на головну

НА БЕРЕЗІ ДНІПРА "ТЕРОРИСТИ" ЗАХОПИЛИ ПЕРЕКАЧУВАЛЬНУ СТАНЦІЮ.
07.10.2004р.

Головне управління МВС України в Київській області та координаційна група антитерористичного центру при регіональному УСБУ нещодавно провели спільні тактико-спеціальні навчання по відпрацюванню взаємодії силових структур, органів державної влади та місцевого самоврядування при загрозі чи виявленні терористичних проявів.

За сценарієм навчань група умовних терористів проникла до приміщення адміністративної будівлі Трубізької перекачувальної станції, що розташована в Переяслав-Хмельницькому районі на березі Дніпра, та висунула низку вимог. Останні хотіли аби їм надали автотранспорт для переїзду до міжнародного аеропорту "Бориспіль" й підготували екіпаж та заправлений паливом літак для безпечного відльоту до країни, яку ті називати допоки відмовилися. Крім того, бойовики вимагали звільнити з столичного СІЗО їхніх спільників й передати угрупуванню 1 мільйон євро та кілька доз ацетильованого опію. У разі невиконання вимог зловмисники погрожували підірвати перекачувальну станцію (затопило б близько 30 000 га навколишньої території) й вбити заручників. Причому, терористи напередодні завбачливо замінували місцеву школу й залишили в ній небезпечні хімічні речовини.

Операція по знешкодженню озброєних терористів проходила у кілька етапів згідно спеціального плану "Бумеранг". Першими на повідомлення відреагували правоохоронці П. -Хмельницького міськрайвідділу міліції, які блокували підступи до захопленого об'єкту. Доволі швидко їхнє місце зайняли бійці спеціальних підрозділів "Сокіл" та "Беркут".

Навколишню територію поблизу станції зловмисники теж замінували й фахівцям вибухо-технічної служби довелося прокладати шлях колегам розміновуючи саморобні вибухові пристрої, що набагато складніше ніж знешкоджувати промислові й від того прогнозовані зразки. На жаль, без втрат не обійшлось - під час роботи з черговою "закладкою" загинув сапер. Терористи почали нервувати, тому у дію терміново вступила силова фаза - штурм.

Штурмові передував переговорний процес, яким керував перший заступник начальника обласної міліції полковник Іван Прошковський, й оперативна оцінка інформації, що надходила засобами візуального спостереження й оперативно-технічної розвідки. Сили правоохоронців були розділені за функціональним призначення. Діяли групи блокування, фіксації й фільтрації. Наслідком грамотних та узгоджених дій було звільнення заручників та знешкоджено терористів. Тим часом розміновували й збирали розсипану отруту в школі. Як би хто не закидав, що ці навчання - ігрища великих дядьків, утім саме з цих "дядьків" у разі критичної ситуації й спитають усім миром "де ви були, коли…" й нікого не цікавитиме: грались вони тоді чи набивали тренувальні синці й чули прокльони "заручників".

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera