на головну

ВЕСЕЛО, ВЕСЕЛО ЗУСТРІНЕМО НОВИЙ РІК...

Веселе свято - Новий рік - у столичній області пройшов без серйозних порушень суспільного порядку. Але кілька резонансних подій усе-таки трапилося.
Часто трапляється так, що ніж закривавлюється за чуже майно. Однак досить часто буває і так, що вбивцями є найближчі родичі. Наприкінці грудня брати С., жителі м. Яготина Київської області, вирішили гідно відсвяткувати Новий рік. Для цього вони вирішили зарізати поросятко, яке майже рік відгодовували. Жоден із братів не працював, а молодший, 42-літній Олександр, ще й був інвалідом (колись потрапив у ДТП). Місцеві правоохоронці знали обох братів, адже ті іноді промишляли дрібними крадіжками. Обох братів притягували до адміністративної відповідальності за появу в громадському місці в нетверезому стані. Упоравшись із поросям, селі повечеряти. Закуска була, та й випивка знайшлася. Однак старшого брата, 46-літнього Анатолія, чомусь сильно "засмучував" той факт, що молодший брат сидить на його і материнській шиях. Через це між братами виникла сварка. Ображений Олександр схопив ніж, яким освіжував порося, і вдарив ним брата в груди. Мати, Ольга Василівна, почула звуки сварки між синами, а коли вбігла до кімнати, то побачила, що сталося непоправне. Напевно, не бажаючи втратити і молодшого сина, вона наказала Олександрові допомогти їй переодягти Анатолія в чистий одяг, а забруднений кров'ю - сховати. Потім відправила молодшого до сусідки, щоб від неї викликати... карету "швидкої медичної допомоги", а після того - поховати старшого сина. Сусідка ж, довідавшись про смерть Анатолія, викликала міліцію. Прибулі оперативники зайшли в будинок С., щоб установити причини смерті члена їхньої родини. Міліціонерів цікавило, відкіля у будинку стільки крові. Ольга Василівна намагалася переконати міліціонерів, що кров на підлоці - поросяти, а тоненький поріз на грудях Анатолія - звичайна подряпина. При більш детальному огляді тіла потерпілого судово-медичний експерт установив, що "подряпина" на грудях - це рана від гострого предмета, а міліціонери знайшли і вилучили знаряддя злочину - кухонний ніж, яким Олександр позбавив життя свого брата. Знайшли і забруднений кров'ю одяг убитого Анатолія.
Також "своєрідно" святкували й у Білоцерківському районі. В одному з мікрорайонів Білої Церкви компанія молоді відзначала Новий рік. У самий розпал свята між місцевим жителем, 22-літнім Олександром Б., і гостем з м. Сквири, 20-літнім Ігорем К., виникла сварка через дівчину. Побачивши, що з гостем він самостійно не впорається, "гостинний" господар збігав по допомогу. У результаті в груповій бійці біля будинку взяло участь близько 12 чоловік! Під час бійки Олександр двічі вдарив "опонента" у груди ножем. У цей час випадковий перехожий викликав міліцію, яка не змусила себя чекати. Через лічені хвилини на місце події прибули міліціонери спеціального підрозділу "Тайфун", які й "заспокоїли" хуліганів. Стікаючи кров'ю, Ігор К. зайшов у будинок, а його кривдник тим часом непомітно зник. Прибула незабаром бригада "швидкої" констатувала смерть Ігоря К. від втрати крові. Не гаючи ні хвилини, працівники міліції розпочали пошуки Олександра. Протягом двох годин він був затриманий у квартирі свого знайомого, а в кишені його штанів був виявлений і вилучений невеличкий ніж - знаряддя злочину.
Приблизно в той же час в барі у центрі Білої Церкви відпочивали двоє знайомих. До відвідувачів підійшов бармен і повідомив їм, що заклад закривається. Вийшовши на вулицю, 25-річний Петро Г. запропонував своєму товаришу, 27-річному Анатолію Л. продовжити "відпочинок" у найближчому відкритому барі. Анатолій відмовився, і цього виявилося досить для того, щоб Петро наніс йому кілька ударів ножем у груди й утік. Цю подію спостерігав водій таксі, що стояло неподалік. Саме до його автомобіля, стікаючи кров'ю, і направився Анатолій. Бачачи стан "клієнта", чоловік повіз його до лікарні, звідки і повідомив про те, що трапилося, у міліцію. Терміново прибулі оперативники склали опис зовнішності ймовірного злочинця і буквально через кілька годин затримали Петра Г. (До речі, він за кілька днів до цієї події звільнився з місць позбавлення волі, де відбував "термін" за аналогічний злочин). Анатолій Л. помер у лікарні від великої втрати крові.
Однак траплялися епізоди з веселішим фіналом. В одному з будинків на вул.Таращанській в м. Біла Церква, компанія молоді відзначала Новий рік. Добряче "відсвяткувавши", 24-літня Лідія К., жителька с.Шкарівка, що на Білоцерківщині, захотіла прокататися "з вітерцем". Не довго думаючи, вона взяла у свого знайомого, що відпочивав з нею в одній компанії (без його відома) ключі від автомобіля "ВАЗ-2108" і поїхала кататися по місту. Але далеко від'їхати не змогла - на сусідній вулиці зіткнулася з іншим автомобілем. У цей час господар автомобіля виявив його відсутність і звернувся до міліції. "Вісімку" в ушкодженому стані повернули власнику, а з горе-"автокрадієм" - розбереться слідство.
Наразі по фактам вбивства і заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що потягли за собою смерть потерпілих, порушені кримінальні справи, а підозрювані у їх скоєнні - заарештовані. Остаточну крапку у кожній з цих справ поставить суд.
Загалом же святкові заходи по відзначенню Нового року з присутністю великої кількості громадян пройшли на території 408 населених пунктів Київщини. У народних гуляннях взяло участь близько 199 тис. мешканців столичної області. На охорону громадського порядку було задіяно близько 1000 працівників міліції та 170 військовослужбовців. Під час масових заходів у місцях їх проведення порушень громадського порядку не допущено.
З метою посилення контролю за зберіганням, використанням та реалізацією піротехнічної продукції правоохоронцями області проведено перевірку 344 торгівельних закладів та інших місць реалізації такої продукції. Виявлено 43 факти реалізації піротехнічних пристроїв без відповідних документів. У зв'язку з виявленими порушеннями було вилучено 2623 піротехнічних виробів, з них - 2052 петарди. До адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері торгівлі піротехнічними засобами притягнуто 42 особи.
Не залишився поза увагою правоохоронців і символ свята - ялинка. За порушення законодавства щодо охорони лісових культур було затримано і притягнуто до адміністративної відповідальності 61 особу, в тому числі 17 з них - за порушення правил торгівлі на ринках лісовими культурами, 16 - за торгівлю лісовими культурами з рук у невстановлених місцях і 16 наших земляків - за порушення порядку заняття підприємницькою діяльністю.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області





Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera