на головну

Зона ЧАЕС

17.03.2004р.

Незабаром – чергова річниця страшної трагедії. Ми будемо вшановувати тих, хто першим став на захист України від мирного атому, який вирвався з пошкодженого реактору Чорнобильської атомної електростанції.

Минуло 18 років, а співробітники міліції продовжують охороняти громадський порядок в зоні радіоактивного забруднення. Тут діє відділ внутрішніх справ, в якому є всі підрозділи міліції, крім кримінальної міліції в справах неповнолітніх. Тут нечутно дитячих голосів.


Контрольно-пропускний пункт Дитятки - це кордон зони, далі за колючим дротом - зона радіоактивного забруднення. Найголовніше завдання співробітників міліції - запобігти незаконному поводженню з радіоактивними матеріалами. В кримінальному кодексі України існує стаття 265 „Незаконне поводження з радіоактивними матеріалами”, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до десяти років.

В останні роки зона стала місцем паломництва журналістів, іноземних туристів та тих, хто має бажання пополювати, порибалити, а іноді позбирати кольорові метали для вивозу за межі зони.

Розповідає підполковник Юрій Тарасенко - начальник відділу внутрішніх справ зони радіоактивного забруднення ГУМВС України в Київський області:

„ Правоохоронні органи забезпечують безпеку в зоні відчуження, здійснюють її систематичні відпрацювання. Однією з основних задач є нерозповсюдження радіоактивно забруднених предметів. З цим завданням ми справляємося. Так, протягом останніх двох місяців нами зареєстровано 18 злочинів – це, в основному, незаконне поводження з радіоактивно забрудненим металом. Останні випадки свідчать про те, що злочини продовжують скоюватися.


Так, в лютому було затримано двох жителів міста Славутич, які, працюючи у зоні відчуження, з охороняємого об’єкта Чорнобильська атомна електростанція викрали радіоактивно забруднений матеріал та намагалися вивезти його електропотягом, який курсує між атомною електростанцією та містом Славутич, через санпропускник „Семіходи”.


Слід відзначити, що злочини скоюються громадянами, які мешкають в Іванівському та Поліському районах. Так, першого числа було виявлено громадян Поліського району, які незаконно перебували у зоні відчуження і займалися браконьєрством. За допомогою петель вони вполювали лося, заготовили радіоактивне забруднене м’ясо, яке намагалися вивезти за межі зони. Під час попередньої перевірки було встановлено, що громадяни, які займалися незаконним полюванням, збором металобрухту, розкопали кабель, який тягнувся вздовж залізничної колії Чорнобильська АЕС - станція Янів, викрали його та надалі займалися збором металобрухту.”


Тільки за останні два місяці співробітниками міліції виявлено 18 злочинів, пов’язаних з незаконним поводженням з радіоактивними матеріалами. Інше лихо зони - це рибалки. Вони кажуть, що тут найрибніші місця. Для того, щоб потрапити до зони, багато зусиль не треба. Колючого дроту, який оточував раніше зону, майже немає. Мешканці Чернігівської області сплачують на Білоруському кордоні п’ять євро та цілий місяць мають нагоду перетинати територію цієї держави, щоб потрапити знов до України, минаючи пункт перетину кордону. Від кордону - 5-6 кілометрів до зони ЧАЕС. Вони ризикують життям, ловлячи рибу на кризі. А весною ризик зростає. Тільки у вихідні дні було затримано десятки нелегальних рибалок. Після оформлення адміністративних протоколів їх очікує вирок суду в вигляді штрафу.


Риба та знаряддя лову буде конфісковано.

Повз увагу правоохоронців не проходять транспортні магістралі зони - як з твердим покриттям, так і ґрунтові.

В останній час дуже багато чиновників та бізнесменів різного рівня обрали зону ЧАЕС місцем відпочинку. Всілякими шляхами вони отримували перепустки на вихідні дні. Але в ці дні адміністрація зони не працює і вирішувати питання неможливо. Майже у кожного з них з авто вилучалися рибальське знаряддя та риба. Однак тут телефонне право не діє. Разом з адміністрацією зони вирішили, що у вихідні дні відряджень в зону не буде. Жодні вантажі не вивозять та не ввозять в зону. Тепер у ці дні на автошляхах зони автомашин майже немає. Курсує тільки автотранспорт, який не має права виїзду за межі зони.

Олександр Наумов,
відеозйомки ЦГЗ ГУМВС України в Київський області


Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera