на головну

ЛИХОДІЇВ СКРУТЯТЬ ЯК У КІНО ДНД І ДСО.

05.04.2004р.

З настанням теплих днин усе більше міських жителів з'являється на дачах - хто з бригадою шабашників, щоб довести до пуття почате будівництво, хто з друзями вирішив шашликами натішитись, а хтось приїжджає просто поспілкуватися з природою, нехай навіть за допомогою лопат і грабель. Але ці візити не завжди наповнені емоційним набором повного релаксу. Іноді "фазенди" зустрічають хазяїнів у дуже жалюгідному вигляді - розтрощеними й розкраденими грабіжниками. Поки власники заміських будиночків ніжилися узимку в комфортних квартирах, лиходії активно потрошили квадратні метри міщанської гордості.

ХОЧЕТЬСЯ, ЩОБ НАШІ ДІТИ ХОДИЛИ ПО ВУЛИЦЯХ, НІКОГО НЕ БОЯЧИСЬ…

Звичайно, до кожного садового товариства міліціонера не приставиш, але шукати вихід з неприємної ситуації потрібно. Вірніше, навіть не шукати, винаходити щось нове, а обирати вже застосовувані на практиці варіанти. У будь-якому випадку вартість охоронних послуг набагато нижча утрат від одного разу скоєної крадіжки з ділянки. Дачникам можна чергувати по черзі чи найняти сторожа-пенсіонера. Але подібна непрофесійна охорона, у купі з хазяйською скнарістю, ні до чого гарного не приведе. Більш цікавий досвід загонів і груп по охороні дачних масивів. Наприклад, у селищі Глеваха Васильківського району Київщини вже кілька років діє подібне формування "Орлан". Колишній військовослужбовець зібрав міцних молодих хлопців, заручився допомогою місцевого міськвідділу міліції, голови дачних кооперативів придбали екіпірування, рації. Тепер тисячі дачників на них не нарадіються, виділяючи на "орланівців" сущі копійки, що, у підсумку, виливаються в непогану зарплату охоронцям.
- У Київській області зараз діє понад 790 добровільних формувань по охороні громадського порядку, у роботі яких задіяні майже 26000 членів, - розповідає начальник відділення по взаємодії з громадськістю УАСМ ГУ МВС України в Київській області майор міліції Юрій Прищепа. - За 2003 рік за допомогою добровільних помічників міліції в регіоні вдалося затримати понад 3130 правопорушників, а за два місяці ц.р. - уже 230. Ці ж люди взяли участь у проведенні 265 спільних з міліцією рейдів, підсобили в розкритті 2300 злочинів. Більшість таких формувань існує в сільській місцевості. Усього ж в області функціонує 363 пункти охорони правопорядку...
…Для більшої наочності, щоб переконатися у вищесказаному, ми разом з Юрієм Петровичем виїхали в Миронівський район. Не особливо перевантажений промисловістю й шкідливим виробництвом край, знаходячись у помірному віддаленні від столиці, давно приваблює аматорів активного відпочинку та дачників. Хоча б узяти частину його території, що прилягає до Дніпра. Тут розташована маса дачних товариств і місць, де жителі Києва й області у вихідні та під час відпускного сезону віддаються цілковитій релаксації.
- Справді, багато власників "фазенд", залишивши свої сільські володіння на період холодів без належного догляду, весною нерідко постають перед фактом "візиту" усюдисущих злодіїв, - продовжує майор Прищепа. - Подібним чином страждають і тутешні жителі, що виїхали на заробітки цілими родинами. Ускладнює проблему і кадрове питання, що є в міліції. Скоротилося число дільничних інспекторів, як у селах, так і в райцентрі. При нормі завантаженості "шерифа" у 3-5 тис. підопічного населення, що проживає максимум у 1-2 селах, дільничному доводиться контролювати і забезпечувати правопорядок у 4-5, а то й більше селах. Тому ми вирішили повернутися до призабутих форм участі громадськості в наведенні необхідного правопорядку й допомоги в цьому органам внутрішніх справ. Та й законодавча база з'явилася, - уже чотири роки діє закон "Про участь громадян в охороні суспільного порядку і державного кордону". З тих пір у цьому районі були створені й активно працюють 9 таких формувань, зареєстрованих в обласному управлінні юстиції. У результаті, значно зменшилася кількість вуличного криміналу, а там, де патрулює ДНД, він майже зник. За допомогою отриманої від дружинників інформації удалося розкрити біля сотні злочинів - в основному крадіжок. Але найважливіший результат - це профілактика лиходійства, адже сама присутність цих міцних, дисциплінованих хлопців, та й ще з числа своїх земляків, діє на селян вельми позитивно.
А почалося усе з того, що завдяки місцевій владі, що виділила кошти, транспорт, приміщення, стараннями дільничних інспекторів, у відомому далеко за межами України селі Центральному, з'явилася власна дружина добровільних помічників міліції. Уся справа в тім, що тут розташований НДІ пшениці, і одним з головних "застрільників" цієї справи є директор дослідного господарства "Еліта" Валентин Корчмарський.
У 70-х роках, коли інститут тільки будувався, сюди з'їхалася безліч людей із усього Союзу. І не у всіх натури виявлялися ідеальними. Ще одна особливість цього села - понад 50% його жителів мають вищу освіту, й живуть у 700 повноцінних міських квартирах - тут є навіть... дев'ятиповерхові будинки. Тому й передумов для створення таких загонів тут виявилося більш ніж досить...
- Останнім часом значно скоротилася кількість співробітників міліції, дільничні інспектори просто завалені роботою, - розповідає Валентин Сергійович. - А життя на селі продовжується - люди, як і 20 років тому, можуть й чарочку пропустити, повеселитися над міру, сьогодні теж про це не забувають. Але хочеться, щоб наші діти, що ростуть тут, могли вільно ходити по вулицях, нікого не боячись. Зі свого боку, ми дружинникам виділили мікроавтобус, допомогли з закупівлею форми, заохочуємо їх за ризикову роботу, коли грошима, а коли продуктами. Звичайно, якщо підбити "бухгалтерію" - економічно це не вигідно, адже в господарстві нічого саме по собі не береться. Але, у будь-якому випадку, вкладені в ДНД кошти, увага й час, потім повертаються сторицею, - спокоєм на вулиці, впевненістю за майбутнє дітей.
Хлопці спочатку патрулювали щодня, але потім стали виходити у вихідні дні й свята, у вечірній час - по 3-4 чоловіки на маршрут. Перед заступленням на варту, їх інструктує дільничний, у міліції вони здають заліки й одержують право на носіння спецзасобів - гумового кийка, наручників і газового балончика. Нерідко разом із дружинниками, особливо під час рейдів, можна побачити Корчмарського, - він щиро уболіває за своє починання, за своє село й людей у ньому…

ПРОФЕСІЙНА ОХОРОНА ВІД ПРОФЕСІЙНИХ ЗЛОДІЇВ

…Звернувся я за коментарями по темі попередження крадіжок із квартир і "фазенд" й до Управління державної служби охорони міліції столичної області. Виявилося, що зараз найбільш перспективним виглядає впровадження систем радіоохорони з метою охоплення не телефонізованих об'єктів - систем централізованої охорони "Немрод-27" й "СКІФ-001". Усього в столичній області успішно функціонує понад 20 подібних систем, що дозволило значно збільшити кількість охоронюваних об'єктів. Єдиний підхід до використання сучасних радіосистем охорони дозволяє вирішити питання про автоматизацію процесу постановки-зняття під спостереження, забезпечення безперебійного функціонування пульта охорони (ПЦО) у випадку вимикання електроенергії й запису розмови операторів безпосередньо на комп'ютер. Вартість радіопередавального устаткування, у залежності від типу системи складає від 1800 до 2500 гривень.
Для того щоб залучити клієнтів, об'єкти яких знаходяться поза межею дії ПЦО (у залежності від рельєфу, вона складає до 18 км), уже проведені переговори з представниками компаній "Kiev star" й "UMC". Вони стосуються організації пульта централізованого спостереження безпосередньо в черговій частині УДСО, використовуючи канали мобільного зв'язку GSM. Це дозволить оберігати ті ж "фазенди" у межах покриття стійким стільниковим зв'язком.
Разом з охороною дачі під час відсутності хазяїнів, ДСО пропонує абсолютно новий вид послуг - оснащення дачників індивідуальним сторожовим устаткуванням. Суть його в тім, що, крім охоронної системи, у будинку додатково встановлюється тривожна сигналізація, - так називані радіобрелки. Мініатюрні пристрої дають можливість при необхідності викликати наряд міліції з будь-якої ділянки в радіусі близько 50 метрів від дачі.
Наприклад, на ПЦО Володарського ВДСО надійшов сигнал тривоги з обладнаного системою радіоохорони дачного будиночка в с. Пархомівка. У результаті співробітники відділу затримали зловмисника, що проникнув у будинок через дах й намагався поцупити магнітофон та лазерні диски. Звичайно, вибір за вами, шановні читачі. Але, при всім бажанні, уберегти свою квартиру чи будинок від рук злодійських, загребущих, без участі й допомоги професіоналів із ДСО, вам буде дуже проблематично.

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera