на головну

Головний принцип дільничного: "знай все, слухай всіх, і аналізуй"
03.02.2005р.

Кажуть, справжнім джерелом усіляких цікавих історій, курйозних випадків і навіть оберегом багатьох таємниць є увінчаний досвідом сивоволосий дільничний. Це він зустрічав вас на вулиці, коли матінка вела вас у дитсадок, це він вичитував вас, коли Петька щосили всадив м'ячем у голову тітки Люби й звалив провину на товариша, це він вас зустрічає, коли ви ведете сина у перший клас... Він знає про вас все - і погане, й добре. На жаль, проза життя така, що і журналістам, і міліціонерам, і, як не дивно, читачам хочеться довідатися чогось "такого"…

ПОТЕРПІЛИЙ ВИКРАДЕННЯМ ЗАЛИШИВСЯ…ЗАДОВОЛЕНИЙ.

І от ми в гостях у кращого "шерифа" Макарівського району Київської області - старшого дільничного інспектора Павла Онищенко, який буквально днями одержав звання підполковника. А в день нашого приїзду йому саме виповнилося 40 років. Три роки тому він переміг на Всеукраїнському міліцейському конкурсі на звання кращого за професією. Павло Олександрович особисто торік розкрив 14 злочинів (в основному, крадіжок) й брав участь у розкритті ще 16 злочинів. Із 36 злочинів, скоєних у нього на дільниці, розкрито всі!.
Родом підполковник з Овруцького району Житомирщини, він колишній військовий - у 1986 році закінчив Ленінградське вище політучилище. Служив у внутрішніх військах МВС СРСР в Астрахані, Грозному, Карабасі. Уже з Нагорного Карабаху повернувся додому на Україну. У міліції - з 1991 року, з перших днів трудиться дільничним. І з тих пір майже щодня проходить до 30 кілометрів!.
Обслуговує територію з 11 сільрадами і 19 населеними пунктами, де проживає понад 9000 чоловік. Службового транспорту не має - їздить на особистій машині, практично за свій рахунок. Форму одержував востаннє коли, майже чотири роки тому, в Україну приїжджав Папа Римський - з тих пір, спасибі "папі", і ходить у ній. Та й зарплата, не аби яка. Звичайно, допомагають керівники сільськогосподарських підприємств, сільські громади. Живе з сім'єю в батьків дружини. Дружині 29 років, вона служить у міліції дізнавачем - зараз у декретній відпустці. Павло Олександрович частенько консультується з нею по роботі, адже вона має вищу юридичну освіту, на відміну від чоловіка-шерифа..
Підполковник жваво відгукнувся на наше прохання згадати цікавий епізод з міліцейських буднів…У свій час викрали в столиці авто директора одного з найбільших промислових підприємств. По всім черговим частинам столичного регіону розіслали орієнтування. Як раптом у райвідділ почали дзвонити - мовляв, якісь нахаби піднімають куряву на ВАЗівській "сімці" - виписуючи по дорозі небезпечні кренделі. Як тільки звірили номера на легковику з розшукуваними, - опера відразу пожвавилися, - вони зійшлися! Виявилося, що у викраденні, потім хуліганському катанні та авто брало участь 8 чоловік з числа місцевої "мілкоплаваючої" кримінальної братви. А якщо додати, що міліція знайшла викрадену машину в лісі у майже розібраному стані, і до розкурочування долучилися ще кілька охочих, то вийшло, що до сеї оказії причетна добра дюжина молодих чолов'яг. Звичайно, у пійманні цієї лихої бригади, на совісті якої потім виявилася не одна крадіжка, брали безпосередню участь і дільничні. Але директор залишився в підсумку…задоволений. Адже за рішенням суду винні скопою зібрали жертві викрадення практично нове авто….

УБИВЦІ В РОЛІ…ПОНЯТИХ.

- Більше всього злочинів у нас, - говорить дільничний, - відбувається навесні, живність у селян була порізана і з'їдена узимку на новорічних святах, запаси консервації й овочів теж вичерпуються, ще й депресія…Грошей нема, треба думати, де їх знову заробити. Улітку, до того ж, приїжджають дачники, канікулярні студенти та школярі, й починається щось неуявне….
От і спливла ще одна історія. Якось навесні сталося убивство дачника, - "замочили" бідолаху прямо в гаражі. Напередодні з в'язниці відкинулися двоє місцевих кримінальників, вони найнялися допомагати дачнику по господарству. Одного разу за свою роботу вони попросили в хазяїна горілки, але той їм відмовив. За подібне "неповажне" відношення до своїх персон, ті вирішили провчити невдячного пенсіонера, забивши його до смерті кувалдою й монтуванням. У міліцію про трагедію повідомили із сільради. На місце події виїхала слідчо-оперативна група райвідділу і прокуратури..
Сучасні наші співгромадяни не особливо палають бажанням виступати в ролі понятих. Тому правоохоронці нерідко прибігають до послуг випивак: за пачку сигарет вони без сперечань підуть за міліціонером у найстрашніше місце. Щось подібне вийшло і тоді. Дільничний пригадав, що неподалік проживає запійних справ майстер із дружком, от і запросив їх як помічників правосуддя. Але незабаром шериф й оперативники впритул зайнялися "понятими", які, спочатку побачивши трупа, почали куйовдитись, а потім і зовсім "розклеїлися", зізнавшись про великий свій гріх. Тим більше, що в їхній хатині виявилася сорочка в крові потерпілого..
Нагальна сьогоднішня проблема дільничного Онищенко - це молодіжна наркоманія, особливо серед приїжджаючих з міст й столиці підлітків. А також крадіжки з дач і поцупляння металобрухту. Найбільша радість дільничного, як він сам каже: "це коли спиш вдома, і за всю ніч не задзвонив телефон - значить, у моїх земляків нічого кримінального не сталося: усі живі-здорові й нічого не вкрадено"..

ДІЛЬНИЧНІ ВАРТУЮТЬ "ТИХУ ГОДИНУ" ЕКС-УВ'ЯЗНЕНИХ.

До нашої бесіди незабаром приєднався Василь Семенюк - начальник відділу дільничних інспекторів міліції Макарівського РВВС. Василь Іванович повідав, що з майже 3400 повідомлень й звернень про злочини і події в районі торік, половину взяли в роботу дільничні. Усього шерифи розкрили 123 злочини - практично кожний третій. Місцеві шерифи склали майже 800 протоколів про адміністративне правопорушення. Близько 70 активних алкоголіків відправлені на добровільне лікування від високоградусної хворі, хоча потрібно везти й примусово лікувати в десятки разів більше. Інститут ЛТП де-юре існує, але на практиці в Україні залишилося тільки одне повноцінне ЛТП - Харківське. Звичайно, там "конкуренція" за ліжко-місце божевільна, та й чи навряд міліціонер повезе підопічного алконавта за 600 кілометрів, - на це йому ніхто не виділяє коштів..
Крім того, 14 чоловік знаходиться під адміннаглядом - деякі особи з числа раніше судимих за тяжкі чи особливо тяжкі злочини підлягають такому нагляду, який здійснює дільничний. Встановлюються обмеження в постанові суду, котра затверджує часові межі, коли колишній зек обов'язково повинен знаходиться вдома. Причому йому також забороняється відвідувати розважальні заклади і всілякі "розливайки". Якщо дільничний зуміє зібрати докази, що цей суб'єкт тричі підряд порушив "режим", то останньому загрожує реальне повернення на тюремні нари на термін до шести місяців, про що чітко сказано в ст. 395 КК України. Як правило, "тиху годину" улаштовують для екс-злочинців з 22.00 до шостої години ранку..

УБИВЦЯ ПОВІЇ - ЇЇ КРАЩА ПОДРУГА

Василь Іванович згадав історію з убивством у власному будинку 32-літньої Жанни (ім'я жертви й убивці змінено) у с. Калинівка. Жила потерпіла сама, заводити дітей й чоловіка було ніколи - праця повії настільки важка, а процес "вкалування" тривалий і вимотуючий, що на сім'ю просто не залишалося сил і бажання. Убиту знайшла мертвою її подруга Оксана - труп уже почав розкладатися (надворі стояв кінець серпня), що свідчило про те, що він пролежав кілька днів. По факту вбивства прокуратура порушила кримінальну справу..
Зачіпок було дуже мало, слідів і якихось знарядь скоєння злодіяння на місці трагедії - теж. З'явилося кілька робочих версій. Виявилося, що вбита пані вела дуже потайливий спосіб життя і про її справжнє "хлібне" ремесло в міліції не здогадувалися, тому й у дільничного її прізвище "на олівці" не значилося. Але столичні правоохоронці, чий обов'язок стерегти моральні підвалини, її вельми непогано знали по Окружній дорозі й трасі Київ-Житомир, де та надавала послуги інтимного характеру. У себе вдома - у Калинівці - весь пришляховий антураж кудись зникав, й від образу повії майже нічого не залишалося. Втім, версія про зв'язок злочину з професією жертви у слідства виявилася пріоритетною. Хоча не забули повноцінно "відпрацювати" і родичів панянки, і навіть її подругу, яка повідомила про страшну знахідку, - як потім виявилося, не даремно... .
Підозрюваного без особливих успіхів шукали майже тиждень, поки до Василя Івановича не трапила надто цікава інформація. Деяке перевірене джерело вказувало: напередодні трагедії в розмові з Жанною агент якимось чином довідався про те, що та позичила знайомій дівчині 100$, котрі при ближчому розгляді виявилися фальшивими. З претензіями на підступ з боку путани, молодиця незабаром заявилася з'ясовувати відносини з кредиторкою. А підстави турбуватися, виявляється, були. Джерелу вірогідно стало відомо, що бакси були несправжніми, і Жанка свідомо хотіла їх комусь усучити - так само, як їй цю підробку підсунув черговий розторопний клієнт. Тоді знайомій повія запропонувала наступний варіант: мовляв, ти реалізуєш долари, залишаєш сотню-півтори гривень мені, інше забираєш собі. На тім і вирішили..
Але знайома (як потім установила міліція, вона виявилася тією самою подругою кредиторки, яка заявила в міліцію про убивство), із грошима не поспішала. Та й куди поспішати - Оксану більше цікавили привільні гулянки в численних шинкарнях. Вона буквально з них не вибиралася, оскільки... сама працювала в пришляховій закусочній. Дільничний потім вивідав, що мала ця панянка жорстокий норов. Доходило до того, що в п'яному чаді могла побити кількох чоловіків відразу, а по непротокольним розповідям, навіть рознесла голову пляшкою завсіднику в рідному закладі. .
Тоді Василь Семенюк доклав про свої здогади керівництву райвідділу, яке вирішило запросити офіціантку на бесіду з приводу з'ясування можливих обставин насильницької смерті Жанни. З перших хвилин спілкування натреновані слух й пам'ять оперативників стали вловлювати багато неточностей і розбіжності в поясненнях запрошеної співбесідниці. Ниточка неправди потихеньку потягнулася до розкручування цього кримінального ребуса. З'ясувалося, що Оксана давно готувалася до вбивства, попередньо вкравши ключ від дверей квартири жертви. "На діло" подружка взяла кухонний ніж. Якось пізнім вечором та прийшла додому до Жанни, тихесенько відкрила поцупленим ключем двері. Жанна вмирала, так і не прокинувшись, - подібно стерв'ятнику, її подруженька буквально почикрижила тіло, - судові медики нарахували майже тридцять поранень. Потім був суд, і повернення справи на дослідування - виявилося, що підозрювана не володіє... українською мовою, посилаючись на своє молдавське походження, хоча проблем зі спілкуванням у неї з земляками в Калинівці та колишньою подругою ніколи не було..

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera