facebook  ДДСО

 
Новини
10-04-2013 09:43 | Переглядів: 120

На Київщині інтернет-шахрай отримав покарання у вигляді трьох років позбавлення волі

Непрацюючий 43-річний мешканець села Малютянка, що на Київщині, маючи у своєму багажі диплом радіотехніка, розгорнув у себе вдома злочинну діяльність. Не багато зусиль та часу знадобилось чоловіку, аби використавши інтернет-провайдери, підключитися до всесвітньої мережі.

Виявивши на одному з сайтів зображення електронних книг, за допомогою комп’ютерної техніки змінював їх програмне забезпечення. Після чого зареєструвався під вигаданим псевдонімом на інтернет-сайті «Aukro.ua», який дає можливість користувачам самостійно здійснювати продаж різних речей. В якості лотів виставляв електронні зображення обкладинок планшетів і видавав за повноцінні. Розуміючи, що у нього є тільки фотозображення електронних книг, і жодної з них він не має в наявності, виставляв їх на продаж, вказуючи при цьому, що ціна товару буде визначатись за домовленістю. На власній сторінці інтернет-аукціону вказав адресу електронної пошти, номер карткового рахунку одного з банків України та номери мобільних операторів.

Далі схема була проста: користувачі сайту, не підозрюючи, що будуть ошукані, звертались на електронну адресу шахрая про продаж електронних книг та компакт-дисків до них. У листі-відповіді їм повідомлялось про те, що товар буде доставлений кур’єром після сплати вказаної суми на банківський рахунок. Зловмисник здобутими грошима розпоряджався на власний розсуд. Проте, дружина та дочка про такі заробітки навіть не здогадувались.

Надання таких «інтернет-послуг» продовжувалась упродовж двох місяців. Як тільки почали надходити скарги до правоохоронних органів від потерпілих громадян, до справи взялися фахівці і злочинна діяльність була припинена. В результаті успішно проведених оперативно-розшукових заходів працівники Управління боротьби з кіберзлочинністю ГУМВС України в Київській області спільно з оперативниками Києво-Святошинського районного відділу встановили особу шахрая, якого притягнуто до кримінальної відповідальності.

Під час проведення досудового розслідування винуватець повністю відшкодував завдані матеріальні збитки, сума яких становить майже 13 тисяч гривень. Місцевий суд, врахувавши позитивну характеристику та щире розкаяння, виніс вирок підсудному за ч.3 ст.190 (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки) Кримінального кодексу України і засудив до 3-х років позбавлення волі з іспитовим строком випробування - 2 роки.

Віталія Грохольська, помічник начальника Києво-Святошинського РВ по зв’язкам з громадськістю та ЗМІ
 



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera