на головну

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ
ГУ МВС України в Київській області

За скоєння тяжких економічних злочинів Головним управлінням МВС України в Київській області розшукується Засуха Анатолій Андрійович, якому інкрімінується вчинення злочинів, передбачених статтями 365 ч.3 (Перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки) та 366 ч.2 КК України, (Службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Прохання до громадян, кому відоме місце перебування обвинуваченого, чи вони мають інформацію щодо можливого переміщення останнього, повідомляти міліцію за телефоном у м. Києві 272-19-59. Конфіденційність гарантується.




КУДИ ІДУТЬ ДІТИ?
18.06.2005р.

Під час літніх канікул правоохоронці з відділів кримінальної міліції по справам неповнолітніх не залишаються без роботи. Саме зараз вони проводять профілактичні відпрацювання місць відпочинку молоді, дитячих установ з метою недопущення негативних явищ у підлітковому середовищі, попередження насильства в родинах. Та й батькам незайве буде нагадати, що за дітьми зараз потрібен неабиякий нагляд.

Хлопчисько образився, і викопав собі могилу

…Літо в розпалі. Нарешті відпускники вдихнули на повні груди, - п'янка атмосфера тимчасового байдикування наповнює будні довгоочікуваним ефіром щастя й умиротворення. З'являється реальна можливість зайнятися сімейним відпочинком, приділити побільше уваги здоров'ю і власним нащадкам. Але не тут то було. Як констатують медики, левова частка дитячого травматизму й нещасних випадків відбувається саме під наглядом дорослих.
На жаль, безпечних місць для дитячих ігор й витівок у нас стає дедалі менше. Навіть тривіальні пісочники перетворюються в подобу "мінного полю". Увечері там закладають "по соточці" за комір великі дядьки, а вдень дитина заганяє в ногу чи сідниці гострі осколки. Туди ж відправляються полегшитися як кішечки із собачками, так і деякі наші з вами зовсім безсовісні співгромадяни. Розумні й начитані татки з матусями нерідко виявляються зовсім безграмотними, переходячи всім сімейством дорогу чи релаксуючи на пляжі, у солодкій млості нерідко забуваючи глянути на дітей...
…Нещодавно до чергової частини Переяслав-Хмельницького МРВВС із заявою звернулася киянка 45-літня Антоніна Б. Вона благала міліцію розшукати її неповнолітнього сина Антона - п'ятикласника однієї зі столичних шкіл. Суть звертання була в тім, що добу тому вони всією родиною знаходилися на відпочинку, хлюпаючись неподалік від с. Хоцьки у водах Дніпра.
Виявилося, що напередодні пропажі мати Антона разом із сином, знайомими і друзями, що приїхали з Криму з дітьми, загальною кількістю компанії десять чоловік, розбили тут наметове містечко, - вони так тут проводять час останні три роки. Діти вешталися практично бездоглядне - купалися, коли хотіли, гралися, де хотіли. На другий день відпочинку дітвора утекла купатися, тільки от Антон узявся у різних місцях рити ями - печери в піщаному березі ріки. Дорослі в цим занятті не побачили нічого негожого, допоки за кілька годин не помітили пропажу 10-літнього хлопчика. Самостійні пошуки окрім паніки й депресії, що все поглиблювалася, нічого не давали. Близько сорока рятувальників і двадцять міліціонерів прочісували ліс, берег і прилеглу акваторію до пізнього вечора, - дитини ніде не було. Тоді, уже наступного ранку, побачивши свіжий зсув піщаного берега, офіцери вирішили перевірити версію про нещасний випадок. Так воно і вийшло - хлопець рив "печеру" поки пісок, не витримавши ваги 8 метрового (!) шару ґрунту, обвалився вниз, відразу сховавши під багатотонною масою дитя.
- З'ясувалося, що в будівництві печери брали участь кілька дітей, - але вона раптом частково обвалилася, й хлопці пішли купатися, - коментує трагедію начальник ВКМСН ГУ МВС України в Київській області підполковник міліції Олексій Лазаренко. - Батьками й їх знайомими відразу була висунута помилкова версія, що, хлопчик міг заблукати в лісі, тому що вони чітко заявляли: дитини у воді не було, і він потонути ніяк не міг. Тому ми так довго шукали дитину. Варто відзначити, що Антон не взяв до уваги грізний знак - обвал викопаною саперною лопаткою досить пристойної печери. Діти кажуть, що перед цим їм усім удалося залізти і трохи "пожити" у печерці - Антон не встиг там погратися до зсуву. Хлопча образилося на обставини й потім, улучивши момент, самостійно направився рити собі "житло" подалі від пляжу. Як незабаром виявилося, він практично сам викопав собі могилу…

Дивні самогубства

- У першій половині 2005 року в столичній області з різних причин (ДТП, убивства, нещасні випадки) загинуло 14 неповнолітніх, - каже Олексій Олександрович. - За цей період у наш главк надійшло майже 200 повідомлень про зникнення дітей. До місця проживання (в основному батькам) повернута більша частина з них (близько 180), причому в першу добу - третина. На даний момент в області знаходяться в розшуку 12 підлітків, з них 5 чоловік щезло у поточному році, 7 дітей, на жаль, пропали ще у минулі роки й їх доля невідома.
Найстрашніше те, що корінь зла в цих ситуаціях, усе-таки, виростає в сімейних підвалинах і традиціях. Хіба тікали б діти, якби знаходили в будинку своєму батьківське розуміння, якби не бачили синюшні пички напівбомжів - батьків, якби батьки-пройдисвіти не штовхали власні чада на бродяжництво і злочини? Звичайно ж, ні. Також, як багатьох дітей неповага однолітків і неуважність дорослих у важкий період життя просто штовхає в петлю...
…В минулому році Сквирський район пережив пошесть "дитячих" самогубств. Спочатку ледь "відкачали" дівчинку, котра свідомо наїлася всіляких таблеток. Потім у районі стало діятися щось неймовірне. Тут же мав місце прецедент, якого в новітній історії Київщини не було: двоє хлопчаків, раптом, ні з того, ні з цього, накинули петлі на шиї. Увечері 26 червня в Сквирі в гаражі на вул. Крупської покінчили життя самогубством через повішення два товариші - 16-літній П., учень ПТУ-29, і 17-літній випускник місцевої школи-ліцею. Лиха ніщо не передвіщало, - хлопці возилися в гаражі з мопедом. Мати запитала, чи не хочуть вони, щоб вона підсмажила їм картоплі, - хлопці відповіли, що не проти. Коли вечеря була готова, мати пішла запрошувати юних байкерів за стіл, але ледве не звалилася в непритомність від жаху, що представився їй, - рідний син і його друг висіли на сволоках. Неподалік виявилася написана на картонній коробці з-під цукерок передсмертна записка, суть якої зводився до того, що рідні "повинні їх простити, тому що вони ідуть разом - далі жити нема чого"... Зміст записки, та й усього вчинку для правоохоронців залишився загадкою - ні якихось боргів, погроз, смертельних хвороб чи любовних трагедій у хлопців не було. Проте, мабуть, що батьки все-таки щось недогляділи, не зрозуміли...
Напередодні цієї трагедії в с. Руда на горищі сараю місцева 56-літня пенсіонерка знайшло онука, що повісився - учня 4-го класу місцевої школи. Стало відомим, що десятилітній Ігор Р. під час уроків підійшов до свого класного керівника і сказав, що йому погано, що в нього, видко, гайморит, - принаймні, знайшовся серед його однокласників чоловічок, який "за симптомами" відразу визначив болячку. При цьому Ігорю хтось із хлопців втолкував, що в нього незабаром гній може прорватися в мозок, і він може вмерти. Написавши записку батькові, учителька відпустила школяра додому разом зі старшим братом. Наступного ранку батько погодків відвів до школи й пішов на роботу. Не дійшовши до школи, Ігор повернувся додому, сказавши бабусі, що погано себе почуває. Переодягшись, хлопчик пішов у курятник - ніби-то поратися по господарству. Але щось онук довго не з'являвся в дворі, та й на окрики ніхто не відповідав, тоді бабуся вирішила сама пройтися й зазирнула в сарайчик. На горищі вона побачила справжній жах, - Ігор висів на мотузці.
Підліток знаходився в явній депресії, - не минуло й року, як умерла його мама. А тиждень тому повісився рідний брат мами - 39-літній дядько Вітя, з яким Ігор перебував у дуже близьких, дружніх контактах - той був неодруженим й своїх дітей в нього не було. Усю можливу батьківську любов Віктор віддавав племінникові. А отут ще мимовільний "діагноз-жарт" однокашників настільки потряс маленького чоловічка, що він зважився на суїцид. Дивний факт - у такому ж сараї повісився і його дядько.
Убивця відразу виїхав у Київ на центральний залізничний вокзал - місце збору таких же "фахівців", як і сам. Але дільничним і оперативникам удалося швидко вирахувати підозрюваного й затримати його в столиці, - він саме придбав квиток і збирався "робити ноги".

Можна залишити дитину одну вдома на п'ять хвилин, і повернутися до попелища!

- Нічого не поробиш, приваблює наших дітей південна сторона, особливо "Одеса-мама", - каже підполковник Лазаренко. - Приміром, у Переяславі-Хмельницькому деяка п'ятнадцятирічна Марина Ш. разом зі своїм хлопцем, який раніше вже мав негаразди з законом через скоєні крадіжки і який продовжував знаходитися в міліцейському розшуку, утекла з дому. Їх знайшли аж в Одеській області, - дівчина пояснила, що утекла з коханим, котрого ніхто не "хотів зрозуміти". Нагледівши в одному із сіл Комінтернівського району закинуту дачку, вони там оселилися. А кілька днів тому ледве не з потяга зняли ще двох мандрівників. Двоє хлопців 15 й 16 років, які живуть у Фастові, вирішили злегка порозважатися. Укравши в матері пристойну мобілку і продавши її за 600 гривень, вони вирішили рушити в напрямку Південної Пальмири. Для початку вони приїхали в столицю і "зависли" у комп'ютерному клубі, де й попросилися переночувати. У цей час батьки божеволіли в пошуках утікачів, а міліція вже щосили опитувала друзів паливод у надії знайти нитку, яка привела б до них. Тут один з "паганелів" додумався подзвонити матері і сказати, що, мовляв, не хвилюйтеся, ми "відтягнемося в Одесі і повернемося". Але не встигли пацани дух перевести після серйозної розмови з матір'ю, як їх наздогнала опергрупа райвідділу - завдяки вірній інформації, невдалих мандрівників повернули додому.
Хоча відомі випадки, коли за недогляду батьків їхні чада можуть виявитися в самих неймовірних місцях й обставинах. От у с. Рубченки Володарського району на території недіючого цегельного заводу ПП "Аграрне" на неповнолітнього місцевого жителя 13-літнього школяра Соботюка, обвалилася цегельна кладка, коли він намагався витягти з неї залізний швелер щоб потім здати його до металобрухту. Унаслідок чого той умер від травм на місці події.
У селищі Клавдієво Бородянського району від короткого замикання в електрообігрівачі сталася пожежа в будинку в 49-літньої місцевої жительки. Під час гасіння виявлений труп однорічного Данила Г. Його 15-літня (!) безробітна матуся знімала кімнату в цьому будинку й ненадовго відлучилася "за сіллю". Вогнем знищений дах, перекриття й частково стіни. - Моя рекомендація - стежте за дітьми, не кидайте їх на сусідів і далеких родичів, - завершує Олексій Олександрович. - Адже можна залишити дитину одну вдома на п'ять хвилин, й повернутися до попелища!

Геннадій Карпюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera