на головну

Й У КОРУПЦІОНЕРІВ Є СВОЇ "АКУЛИ"
22.07.2004р.

На жаль, тема чиновницького зухвальства, хабарництва й корупції, яка немов іржа спотворює образ й поняття державного службовця, представника влади чи чесного бізнесу, в Україні ще доволі актуальна. Можливо, ці явища є пережитками "перехідного" періоду, можливо ми маємо справу із непривабливою рисою національного характеру, яку так не хочеться визнавати в собі, але котра заважає нам більш цивілізовано стверджуватися у європейському загалі...

...Проте, мовчки спостерігати за доморощеними "короїдами", які використовують посаду для власного збагачення, означало б цілком звести взаємини чиновництва й громадян до рівня кримінального торгу за право вирішувати навіть елементарні, злободенні житейські проблеми. Добре, що правоохоронці періодично виявляють та притягують до відповідальності подібних паразитуючих номенклатурників. Але, зазначимо, - протидіяти сьому умовному монстрові, щупальці котрого прагнуть дістатись привладних верхів, ще досить нелегко. Втім, й у цій ситуації органи правопорядку можуть демонструвати непогані результати в роботі. Приміром, співробітники ГУ МВС України в Київській області у першому півріччі 2004 року виявили 12 корупційних діянь та склали матеріали відповідно до Закону України " Про боротьбу з корупцією".
Особливо успішною у сьому сенсі є діяльність обласного Управління по боротьбі з організованою злочинністю, завдяки котрій направлено до суду 9 адміністративних протоколів щодо різноманітних корупційних проявів, скоєних державними службовцями 5-7 категорії, у т.ч. три протоколи на голів органів місцевого самоврядування. За результатами розгляду протоколів судами притягнуто до адміністративної відповідальності 6 чиновників.
Наведемо кілька "гарячих" прикладів, що ілюструють наведені вище відомості. Нещодавно до прокуратури були направлені матеріали для вирішення питання про порушення кримінальної справи відносно голови Глібівської сільської ради, яка внесла завідомо неправдиві відомості до організаційно-розпорядчого документу, внаслідок чого приватний підприємець незаконно отримав ліцензію на торгівлю алкогольними напоями.
Землевпорядник Макіївської сільради незаконно клала у кишеню доходи від оренди землі, пай на котру отримала протиправно. Рішенням Білоцерківського райсуду останній накладено штраф 255 грн. Цікаво, що сільський голова цього ж села теж подібним чином отримував дивіденди від оренди землі, пай на яку дістав обходячи закон. Його оштрафовано на 300 грн. Серед зазначених колег по "ремеслу" переважають такі особливо популярні посади, як завідуючий загальним відділом містобудування та архітектури РДА, начальник районного відділу культури чи головний спеціаліст житлово-комунального господарства або ж головний спеціаліст управління економіки, котрі, безсумнівно, сприяють підприємницькій діяльності, але тільки після відповідного фінансового вливання прохачем до безмежної кишені посадовця.
Проте, борці з організованим криміналом столичної області викривали й більш серйозніші оборудки та порушували карні справи. Приміром, в ході реалізації оперативно-розшукової справи категорії "Захист" під умовною назвою "Акула", під час отримання хабара в розмірі 50000 доларів США від громадянина К. за виділення земельної ділянки під будівництво станції технічного обслуговування автотранспорту в м. Обухові, затримані й арештовані спеціаліст 2-ї категорії виконання робіт землевпорядкування пані В. та приватний підприємець М. За цим фактом прокуратурою області порушена кримінальна справа.
В ході вже іншої операції під умовною назвою "Службовець" встановлено, що такий собі К. являючись посадовою особою - начальником екологічної інспекції К.-Святошинського району, використовуючи своє службове становище, упродовж року систематично вимагав та отримував хабарі за надання висновків екологічної інспекції для отримання громадянами дозволів на приватизацію земельних ділянок, розміщення малих архітектурних форм та неприйняття рішень по виявленим порушенням екологічного законодавства. Тоді К. затримали у своєму службовому кабінеті під час одержання хабара в розмірі 700 грн. за надання висновку на приватизацію земельної ділянки від місцевого приватного підприємця.
На сьогодні, задля більш кваліфікованої підготовки матеріалів з корупційних діянь, забезпечення належного оперативного супроводження адміністративних матеріалів у суді, в УБОЗі Київщини створюється та комплектується найкращими співробітниками відділення по боротьбі з корупцією. Організація оперативно - службової діяльності в даному напрямку постійно знаходиться під особливим контролем, її результати розглядаються на оперативних нарадах керівництва Управління.

ГЕННАДІЙ КАРПЮК
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera