на головну

ДО ВІДОМА МЕШКАНЦІВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В період з 3 по 22 березня серед особового складу органів та підрозділів ГУ МВС України в Київській області з метою забезпечення безумовного дотримання в діяльності органів внутрішніх справ законних прав і свобод громадян, недопущення порушень службової дисципліни, законності, надзвичайних подій серед особового складу, очищення органів внутрішніх справ від схильних до вчинення корупційних дій працівників, а також тих, які неспроможні виконувати покладені на них завдання, мають низькі показники в оперативно службовій діяльності буде проводитись позачергове атестування особового складу.
Про всі випадки стосовно незаконних та корупційних діянь працівників ОВС Київщини просимо повідомляти за номером телефону довіри 272-19-59.





ТРАКТОРНЕ РОДЕО
14.03.2005р.

Опівночі минулої неділі в чергову частину Гребінківського селищного відділення міліції (СВМ) Васильківського району столичної області подзвонили й повідомили, що в місцевій філії найбільшої агрофірми регіону з території ферми невідомий лиходій викрав трактор МТЗ-80. Виявилося, що якийсь грабіжник, натягши на голову маску, напав на сторожа. Погрожуючи арматурою, той змусив охоронця відкрити ворота, а потім осідлав трактор і рушив убік траси Київ-Одеса.

КІЛЬКА КІЛОМЕТРІВ РОЗБІЙНИК ГАНЯВ ПО СЕЛУ, НАВОДЯЧИ ЖАХ НА СОБАК І ВИПАДКОВИХ ПЕРЕХОЖИХ

За викликом на місце крадіжки виїхала оперативна група СВМ. Встановивши прикмети потенційного злочинця й поцупленого транспорту, міліціонери узялися відпрацьовувати околицю в надії напасти на слід зловмисника.
Першою ластівкою стало повідомлення оператора однієї з місцевих АЗС, - він повідав, що 20 хвилин назад якийсь нервовий тип підкотив на тракторі і залив у бак 10 літрів солярки й, не гаючись, поїхав у напрямку столиці. Почуваючи, що угонщик не міг далеко піти, правоохоронці кинулися в погоню на службовому УАЗику. За кілька хвилин патрульний екіпаж побачив шуканий об'єкт - чолов'яга вичавлював з нього все можливе. Помітивши "хвіст" і спроби міліції його зупинити, він звернув із траси на звичайну сільську дорогу й поїхав у центр селища Кодаки. Кілька кілометрів розбійник ганяв по селу, наводячи жах на собак і випадкових перехожих. Проте, "бобика" із блимавками той не пропустив, - зробивши по селу коло пошани, "гонщик"... знову вискочив на одеську автотрасу.
Тим часом, назустріч трактору з Васильківського відділку міліції на "Жигулях" сьомої моделі виїхала слідчо-оперативна група. Вони саме стали свідками триваючої гонки й виїзду трактора з Кодак на трасу. Уключивши сирени і проблискові маячки, міліціонери розвернули легковик й поставили його на шляху трактора. Але багатотонна машина пронеслася менш ніж у метрі від нього. Тепер до переслідування підключилося швидкісніше авто. Проте, трактор увесь час маневрував, постійно виїжджаючи на смугу зустрічного руху. Коли група правоохоронців, що переслідувала скажений трактор на "сімці", спробувала по гучномовці умовити водія зупинитися, попереджаючи про можливість застосування зброї, той тільки піддав газу і почав виробляти ще більш небезпечні кренделі, намагаючись зіштовхнути міліцейське авто із шосе. Незабаром до групи затримання приєдналися ще кілька правоохоронців, які приїхали з міськвідділу на особистій машині! Тоді офіцерам - старшому лейтенанту й майору довелося з двох рук стріляти з табельних "макарових" спочатку попереджувальними, а потім і прицільними пострілами по колесах гуркочучого залізом монстра.
У підсумку, три постріли в повітря й дев'ять по колесах узяли своє, - поміж селами Митниця й Безп'яте шини МТЗ-80 випустили дух, а переляканий молодик виповз із кабіни з піднятими руками, але відразу кинувся навтьоки. Та стаєром той виявився ніяким, - його пов'язали на фінішній відмітці в 30 метрів. По гарячих слідах було встановлено, що злочин скоїв в устілку п'яний 21-літній Володимир В., місцевий житель, який працює в шляхоексплуатаційному управлінні Києво-Святошинського району водієм. За фактом крадіжки трактора й опору працівникам міліції порушена кримінальна справа, хуліганистого угонщика затримали й доправили в ІТТ. Причому, ця "справа" вже не перша в житті хлопця - у нього вже є реальне в'язничне відсиджування.

НАЇЗД НА МІЛІЦІЮ

Цікаво, що для Васильківської міліції "тракторна" тема останнім часом вельми актуальна. Ледь минув рік, як побіля місцевого відділку міліції стався незвичайний і жахливий за своїми можливими наслідками інцидент. Якби в ситуацію вчасно не втрутилися, ризикуючи життями, співробітники МВВС, то невідомо, про що б довелося писати тоді авторові цих рядків...
…15 жовтня 2003 року на околиці Василькова виявлено найбільшу за всю історію столичного регіону нарколабораторію. Тоді правоохоронці в наркозаводчиків вилучили величезну кількість вихідної сировини для виробництва опіуму для народу, а також устаткування для продукування цього дурману, яке ледь умістилося на одну вантажівку. Разом із затриманою на місці циганкою-куховаркою й трьома її підручними помічниками - двома чоловіками і жінкою борці з нелегальним обертом наркотиків відвезли й понад 17 літрів "ширки", що "потягнула" на 600 000 гривень.
Кримінальну справу довели до логічного кінця і передали до суду, де вже по ньому почалися слухання. Серед підсудних, що перебували на лаві, виявилася і жителька Василькова, - деяка 38-літня Валентина М., підозрювана в участі в цьому "наркопроекті" під егідою циганів-власників... - І от одного дня другого слухання в зал засідань Васильківського районного суду ввалився п'яний чоловік цієї самої М., - 50-літній Георгій, вірмен за національністю, - розповідає начальник Васильківського МВВС підполковник міліції Геннадій Подварчук. - Поводження останнього не відрізнялося особливою повагою до присутніх й прийнятих у таких випадках правил. По закінченню судового засідання той, видко, виражаючи свою незгоду становищу, у якому опинилася його дружина, почав у весь голос викрикувати погрози на адресу правоохоронців. Він обіцяв знищити будинок міського відділу міліції. Але пристрасті потихеньку вляглися, і Георгій пішов.
За великим рахунком, цим злим "жартам" ніхто не надав особливого значення. А даремно. Розлютований чолов'яга вже міркував над планом страшної помсти.
Прийшовши у комбінат комунальних послуг, де той працював трактористом, М. завів свій гусеничний Т-170Б, й, без усякого дозволу, направився на ньому убік відділу міліції. Відзначимо, що керівництво МВВС останні роки із сил вибивалося, але намагалося облагородити будівлю відділку й прилягаючу територію належним чином, - щоб і самим працювати було приємно, і людям не соромно було за свою міліцію, - усе-таки вони знаходяться в центрі міста. От уже кілька років, як прикрашала цей будинок красива металева огорожа. Саме на неї вирішив винести свій перший порив гніву тракторист, що розбушувався...
- З розмаху Т-170Б в'їхав й пошкодив близько 40 метрів огорожі, відразу роздався оглушливий скрегіт й гуркіт, - продовжує Геннадій Феліксович. - За мить "перепочинку", трактор рвонув з місця і поїхав убік автостоянки, де знаходилися як службові й особисті автомобілі наших співробітників, так і легковики людей, котрі приїхали сюди зі своїми проблемами, благо, що під його гусениці ніхто зі сторонніх не потрапив. Той явно хотів розчавити і їх.
Тим часом поблизу трактора першими опинилися капітан міліції Олексій Охріменко - інспектор бойової підготовки і старший лейтенант міліції Олександр Лісовський. Вони вистрибнули на підніжку кабіни трактора і намагалися, ризикуючи звалитися на гусениці, що скажено оберталися, зупинити і затримати збожеволілого водія. Утім тракторист виявився здорованем, - натискаючи на газ і зчеплення, той намагався скинути офіцерів. Зрештою, міліціонерам удалося вирвати в тракторі електропроводку, й той намертво встав. Непокірного хулігана правоохоронці витягнули з гусеничного "лігвища" й затримали. Трактор помістили на штрафмайданчик, а зловмисником виявився ніхто інший, як в устілку п'яний Георгій М...
Наступного дня затриманий приголомшив оперативників своєю заявою: "я давив і буду давити усіх, у тому числі й "ментів"! Потім він розповів, що їхав "давити" циганську родину, яка ніби-то втягла його дружину в наркобізнес. Але тут, раптом, проїжджаючи повз міськвідділ його забуяла неймовірна злість і на міліцію...
Збиток від тракторного наїзду на Васильківську міліцію попередньо був оцінений у 12000 гривень, який відшкодовувати обіцяли у комбінаті комунальних послуг, - суд тоді Георгія випустив, порахувавши збиток... незначним для суворих санкцій. На тому все й закінчилося...

ГЕННАДІЙ КАРПЮК
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera