facebook  ДДСО

 
Новини
11-02-2013 15:27 | Переглядів: 221

Правоохоронці Білоцерківського міськвідділу міліції склали іспит на знання нового КПК

20 листопада набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України, яким законодавство запроваджує змагальну модель кримінального провадження європейського типу. Новий Кодекс суттєво спрощує процедуру вступу у провадження захисника: відтепер для цього не потрібно окреме рішення про його допуск до захисту людини. Запроваджена також повна заборона доступу до матеріалів, що містять адвокатську таємницю. Серед найбільш кардинальних змін у КПК є запровадження суду присяжних і домашнього арешту. Крім того тепер мають застосуватися послуги виключно професійних адвокатів на суді. За новим КПК також скасовується додаткове слідство і з'являється можливість досягнення домовленості з прокурором.

Правоохоронці на протязі двох з половиною місяців працюють та приймають рішення згідно нового КПК.  За словами начальника слідчого відділу Білоцерківського МВ (з обслуговування міста Біла Церква та Білоцерківського району) підполковника міліції Олександра Климовського «новий УПК практично змінив процедуру доказу – з моменту скоєння злочину, уповноважена особа, яка проводила затримання (наприклад, працівники патрульної служби або карного розшуку), зобов’язані встановити особу затриманого і негайно повідомити про факт затримання родичів і центр безоплатної правової допомоги. Ці дії проводяться незалежно від того, чи хоче затриманий щоб у нього був адвокат чи ні. Центр зобов’язаний на протязі півгодини направити адвоката (незалежно від часу доби). По прибуттю адвоката, затриманий має право на вибір: прийняти його допомогу або ні. Такого раніше не було. Ця норма фактично виключає проведення будь-яких неправомірних дій по відношенню до затриманого, так як, до прибуття адвоката уповноважена особа (наприклад: слідчий) немає права спілкуватися із затриманим. Якщо ця норма запрацює в повну силу, то в цьому випадку і буде головний плюс від введення нового кримінально-процесуального Кодексу.

В новому КПК є багато змін та нововведень, тому правоохоронцям необхідно було час для їх вивчення та отримання практичних навичок. Саме з цих питань, керівництвом Головного Управління МВС України в Київській області проводиться тестування співробітників міськрайвідділів міліції області.

Днями куратором Білоцерківського МВ, заступником начальника управління карного розшуку ГУМВС України в Київській області підполковником міліції Русланом Пинягою було проведено перевірку знань співробітників всіх відділів і служб нового КПК. 

Результати тестування будуть згодом та найкращий тест для правоохоронця це повсякденна служба, вміння використовувати свої знання у щоденній роботі.

Тетяна Гадомська, спеціаліст сектору по взаємодії з громадськістю Білоцерківського МВ (з обслуговування міста Біла Церква та Білоцерківського району)

 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera