на головну

СМЕРТЕЛЬНА М'ЯСОРУБКА
21.02.2005р.

У своєму будинку в с. Насташка Рокитнянского району Київщини з численними травмами голови був виявлений труп 72-літньої пенсіонерки, котра самотньо проживає на глухій вулиці. Судові медики встановили: смерть останньої має явно кримінальну передісторію. Адже, людина не може, та ще й в такому віці, вдаритися головою півтора десятка разів так, щоб утворилося кілька відкритих переломів черепа.

Під час огляду місця події оперативники й криміналісти встановили, що невідомий зловмисник убив бабусю за допомогою важкої м'ясорубки. Обстановка в будинку вказувала на те, що тут шукали щось коштовне. На щастя, розшуківцям удалося розкрити злочин по "гарячих слідах".
Правоохоронці встановили, що того ж вечора в іншім кінці села подібним чином постраждав ще один житель Насташки. У місцевого пенсіонера якісь розбійники викрали відеомагнітофон, золотий ланцюжок із хрестиком, близько 300 гривень і продукти харчування. Потерпілий, перемагаючи біль після побиття, зміг упізнати одного з грабіжників, свого односільчанина. Слідство резонно припустило, що обидва злочини могли скоїти ті самі люди.
Міліціонери почали перевіряти, насамперед, місцеву кримінальну публіку - й, незабаром, старання правоохоронців увінчалися успіхом. За кілька годин вони вже мали інформацію і про подільників злочинця, які спеціально "на справу" приїжджали зі Сквирского району в Насташку. За місцем проживання гостей із сусіднього району встановили спостереження й міліцейські засідки, котрі один за одним затримали нічних грабіжників. У розкритті цього злочину велику допомогу надав сільський голова Насташки Олексій Степура...
…Розбійники, а цю зграю очолював... онук потерпілої, мали намір узяти гроші. Але, фактично, лиходії грошей у бабусі заголовного грабіжника не знайшли. Чи то внучок був погано інформований, чи погано шукав, але в жертви нічного розбою, що переріс в убивство, потім виявилася недоторканою пристойна сума грошей. Хоча, подейкують, що між бабусею й онуком ніколи особливо теплих відносин не були, тому бузувіри пішли ні з чим... Після "невдачі" товариші по ремеслу рушили ще до одного пенсіонера. Вони напевно знали, що грошенята в чергової жертви водяться, - цей дідок, одержуючи непогану пенсію, був надзвичайно ощадливою людиною, за якою давно помічалася пристрасть до накопичення.
- Говорити про те, чи було це організоване злочинне угруповання, іменоване в простолюді бандою, поки досить рано, хоча чимало ознак організованості тут присутні, - розповідає начальник Рокитнянського райвідділу міліції підполковник Олександр Мандрика. - При подальшому відпрацюванні злочинної трійці, останні зізналися слідчому, що на їх совісті є ще розбійні напади на території кількох районів Київщини. На користь версії про існування ОЗГ свідчить факт, що більшість злодіянь готувалися заздалегідь, їх не можна назвати спонтанними, план здійснення нападів ретельно продумувався. Цікаво, що до літніх земляків молодики, які ледь переступили 20-літній рубіж, навідувалися відразу після того, як листоноша розносила по домівках пенсії.
У підозрюваних вилучені речові докази скоєння убивства й розбоїв. За цими фактами порушена кримінальна справа за ч.2 ст.115 (навмисне убивство з обтяжуючими обставинами - "світить" від 10 до 15 років в'язниці чи довічне ув'язнення) й за ч.3 ст.187 КК України (розбій із проникненням у житло), котра гарантированно "доважує" злочинцю конфіскацію майна.
Узагалі, як нас проінформував підполковник міліції Мандрика, Насташка вирізняється складною криміногенною обстановкою, - у минулому році тут було два вбивства, одне з них поки не розкрите. Мова про труп, виявлений в лісосмузі поблизу цього селища. Чоловік середніх років умер від семи ударів ножем й проламу черепа. Тіло однозначно звідкись завезли, - швидше за все, з боку Одеської автотраси.
P.S. У 2004 році в Рокитнянському районі збільшилася кількість розбоїв - зазвичай, вони скоювалися відносно людей пенсійного віку. У підсумку, співробітники РВВС установили групу, що скоїла 5 таких нальотів, - вони всі вже засуджені. - Грань між розбоєм і убивством дуже тонка, - коментує ситуацію Олександр Мандрика. - Похилі люди залишаються беззахисними, і жертви змушені віддавати останні копійки з "чорних кас", котрі, як правило, збираються роками. Мають місце випадки, коли нахаби приходили й грабували родичів або ж безсоромно "наводили" кримінальників на обійстя, де проживають їхні бабусі з дідусями.

ГЕННАДІЙ КАРПЮК
ЦГЗ ГУ МВС України в
Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera