facebook  ДДСО

 
Новини
29-01-2013 14:34 | Переглядів: 109

Як не стати жертвою грабіжника

Останнім часом у місті Біла Церква Київської області збільшилась кількість майнових злочинів, скоєних в громадських місцях. В більшості випадків предметом злочинних посягань є сумки, барсетки, мобільні телефони.Так, 26 січня 2013 року о 22.30 біля приміщення органної та камерної музики по вулиці Замковій невідома особа здійснила грабіж 48-річної жінки штовхнувши її в спину, в сумочці знаходився мобільник та гроші.

Відповідальність за вчинення пограбувань передбачена статтею 186 Кримінального кодексу України. Грабіж – це відкрите викрадення чужого майна. Відкритим визнається викрадення, що здійснюється у присутності власника, а також здійснюється у присутності інших осіб, які розуміють протиправний характер дій винного, а він, у свою чергу, усвідомлює цю обставину. Такими особами можуть бути особи, у власності, володінні чи під охороною яких знаходиться майно, на яке здійснюється посягання, очевидці. Типовим проявом грабежу є так званий "ривок”, коли грабіжник, несподівано для потерпілого чи інших осіб, захоплює майно (вихоплює із рук сумку, телефон, зриває з голови шапку тощо).

Найчастіше зловмисники під час скоєння грабежів користуються наступною схемою: обирають жертву, далі під приводом здійснення негайного телефонного дзвінка або взагалі залякавши, відбирають телефон у потерпілого, або вибравши момент підбігають до обраної жертви та вихвачують сумку, в якій, як правило, є гаманець з грошима, мобілка, ключі від квартири, документи тощо.

Щоб не стати жертвою зловмисників радимо:

- у першу чергу обмежте спілкування з незнайомими чи малознайомими людьми.

- на запрошення пройти з ними у віддалені місця (парк, під’їзд, гараж та ін.) слід відмовитися;

- на спробу незнайомця відвести Вас у бік від інших, слід привернути до себе увагу перехожих, можна привітатися з ними та попросити їх про допомогу.

- на прохання невідомого дозволити подивитися ваш мобільний телефон, необхідно йому відмовити і сховати телефон у внутрішню кишеню;

- не слід демонструвати цінні речі та гроші в присутності невідомих Вам людей;

Якщо вже такий випадок стався і Ви стали жертвою грабіжника негайно звернутися до міліції або зателефонувати за номером 102. Зателефонувати можливо з будь-якого таксофону на вулиці або з мобільного - дзвінок в міліцію безкоштовний.
Потрібно спробувати запам’ятати особу зловмисника, його зовнішній вигляд, зокрема одяг, можливо особливі прикмети (татуювання, шрами, особливості мови), де саме стався злочин, о котрій годині та у якому напрямку він зник. Під час розмови по телефону з міліціонером необхідно спокійно повідомити свої повні анкетні дані (прізвище, ім’я та по батькові, адресу проживання), коли, де та з яких обставин стався злочин, інформацію про злодія.
Будьте уважними, дотримуючись наших порад і Ви уникнете неприємних несподіванок та втрати цінних речей.

Білоцерківський МВ ГУМВС України в Київській області
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera