на головну

ЩОБ ОРГАНІЗУВАТИ АЛІБІ, МАТИ ПІДОЗРЮВАНОГО В ДВОХ УБИВСТВАХ ПІДІСЛАЛА В ПРОКУРАТУРУ КІЛЬКОХ ДІВЧАТ
07.09.2004р.

У ході комплексного відпрацювання Київщини, що недавно почалося, правоохоронці Б. Церкви розкрили практично по гарячих слідах два убивства, скоєних, як виявилося, однією людиною майже одночасно. Пошуковими заходами й затриманням підозрюваного керував заступник начальника ГУ МВС України в Київській області полковник міліції Михайло Вершняк.

ЗДАВАЛОСЯ, ЩО УБИВЦЯ АБО ПСИХІЧНО ХВОРИЙ, АБО "ВІДМОРОЗОК"

…Все почалося з того, що близько 22.00 у чергову частину міліції Білої Церкви зі станції "швидкої допомоги" надійшло повідомлення про те, що на підозрілий виклик по вул. Сквирське шосе виїхала бригада медиків. Хтось їм подзвонив й сказав, що на автобусній зупинці лежить закривавлений чоловік. Лікарі почали надавати йому допомогу, але в кареті "швидкої" він умер, попередньо від ножового поранення в серце.
Правоохоронці тієї ж ночі кинулися відпрацьовувати міський квартал. Буквально в трьохстах метрах від місця виявлення цього потерпілого, поблизу дороги знайшли труп молодого хлопця, на тілі якого зяяло дуже багато ножових поранень: тільки в області серця їх нарахували одинадцять.
- Ми відразу почали розглядати й перевіряти версії трагедії, - говорить Михайло Іванович. - На той час не були встановлені особи ні першого, ні другого трупа. Тільки над ранок установили особу першої жертви - 52-літнього Володимира Давиденко*, який проживає неподалік. З'ясувалося, що жив той у квартирі сам, любив випити, на роботу їздив у Житомирську область, де трудився вахтовиком. Характером потерпілий відрізнявся скандальним, особливо агресивним він ставав опісля алкогольних узливань...
…Особу юнака встановлювали довше, навіть підготували звернення до громадян через ЗМІ, у якому вказувалися у випадку співробітництва й реальної допомоги слідству гарантована конфіденційність й грошова винагорода. Перевірили в кварталі всіх наркоманів, психів й раніше судимих, зайшли на притони й інші злачні місця. За кілька діб оперативники довідалися, що другий потерпілий - це 19-літній Євген Зінов'єв, раніше судимий, проживаючий з матір'ю. Цікаво, що мати, поки міліція встановлювала особу її сина, не подавала абсолютно ніяких симптомів занепокоєння й тривоги.
У слідчо-оперативної групи, що не мала інформації про мотив лиходійства, тоді реально витала версія про те, що ці убивства не пов'язані одне з одним, а просто збіглися в часі і територіально, - таке стається нерідко. Але судові медики після розтину тіл нещасних оголосили для міліції перспективу роботи над розкриттям подвійного убивства. Справа в тім, що параметри ран (вхідний отвір, їхня глибина й "малюнок" інше) виявилися ідентичні на обох жертвах насильства, отже: зроблені тим самим знаряддям. Можливо, що й однією людиною.
Незабаром у слідства з'явився перший очевидець. Чоловік їхав на машині й бачив, як двоє б'ють одного. Він вирішив втрутитися і розвернув легковика, щоб підрулити до місця бойні. Але "бокс" раптом припинився, й учасники безкоштовного бою без правил розбіглися хто куди. Невтямки, що може відбутися далі, "миротворець" виїхав додому.
- Нас зацікавила територія поблизу концертно-розважального комплексу "Росія", розташованого неподалік від Сквирського шосе, - продовжує полковник Вершняк. - Почали "прив'язуватися" до нього й до його завсідників. Зайти туди в кросівках й рваних джинсах просто неможливо - хазяїни шанують імідж й репутацію клуба для обраних. Хоча біля комплексу байдикує публіка простіша, й з вдачами далекими від манерних, - саме це середовище нас вельми залучило. Третьої доби ми вийшли на коло осіб, які постійно зустрічаються в "Росії". Один з них довідався у фотографії трупа юнака свого знайомого. Оперативним шляхом вийшли на товариша потерпілого - 21-літнього Ігоря Сиплого - усе вказувало на те, що той міг його бачити останнім. Отут виникла незвичайна ситуація. Коли ми оглянули місце події на автобусній зупинці, - по характерові ушкоджень стало зрозумілим, що убитий не міг вчинити опору, оскільки відразу одержав удар ножем у серце.
Зінов'єв міг пручатися. По кількості поранень передбачалося, що зловмисник або психічно хворий, або відморозок, що вбиває напевно. Тому правоохоронці вирішили перевірити травмпункти - можливо, хтось звертався в цей період з порізами. Виявилося, що звертався з травмою руки Ігор. Причому рана виявилася незначною. Потім з'ясувалося, чому він пішов до медиків - він шукав алібі, або це намагався йому улаштувати деякий знайомий по кличці "Паштет". "Паштета" міліції вдалося розшукати аж у Дніпропетровській області…

НЕБАЖАНИЙ СВІДОК

…У той вечір Женя тусовався біля парапету "Росії". Напередодні його компашка прикупила самогону й цілий день пиячила. Він гуляв разом з Ігорем, ледарював, проходжуючись по Сквирському шосе. Потім Сиплого бачили в кофті, що належала другові, - він у ній повернувся додому після бурхливо проведеного вечора.
Може, прогулянка нічим екстраординарним не закінчилася б, але втрапило молодиків зустріти на зупинці Давиденка. Той звичайно був п'яний. До свого горя, Володимир мав звичку брати із собою на вечірні прогулянки ніж. Так, для самооборони. Міліція опитала неповнолітніх, які казали, що бачили п'яного чолов'ягу: він просив в них закурити. Коли молодь відмовила в куриві, той пустився їх лякати ножем, що привело його в чималу веселість, а юнаків на втечу. Отроки у фото Давиденка впізнали того дивного типа. У слідчо-оперативній групі з'явилася версія, що ті, хто убив Володимира, скористалися ножем жертви, й що вони могли тим же ножем зарізати й Женю.
Попросив Давиденко закурити й у Зінов'єва з товаришем, але одержав чергову відмову, що розлютило аматора дармових сигарет. Слово за слово, виникла сварка, де знову загрозливо блиснув нож. Але ці хлопці не злякалися, Сиплий вирвав ніж й щосили всадив його в чоловіка. Трапив прямо в серце. Той глухо схлипнув й сповз униз.
- Потім посварилися й Євген з Ігорем, - Зінов'єв доводив, що можна було не убивати, - каже Михайло Вершняк. - Сиплий відразу зрозумів, що в нього з'явився небажаний свідок, чий голос можуть почути в суді. Доля друга була вирішена, - у приступі люті убивця накинувся і на нього. Коли той стих, зловмисник скинув із себе закривавлений одяг й натягнув на себе кофту потерпілого. Ніж підозрюваний ховав у себе вдома на балконі...
Примітно, що мати Ігоря відразу ж почала писати скарги в усі інстанції, що мовляв, міліція "вішає" на нього всі "глухарі" аби показати розкриття. Коли листи не дали бажаного ефекту, вона підіслала в прокуратуру…кілька дівчат, які намагалися довести, що під час убивства Сиплий знаходився в їхньому товаристві. Але марне, слідству вдалося розкусити й цей маневр, - дівчата потім зізналися, що не могли відмовити мамі Ігоря, й в письмовому видгляі покаялися у своїй брехні.

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera