на головну

Чи буде покарання реальним?

Проблема відповідності покарання скоєному злочинові завжди була актуальною, а зараз - поготів. І коли за скоєння серйозного злочину винуватець отримує смішний або умовний "строк" - це наводить на роздуми…

Під час перевірки раніше судимих, які мешкають на їх дільниці обслуговування, дільничний інспектор разом зі співробітником карного розшуку Білоцерківського міськвідділу міліції вирішили зайти до громадянки В. Сама 23-річна Світла раніше судимою не була. Проте серед її сусідів ходили вперті чутки про те, що молода жінка водить "дружбу" з особами, які щойно повернулися з "місць, не так віддалених". Йдучи до Світлани В., дільничний з "опером" не могли і подумати, що вони знайдуть її у квартирі.
Жінка зустріла міліціонерів непривітно, проте запросила зайти до квартири. У розмові з господаркою оперативник звернув увагу на її погляди у бік кухонної шафи. Дільничний інспектор також відчув нервування жінки. Розмовляючи зі Світланою, він мимохідь запитував про її знайомих, де вони зараз, чим займаються. Тим часом оперуповноважений запитав про знайомого Світлани, раніше судимого Петра Л. Господиня відповіла, що його у неї зараз немає, і взагалі востаннє вона бачила Петра кілька днів тому. Хоча жінка і намагалася виглядати спокійно, та коли дільничний підійшов до кухонної шафи, вона не змогла втримати хвилювання. Відчинивши шафу, міліціонери побачили там пляшку з рідиною коричневого кольору і різким запахом розчинника. Світлана розплакалася і розповіла, що Петро заходив учора, а коли зайде наступного разу - не сказав. Додала також, що наркотики вона готувала сама. Тим часом "згадала". що разом зі своїм "другом" вони днями пограбували дівчину, в якої забрали сумочку з документами, мобільним телефоном і грошима в сумі близько 400 гривень. Після цього дочекатися приходу Петра для працівників міліції було лише справою техніки. Наразі по фактам виявлених злочинів порушено кримінальну справу, проводиться слідство. Петра Л. затримано, а доля Світлани В. склалася трохи інакше - її не поміщено до ізолятора через те, що вона має маленьку дитину. Чи думала ця жінка про своє дитя, коли скоювала злочини - не відомо. Остаточне рішення у цій справі - за судом.
До речі, правоохоронцям Київщини, відповідальним за боротьбу з наркозлочинністю, відпочивати не довелося. За свята ними було виявлено 39 фактів незаконного обігу наркотиків.
- Наркотики - біда будь-якого суспільства, - розповідає начальник Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків у Київській області полковник міліції Юрій Бондарь. - Не обминає ця біда і столичний регіон. Можна навіть сказати, що через безпосередню близькість до столиці ця проблема для міліції Київщини стоїть особливо гостро. Адже наркозлочинці не відстають від змін у сучасному законодавстві, використовуючи його "білі плями" для свого злочинного бізнесу. Наприклад, стаття КК України, що передбачає відповідальність за утримання наркопритону, передбачає надання житла чи інших приміщень для виробництва або вживання наркотиків. А от автомобіль до цього переліку не входить, що не заважає наркоманам спокійно вжити наркотик і уникнути відповідальності! Іноді дуже важко довести вину особи у скоєнні злочину, адже наркодилерами вигадуються нові й нові способи продажу смертоносного зілля. Чого лише вартий так званий "одеський метод"! Покупець купує картку поповнення телефонного рахунку і пересилає кошти на телефонний номер дилера. Той через деякий час перевіряє рахунок, впевнюється у надходженні грошей і розповідає покупцеві, де можна забрати наркотики. Та не зважаючи на це, міліцією Київщини у 2005 році виявлено 2351 факт незаконного обігу наркотиків, порушено 44 справи за притоноутримання. Та й у новорічні свята боротьба з наркозлочинністю не припинялася - за перший тиждень нового року виявлено 39 фактів незаконного обігу наркотиків. Хотілося б звичайно, щоб покарання за вчинені злочини було адекватним, а все, що залежить від міліції - ми робимо.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області





Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera