на головну
"Збірна України" Чорнобильських "партизанів"

30.01.2004 року

Під час відпрацювання міста Прип'яті співробітники відділу зони ЧАЕС спільно з працівниками окремої роти міліції затримали групу громадян, які незаконно проникли на територію міста, і зібрали 250 кілограмів брухту кольорових металів, з метою вивезення його за межі зони.

Підполковник міліції Юрій Тарасенко, начальник відділу міліції зони Чорнобильської атомної електростанції підкреслює: більша кількість злочинів, що пов'язані з викраденням радіоактивного брухту, здійснюється, як правило, мешканцями Поліського та Іванківського районів, які шляхом перетину кордону проникають в зону на відстань понад 5 км . Чому не далі? А все пов'язано з тим, що метал необхідно виносити в руках, а це - повірте, робота не з легких, навіть якщо викрадено 20-30 кг. В даному випадку, вперше затримується група, яка являє собою "збірну мешканців регіонів України" - Вінницької, Кіровоградської, Житомирської, Херсонської та Київської областей.
Нині всі п'ятеро непрацюючих громадян, серед яких одна жінка, тимчасово проживають в одному із селищ Житомирської області. Що звело цих людей в одному місці правоохоронці з'ясовують, однак можна передбачити, що поєднувала їх лише одна ціль - скоїти злочин.
Як правило, у зону відчуження випадкові люди не потрапляють, а пробираються лише ті, що раніш мешкали в 30-км. зоні, або ті, що працювали на ліквідації аварії, і які знають розташування об'єктів, безперешкодні шляхи проникнення і захоронення металу.
Роль екскурсовода, в цій операції виконував Олександр, уродженець Поліського району, якому вже за сорок, а нині житель міста Херсона.

Щоб не блукати по лісних засніжених стежках, команда "металістів" відправилася зі станції Радча в район міста Прип'ять по залізничній колії. Дорога виявилася не близькою: понад 70 кілометрів, із-за погодних умов, довелося долати майже півтори доби.
Слід відмітити, що даний пункт призначення був вибраний не випадково, групі було відомо, що у Прип'яті металобрухту вдосталь. От тільки чи знали вони, що саме цей район є "скарбницею" самого більшого радіоактивного забруднення?
Метал, який там знаходиться, ніхто на даний час не чіпає, тому, що він занадто забруднений, а сучасна технологія по очищенню брухту призначена для незначного забруднення, тож навіть тим фірмам, що займаються очищенням і збутом, він не потрібний.

Нержавіючі труби, сталь, деталі двигунів, які "збірна команда" збирала, складали у вагончик. У затриманих правоохоронці вилучили 250 кг. брухту, який у 21 раз перевищує встановлені норми. Але хто може гарантувати, що це весь "скарб" який вони намагалися вивезти, і чи не приховали вони ще не одну сотню кілограмів.
Наразі проводиться перевірка, збираються матеріали, які будуть передані у слідство порушується кримінальна справа, встановлюються шляхи транспортування брухту до Радчі.
Але правоохонців турбує не лише вивезення "фонячого" металу, а те, що заради сотні другої гривен отриманих за брухт люди порушують закон і наражають себе на небезпеку. Адже особисті речі вилучені у затриманих перевищують допустиму норму у 27 разів, а це, так би мовити, носити при собі маленьку атомну станцію, яка в першу чергу шкодила їх здоров'ю і здоров'ю оточуючих.

Галина Присяжна
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera