на головну

КРИВАВА ДРАМА В РОДИНІ НАРКОТОРГОВЦІВ
08.09.2004р.

Тієї вересневої ночі село Загальці Бородянського району столичної області не спало. Спочатку на одній з його вулиць спокій порушили пронизливі лементи й якась багатоголоса людська метушня. За годину разом з міліціонерами, які обходили всі подвір'я, рознеслася звістка про убивство в родині, за котрою давно прив'язалася негарна слава. На ноги був піднятий не лише місцевий відділок, але й особовий склад оперативних служб ГУ МВС України в Київській області - у регіоні саме проходить профілактичне відпрацювання. Завдяки й цьому фактору доволі заплутану кримінальну подію розкрили в лічені дні…

…До чергової частини райвідділу подзвонили із Загалець й заявили, що невідомі прийшли до них і важко поранили їхнього сина. На місце виїхала слідчо-оперативна група. Хоча міліція прибула швидко, потерпілий - 22-літній Михайло Артенко* на жаль, уже вмер, його труп знаходився на власному подвір'ї. На тілі виявився слід від єдиного удару ножем в серце. При розтині стало зрозумілим, що смерть останнього настала миттєво. До того ж, убитий виявився раніше судимим за крадіжки, й особливою законослухняністю не вирізнявся. Тому оперативникам треба було чимало помізкувати, аби вхопиться за ниточку, що привела б до істини.
Правоохоронці аналізували результати огляду місця події й покази батька загиблого (Михайло - прийомний син), і відчули, що батько, м'яко кажучи, їх обманює. Той розповідав, що під час трагедії знаходився в кімнаті й лежав на дивані, а дружина спала і прокинулася від того, що закричав чоловік. Далі глава сімейства повідав, що син у той вечір куховарив. Хтось постукав у двері і він їх відкрив. Через деякий час стали доноситися відзвуки якоїсь перепалки. Тоді він вийшов на вулицю, озброївся сапкою й наблизився до хвіртки, щоб захистити сина. Але побачив Михайла, що вже повертався додому та заходив у двір. Раптом син похитнувся й упав. Когось, хто міг завдати фатального удару, чоловік толком описати не міг.
Оперативники, відпрацьовуючи зв'язки Артенка, вийшли на Павла Добрянского, теж раніше судимого. Той повідав, що напередодні вони приїжджали до Мишка щоб купити макову соломку й навіть домовилися про ціну. У підсумку з'ясувалося, що і батько наркоділка теж приторговує зіллям.
- Тоді ми ще більше запідозрили батька в неправді, - розповідає заступник начальника ГУ МВС України в Київській області полковник міліції Михайло Вершняк. - 66-літній Олександр Артенко після деяких навідних запитань "згадав" про візит Добрянского і ще двох його товаришів, випаливши версію про те, що саме Павло найкраще підходить на роль підозрюваного. Робити нічого, слідству довелося провести ставку віч-на-віч, де батько категорично обвинувачував їхнього постійного клієнта в смерті сина. Тоді хід розслідування пішов дещо "не туди", тим більше що Добрянский не мав "залізного" алібі. Але професійне чуття підказувало: щось не так.
Пенсіонеру запропонували взяти участь у відтворенні обставин злодіяння на місці події. Щоб перевірити, чи не залишилися сліди боротьби в найближчому сараї, розшуківці зазирнули усередину, й… побачили купу висушеного маку. Татусь відразу ж обм'як й, нарешті, почав говорити правду...
…Одночасно міліція встановила й те, що того вечора до будинку Артенко під'їжджав примітний легковик - він був битим й без правого крила. Виявилося, що за кермом авто знаходився деякий Чергун - чоловік, який підшукував для Михайла клієнтів на мак, й Добрянський про це знав. Але Чергун після резонансного убивства, про яке гуділо все село, раптом зник із Загалець. Ця обставина з одного боку ще більше заплутала слідство, котре вже вималювало карту злочину, а з іншого боку - надавався шанс вийти на людину, яка, можливо, розставила б крапки над "і".
Кур'єра затримали саме під час підготовки до втечі для відсиджування в Житомирській області. Чергун зізнався, що якось він познайомився з киянами, які довідалися про сімейний бізнес Артенків. У нових знайомих народився план, згідно якого вони просто "кидають" наркоторговців - відбирають мак, але грошей не платять. Незабаром затримали й трьох жителів столиці, усі - молоді й раніше неодноразово судимі за грабежі і розбої, до того ж вони "діючі" наркомани.
Виявилося, що батько обманював от у чому, - він знав, що в двері стукав Чергун й його син пішов з ним у сарай важити мак, що відпускався. Вийшов до них і батько, - тому клієнти спочатку запропонували в обмін на зілля мобілку, та глава сімейства віддавав перевагу грошовим знакам, що стало приводом до дискусії, а потім і до обопільної бійки. Але чисельна перевага була на боці киян, один з яких і завдав смертельного удару Михайлові…

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera