на головну
ПРО ТЕ, ЯК СПИРТ ВИВОДЯТЬ НА "ЧИСТУ ВОДУ"

09.02.2004 року

…За дорученням керівництва держави й МВС України, у країні проходить спеціальна операція по боротьбі з тіньовим обертом спирту й алкогольних виробів. Практичний етап "антиалкогольної зачистки" почався 19 січня. Заходи здійснюються широкомасштабні, із залученням не лише оперативних, але й практично всіх міліцейських служб. Але ведучою в цьому сенсі, безсумнівно, залишається служба по боротьбі з економічними злочинами. Уже є деякі істотні результати проведення "зачистки" і на Київщині. Про попередні підсумки нам повідав начальник УДСБЕЗ ГУ МВС України в Київській області полковник міліції Михайло Кузьменко.

БУТЛЕГЕРСЬКИЙ ФАЛЬСИФІКАТ ПОТРАПЛЯЄ В РОЗДРІБНУ МЕРЕЖУ

- Михайле Васильовичу, якщо Ви не проти, почнемо з цифрових ілюстрацій до "Фальсифікату"…
- В регіоні за цей час перевірено понад 2350 суб'єктів господарювання в сфері виробництва, перевезення й реалізації спирту та алкогольних напоїв. На сьогодні виявлено 316 порушень норм національного законодавства, що регламентує операції зі спиртом й виробами з нього. Правоохоронці, по підозрі у фальсифікації, вилучили з реалізації до встановлення якості й походження понад 232000 пляшок алкоголю на загальну суму близько 1661000 гривень. Ця продукція направлена на експертне дослідження. У більшості випадків нам уже надали результати такого тестування, які підтверджують: спиртне недоброякісне. Уявіть, здоров'ю скількох людей загрожувала небезпека! Всього вилучено товароматеріальних цінностей на суму майже 1800000 гривень.
Звичайно, ми раніше проводили подібні операції, але їхні результати виявлялися дещо скромніше нинішніх. Я давно працюю в цій службі, але стільки фальсифікату ми одночасно ще не вилучали. За матеріалами відпрацювання вже порушено 28 кримінальних справ. До того ж, виявлені чотири підпільних цехи по розливу підробленого алкоголю.
- Може, докладніше зупинимося на деяких деталях буття бутлегерського підпілля: де, хто і як умудряється "розводити" народонаселення на "лівому" спиртному?
- Незаконнонароджені міні-спиртзаводи влаштовувалися, звичайно, кримінальними бізнесменами в підвалах житлових будинків, гаражах, у закинутих садибах й навіть недіючих насосних станціях посеред полю! Про дотримання технології чи елементарних санітарних норм тут мови бути не може. От вам наочний приклад того, як відбувається процес виготовлення небезпечного для життя пійла. У брудному приміщенні кілька роботяг, нерідко "бомжуватого" вигляду, виливши в бочку спирт (не завжди питний), розбавляють його водою з крана, розмішуючи "продукт" яким-небудь іржавим черпаком. Потім ця "гримуча суміш" розливається в злегка вимиті пляшки, які вручну закочуються кришками й обклеюються етикетками, придбаними на ринку чи в робітників горілчаного заводу, які безсовісно їх поцупили на рідному підприємстві. Облагороджена акцизними марками (теж не завжди дійсними) й липовими документами, партія фальсифікату потрапляє у роздрібну мережу по налагодженим каналам збуту. Як не сумно, подібні вироби виявлялися оперативниками навіть у поважних столичних супермаркетах.
Примітно, що подібна діяльність загрожує навколишшю й іншими нещастями. Торік в одному із сіл К.-Святошинського району згорів приватний будинок. Причиною загоряння, як потім з'ясувалося, виявився... підпільний цех по виробництву близько 30 видів фальсифікованих алкогольних напоїв - у т.ч. й дуже дорогих. Незабаром міліція затримала й "заводчиків" - кількох студентів київських вузів, які вирішили заробити на здоров'ї співгромадян. Знявши в місцевої пенсіонерки хату, бутлегери улаштували там цілодобове виробництво, що вимірюється тисячами пляшок. Та у якийсь момент старі дроти не витримали навантаження й буквально "спалили" цю прибуткову лабораторію "студентів-алкохіміків".
У ЦЬОМУ БІЗНЕСІ НІЧОГО ОФІЦІЙНОГО НЕМАЄ

- Як відбувається процес облагороджування цих "винокурень" вихідною сировиною, поліграфією. Що роблять правоохоронці для викриття каналів постачань спирту й подальшого збуту сурогату споживачам, чи є приклади такої роботи?
- Для людей, які займаються підробкою алкогольних виробів, не складає великої праці придбати спирт. Як правило, усе це робиться неофіційно. Так само, як і поліграфічна продукція. У цьому бізнесі нічого офіційного немає.
Канали надходження спирту і поліграфії відслідковуються - це одне з найважливіших наших завдань. Це виявлення великих підпільних підприємств за прикладом Узинського дріжджового заводу, де незаконно виготовлявся спирт, й викриття всіляких кримінальних махінацій на легально функціонуючих виробництвах спирту. Не обходять мої колеги й різні оптові бази, де серед нормальної горілчаної продукції нерідко затісуються чималі партії фальсифікату. На одному з таких великих складів у передмісті Києва ми знайшли 20000 пляшок подібного "товару", що потрапив сюди, швидше за все, з надр підпільників.
Недоброякісне спиртне ми вилучали й на одній з оптових фірм Вишгородського району, яка здійснювала операції зі спиртним без дозволу відповідних інстанцій, не маючи договору оренди приміщень у їхнього власника - державної організації, що пригріла в себе "тіньовиків". По цьому факту попереду детальна перевірка.
Не менш серйозно ми стурбовані й проблемою підробок марок акцизного збору. Зараз у нашому провадженні знаходяться 4 кримінальні справи по незаконному виготовленню, використанню чи збуту марок. Цей вид злочинів ми фіксували в Б. Церкві, П.-Хмельницькому, Ставищах. Тобто у роздрібній торгівлі знаходиться на перший погляд презентабельний "високоградусний" товар. При більш близькому з ним знайомстві виявлялося, що акцизні марки не витримують ніякої критики на предмет своєї "непорочності". У деяких випадках ці ємності прикрашалися марками з однаковими номером й серією, що свідчило про явно "ксероксне" їх походження…
- Які ще цікаві факти на "алкогольну" тему виявлені Вашими колегами в столичній області?
- Скажу, що в ході операції "Фальсифікат" співробітниками УДСБЕЗ на одному з горілчаних заводів області, називати його ще рано, викрито примітну схему обдурювання питущої частини населення. Виявляється, що майже в кожну пляшку "вогненної" не доливалося 20-30 грам. Наскільки давно це неподобство відбувається і з чиєї вини "зіпсувалася" автоматика ще повинно довідатися слідство.
Крім того, у рамках операції встановлені факти хабарництва на рівні заступника мера одного з міст Київщини. Він для чесних бізнесменів штучно створював перешкоди, щоб потім за видачу ліцензій на право торгівлі алкогольними виробами здирати гроші. Також порушена кримінальна справа по посадовцю обласного рівня. Останній підозрюється в тім, що за певну винагороду видавав висновки на цистерни, у яких значилося, що ті, ніби-то, відповідають усім необхідним нормам для збереження спирту.
- Не могли б Ви дати прості рекомендації нашим читачам аби вони змогли розрізнити ще в магазині якісний товар від підробки?
- Охоче. По-перше, споживачу потрібно звертати увагу на етикетку. Якщо вона рівномірно наклеєна на пляшку специфічними горизонтальними смужками, які залишає після себе автомат, не ушкоджена, на ній немає слідів додаткового переклеювання, можна приступати до подальшого її дослідження. Помітьте, що сліди клею не повинні виступати за рамки етикетки більше 20 мм. Іноді торгова марка на етикетці не відповідає позначеному на кришці "брендові". Наприклад, на боках пляшки легко читається назва горілки "Пшенична", коли на закрутці неозброєне око знаходить атрибути "Мисливської". До речі, закрутка не повинна провертатися разом з контрольним кільцем, у фірмових виробах відкриття подібної пляшки обов'язково супроводжуються сухим тріском металевих ниток, що рвуться. Герметичність "тари" перевіряється шляхом її перехиляння на 5-10 секунд.
Наступний момент - у багатьох фальсифікованих виробах ледве не з самого початку на дні збирається осад у вигляді сторонніх домішок. Не в останню чергу потрібно звертати увагу й на ціну продукту. Якщо оптова ціна пляшки горілки складає 5.20 гривень й менше, а роздрібна менше 6.24 гривні, то ви перед собою бачите стовідсоткову підробку. Просто її собівартість не може бути нижчою, - якщо завод почне продавати горілку за такими цінами, він розориться!

ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області



Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera