на головну

КРИМІНАЛЬНА ХРОНІКА КИЇВЩИНИ

24.03.2008

Трагічний випадок стався в селі Шевченкове Згурівського району у своєму будинку непрацюючий 35-річний Михайло, після спільного розпиття спиртних напоїв під час сварки наніс своєму візитерові 43 – річному непрацюючому Юрію три проникаючі ножові поранення в область живота, від чого останній помер на місці події.
По даному факту порушена кримінальна справа за статтею 115 Кримінального кодексу України – Умисне вбивство.
Аналогічний випадок стався в місті Біла Церква. Сварка знову ж таки виникла після розпиття спиртних напоїв 46-річний Павло заподіяв проникаюче ножове поранення грудної клітини 19-річному непрацюючому Віталію, та наніс різану рану в область живота 19-річному Олегові, якого направлено до Білоцерківської міської лікарні. Від отриманих ножових поранень Віталій помер на місці події.
Мали місце злочини по лінії економіки. Працівниками районного відділу міліції та управлінням державної служби по боротьбі з економічною злочинністю встановлено, що в одному із сіл Іванківського району було задокументовано факт вимагання та отримання хабара. Горе-голова цього села поповнив свій бюджет на 40000 гривень та 10 000 американських доларів за рахунок землі односельчан, яку збув для забудови жителям Поліського району. Однак скористатися нечесно нажитими коштами завдяки правоохоронцям йому не доведеться.

ГРАЛЬНИЙ БІЗНЕС.

20.03.2008

Гральний бізнес є однією з важливих складових надходжень до бюджетів різних рівнів. Разом з тим, цей вид комерційної діяльності сприймається багатьма, як безмежне поле для зловживань і всіх можливих порушень закону. Тому останнім часом ця тема викликає суспільний інтерес і підвищену увагу з боку правоохоронних органів. Які в свою чергу організовують заходи і розробляють, впроваджуючи в дію спецпрограми, спрямовані на попередження і виявлення махінацій.
Зараз у Київській області проходить одна з таких програм. Попередні результати підтверджують правильність розпочатого і вражають своєю масштабністю. Адже лише з початку березня працівниками ДСБЕЗ було перевірено 57 суб’єктів підприємницької діяльності, виявлено 19 фактів порушень ліцензійних умов. По яким були заведені матеріали за статтями 164 та 155 Адміністративного Кодексу України, вилучено 59 ігрових автоматів, по 13 випадкам справи направлено до суду. Далі зібрані документальні підтвердження порушення правил ведення бізнесу буде розглянутий міністерством фінансів, на предмет позбавлення ліцензії.
Останні випадки є найбільш типовими. В населеному пункті Білогородка, Києво-Святошинського району, в приміщенні одного з розважальних закладів було виявлено 7 гральних автоматів, на які не було жодних дозвільних документів. Крім того, коли перевіряючі зайшли до приміщення, в ньому знаходився неповнолітній гравець, котрий в цей час повинен знаходитись у школі. І який бездумно опускав останні монети з тієї суми, що мама дала мабуть на їжу…
Того ж таки дня в місті Ірпінь працівники міліції здійснили планову перевірку одного з місцевих салонів з «однорукими бандитами». Як виявилося, з документами все було нормально, але серед відвівдувачів була дитина. В присутності правоохоронців у підлітка закінчилися гроші і він нервово стукав по клавішам, надіючись в такий спосіб відібрати втрачене. Чи можливо хотів покарати свого кривдника. Через такі специфічні розваги руйнується нервова система, ще не дорослих громадян. Варто нам всім над цим замислитись, адже діти-це наше майбутнє.
Люди в пагонах відпустили юного шукача удачі додому, попередньо провівши з ним роз’яснювальну роботу, пояснили, що неповнолітнім заборонено витрачати кошти подібним чином.
Власники салонів гральних автоматів, відповідно до закону повинні обов’язково вести журнал відвідувачів. Тобто кожний охочий пограти мусить пред’явити посвідчення особи, адміністратор в свою чергу переконавшись, що перед ним дорослий, а не дитина, записує його ім’я в журнал і тільки тоді допускає до гри.
Та роблять так далеко не всі, ті бізнесмени, для яких має значення лише бажання власної наживи нехтують встановленими правилами. Але самовіддана робота працівників органів МВС, перешкоджає цьому, і сприяє створенню позитивних умов, де має верховенство порядок і закон.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





“ХОЛЛІ” РОЗКРИВ ЗЛОЧИН.

19.03.2008

Вбивство-це важкий злочин, який забирає життя людини, при цьому викликаючи співчуття до жертви і осуд з боку суспільства до того, хто його скоює.
До Фастівського МРВГУ надійшло повідомлення, що в с. Кищенці у будинку пенсіонера 65-річного Петра, виявлено його труп з ножовими пораненнями та різаною раною шиї.
В результаті проведеної оперативно-розшукової роботи, правоохоронці запідозрили у скоєнні злочину 28-річного Євгена. Разом з слідчою групою на місце події виїхав кінолог з собакою, німецькою вівчаркою на ім’я Холлі. Яка взяла слід в хаті де сталася трагедія, і пішла по ньому, аж до будинку, де мешкав підозрюваний. Люди в погонах були вражені роботою “четверолапого міліціонера”. Адже після вбивства пройшло більше 10 годин, і в такій ситуації дуже важко працювати, тому, що слабшає запах злочинця, втрачаючи свою концентрацію, після проїзду машин, чи проходження людей. Та незважаючи на це, хвостатий пошуковець впорався з поставленою задачею блискуче. І той факт, що “гарячі сліди” привели до Євгена, остаточно закріпив за ним статус підозрюваного, і став вирішальним, підтвердивши початкові припущення оперативників.
Підозрюваний, уродженець міста Малин Житомирської області ніде не працював, перебивався випадковими заробітками, проживав у своєї співмешканки у вказаному селі. Раніше мав проблеми з законом за крадіжки, та злочини пов’язані з наркотиками, за які відбув покарання загальним терміном 13 років.
Того дня Євген і його співмешканка, яка доводилася племінницею загиблому, навідалися до Петра, і за попередньою домовленістю з дозволу господаря, взяли в нього “січкарню”. Потім реалізувавши її в пункті прийому металобрухту в іншому селі, за сто гривень, відсвяткувати подію на місці за допомогою спиртного.
Після повернення до Кищенців пара розділилася, жінка пішла додому, а Євген знову навідався до її родича Петра, що жив по сусідству.
Там дивилися телевізор і говорили про життя. Далі гість висловив претензії пенсіонеру, начебто той давав гроші своїй племінниці на горілку. Можливо дідусь й допомагав матеріально своїй непутящій рідні, але напевно, щоб купили хліба, і аж ніяк не алкогольних напоїв. Всі хто знав покійного, говорять про нього тільки хороше. Працьовитий, дбайливий, завжди був готовий робити людям добро, але розмова закінчилася конфліктом, розв’язку в якому поставив ніж. Євген більше 5 разів поранив ним співрозмовника в область грудної клітини і потім перерізав йому шию. Від отриманих травм пенсіонер помер на місці.
Повернувшись до співмешканки чоловік ліг спати. Вранці вона пішла до дядька в пошуках мобільного телефону, якого не змогла знайти в себе вдома.
Побачивши страшну картину, жінка підозрюваного викликала фельдшера, який засвідчив смерть і проінформував міліцію.
На час проведення слідства, Євген перебуває під вартою в очікуванні суду.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Кримінальне тріо слов‘ян

17.03.2008

До недавнього часу правоохоронці Київщини мали проблему із серією крадіжок приватного майна в Києво-Святошинському районі. Злодії діяли чітко й організовано і завжди по одній схемі. Вони навідувалися до дачних будинків і за відсутності їх власників, наче стихійне явище природи, змітали все, що попадалося на їхньому шляху.
Зважаючи на звернення потерпілих громадян і напруженість з цього приводу серед жителів навколишніх сіл, працівники міліції почали посилене відпрацювання даної території. Був розроблений спеціальний комплекс заходів, реалізувавши який вдалося затримати підозрюваних.
Ними виявилися троє громадян, віком від 22-ох до 29-ти років, які є громадянами Росії, Білорусі та України, всі раніше судимі. Уродженець сусідньої північної країни притягався до відповідальності за підробку документів, гість з Білорусі відбував покарання за крадіжки в малолітньому віці. І наш співвітчизник, мешканець Донецької області відбував покарання за ст. 121 ч. 1 (нанесення тяжких тілесних ушкоджень), після звільнення переїхав до Київської області. Народна мудрість говорить-скажи мені хто твій друг і я скажу хто ти. Друзі мали однаковий світогляд і зустрівшись, швидко скомпанувалися для здійснення кримінальних діянь.
Знайшли житло, невеличкий будинок біля лісу, в селі Хотів, за користування яким передбачалася невелика платня. Оскільки місце проживання було приховане від стороннього ока, можливо саме цим пояснюється, що активна нічна діяльність вказаних осіб залишалася непоміченою сусідами. Кримінальне тріо здійснювало крадіжки приватного майна в населених пунктах Чабани, Хотів і Круглик, також перевіряється їх причетність до інших злочинів. Об’єктом посягань ставало все, що могло становити матеріальну цінність, цементозмішувачі, електроінструменти, газові котли, водяні насоси, будівельні матеріали та багато іншого. Предмети важкі і об’ємні, тому потрібен був транспорт, для цього використовувалися 2 скутери й мотоцикл. Майно викрадалося вночі, а в денний час подільники реалізували здобуток на ринках Києва, що не вдавалося продати, складали в будинку, а під сховом сутінок знову йшли на діло.
Кажуть, що снаряд двічі в одне місце не падає, можливо так, але, як виявляється майстри криміналу здатні скоювати злочин в одному місці. Так в селі Круглик з дачного будинку з напівпідвального приміщення було викрадено встановлений водяний насос і драбину. Власники виявили крадіжку, викликали міліцію, яка в свою чергу задокументувала факт скоєння злочину. Потерпілі знову купили вказану річ, якої позбулися, а зловмисники через 2 тижні другий раз навідалися до знайомого будинку, звідки повторно викрали насос.
Зухвалість підозрюваних вражає, почуваючи свою безкарність вони скоїли 9 злочинів (це ті де виявили речові докази) на загальну суму нанесених збитків близько 400 тисяч гривень.
Завдяки самовідданій конструктивній роботі правоохоронців, підозрюваних у стислі строки було встановлено й затримано. Варто відзначити, коли міліція виявила “логово” нічних візитерів і почала операцію по затриманню, підозрювані сиділи тихо, наче “миші під віником”, створюючи видимість своєї відсутності.
Але досвід служителів закону допоміг розгадати нехитрий план. І фігурантам історії доведеться відповідати на суді, який визначить на найближчі роки долю цього кримінального тріо слов’ян.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





КРИМІНАЛЬНА ХРОНІКА КИЇВЩИНИ

14.03.2008

Як не прикро, але за перші весняні дні не обійшлося і без тяжких злочинів. Так в результаті сварки та з’ясовування відносин загинуло 4 особи.
Так трагедія, яка сталася у селі Розумниця Сквирського району шокувала все населення.
Про те, що мир і добрі відносини давно залишили родину 53-річної Ганни знали всі односельчани. Сварки і бійки стали постійними супутниками цього подружжя. Не раз подруги попереджали жінку, що таке життя до добра не доведе, та Ганна все сподівалася, що її половина візьметься за розум, і знову все буде як і раніше. А даремно. Горілка, ось що стало основним сенсом життя 50-річного Івана.
Той день нічим не відрізнявся від усіх останніх. Уже з спозаранку чолов’яга був під «мухою». Та ближче до обіду пляшка з горілкою спорожніла, а настрій почав псуватися. Своє невдоволення і роздратування Іван за звичаєм спробував вилити на дружині. Та Ганна не стала мовчати, і словесна перепалка переросла в бійку, а затим у хід пішов і кухонний ніж, який лежав на столі.
Вигляд крові Івана не зупинив, а навпаки, мов звіра на полюванні ще більше розлютив… А добивав свою дружину чолов’яга вже сокирою. Прозріння прийшло раптово. Та було надто пізно, Ганна була на той час уже була мертва.
Тіло жінки виявили сусіди. А наступного дня у лісосмузі поблизу села було виявлено і повішене тіло Івана, який покінчив життя самогубством.
Про що думав у той час Іван уже не взнає ніхто. Можливо він шкодував про вчинене, можливо просто злякався, та цю таємницю він забрав з собою у інший свій.
А от вбивство У селі Ситняки Макарівського району у будинку 54-річного Володимира було виявлено тіло його сусіда, непрацюючого 37-річного Миколи.
За висновком судмедекспертизи смерть чоловіка настала від проникаючого ножового поранення грудної клітини з пошкодженням легенів.
В ході оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що вбивство потерпілого кухонним ножем, під час сварки, яка виникла на грунті неприязних відносин, скоїв 19-річний Віктор, якого затримано згідно статті 115 Кримінального кодексу України.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЗАТРИМАНО ЗАРОБІТЧАНИНА, ЯКИЙ СКОЇВ ЖОРСТОКЕ ВБИВСТВО

12.03.2008

Київ приваблює багатьох, адже тут сконцентровано все. Головні керівні органи нашої держави, представництва іноземних країн, чисельні бізнесові структури і компанії, всього й не перерахувати. Діяльність яких невід’ємно пов’язана зі значними фінансовими потоками. А раз є гроші їх потрібно витрачати або вкладати, тому останнім часом спостерігається надзвичайний будівельний бум. До столиці з’їжджаються представники з усієї України, в пошуках кращого життя й роботи. Це надзвичайно велика кількість людей, яку важко контролювати. Бригади будівельників і представники супровідних професій часто живуть у вагончиках, ті для кого не вистачило тимчасового житла змушені самостійно шукати помешкання. Що в свою чергу підвищує матеріальне становище власників вільних квадратних метрів, але пов’язане з багатьма ризиками, в тому числі для життя й здоров’я.
До Броварського міськвідділу міліції надійшло повідомлення, що на вулиці Ломоносова у погребі домоволодіння за місцем проживання було виявлено труп 72-річної пенсіонерки. А її 50-річна донька з травмою шиї доставлена до лікарні. На місце події виїхала оперативна група. В результаті проведеної роботи вже через декілька годин було встановлено підозрюваного у скоєнні злочину, якого оголосили в розшук. Всі райвідділи МВС Київської області отримали орієнтування, активізували роботу транспортної міліції, передали інформацію до відповідних органів інших областей, створили всі умови для затримання можливого злочинця. Правоохоронці йшли його слідом, але деякий час йому вдалося перебувати на свободі. Бажаний результат не примусив себе довго чекати.
Особа що розшукувалася опинилася загнаною в глухий кут. Підозрюваний зі своїх 37 років життя 11 провів за гратами, йому добре знайомий кримінальний світ, обізнаний він і з роботою правоохоронних органів. Тому й розумів, що рано чи пізно його всеодно затримають, побачивши у громадському місті своє фото з текстом про розшук вирішив здатись. Усвідомлюючи, що покарання уникнути не вдасться дав правдиві покази.
Розказав, що оселився у мешканців Броварів, працював у столиці на різних роботах, в тому числі по спеціальності, він майстер по обробці скла. Того дня чоловік прийшов до згадуваної родини за своїми речами, адже знайшов нову роботу де йому обіцяли надати гуртожиток. Але він заборгував за останній місяць проживання і не мав коштів для повернення боргу. Шляхи виходу з цієї складної ситуації обговорював з дочкою хазяйки за пляшкою горілки, але спільне рішення прийняти не вдалося. Нецензурні слова сказані жінкою виявилися останніми в її житті.
Квартирант почав душити свою співрозмовницю, на шум з іншої кімнати вийшла її мати. Зустрівшись з нею поглядом чоловік миттєво вирішив, що свідки йому не потрібні. Його руки відпустили одну шию і кинули на підлогу тіло, що не подавало ознак життя, і одразу ж схопили іншу. Коли пенсіонерка перестала пручатися вкинув її в погріб для домашньої консервації, який знаходився під приміщенням кухні, де розігралася драма.
Оскільки чоловік знав устрій і звичаї цього дому, то вирішив пошукати грошей. Його надії виправдалися, адже під матрацом знайшов суму близько 500 гривень, яку забрав з собою і пішов.
Як виявилося, дочка втратила свідомість, це врятувало їй життя. Зараз вона перебуває в лікарні і поступово йде на поправку. Її матір поховали інші родичі.
Зловмисник арештований, враховуючи його попередні справи, раніше скоєне вбивство, він має шанси отримати пожиттєве позбавлення волі.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





В ГОЛОВНОМУ УПРАВЛІННІ МІЛІЦІЇ КИЇВЩИНИ ПРИВІТАЛИ ЖІНОК ЗІ СВЯТОМ ВЕСНИ

07.03.2008

У Головному управлінні МВС України в Київській області на передодні свята 8-го березня привітали жінок зі святом весни та краси. Начальник міліції Київщини генерал-лейтенант міліції Віталій Яловенко поздоровив прекрасних представниць цієї професії. Віталій Олексійович відмітив, що не раз жінкам доводилося вставати на захист своїх дітей, родин, Батьківщини. Приклади жіночої хоробрості, відданості та самозречення у роки Великої Вітчизняної війни ще довго будуть згадувати їх вдячні нащадки. Не шкодуючи сил, здоров’я, навіть життя, матері, доньки і сестри захищали рідну землю.
Але й у мирний час жінка не залишається осторонь від активного життя. Природно загострене почуття справедливості, намагання захистити неправедно скривдженого та покарати злочинця приводять жінок у лави сучасних захисників Закону та громадського порядку. На сьогодні у Головному управлінні працює понад 1200 прекрасних представниць гвардії боротьби зі злом, серед них 700 атестованих співробітниць, офіцерів та молодший склад. Чарівних і ніжних жінок не лякають труднощі служби, адже нарівні з чоловіками вони борються зі злочинністю.
Так, у слідчому управлінні зайнято 111 представниць прекрасного полу, 242 в оперативному блоці , 44 у відділу дізнання, у відділах дільничних інспекторів міліції більше 50. Чимало жінок зайнято у відділах охорони здоров’я, науково-дослідному центрі криміналісти, ресурсному забезпеченні. Та де б вони не працювали, свою роботу завжди виконують на “відмінно”. І підтвердженням цьому є те, що чимало фотографій наших працівниць красуються на Дошці пошани Головного управління – їх аж ніяк не менше, ніж чоловічих.
115 жінок були нагороджені відзнаками МВС України та Головного управління. Окрім цього. кожна жінка-міліціонер була відзначена грошовою премією.
А на завершення, додав настрою та весняної бадьорості святковий концерт.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




КРИВАВА ЖАТВА...

07.03.2008

В селі Торчицький Степок Ставищанського району у будинку за місцем проживання було виявлено тіло 26-річного Віктора.
В ході проведених оперативно-розшукових заходів встановлено, що вбивство потерпілого, під час сварки, після спільного розпиття спиртного, скоїв його батько 60-річний Семен. По даному випадку порушено кримінальну справу.
Інший трагічний випадок стався в селі М. Єрчики Сквирського району. На вулиці Леніна у своєму будинку було виявлено труп 57-річної непрацюючої Наталки.
По гарячим слідам було встановлено, що смертельне поранення кухонним ножем, під час сварки, яка виникла, знову ж таки після вживання спиртних напоїв, скоїв 62-річний Сергій, чоловік покійної, якого за вчинений злочин затримано.
У випадку, який стався в селі Велика Снітинка Фастівського району, знову зробила свою темну справу горілка. Два жителі вказаного населеного пункту зібралися в одного з них в хаті. Чоловіки жили по сусідству і приятелювали. Але крапку дружбі, життю і свободі поставила «оковита». Перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, під час сварки, яка виникла через закінчення тієї самої 40-градусної, 43-річний гість Олег вдарив по голові господаря дому 69-річного пенсіонера Петра. Від отриманих травм останній помер. Підозрюваний у вбивстві перебуває під вартою, в очікуванні суду.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





ЗА ПОГРАБУВАННЯ - СТРОК...

05.03.2008

На злочинний промисел став 25-річний киянин Олег, який місцем злочину вибрав місто Б.Церква. На вулиці Пушкінській разом зі своїм однолітком приятелем, місцевим жителем, вони побили 19-річного Павла і відібрали у нього два мобільних телефони, золотий ланцюжок та гаманець, в якому знаходились 18 гривен. Подібний випадок стався і у місті Бровари.
Біля першої години ночі на вулиці Лагунової троє непрацюючих молодиків застосували фізичне насильство до місцевого 38-річного приватного підприємця і відібрали мобільний телефон та золотий ланцюжок. Заради мобільного телефону на шлях злочину став і 20-річний житель міста Богуслав.
Молодик зайшов до квартири своєї землячки і погрожуючи ножем заволодів мобілкою.
Покращити свій матеріальний шлях за допомогою грабежу вирішила і 18-річна жителька міста Фастів.
Застосувавши фізичне насильство до своєї землячки, 24-річної Юлії, вона відібрала сумку, у якій знаходились майже 500 гривен та особисті речі.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





КРИМІНАЛЬНА ХРОНІКА КИЇВЩИНИ

04.03.2008

В місті Б.Церква у квартирі по вулиці Гончара, яка належить 56-річному Володимиру, без видимих ознак насильницької смерті було виявлено тіло 44-річного Віктора, жителя Волинської області.
За висновком проведеної судмедекспертизи смерть чоловіка настала в результаті численних переломів ребер та больового шоку.
В ході оперативно-розшукових заходів правоохоронці слідчого відділу встановили, що того дня у вказаній квартирі гостював не лише потерпілий, а й 35-річний Анатолій, робітник приватного підприємства «Рівень», місцевий житель. Час чоловіки проводили за пляшкою оковитої, а коли добряче сп’яніли, розпочалася сварка, яка словами образи не закінчилася. Анатолій, який мав крутий норов, вирішив провчити волинянина і накинувся на нього з кулаками. Коли чоловік упав, продовжив бити ногами. В результаті отриманих тілесних ушкоджень Віктор помер на місці події.
Тридцятирічний Сергій народився в Криму, але теплий клімат українських субтропіків не зміг його втримати на одному місці, і подався чолов’яга на пошуки пригод до Київщини, де згодом познайомився із 29-річною Тетяною, жителькою села Стави Кагарлицького району, до якої згодом і переїхав жити.
Все було б нічого, та тільки було одне але, мав Сергій нестерпний характер і конфліктував з будь-якого приводу, та і без приводу також, чим не мало ускладнювали відносини між з коханою жінкою.
Того трагічного вечора пара гостювали у знайомого. Коли жінка зрозуміла, що «хильнула» трохи зайвого, вона попросила щоб Сергій відвів її додому, чим викликала у нього велике незадоволення, адже на столі ще залишалася і випивка, і закуска. Сергій безцеремонно схопив Тетяну за руку і вивів на вулицю, де вже дав волю своєму невдоволенню. Сварка між ними продовжувалася майже всю дорогу. Раптом Тетяна спіткнулася і впала. А коли попросила його допомогти піднятися, він зі злістю почав її бити ногами по голові. А затим залишив свою половину лежати на мерзлій землі без свідомості. Жінку випадково помітив пізній перехожий, який і викликав карету швидкої та повідомив до міліцію. Не приходячи до свідомості Тетяна померла у реанімаційному відділенні Кагарлицької районної лікарні.
Наразі проти затриманого Сергія порушено кримінальну справу згідно частини 2 статті 121 Кримінального кодексу України – умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Дачні крадіжки наркомана

03.03.2008

Протягом двох останніх років на території Києво-Святошинського, Васильківського і Обухівського районів столичної області з дачних будинків садових товариств в невідомому напрямку зникала відео та аудіоапаратура, посуд та інші коштовні речі . «Невловимим месником» виявився 27-річний Андрій, який раніше вже мав стосунки із законом - засуджений за зберігання наркотиків . Злочинець з 12-річним стажем наркомана ніякого особливого почерку та плану не мав: вдень видивлявся новий будинок-жертву, а в нічний час відгинав решітки, зламував замки, потрапляв в середину через горище. Навіть знаряддя злочину знаходив прямо на місці. Здавалося б усе дуже просто, проте відшукати злочинця по гарячих слідах в жодному з вісімнадцяти випадків не вдавалося: всі власники дачних будинків – кияни, тому одразу про скоєний злочин міліціонерів ніхто не сповіщав. Збільшення заяв в райвідділах відбувалося лише з початком дачного сезону навесні.
Тим часом телевізори, відеомагнітофони, магнітоли знаходили своїх нових власників. Апаратура перепродавалася за безцінь, в основному в Києві. Отриманих грошей вистачало злочинцю на одяг, розваги та наступну дозу наркотиків. Загалом наркоман обікрав дачні будинки на загальну суму близько 20 тисяч гривень. Затримали крадія в Васильківському районі на його дачі одразу після відпрацювання місць можливого збуту крадених речей. Від пред’явлених обвинувачень він не відмовляється. Долю злочинця вирішить суд.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





= У ВОЛОДАРЦІ ЗАОХОТИЛИ ДІЛЬНИЧНИХ =

29.02.2008

В Київській області, згідно плану в усіх районах проходять зібрання місцевої влади і правоохоронних органів. Метою яких є взаємодія з громадськістю у справі протидії криміналу, звіт про зроблену роботу і створення позитивного іміджу міліції.
Днями в смт. Володарка відбулася робоча нарада за участю органів місцевого самоврядування і дільничних інспекторів міліції.
На зустрічі були присутні заступник начальника Головного управління внутрішніх справ в Київській області полковник міліції Микола Зінченко і помічник міністра внутрішніх справ Михайло Терпеливець та селищний голова Володарки Руслан Поліщук та інші місцеві посадовці і представники громадськості. Обговорювалися важливі питання, зокрема рівень довіри мешканців району до влади і правоохоронних органів. Відзначалося, що в порівнянні з минулими роками , вона значно зросла, про це свідчить зменшення скарг на роботу чи бездіяльність міліції, також цьому сприяють високі показники роботи.
На сьогоднішній день зарплата дільничних міліціонерів становить 1500-1800 гривень, залежно від звання, вислуги і особистих досягнень в службі. Є проблеми в плані матеріально-технічного забезпечення. Зважаючи на це представники райдержадміністрації і райради запевнили, що з року в рік виділятимуть кошти, збільшуючи їх розмір, на програму боротьби зі злочинністю, яка саме триває в Київській області.
Територію Володарського району обслуговують 8 дільничних інспекторів, які забезпечують охорону правопорядку 18 населених пунктів і райцентру. Це вимагає високої самовіддачі і надійної техніки. Тому на зустрічі були презентовані автомобіль та 2 скутери. Вони покликані полегшити і покращити виконання службових обов”язків. Кошти на придбання транспорту виділили селищна та районна ради народних депутатів. Подарунки є доречними, адже старший дільничний інспектор Володарського РВ ГУМВС в Київській області Анатолій Невзгляд, який отримав ключі від службового автомобіля, дуже його потребував. Він обслуговує п’ять сільських рад, до яких належать десять сіл, з населенням 3584 чоловік, відстань між підконтрольними населеним пунктами становить майже 35 кілометрів. Тепер нова машина дозволить краще реагувати на звернення громадян і оперативніше прибувати на місце події і просто для зустрічі з людьми. Зараз триває програма, відповідно до якої дільничний міліціонер повинен прийти до кожної сім’ї. Познайомитися, розпитати про проблеми і обов’язково залишити свої дані, щоб у випадку потреби завжди і вчасно прийти на допомогу.

В"ячеслав Буян
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





= БАРИШІВСЬКИЙ БОЙОВИК ЗАКІНЧИВСЯ СТРІЛЯНИНОЮ =

27.02.2008

Біля трьох годин ночі 24 лютого жителі Баришівки Київської області могли подумати, що в селищі знімають бойовик про міліцію. Але події, що розігралися, у селищі не мали ніякого відношення до кіно, просто міліція виконувало свою повсякденну роботу...
Під час проведення оперативно-профілактичних заходів, які проходять в області, наряд автоінспекторів, за перевищення швидкості, на вулиці Жовтневій намагався зупинити «Жигулі» шостої моделі.
Але ні включений проблисковий маячок, ні знак, поданий жезлом не зупинив водія-бешкетника. Проігнорував всі сигнали міліціонерів, для зупинки автомобіля, він, натиснув на газ, і продовжив рух.
Переслідуючи «гонщиків» даїшники намагалися обігнати порушників, але ті, маневруючи по дорозі, і не думали зупинятися. Вимога по сигнально-перемовному пристрої, зупинитися біля узбіччя, також не дали бажаного результату. Виляючи по всій дорозі, при цьому, створюючи аварійну ситуацію для іншого транспорту, нічні порушники скинули швидкість тільки біля будинку по вулиці Фрунзе.
Далі події розвивалися дійсно як у бойовику.
До водія «Лади» підійшов інспектор ДАІ старшина міліції Олег Хатян і попросив надати документи для перевірки. У цю мить пасажир різко відкрив двері і, підійшовши зі спини до старшини, почав душити його за шию.
Помітивши вказані дії, на допомогу товаришеві поспішив старший лейтенант міліції Сергій Агієнко, але з машини вибіг другий пасажир і штовхнув його прямо під колеса автомобіля. Далі все розвивалися блискавично: водій ввімкнув передачу і почав рухатися на працівника ДАІ. Щоб уникнути наїзду, Агієнко різко підхопився на ноги й відразу опинився на капоті машини, а через кілька метрів, при різкому її гальмуванні, на лавці біля самого будинку.
А в цей же час сутичка пасажира зі старшиною закінчилася не на користь першого. Під час боротьби зі зловмисником 26-літній Олег Хатян, використовуючи рукопашний бій, відкинув його убік. Але навіть після цього чоловік не заспокоївся. Він забіг на подвір’я, схопивши сокиру й, погрожуючи гаїшнику, направився в його сторону.
Намагаючись заспокоїти правопорушника, старшина попередив, що б той не дурів, інакше йому доведеться застосувати табельна зброя. Та розлютований пасажир, навіть не звернув уваги на попередження, і, розмахуючи сокирою продовжував рухатися на свого «кривдника».
Працівникові міліції не залишалося іншого виходу як стріляти. У результаті 33-літньому Сергію К., до речі, раніше судимому за крадіжки, було нанесено вогнепальне поранення м'яких тканин руки. Наразі він перебуває в лікарні під вартою. Затримані й інші двоє порушників.
Після проведеного медичного огляду було встановлено, що всі зловмисники перебували в стані алкогольного сп'яніння.
Слід сказати, що будь які документи на автомобіль вони так і не змогли надати через їх відсутність.
До з'ясування всіх обставин автомобіль, на якому «гастролювала» трійця, буде перебувати на штраф площадці.
По даному випадку порушено кримінальна справа за частиною 2 статті 342 (опір правоохоронним органам).

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





УБИВСТВО ЧЕРЕЗ РЕВНОЩІ

25.02.2008

Життя – це найбільша цінність, і в той же самий час – це те, що можна дуже легко відібрати вбивши людину. Суворе сьогодення примушує нас майже на підсвідомому рівні, відкриваючи будь-яку газету, чекати розповідь про кримінал у різних навіть найважчих проявах. На превеликий жаль виправдалися очікування і цього разу.
Трагічний випадок стався в селі Горенка Києво-Святошинського району столичної області. 22-річний Олексій прийшов в гості до своєї знайомої 19-ти річної Катерини, молоді люди іноді зустрічалися. Все начебто було добре, але кавалер почав пред’являти претензії, він вимагав звітності від своєї подруги стосовно кожного її кроку. Ревність – погана порадниця, вона майже завжди провокує на безглузді вчинки. Під час однієї з розмов Олексій з Катериною почали сваритися, хлопець розлютився можна сказати озвірів. Схопивши ножа вдарив ним аж 5 разів свою співрозмовницю в область грудей і живота. Від отриманих травм остання померла на місці. Потім зловмисник викликав міліцію а сусіди, які прийшли на шум викликали швидку. Олексій затриманий за підозрою у скоєнні вбивства, за його словами про скоєне шкодує. Але як відомо є каяття – та не має вороття.
Люди, які знають Олексія шоковані, адже хлопець відрізнявся тихою, спокійною вдачею, але вийшло як кажуть в тихому болоті чорти водяться. Так склалося, що учасники цієї історії були сиротами. Катерина жила в селі зі своїм братом, якого на той час не було вдома. Ще в померлої є менші брати і сестри в Києві, які перебувають в інтернатах та дитячих будинках. З інших родичів є тільки тітка, що живе також в столиці. Мабуть саме вона і займеться похованням племінниці.

Раїса Совгир
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





КУДИ ІДУТЬ ГРОШІ НА ЛІКИ ЧОРНОБИЛЬЦІВ ?

21.02.2008

Актуальною проблемою сьогодення є тендерні закупівлі, які здійснюються за державні кошти. На сьогодні державні підприємства, установи та організації не можуть придбати майно без проведення тендеру. Тендер виграють ті підприємства в сфері державних закупівель товарів, робіт і послуг, які пропонують найменшу ціну на вказані товари, доставку продукції за належністю, якість товару, а в разі, якщо продукція не відповідає Держстандарту повернення, або обмін товару. Комітети по тендерних закупівлях є в кожній державній установі для контролювання закупівель і недопущення розтрачання державних коштів.
Працівниками Управління по боротьбі з організованою злочинністю Головного управління внутрішніх справ в Київській області в ході проведення заходів, щодо перевірки дотримання законодавства України в сфері державних закупівель за державні кошти, були зібрані відповідні матеріали відносно службових осіб тендерного комітету Головного управління охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації.
Службовими особами тендерного комітету ВОЗ при проведенні тендеру по закупівлі лікарських засобів на 2007 рік для потерпілих від аварії на ЧАЕС не була здійснена перевірка відповідності придбаних медикаментів. В результаті чого частина ліків, була відсутня, а інші лікарські засоби були замінені на дорожчі, ніж заявлені у специфікації до тендеру.
Внаслідок недбалого відношення до своїх службових обов’язків працівниками тендерного комітету Головного управління охорони здоров’я Київської обласної Державної адміністрації, державі завдано шкоди у розмірі одного мільйона вісімдесяти п’яти тисяч гривень, що більше ніж в 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.
По даному факту прокуратурою Київської області порушено кримінальну справу за статтею 367 Кримінального кодексу - службова недбалість.

Раїса Совгир
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





КОЛИШНІ "АВГАНЦІ"- НАДІЙНІЙСТЬ У НИХ В КРОВІ.

15.02.2008

Чітка лаконічна фраза красномовно характеризує цих людей - людей з великої букви. Адже той, хто за наказом готовий бути за тисячі кілометрів від рідного дому, і там ризикувати своїм життям і здоров‘ям, той справжній герой.

У нашій державі 15 лютого відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Тому в актовому залі Головного Управління МВС в Київській області відбулося урочисте зібрання з цього приводу. Перед цим у вестибюлі демонструвалася виставка робіт художника “афганця” Юрія Борща. Далі присутнім показали документальні кадри Афганської війни, де побувало багато недосвідчених юнаків, які відірвані від сімейного благополуччя були змушені оволодівати мистецтвом виживання серед пустель і скель Афганістану. В їхню честь на зустрічі лунали добрі слова від представників обласної державної адміністрації, та обласної ради, ветеранських організацій України і Росії. Священослужитель храму св. Миколая, провів молебень за всіх хто побував на полі бою і за тих хто з нього не повернувся.

У своїй промові перший заступник начальника ГУ МВС України в Київській області генерал-майор міліції Сергій Корніч, наголосив, що близько 5-ти тисяч представників Київщини побували в Афганістані, на превеликий жаль 132 з них загинули. Особливо варто відзначив представників спецпідрозділу “Кобальт”, який складався виключно з працівників міліції. Міліціонери-добровольці, які пропрацювали в ОВС кілька років, у складі “Кобальту” боролися з бандитами у чужій суворій азійській країні. І повернувшись додому продовжили цю благородну справу. Зараз в міліції Київщини працює 80 чоловік з числа воїнів інтернаціоналістів. Від оперативного співробітника, до начальника райвідділу.
З нагоди свята колишнім воїнам були вручені нагороди, цінні подарунки, грамоти та книги від МВС, спілки ветеранів інтернаціоналістів.
Ще присутніх порадували своїми виступами виконавці авторської пісні, колишні “афганці”. Взагалі свято пройшло на високому рівні, адже слова подяки з боку гостей є цьому яскравим підтвердженням.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




ДАКТИЛОСКОПІЧНІ ОБЛІКИ В БОРОТЬБІ ЗІ ЗЛОЧИННІСТЮ

12.02.2008

Основне завдання експертної служби - це участь у слідчих діях, оперативно-розшукових заходах, виконання криміналістичних експертиз і досліджень, формування та використання криміналістичних обліків. Одним словом, максимальне забезпечення потреб органів внутрішніх справ в розкритті розслідуваних злочинів з метою створення науково обґрунтованої доказової бази, яка в подальшому буде використовуватись для якісного розслідування злочинів і встановлення особи злочинців, а також і доказів її причетності в суді. Експертна служба - це саме той підрозділ, який розвивається найшвидше, де впроваджуються найновіші технічні засоби та технології.
Дактилоскопічні обліки на сучасному етапі відіграють важливу роль в боротьбі зі злочинністю взагалі й особливо з рецидивною. Наявність банку даних в електронному вигляді відбитків пальців рук на осіб, які раніше скоювали злочини чи правопорушення, дає можливість експертам проводити оперативні автоматизовані перевірки за допомогою дактилоскопічної ідентифікаційної системи «Дакто-2000», яка функціонує на базі НДЕКЦ ГУМВС України в Київській області однієї з перших в Україні з листопада 1999 року.
На сьогодні в автоматизовану дактилоскопічну базу даних області вміщено понад півмільйона дактилокарт, з яких більше ста тисяч на осіб що здійснювали злочини чи правопорушення на території Київської та понад 10 тисяч слідів рук вилучених з місць крадіжок, шахрайств, грабежів, розбоїв, вбивств, тощо. Ефективність використання дактилоскопічних обліків дає беззаперечні результати в розслідуванні й розкритті злочинів як «по гарячих слідах» так і тих, що ввійшли до списку «неочевидних», тобто які мали місце в минулих роках. Лише за останній рік експертами криміналістичного відділу проведено близько 40 тис. автоматизованих перевірок, в результаті чого встановлено 119 осіб, що знаходились на місцях скоєння злочинів, 52 особи невпізнаних трупів та 8 фактів укриття анкетних даних особами, що приховуються від слідства. Найбільш яскраві факти розкриття злочинів за минулий рік це вбивства в Макарівському та Яготинському районах, розбійні напади в Броварському районі та в містах Бровари, Ірпіні, грабежі в Києво - Святошинському та Фастівському районах.
Але, на сьогодні користуючись зазначеною вище системою дактилоскопічної реєстрації осіб схильних до правопорушень та скоєння злочинів, поки що можна отримати інформацію про визначену особу лише практично в третині випадків. На це впливають різні чинники – місце злочину, атмосферний умови, давність слідоутворення та багато інших. З метою більш ефективного проведення оглядів місць подій на базі НДЕКЦ створюються умови для проведення експертиз з метою ідентифікації злочинців за ознаками ДНК та в подальшому створення інформаційної бази даних.
Сучасні досягнення судово-медичної молекулярно-генетичної експертизи дозволяють одержувати інформацію про визначену особу за допомогою найрізноманітніших слідів біологічного походження, особливо при скоєнні тяжких неочевидних злочинів проти людини, які нерідко виявляються на місці події й мають відношення до організму людини.
Перевага генетичного методу ідентифікації в порівнянні зі всіма іншими методами полягає ще й у тім, що для його застосування не обов'язково мати чіткі, наприклад сліди пальців рук, або проби крові. Оскільки ДНК є присутньою в кожній живій клітці людського організму, її можна витягти з більшості зразків людської тканини чи рідин. Спеціалісти вважають, якщо навіть підозрюваний діяв на місці скоєння злочину в рукавичках і не залишив слідів власної крові або слідів пальців рук у вигляді нашарування на поверхні певних об'єктів потожирових виділень організму людини, то його все одно можна буде пізнати, знайшовши, наприклад, найменші сліди шкірних покривів чи голівки волосся на одязі жертви чи поблизу від місця скоєння злочину.
Незважаючи на те, що розглянуті методики встановлення особи злочинців є дуже дорогими в матеріальному відношенні, але затрати на це ніщо в порівнянні з життям людини.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




"ЗЕЛЕНИЙ ЗМІЙ" ГУБИТЬ ДУШІ...

11.02.2008

Після спільної пиятики сталася сварка і між жителями селища Кожанка Фастівського району 21-річним Олександром та 37-річним Віктором, під час якої Олександр дерев’яною палицею заподіяв черепно-мозкову травму своєму земляку. І в цьому випадку «зелений змій» зробив свою чорну справу - в результаті отриманих тілесних ушкоджень Віктор помер.
А у селі Гвоздів Васильківського району у особистому будинку з рубаною раною голови було виявлено тіло господаря, 59-Анатолія.
В ході оперативно-розшукових заходів встановлено, що дані ушкодження потерпілому, під час розпиття спиртних напоїв, заподіяв 24-річний Сергій, житель Миколаївської області, який того дня гостював у Анатолія.
На передодні вихідних до Миронівської районної лікарні госпіталізували жителя села Ємчиха, 58-річного Степана. Всі старання медиків не дали бажаного результату, за добу чоловік помер.
За висновком судмедекспертизи смерть потерпілого настала внаслідок крововиливу в кору головного мозку.
Оперативники встановили, що тілесні ушкодження Степану, під час сварки, яка виникла після спільного розпиття спиртних напоїв, руками та ногами, заподіяв рідний син, 31-річний Віктор.
Як не прикро, але горілка знову зіграла свою страшну роль.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




"РОМАНТИКИ З ВЕЛИКОЇ ДОРОГИ..."

06.02.2008

Грабіжники та крадії «працювали» не покладаючи рук.
Так Правоохоронці К.Святошинського району затримали громадян ближнього зарубіжжя, 27-річного жителя Російської Федерації та 35-річного уродженця Республіки Беларусь, до речі обоє раніше судимих, які у селі Віта Поштова в садовому товаристві «Тиша» з дачного будинку киянина викрали 16 батарей водяного опалення.
Затримані у скоєному злочині зізналися і дали правдиві покази.
Покращити свій матеріальний стан, щоправда за чужий рахунок, вирішили і троє жителів міста Ірпінь.
Пізнього вечора на вулиці К.Маркса молодики, погрожуючи пневматичним пістолетом, напали на двох студентів і відібрали у них два мобільних телефони та золоті ланцюжки.
У затриманих зловмисників вилучені речові докази та зброю.
А от 15-річний вихованець школи-інтернату з міста Житомир на «промисел» приїхав до міста Б.Церква, де зайшов до однієї з квартир на вулиці Комсомольській і застосувавши фізичне насильство до 11-річного школяра, заволодів мобільним телефоном.
А от непрацюючий 22-річний Олексій з міста Бровари так знахабнів, що серед білого дня вирішив поцупити з торгівельного намету пальто. Але приватний підприємець виявилася жінкою хороброю і дала відпір нахабі, і не дозволила вчинити крадіжку товару.
Не забракло нахабства і двом 20-річним полтавчанинам, які у місті Вишгород зайшли до магазину «Дніпро» і відібрали у пенсіонерки сумку, в якій знаходилося 300 гривен.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




ВІДЗНАЧИЛИ ЗА РОЗКРИТТЯ ВБИВСТВА

04.02.2008

Подвійне вбивство у місті Вишгород, в результаті якого загинули мати і донька Нерсесян викликали високий громадський резонанс. Справа перебуває на особливому контролі у керівництва Головного управління.
Підозрювані у скоєнні злочину за рішенням суду перебувають під вартою і дають відповідні покази.
В суспільстві існує думка, що міліція погано працює, не виконує роботу належним чином. Думки можуть бути різні, і, якщо є негативна позиція, то мабуть і причина є для цього. Але, як показує досвід і життя, це буває у виключних випадках. Насправді люди в пагонах, коли ідуть на робочі місця від своїх дружин і дітей, і в основному ставлення правоохоронців до служби таке як потрібно. Розуміючи людську біду вони намагаються допомогти всім, і в кожному особисто потерпілому.

Усвідомлюючи, що оперативність і вчасність в частині ізолювання кримінальних об’єктів від соціуму має національне значення. Що приємно радує. Це те, що якісна служба не залишається в тіні байдужості керівництва. Так і цього разу оперативність працівників міліції Вишгородського РВ у справі розкриття резонансного злочину подвійного вбивства була гідно оцінена. Був виконаний значний об'єм роботи, який допоміг у справі з розкриття злочину. Обстежений лісовий масив площею п’ять гектарів і знайдені речові докази та знаряддя вбивства. Тому днями керівництво Головного Управління Київщини, на чолі з генерал-лейтенантом міліції Віталієм Яловенком відзначили героїв.

Так рядовий Юрій Гаптар, курсант 18 взводу училища професійної підготовки працівників міліції у Хатьянівці отримав зброю, яка стріляє гумовими кулями, а Юрій Устіянович отримав грошову винагороду. Також було відзначено старших слідчих Віктора Гунька та Василя Бирко.
Нагородження проходило в урочистій обстановці серед великої кількості присутніх (особового складу правоохоронців всього регіону), з боку яких відчувалася повага до нагороджених. Це дає впевненість, що правопорядок у нашій державі знаходиться в надійних руках.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




ПОВІДОМЛЕННЯ

04.02.2008

До чергової частини К.Святошинського райвідділу міліції 3 лютого біля десятої години ранку надійшло повідомлення, що в селі Білогородка, поблизу місцевого цвинтаря у лісосмузі, виявлено тіло невідомої жінки прикидане сміттям та гілками.
Слідчо-оперативною групою встановлено, що загибла 16-річна учениця однієї із шкіл Білогородки, яка зникла з дому 2 лютого і знаходилась у розшуку.
За фактом вбивства слідчим відділом К.Святошинського РВ ГУМВС України в Київській області порушено кримінальну справу за частиною 2 статті 115 Кримінального кодексу України.
Прохання до всіх кому відомо про дану трагедію, чи можливо випадкових свідків вбивства, повідомити правоохоронні органи по телефону: 406-07-83, або 8-044-98-402-02.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Правоохоронці Київщини розпочали підготовку до «Євро 2012»

01.02.2008

Днями у місті Біла Церква на базі міськвідділу органів внутрішніх справ для керівництва Головного управління столичної області був проведений показовий розвід патрульно-постової служби для охорони громадського порядку у місті. У заході в рамках підготовки «Євро 2012» активізували майже 200 чоловік, були задіяні представники всіх районів. Правоохоронці показали себе у всій. Демонструвалася стройова підготовка керівників і особового складу.
Начальники першого і другого підрозділів, підполковники міліції відповідно організували все на високому рівні, адже по іншому і бути не може, тому, що все було під контролем начальника обласного ГУ генерал-лейтенанта Віталія Яловенка. Керівництву продемонструвало ситуації по затриманню небезпечних злочинців, виявлення та вилучення наркотичних речовин і зброї за участю двох спеціально надресированих службових собак. Навчанням тварин займаються досвідчені кінологи – старший сержант міліції Світлана Білявська та прапорщик міліції Олександр Семенюк. Слід відмітити, що їх вихованці не одноразово відрізнялися на службі.
Роботою міліціонерів-кінологів керівництво залишилося задоволене. При цьому зауваживши, що до великого футболу у нашій країні потрібно підготувати значно більше таких розумних чотириногих охоронців правопорядку.
Ще присутніх здивував командир роти патрульно-постової служби майор міліції Михайло Андрусінник, показавши крім спеціальних автомобілів, мотоциклів і коней, унікальне своєрідне ноу-хау – чотири новеньких скутери з міліцейським маркуванням. Для затримання можливих злочинців, які спробують втекти, використовуючи подібну чудо-техніку.
Під час наради обговорювались важливі питання. Також не обійшлося і без критики, яка стосувалася працівників відділу боротьби з економічної злочинності, зокрема проведення операції «Земля», мета якої попередити і не допустити порушення у цій важливі справі.
Роботу своїх колишніх підлеглих представляв ще до недавнього часу начальник міського відділення органів внутрішніх справ полковник міліції Юрій Квятківський, а нині перший заступник начальника обласного Главку.
Правоохоронці столичної області зроблять все, для того, щоб захистити честь мундира, довести владі і суспільству, що може забезпечити на належному рівні захист громадського порядку під час організації і проведення такої події, як «Євро 2012».

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




ПРОЖЕРЛЕВИЙ "ЗЕЛЕНИЙ ЗМІЙ"... АБО СІМЕЙНА ДРАМА

31.01.2008

Кримінальна статистикам не перестає нас шокувати. Зростаючи в динамічній прогресії з величезною, шаленою швидкістю. Пройшов лише місяць, як розпочався рік, а в області сталося уже 10 вбивств, в тому числі з особливою жорстокістю. Факти вражають і вони, як відомо, річ уперта.
І деталізуючи цифри можна зробити наступний висновок: майже 82 відсотки важких злочинів було вчинено у стані алкогольного сп’яніння. Не відомо чи думав Менделєєв змішуючи воду і спирт до відомих сорока градусів, що його винахід принесе стільки горя в мільйони людських доль. Напевно, що ні, адже люди науки часто відрізняються недалекоглядністю.
Здійснюють відкриття і винаходи, які після впровадження в маси калічать життя. Ось один із жахливих прикладів, який стався на днях у місті Іванкові.
До міліції надійшло повідомлення з центральної лікарні про те, що до них з двома проникаючими пораненнями живота доставлено 32-річного Сергія, жителя села Сукачі, який від отриманих тілесних ушкоджень помер.
Здавалося б невинна жертва, залишилося тільки поспівчувати, але…
Як встановило слідство покійний дружив з «зеленим змієм», постійно зловживав спиртним, ніде не працював і у всіх своїх бідах звинувачував дружину, яка хотіла добра для сім’ї і бажала, щоб діти росли у повноцінній сім’ї. Хоч поганий, але рідний, стара, як світ мудрість, з якою інколи хочеться посперечатися.
Подружжя прожило разом п’ятнадцять років. Нажило двох прекрасних дівчаток. Здавалося б тільки жити та радіти. Але…
Пагубна пристрасть до спиртного стала причиною всіх бід родини. Все рідше діти раділи спілкуванню з тверезим батьком. Їх життя наповнилося постійним страхом. Адже досить було чоловікові випити, як перетворювався у звіра і всю свою лють виливав на дружину. Сварка і бійка стали в сім’ї постійними «гостями».
У той трагічний день Сергій знову був під «шафе». Від гріха подалі 14-річна Маринка забрала 8-річну Наталю і пішла до сусідів, в надії, що мама повернеться з роботи і присмирить татуся. Та все склалося не так.
Та тільки Катерина переступила поріг будинку, як на неї вилився потік брудних образ, затим помах руки, і важкий кулак коханого зламав їй ніс. Закривавлене обличчя і сльози жінки, ще більше розізлили чоловіка. Мов звір він накинувся на неї і почав душити. Захищаючись, закинута потужними ударами на кухню, не пам’ятаючи себе, Катерина схопила ніж і всадила його в оскаженілого чоловіка. Це все що вона пам’ятає, адже відразу після удару втратила свідомість.
Прибулі на місце події міліціонери, яких викликали на черговий скандал сусіди, відразу подумали, що в будинку два трупи, але лікарі прояснили ситуацію: обоє живі, але потребують допомоги.
Подружжя доставили в лікарню, але спроби медиків врятувати життя Сергія не дали бажаного результату, не приходячи до свідомості він помер. Катерина ще знаходиться в лікарні і лікує тілесні ушкодження отримані під час бійки.
Оцінку її діям с точки зору закону встановить суд, і можливо діти, які вже й так надзвичайно сумують, як це не прикро, але тільки за мамою, залишаться без неї ще на довший термін. Те що сталося вражає своєю значимістю в долях учасників подій і їх близьких і є черговим нагадуванням, що зловживання алкоголем завжди має сумні наслідки.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




ГАРЯЧІ ГОЛОВИ, ГОРІЛКА ТА НІЖ

30.01.2008

До Бородянського відділу міліції надійшло повідомлення з центральної районної лікарні, що до них з черепно-мозковою травмою та струсом головного мозку госпіталізовано 58-річного жителя села Буда Бабинецька. Не дивлячись на всі старання медиків, врятувати життя чоловікову не вдалося, не приходячи до свідомості він помер.
В ході проведення оперативно-розшукових заходів встановлено, тілесні ушкодження потерпілому в указаному селі на вулиці Великого Жовтня, під час сварки, яка виникла на грунті неприязні, заподіяв 32-річний непрацюючий Олександр. Так звичайна побутова сварка коштувала одному життя, а іншому волі, адже за вчинений злочин доведеться відповідати по всій суворості закону.
А от у місті Миронівна мало не сталося трагедії із-за вживання спиртного.
А суботній вечір для 43-річного Романа та Олександра, його сусіда і приятеля розпочався досить таки непогано. Зі спиртним у чоловіків проблем не було, та й закуски не бракувало. Чаркувалися, гомоніли про життя, тож і не замітили, як день давно перейшов у вечір. Сварка між приятелями виникла із-за дрібниці. Раптово згадалися якісь старі образи, і як мовиться, пішло-поїхало. Коли ж словарний запас образ закінчився, в хід пішли кулаки, а затим в руках Олександра блиснув ніж, яким він і наніс проникаюче поранення грудної клітини Роману.
На щастя у зловмисника вистачило здорового глузду викликати карету швидкої, лікарі якої надали першу допомогу постраждалому та госпіталізували його до лікарні. А за вчинений злочин Олександру доведеться відповідати по всій суворості закону.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Спроба заволодіти зброєю міліціонера коштувала нападнику життя

28.01.2008

У понеділок, 28 січня, близько 12 години у місті Бровари Київської області стався інцидент, який коштував життя його винуватцю, ще двоє осіб зазнали вогнепальних поранень.

За попередніми даними, близько 11 години дня наряд Державтоінспекції, який патрулював територією міста в рамках профілактичної операції «Мігрант», помітив на вулиці двох підозрілих чоловіків кавказької зовнішності. На прохання правоохоронців показати документи ті повідомили, що паспортів не мають і пред’явили довідки на право тимчасового проживання в Україні.
З метою перевірити особи підозрілих працівники Державтоінспекції доставили їх до Броварського міськвідділу, а звідти – до «паспортного» відділу міліції. Наділі, коли один із зловмисників перебував в службовому кабінеті начальника цього відділу, його подільник самовільно ввірвався до приміщення, після чого обоє спробували напасти на працівників міліції. В ході бійки з правоохоронцями один із затриманих вихопив з кобури працівника ДАІ табельний пістолет. Правоохоронець встиг перехопити та заломити руку зловмисника, однак той, шалено опираючись, почав тиснути на гашетку. Перша випущена ним куля потрапила у стіну, друга – у відкриті двері, поранивши одного з відвідувачів відділку. На цю мить працівник міліції зміг побороти опір нападника і третім пострілом зловмисник поранив себе в пах. Надалі працівник ДАІ, заволодівши пістолетом, поранив у ногу другого нападника. Як наслідок цієї події, один із нападників помер на місці, другого (а також пораненого відвідувача) – госпіталізовано.
За фактом згаданого інциденту проводиться службова перевірка. Вирішується питання про порушення кримінальної справи.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




У місті Бровари затримано торгівця "Трамадолом"

28.01.2008

Днями працівники міліції столичної області затримали 20-річного мешканця міста Бровари, який займався продажем сильнодіючого лікарського препарату «Трамадол».

Нещодавно міліціонери отримали оперативну інформацію, що у місті Бровари з‘явився чолов‘яга, який активно займається продажем «Трамадолу». Тож під час продажу чергової партії препарату молодика затримали, як то кажуть на гарячому. Примітно, що покупцем виявився неповнолітній.
Під час огляду затриманого у нього виявили та вилучили 10 пігулок препарату. Правоохоронці кажуть, що парубок емоційно ніяк не відреагував на подію – поводив себе так, неначе торгівля «трамадолом» для нього є нормою життя.
Згодом оперативники провели огляд помешкання затриманого, де на них чекав неабиякий сюрприз. У сумках та пакетах лежали численні коробки з пігулками Трамадолу, яких міліціонери нарахували майже 1900.
За словами начальника Броварського міськвідділу внутрішніх справ Анатолія Половка, на чорному ринку при середній ціні 50-60 гривень за упаковку, така партія коштуватиме близько 10 тис. гривень.
Сам затриманий пояснює, що таким чином хотів покращити своє матеріальне становище. Каже, що в день заробляв в середньому 150-200 гривень. Заробіток був стабільним, проте надто нервовим. Адже на торгівця постійно чекають всілякі проблеми: міліція, конкуренти і, врешті-решт – неадекватні наркомани.
Наразі відносно молодика порушено кримінальну справу за ч.4 ст. 321 КК України. Триває слідство.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області




КРИМІНАЛЬНА ХРОНІКА КИЇВЩИНИ

24.01.2008

17 січня о десятій годині вечора у будинку на вулиці Спаській було вбито 48-річну жінку і її 19-річну доньку. Тіла рідних людей виявив господар будинку, який повернувся додому.
В ході проведення оперативно-розшукових заходів встановлено, що це звірське вбивство, на грунті ревнощів, вчинили 19-річний житель села Лютіж та 18-річний киянин. Молодики зайшли до будинку і нанесли колото-різані рани живота та шиї жінкам, які від отриманих тілесних ушкоджень померли на місці.
По даному випадку порушено кримінальну справу. На разі зловмисники затримані і дають свідчення щодо даного злочину.
А у селі Чмирівка Білоцерківського району у своєму будинку з двома проникаючими ножовими пораненнями живота та грудної клітини виявлено тіло 58-річного Анатолія.
Встановлено, що вбивство потерпілого, після спільного розпиття спиртних напої скоїв його син, 38-річний Віктор, якого за вчинений злочин затримано.
На передодні вихідних до Богуславського відділу міліції надійшло повідомлення з центральної районної лікарні, що до них із дробовим пораненням м’яких частин ноги доставлено 67-річну жительку села Медвин.
Прибулі на місце події оперативники встановили, що поранення жінка отримала у сараї успадкованого будинку, де її чоловік, 73-річний Дмитро, з метою попередження посягань на майно від непрошених гостей установив саморобний пристрій, який виготовив з мисливського патрону 16 калібру.
Жінка не знала про встановлену пастку тож і стала випадковою жертвою свого коханого чоловіка.
Того ж дня до Миронівської райлікарні з проникаючим пораненням грудної клітини госпіталізували 42-річного Костянтина, місцевого жителя, якому біля десятої години вечора на вулиці Матросова вказане поранення під час сварки заподіяв 48-річний Олександр.
Затриманий Олександр шкодує про вчинене, адже він не мав намірів шкодити своєму приятелі з яким пиячив того вечора. Можливо просто забагато було вжито алкоголю, який затуманив чоловікам розум і між ними виникла сварка, яка й переросла у бійку, під час якої Олександр схопив ніж і наніс тілесне ушкодження. Не дивлячись на те, що зловмисник картає себе за такий вчинок, і все ж таки йому доведеться відповідати по всій суворості закону.
Закінчилася свята і грабіжники вирішили знову взятися за злочини, і не виключно, що з однією ціллю - покращити свій матеріальний стан, який значно зменшився після знаменних гулянок.
Але слід відмітити, що у новому році грабіжники стали більш жорстокіші. Так із 64 випадків вчинених грабежів за поточний період, більшість із потерпілих зазнали фізичного насильства.
Ось тільки декілька випадків із тих що трапились за зазначений період.
У місті Б.Церква на вулиці Леваневського 20-річний житель села Іванівна разом зі своїм приятель, жителем Черкаської області, до речі обидва непрацюючі, застосували фізичне насильство до місцевого жителя і відібрали мобільний телефон та особисті речі.
А у селі Софіївська Борщагівка К.Святошинського району 34-річний житель міста Боярка під погрозою застосування фізичного насильства, у 80-річної пенсіонерки відібрали 600 гривен, всю пенсію, яку старенька отримала.
А от 80-річна пенсіонерка з селища Рокитне стала жертвою розбійного нападу.
До будинку бабусі 19 січня зайшов невідомий чоловік, побив нещасну жінку і погрожуючи їй ножем наказав віддати гроші. Бабусі ні чого не лишалось, як дістати все своє збереження на «чорний день», п’ять тисяч гривен і зі сльозами передати їх у руки розбійника, який відразу ж залишив не тільки будинок, а й межі району.
Днем пізніше правоохоронці затримали зловмисника у селі Блискавиця Бородянського району, де він переховувався родичів, ним виявився 43-річний Андрій, житель села Петріське.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





У ПОШУКАХ ГРОШЕЙ І ЗОЛОТА

14.01.2008

У пошуках грошей і золота грабіжники примусили своїх жертв роздягтися догола.
Днями був затриманий другий зловмисник, причетний до нанесення тяжких тілесних ушкоджень 51-річному жителю с. Липовий Ріг Миронівського району, що на Київщині, який через чотири дні від отриманих травм помер. Першого ж зловмисника оперативники затримали вже наступного дня після повідомлення про злочин.

Про смерть Петра С. в міліцію повідомила сільський голова Тетяна Гребельник. Слідчо-оперативна група прибула на місце події разом з медиками, які зафіксували смерть чоловіка. Тіло направили на судово-медичну експертизу, результати якої вказали на насильницький характер смерті потерпілого, а її причинами сталі численні побої та крововилив під оболонку кори головного мозку.
Співмешканка загиблого розповіла правоохоронцям, що кілька днів тому пізно увечері у вікно будинку хтось постукав. Сусід, який саме гостював у них, запитав у господаря дозволу відчинити двері, а у веранді будинку запитав у нежданих гостей, хто вони і що їм потрібно. У відповідь почув: «Міліція! Відчиняй!». Чоловік відкрив двері і від отриманого удару впав під стіл, де знепритомнів. На шум визирнув власник житла, якого теж було негайно побито. Гість, опритомнівши, увійшов до будинку і побачив, як двоє хлопців б'ють роздягнених догола господарів помешкання і вимагають віддати їм гроші та золото. Речі в кімнаті розкидані, все було засипане мукою. Не знайшовши нічого коштовного, грабіжники наостанок побили чоловіків, один з них підняв з підлоги сто гривень, що випали з кишені брюк господаря будинку, і вони зникли. В наступні дні побитий чоловік скаржився на головні болі, проте він заборонив співмешканці викликати лікаря. За її словами, Петро хотів «відлежатися, а потім поодинці переловити» своїх кривдників, однак на четвертий день помер, сидячи в кріслі перед телевізором.
Як розповів начальник Миронівського РВ ГУМВС України в Київській області Олександр Горовенко, першого підозрюваного у скоєнні злочину оперативники затримали наступного ж дня. Ним виявився 17-річний учень ПТУ, житель Обухова столичної області. Хлопець розповів, що гостював у діда в Липовому Розі. Там зі своїм знайомим, 19-річним місцевим жителем, він був на дні народження у знайомого. Випитого хлопцям видалося замало, тому вони вирішили роздобути грошей, аби «додати». З цією метою вони і зашли в будинок до наочно знайомого їм Петра С.
Другий зловмисник зник у невідомому напрямку, як тільки довідався про смерть побитого ним чоловіка. Працівникам міліції знадобився майже тиждень для його затримання. Виявилося, що хлопець узяв з собою трохи їжі й подався до лісу, де весь цей час жив в окопі часів Другої світової війни. Добряче змерзнувши, нелюд прийшов додому, де наступного ранку був затриманий співробітниками Миронівського райвідділу внутрішніх справ. Хто знає, скільки б він ще міг переховуватися, якби не морози, що «атакували» Київщину на початку року…
Наразі відносно молодшого з грабіжників судом був обраний запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд, а його старший «колега» був узятий під варту і знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання місцевого РВВС. Відносно молодиків порушена кримінальна справа за статтями КК України, що передбачають відповідальність за хуліганство, грабіж і нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що потягли за собою смерть потерпілого, а стосовно 19-річного парубка – ще й за втягнення неповнолітнього у злочинну діяльність. До речі, в минулому у нього вже є конфлікт із Законом – він був засуджений за скоєння крадіжки. Під час бесіди хлопець тремтячим голосом запевняв, що не бажав смерті чоловіка і жалкує про скоєне. Після проведення слідства долі грабіжників будуть передані до рук суду, їм загрожують досить серйозні терміни позбавлення волі.

Микола Гулевич, ВЗГ ГУМВС України в Київській області




ПОДВІЙНЕ ВБИВСТВО НА НОВИЙ РІК

11.01.2008

отримали «в подарунок» міліціонери Київщини Про подію стало відомо від родичів потерпілих, які викликали міліцію після трьох невдалих спроб привітати свого брата і його дружину з Новим роком.

Сестра загиблого 54-річного жителя с. Іванковичі Васильківського району, що неподалік від столиці, 2 січня приїхала до брата з наміром привітати його з новорічними святами. В будинку горіло світло, але двері були замкнуті. Не побачивши нікого з родичів , жінка поїхала додому. Така ж ситуація повторилася і в два наступні дні. Лише після цього жінка запідозрила недобре й звернулася по допомогу до місцевих правоохоронців.
Членам слідчо-оперативної групи Васильківського міськвідділу ГУМВС України в Київській області для того, аби потрапити до будинку, довелося за допомогою спеціальних пристосувань вирізати грати на одному з вікон. В одній з кімнат міліціонери знайшли тіла сімейної пари пенсіонерів зі слідами насильницької смерті. Попередньою причиною їх загибелі було назване задушення. Слідчим була порушена кримінальна справа за п.1 ч.2 ст.115 КК України («Вбивство двох і більше осіб»). Основною версією скоєння злочину було висунуто вбивство з метою пограбування, яка пізніше знайшла своє підтвердження.
Оперативникам Васильківського МВВС за активної участі дільничних інспекторів міліції та співробітників кримінальної міліції у справах дітей вдалося встановити першого підозрюваного у скоєнні злочину вже впродовж першої доби роботи спеціально створеної слідчо-оперативної групи. Ним виявився 16-річний підліток, місцевий житель. З його допомогою вдалося встановити другого нападника – його 20-річного земляка. Третім в «тенета» правоохоронців потрапив 25-річний житель того ж села, який став мимовільним помічником двох грабіжників. Після затримання всіх учасників злочину його картину вдалося відновити в повному об'ємі .
За довгі роки сумлінної праці в місцевому колгоспі сімейна пара загиблих пенсіонерів заробила право на отримання земельних паїв у розмірі 2-х гектарів кожному. Літні люди вирішили розпорядитися отриманою землею, продавши її. За частину виручених грошей зробили ремонт оселі, перекрили дах, укріпили двері та вікна, придбали побутову техніку. Ще одна частина грошей (близько 100 тисяч доларів США) зберігалася в будинку.
За словами затриманих, вони не знали точно, чи є гроші в будинку, і йшли до пенсіонерів, так би мовити, навмання. Прийшовши на подвір’я, грабіжники причаїлися біля вхідних дверей будинку й дочекалися, поки господар не вийшов з помешкання. У цей момент зловмисники увірвалися в житло, задушили чоловіка та його дружину за допомогою ременя і хустки, й знайшовши гроші, подалися геть. Витратити гроші вирішили «з розумом» – звернулися до свого знайомого з проханням відвезти їх до Києва, де купили 6 дорогих мобільних телефонів, одяг, взуття, значну частину витратили в салонах ігрових автоматів. Але найзначнішою покупкою стало придбання… автомобіля «Шевроле - Лачетті», який того ж дня і оформили на свого знайомого. Причинами такої «щедрості» стала юність одного з грабіжників, і деякі проблеми із законом – у іншого. Причому вкраденими грошима «діди-морози» буквально розкидалися на всі боки. Сестрі свого товариша та її подрузі подарували по мобільному телефону, а ще одним своїм знайомим привезли пральну машинку–автомат і бензопилку. Потім купили у свого знайомого потриманий автомобіль «ВАЗ-2110» за ціною нового, й у фіналі придбали в автосалоні автомобіль «Шевроле-Такума». Останній автомобіль хотіли також оформити на свого односельця, але не встигли: перешкодили міліціонери.
Правоохоронцями в ході проведення обшуків були знайдені та вилучені в якості речових доказів всі «подарунки», а також 3 автомобілі, домашній кінотеатр, музичний центр, 2 мікрохвильові печі, ювелірні прикраси. До того ж за місцем проживання в одного з них знайшли залишок невитрачених грошей у розмірі 50 тисяч гривень та 5100 доларів США.
Наразі відносно обох зловмисників судом був обраний запобіжний захід у вигляді взяття під варту, провадяться слідчі дії. Після розслідування справа буде направлена до суду, який і вирішуватиме їхню подальшу долю.

Микола Гулевич, ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Київську обласну міліцію знову очолив Віталій Яловенко

09.01.2008

Сьогодні у Головному управлінні МВС України в Київській області Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко представив керівному складу начальника обласної міліції генерал-лейтенанта міліції Віталія Яловенка. Його попереднику на цій посаді генерал-майору міліції Костянтину Сапку Міністр висловив подяку за службу та повідомив про відзначення його нагородою МВС України – нагрудним знаком «Закон і Честь».
Юрій Луценко окреслив п‘ять основних пріоритетних напрямків діяльності міліції з урахуванням специфіки Київської області: боротьба зі злочинністю в земельній сфері, незаконним обігом наркотичних засобів, незаконною міграцією, наведення порядку на автомагістралях, захист прав та інтересів кожного громадянина.
Найбільшій критиці з боку Міністра були піддані відділи міліції Ірпіня, Борисполя та Обухова, на що Віталій Яловенко пообіцяв відреагувати серйозними кадровими заходами, включаючи переатестацією особового складу.
Звертаючись до нового начальника Головного управління та його колег, Міністр побажав не втрачати професіоналів й оцінювати кожного по конкретних справах.
Яловенко Віталій Олексійович, 1960 року народження, обіймав посаду начальника ГУМВС України в Київській області з лютого 2005 до березня 2007 року.

ВЗГ ГУМВС України в Київській області






Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera