на головну

ГУ МВС України в Київській області запрошує на службу в органи внутрішніх справ жителів Києва та області, які пройшли службу в Збройних Силах України або військову підготовку в учбових закладах, не мають судимості, для роботи в міськрайвідділах Київської області. Пропонуються посади рядового та молодшого начальницького складу із заробітною платнею від 800 грн.

Звертатися за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 15 тел. 272-23-23, 272-34-22, 272-22-09, 272-10-22, чи до місцевого МРВ.




Щоб пропити бабине життя, вклалися в 115 гривень

Подію, що сталася в Броварському районі місцеві жителі будуть обговорювати ще довго. Старенький будинок на одній з вулиць в селі Гоголів сьогодні спустів: поховали бабу Олесю. Сусіди ще й досі не можуть повірити, що життя людини коштувало всього 115 гривень. "Якесь страшне у нас тут місце, - розповідає Ніна Сергіївна, сусідка покійної. - Три чи чотири роки тому в будинку навпроти син вбив батька й матір, в минулому - чоловік і жінка на добрячому підпитку угоріли в хаті, а це ось ще і Олеська. Жила собі стара, ні з ким не сварилася, у вісімдесят з гаком років дрова пиляла, і в магазин, і на базар ще піде. З чоловіком було не дуже, тому і залишилася сама. Родичам хату одписала, а сьогодні на поминках казали, що якийсь з тих родичів в ту ніч і приходив - нерідний онук, чи що, "десяте коліно родичів", місцева босота".
Тіло 84-річної баби Олесі виявив сусід. Олександр Андрійович інколи заходив допомогти жінці по хазяйству - то води принесе, то дров нарубає. Двері були відчинені. В хаті, де було страшенно холодно, чоловік побачив жахливу картину. Бабця лежала на полу. На голові неможливо було не помітити сліди численних побоїв. Долонь взагалі не було: як згодом з'ясувалося, до того, як виявили потерпілу, кінцівки встигли пооб'їдати бродячі пси.
За три години після повідомлення в міліцію, правоохоронці Броварського РВ затримали першого підозрілого, згодом знайшли і другого. Хлопці 17 і 18 років, старший з яких вже мав справи з міліцією, коли ще зовсім дитиною викрав чужий мотоцикл, у скоєному все-таки зізналися, і наразі перебувають в ізоляторі тимчасового тримання Броварського РВ. Районна прокуратура вже порушила кримінальну справу за ст.115 КК України "Навмисне вбивство".
Ідея підзаробити виникла близько 1-ї години ночі, після розваг з дівчатами в місцевому барі, коли в кишені майже не залишилося грошей. Обидва хлопці ніде не працюють і не навчаються, сидять на батьківських шиях. Тут молодший Сергій і запропонував "провідати" бабу Олесю. В її хаті він був один єдиний раз, тоді стара недорахувалась півтори тисячі гривень, проте зваживши на родинні зв'язки в міліцію не повідомила. Цієї ночі хлопці перелізли через паркан, обійшли хату. Сергій вже знав, що пройти через три зачинені двері парадного входу їм не вдасться, тому вирішили відкрити інші двері з протилежної сторони будинку. Проте старий дуб не піддався, двері не відчинилися. Залишалося витягнути віконну раму і таким чином проникнути в будинок. Так і зробили.
Жінка, в якої було вже не зовсім добре зі слухом, мирно відпочивала, аж поки не відчула, що чиясь рука шарить під її матрацем. Бабця схопилась і включила світло. Нічні гості, які ще не встигли нічим розжитися, побачили на столі гаманець, з якого витягли рівно 15 гривень. Не задоволений здобиччю за справу взявся раніше засуджений Андрій. Поки Сергій продовжував шукати гроші в кімнаті, Андрій відтягнув стару на кухню і декілька разів вдарив по голові частиною віконної рами, вимагаючи у жінки віддати всі її збереження. Баба Олеся підвелася і принесла 100 гривень. Гроші для зловмисників виявилися смішними, і тоді Андрій продовжував свої тортури, аж поки старенька не захрипіла. Ще раз обдивившись хату і нічого не знайшовши, вони вийшли через парадні двері зі 115 гривнями, залишивши за собою відчинені двері. Дерев'яні палки, якими забили стару до смерті викинули сусіду в сінник і на шкільний двір. Після цього замовили столик в місцевому кафе і пропили бабине життя.

Юлия Синчак
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області





Повідомлення про представлення в.о.начальника ГУ МВС України в Київській області

10 лютого 2007 року на нараді за участі начальників галузевих служб та начальників міскрайорганів заступником міністра внутрішніх справ України Плехановим М. А. був представлений виконуючий обов'язки начальника ГУ МВС України в Київській області полковник міліції - Сапко Костянтин Васильович
Коротка автобіографична справка:
Народився 9 липня 1956 року в селі Ялта Першотравневого району Донецької області. З 1974 по1976 р. проходив військову службу. В огранах внутрішніх справ з 1983 року на посаді інспектора карного розшуку. Має вищу юридичну освіту. У 2006 році - перший заступник начальнику ГУ МВС України в Донецькій області.
Одружений.




ЯК ЗАПОБІГТИ "СУТО СІМЕЙНИМ" ВБИВСТВАМ?

Про зникнення 46-річного В., жителя м. Славутич Київської області, його співмешканка повідомила після того, як чоловік упродовж кількох днів не з'являвся вдома.

Співробітники місцевого відділу міліції почали перевіряти всі можливі місця його перебування, паралельно з цим оглядалося помешкання зниклого. Під час проведення огляду на стінах та підлозі квартири були виявлені сліди крові. Ці та інші докази дали змогу затримати в якості підозрюваного у скоєнні злочину 27-річного сина В. Молодик спочатку заперечував будь-яку свою причетність до зникнення батька, однак пізніше щиросердно розповів про події двох попередніх днів.
Хлопець жив у Славутичі, а його батько - у сусідньому з містом селі Неданчичі, в будинку, що належить його співмешканці, проте регулярно навідувався до сина. Між родичами склалися такі стосунки, що сусіди позаочі називали старшого В. "монстром" по відношенню до рідних дітей. Того фатального вечора чоловік прийшов до сина, й застав там "гулянку". Між батьком та сином виникла сварка через постійне пияцтво та неробство останнього. Зі слів молодого чоловіка, батько під час сварки вдарив його пляшкою по голові. У відповідь розлючений "нащадок" почав бити "предка" руками й ногами доти, доки той не впав. Мабуть, для того, щоб охолонути, парубок з товаришем пішли з квартири, а коли через кілька годин повернулися, то виявили, що старший В. помер. Задля того, аби позбавитися батькового трупа, хлопець розчленував його, повантажив на дитячі санчата та під ранок відвіз за межі міста: голову та руки - до недобудованої споруди посеред лісу, решту - за кілька кілометрів від цього місця. Вивозити жахливий "вантаж" йому допомагав "гість"…
Серед інших правоохоронцями Славутича перевіряється версія про помсту сина батькові за зникнення матері (це сталося у 2003 році, й на теперішній час ними встановлюється її місце знаходження). Молодий чоловік затриманий, за даним фактом порушено кримінальну справу за статтею, що передбачає відповідальність за скоєння навмисного вбивства, ведеться слідство. До речі, підозрюваний вже мав проблеми із Законом - у 1999 році його було засуджено за хуліганство, за що хлопець відбув термін ув'язнення три роки.
- Проблеми у сімейних стосунках, конфлікти батьків та дітей, нажаль, іноді дуже гостро постають у сучасному житті, - розповідає начальник Головного управління МВС України в Київській області генерал-лейтенант міліції Віталій Яловенко. - Минулого року обласною міліцією було зареєстровано 147 вбивств, 74 випадки заподіянь тяжких тілесних ушкоджень, що потягли за собою смерть потерпілого тощо. З них було розкрито відповідно 136 і 71 злочин, більшість - "по гарячих слідах". Особливо проблемними у цьому відношенні є райони, що територіально наближені до столиці: Києво-Святошинський, Васильківський, Обухівський - там скоєно левову частку злочинних посягань на життя та здоров'я особи. Упродовж року було зареєстровано 61, так би мовити, "сімейний" злочин - вбивства або заподіяння тяжких тілесних ушкоджень на сімейно-побутовому ґрунті. В переважній більшості від злочинних посягань страждають члени подружжя (наприклад, чоловік побив дружину), однак трапляються і злочини по "кревній" лінії, подібні до славутицького.
На Київщині було зареєстровано п'ять таких випадків, у 2 з них жертвами стали батьки, у 2 - діти, й у одному випадку брат убив брата. У цьому році теж, нажаль, є така сумна статистика - загалом у січні сталося 21 вбивство та 8 випадків заподіяння тяжких тілесних ушкоджень зі смертельним фіналом. Зі вказаної кількості нерозкритим залишається лише один злочин. Міліція намагається боротися з цим лихом, ведучи профілактичну роботу з особами, раніше засудженими за злочини проти особистості, а також силами дільничних інспекторів міліції - з сімейними дебоширами та особами, які систематично вживають спиртні напої. Впродовж минулого року дільничними Київщини було складено близько 6 тисяч протоколів за статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення ("Вчинення насильства в сім'ї або невиконання захисного припису"). Однак після складання протоколу відносно сімейного дебошира дільничний зобов'язаний його відпустити додому, адже його затримання до розгляду справи в суді не передбачене жодним нормативним документом. І коли пізніше "батько сімейства" повертається додому, може трапитися набагато страшніше лихо.
Покарання за злочин, скоєний громадянином В., передбачене Кримінальним кодексом України у вигляді позбавлення волі на строк від семи до п'ятнадцяти років. Маємо надію, що це змусить замислитися любителів "помахати руками" на п'яну голову.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області





"ВІДКАТ" НА ЛЮДСЬКОМУ ГОРІ, АБО ЧОРНОБИЛЬСЬКА "ЧОРНА ДІРА"

Катастрофа на Чорнобильській АЕС стала однією з найтрагічніших сторінок історії України, а кількість постраждалих від її наслідків перевищила десятки тисяч чоловік. Понад два десятиліття на об'єкті "Укриття" ведуться роботи по зменшенню шкоди від наслідків аварії на ЧАЕС для оточуючого середовища. Однак цей грунт стає поживним і для багатьох тих, хто бажає поживитися за рахунок людської біди.

Тема побудови сховища для радіоактивних відходів є актуальною як для прибічників цієї ідеї, так і для її противників. Тим часом люди, які звикли "робити бізнес", без зайвого галасу намагаються "освоїти" виділені на це кошти.
На початку березня 2001 року між Національною атомною енергогенеруючою компанією "Енергоатом" та німецьким підприємством "RWE NUKEM Gmbh" - переможцем відкритого міжнародного тендеру - був укладений контракт, за умовами якого іноземна фірма зобов'язувалася виконати проект будівництва "Промислового комплексу з поводження з твердими радіоактивними відходами" на Чорнобильській АЕС. Фінансування будівництва планувалося здійснити за рахунок коштів Європейського співтовариства та Уряду України, загальна вартість проекту склала понад 33 мільйони євро.
Впродовж наступних трьох років (тобто з 2002 по 2004 роки) до початкового варіанту контракту були внесені зміни, через які вартість робіт на об'єкті була збільшена до майже 48 мільйонів євро. З метою укладення додаткових змін до контракту у жовтні 2005 року генеральний менеджер "RWE NUKEM Gmbh" направляє до Державного спеціалізованого підприємства "Чорнобильська АЕС" (правонаступника НАЕК "Енергоатом") "Обґрунтування додаткових витрат по проекту "Промислового комплексу з поводження з твердими радіоактивними відходами" на загальну суму понад 19 з половиною мільйонів євро, однак керівництво ДСП "ЧАЕС" цю пропозицію відхилило.
Побачивши безрезультатність спроб "прихватизувати" бюджетні кошти, у грудні 2005 року керівництво "RWE NUKEM Gmbh" звернулося до Чорнобильського центру проблем ядерної безпеки, радіоактивних відходів та радіології. Між вказаними суб'єктами був укладений контракт про надання Центром допомоги під час переговорів щодо продовження строку виконання робіт та зміни їх вартості, передбаченої у початковому договорі. У разі підписання нового контракту зі зміненим кошторисом німецьке підприємство зобов'язувалося протягом 30 днів після зміни затвердженої вартості робіт проекту сплатити Чорнобильському центрові до 500 тисяч євро. При цьому "за надання консалтингових послуг" Центр отримав від "RWE NUKEM Gmbh" 6 тисяч євро. Однак у жовтні минулого року новий генеральний менеджер німецької фірми своїм листом ініціював дострокове розірвання контракту з Чорнобильським центром проблем ядерної безпеки. У зв'язку з цим посадові особи іноземного підприємства свій злочинний намір на заволодіння коштами у сумі понад 19 з половиною мільйонів євро (а за курсом НБУ це понад 119 мільйонів гривень) до логічного завершення не довели з причин, що не залежали від їх волі.
- Цей випадок - не перше намагання нечистих на руку ділків заволодіти бюджетними коштами, - розповідає 1-й заступник начальника Головного управління - начальник Київського обласного УБОЗу полковник міліції Олександр Анциферов. - Лише за минулий рік співробітниками нашого підрозділу було виявлено 56 зловживань у сфері економіки. Загальна шкода, заподіяна злочинними посяганнями, становить майже півтора мільйона гривень, основна її частина вже відшкодована.
Наразі Київською обласною прокуратурою порушена кримінальна справа за статтями, що передбачають відповідальність за вчинення замаху на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем, ведеться слідство.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області





"ЦЯ КОНОПЛЯ - ДЛЯ МОЇХ ПАПУГ", -пояснив 69-літній пенсіонер оперативникам, що прийшли його затримувати

Днями в місті Василькові Київської області зусиллями співробітників місцевого відділення по боротьбі з незаконним обігом наркотиків була припинена діяльність "магазинчика" із продажу марихуани.

Восени минулого року в оперативників Васильківського міськвідділу внутрішніх справ почала з'являтися інформація про те, що на території міста запрацював досить потужний "магазин" із продажу наркотичного зілля. Під час перевірки цієї інформації міліціонери вийшли на 69-літнього місцевого жителя С. Дідусь досить широко налагодив збут наркотиків, тому кожен (у тому числі теоретично - й учні розташованої неподалік школи) міг без проблем купити "травички". Так званий "косяк" (цигарка, начинена марихуаною), важив приблизно 1 грам і коштував десять гривень.
Після проведення співробітниками міліції спеціальних заходів були отримані докази злочинного промислу пенсіонера, а у його відношенні була порушена кримінальна справа за статтею, що передбачає відповідальність за збут наркотичних речовин, до того ж у великих розмірах. Під час проведення огляду домоволодіння літнього наркоторговця були виявлені й вилучені 18 кілограмів зілля, а у гаражі - саморобний пристрій для його паління (так званий "бульбулятор", виготовлений із пластикових пляшок). Виявляється, перед тим, як купити товар, покупець міг оцінити його якість...
Чоловік спочатку повністю заперечував свою причетність до збуту наркотиків, потім пояснив, що продавав... папуг, а в якості корму давав новим власникам птахів конопляне насіння (дійсно, у будинку в дідуся живе кілька десятків папужок). І тільки під тиском неспростовних доказів пенсіонер визнав, що зберігав коноплю для її подальшої реалізації.
Тим часом, поки велося слідство, заповзятливий житель Василькова не став звертати прибутковий "бізнес", а просто посилив міри безпеки. Відтепер він продавав наркотики тільки перевіреним клієнтам, а задля уникнення небажаних візитів двір пенсіонера охороняла кавказька вівчарка. Але інформація про "наркомагазин" все ж просочилася, і вдруге міліціонери завітали до васильківчанина з постановою суду про проведення в рамках кримінальної справи обшуку його домоволодіння. Цього разу "вилов" оперативників склав кілька мішків конопель загальною вагою близько 60 кілограмів, а чиста вага сировини, придатної до вживання, дорівнювала 31-му кілограмові!
- Громадянин С. раніше конфліктів із Законом не мав, за винятком вищеописаних подій, - розповідає старший слідчий Васильківського МВВС капітан міліції Олександр Фараон. - У цей момент він затриманий, а за фактом вилучення в його домоволодінні наркотичних речовин порушена кримінальна справа за статтею, що передбачає відповідальність за збут наркотичних речовин у великих розмірах.
Відповідь на питання, чи одержить васильківський "любитель папужок" адекватне вчиненому покарання, залежатиме виключно від суду.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області





ОСТАННІЙ АРГУМЕНТ - СОКИРОЮ ПО ГОЛОВІ

Іноді гуманність суду (а точніше - м'якість винесених вироків) можуть стати причиною скоєння нових злочинів. Ілюстрацією цьому стало скоєння повторного злочину умовно засудженим жителем Яготинського району, що в один день позбавив життя трьох пенсіонерів. Чимось аналогічна до вищеописаної історія сталася у Рокитнянському районі Київської області.

Січневого ранку 48-річний мешканець села Телешівка йшов до свого товариша "підправити здоров'я" після вчорашньої гулянки. Йти потрібно було недалеко - до вагончика, що являв собою приміщення для охорони об'єкту (недобудованого мосту), відстань складала двісті-триста метрів. Побачена там картина надовго вивела чоловіка зі стану душевної рівноваги…
Відчинивши двері вагончика, громадянин побачив свого знайомого, що лежав долілиць на підлозі. Все навколо було забризкане кров'ю, а неподалік від тіла лежала… кисть лівої руки потерпілого. Чолов'яга одразу ж визвав міліцію.
Драма розгорнулася на березі місцевого ставка, де розташоване приміщення для його охоронців. Слідчо-оперативній групі, що прибула на місце пригоди, потрібно було встановити всіх її учасників та свідків. У складі групи знаходився міліціонер-кінолог зі службовою собакою. Пес узяв слід підозрюваного у скоєнні злочину, але через складні погодні умови за півкілометра його втратив.
Тим часом оперативники опитували всіх учасників "гулянки". Виявилося, що розпочиналася вона з пляшки горілки на чотирьох, а пізніше до компанії приєднався 26-річний мешканець сусіднього села Ромашки. Він теж мав із собою пляшку для продовження "бесіди", тож був гостинно зустрінутий присутніми. Близько першої години ночі один з чоловіків (майбутній потерпілий) почав збиратися "на чергування", чи то пак - йти спати до свого вагончика, попередньо домовившись з одним із охоронців про те, щоб уранці разом похмелитися. Решта продовжили пиячити, аж допоки між господарем будиночка та мешканцем Ромашок на ґрунті випитого не виникла сварка. Один з присутніх випровадив не в міру агресивного гостя, однак на його шляху додому знаходився вагончик охорони недобудованого мосту. Молодик постукав у двері, і господар вагончика його впустив. Чоловіки знову випили горілки, і тепер у парубка з'явилися претензії до свого нового "візаві", причому настільки серйозні, що він схопив сокиру, яка потрапила йому під руку, та наніс опонентові кілька ударів лезом по голові. Коли тіло власника вагончика опустилося на підлогу, його гість продовжив люто орудувати сокирою, поки не відрубав кисть лівої руки, а потім спокійно пішов додому спати. Колега ж загиблого, що вранці прийшов до нього на обіцяну "процедуру", натомість виявив сліди жахливого злочину…
Співробітникам відділення карного розшуку Рокитнянського РВВС знадобилася лише година для того, щоб встановити місце проживання ймовірного підозрюваного у скоєнні злочину, однак парубок зізнаватися у скоєному не поспішав. Проте за нього це красномовно зробив його одяг зі слідами крові та знаряддя злочину - сокира. Речі були вилучені правоохоронцями у якості речових доказів, а самого "рубаку" затримали та помістили до місцевого ізолятора тимчасового тримання.
- Важко зрозуміти мотиви цього злочину, - розповідає перший заступник начальника відділу майор міліції Станіслав Іванченко. - Парубок нічого не міг пояснити, окрім "Мене перемкнуло…". До речі, цей конфлікт із Законом у молодого чоловіка уже не перший - у 2005 році він був засуджений умовно за спричинення середньої тяжкості тілесних ушкоджень - у нетверезому стані на ґрунті ревнощів обухом сокири зламав руку чоловікові, якого запідозрив у прихильності до власної дружини. Трохи пізніше парубок потрапив під амністію, однак правильних висновків не зробив…
Наразі прокуратурою Рокитнянського району за даним фактом порушено кримінальну справу за статтею Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за скоєння навмисного вбивства, ведеться слідство. Остаточну ж міру покарання рокитнянському "чапаєвцеві" визначить суд.

Микола Гулевич
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області





Непорозуміння у п'яній компанії заробітчан коштували життя одному з них

Поблизу села Борщагівка знайшли мертви молодого чоловіка, з черепно-мозковою травмою. Оперативники Києво-Святошинського райвідділу міліції розкрили цей злочин за гарячими слідами. Вони встановили, що його скоїв під час сварки, котра виникла, нову ж таки, після спільного розпивання спиртного житель Луганської області.
Конфлікт виник у компанії заробітчан, які працювали на одній з місцевих будов. У святковий день чоловіки вирішили, як мовиться, розслабитися. Винили плящину, потім другу-третю. Здалося, що цього замало. Зібралися йти за черговою порцією оковитої, але тут виникли непорозуміння - у кого ж гроші. На цьому грунті виникла суперечка, а потім бійка. Тіло колеги, який незадовго перед тим найнявся на роботу, просто винеси за межі будівельного майданчика.

Ігор Момотюк
ЦГЗ ГУ МВС України
в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera