на головну

ЛЮДИНА З РУШНИЦЕЮ

19.11.2004р.

Людину з рушницею нечасто побачиш на сьогоднішніх українських вулицях - народ у нас сумирний, тяжко працює й іноді в міру п'є. Йому ніколи вистежувати в лісопарку білочку чи породистого песика, щоб потім пальнути й зшити шапку. Турбот, і без стрілялок, повна комора. Звичайно, де-не-де, а згадає дехто про прадідівський обріз часів банди Зеленого - не в металобрухт же його здавати - шкода! Відшукає на горищі предків "багнет", і поблажливо пошкодувавши вояка, знову занурить в історичний пил, - нехай собі лежить залізяччя, либонь, де в господарстві й згодиться…

СТВОЛИ" СКУПОВУЮТЬ ПІД ПРИКРИТТЯМ

Зазначимо: так думають не всі. По-перше, купувати в магазині мисливську зброю можна лише після одержання дозволу і проходження медкомісії. А це в купі виливається в чималі гроші. Тому деякі аматори дичини здобувають дешеву зброю з рук, причому, не маючи на це законних прав. По-друге, людям, які не в ладах із законом, органи внутрішніх справ однозначно відмовлять у такому дозволі. Але про мисливців поговоримо іншого разу. Сьогодні нас цікавить питання: як у наших співгромадян з'являється кримінальна зброя і вибухівка, котру міліція виявляє на бандитських "схронах", у злочинців й просто безладних людей, які не розуміють, що навіть за збереження придатних до "вжитку" декількох патронів часів минулої війни, знайдених десь на Букринському плацдармі, їм "світить" цілком реальний строк.
Наприклад, особливість Київщини в тім, що тут чимало т.зв. "кулібіних", які нишпорять по місцях колишніх боїв у пошуку зброї, щоб потім її реставрувати й продати. За оперативною інформацією, що надійшла у свій час, співробітники УБОЗу у Вишгородському районі знайшли підпільну збройову майстерню - її три місяці інтенсивно розробляли. Суть цього кримінального кросворда в тім, що в одному із сіл району п'ять чоловік (у т.ч. троє раніше судимих) організували цех по відновленню старої зброї й виготовленню нової. Маючи токарські навички, бригада закупила відповідні верстати й устаткування. Підозрювані різними шляхами діставали вогнепальну зброю, - зазвичай на місцях боїв минулої війни, та знаходили потрібних людей. Ролі серед угруповання розподілялися чітко. Потім зброя реалізовувалася.
Правоохоронці зробили кілька оперативних закупівель, - закон дозволяє негласно, під прикриттям скуповувати кримінальні "стволи". Тоді, дотримуючись конспірації, у коло потенційних "клієнтів" зброярів під видом гангстерів впровадилися офіцери міліції. Вони придбали три гвинтівки Мосіна (одна з них з оптичним прицілом), саморобні пістолети, значну кількість боєприпасів. Коли вони встановили місце перебування майстерні, усіх причетних до її існування, відразу прийняли рішення повноцінно їх викривати. За участю спецпідрозділу "Сокіл" одночасно зробили шість обшуків, у ході яких удалося додатково вилучити три карабіни "Маузер", і ще 12 одиниць різної вогнепальної зброї, гранату і багато патронів, що зберігалися в кількох схованках - "схронах". Також реквізували й устаткування "майстрів", заготівлі, складові частини до зброї. Клієнтами підпільників були явно не мирні люди. Варто згадати, що одного з кримінальних авторитетів столиці у свій час убили саме з подібної "саморобки". Однозначно, що цим затриманням відвернено не один резонансний злочин та врятоване чиєсь життя.
Нерідко виявлена міліцією зброя має криваву передісторію. У лісосмузі на окраїні Білої Церкви знайшли "безхазяйний" АКС-74, з якого, за висновком Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, у квітні 1997 року в с. Яблунівка поблизу кафе "Яблунька" убили 25-літніх білоцерківців: Рибалкіна - інженера МП "Акорд" і непрацюючого Коваля. Серед білого дня в с. Щербанівка Обухівщини на території садового кооперативу "Гординь" на дачі киянина 65-літнього пенсіонера П. вилучено обріз рушниці 16-го калібру. Потім виявилося, що недавно хазяїн цього ствола пострілом у шию убив сусіда - дачника зі столиці.

"ЗАНАЧКИ" ЗНАХОДЯТЬ НАВІТЬ У СЛУЖБОВИХ КАБІНЕТАХ І МАГАЗИНАХ

Для більш детального аналізу по цій темі ми взяли міліцейські зведення за минулий рік. І от що в нас вийшло. Усього за цей період (з жовтня 2003 по листопад 2004 року) правоохоронці однієї тільки столичної області вилучили з незаконного обігу 44 обріза (майже 80% - зроблені з мисливських рушниць), 22 пістолета і револьвера - самі популярні - "Нагани" (19%), ТТ, "Парабелум" і "Вальтер" а також пістолети Макарова, 15 карабінів, 23 мисливські гвинтівки і рушниці, 19 газових пістолетів, перероблених для стрільби бойовими патронами, 18 саморобних пристроїв. Вилучені 4 пістолети-кулемети й автомат (у т.ч. саморобні) й майже 6000 набоїв різного калібру, 10 гранат (з них 6 - Ф-1), 18 різних снарядів і 250-кілограмова авіабомба, 3 детонатори, 5,5 метра бікфордового шнура, 7 промислових вибухових пакетів, протитанкова граната до гранатомета, 4 міни, понад 30 кілограм тротилу, 2,5 кг пороху і 5 кг амоніта.
Самим озброєним регіоном на Київщині виявилося місто Біла Церква й район. Наприклад, співробітники УБОЗу в Узині Білоцерківського району в будинку тещі громадянина Росії Рецди, 47-літнього військового пенсіонера, вилучили гвинтівку ТОЗ-8 калібру 5,6 мм з обрізаним прикладом й глушником, десятизарядний карабін "Симонова", оптичний приціл до снайперської гвинтівки "Драгунова" й 54 набої калібру 5,6 мм. Далі по "ранжиру" йдуть Вишгород, Васильків, Фастів і Києво-Святошинський район.
Усього затримано 185 власників кримінальних арсеналів. Більшість з них (75%) ніде не працюють, і є місцевими жителями. Цікаво, що наші чоловіки з віком аж ніяк не розумнішають, а з роками усе більше впадають у дитинство. Як можна по-іншому коментувати безсторонні дані: власниками кримінальних арсеналів у віці від 18 до 28 років ставало 18,4% людей від загалу, від 28 до 38 років - 28%, від 38 до 48 років - 32,4%. Після п'ятдесяти чолов'яги або розчаровуються у своєму небезпечному хобі і воювати вже ні з ким не збираються, або навчені гірким досвідом, ховають вогнепальні заначки дещо краще (майже 17%).
Але молодь нерідко демонструє завидні здібності й справжню спортивну злість у справі збирання арсеналів. У Ржищеві на Кагарличчині в квартирі 20-літнього М., учня місцевого індустріально-педагогічного технікуму, оперативники вилучили гвинтівку "Мосіна" зразка 1893 року без номера в справному вигляді (!) й 38 набоїв до неї. У селищі Козин Обухівського району в місцевого жителя 17-літнього Ч. вилучена протитанкова граната ПГ-7С до ручного гранатомета РПГ-18.
"Заначки" знаходили в приватних будинках, квартирах, гаражах, автомобілях, дачах, на вулиці, берегах річок, лісосмугах і навіть службових кабінетах й магазинах. Приміром, у Борисполі в місцевих жителів - 32-літнього працівника ТОВ "Вахтадир" й 29-літнього працівника ПП "Матриця", які чомусь пересувалися по вулиці дрібними перебіжками, виявлені й вилучені пістолети Макарова і ТТ без номера, а також 72 патрона до них.
Виявляється, партизанські набори найкраще ховати в приватних будинках і дачах (65%), у 13,5% випадків правоохоронці затримували носіїв зброї й вибухівки на вулиці і лише в 12,4% збройові схованки виявлялися в квартирах. Автотранспорт для таких цілей використовували в 4,3% випадків, гаражі - 3,8%. Примітно, що факти незаконного оберту смертельно небезпечних іграшок фіксували в міських кварталах і сільських закутках майже нарівно, - відповідно 49 й 51%. Себто, тяга наших чоловіків до мілітаристського стилю життя однаково потужна у тісних залізобетонних коробках й на вітчизняному лісостеповому привіллі.
Цікаво, а хто з міліцейських служб може потенційно неслабо "турбувати" і затятих розбійників, до зубів озброєних, і недбайливого господаря, який не пам'ятає: хто саме подарував його дідусеві рушницю, котру той залишив онуку в спадщину? Звичайно, це карний розшук (68% випадків), дільничні (понад 22%), УБОЗ (14,6%), ДАІ (близько 6%) і різні служби в складі слідчо-оперативних груп (майже 35%). Нещодавно, приміром, слідчо-оперативна група Бориспільської міліції у с. Іванків у будинку в 23-літнього непрацюючого Давиденка знайшла німецький пістолет-кулемет "Шмайсер" часів ВВВ, перероблений для одиночної стрільби.

КЕСАРЮ КЕСАРЕВО, А УБОЗУ - СКЛАДНА ФАКТУРА

Хоча подібним чином порівнювати роботу різних служб було б не зовсім коректно. От УБОЗу, до слова, доводиться чимало часу витрачати на розробку складної фактури за участю досвідчених лиходіїв і махрових кримінальників. Тому діяльність цих співробітників не варто оцінювати лише кількісними показниками. Наприклад, у лісі поблизу с. Горностайпіль Іванківського району убозівці вилучили авіаційну бомбу вагою 250 кг й 8 артилерійських снарядів діаметром 70 мм, з яких житель Бородянки 43-літній водій райлікарні Салака й жителі селища Гостомель непрацюючі рідні брати Буцкало 37 й 28 років намагалися витягти вибухову речовину. Тоді ж удалося встановити, що ця трійця раніше займалася незаконним збутом вибухівки. Напередодні у молодиків міліція провела 8 (!) оперативних закупівель, загалом, було куплено 25 кг тротилу, 5 кг амоніта й понад 1 кг гексогену. Під час обшуку в них вилучені 4 кг тротилу, 9 артилерійських снарядів, 3 протитанкові міни, мінометну міну, дві гранати, 1444 набої різного калібру, а також 2 детонатори.
Утім, носимі арсенали можуть цілком раптово виявитися у власності звичайного бомжа чи випиваки. Наприклад, у Боярці на площі Леніна "даішники" затримали 43-літнього бомжа Черкаса, у якого виявилися 6 шматків тротилу загальною вагою 400 гр., які, як той заявляє, він знайшов у лісосмузі поблизу Тарасівки. Тим часом дільничні в с. Острів Рокитнянского району в будинку робітника місцевого гранкарьеру, котрий перебував під міцним підпиттям, вилучили тротилову шашку вагою 400 гр.
Цікаво, що серед усього масиву збройових злодіянь, нам удалося відшукати всього п'ять прикладів, де організаторами й натхненниками дійства виявлялися жінки. Але їхній рівень просто дивував, - з'ясувалося, що наші пані, коли беруться за чоловічу справу, діють з розмахом. Днями співробітники Славутицької міліції у Чернігівському кварталі міста в квартирі 36-літньої непрацюючої Кузьміної в її співмешканця 34-літнього джигіта Мамедова, який не має ні громадянства, ні реєстрації, виявлено пістолет-іномарку калібру 5,6 мм без номера. У с. Єрківці П.-Хмельницького району в хліві непрацюючої 33-літньої Шульги знайшли і вилучили пістолет системи "Вальтер", гранату Ф-1 із двома запалами, 2 тротилові шашки, 2 імітаційних пакети ЕМ-85, 5,5 метра бікфордової мотузки, незареєстровану рушницю ТОЗ-25, ствол до гвинтівки Мосіна, магазин до АК-74, а також 238 набоїв різного калібру. Не слабко!
Найбільш масово міліцією в народу вилучається не зареєстрована мисливська зброя. Звичайно, значна частина прецедентів стається в сезон полювання й під час перевірки власників зброї. Якось слідчо-оперативна група Васильківського міськвідділу на території Дзвінківського лісництва Боярської дослідної лісостанції затримала жителів Києва 27-літнього Л., у якого вилучили незареєстрований карабін "Мосіна" калібру 7,62 мм і 4 патрона до нього, у 34-літнього В. виявився карабін "СВД-40" калібру 7,62 мм, 7 патронів до нього, карабін "Маузер М 98ДО" калібру 7,98 мм, а в 28-літнього Д. вилучили мисливську рушницю ІЖ-58 16-го калібру. Ці особи всією компанією займалися тут незаконним полюванням.

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera