність законно. Але першими порушують закон ті, хто займається незаконною вирубкою.
 

Аби запобігти порушенню природоохоронного законодавства при заготівлі новорічних ялинок в передноворічний період 2013 року, правоохоронними службами розроблено комплекс заходів з охорони хвойних насаджень від незаконних порубів.

Щоб прикрасити свою оселю новорічною красунею, не варто поспішати в ліс з сокирою і самовільно вирубувати ялинку. Порушники природоохоронного законодавства відповідатимуть за всією строгістю Закону.

Для охорони зелених насаджень від незаконних порубів в усіх держлісгоспах організовані рейдові бригади із працівників державної лісової охорони, екологічної безпеки та міліції. Визначені рейдові маршрути.

В період передноворічної кампанії у лісових масивах здійснюватиметься постійне чергування працівників лісової охорони, правоохоронних органів та державної екологічної інспекції, які будуть здійснювати перевірку законності придбання та перевезення новорічних ялинок на автомобільних дорогах.  

За незаконне придбання новорічної ялинки порушнику доведеться відшкодувати збиток, завданий державі. Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід тягне за собою накладення штрафу. Якщо дані правопорушення скоєні особою віком до вісімнадцяти років, яка не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП).

Також передбачена відповідальність за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання, що згідно ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої, рішення будуть прийматись відповідними місцевими судами.

Щоб завадити незаконній порубці дерев, були запровадженні нововведення, а саме, маркування ялинок, що зводить до мінімуму незаконну вирубку хвойних насаджень у передноворічний період. 

Вже другий рік кожна сосна чи ялинка маркується пластиковими бирками зі штрих-кодом. Тож, якщо на базарі, чи десь в іншому місці продажу ви бачите, що електронна чип відсутній, то це означає, що вона незаконно зрубана.

По штрих-коду, будь-якому покупцеві можна дізнатися про те, де ця ялинка виросла, у якому лісгоспі, якого вона походження, коли була зрубана. Варто лише набрати цифри, які на ній зазначені – і всі відомості про новорічну красуню стануть відомі, так як, в Інтернеті є відкрита база даних.

Для тих, хто все ж вирішив збагатитися незаконним промислом, повідомляємо, що за нелегальну заготівлю і продаж новорічних ялинок, слідує покарання, передбачене ст. 246 КК України «Незаконна порубка лісу». Дана стаття визначає покарання у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого. То ж, готуючись до Нового року, подбайте, щоб ніщо не затьмарило вашого свята!


Тетяна Гадомська, спеціаліст по взаємодії з громадськістю Білоцерківського МВ
(з обслуговування м. Біла Церква та Білоцерківського району)


 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera