на головну
НА КИЇВЩИНІ ЗНЕШКОДЖУЮТЬ НАРКОЛАБОРАТОРІЇ, ВИКРИВАЮТЬ ХАБАРНИКІВ Й "ТІНЬОВІ" ОБОРУДКИ КРИМІНАЛУ

21.11.2003 року

20 листопада у ГУ МВС України в Київській області пройшов брифінг по результатам оперативно-профілактичного відпрацювання регіону, яке проходило в період з 4 по 6 листопада п.р. та по протидії незаконному обігу наркотиків. Головував на заході начальник міліцейського Главку регіону генерал-майор Анатолій Волощук.

Присутнім довели, що під час проведення відпрацювання правоохоронці зареєстрували 374 злочини, з яких розкрито 352, з них понад третини - тяжкі й особливо тяжкі (139) - у т.ч. убивство, 2 розбої та 13 грабежів. 305 злочинів розкрито по "гарячих" слідах. Середньодобові показники діяльності міліції області в ході цих заходів виявилися в 4-5 разів вищими, ніж у звичайному режимі. Так, завдяки посиленим заходам по охороні правопорядку на вулицях та інших громадських місцях, вдалося виявити та припинити 2300 адміністративних правопорушень. Щодобово у відпрацюванні задіювалося близько 800 співробітників міліції Київщини.
По результатам сих рейдів та реалізацій оперативних напрацювань, слідством порушено 248 кримінальних справ, встановлено 272 підозрюваних у вчиненні злочинів, з яких 32 особи заарештовано та 75 затримано. До того, правоохоронці встановили 20 кримінальників, які намагалися уникнути відповідальності за вчинені злодіяння та переховувалися від слідства й суду. У ході проведених обшуків (у т.ч. у членів злочинних груп) вилучено 3 одиниці вогнепальної та 2 холодної зброї, 53 боєприпаси. Також вони завітали й до майже 1700 власників вогнепальної зброї; у 114 з них за порушення правил зберігання її вилучили, а 138 громадян притягнули до адміністративної відповідальності.
Станом на 1 листопада на обліках лікарів-наркологів в області перебуває 2224 споживача наркотиків, у т.ч. 67 неповнолітніх, та 1212 особи у віці до 29 років. У 2003 році підрозділами БНОН ГУ були проведені оперативно-профілактичні заходи по протидії незаконному оберту наркотиків. Найрезультативнішими виявилися операції "Генофонд", "Батискаф" та "Мак-2003". Всього виявлено 1756 фактів незаконного обігу наркотичних засобів (2002 р. - 2141), що на 18% менше, ніж за 10 місяців минулого року. Затримано 1689 осіб, причетних до наркобізнесу, у т.ч. 49 раніше судимих. З незаконного обігу вилучено понад 923 кг наркотичних засобів - майже 740 кг макової соломи, 182 кг маріхуани й коноплі, 1,39 кг екстракту опію та 834 л прекурсорів. По виявленим фактам порушено 1491 кримінальну справу, у т.ч. по фактам збуту - 402, притоноутримування - 97, 73 незаконних посіви маку. Викрито 10 нарколабораторій. Всього знешкоджено 57 злочинних груп, причетних до незаконного оберту наркотиків. Особлива увага працівниками БНОН приділяється документуванню злочинної діяльності осіб циганської національності, яких в області проживає 1328 чоловік, з яких офіційно працює лише 54. З початку року задокументовано 50 злочинів, які скоїли цигани.


Журналістам також продемонстрували різноманіття наркотичних засобів, які вживають наркомани, обладнання та складові речовини, які використовуються наркоділками у своїх кримінальних оборудках. Завдяки діяльності міліції наркобарони втрачають величезні надприбутки. Так, стакан макової соломки в області на "чорному" ринку коштує від 25 до 35 гривень, 1 мл ацетильованого опію - 10-25 гривень, грам коноплі - 10-20 гривень, грам героїну - 550-650 гривень, грам синтетичного наркотику метадону коштує від 600 до 700 гривень. До речі, метадон - препарат спеціально розроблений у США для лікування наркозалежних, утім останні пристосувалися до його вживання у якості "кайфу". Причому, потім до нього виявляється майже невиліковна пристрасть.
На заході також був присутній із своїми підопічними Ілля Кравцов - директор благодійної організації "Наріжний камінь" та Центру реабілітації нарко і алкозалежних та раніше судимих осіб, якому 25 листопада виповнюється 5 років з дня заснування. За ці роки тут реабілітацію пройшли 1800 чоловіків та 200 жінок із всієї України. Але подібних центрів у нас ще замало й діяльність подібних закладів необхідно всіляко підтримувати, адже по неофіційній інформації в Україні проживає близько мільйона наркоманів у віці від 15 до 40 років. Помирає ж від передозувань, хвороб та інших, пов'язаних із вживанням "дурману" причин в нашій державі близько 120000 осіб. Примітно, що бажаючі змінити своє життя на краще навіть можуть зв'язатися з Центром засобами електронної пошти: e-mail: buchasila@ukr.net або зазирнути у скриньку www. rebl.narod.ru або просто зателефонувати (04497) 2-58-97, (044) 5443228, чи написати 08292 смт. Буча Київської області а/с 1047.
Анатолій Миколайович також заявив про викриття вельми резонансних злочинів у сфері економіки, по котрим нещодавно були порушені кримінальні справи. Найгучнішою з них є справа, яку зініціювало УДСБЕЗ Київської області по оперативним матеріалам відносно незаконної приватизації комунального майна в Б. Церкві. Одна з місцевих фірм незаконно реалізувала за безцінь власність територіальної громади міста (два літаки ІЛ-76 МД), яка була передана останній по постанові Кабміну, киргизькій компанії ООО "BOTIR-AVIA". При цьому ціна була свідомо занижена на суму понад 2204000 доларів США, а "торги" відбувались без відповідного конкурсу чи аукціону.
Буквально напередодні брифінгу працівники СБУ спільно із працівниками військової прокуратури Північного регіону України по інформації міліції Київщини затримали заступника командира 2-ї дивізії військ ППО, яка розташована у столичному передмісті (Васильків). Цей полковник очолював житлову комісію й підозрюється у тому, що брав хабарі від колег офіцерів за сприяння у позитивному вирішенні квартирних проблем. Поки що розглядаються факти хабарів у розмірі 1500$ та 1200$


Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області





Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera