на головну

Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр при ГУМВС України в Київській області має можливості для проведення наступних експертних досліджень далі >>>




Війна міліції з конопляним бумом

29.01.2009

Судячи з тоєї кількості коноплі яка щодня вилучається співробітниками міліції - напевно без перебільшення можна сказати, що палінням цієї травички в нас захоплюються всі підлітки і половина середнього покоління.
У Київській області щодня затримуються десятки людей за незаконне поширення, зберігання і вживання цього наркотику й в основному це молоде покоління. Тільки за 27 днів нинішнього року, співробітниками міліції було вилучено майже 33 кг маріхуани, а торік, за весь період, було вилучено майже 350 кг. Це приблизно 1кг щодня, чого вистачило в разовому вживанні на 500 - 700 чоловік або двом курцям на весь рік не говорячи вже про всі 350 кілограм.
У наш час мало можна знайти людей які хоча б раз у житті не пробували так званого «плану». Конопля вважається легким наркотиком і тому її не так бояться. Безслідно це звичайно ж не проходить, організм сильно страждає, але головне - це те, що вона є «вратами для наркоманії», вона знижує психологічний бар'єр і страх перед прийомом речовин і штовхає далі на вживання більше сильних препаратів.
Така статистика. Якщо звернути увагу на ці цифри - можна припустити приблизно кількість потенційних наркоманів. І якщо задуматися над майбутнім - то з такими темпами, наступні покоління будуть напевно курити коноплі замість сигарет, ковтати «трамадол» замість анальгіну, а на святах замість горілки будуть сидіти на «психотропах». Хто знає. Війна поки триває, але хто переможе, напевно тільки час.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Таксисти все частіше потрапляють під кулі та ножі

26.01.2009

Декілька днів тому в Сквирський райвідділ міліції Київської області надійшло повідомлення, що неподалік в лісосмузі знайдено труп людини, на якому навіть неозброєним оком були помітні сліди насильницької смерті. Під нижньою щелепою, розміром в декілька сантиметрів, виднілись дві колото-різані рани, а поряд лежали заляпані кров?ю чохли з автомобільних сидінь та коврик з багажника.
Після перевірки встановлено, що вбитим був 28-річний мешканець Житомирської області який займався приватним перевезенням пасажирів на власному авто марки “ДЕУ”. Саме автомобіль, на думку оперативників, і став причиною злочину.
По гарячих слідах співробітники міліції карного розшуку спільно з управлінням ДАІ стали опрацьовувати всі транспортні засоби даної марки в усіх можливих округах. І вже невдовзі автомобіль було виявлено та затримано у місті Біла Церква. Самих злочинців, через машину знайти вже було справою часу. Це були два молодики: один 27-річний мешканець Житомирської області, а інший 22-річний мешканець Київського регіону.
А коли вони дали показання – картина в цій справі стала ясною. Замовивши з Попільнянського району одне з таксі, злочинці сіли в машину, назвали адресу і поїхали. Один з них розмістився на передньому сидінні інший відповідно на задньому. По дорозі вони попросили зупинитися, оскільки побачили що знаходяться в нелюдному місці. Ось тоді все і відбулося – один з них, той що був на передньому сидінні вихопив газовий балончик та бризнув ним водієвї в обличчя, таким чином знешкодивши його. А тоді вже інший, що був позаду, двічі вдарив жертву ножем в шию. Труп переложили до багажника, вивезли в інше місце і викинули. А автомобіль, як і було заплановано, пішов на продаж.
Виявляється це був вже не перший напад на таксистів здійснений ними. В кінці минулого року також стався схожий інцидент, коли в Києво-Святошинському районі так само вдарили водія ножем в шию, забрали автомобіль марки “Шкода” і продали його в Білій Церкві, але того разу жертва дивом залишилася живою, а злочинці на волі.
Тепер вбивці знаходяться в слідчому ізоляторі і чекають завершення розслідування та суду в якому суддями напевне хотіли б бути близькі та рідні вбитого.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Цікаво, хто купив би таку кількість ртуті?

23.01.2009

У таблиці Менделєєва, ртуть стоїть під номером 80, це рідкий метал і одна з найнебезпечніших отрут. Навіть розбивши градусник можна піддаватися великій небезпеці, не говорячи вже про ті кількості які були виявлені та вилучені правоохоронцями в Київській області.
За попередньою інформацією, співробітникам міліції управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків стало відомо про спробу збуту приблизно одного кілограма ртуті громадянином Обухівського району. 2 тис. доларів, приблизно така була ціна товару який є досить рідким на ринку.
Провівши оперативно-розшукові роботи, торговця затримали на трасі Київ-Обухів коли він знову намагався продати чергову партію. У нього було вилучено 1.4 кг. ртуті, а сказав він що цей метал йому дав його знайомий, а перевіривши цього так званого знайомого, міліціонери були шоковані. У підвальному приміщенні його гаража, для реалізації незрозумілим і невідомим особам, стояло 12 колб заповнених отруйною речовиною загальна вага яких становила майже 17 кілограм.
Звідки початково надходила ртуть - це буде встановлюватися слідством, а продавцям світить адміністративний штраф розміром близько 2 тис. грн. або ж позбавлення волі на строк до трьох років.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Земельні аферисти збагатилися на 230 тис. грн.

23.01.2009

Відомо, що земля біля Києва коштує недешево, це один найцінніших товарів в наш час. І саме тому вона приволікає увагу багатьох авантюристів та шахраїв які бажають обдуривши когось, на цьому непогано заробити.
Це в черговий раз показала справа яку нещодавно розкрили співробітники міліції по боротьбі з економічною злочинністю.
Працівники однієї з землеупорядних організацій Київської області, шляхом обману отримали у шести мешканців Бородянського району копії паспортів та ідентифікаційних кодів і без згоди та відома цих громадян використали їх для отримання земельних ділянок площею 0,25 га кожному під індивідуальне будівництво. Також ними були підроблені заяви про виділення, безоплатну приватизацію та оформлення технічної документації на земельні ділянки.
Після цього, працівники землевпорядних організацій, також обдуривши власників паспортів, отримали від них доручення на продаж цих земельних ділянок. І продавши їх отримали близько 230 тис. грн., які потім легалізували та привласнили.
На даний момент слідство по цій порушеній кримінальній справі триває.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Встигли накрасти цілу птахофабрику

23.01.2009

Звичайно ж такі злочини особливої уваги до себе не привертають, але в даному випадку здивувало те – до якого низького рівня може спуститися людина в погоні за швидкими і легкодоступними здобутками.
Ось так за ці два останні місяці в Ставищенському районі Київської області було скоєно цілу низку крадіжок, в яких здобутками крадіїв ставала тільки домашня птиця, а жертвами як правило були старенькі бабусі, які в разі чого – то захистити себе ніяким чином не могли. Але їм в захисті допомогли інші.
Після того як почалися ці крадіжки, міліція одразу стала опрацьовувати можливих злодіїв та можливі майбутні обєкти крадіжок і на цих місцях робилися нічні засідки. Таким чином в одну з ночей приблизно о другій годині знахабнівших злодіїв піймали “на гарячому”.
Це було двоє громадян, жителі сусіднього району які раніше вже були судимі по різним статтям. Вони встигли скоїти 14 крадіжок і забрати 402 одиниці домашньої птиці. Під час перевірки все награбоване виявили в них дома вилучили та повернули власникам. А їм доведеть знову побути деякий період в місцях позбавлення волі та порозмислити над стилем свого життя.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Девять років бігав, а від покарання всеж не втік

23.01.2009

54-річний Леонід вже мабуть і забув про події того трагічного дня, коли він одного разу позбавив життя 48-річного чоловіка. З якої причини? Все дуже банально – сварка.
29 травня 2000 року Євген прийшов до діда що проживав по вулиці Франка в приватному будинку, щоб допомогти по господарству та перекрити дах. По-обіді йому на допомогу прийшли ще сусіди то ж робота “кипіла”. Стали різати дрова. Леонід, що жив по сусідству, наглядав за тим як чоловіки працюють, та на його думку робили це вони неправильно. Вирішив “покерувати”. Зайшов у двір та став сперечатися та вказувати що і як робити. Слово за слово і почалася бійка. Ніхто і не вгледів як в руці у Леоніда зявився ніж. Слідуючої миті, він вдарив ним Євгена в груди. Удар прийшовся прямісінько в серце бідоласі, тож чоловік помер на місці, навіть незрозумівши, чому так сталося і за що йому таке.
Леонід, після скоєння злочину з місця події втік. Виїхав до міста Кременчуг, а потім переховувався в Росії та Таджикистані (звідки і був родом).
Йшли роки. Чоловік вирішив, що про нього вже всі забули. Та і діда, на подвірї якого сталася ця трагедія, теж вже немає. Тож Леонід вирішив повернутися на Україну та оселитися в місті Кременчуг.
Та про нього і злочин ним скоєний правоохоронці не забули.
10 січня 2009 року працівниками відділу карного розшуку Білоцерківського МВ ГУМВС в Київській області злочинця було затримано.
Покарання настигло злочинця через девять років – строку давності за вбивство не існує.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





У селах Київської області вже уникнено дев'яти фактів вживання важкого наркотику

21.01.2009

Останнє десятиліття проблема наркоманії поширюється по Україні як радіація у свій час, повільно але впевнено й неминуче. Якщо раніше про наркотики знали здебільшого тільки по містах, то зараз канали інформації рознесли цю чуму по всіх можливих околицях і завулкам.
От наприклад, в районах Київської області за двадцять минулих днів нинішнього року, зареєстровано вже дев'ять фактів вилучення найтяжчого наркотику – героїну, для порівняння – в минулому році їх було тільки п'ять за весь рік. Цей наркотик настільки сильний, що його заборонили скрізь, навіть у медицині й науково-дослідницьких цілях. Стовідсоткове звикання, а виліковування від нього дорівнює приблизно нулю.
На даний момент співробітники міліції борються із цим явищем, але для максимального викорінювання зла необхідно й свідоме відношення людей усередині цієї проблеми, до чого зараз намагається й призивати Міністерство внутрішніх справ.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «Цей рік оголошено роком патрульно-постової служби»

21.01.2009

2009-й оголошено роком патрульно-постової служби. Про це заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко під час прес-конференції в 19 січня Івано-Франківську.

- Я підписав наказ про оголошення 2009-го року в МВС роком патрульної служби, - сказав Юрій Луценко. - Це сьогодні найбільший виклик для правоохоронних органів і ми будемо на нього реагувати з усіх своїх фінансових, організаційних і кадрових можливостей.
Згідно з підписаним документом, 2009 рік оголошено роком протидії вуличній злочинності та злочинам проти особистого майна громадян. Міністерством внутрішніх справ вживатиметься ряд заходів з метою посилення охорони громадського порядку на вулицях і в інших громадських місцях, попередження проявів вуличного бандитизму, формування організованих злочинних груп, насамперед з числа неповнолітніх та молоді, що займаються вуличними грабежами та розбійними нападами, збройними пограбуваннями установ, де зберігаються гроші та цінності, квартир громадян, профілактики загальної злочинності та підвищення ефективності боротьби органів і підрозділів з указаними злочинами та правопорушеннями. Зокрема, начальникам регіональних підрозділів дано завдання на підставі аналізу криміногенної ситуації розробити комплексні плани посилення боротьби з вуличною злочинністю та злочинами проти особистого майна громадян, визначити криміногенні чинники, що впливають на погіршення оперативної обстановки на вулицях і в інших громадських місцях. Також з метою збільшення щільності нарядів, які забезпечують охорону громадського порядку, буде переглянуто їх розстановку, щодоби буде залучатися до проведення патрулювання максимальна кількість особового складу та підрозділів внутрішніх військ. Для оптимальної розстановки нарядів в чергових частинах ОВС обласних центрів та міст обласного підпорядкування будуть вестися робочі карти стану щодобової оперативної обстановки на вулицях та в інших громадських місцях з нанесенням місць скоєння вуличних злочинів та іншої оперативної інформації для управління силами та засобами патрульної служби.
Підрозділам оперативних служб, відповідно, доручено збирати інформацію про місця концентрації осіб, схильних до скоєння вуличних розбоїв. грабежів, хуліганств, інших кримінальних проявів з метою профілактичного відпрацювання. Як зазначається в документі, особливу увагу слід звернути на профілактику формування стійких організованих злочинних груп з числа неповнолітніх і молоді. При отриманні оперативної інформації про формування таких груп міліцією в межах чинного законодавства вживатимуться заходи для попередження та припинення їх злочинної діяльності.
Відпрацьовуватимуться найбільш криміногенні місця населених пунктів, із залученням усіх служб, в тому числі й оперативних, організовуватиметься проведення профілактичних заходів з особами, які перебувають на обліках в органах внутрішніх справ, з метою попередження вчинення ними злочинів та правопорушень. Також буде продовжено практику оперативно-профілактичного відпрацювання вузлових станцій за участю територіальних тпідрозділів ОВС та вжито ряд інших заходів.
Міністр цим документом також доручив своїм підлеглим особливу увагу звернути на помешкання громадян, де проживають особи похилого віку, самотні пенсіонери, особливо у сільській місцевості, аби не допустити відносно цих категорій громадян протиправних проявів.
Документом передбачено й ряд інших організаційних заходів. Зокрема категорично заборонено скорочення, перерозподіл штатної чисельності підрозділів патрульної служби, ПМОП «Беркут» та дільничних інспекторів міліції для комплектування інших служб.

ДЗГ та МД МВС України




Контролюй себе, якщо не хочеш щоб тебе контролювали інші

20.01.2009

“Пробачте мені мої діточки...” – кричав чоловік не своїм голосом після того як вбив їх матір. Проте це вже було без різниці. Можливо вони йому і пробачать, але ця подія залишить надто глибокий відбиток в молодих душах щоб прощення могло щось поміняти.
Старшій дочці на той час виповнилося 22 роки, вона була заміжня і проживала в Києві, молодшому було лише 14, він жив з батьками. На новорічні канікули, в один з зимових днів, він вирішив піти з друзями на рибалку залишивши дім в руки кривавій трагедії, і навіть подумати не міг що матір живою тоді бачить востаннє.
Сталося це на Київщині в Фастівському районі в одній із звичайних сімей. За словами сусідів, вони були спокійними і порядними людьми, конфліктні ситуації можливо в них і були але дуже рідко. А цей випадок навіть незнають як пояснити.
Все розпочалося після того як дружина влаштувалася на роботу в Києві. В зв?язку з цим у них все частіше починалися сварки, коли дружина докоряла чоловікові за його бездіяльність. І от в цей роковий день під час чергової розмови на високій ноті нерви чоловіка не витримали. Вже не контролюючи себе, він обернувся дістав з шухлядки ніж і вдарив ним жінку. Ніж ввійшов в горло під нижню щелепу перерізавши сонну артерію з якої фонтаном бризнула кров. Будь-яка допомога була вже марною, через декілька хвили в віці лише сорока чотирьох років вона дихати перестала. Далі, вже тепер вбивця, не усвідомлюючи нічого, за краще вирішив піти і розказати все сусідам, які і викликали міліцію.
В міліції вже прийшовши до тями і давши показання, він став несамовито кричати що він не винен, що це вона його спровокувала, вона йому докоряла. Просив прощення у сина і в дочки. Але сталося те що сталося, психічна слабість перед докорами виявилась могутнім володарем над фізичними діями.
Зараз чоловік перебуває в слідчому ізоляторі і чекає завершення справи.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Вітчим показав хто в домі господар

20.01.2009

В столичному регіоні стався жорстокий злочин. 17-річна дівчина дивом втекла від вітчима, який бив її ножем. А її мати тим часом купувала горілку.
Чоловік Андрій, близько п’яти років назад, продав свою квартиру в місті Біла Церква та разом з цивільною жінкою та дітьми переїхав до Білоцерківського району. 36-річна Інга від першого шлюбу має одну доньку, а в цивільному народила ще одну дівчинку. Разом з жінкою, Андрій працював на місцевій приватній фірмі. Все було б добре, якби не злощасна горілка. І Андрій і Інга любили випити. Батьківські стосунки з прийомною донькою у вітчима не складалися. Дівчина Оксана у 17 років стала господарем власного життя. У батьківській домівці не знаходилось для неї ні затишку, ні розуміння.
В свята чоловік з жінкою взагалі забували про дітей, а дбали лише про власну випивку. Така поведінка батьків турбувала Оксану та її сестричку. Тому старша сестра, завжди висловлювала своє незадоволення цим. Адже вона на власному прикладі розуміла, що пияцтво батьків є великою психологічною травмою для дітей.
На цьому ґрунті, в різдвяні свята, між вітчимом та падчеркою виник черговий конфлікт. В сварці з вітчимом, Оксана вийшла з кімнати на кухню, а 34-річний Андрій слідував за нею. На цей раз він не витримав та вирішив провчити падчерку. “Не рідний” батько схопив зі стола кухонного ножа та ним наніс два удари по молодому тілу прийомної доньки. В той час жінки не було дома , вона не звертаючи уваги на нарікання старшої доньки, пішла за черговою пляшкою горілки. А 7-річна Яринка в сусідній кімнаті дивилася мультфільми, тому теж не бачила скоєного. Скривавлена дівчина знайшовши в собі останні сили не розгубилася і вибігла з будинку. Потерпіла направилася до сусідів, які проживали поряд. Оксана їм одразу ж пояснила, що трапилось. Налякана сусідка викликала швидку допомогу та міліцію.
Підозрюваного правоохоронці затримали за місцем проживання. Вітчим не заперечував про вчинений ним злочин, а навіть з гордістю розповідав про скоєне. Мати дівчини шокована тим, що трапилось. Вона не сподівалася, що її цивільний чоловік зважиться на такий жорстокий крок. Але і не підтримала поведінки рідної доньки.
Наразі, дівчина з проникаючим ножовим пораненням грудної клітини та різаною раною ноги, знаходиться на стаціонарному лікуванні в районній лікарні. А проти вітчима порушено кримінальну справу за ч.1 ст.121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Йому загрожує від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Вони 37 років виховували свого вбивцю

19.01.2009

Після телефонного дзвінка у райвідділ, в селі Григорівка Обухівського району столичної області місцеві правоохоронці виявили тіло 59-річної жінки. Покійна лежала на підлозі в своєму будинку, а поряд сидів її чоловік. Міліціонери не пригадують такого жорстокого випадку забиття людини: тіло жінки було схоже на суцільну гематому з численними переломами та ранами. За висновками експертів, смерть наступила від закритої черепно-мозкової травми.
Після опитування безпосереднього свідка цієї жахливої події – літнього чоловіка, який, до речі, також мав на своєму тілі явні ознаки побиття, - з’ясувалося, що на пенсіонерів було вчинено напад двома невідомими особами, які вимагали з подружньої пари всі заощаджені гроші. Жінка віддавати сімейний бюджет відмовилась. Проте в ході відпрацювання, щось у правоохоронців не сходилося: чоловік не міг згадати, як виглядали злочинці, їх особливі прикмети, ніхто в селі не бачив незнайомців, хоча все відбувалося засвітло, і найголовніше – того дня сусідка чула, як покійна неодноразово дорікала своєму чоловіку і синові горілкою, а згодом розпочалася сварка – 37-річна дитинка знову вимагала від батьків гроші. На таке сусіди вже давно перестали звертати увагу – досить вже часто це відбувалося. «Що ви хочете, син алкоголік, а батько любитель. Бідна Наталя,» - зітхала сусідка. Підозра впала на сина.
Наступного допиту зі свідком не відбулося, його забрала швидка до центральної районної лікарні. За кілька годин чоловік помер. Причина смерті аналогічна – закрита черепно-мозкова травма. Злочинця затримали в селі Красна Слобідка у його співмешканки. Коли у рідному селі вже готувалися до похорону його батьків, він, як завжди в п’яному угарі, навіть не здогадувався що сам їх вбив: «Бити, звичайно, бив. Щоб гроші не ховали. Потім пішов, ми тоді з батьком добряче випили. Але щоб вбивати…». Батько так і уніс на той світ страшну, проте вже розкриту таємницю, що все життя виховував і допомагав своєму вбивці. Тепер майбутнім сина-батькоубивці опікуватиметься суд.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





“Мертві душі” бувають не тільки у Гоголя

19.01.2009

Нещодавно працівниками управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю ГУ МВС в Київській області було викрито організовану злочинну группу в складі посадових осіб однієї з військових частин. Принцип роботи шахраїв по розкраданню державних коштів був доволі простим, вони вносили завідомо неправдиві дані у відомості по нарахуванню заробітної платні на карткові банківські рахунки працівників яких вже було давно звільнено. Внаслідок чого на ці карткові рахунки безпідставно нараховувалися грошові кошти які потім знімалися і привласнювалися.
Всього у період 2004 – 2006 років службові особи цієї воїнськох частини у такий спосіб привласнили та заволоділи коштами на суму понад 900 тис. грн.
По даному факту було порушено кримінальну справу, слідство по якій на цей час вже закінчилось і направлено для розгляду до Військового суду Київського гарнізону.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Нагорода за материнство

13.01.2009

В місті Миронівка столичної області стався жорстокий злочин - чоловік забив до смерті рідну матір, після чого продовжував пиячити кілька днів, а бездиханне тіло матері так і лежало на підлозі кімнати.
48-річний Анатолій розлучився із дружиною та переїхав жити до старенької матері Лідії Петрівни. Великого бажання працювати у чоловіка не було, тому він розраховував на пенсію нені. Лідія Петрівна для єдиного сина нічого не шкодувала та віддавала йому майже всі гроші. Анатолій від неробства почав частенько зазирати до чарки. Згодом чоловік лише і чекав чергової маминої пенсії як свого порятунку, щоб на якусь мить забути про буденні проблеми.
В канун Нового року Анатолій почав вимагати у матері всі її грошові запаси, адже душа потребувала продовження свят. Але рідна йому людина зрозуміла, що треба з пияцтвом сина припиняти та на цей раз відмовила. На відмову матері, розлючений Анатолій вирішив піти іншим шляхом. Він вирвав з рук 80-річної жінки ціпок, ним же й почав бити стареньку з вимогою, щоб та зізналася, де заховала гроші. Лідія Петрівна заради блага свого ж сина, не зізнавалася. Тоді він почав щосили руками та ногами бити стареньку до тих пір, поки жінка не втратила свідомість. Не звертаючи увагу на помираючу матір, Анатолій вирішив сам шукати в квартирі гроші. І це йому вдалося. На всі кошти, які були заховані старенькою матір’ю, він придбав оковиту.
Його безпробудне пияцтво тривало декілька днів поруч із холодним тілом матері. Жертва лежала доки сусідка Ніна Іванівна, яка товаришувала із старенькою, не запідозрила щось неладне. Її збентежило те, що декілька днів телефон в квартирі Лідії Петрівни не відповідав, а вхідні двері Анатолій відмовлявся відчиняти. Схвильована цим сусідка викликала міліцію.
Правоохоронці оперативно спрацювали та затримали зловмисника. Але, на жаль, рятувати життя старенької жінки було вже пізно.
Проти горе-сина порушено кримінальну справу, наразі він чекає на рішення працівників Феміди. Можливо за гратами, де йому доведеться відсидіти не один рік, зрілий чоловік замислиться над своїм життям. Адже єдина рідна йому людина – матір, хотіла для нього лише добра і заради цього терпіла кожен синівський удар.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





А за словами вони були зовсім не агрессивними

13.01.2009

Коли співробітники міліції зайшли до будинку, то чоловік вже кілька годин лежав мертвим. Голова і руки знаходилися на ліжку, а решта тіла у вигнутому стані була на підлозі. Забитий руками і ногами, з великою кількістю синців та гематом на обличчі, закритою травмою грудної клітини та численними переломами ребер, він ніби хотів залізти на ліжко і вже там спочити.
Це сталося в одному з сіл Полісського району Київської області, коли компанія з шести 15-літніх підлітків, вирішила зустріти новий рік. За відсутності підходящого місця для святкування, хлопці попросилися до свого знайомого Івана Миколайовича, який був старшим за хлопців майже на сорок років, проживав сам і частенько полюбляв випити. Чоловіку запропонували безкоштовну чарку горілки у вигляді арендної плати, на що той і погодився.
Зустрівши новий рік, хлопці всі разом пішли до клуба. А близько пятої ранку двоє з них, Дмитро і Сергій, вирішили знову повернутися до будинку і продовжити гулянку. Але тут сталося все інакше - з господарем будинку у них розпочалася лайка, яка згодом переросла у бійку. За словами Дмитра причиною сварки стало те, що нібито господар образив його непристойним словом. Іван Миколайович спочатку вдало намагався захищатися, але через мить розлючені хлопці збили його з ніг і вже лежачого продовжували бити до тих пір, доки їх лють потроху не почала вщухати.
Нічого не підозрюючи, пяні хлопці спокійно лягли собі спати в цьому ж будинку поряд з їх жертвою, яка вже через декілька годин дихати перестала. А вранці, випадково дізнавшись, сусідка повідомила голову сільської ради, яка потім в свою чергу повідомила міліцію та матір вбитого.
Зі слів класного керівника та голови сільради, хлопці не відзначалися агрессивністю та жорстокою поведінкою, а виною всьому стало випите спиртне. Так, спиртне в даному випадку одну людину вбило, а двом іншим скалічило долю на все життя. Отримавши підписку про невиїзд тепер вони чекають закінчення розслідування та своєї подальшої участі.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міліція Київщині в святкові дні працює посилено

08.01.2009

З настанням новорічних та різдвяних свят, щоб забезпечити громадянам режим спокою та безпеки, запобігти криміногенним проявам в громадських місцях та на вулицях міст, у період з 28 грудня 2008 року по 28 січня 2009 року правоохоронними органами проводяться оперативно-профілактичні заходи.
Так, для охорони громадського порядку на свята у містах і селах Київщини задіяно у середньому на добу 667 працівників міліції. Вони здійснюють патрулювання на вулицях, площах, парках, а також в найбільш криміногенних місцях.
Ними було затримано більше тисячі порушників закону. У більшості випадків за адміністративні правопорушення такі як розпивання спиртних напоїв у громадських місцях та вчинення насильства в сім’ї.
З початку року по Київській області було скоєно три вбивства, два тяжких тілесних ушкодження що спричинили смерть, два зґвалтування, один розбійний напад, сорок злочинів пов’язаних з наркотиками. Всі вони розкриті працівниками міліції.
При правоохоронному відомстві створено спеціальний штаб, який приймає та опрацьовує всю інформацію, що надходить з тимчасових груп, котрі діють при всіх міських та районних відділах внутрішніх справ.
Проводиться постійна взаємодія територіальних органів і підрозділів внутрішніх справ з лінійними підрозділами на залізничному транспорті з метою підтримання громадського порядку на вокзалах та прилеглих до них територіях. У посиленому варіанті несуть свою службу на автошляхах і працівники Державтоінспекції.
Отже, з боку правоохоронців столичного регіону проводиться максимальна робота щодо попередження та зменшення злочинних проявів, але в багатьох випадках безпека залежить не тільки від правоохоронців, а і від самосвідомості самих громадян.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Надмірна довіра

29.12.2008

У Бородянському районі, що в Київській області, сталося жорстоке вбивство.
В один із днів до самотньої пенсіонерки, яка немала рідних, в черговий раз прийшли працівниці “Червоного Христа”. Вхідні двері будинку старенької були напіввідчинені та підперті палицею. Навісний замок який постійно висів на дверях бабусі був відсутній, це насторожило сестер-милосердя. Коли вони ввійшли до бабусиної кімнати, то побачили її мертвою з окровавленим обличчям.
Ця подія шокувала всіх мешканців села, адже всім було зрозуміло, що бабуся померла не своєю смертю.
Правоохоронці почали відпрацьовувати всі можливі версії та в невдовзі встановили, що злочин здійснив 22-річний Назар, житель Житомирської області. Він приїхав до столичного регіону на заробітки, а мешкав у будинку брата, неподалік від старенької сусідки Віри Григорівни. Іноді він приходив до неї в гості та допомагав по господарству. З часом парубок завоював у 85-річної сусідки довіру і вона почала ставитися до нього як до рідного онука. Періодично Назар брав у бабусі в займи гроші, але повертати їх не квапився.
В день, коли сталася ця жахлива трагедія, він посварився зі своїм братом який вигнав його зі свого помешкання. Парубок вирішив піти переночувати до самотньої бабусі. Ввечері він зламав навісний замок її дверей та увірвався до житла. Віра Григорівна не дивлячись ні на що намагалася увійти в ситуацію в якій опинився Назар та дозволила йому залишитися на ніч. Але навіть такий людяний вчинок похилої жінки нажаль не зупинив зловмисника. Парубок почав нахабно вимагати у неї гроші на оковиту та цигарки, але у цьому бажанні бабуся відмовила молодику. Обурений категоричною відповіддю пенсіонерки молодик щосили почав її бити, поки вона не перестала дихати. Після цього він взяв залишки не витрачених бабусею грошей та викликав таксі. За ці «омиті кров’ю» гроші парубок придбав пляшку бажаної оковитої, пачку цигарок, а їх рештою розрахувався з таксистом, який підвіз його до районного центру.
Затримали зловмисника за місцем проживання у Житомирській області, він одразу зізнався у вчиненому .
Наразі проти підозрюваного порушено кримінальну справу за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. За свій нелюдський вчинок, жорстокому молодику доведеться відсидіти в місцях позбавлення волі чималий строк.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Боротьба правоохоронців з “чумою” нашого часу

29.12.2008

Найстрашніша “чума” на сьогодняшній день – це звичайно ж всюдисущі наркотики. А саме, це такий найбільш розповсюджений препарат як “первітин”, більш відомий під назвою “вінт”. Саморобний психостимулятор який виготовляється з сосудозвужуючих ліків і вводиться внутрішньовенно. Життя в таких випадках вистачає зовсім ненадовго – одразу до біса летять печінка і кровеносна система, а головне що “зіскочити” з цього наркотику вдається лише 2-3 з тисячі. І найжахливіше те, що цей препарат “на ринку” досить дешевий – лише 35-40 гривень за дозу.
Виготовляється в звичайніх домашніх умовах на нехитрому обладнанні і не потребує якихось надзвичайних знань чи навиків. Головне дотримуватися рецепту і відповідних пропорцій.
В одній з квартир в Броварах, співробітниками міліції нещодавно одну з таких фабрик по виготовленню “кайфа” і було виявлено, проіснувати їй судилося лише місяць. В ході оперативного відпрацювання на її слід вийшли працівники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків, а далі все стало справою часу і в один з вечорів все закінчилося. В арендованій квартирі, де двоє молодих наркоманів займалися своєю справою, було вилучено 2 кг. макової соломки, 2 млл. вже готового продукту, використані шприци та різноманітне обладнання, завдяки якому і можна було зробити для себе дорогоцінній сурогат.
Зроблену речовину частково вживали самі, а частково пускали на продаж, щоб було за що потім виготовити чергову дозу, адже необхідні препарати в аптеках коштують зараз не дешево. До речі одним з їх клієнтів був і власник квартири, якого потім також затримали. А найбільш цікаве те, що в цій квартирі проживала і мати одного з підлітків, яка кожного дня вдавала що нічого не помічає. Але тепер напевне вона помітить чим займався її син, коли його з нею небуде декілька років.
Залишається тільки черговий раз дивуватися тому хто не цінуючи власного життя “сідає на голку”, запускаючи собі в вену смертоносне задоволення відрікається від всього світу, а потім під час ломки ловить собе на думці про те, що плигнути в басейн з крокодилами щоб вони тебе зїли заживо, було б менш болючим.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Син - спортсмен випробував на батькові всю свою силу

29.12.2008

Незрозуміло, що породжує в людській істоті страшну жорстокість. Чому, такий Божий Дар, як життя, може безправно і цинічно обірватися по волі інших ?
В місті Переяслів-Хмельницький Київської області стався один із таких жорстоких злочинів. Син забив рідного батька до смерті, а причиною його звірства була дрібниця порівняно з життям - грошові питання.
В той злощасний день, за словами підозрюваного Якова, батько отримав чергову пенсію та запропонував йому влаштувати застілля. Коли чоловіки вжили чималу кількість спиртного, між ними виникла сварка. Син вимагав у батька гроші, але 67-річний чоловік, як господар в сім’ї, заборонив до нього звертатися з такими проханнями. Батько наполягав на тому щоб парубок самостійно заробляв собі на життя. Ця чергова відповідь розлютила сина, а влаштуватися на роботу йому було складно. Адже в свої 32 роки він встиг побувати в місцях позбавлення волі за грабежі та розбої. Озлоблений син, у якого вже мабуть виробився інстинкт самозбереження за колючим дротом, почав щосили руками і ногами бити батька. Похилий чоловік злякався та прохав сина залишити його у спокої. Але це ще більше заводило парубка, який у минулому був кандидатом у майстри спорту з бойових мистецтв. Він зігнав на батькові весь свій накопичений гнів. Коли потерпілий втратив свідомість, лише тоді син заспокоївся. Забравши з будинку всі гроші, зловмисник зник, навіть не викликавши швидкої допомоги для рідного батька.
Наступного дня до батьківського будинку завітала донька. Рятувати батька було пізно, тіло його було холодним.
За висновками проведеної судово-медичної експертизи похилий чоловік помер від травматичного шоку внаслідок чисельних переломів ребер.
Всі підозри жінки одразу впали на рідного брата Якова.
Правоохоронці затримали підозрюваного за місцем проживання матері в Чернігівській області, який згодом зізнався у вчиненому.
Наразі проти нього порушено кримінальну справу за ч.2 ст.121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.
На даний час зловмисник знаходиться в слідчому ізоляторі та чикає на вирок працівників Феміди. Адже за такий вид злочину йому загрожує від семи до десяти років позбавлення волі.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Новорічні свята для лісів – гірше пожежі

29.12.2008

На кожні новорічні свята, в містах України, всі ринки, всі торгівельні майданчики, підземні переходи буквально запхані атрибутами різдвяних свят – гірляндами, іграшками і звичайно ж ялинками, які нажаль, знищуються нелегально. За деякими данними в Україні від всього населення нараховується приблизно 5% браконьєрів, які і займаються незаконним вирубуванням і продажею вічнозелених дерев.
Непоганий бізнес, та тільки передбачає немале адміністративне і кримінальне покарання – штраф від п’ятдесяти до ста неоподаткованих мінімумів це приблизно від 850 до 1700 грн, або арешт на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до трьох років з конфіскацією незаконно здобутого. В залежності скільки було зрубано і в якому місці. Однак, як показують події, в погоні за легкими грошима деякі люди на це уваги не звертають і продовжують займатися своєю справою.
З 19 грудня в Київській області, як і по всій державі, МВС спільно з працівниками лісового господарства, було розпочато боротьбу з цим явищем. Під особий контроль міліції потрапили лісові масиви, транспортні засоби які здійснюють перевозку ялинок, а також ялинкові базари і ринки.
Майже в кожній торговій точці правоохоронці знаходять елемети порушення правил порубки і торгівлі, не говорячи вже про затриманий автотранспорт який здійснював їх транспортування. За девять днів такого відпрацювання, в Кіївський області до адміністративної відповідальності було притягнено 126 осіб, перевірено 315 торгівельних майданчиків, вилучено більше чотирьохсот хвойних дерев на загальну суму 23000 гривень, що в порівняні з минулим роком, становить приблизно стільки ж, скільки тоді було вилучено за весь період.
І це лише те що вдалося виявити, і лише на Київщині, а якщо взяти загалом, то можна собі приблизно уявити ті втрати яких зазнають ліси від бажаючих заробити на тимчасових прикрасах на новий рік.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Луценко бере аеропорт під конроль

26.12.2008

У зв?язку з новорічними та різдвяними святами, міністром України Юрієм Луценком, була підписана вказівка про підвищення уваги щодо безпечного транспортування багажу пасажирів по аеропорту «Бориспіль».
Звертаючи увагу на те, що з початку року зафіксовано більше тисячі заяв за приводом пошкодження та зникнення майна, з 25 грудня по 11 січня, в аеропорту цілодобово будуть здійснювати нагляд за багажем п?ятдесят співробітників МВС, половина з яких буде виділятися з Києва, а інша половина з Київської області. Причому, щоб уникнути різних непорозумінь і виключити таке поняття як змова, кожного разу склад чергових міліціонерів буде мінятися на новий. Щоразу для них будуть проводитися інструктажі і професійні настанови.
В обов?язки правоохоронців, буде входити чіткий нагляд за кожним метром пересування того чи іншого багажу, від його отримання до завантаження на борт літака. І цього разу якість транспортування багажу буде контролюватися всюди, навіть в зарежимленій зоні де раніше працювала тільки служба авіаційної безпеки.
Отже за таких умов, на новорічні свята, за свій багаж напевне можна бути спокійним. А якщо такі заходи будуть давати вагомі результати, то в майбутньому і надалі будуть прийматися подібні міри контролю.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Безпека дорожнього руху

23.12.2008

Журн.: На 5-му каналі проект «У новий рік крізь новий час». Сьогодні озирнутися на рік, що минув, і спробувати змоделювати майбутнє ми запросили Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Юрій Віталійович, добрій вечір.

Ю.ЛУЦЕНКО.: Вітаю вас.

Журн.:І зі святами вас.

Ю.ЛУЦЕНКО.:Дякую, взаємно.

Журн.: Пане Міністре, цього року сталося те, чого Україна очікувала дуже давно, але останніми роками просто вимагала. Це правила дорожнього руху, які стали значно суворішими. Одразу відчувся результат, ми подбачили, що статистика значно меньша, ситуація на дорогах спокійніша, водії дисциплінованіші. Але, скажіть, будь ласка, наскільки працівники Державтоінспеції виявилися готовими до цих змін, я маю на увазі такі хронічні хвороби, як корупція, перевищення службовихповноважень в цьому контексті? Як розвивалися...

Ю.ЛУЦЕНКО.: Бачите, прямо в мене на столі є щоденна інформація, де за добу ситуація на дорогах. Маємо на добу за день, коли я даю це передсвяткове інтерв’ю (прим., на 17.12.08) зменьшення на 1808 людей, що загинули на автошляхах і мінус 14 250 осіб, які були поранені на шляхах. Кожної доби, після введення нового закону, кількість загиблих скорочується фактично наполовину, поранених дещо меньше, але приблизно така сама сума.
Тому можемо сказати, що цей закон був потрібен. Тепер питання, чи всі готові до нього. Ні не були готові, ні водії, ні працівники МВС до кінця. Ми довго наполягали на прийняття цього закону, але входимо в нього дуже поступово. Ми обрали тактику не радикального різкого удару, а поступового звикання і водіїв та пішоходів, і котролюючих органів до цього закону.
Саме тому ми не маємо дуже великої кількості штрафів щоденно, вони скоротилися в декілька разів. Зате штрафи йдуть за найгрубіші порушення, які призводять до ДТП. Мова йде про п’ять контрольних порушень: червоне світло, перевищення швидкості, зустрічна смуга, п’яний за кермом тощо. Так ось штрафування в цілому по країні дуже відчутне, дуже важке. 80% штрафів саме за ці котрольні порушення, які ведуть до людських жертв. Ми не можемо миритися з тим, що країна щорічно втрачала на дорогах більше, ніж за часи злочинної авантюри в Афганістані за всі роки окупації цієї країни часів Радянського Союзу.
З моєї точки зору, цей результат є вже встановлений. Тепер інше питання про корупцію. Корупція, знову ж таки, двостороння. Ми зафіксували вже сотні випадків нав’язування хабарів з боку водіїв та пішоходів, а також маємо десятки випадків вимагання хабарів від працівників ДАІ. Звичайно, і далі будемо боротися і з тим, і з тим, але відповідь дуже проста – має бути, як і у всьому цивілізованому світі, зроблена ставка на холодну відеотехніку, для якої нема ні авторитетів, ні виключень. Саме тому сьогодні близько 20% штрафів накладається за результатом відеозйомки, і там попадають і народні депутати, і міліонери, і міліардери, правда, ще був тіки один Черновецький, поки що інших не зафіксували, і прості звичайні водії. І для відеокамери нема жодної різниці.
Наступного року, буквально в першому кварталі ми збираємося закупити ще тисячу таких відеокамер, сьогодні їх всього навсього сто. І хочемо довести цифру зафіксованих порушень за допомогою відеотехніки до 80% із загального масиву. Це у великій мірі дасть відповідь на питання припинення корупції на дорогах.
Хоча питання намагання водіїв дати хабар замість цивілізованого штрафу нажаль ментально існує. З цим прийдеться боротися роки. Як, сподіваюсь, набагато меньше, ніж ті роки, які встановлювали таку атмосферу загальної звички до корупції.

Журн.: Міністерство наголошувало на тому, що перший час для того, щоб суспільство звикло до нових правил, правоохоронці будуть лояльними і працівники Державтоінспекції будуть трішечки так поступливими, будуть звертати увагу на найгрубіші порушення, але згодом почнеться штрафування і за такі порушення дрібні, але все одно важливі, наприклад, як ремінь безпеки або розмова по телефону під час управління автомобілем. Коли водіям очікувати, що все, вас будуть зупиняти за це теж і так само будуть вимагати штраф.

Ю.ЛУЦЕНКО.: Бачите, ми не маємо право закривати очі на вимоги закону. Дрібні чи серьйозні порушення, вони є порушення, які вимагають реакції від нас. Тим не меньше, поки що ми й далі будемо звертати увагу на п’ять контрольних порушень, які є надзвичайно резонансними і це буде робитися в першу чергу. Інші речі, як пасок безпеки або наявність страхового полісу, або розмова по мобільному телефону, відповідність гальмівної системи тощо це буде, очевидно, десь з другого кварталу наступного року.

Журн.: Але мушу зазначити, що навіть в розмовах людей взнають, що це абсолютно правильні заходи. Пане міністре, скажіть, як головний міліціонер країни, які ви бачите законопроекти, які наступні мають бути ухвалені якомого скоріше?

Ю.ЛУЦЕНКО.: Таких законопроектів, нажаль, є дуже багато. Тільки по лінії МВС через членів «Народної Самооборони» ми внесли понад 50 законопроектів, які є дуже нагальними.
Але аби не загружати зараз час і деталі, скажу одне. Вважаю, що жодні зміни на позитив в країні є неможливими і в економіці, і в політиці, і в правоохоронній діяльності поки ми не змінемо ситуацію в судах. Це катострофічна частина державного і суспільного механізму, які не дають об’єктивних відповідей на запитання, що хвилюють суспільство.
Я щойно повернувся із засідання Генпрокуратури, яка обговорювала питання протидії хабарництву. 1500 хабарників, зафіксовані цього року на загальну суму понад 600 млн. гривень, тим не меньше, суди дають конкретне тюремне ув’язнення десяткам осіб - 20-30-40, в залежності від року. Це не нормально, коли більша половина із хабарників відбувається штрафом, амністією, взяття на поруки або просто відмови від подальшого розгляду цієї справи і її затягуванням. Це вам приклад із такої міліцейської частини.
А що робиться в судах господарських, а в адміністративних? Тому безлад і безвідповідальність за явно неправові рішення має все ж таки бути встановлена. Без цього все суспільне життя не зможе іти на позитив. Воно немає об’єктивного арбітра, якому довіряють усі. В данному випадку, з моєї точки зору, це ключова проблема, яку парламент має вирішити в першу чергу. Потім, коли ми будемо мати такого арбітра, можна продовжувати реформи і потрібно продовжувати реформи в усіх галузях.
Але будь-які запитання, які в ході суспільного життя виникають, мають бути адресовані до судді, якому вірять. Без цього боротьба з корупцією, боротьба за економічні реформи, боротьба за соціальні стандарти є просто безглуздою, вона не дає конкретного серьйозного результату.

Журн.: Довіра до суддів це велика проблема, вона, насправді, зараз є однією з найнижчих в списку тих структур або людей, яким не довіряє наше суспільство. Але все ж таки про судову реформу говорять дуже давно, абсолютно всі переконані – так, треба щось змінювати, але не вдається. Чому не вдається на вашу думку?

Ю.ЛУЦЕНКО.: Мені здається, що, нажаль, серед народних обранців і політичних партійних структур все ще панує думка, що можна з судами домовитися, це буде краще, ніж він буде нейтральним і об’єктивним. Але, мені здається, зараз накопичилося стільки взаємних образ і проблем в куплених продажних судах, що всі сторони зацікавлені в роззброєнні гонки, яка, ну скажім так, судівської лояльності, яку вони роками монтували.
Я приведу приклад із свого міліцейського буття. В 2005 році тут, в цьому кабінеті, пили чай відомі олігархи. Потім над цим дуже довго жартували, казали, що Луценку треба не чай пити, а арештовувати їх. Ну але я Луценко, я не Сталін і не Берія, я не брався за роботу без суда і слідства когось арештовувати. З ними я обговорював одну дуже важливу проблему. Казав, панове, невже ви не стомилися ходити під постійно озброєною охороною, ховатися у бункерах, проводити розбірки із стреляниною в лісах? Прийшов час почати нормальне людське життя. Вимога дуже проста: з країни мають виїхати всі боєвики, які вас оточують, ви маєте припинити цю гонку замовних силових акцій один по відношенню до одного. Хто цього не почує, буде затриманий, арештований і буде сидіти. Нащастя, більшість із них мене почула. Десятки членів організованих злочинних угрупувань, які в кожній області діяли по обслуговуванню певного олігарха, були арештовані і зараз сидять в тюрьмах. Ще більша кількість виїхала і не турбує Україну. Так от результат одного року був – мінус 18% убивств в Україні, це нечуваний результат для будь-якої нормальної країни.
Але вони перейшли цю межу, видохнули і сказали, дійсно, так можна жити, коли всі разом при контролі пильному МВС і зачистки того, що вони раптом там собі заховали на заначечку, почали жити по-іншому. Тепер стоїть питання приблизно таке саме в судах. Може, припинимо купувати судійське рішення? Бо вже більше платять суддям всі разом, ніж питання, про яке обговорюється. Прийшов час роззброєння і в цій галузі. Тільки воно вже роззброєння не автоматне, а роззброєння дахів. Дахів і конкретного фінансування, які ми, нажаль, знищили фактично об’єктивність судової системи. От якщо це буде зроблене, країна знову набуде іншого якості життя, набагато кращого ніж сьогодні.

Журн.: Ми торкнулися теми криміногенної ситуації і от в контексті тих подій, які відбуваються зараз у світі, країні, фінансова економічна криза, багато розмов почалося про те, що нас очікує погіршення криміногенної ситуації. Скажіть, будь ласка, наскільки це, можливо, певне нагнітання, можливо, і справді існує є така загроза.

Ю.ЛУЦЕНКО.: Є і те, і те. Дехто використовує це для нагнітання, бо є люди, для яких дуже цікаво жити в... координатор страху, істерії, це люди специфічні, і від них нікуди не дінеся. З іншого боку засоби масової інформації останнім часом новини перетворили на джерело виключно негативних подій. Якщо не вистачає своїх, обов’язково покажуть землетрус в Ірані або повінь в Тайланді, але покажуть, що скрізь катастрофи. І на цьому тлі, звичайно, люди дуже хвилюються, запускають певні чутки, які не відповідають дійсності, перебільшують проблеми. Тим не меньше, я не маю права не сказати про те, що, дійсно, ми фіксуємо незначне збільшення вуличної злочинності в деяких регіонах країни.
Там, де це відбувається, ми вдічі збільшили наряди міліції, які прцюють вдень і вночі на вулицях. Фактично, скажімо, в Донецькій області, в певних її регіонах на два тижні із кабінетів вийшли всі, крім слідчих і карного розшуку, і працювали на допомозі патрулю та іншим дільничим, та іншим підрозділам, які відповідають за ситуацію.
Тим не меньше, ми відчуваємо, що люди, які потрапили в залежність від фінансової світової кризи, коли взяті кредити, втрачене робоче місце, а відповідно і доходи, призводить до питання руйнування, фактично, сім’ї і, ймовірно, позбавлення квартири, автомобіля, навчання, тощо, деяких людей штовхає на кримінальний шлях. І ми бачимо і збільшення і грабіжів, і розбоїв, в тому числі з використанням вогнепальної зброї, напади на банки, на автозаправки. Так нам прийдеться витримати дуже серьйозні виклики наступного року. Але сподіваюся, що суспільство також зрозуміє – це виклики не тільки міліції, бо ми стоїмо на воротах і ловимо м’ячик, який розігрався зовсім в іншій системі координат. Якщо будемо разом із суспільством, це ми подолаємо. Якщо суспільство буде чітко розуміти необхідність допомоги міліції, яка призведе до захисту усіх, до безпеки життя усіх, значить витримаємо ми ці проблеми. Я, наприклад, налаштований оптимістично. Знаю, що професіоналізм міліції, її готовність тягнути лямку, не дивлячись на рівень зарплати або нового обмундирування, така, що разом з людьми ми локалізуємо усі проблеми. Без такої взаємної підтримки, звичайно, буде набагато важче.

Журн.: Принаймні, ви заспокоїли тих людей, які, можливо, піддаються на заклики щодо виходу на масові акції протесту, адже всі ці проблеми, які ви згадали, вони підбурюють суспільство, впадають в депресивний стан.

Ю.ЛУЦЕНКО.: Я тут уточнив би. Я не проти того, щоб люди виходили на акції протесту. Чітко і однозначно хочу сказати, що люди мють право на протест і в кризовій ситуації вони мають право його використовувати. Інше питання, що люди мали би подумати чи цей протест веде до вирішення проблеми, чи лише до нагнітання загальної істерії.
Якщо є конструктивні пропозиції певних політичних чи громадських сил, які можна і треба виставляти владі, я би вітав будь-які протести, міліція зробить все, щоб захистити право таких людей на цивілізовані акції протесту. З іншого боку категорично застерігаю людей, які думають, що можна захистит свої права незаконними методами: блокувати магістралі, захоплювати адмінприміщення, тощо. Це робити не можна.
Тим не меньше, ми завжди знайдемо спільну мову з людьми, які хочуть висловити свою точку зору, тут ніхто не буде ущемлений, я це можу гарантувати.
І ще одна річ. Я би хотів застерегти людей від ще однієї крайності - шукати якесь спасіння у чудирнацьких формах, які пропонують різні знахарі, різні псевдо кредитні спілки, різні економічні кудесники, які приїзджають вчити український народ, як йому врятуватися. Якщо вам пропонують неймовірні заробітки за неймовірно короткий час, не піддавайтесь на ці спокуси, це, як правило, шахраї. Сьогодні в суспільстві дуже багато бажаючих нагріти руки на загальній біді і, скажімо так, розгубленості людей. Не варто піддаватися на такі речі, і тоді, можливо, буде набагато легше і оптимістичніше дивится на перспективу. Це також та річ, яку я, як міліціонер, маю сказати людям.

Журн.: Юрій Віталійович, на останок нашої розмови скажіть, будь ласка, яке ваше найбільше сподівання на 2009 рік?

Ю.ЛУЦЕНКО.: Ну, тут дуже логічно якраз мою попередню тираду завершити побажанням оптимізму, моє найбільше сподівання в тому, щоб український народ не втратить головних своїх, ключових своїх рис: оптимізм, покладання лише на себе, а також тверезість розуму і почуття гумору, змішане в одне.

ДЗГ та МД МВС України




Вручення паспортів до дня Миколая

22.12.2008

Отримання паспорту 16-річним підліткам – це не лише формальне засвідчення особи, а і початок нового етапу формування гідної своєї держави особистості, розуміння повноправним громадянином його приналежності до України. Такі заходи заплановані задля усвідомлення вже дорослими дітьми тієї відповідальності, що покладає з цієї миті на них держава.
Нещодавно, до дня святого Миколая, і в одній з шкіл-інтернатів Броварського району, у святковій обстановці хлопчики та дівчатка теж отримали свої сині книжечки. Які тепер відкрили для них нове, невеличке вікно до життя.
Урочисте вручення паспортів громадян України, що введений в дію з 2008 року згідно Основного закону Конституції України, провів начальник відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб ГУ МВС України в Київській області Василь Гаврилюк. Після чого, святий отець, який також приїхав поздоровити новеньких громадян України зі святом Миколая, благословив їх в добру путь.
В кінці, від Управління Внутрішніх Справ, дітям були вручені різноманітні подарунки – музикальний центр з караоке, та цілий мішок мяких іграшок для найменших. А до святкового столу “Миколая”, привезли декілька десятків ящиків з фруктами.
В свою чергу діти також спробували не залишитися в боргу і влаштували невеличкий концерт з виступами маленьких співаків та співачок.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Горілка перемогла кохання.

22.12.2008

Сварка між подружжям закінчилася трагедією. Сталося це в Переяслів-Хмельницькому районі, що на Київщині.
Чоловік з дружиною в любові прожили близько трьох років, але потім життя дало тріщину. На роботі їх скоротили, а в селі іншого зайняття, як заглядати до чарки, подружня пара для себе не знайшла. 38-річна жінка, яка проживала ще й в одному будинку з двома дорослими одруженими дітьми від першого шлюбу, перестала перейматися проблемами сімейного добробуту. Бажання випити було великим і завжди для цього знаходився привід. Так, в один із днів, зять отримав зарплатню, яку залишив на видному місці. Жага випити не давала спокою тещі і вона вирішила скористатися чужими грішми. Взявши частину суми, жінка відправила свого нинішнього чоловіка за горілкою та закускою. Застілля розпочалося з самого ранку та тривало до пізнього вечора. Чарка за чаркою розв’язувала язики, а як відомо, де п’янка, там і сварка. Від загальних тем подружжя перейшло до взаємних образ. Скривджена словами чоловіка, добре підігріта випитим, дружина схопила зі стола кухонний ніж та ним щосили почала наносити удари по його тілу. В пориві люті, вона заподіяла шість ножових поранень по коханому, знесилена вчиненим зловмисниця впала поряд з потерпілим. В цей час з роботи повернулися зять з донькою, зайшовши до кухні перед ними предстала страшна картина: на полу велика калюжа крові, в якій лежить непритомна мати з не дихаючим вітчимом. Вони одразу викликали швидку допомогу та міліцію.
На жаль, 39-річному чоловіку врятувати життя не вдалося, оскільки нанесені йому поранення були смертельними. Жінка, яка добре проспалася від п’яного хмелю у відділку міліції , спочатку не могла збагнути що трапилось. Але згодом пригадала свій жорстокий вчинок.
Наразі зловмисниця знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання, кається у скоєному. Але як говорить старе народне прислів’я «Є каяття, та немає вороття». Підозрюваній тепер доведеться відповідати за скоєне за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України. Дане покарання передбачає позбавлення волі на строк від семи до п’ятнадцяти років.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Трагедія в сім’ї. Брат вбив рідну сестру.

22.12.2008

Нещодавно в Києво-Святошинському районі столичної області стався жорстокий злочин: брат серед білого дня вбив рідну сестру.
27-річний Кирил разом з молодшою сестрою Ольгою близько півроку винаймали кімнату в приватному будинку села Крюківщина. Ольга працювала в столиці продавцем, а Кирил різноробочим по місцевих будівництвах. В останні місяці у парубка з роботою не складалося, а за кімнату сплачувати треба. Брат з сестрою із-за нестачі грошей почали частенько сваритись.
В один із днів коли Ольга була вихідна між ними виникла чергова сварка так як сестру в останні часи дратувала бездіяльність брата. Обурений докорами Ольги Кирил вибіг в коридор. Там він схопив держак від сокири, що валявся біля їхньої кімнати та з силою кілька разів вдарив рідну людину по голові. 19-річна дівчина продовжувала кричати, але вже від болі. Це ще більше розлютило Кирила, тоді він схопив зі стола кухонного ножа, та ним, щоб Ольга замовкла назавжди, вдарив її в ділянку шиї. Залишивши поряд з окровавленою дівчиною знаряддя вчинення злочину, жорстокий брат зібрав всі свої речі та спокійно замкнув двері кімнати на замок. Віддавши ключі від будинку власниці, яка проживала неподалік, він зник.
Мати дітей, яка занепокоїлась відсутністю телефонного дзвінка доньки приїхала до столичного регіону. Тривога на її серці виявилася не безпідставною, коли відчинилися двері кімнати вона побачила свою кровинку мертвою. Бідолашна жінка почала голосити над доньчиним тілом. Господарка будинку одразу викликала міліцію та швидку допомогу.
Всі підозри правоохоронців впали на брата вбитої. В ході проведення оперативно-розшукових заходів його було затримано у Запорізькій області, за місцем колишнього проживання. Підозрюваний одразу зізнався у скоєнні жахливого злочину і дав правдиві покази.
Наразі проти жорстокого вбивці порушено кримінальну справу за ч.1 ст.115 ( умисне вбивство) Кримінального кодексу України. За нелюдський вчинок парубку загрожує від семи до п’ятнадцяти років позбавлення волі.
Лише материнське серце буде постійно боліти, адже жінка водночас втратила найцінніше що є в житті - своїх дітей.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Цього року День святого Миколая для правоохоронців багатий подіями

22.12.2008

19 грудня, правоохоронці Київської області, привітали дітей-сиріт однієї з обласних шкіл-інтернатів Броварського району, зі святом святого Миколая. Дітям було вручено різноманітні подарунки – музикальний центр з караоке, та цілий мішок мяких іграшок для найменших. А до святкового столу, привезли декілька десятків ящиків з фруктами. Окрім цього, маленьким громадянам України, яким виповнилось 16 років, начальником відділу у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб ГУМВС України в Київській області Василем Гаврилюком було вручено паспорти. Після чого, запрошений святий отець, благословив їх в добру путь.
А також в цей же день в Головному Управлінні МВС України в Київській області відбулися урочистості, присвячені 17-річниці Дня української міліції.
Від імені колегії ГУ та себе особисто начальник ГУ МВС України в Київській області, генерал-лейтенант міліції В.О.Яловенко привітав всіх працівників міліції Київщини з професійним святом.
А присутні гості: голова Київської обласної Ради В.В. Майбоженко, начальник Головного Управління СБУ в м.Києві та Київській області В.С. Грицак, генеральний директор будівельної компанії “Будівельник Київщини” П.Н. Нікітенко, теж поздоровили міліціонерів.
Відомчими наказами було заохочено найкращих працівників міліції Київської області, яким присвоєно чергові спеціальні звання, відзнаки МВС України, почесні грамоти, грошові винагороди та ордери на квартири.
На честь всіх стражів правопорядку Київщини відбувся святковий концерт.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Вітання Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з Днем міліції України

20.12.2008

Від імені Колегії Міністерства внутрішніх справ та себе особисто щиро і сердечно вітаю працівників та ветеранів органів внутрішніх справ, їх родини з професійним святом – Днем міліції України. Почесна діяльність Української міліції усі часи була позначена іскрою добра, справедливості, вірою співвітчизників в утвердження верховенства Закону у рідній державі. Важкі міліцейські будні вимагають від кожного з Вас високого професіоналізму, зразкової дисципліни, граничної мобілізації сил, постійної готовності до самопожертви, допомоги тим, хто потрапив у біду. Глибоко переконаний, що Ваша відданість справі, уміння долати труднощі і перешкоди будуть надійними оберегами життя, здоров’я та добробуту українського народу, захищатимуть від протиправних зазіхань інтереси держави. Щиро зичимо Вам, шановні колеги, Вашим рідним, близьким міцного здоров’я, миру, щастя, добра, злагоди. Нехай здобутки попередніх років стануть основою нових звершень у професійній діяльності, а мужність та відвага ніколи не залишать Вас.

Юрій Луценко: «Корупційні схеми, які створені в Україні внаслідок недолугості законодавства у сфері земельних відносин, повинні бути терміново зруйновані»

18.12.2008

На Київщині міліцією задокументовано діяльність злочинного угруповання, яке вимагало в підприємців за сприяння у виділенні земельних ділянок 42 мільйони доларів США.

Учасників злочинного угруповання було задокументовано під час передачі частини цього хабара, а саме - 11 мільйонів гривень. Про це повідомив 16 грудня під час прес-конференції Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко.
Як наголосив Міністр, серед цьогорічних пріоритетів, якими керувалося в роботі МВС, були й боротьба із земельними зловживаннями в Київській області. Тож викриття цього злочину – своєрідний результат роботи міліції з протидії порушенням законодавства у сфері земельних відносин.
У ході оперативно-розшукових заходів оперативники УБОЗ ГУМВС України в Київській області спільно з працівниками Генеральної прокуратури України, Антикорупційного бюро ГУБОЗ МВС України викрито групу осіб, які протягом 2005-2008 років на території Київської області займалися шахрайськими діями, пов’язаними з виготовленням службової документації щодо незаконного перерозподілу земельних ділянок, за що вимагали та отримували хабарі в особливо великих розмірах.
Як встановлено, голова однієї із райдержадміністрацій Київської області, який є одночасно депутатом районної Ради, начальник управління земельних ресурсів цього району, а також його заступник та ще два посібники, діючи з корисливих мотивів, з метою вчинення злочину, створили умови, розробили план його вчинення та визначили розміри хабарів за надання у власність земельних ділянок під забудову котеджного містечка в межах двох районів Київської області поблизу столиці.
За свої послуги зловмисники зажадали за надання земельної ділянки під будівництво в одному районі площею 36 гектарів суму 38 мільйонів доларів США та в іншому - площею 40 гектарів - суму 4 мільйони доларів США. Загальна сума хабарів мала скласти 42 мільйони доларів США.
У результаті проведення оперативно-розшукових заходів із застосуванням криміналістичних, технічних та інших можливостей 15 грудня 2008 року в одному із міст Київської області задокументовано факт одержання частини хабара в сумі 11 мільйонів гривень від домовленої суми у розмірі 4 мільйонів доларів США.
П‘ятьох учасників цієї афери затримано. З урахуванням ролі кожного учасника злочинного угруповання Генеральною прокуратурою стосовно них порушено кримінальні справи за різними частинами статті 368 Кримінального кодексу України «Одержання хабара».
Як зазначив Юрій Луценко, в ході слідства буде встановлено, чи інші посадові особи просто виконували злочинні накази керівництва а чи, можливо, були й їх співучасниками. Міністр також висловив сподівання, що ця гучна справа отримає справедливе логічне завершення в суді.
Підкресливши активізацію роботи УБОЗ Київщини щодо викриття земельних злочинів, Міністр наголосив на здатності міліції разом з прокуратурою виводити на чисту воду тих, хто незаконно торгує наділами, використовуючи для цього владні повноваження. Втім, як підкреслив Юрій Луценко, викрите – це лише вершина айсберга. І змінювати ситуацію повинні не силові структури, а Верховна Рада ухваленням законодавства, яке б чітко регулювало сферу земельних відносин. Адже наразі у мутній воді законодавчої неврегульованості деякі чиновники ловлять непогану рибку у вигляді хабарів, розбазарюючи землю наліво і направо.

ДЗГ та МД МВС України




Фальшиві гроші це не вихід

15.12.2008

186 тис. гривень, які виготовлялися в домашніх умовах, на звичайному струменевому принтері, нещодавно було вилучено співробітниками міліції в одній з квартир Київської області.
Ці гроші підробляли двоє молодих людей і збували їх в різних напрямках невеликими партіями. А ось черговий раз виявився для них останнім.
В одному з магазинів, двадцятип’ятирічний юнак намагався збути купюру номіналом в 500 гривень, за що і був затриманий працівниками УДСБЕЗ. Хлопець розказав що гроші належали не йому, а він отримав їх у своїх знайомих. Тоді і була виявлена квартира в якій оперативники знайшли ще 372 шт. таких папірців.
За фактом збуту підроблених грошей порушено кримінальну справу. Тепер підробщикам загрожує позбавлення волі на строк від трьох до семи років. А от кому були призначені ці гроші, де збувалися і скільки загалом було вже виготовлено продукції наразі невідомо. Своїх жертв цей нал міг чекати де завгодно.
Явище підробки грошей, через економічну кризу, останнім часом набуло більш широкого розмаху. Правоохоронними органами одразу була посилена увага до цього фактору.
Одним з таких напрямків боротьби стали вуличні “міняйли”, які почали з’влятися на вулицях коли в обмінниках зникла потрібна валюта. Це люди, які вам люб’язно запропонують свої послуги що до обміну валют, і в яких можна знайти необхідну кількість потрібних грошей. Але ж – в багатьох випадках гроші які ви поміняли виявляються не справжніми, а свого “обмінного пункта” потім вже знайти буде важко.
Згідно вказівки Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, співробітники міліції Київщини одразу провели відпрацювання області, де результати не змусили себе чекати.
Лише на протязі трьох тижнів було складено за статтею 162 КУпаП (порушення правил про валютні операції) 55 протоколів на порушників та вилучено 3870 доларів США, 2030 євро, 53317 гривень.
Вказані матеріали про адміністративні правопорушення направлено до місцевих судів для прийняття відповідних рішень. Але робота по виявленню злочинів щодо виготовлення та зберігання підроблених грошей триває й надалі.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





“Сліпі” ревнощі іноді призводять до страшних наслідків

11.12.2008

Нещодавно в містечку Буча, що в Київській області, стався безглуздий випадок, причиною якого стала чоловіча гординя та ревнощі.
27-річний місцевий житель Володимир, який розлучився зі своєю дружиною, не міг змиритися з думкою про те, що його Олену покохав інший – Олексій. Так, в черговий раз зайшовши додому до колишніх родичів, щоб відвідати свою семирічну доньку, молодий батько зустрів залицяльника Олени. Чоловіка Володимир вже знав, оскільки бачив його в місті за кермом таксі.
Думка про те, що його дружину обіймає вже інший не покидала ревнивця і в один з вечорів, напідпитку, Володимир вирішив зустрітися зі своїм “суперником”, для того щоб з’ясувати його наміри щодо Олени. Знайшовши Олексія на роботі, у чоловіків зав’язалася розмова, під час якої нинішній коханий Олени образив співбесідника. Обурений, не заспокоївшись почутим Володимир поїхав додому та взяв свою мисливську рушницю (ТОЗ-66).
Повернувшись на попереднє місце їхньої зустрічі, Володимир побачив автомобіль, схожий на той, на якому їздив Олексій. Не впевнившись хто за його кермом, у люті гніву він здійснив постріл по автомобілю де сидів водій і зник з місця пригоди.
Як з’ясувалося пізніше, постраждалим виявився не Олексій, а інший випадковий водій, який опинився не в тому місці і не в той час.
Свідки цієї страшної пригоди викликали швидку допомогу та міліцію, якій надали цінну інформацію про зловмисника. По гарячим слідам ревнивця швидко затримали місцеві стражі правопорядку.
На даний час згідно ст.115 Кримінально-процесуального кодексу України з ним проводяться слідчі дії.
А випадковий потерпілий з вогнепальним пораненням лівої брови, кантузією лівого ока знаходиться на лікуванні у місцевій лікарні.
Нажаль, за необдуманого вчинку, ні в чому невинна людина тепер назавжди лишиться інвалідом.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





«Тут вони тренуються, там їм готують їжу, а ось тут вони живуть»...

11.12.2008

Київська область, місто Вишневе. Високі залізні ворота відчиняються лише за наявності пропускного документу. На території майже нікого немає. Тамтешній правоохоронець проводить нам екскурсію: «Тут вони тренуються, там їм готують їжу, а ось тут (показуючи у бік вольєрів) вони живуть»... Раптом назустріч вибігає чотирилапий «німець» Брассо. Пес чітко виконує команди свого тренера, інспектора–кінолога Кінологічного центру міліцейського главку Київщини. Інакше і бути не може, бо на долю семирічного собаки-міліціонера та його дресирувальника і найкращого друга припало три миротворчі місії ООН у складі Спеціального підрозділу МВС, куди, до речі, досить складно пройти відбір, а також велика кількість розкритих злочинів.
Загалом на Київщині з початку року за допомогою 56 собак Кінологічного центру було розкрито близько 650 злочинів, здійснено 1660 виїздів, з них 280 – участь собак в антинаркотичних заходах, 117 – виїздів за сигналами про мінування, за результатами яких правоохоронцями було вилучено вісім вибухових пристроїв та майже три кілограма вибухової речовини. Кінологи говорять, що найкращий період дресирування псів - з шести місяців до двох років, після зміни зубів, що відбувається з 4,5 місяців до півроку. А для того, щоб, наприклад, навчити собаку виділяти з-поміж усього запах наркотичних речовин або вибухівки (до речі, в Київській області за пошук вибухівки найчастіше відповідають лабрадори, а на наркотики навчені спанієлі) потрібно 3-4 місяці плідної роботи.
Про ефективність використання службових псів на місцях скоєння злочинів свідчить співпраця кінологів та інших міліцейських підрозділів. Так, наприклад, у Ставищенському районі правоохоронці разом із службовою собакою вдома у двадцятирічного Сергія вилучили дві одиниці холодної зброї, пневматичну гвинтівку з розточеним каналом ствола, саморобний вогнепальний пристрій, капсули для патронів, мисливський порох та понад 20 грамів канабісу.
А от в Тетіївському районі сталась крадіжка, як кажуть, хоч плач, хоч смійся! Із сараю одного господаря викрали курей. До пошуків любителів дієтичного м’яса також долучили службового пса. Невдовзі собака привів до будинку, кілометрів за десять від місця скоєння злочину. Увійшовши до будинку, міліціонери побачили наступну картину: горе-крадії вже обсмалювали пір’я тим куркам та по одній кидали тушки в окроп.
Прикра історія сталася у Фастівському районі. В своєму будинку був убитий пенсіонер. Вбивство було розкрито одразу: собака взяв слід і за 600 метрів привів правоохоронців до будинку, в якому був затриманий і викритий у скоєнні навмисного злочину 28-річний житель Малина Житомирської області.
Так що наші чотирилапі – гордість та допомога міліції!

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Постійна боротьба з неякісним товаром

08.12.2008

Нещодавно в Київській області, в ході відпрацювання мобільної групи в складі ветеринарної міліції, УДСБЕЗ, ДАІ, була затримана вантажівка, яка перевозила свиняче м’ясо виробництва Бразилії. Після затримання, на даний товар не було пред’явлено жодних документів, що до якості та безпеки вживання. Не було і відповідного маркування українською мовою, що свідчить про незаконне перевезення по території України.
За словами водія – вантаж перевозився в бік Києва. Куди ж насправді було спрямовано близько 15 тонн нелегального продукту, сказати важко.
Створена дослідча комісія вирішила долю вилученого продукту, було ухвалено рішення про його утилізацію. Під наглядом спеціальних служб, м’ясо було розвантажено і знищено.
А якщо говорити про місцеве вітчизняне виробництво, то тут так само не залишилось без неприємностей.
На одному з заводів харчової промисловості в Київській області після перевірки було також виявлено неякісний товар. Тут його було дещо більше. Близько 150 тонн харчу, в якого вже закінчився термін придатності, займав майже половину виробничого цеху і зберігався невідомо для чого.
Співробітниками міліції даний товар тепер вилучено та ведеться підготовка що до його утилізації.
А загалом в період відпрацювання, тільки за тиждень, органами внутрішніх справ було виявлено і вилучено близько 215тис. кг. неякісного продукту, що свідчить про надмірне порушення прав споживача, і постійну боротьбу співробітників міліції з порушниками.

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Без зброї безпечніше

08.12.2008

Черговий місячник добровільної здачі зброї по Київській області, який відбувся в місті Вишневому засвідчив, що все більше людей відчувають себе безпечніше не маючи в будинку нічого такого подібного. І саме тому вважають за краще, добровільно здати до органів внутрішніх справ будь-яку наявну зброю і цим самим позбавитись відчуття страху до металевих смертоносних виробів. Адже випадків зі зброєю, які призводять до фатальних наслідків трапляється дуже багато.
До міліції Київщини, за листопад місяць, було здано 192 одиниці зброї та спеціальних засобів. Здебільшого це була мисливська, гладкоствольна зброя – вертикальні, горизонтальні, одноствольні рушниці. Але була і така зброя як пістолети, малокаліберні гвинтівки, гвинтівки часів другої світової війни, газові пістолети, автомат АК, була також і інша саморобна зброя. Але найбільш привертає увагу кулемет часів Великої Вітчизняної Війни марки МГ виробництва Німеччини, який до нині пролежав в землі близько семидесяти років. І якщо замислитись над історією, то напевне колись ця машина смерті обірвала не одне людське життя, а от сьогодні його випадково було знайдено на одному з берегів Росі Богуславського району і він тепер виглядає лише як експонат.
Такі заходи по добровільній здачі зброї, проводяться органами внутрішніх справ постійно, і як засвідчує статистика, суттєво зменшують кількість злочинів. Особливо якщо вона не зареєстрована.
Незареєстровану зброю, щоб запобігти відповідальності, також краще здавати до міліції, на перевірку, причетності до кримінальних справ та придатності до використання. Після перевірки небоєздатна зброя знищують, а та яка вдало пройшла перевірку залишається доки власник не зробить відповідних документів. Якщо ж зброя причетна до кримінальної справи, то буде проводитись відповідне розслідування.
За незаконне носіння, зберігання, виготовлення зброї, згідно ст. №263 законодавством України, передбачене покарання позбавлення волі на термін від двох до п’яти років. Особа, яка добровільно здала зброю органам влади, від кримінальної відповідальності звільняється .

Юрій Павелко
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Не кожен замок оселю від злодіїв вбереже

01.12.2008

Нещодавно в столичній області співробітники Управління карного розшуку ГУ МВС України в Київській області затримали п’ять осіб: чотири з них вихідці Кавказького регіону та одного громадянина України.
Дане злочинне угрупування скоювало розбійні напади та квартирні крадіжки на території Київської, Чернігівської, Черкаської областей.
Зловмисники шукали помешкання, де не встановлена сигналізація. А також в більшості випадків обирали квартири, двері яких оснащені замками саме фірми “Кале”. При собі крадії мали відмички, якими відчиняли двері. Якщо ж в такий спосіб не вдавалося здійснити свій злочинний намір, то вони вибивали серцевину замка. Проникаючи до житла викрадали невеликі за розміром цінні речі: гроші, ювелірні вироби (каблучки, сережки, ланцюжки, підвіски, брожки, дорогоцінні каміння), хутрові вироби, компактну фото - та відеотехніку (цифрові фотоапарати, відеокамери та ноутбуки). Скоївши свій задум зачиняли двері так щоб господарі осель навіть і не помітили, що у них були непрошені “гості”. З викраденими речами від’їжджали на заздалегідь орендованому автомобілі.
Попалися злодюги під час чергової крадіжки в місті Бориспіль.
Впевнившись у відсутності господарів оселі, викрадачі розпочали затіяну справу. Але несподівано для них, повернулися її власники. Побачивши, що вхідні двері квартири відчинені, чоловік насторожено увійшов до житла. З погрозою застосування ножа на нього кинулися зловмисники, які почали вимагати цінні речі. Забравши ювелірні вироби та ноутбук, злодії залишили житло. Але на цей раз з викраденим втекти не вдалося, оскільки дружина господаря викликала міліцію, яка по гарячим слідам затримала злочинців.
Правоохоронцями встановлено, що порушники закону проживали у найманих Київських квартирах.
Під час проведення в них санкціонованих обшуків із спеціально обладнаних схованок співробітники міліції вилучили більше двадцяти найменувань ювелірних виробів із дорогоцінних металів та велику кількість дорогого одягу здобутих злочинним шляхом.
Як з’ясувалося злочинне угрупування займалося протиправними діяннями протягом 2005-2008 рр. Міліція вже довела їхню причетність до скоєння близько двадцяти злочинів. За весь цей період злочинною групою викрадено майна об’ємом близько ста тисяч гривень, п’ять тисяч євро та 1кг золота. Скільки ними було ще вчинено протиправних діянь встановлюють правоохоронці.
Наразі проти осіб, які звикли розкішно жити за рахунок чужого майна порушено кримінальну справу за ч.3 ст.187 (розбій), слідство триває.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «На чиновницькі посади, пов‘язані з землею, не можна призначати тих, хто раніше конфліктував із Законом»

26.11.2008

Цього року міліція та прокуратура на 40 відсотків більше порушили кримінальних справ за злочинами у сфері земельних відносин. Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. На стільки ж - на 40 відсотків більше звинувачень пред‘явлено чиновникам у розкраданні земель.
«І це не дрібні справи задля статистики, - наголосив Юрій Луценко. - Міліцією зафіксовано в10 разів більше вкраденої землі, яку зараз повернено державі. Мова йде про 33 тисячі гектарів».
«На сьогоднішній день 1333 посадовці різного рівня, це в основному ті, хто ухвалював рішення про виділення землі: голови сільрад, працівники рай- і обладміністрацій, зафіксовані при скоєнні службових злочинів. Серед них 300 осіб спіймано на хабарях по гарячих слідах, в тому числі розміри були безпрецедентними - аж до 5 мільйонів 200 тисяч доларів, тощо», - підкреслив Юрій Луценко.
«За цей рік міліція зафіксувала хабарів більше, аніж за попередні п‘ять років», наголосив міністр внутрішніх справ, зазначивши, що вже цей факт заслуговує на позитивну оцінку.
Водночас Юрій Луценко висловив занепокоєння тим фактом, що чимало високопосадовців, які викриті міліцією у зловживаннях, раніше вже мали конфлікти з законом. Однак під час призначення їх на керівні посади, думки правоохоронців про цих людей, про їх законослухняність ніхто не запитав. І сьогодні практично жоден з тих, хто підписував документи на призначення на посаду чиновників, викритих у службових злочинах, не поніс персональної відповідальності за такі кадрові рішення. А карати, на думку міністра, потрібно не лише тих, кого спіймали за руку на хабарі, а й безпосередніх керівників підлеглих-хабарників, та людей, які призначали цих хабарників на посади.
Як наголосив міністр, необхідно поставити заслін потрапляння нечистих на руку людей на чиновницькі посади, адже рано чи пізно вони починають зловживати своїм службовим становищем. І в жодному разі в державних органах влади не мають обіймати посади ті, хто мав раніше конфлікти із Законом. «Перш ніж призначати чиновників, які будуть займатися питаннями землі, варто було б запитати точку зору правоохоронних органів», зазначив міністр.
Зважаючи на те, що на сьогодні власники 5 мільйонів гектарів землі ще не отримали актів, які б засвідчували їх право власності, з цією землею потенційно можуть відбутися різні фінансові махінації, йшлося під час прес-конференції. І саме державні чиновники зволікають з оформленням документів на цю землю.
ДОВІДКОВО
За 10 місяців цього року органами внутрішніх справ викрито понад 2,6 тис. злочинів, пов’язаних з незаконними операціями із землею (за аналогічний період минулого року – 1567 злочинів), у тому числі 1749 – з її приватизацією (1222 подібних злочинів торік). Найбільш характерними тіньовими схемами скоєння злочинів у сфері земельних відносин є:
• Посадові зловживання при виділенні земельних ділянок та хабарництво.
• Надання земельних ділянок юридичним особам (садівничі товариства, гаражні кооперативи) з включенням до списків підставних осіб.
• Переведення земель сільськогосподарського призначення в інші категорії та надання їх у приватну власність без нарахування та сплати суми втрат сільськогосподарського виробництва
• Використання земель не за цільовим призначенням та їх забруднення.
• Заволодіння земельними ділянками шляхом підроблення документів на право власності або рішень органів влади.
• Незаконне надання земель в оренду.
• Самовільне зайняття земельних ділянок, у тому числі їх незаконне використання для видобування корисних копалин.
Найбільше злочинів цієї категорії викрито в Автономній Республіці Крим (146), Дніпропетровській (303), Донецькій (121),Закарпатській (152), Запорізькій (135), Київській (127), Луганській (180), Львівській (79), Одеській (182), Сумській (135), Тернопільській (64), Харківській (104), Черкаській (69) областях та місті Києві (157).
За виявленими злочинами предметом протиправних зазіхань є понад 33,1 тис. га земель, у тому числі 22,4 тис. га - сільськогосподарського призначення, 1454 га - оздоровчого, рекреаційного, природоохоронного та історико-культурного призначення, 10,8 тис. га - пов’язаних із самовільним захопленням.
До кримінальної відповідальності притягається 1333 (торік 812) посадовців, у тому числі 309 посадовців органів влади та 230 – місцевого самоврядування. До суду направлено кримінальні справи за 1013 злочинами щодо незаконних операцій із землею. В проваджені слідчих знаходяться кримінальні справи ще за 988 злочинами. Сума збитків за закінченими розслідуваннями кримінальних справах становить понад 535 млн. грн., забезпечено відшкодування 464 млн. грн.
На виконання вимог керівництва держави та Міністерства внутрішніх справ основну увагу оперативних підрозділів сконцентровано на викритті фактів хабарництва та корупції з боку посадовців, уповноважених здійснювати розпорядчі функції в операціях із землею.
У структурі викритих злочинів 1675 вчинено у сфері службової діяльності (минулого року 1074), у тому числі 296 - про хабарництво (на третину більше ніж за аналогічний період минулого року).
Найбільше злочинів про хабарництво викрито в Автономній Республіці Крим (28), Дніпропетровській (52), Запорізькій та Київській (по 13), Одеській (31) областях та м. Києві (18).
Рекордний хабар за всю історію закарпатської міліції – 150 тисяч доларів - викрито 23 листопада 2008 року у Свалявському районі. Під час оперативно-розшукових заходів працівники Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС в Закарпатській області отримали оперативну інформацію про сільського голову одного з сіл Свалявського району, котрий вимагає та отримує хабарі від приватних підприємців за виділення в довгострокову оренду земельних ділянок. Під час проведення оперативних заходів правоохоронці довідалися, що сільський очільник вимагає хабара у розмірі 150 тисяч доларів США від приватного підприємця за виділення в довгострокову оренду земельної ділянки розміром 3 гектари. 23 листопада у придорожньому кафе, неподалік Сваляви, сільського чиновника було затримано на гарячому після передачі йому 900 тисяч гривень, які було вилучено у «підприємливого» голови в присутності понятих. За цим фактом прокуратура Закарпатської області порушила кримінальну справу, сільського голову затримано, наразі він перебуває в ІТТ.
Нещодавно працівниками Антикорупційного бюро Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України спільно з УБОЗ ГУМВС України в Одеській області затримано заступника мера міста Ізмаїл Одеської області за одержання ним хабара в розмірі 50 тисяч доларів США. Як з’ясували оперативники, він вимагав від підприємця 50 тисяч доларів США за передачу в довгострокову оренду об’єкту нерухомого майна комунальної форми власності, розташованого в Ізмаїлі. Хабар чиновник отримував в чотири етапи: 5, 10, 10 і 25 тисяч доларів. Зловмисник був затриманий правоохоронцями під час отримання останньої частини коштів – 25 тисяч доларів США в порядку ст.115 Кримінально-процесуального кодексу України. За матеріалами спецпідрозділу боротьби з організованою злочинністю Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.368 (отримання хабара в особливо великих розмірах). Чиновнику загрожує до 12 років позбавлення волі.
Також на Одещині затримано групу посадовців Бєлгород-Дністровської райдержадміністрації при отриманні 10 млн. гривень за виділення 8 га землі на морському узбережжі. На Луганщині затримано голову однієї з міськрад, яка за сприяння у наданні в постійне користування 3-х земельних ділянок загальною площею 0,24 га отримала 220,5 тис. гривень. У Київській області затримано голову сільради Васильківського району за хабар у 500 тисяч гривень, голову та землевпорядника сільської ради Києво-Святошинського району –180 тис. грн.
Також за хабарництво притягаються до кримінальної відповідальності голови райдержадміністрацій на Черкащині та Хмельниччині, заступник голови райдержадміністрації на Дніпропетровщині, заступник голови однієї з міськрад в Автономній Республіці Крим, начальник відділу земельних ресурсів райдержадміністрації на Одещині та інші посадовці районного і обласного рівнів.
Як свідчить аналіз, із загальної кількості викритих злочинів - третина (820) пов’язана з протиправними оборудками із землями сільськогосподарського призначення.
Зокрема, на Тернопільщині викрито начальника відділу земельних ресурсів райдержадміністрації, який усупереч вимогам Земельного кодексу України, незаконно передав структурному підрозділу ВАТ “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України” земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 52 га. Під час зміни цільового призначення цієї землі не було нараховані збитки втрат сільськогосподарського виробництва, внаслідок чого державі завдано збитків на суму 3,8 млн. гривень.
На Хмельниччині викрито службових осіб Хмельницької райдержадміністрації, які всупереч інтересам пайовиків однієї з сільрад району, шляхом підроблення технічної документації, зменшили площу пайових земель. Збитки пайовикам складають понад 5,5 млн. грн.
На Сумщині порушено кримінальну справу стосовно начальника районного відділу земельних ресурсів. Він всупереч вимог Закону України “Про охорону археологічної спадщини” та Земельного кодексу України, без проведення польових обстежень земель й встановлення меж ділянок історико-культурного значення, здійснив роздержавлення та розпаювання земель площею 9,6 га на території двох сільських рад, на яких знаходяться чотири пам’ятки археології (кургани, поселення). Внаслідок протиправних дій правопорушника державі завдано збитки на суму понад 1,3 млн. грн. Аналогічні факти задокументовано в Житомирській, Луганській та ряді інших областей.
Активізовано роботу з викриття правопорушень, скоєних під час надання у власність або користування територій лісового, природно-заповідного фонду та рекреаційних зон. Цього року викрито 243 злочини даної категорії. Найбільше таких злочинів викрито в Автономній Республіці Крим (12), Дніпропетровській (27), Закарпатській (19), Запорізькій (22), Полтавській та Сумській (по 17) областях та м. Києві (30).
Так, на Закарпатті порушено кримінальні справи стосовно посадовців виконавчого комітету Ужгородської міськради та відділу державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатський області, які незаконно надали дозволи юридичним особам на розміщення відходів виробництва на земельних ділянках території лісового фонду площею 27 га в м. Береговому та площею 0,47 га парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення “Парк Боздошський”в Ужгороді, внаслідок чого збитки державі склали понад 13,4 млн. гривень.
На Івано-Франківщині порушено кримінальну справу стосовно службових осіб Надвірнянської районної державної адміністрації, районного відділу Івано-Франківської філії ДП “Центр державного земельного кадастру” та ДП “Надвірнянське лісове господарство”, які здійснили незаконне відчуження двом фізичним особам земельних ділянок державного лісового фонду загальною площею 2,6 га для ведення особистого селянського господарства, чим завдали збитки державі на суму 1,3 млн. гривень.

ДЗГ та МД МВС України




«Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко застерігає громадян бути пильними і обреженими, зберігаючи велику кількість грошей у своїх домівках»

26.11.2008

Погіршення ситуації на вулицях, спричинене економічною кризою, викликає занепокоєння в МВС. На цьому наголосив 25 листопада ц.р. Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Кількість грабежів та розбоїв, яка протягом останніх років стабільно зменшувалася, нині почала зростати. Збільшується кількість безробітних, і це позначається на криміногенній ситуації. Необхідність виплачувати кредити декого підштовхнула на злочинний шлях. Кричущим прикладом стала спроба пограбування столичної автозаправки чоловіком, який через втрату роботи не мав чим сплачувати кредит.
Додало проблем і те, що останнім часом громадянами було знято з рахунків у банках десятки мільйярдів гривень. За всіх фінансових негараздів краще таки зберігати гроші за міцними стінами банківських установ, а не у приватних помешканнях.
- Я хотів би звернутися до громадян із закликом бути пильними і обережними, особливо з точки зору збереження великої кількості грошей у себе в домівках, - зазначив Юрій Луценко. - Відомо, що під час першої хвилі паніки, викликаної світовою екномічною кризою, громадяни зняли з рахунків українських банків десятки мільярдів гривень. Вочевидь, вони їх конвертували у валюту, або навіть і в гривнях зберігають, як правило, вдома. Хочу звернутися до громадян, заявити, що це - небезпечно! Бо домівки, де зберігається велика кількість коштів, стають все частіше об’єктами злочинних зазіхань.
- Працівники міліції цього року затримали тисячі грабіжників квартир, з яких - понад триста гастролерів – вихідців з Кавказу, - наголосив Юрій Луценко. - Але сказати, що ця тенденція буде зменшуватися, я не можу. Тому закликаю людей думати про безпеку і на вулиці, коли переносять кошти, і вдома, зберігаючи їх. Світовий досвід свідчить про необхідність обережності і збереження коштів у спеціалізованих установах, - підкреслив Міністр.
Наслідком світової фінансової кризи можна вважати і появу численних фінансових пірамід. Йдеться про діяльність кредитних спілок та інші форми залучення коштів громадян, коли вкладникам були обіцяні надвисокі відсотки прибутків. Ці структури нині закриваються одна за одною чим розорюють їх вкладників. Одна з таких фінансових пірамід, зафіксована нещодавно столичною міліцією, обікрала вкладників більш як на 150 млн. доларів США. Аналогічні приклади можна навести і в інших регіонах – відповідні сигнали надходять з Одещини, Полтавщини, Львівщини.
- Допомогти міліції спрацювати на випередження щодо протидії такими випадками можуть і повинні самі громадяни, які повинні бити на сполох за найменшою підозрою, - підкреслив Юрій Луценко. - Згаяний час працює проти вас: притягнути шахраїв до відповідальності легше, ніж повернути викрадені ними гроші, коли фінансова піраміда вже розвалилася.
Те саме стосується і ще однієї проблеми: практичного заморожування житлового будівництва, що може призвести до масових випадків шахрайства. Йдеться про невиконання умов будівництва, освоєння коштів та шахрайські дії забудовників. За першою такою підозрою треба звертатися до правоохоронних органів.

ДЗГ та МД МВС України




Юрій Луценко: «Якщо боїтеся хабарництва, почніть з себе: не давайте хабарів»

26.11.2008

Не давати хабарів працівникам Державтоінспекції, намагаючись уникнути покарання за порушення Правил дорожнього руху, вкотре закликав громадян міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. «Хочу ще раз звернутися до водіїв, - сказав Юрій Луценко. - Якщо ми всі боїмося хабарництва ДАІ, почніть з себе – не давайте хабарі! Це перш за все».
Міністр також наголосив на посиленні відповідальності як для хабарників, так і для тих, хто намагається «домовитися» з правоохоронцями. «Пам’ятайте, що якщо ви давали раніше хабар в 20 гривень, то суди, як правило, при цьому не порушували кримінальну справу. Але, якщо зараз пропонуєте 100 доларів, - це точна причина для порушення для порушення кримінальної справи судом і відповідальності - від трьох до п’яти років. Так само, як і хабарник-міліціонер, який раніше «отримував» 20 гривень, як правило, ніс адміністративну відповідальність. Тепер, якщо він візьме в руки ці кошти більші, як ви розумієте, він буде відповідати по Кримінальному кодексу і буде засуджений за хабарництво».
«Тому ми маємо тут працювати як дві половинки однієї команди: не порушувати правил дорожнього руху, не давати і не брати хабарі, - продовжив Юрій Луценко. - Це єдиний шлях до наведення порядку на дорогах і встановлення таких правил, які ми, як правило, бачимо в Західній Європі».
Юрій Луценко наголосив, що «наші заробітчани, як тільки пересікають західний кордон України, ведуть себе чемно, уважно і не порушують Правил дорожнього руху. Як тільки в’їжджають додому, чомусь вважають за необхідне згадати про хабарництво і на основі цього порушувати все, що завгодно».
«Більше того не має бути. Якщо ми хочемо жити по-людськи, кожен має почати з себе!», - наголосив Юрій Луценко.

ДЗГ та МД МВС України




Два життя за порцію адреналіну

25.11.2008

Нещодавно на Київщині правоохоронці затримали зловмисників, які вбивали своїх жертв, з метою здійснення крадіжок.
Один із таких жорстоких злочинів стався в місті Березань, що в Київській області, де і проживали порушники закону.
Троє чоловіків, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності за крадіжки та грабежі, а один з них навіть за вбивство, в невеликому містечку не мали постійного заробітку. Джерелом їхнього доходу були лише дрібні підробітки на місцевих будівництвах. Таке життя колишнім “зекам” почало набридати, їм не вистачало того адреналіну в крові, який відчували при здійсненні злочинів.
В один із вечорів у розмові між собою раніше судимі дійшли висновку - повернутися до протиправних вчинків.
Жертвами своїх злочинів слабкі злодюги вирішили обрати самотніх пенсіонерів, оскільки вони є найбільш слабкою категорією осіб, яку фізично легше здолати. Їх навіть не зупинило те, що на пенсії стареньких особливо не на бенкетуєш.
Один із злодіїв в думках одразу згадав місцевого жителя Петра Івановича, який частенько торгував на базарі власно вирощеними овочами та фруктами. Він запропонував своїм приятелям завітати до старенького у гості, думаючи, що в дідусевому будинку вони отримають чималу копійчину.
Так близько 20-години вечора зловмисники проникли на присадибну ділянку Петра Івановича. На подвір’ї, поблизу будинку, побачили трактор, на якому його власник колись заробляв собі на життя. Порушники закону одразу вирішили розібрати його на запчастини, з метою отримання грошей за метал. Як тільки розпочали свою брудну справу 85-річний дідусь почув чоловічі голоси та одразу вибіг з хати. Побачивши що коїться почав кликати на допомогу. Розгнівані злочинці схопили старенького та металевим прутом від трактору вдарили його по голові. Потерпілий впав, жорстокі чоловіки навіть не подивившись чи жива людина одразу вкинули його в криницю, яка знаходилась на подвір’ї. В пошуках грошей вбивці почали безжалісно бити весь посуд і перевертати всі речі в будинку. Нічого не знайшовши, схопили два підшипники, що вже були відкручені від трактору і металевий прут, яким вбивали похилого чоловіка та зникли з місця пригоди..
На наступний день нелюді вирішили повторити свій промисел, але вже в іншому районі Київщини.
Вони направились до Бориспільского району, де проживав давній знайомий одного із законопорушників з яким він був в неприязних стосунках.
Ввечері близько 21-години зловмисники проникли в будинок колишнього кривдника. 86-річний власник оселі серед непрошених гостей впізнав свого давнього ворога, на якого одразу почав сваритись. Обурені злодії дістали металевий прут, який напередодні слугував знаряддям вчинення злочину та ним щосили почали бити і цього потерпілого, доки не впевнились в його смерті. На цей раз їм теж не вдалося знайти в будинку цінної наживи. Зголоднілі “вовки” ні нехтуючи чужими харчами забрали з хати склянку сала та пляшку горілки. Залишившись задоволеними і цим, повернулись в рідне місто.
В невдовзі місцеві правоохоронці затримали винних у скоєні цих тяжких злочинів.
Наразі проти них порушено кримінальну справу за ч.1 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України, слідство триває.
А родичі вбитих і досі не можуть зрозуміти за що стареньким така трагічна смерть.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Малолітній звір

24.11.2008

Здавалося б, чого не вистачає дітям з порядних, матеріально забезпечених родин?
Звідки виходить армія юних злочинців? Відповідь на ці питання може дати лише вивчення проблем, пов’язаних з наявністю дитячої злочинності, як соціального явища, його зовнішніх та внутрішніх сторін.
Подія, що сталася у Баришівському районі Київської області шокувала місцеве населення.
Малолітній хлопець з заможної родини, здійснив жорстокий злочин.
Сталося це серед буднього дня.
15-річний Вадим повертався на конях з сусіднього селища. По дорозі додому хлопчина знайшов металевий швелер, який вирішив прихопити з собою про всяк випадок, може десь знадобиться. До села Вадиму залишалось проїхати півтора кілометри та серед поля він зустрів похилу жінку. Вона йшла до районного центру, розмовляючи по мобільному телефону. Хлопцеві захотілося гострих відчуттів. Проїхавши декілька метрів від бабусі, у нього виникло бажання заволодіти її телефоном. Вадим зупинив коней, взяв в руки знайдений раніше металевий швелер та швидкими кроками наздогнав стареньку. Та, навіть не встигла озирнутися, як ззаду відчула удар по голові. Похила жінка миттєво втратила свідомість. Щоб, вже точно не залишити жертву в живих, зловмисник щосили почав стрибати всією своєю вагою по її тілу. Наситившись цим, він зняв з потерпілої плащ, переклав на нього жінку та потяг в лісосмугу.
В лісі від не звичного тягаря хлопчина вирішив перепочити та сів поряд з бабусиним тілом. З мобільного телефону старенької він зателефонував в бюро еротичних послуг. Приємно поспілкувавшись з дівчатами, малолітній звір залишив серед дерев труп та з телефоном жертви поїхав додому.
Через декілька днів до районного відділу міліції з заявою про зникнення похилої жінки, звернувся її син. А вже на наступний день труп пенсіонерки в лісі випадково знайшли місцеві мисливці. По знівеченому тілу, правоохоронцям було зрозуміло, що це вбивство. Вони почали відпрацьовувати всі можливі версії, в ході яких встановили особу злочинця.
“Зеленого” зловмисника, міліція затримала в школі, під час занять. Малолітній нелюдь спокійно зізнався у скоєному.
Наразі проти нього порушено кримінальну справу за ч.1 ст.115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство), яке карається позбавленням волі на строк від семи до п ’ятнадцяти років.
А батьки і досі не можуть зрозуміти, чого ще не вистачало синові ?

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Вдячність за добро

21.11.2008

Нажаль, іноді ініціатива буває карана.
Два товариші 19-річний Микола та 21-річний Руслан близько першої години ночі поверталися від друзів додому. Парубки, які проживали по сусідству один від одного, вирішили пішки пройтися по нічним вулицям міста Славутич, що в Київській області. У хорошому настрої вони розмовляли на цікаві для них теми. В п’ятистах метрах від свого будинку приятелі побачили двох незнайомим їм однолітків, які голосно сварилися між собою. Сварка між ними миттєво переросла в бійку. Микола з Русланом по виниклій ситуації відчули, що ця сутичка просто нічиєю, не закінчиться. Добре виховані хлопці вирішили втрутитися в розбори. Почали рознімати між собою двох розгніваних та просили їх заспокоїтися. Один з молодиків, який звик бути завжди в чоловічих бійках переможцем, дістав з кишені ніж і ним, несподівано для всіх, почав бити ні в чому невинних молодих людей. Микола отримав ножовий удар в пахову ділянку, а Руслан в ділянку нирок. Після скоєного зловмисник втік, а разом з ним і його першочерговий кривдник.
Поранені товариші намагалися добратись до дому, але сил у Миколи не вистачило. Від великої втрати крові він втратив свідомість та впав, лишившись лежати на вулиці. Руслан знайшов в собі останні сили заради спасіння життя найліпшого друга. Ледве доповз до своєї квартири та викликав швидку допомогу і міліцію.
Нажаль, життя Миколи лікарям врятувати не вдалося, він помер не приходячи до свідомості у реанімаційному відділені лікарні. А здоров’я іншого пораненого за словами лікарів поступово стабілізується.
В ході проведених оперативних заходів, правоохоронці затримали винного у скоєні злочину. Ним виявився 18-річний непрацюючий молодик, який був раніше судимий за хуліганство.
В цей раз “переможцеві” доведеться відсидіти за ґратами чималий строк.
Наразі проти нього порушено кримінальну справу за ч.2 ст.121 (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України, слідство триває.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Сімейна доля

18.11.2008

Як говорить відома приказка: «Що посієш, то й пожнеш», так і в нашім житті. Як дітей ми виховаємо, таку подяку й маємо.
Жорстокий випадок відбувся в Обухівському районі Київської області. Хто міг подумати, що батьківські серця перестануть битися через знущання рідного сина.
Батьки-Пенсіонери із двома дорослими синами спільно проживали в одному будинку. Найчастіше в родині обов'язковим атрибутом стола була горілка, після вживання якої між родичами відбувалися сварки й бійки.
Так в один із днів на побутовому ґрунті між матір'ю й старшим сином виникла чергова сварка. 37-літній Олександр знайшов не гуманний метод, але на його думку дуже діючий, щоб угамувати знервовану матір, щосили бити її поки вона не заспокоїться. Батько Олександра захищав дружину як міг, знаючи що й цей раз не обійдеться для нього без травм. Всі батьківські угоди припинити побиття виявилися даремними. Міцний чоловік побив і батька, пригрозивши розправою над ним, якщо той звернеться зі скаргою до правоохоронців. Тому, похилому чоловікові довелося лише дивитися на знущання сина над матір'ю. При спробі матері щось промовити син бив її руками й ногами по різних частинах тіла й так тривало кілька днів. Жінка похилого віку вмерла, а її чоловіка, тому що такий випадок не вперше, думали, що вона знову видужає. Але цього разу, уже давно розхитане здоров'я жінки не витримало. ЇЇ тіло під ранок було холодним. І лише тоді чоловік не дивлячись на погрози сина, поки той спав, побіг у сільську раду викликати швидку допомогу й міліцію.
Міліція приїхала на місце події й затримала підозрюваного в здійсненні злочину, що раніше вже притягався до адміністративної відповідальності.
Літній батько поховав свою дружину й через кілька днів помер сам. Як з'ясувалося вмер він від травм, які були йому нанесені раніше.
Цього разу горі-син за свій учинок буде нести карне покарання за сукупністю злочинів, по ч.2 ст. 121 (навмисне тяжке тілесне ушкодження, що привело до смерті) Кримінального кодексу України.
Про батьківську любов нелюдь можливо й буде згадувати, але вже за ґратами.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області








КРИМІНАЛЬНА ХРОНІКА КИЇВЩИНИ

17.11.2008

На передодні вихідних у місті Біла Церква у квартирі на вулиці Східній з відкритою черепно-мозковою травмою та забиттям обличчя було виявлено тіло 30-річного Віктора, господаря житла, та з аналогічними травмами тіла його співмешканку Ольгу.
В ході оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що вбивство чоловіка і жінки вчинив 29-річний Володимир, місцевий житель, якого затримано. Володимир зізнався у вчиненому злочині і дав правдиві покази.
Того трагічного дня молодик завітав до Віктора з пляшкою оковитої, яка відразу ж була «знищена» разом з господарями квартири. Однак випитого виявилося замало, то ж у на столі з’явилася наступна порція зі спиртним, після знищення якої між чоловіками виникла сварка, а затим і бійка, під час якої гість вирішив «навчити» Віктора, як приймати гостей. Затуманений спиртним, він не навіть не пам’ятає, як в його руках з’явився молоток, яким і начав наносити удари приятелю. А коли на допомогу коханому кинулася Ольга, Володимир став відбиватися від неї тим же молотком.
Закінчивши свою чорну справу, зловмисник залишив закривавлені тіла і зник з місця події. Та втекти від правосуддя йому не судилося, уже через два дні він оперативники вийшли на його слід.
Наразі проти Володимира за вбивство порушена кримінальна справа за статтею 115 Кримінального кодексу України.
Як не прикро, але це не єдиний випадок, коли горілка стала причиною смерті людей.
У місті Узин Білоцерківського району в будинку за місцем проживання було виявлено тіло 48-річного Валентина.
Згідно висновку проведеної судмедекспертизи смерть чоловіка настала від закритої травми живота, пошкодження внутрішніх органів та крововтрати.
В ході оперативно-розшукових заходів встановлено, що вказані тілесні ушкодження потерпілому дерев’яною палицею, після спільного вживання спиртних напоїв заподіяв місцевий житель, 35-річний Євген, якого за вчинений злочин затримано.
За подібним сценарієм розвивалася трагедія і у місті Бориспіль в одній із кімнат гуртожитку.
Вихідний день 53-річний Юрій зі своєю співмешканкою вирішили відпочити по повній програмі. Тож з самого ранку на столі не великої кімнати гуртожитку з’явилася пляшка оковитої та нехитра закуска. До дванадцятої години обоє закоханих були уже, як мовиться, такі як треба, тож і не дивно, що саме в такому стані вирішили з’ясувати відносини.
З’ясували. В результаті нанесених руками та ногами тілесних ушкоджень 56-річна Валентина померла.
Мало не закінчився трагедією випадок, який стався у місті Бровари.
Біля дев’ятої години вечора на вулиці Привокзальній до 37-річного Юрія, водія автомобіля ВАЗ-2110, підійшов невідомий молодик і приставивши ніж до шиї, намагався його вбити. Юрій виявився не з лякливих. Він вчинив опір і нападнику, і згодом зумів вибити ніж із його рук, що і врятувало йому життя.
Правоохоронці затримали зловмисника, ним виявився 17-річний Олексій, житель Чернігівської області. Працівникам міліції юнак зізнався, що вчинив напад на водія з цілю заволодіти його автомобілем.
Прикро, що заради легкої наживи хлопець молодь не лише переступив межу закону, а й мало не лишив життя людини, тим самим зіпсував своє життя, адже за вчинений злочин йому доведеться відповідати по всій суворості закону.
Не одноразово ми розповідали і про безглузді сварки, які виникають із-за дрібниці і закінчуються або трагічно, або на лікарняному ліжку. Однак, як не прикро, подібні ситуації постійно повторюються. На днях у селі Ксаверівка Васильківського району не змогли порозумітися двоє його жителів, 25-річний Олександр та 58-річний Михайло. Під час сварки, яка між ними виникла, молодший не лише не прислухався до порад старшого, а навпаки, проявив агресивність і наніс своєму земляку проникаюче ножове поранення черевної порожнини.
Наразі обоє не дуже у приємній ситуації – зловмисник затриманий, а потерпілому доведеться провести тривалий час на лікарняному ліжку.
Розповім іще про один випадок, який стався у місті Бровари.
Мали місце і випадки хабарництва. Розповім лише про декілька із тих, які мали місце.
Працівниками служби боротьби з економічної злочинності в приміщенні однієї із сільських Рад Кагарлицького району був задокументований факт вимагання та отримання хабара в сумі п’ять тисяч американських доларів сільським головою за позитивне рішення про виділення земельних ділянок.
А в селі Романкове Обухівського району в ресторані «Чумацький шлях» 25-річний спеціаліст відділу матеріально-технічного забезпечення Управління культури одного із столичних районів за поставку офісної техніки вимагав та отримав хабар у сумі 23500 гривен.
Що ж, тепер за «красиве життя» ділкам аферистам доведеться розраховуватися.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Син забив рідну матір до смерті

13.11.2008

Як говорить відома приказка: «Що посієш, то й пожнеш», так і в нашім житті. Як дітей ми виховаємо, таку подяку й маємо. Жорстокий випадок відбувся в Обухівському районі Київської області. Хто міг подумати, що серце єдиної в родині жінки-матері перестане битися через знущання рідного сина. Батьки-Пенсіонери із двома дорослими синами спільно проживали в одному будинку. Найчастіше в родині обов'язковим атрибутом стола була горілка, після вживання якої між родичами відбувалися сварки й бійки. Так в один із днів на побутовому ґрунті між матір'ю й старшим сином виникла чергова сварка. 37-літній Олександр знайшов не гуманний метод, але на його думку дуже діючий, щоб угамувати знервовану матір, щосили бити її поки вона не заспокоїться. Батько Олександра захищав дружину як міг, знаючи що й цей раз не обійдеться для нього без травм. Всі батьківські угоди припинити побиття виявилися даремними. Міцний чоловік побив і батька, пригрозивши розправою над ним, якщо той звернеться зі скаргою до правоохранителям. Тому, похилому чоловікові довелося лише дивитися на знущання сина над матір'ю. При спробі матері щось промовити син бив її руками й ногами по різних частинах тіла й так тривало кілька днів. Жінка похилого віку вмирала, а її чоловіка, тому що такий випадок не вперше, думали, що вона знову видужає. Але цього разу, уже давно розхитане здоров'я жінки не витримало. ЇЇ тіло над ранок було холодним. І лише тоді чоловік не дивлячись на погрози сина, поки той спав, побіг у сільську раду викликати швидку допомогу й міліцію. Міліція приїхала на місце події й затримала підозрюваного в здійсненні злочину, що раніше вже притягався до адміністративної відповідальності. Цього разу горі-син за свій учинок буде нести карне покарання за сукупністю злочинів, по ч.2 ст. 121 (навмисне тяжке тілесне ушкодження, що привело до смерті) Кримінального кодексу України й залежно від висновку судово-медичної експертизи, що на даний момент проводиться, вирішується питання про кваліфікацію злочину згідно Кримінального кодексу України за побиття рідного батька. Про батьківську любов нелюдь можливо й буде згадувати, але вже за ґратами.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Правоохоронці Київщини святкували День ветеранів ОВС

11.11.2008

10 листопада – це День вшанування ветеранів ОВС. Саме цю дату було приурочено до дня ветерана ОВС, оскільки при Радянському Союзі 10 листопада відзначали день Радянської міліції. Це свято присвячено всім тім, хто своєю долею обрав нелегку міліцейську службу та віддав їй не один десяток років.
Висококваліфіковані фахівці своїми порадами та багатим досвідом і досі допомагають у нелегкій роботі нинішнім правоохоронцям.
На Київщині день вшанування ветеранів-правоохоронців стало традиційним святом. Спільні спогади службової діяльності та цікаве спілкування - незмінні супутники таких зустрічей.
У цей день керівництво Головного управління МВС України в Київській області спільно з ветеранами ОВС зібралися за святковим столом в приміщенні Головного управління.
Від імені колегії та себе особисто зі словами глибокої вдячності та поваги до наставників звернувся начальник ГУМВС України в Київській області генерал-лейтенант міліції Віталій Яловенко.
Святковими наказами начальника ГУМВС України в Київській області ветеранам органів внутрішніх справ були вручені почесні грамоти та пам’ятні подарунки.
Подібні заходи проходять в кожному міському районному органі міліції Київської області, де керівники вітають гідних нашої Батьківщини ветеранів-правоохоронців.
Слова вітань та побажань змінювались піснями у виконанні солістів оркестру ГУМВС та запрошених артистів, що лише сприяло підтриманню святкової атмосфери.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На Киевщине разоблачена группа нелегальных мигрантов

10.11.2008

К сотрудникам управления по борьбе c преступлениями связанными с торговлей людьми ГУМВД Украины в Киевской области поступила информация о том, что группа лиц организовывает незаконное переправление мигрантов через Государственную границу Украины. Данную информацию начали тщательно отрабатывать правоохранители совместно с сотрудниками ГУ СБ Украины. В ходе работы ними были получены данные, что в ближайшее время злоумышленниками будет реализован очередной рейс нелегального переправления через Государственную границу нашего государства группы мигрантов из Пакистана.
Информация оказалась достоверной.
Незаконный бизнес связан с торговлей людьми, был хорошо обдуман его организаторами. Только нелегалы пересекли государственную границу Украины, как их в Сумской области уже ждали два автомобиля. Водитель легкового авто служил как проважатый, ехал впереди с целью своевременного предупреждения водителя «газели», в которой находились нелегальные мигранты, на случай, если встретится патруль ГАИ. Так водители по предварительной договоренности с другими участниками группировки доехали до Киевской области. В лесном насаждении Згуровского района пакистанские нелегалы ожидали другой автомобиль, который должен был везти их к западной границе Украины. Воплотить в жизнь свои планы злоумышленникам в этот раз не удалось, все 19 граждан Пакистана были задержаны.
Как выяснилось, указанная группа нелегальных мигрантов следовала из Российской Федерации. В Россию гражданам Пакистана попасть законодательно намного проще, чем в Украину. Чаще всего это происходит по гостевым визам или под поводом проведения международных научных конференций. А уже оттуда, мигранты нелегально пересекли Государственную границу Украины. Ни один из них при себе не имел документов, которые подтверждают их личность.
Эти все подвиги нелегалы осуществляют для того чтобы попасть в страны ЕС с целью достойного заработка.
Организацией переправления нелегальных мигрантов через государственную границу Украины к странам Западной Европы занималась организованная преступная группировка, участники которой в этом прибыльном бизнесе распределили каждый свою роль. Ведь за одного такого нелегала подозреваемые в совершении преступления должны были получить от двенадцати до шестнадцати тысяч долларов.
Сейчас против злоумышленников возбуждено уголовное дело предусмотренное ч.2 ст.332 (незаконное переправление лиц через государственную границу) Уголовного кодекса Украины. За данное преступление им грозит лишение свободы на срок от трех до семи лет.
А нелегальные мигранты из Пакистана, лица которых на данное время устанавливаются правоохранителями, за свои действия будут отвечать согласно кодекса Украины об административных правонарушениях. После чего их депортируют на Родину.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко відкрив у Бортничах Міжрегіональний центр з видачі та оформлення закордонних паспортів
Першим клієнтом центру став перший Президент України Леонід Кравчук

06.11.2008

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко 4 листопада ц.р. взяв участь у відкритті Міжрегіонального центру з видачі та оформлення закордонних паспортів, який розташований у передмісті столиці - у селищі Бортничі, вулиця Леніна, 64. Цей центр створений завдяки тісному співробітництву МВС України та Консорціуму «ЄДАПС» - виробника та постачальника нових закордонних паспортів, технологій та обладнання для паспортної системи України.
Відкриття центру співпало з 15-річчям першого Указу Президента України про паспорт громадянина України для виїзду за кордон, який був виданий 23 жовтня 1993 року. Перший Президент України Леонід Кравчук, який півтора десятка років тому підписував цей документ, взяв участь в урочистостях не лише як почесний гість, а й отримав сучасний закордонний паспорт громадянина України.
- Ми взяли на себе зобов’язання в рамках нової політики МВС як один із пріоритетів - наведення порядку у паспортних столах, - зазначив Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко після того, як було перерізано стрічку на вході до закладу. - Це вже другий в Києві міжрегіональний центр, де українці оперативно зможуть оформити закордонний паспорт незалежно від місця реєстрації. Як ви знаєте, на початку цього року у столиці по вулиці Саксаганського, 4 було відкрито перший такий пункт прискореної видачі закордонних паспортів, але ми не очікували такого напливу громадян. Сьогодні ми присутні в набагато більшому приміщенні, працівники якого здатні будуть обслуговувати усіх громадян України з будь-якої області, і зможуть за три, десять або тридцять днів – звичайно, за різну оплату - отримати закордонний паспорт.
У перспективі планується ввести послугу, коли бажаючі зможуть отримати такий проїзний документ упродовж трьох годин. Крім того, у подальших планах створення мережі подібних центрів по всій Україні. За словами Міністра, такі центри будуть відкриті у Харкові, Донецьку, Львові, а згодом й у інших областях, якщо цього потребуватиме ситуація.
Міжрегіональний центр з видачі закордонних паспортів обладнаний з дотриманням всіх міжнародних і національних стандартів. Тут максимально забезпечено комфортні умови як відвідувачам, так і працівникам, а саме: кондиціонування, санітарію, освітлення, психологічне сприйняття приміщень, надійний зв’язок, захист та контроль доступу при оформленні документів, а головне - швидкість обслуговування.
За словами Юрія Луценка, цей центр за рівнем впроваджених технологій є взірцем не тільки для України, але й для інших розвинених країн.
- Завдяки дуже важкій, можливо - невидимій роботі адміністративного персоналу міграційної служби МВС України ми маємо нульову чергу фактично у всіх паспортних столах, - зазначив Міністр. - МВС України зробить все, аби паспорт громадянина України для закордонних поїздок був зручним, доступним, а головне - такої якості, яким можна було гордитися у світі, - наголосив Юрій Луценко.
Записатися на оформлення закордонного паспорта можна в порядку черги. Перш ніж потрапити на прийом, у інформаційному вікні відвідувач отримує жетон і коли його номер з‘являється на табло, громадянин запрошується до кабінету спеціаліста центру. Фотографування проходить на місці разом з подачею необхідних документів. Надалі планується організувати запис на чергу за телефоном або через Інтернет.

ДЗГ та МД МВС України




Страшна подяка за добро

05.11.2008

Теплого осіннього дня завжди знайдеться робота у приватній садибі. Ось і жителька м. Фастова, пенсіонерка К. клопоталася біля квітів у своєму саду. Щось потрібно було підв’язати, щось прикопати , щоб не загинуло від майбутніх морозів, щоб розквітло весною під теплим сонечком. І не знала господиня, що іі рідною вулицею наближається до неї лихо, а цей гарний осінній день буде останнім в її житті.
«Лихо» мало вигляд молодого чоловіка, і, як згодом встановить слідство від роду йому було всього 23 роки. Доля вела хлопця манівцями, не мав він постійного дому, роботи, життя проходило в пошуках легких заробітків та розваг. Переїжджаючи від міста до міста він жив за принципом «поцупив-продав-програв». Неодноразово потрапляв в поле зору правоохоронних органів, перебував у розшуку.
Звичайно й у Фастів він прибув з недобрими намірами. Вештаючись містом він потрапив на вулицю, де біля свого будинку працювала у садку дбайлива господиня. Молодик привітався і попросив дозволу залишити на її подвір’ї свої речі, мовляв, швидко повернуся і заберу. А за турботи віддячив стареньку плиткою шоколаду. Не знала тоді жінка, яку біду пускає в двір. А хлопець звільнившись від важкої ноші повернувся до міста, де весь день провів за гральними автоматами. На вечір гроші скінчилися, а бажання розважатися – ні. Потреба в грошах знову породила в голові нечисті думки, згадалася ранкова тиха вулиця, доброзичлива жінка, яка самотньо проживала в будинку. Рішення було прийняте майже одразу, дуже швидко він дістався вже сонної вулиці. Знайомий будинок, відкрита кватирка – кілька швидких рухів і він вже в кімнаті, нишпорить в пошуках цінних речей. Раптом яскраве світло засліпило його, перед ним стояла господиня дому. Страх від того, що його застали зненацька розбудив в ньому звіра. Беззахисна старенька віддала йому все, що мала, але це не врятувало її життя. Злодій жорстоко побив жінку, а будинок підпалив, щоб приховати сліди злочину і не гаючи часу виїхав з міста.
Втікаючи він розрахував на те, що знову залишиться непокараним, адже тут, в маленькому містечку, де майже всі одне одного знають, він був чужим, незнайомцем. Але він залишив слід – ним стала маленька кольорова обгортка з плитки шоколаду. Навіть така дрібничка, але не залишена без уваги досвідчених працівників міліції, дозволила вести пошуку злочинця в правильному напрямку. Вже через кілька днів завдяки професійним діям, витримці, наполегливості працівників карного розшуку злочинця було знайдено та затримано.

Мирослава Новохатня
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





На цей раз власнику десяти тисяч доларів пощастило

03.11.2008

Іноді ми своїми легковажними вчинками самі провокуємо на вчинення злочину, а потім стаємо його жертвами.
Особливо це стосується такого виду злочину як крадіжки.
Один із таких випадків стався у Володарському районі Київської області, подружжя Олега та Надії після робочого дня вирішило навідатися на свою дачу. Сфера діяльності чоловіка пов’язана з бізнесом, тому періодично він возив з собою чималі суми грошей. В цей раз у Олега після укладеної робочої угоди в салоні авто знаходилось десять тисяч доларів. Приїхавши на фазенду подружжя на радощах пішло оглядати свої дачні простори. Свіже заміське повітря, провінційна тиша мабуть змусили їх на деякий час забути за всі проблеми та турботи. Згодом Олег згадав про те, що забув зачинити автомобіль. Він пішов до залишеного біля двору авто та одразу зазирнув до салону, де знаходились гроші та особисті документи, але на місці їх не виявилось. Не гаючи часу постраждалий звернувся до міліції, яка на протязі доби знайшла підозрюваних у вчиненні злочину. Викрадачами виявилися сусіди подружжя, 71-річна жінка з 38-річною донькою. Жінки зізналися у вчиненому, викрадене майно правоохоронці повернули власнику.
Порушниць закону чикає кримінальна відповідальність за ст.185 ( крадіжка ) Кримінального кодексу України, а для постраждалих цей випадок на майбутнє буде слугувати уроком, оскільки до свого власного майна необхідно відноситися з більшою відповідальністю.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Кримінальне тріо або великий куш

28.10.2008

Троє непрацюючих жителів Вінницької області на дрібниці не стали розмінюватися, вони вирішили відразу «зірвати» чималий куш.
Ці нероби місті Вишгород Київської області розбили віконне скло і проникли до будинку 64-річного пенсіонера. Господарю, який на той час був вдома, добряче перепало від непроханих гостей. Вони побили чоловіка, заволоділи ювелірними виробами та примусили його віддати всі збереження. Майже одинадцять тисяч гривен та 3500 американських доларів осіли у кишенях кримінальної трійці.
Однак це не єдиний «геройський вчинок» вінничан.
В ході розслідування кримінальної справи додатково було встановлено про ще кілька кримінальних їх вилазок.
Так в селі Лебедівка, того ж таки Вишгородського району, жертвою молодих чоловіків стала 60-річна пенсіонерка.
До будинку Марії Іванівни зловмисники проникли знову ж таки через розбите вікно, і діяли тим же перевіреним методом – силою і кулаками. Що могла вчинити побита жінка проти трьох супостатів, звичайно лише виконати їх наказ і розлучитися зі своїм збереженням на чорний день. Тож 1500 тисячі американських доларів та дві тисячі гривен стали цінністю нахаб.
А от з будинком на вулиці Святославській, що у Вишгороді, грабіжникам довелося трохи тяжче, адже на вікнах стояли грати. Та і це не стало на заваді. Металеві прути, на які так розраховував господар не врятували його від участі вище згаданих земляків. Коли бандити справилися з перепоною, вони взялися за господаря, і всю злість від виниклих на їх шляху незручностей вони вилили на 55-річного Дмитра, власника будинку. Під їх натиском чоловік віддав всі свої збереження – 26 тисяч гривен, майже 1,5 тисячі доларів та ювелірні прикраси.
Награбоване не пішло на користь зловмисників, адже нічого не минає без наказано.
Проти затриманих порушено кримінальну справу за частиною 4 статті 187 Кримінального кодексу України – розбій спрямований на заволодіння майном у великих розмірах або вчинений організованою групою, або поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень. Згідно цієї статті зловмисники караються позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років із конфіскацією майна. Тож тепер у зальотної трійці буде час щоб замислитись про життя і про його цінність.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Вручення зброї працівникам підрозділу міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України в Київській області стало для них справжнім святом

24.10.2008

Як відомо, міліція – це озброєний орган. Згідно закону України «Про міліцію» працівник міліції має право застосувати вогнепальну зброю як крайній захід. З метою подальшого забезпечення безпеки громадян від злочинних посягань та захисту прав і свобод людини у штабі батальйону міліції особливого призначення «Беркут» ГУМВС України в Київській області, що в місті Бровари на базі першої роти нещодавно відбулися урочистості, присвячені врученню табельної вогнепальної зброї молодим спецпризначинцям.
Серед запрошених були представники міських та районних відділів міліції Київщини, які в подальшому у своїх структурних підрозділах будуть проводити подібні заходи.
З отриманням зброї працівників спецпідрозділу привітали заступник начальника ГУМВС України в Київській області по громадській безпеці, полковник міліції Анатолій Самойленко, ветерани МВС.
Проте право на особисту зброю наразі мають лише ті бійці, які на базі училища професійної підготовки міліції Київщини пройшли навчання з службової підготовки, успішно склали заліки з практичної стрільби, матеріальної частини табельної вогнепальної зброї, прийняли присягу та з позитивним результатом виконали психологічні тести, які дозволили закріпити за ними зброю. Саме професійні знання нададуть змогу співробітникам міліції правильно діяти в екстремальних ситуаціях, гідно захищати права і свободи громадянина.
Священнослужитель благословив працівників «Беркуту» в їхній не легкій праці, освятив закріплену за ними зброю та прапор нашої держави, який підняв кращий командир взводу.
На завершення урочистостей, бійці «Беркуту» показали гостям зразки сучасної зброї, спеціальні засоби індивідуального захисту, які вони використовують при виконанні службових обов’язків. Продемонстрували показові виступи прийомів рукопашного бою, а також пройшли перед гостями урочистим маршем.



Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





В грибний сезон столиці загрожує радіаційна небезпека

24.10.2008

За сорок хвилин від Чорнобильської зони, а саме при в’їзді в місто Іванків Київської області, протягом години було ліквідовано сім місць несанкціонованої торгівлі грибами. Співробітники ветеринарної міліції та санітарноепідеміологічної служби під час відпрацювання автошляху Київ-Овруч вилучили та утилізували 29 кілограмів лісових грибів.
Перевіряючи рівень радіації опеньок, маслюків та білих, правоохоронці були здивовані показниками дозиметру: грибочки випромінювали радіацію. При детальному дослідженні радіаційних дарунків природи в лабораторних умовах виявилося, що до складу деяких їстівних грибів також входить окис свинцю, який, як відомо, може призвести до тяжкого отруєння і навіть до летального випадку.
Співробітники міліції склали дев’ять протоколів про адміністративні правопорушення, згідно яких з грибників буде стягнено штраф загальною сумою 459 гривень. Гроші невеликі, проте не для місцевих жителів. Через відсутність роботи і достойного заробітку, за словами селян, вони змушені займатися грибним промислом, а на отриману копійчину покращувати своє життя до наступного сезону.
На питання, чи довго їм доводиться стояти, щоб продати те, що назбирали в лісі, грибники-порушники відповідають, що, зазвичай, товар розходиться дуже швидко. Виявляється, що гриби на дорозі скуповують великими партіями кияни, а потім перепродають в столиці по вигідній для себе ціні. Залишається лише здогадуватися , в яких кафе і ресторанах нам доведеться посмакувати радіаційними опеньками, вже не говорячи про овочеві відділи в магазинах та стихійні ринки.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Племінник ледве не позбавив життя рідного дядька

22.10.2008

Парубкові набридли повчання рідного дядька, який у всьому заміняв йому батька та він у пориві гніву вирішив з ним розпрощатися раз і назавжди.
17-річний Олег проживав разом з дядьком Анатолієм і бабусею Ольгою Петрівною в одному із сіл Поліського району Київської області. Родина задовольнялася заробітками, які одержувала за роботу на місцевій агрофірмі. В один із вечорів Олег з Анатолієм на отримані за роботу гроші вирішили розслабитися. Разом з господаркою будинку чоловіки осушили все куплене ними спиртне. Жінка похилого віку залишивши своїх рідних чоловіків, пішла в кімнату відпочивати. Онуку Олегу виявилося мало випитого, він бажав продовжити застілля. Родич Анатолій намагався врозуміти хлопця, оскільки йому із племінником передував важкий робочий день. Але всі умовляння дядька тільки вивели Олега із себе, йому набридли постійні моральні повчання старшого за віком чоловіка, оскільки парубок вважав себе занадто дорослим. У свідомості хлопця начебто щось перевернулося, він різко схопив зі стола кухонний ніж і ним почав щосили бити Анатолія в різні частини його тіла. Почувши крики рідного сина, бабуся вибігла на кухню, побачивши, що коїться, негайно побігла кликати на допомогу сусідів. Переляканий вчинком Олег кинув закривавлений ніж та вибіг з будинку в невідомому напрямку.
При виїзді співробітників міліції на місце події потерпілий був госпіталізований бригадою швидкої допомоги. В надії, що підозрюваний повернеться на місце злочину правоохоронці чекали його неподалік від будинку. Дійсно, службове передчуття не підвело стражів правопорядку, розгублений хлопець повернувся на місце скоєння злочину. Побачивши з вікон будинку оперативників, які до нього наближаються , Олег знову схопив ніж та почав ним розмахувати та погрожувати в бік працівників міліції. Але завдяки професійно грамотним діям співробітників міліції підозрюваний був відразу затриманий.
На даний час щодо нього порушена кримінальна справа за ст.121 ( умисне тяжке тілесне ушкодження ) Кримінального кодексу України.
А хірург, що оперував 43-річного потерпілого сказав, що чоловік народився в «сорочці», його здоров'я йде на покращення.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Задушив шнуром дружину... зі злості

22.10.2008

Щоб у черговий раз порозумітися дівчині в коханні колишньому ув'язненому знадобився капроновий шнур і чоловіча сила... у руках.
Жорстоке вбивство сталося в селі Леляки Баришевского району. Тіло 33-річної Наталії виявила її матір у занедбаному сараї, через шість днів після загибелі. Якийсь, напевно, дуже сильний материнський інстинкт привів жінку похилого віку у двір, де вже давно ніхто не жив, а потім і в підсобку, де перед нею була жахлива картина.
У той день, коли Наталчина мама останній раз бачила свою дочку живою та здоровою, молода жінка зі своїм, як це зараз прийнято називати, цивільним чоловіком прийшла допомогти батькам по господарству. Від зятя старі, м'яко кажучи, у захваті не були - двічі умовно засуджений і раз таки відсидів у в'язниці за крадіжки 37-річний Роман до себе не розташовував. Але батьки в особисте життя дочки воліли не втручатися, адже живуть вже майже рік і все не гірше, ніж в інших. Правда, приказка «б'є - значить любить» у їхній родині час від часу знаходила саме пряме відбиття, а скоріше жирний відбиток, що і привів до непоправного.
Як тільки парочка зазбиралася додому, мати, яка знала, що в родині гроші зайвими не бувають, підійшла до дочки й сунула їй у кишеню кілька невеликих купюр. Через пару годин Роман та Наташа вже влаштували сімейну романтичну вечерю. На столі було не густо - пляшка горілки та скромна закуска. А коли спиртне вдарило в голову, між чоловіком і дружиною зав'язалася суперечка, як це звичайно буває через якусь дурницю, і Роман знову розпустив руки. Принижена Наташа зібралася на нічліг до матері, чоловік був проти.
Грюкнувши хвірткою, скривджена й зла вона йшла по сільській дорозі. Бідна жінка навіть не встигла зрозуміти, що відбулося, коли на неї сзаду накинувся розлючений Роман і оповив шию капроновим шнуром. Неживе тіло він сховав у занедбаному сараї. У вбивстві своєї цивільної дружини нелюдь зізнався на допиті.

Юлія Сінчак
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міліція Київщини підбила підсумки роботи за дев’ять місяців

20.10.2008

17 жовтня 2008 року в Броварському міському відділі міліції Головного управління МВС України в Київській області відбулася виїзна колегія по роботі правоохоронців Київщини за дев’ять місяців, яку очолив начальник ГУМВС України в Київській області, генерал-лейтенант міліції Віталій Яловенко.
Саме, як показник для керівників інших міських та районних відділів міліції, цей захід було проведено в Броварському МВ. Оскільки даний МВ було відзначено керівництвом ГУ як зразковий, начальник Броварського МВ підполковник міліції Віктор Сак спільно з владою міста зуміли створити належні умови для роботи особового складу, піклуються та вболівають за охайність робочих місць, де працює особовий склад більшість свого часу.
Наказом начальника ГУМВС України в Київській області «Про заохочення працівників Броварського МВ» було нагороджено відзнакою МВС України «За відзнаку в службі» другого ступеня: капітана міліції Пишного Р.В. - старшого дільничного інспектора, яким було розкрито ряд крадіжок у великих розмірах, розбоїв та грабежів; капітана міліції Дяченко Ж.Г. - оперуповноваженого сектора карного розшуку, за високі показники в роботі по лінії розшуку осіб; прапорщика міліції Наліса В.Ю. - помічника оперуповноваженого сектора карного розшуку, за розкриття ряду злочинів «по гарячих слідах»; прапорщика міліції Судомору І.І. - інспектора патрульної служби взводу патрульної служби, за розкриття ряду розбійних нападів та крадіжок у великих розмірах.
Від мерії та депутатського корпусу міста Броварі, правоохоронці Броварського МВ отримали подарунки: три автотранспортні засоби марки УАЗ, які призначені для роботи працівників чергової частини, працівників ізолятору тимчасового тримання та служби дільничних інспекторів міліції Броварського МВ; один автомобіль марки «Жигулі» для роботи працівників карного розшуку.

У свою чергу наказом начальника ГУМВС України в Київській області «Про заохочення» було нагороджено відзнакою МВС України «За сприяння органам внутрішніх справ»: Сапожка І.В. – виконуючого обов’язки міського Голови міста Бровари; його заступника - Руденка В.В.; Кузнєцова К.В. - керуючого справами виконкому Броварської міської ради; Піддубняка С.В. - генерального директора ТОВ «ІТАК»; Трощенка І.В. - голову правління ВАТ «Постійно діючий будівельний потяг № 2».
Між правоохоронцями та владою міста Бровари йде постійна плідна співпраця по забезпеченні безпеки жителів міста та охорони громадського порядку. Тому начальник Броварського МВ висловив особливу вдячність, депутатському корпусу міської Ради за турботу про міліцію міста та про його жителів.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Кримінальна хроніка Київщини

16.10.2008

Нещодавно порушено кримінальну справу проти чотирьох жителів села Щасливе, до речі всі раніше були судимі.
Цей кримінальний квартет біля першої години ночі в селі Вороньків на території автозаправки «Корнор» заправили автомобіль паливом на суму 130 гривен, не розрахувалися з оператором станції, побили його, а на додачу ще й заволоділи мобільним телефоном.
Однак на цьому нероби не зупинилися. Вирішив, що пригоди лише розпочалися, вони вчинили ще один злочин.
Проникнувши на територію насосної станції Бортницького управління меліоративних систем водного господарства нероби зайшли до приміщення охорони, побили охоронця, заволоділи його двома мобільними телефонами, ювелірними виробами та грошима в розмірі 100 гривен.
В ході розслідування кримінальної справи додатково було встановлено, що в селі Щасливе вони заподіяли тілесні ушкодження 39-річному жителю Вінницької області та заволоділи його мобільним телефоном. До правоохоронних органів вінничанин, який тимчасово проживає і працює на Київщині, не звертався, побоюючись погроз злочинників.
До відділу міліції звернувся житель міста Бориспіль повідомив, що близько 18 години невідомий пошкодивши дверний замок проник до квартири і погрожуючи застосувати ніж та фізичним насильством заволодів ювелірними виробами.
Встановлено, що злочин вчинив 49-річний Ігор, житель міста Дергачі Харківської області, якого затримано.
Подібний випадок стався і у селищі Баришівка.
Біля першої години ночі до будинку Максима, зламавши двері, проникли троє невідомих, побили господаря бітою, заволоділи мобільним телефоном та грошима в сумі 1560 гривен..
Про подію чоловік повідомив до міліції, яка протягом години затримала осіб які вчинили розбій. Ними виявилися 25-річні жителя сусіднього села Селичівка та Лукаші.
На шлях злочину стали і двоє 16-річних підлітків зі столиці.
А розпочали свою «трудову діяльність» хлопчаки у місті Бровари. У денний час вони розбили віконне скло у будинку на вулиці Сірка, проникли до нього викрали мобільний телефон та фотоапарат.
Безкарність молодиків так захопила, що вони вирішили іще раз випробувати долю і провіреним уже шляхом, знову ж таки через розбите вікно, проникли до будинку директора одного з приватних підприємств і викрали ювелірні вироби, мобільний телефон та фотоапарат.
Цього разу підліткам не поталанило, згодом вони були затримані міліцією, тож за вчинене доведеться відповідати по всій суворості закону, а з кар’єрою грабіжників неповнолітнім таки доведеться покінчити.
І остання інформація.
На 84 кілометрі автодороги Київ-Одеса працівники міліції зупинили автомобіль під керуванням жителя Черкаської області. У 52-річної Марії, пасажирки авто, було виявлено та вилучено майже 500 мілілітрів екстрату опію, який жінка везла до столиці з метою збуту.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





В Обухівському районі Київщини 59-річний чоловік забив на смерть власну дружину

15.10.2008

Трагічно закінчилася сварка і між подружжям з села Жуківка Обухівського району.
Не дивлячись на те, що 59-річний Анатолій, до речі уже пенсіонер, не один рік прожив зі своєю дружиною, він так і не навчився стримувати свій темпераментний і нестриманий характер. З’ясовування відносин, які виникали навіть із-за звичайних побутових проблем не одноразово закінчувалися тим, що чолов’яга повчав жінку не лише словами, а й кулаками.
Того дня знову все повторилося. Анатолій ще зранку був не в гуморі. До вечора настрій і зовсім був нестерпний, тож і не дивно що свара розгорілася із-за дрібниці і не передбачало нічого доброго. Анатолій навіть не намагався приховати своєї роздратованості, а тим паче іти на примирення. Всю свою лють він вилив на безвинну дружину, наносячи їй удари спочатку руками, а коли та від отриманих тумаків втратила рівновагу і упала, продовжував бити її ногами.
Від отриманих тілесних ушкоджень 52-річна Антоніна померла на місці.
За висновком проведеної судмедекспертизи її смерть настала від закритої черепно-мозкової травми.
Працівники міліції затримали чоловіка. Ведеться слідство. В недалекому майбутньому на "голову сім‘ї" очікує суд.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





КОЛИСКОВА ДЛЯ ДРУЖИНИ

09.10.2008

Працівниками Бориспільського МВ ГУ МВС України в Київській області затримано жителя Бориспільського району за підозрою у скоєнні умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть.
Трагедія сталася 3 жовтня 2008 року в одному із сіл району. До чергової частини міліції о 22.00 годині надійшло повідомлення, що до центральної райлікарні м.Бориспіль доставлено 31-річну жінку з діагнозом проникаюче колото-різане поранення черевної порожнини. Наступного дня потерпіла від отриманого тілесного ушкодження померла в лікарні.
Ретельно вивчивши обставини та провівши ряд оперативно-слідчих заходів, міліція запідозрила, що до цього випадку може бути причетний співмешканець померлої. Підозри правоохоронців підтвердилися. В ході проведених заходів було встановлено, що того дня співмешканці розпивали спиртні напої. Надвечір 31-річний чоловік почав наполягати, щоб жінка лягала відпочивати, але остання вимагала "продовження свята". Така поведінка йому не сподобалася схопивши ножа він вдарив співмешканку в живіт, а після того, що накоїв пішов до сусіда та попросив, щоб той викликав швидку допомогу.
У скоєнні даного злочину останній не зізнавався, але, довідавшись, що співробітники міліції мають незаперечні докази його причетності до кривавого діяння (це і вилучене знаряддя злочину-ніж, і інші речові докази), зізнався у скоєному. До слова, співмешканці були особами циганської національності, в селі проживали понад 10 років, характеризувалися посередньо, а підозрюваний був іще і раніше судимим.
На даний час порушена кримінальна справа та ведеться слідство. За подібний злочин закон передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до десяти років. Але наскільки суворим буде вирок-вирішить суд.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Зізнання парубка в доносах на зоні, призвели його до смерті

08.10.2008

Часто коло спілкування формується від інтересів особистостей, 46-річного Руслана та 34-річного Олега поєднувало спільне минуле. Познайомились вони близько десяти років назад «на зоні», де відбували покарання за крадіжки. На шлях виправлення чоловіки на жаль так і не стали. Руслан після першого ув’язнення, ще тричі потрапляв за грати, а Олег в свої молоді роки встиг повторно відсидіти належний йому строк. Обидва були раніше судимі лише за крадіжи. Але в цей раз Руслан змінив свій типовий вид злочину на більш серйозний – вбивство людини, а саме свого найліпшого приятеля Олега.
Сталося це в смт. Гребінки Васильківського району Київської області в будинку де і проживав господар Руслан. Чоловіки з не легким минулим заробляли в останній час собі на життя тим, що розвантажували товар на місцевому ринку. Отримуючи за свою працю якусь копійчину, витрачали її зазвичай на оковиту. Цей раз був не виняток. Друзі розпивали спиртні напої в помешканні Руслана, оскільки той в будинку проживав один, як говорить старе прислів’я «мій будинок, моя фортеця». Вони були впевнені, що їхньому застіллю та спілкуванню ніхто не буде заважати. Після чергової чарки молодшого за віком парубка Олега потягнуло на відвертість, оскільки його давно бентежили не до сказані ним «грішки» перед Русланом. Парубок зізнався досвідченому «зеку» про те, що на зоні йому довелося доносити потрібну для оперативників колонії інформацію і в тому числі на Руслана. Ця новина шокувала чоловіка, адже він вважав Олега найліпшим товаришем. Відповівши парубку, що в кримінальному світі «стукачам» не пробачають, Руслан розпочав бійку.
Відчувши, що не здолає міцного зрадника, схватив кухонний ніж та почав ним наносити удари по тілу Олега. Припинивши свій гнів злодій бачив, що Олег ще дихає, але навіть і не подумав надати потерпілому медичну допомогу, лишив його помирати в муках до ранку. Вночі скрізь сон жорстокий месник чув благання парубка про допомогу, але всі прохання були ним проігноровані. Приблизно о сьомій годині ранку, добре виспавшись злочинець підійшов до тіла Олега, впевнившись що воно мертве вирішив його закопати на своєму подвір’ї. Яму викопав в трьох метрах від свого будинку, туди перетягнув і вкинув труп, який притрусив зверху землею, а щоб не було видно свіжої ділянки з землею, закидав те місце дровами. Навівши чистоту в оселі, помивши підлогу та кухонний ніж від залишків людської крові Руслан зібрався по його словам на роботу, але праця тепер буде його чикати лише в місцях не стіль віддалених.
Злочинець був затриманий співробітниками міліції на території його помешкання, чоловік зізнався у вчиненому. Наразі проти нього порушена кримінальна справа за ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





"Самбист с жезлом"

07.10.2008

Главный милиционер страны рассказал Корреспонденту, что изменится на дорогах после радикального повышения штрафов
("Корреспондент", 04.10.08)

После того как парламент в разы поднял штрафы за нарушение Правил дорожного движения (ПДД), Корреспондент встретился с министром внутренних дел Юрием Луценко, чтобы понять, как это новшество повлияет на украинских водителей и пешеходов.

- Если сравнивать с другими странами, насколько увеличились штрафы в Украине?

- Штрафы в новом украинском законе не достигли уровня штрафов европейского и даже российского.

- Почему?

- Наш законодатель милостивый.

- Потому что сам ездит?

- Не только. Очевидно, это расчет материального положения большинства водителей, для которых штраф 500-700 грн., а тем более 2.500-3.600 вполне ощутим.

- Повышенные штрафы — повышенные взятки...

- Давайте говорить честно: да, взятки имеют место быть. ГАИ точно такое же, как и украинское общество. ГАИ не смогло бы взять, если бы не давали, иногда даже всовывали.
Но если сегодня 50-ю гривнями откупаются на дорогах, с ужесточением наказания будет столько же, но в баксах. Безусловно, это незаконно, и мы с этим будем бороться, но ответ очень простой: не хочешь быть жертвой взяточничества, не нарушай ПДД.
С 1 января ГАИ перейдет на контрактную форму несения службы, в которой будет зарплата от 4 тыс. грн., упрощенный режим отстранения от исполнения обязанностей в случае заявлений и подтверждения грубых нарушений. Акцентирую - заявлений и подтверждений. Любой, кто предъявит нам диктофонную запись или свидетеля, - мы будем ему только благодарны за очищение наших рядов от хамов, коррупционеров. Еще одна вещь: в контракте будет предусмотрен максимум наличных, которые имеет право иметь при себе работник милиции. Эта норма есть во многих странах, и она оправдала себя.

- Главное юруправление ВР сделало ряд замечаний к закону, в частности, отметило, что, пока нет единой базы ГАИ и исполнительной службы, проконтролировать исполнение штрафов невозможно...

- Новый закон предусматривает создание автоматизированной системы. На это нужно время. Но из-за этого откладывать проблему наведения порядка на дорогах еще на несколько лет - безумство. Штрафы будут взимать, как и раньше, через действующую исполнительную службу. Потому что штрафы уже не 17 грн., за которыми исполнитель не пойдет. А штрафы, например, за пьянку за рулем 2.5 тыс. или около 500 грн. за отсутствие обязательной страховки - реальная цель для службы. Второй механизм сбора штрафов - проверка уплаты при прохождении техосмотра. В течение года мы планируем развернуть первую очередь автоматизированной системы, и у каждого патруля будет доступ к базам данных. Тогда при любой остановке им нарушителей инспекторы будут видеть, заплатил он раньше штраф или нет.

- У гаишников самый простой и любимый метод сравнительно честного отъема денег у населения - затаиться в укромном месте за знаком ограничения скорости и ловить на пушку. От этого удастся избавиться?

- А вы заметили, что в новом законе нет наказания за превышение скорости на 20 км/ч? Эти злополучные 20 км/ч достаточно часто искусственные. А превышение на 40-50 км/ч - уже очевидное нарушение. И, с моей точки зрения, он должен стоять за тем знаком, но только с видеокамерой.

- Кажется, они все там будут стоять за знаком, вместо того чтобы находиться на сложных перекрестках, к примеру.

- Поставить работника ГАИ даже в столице на каждом перекрестке теоретически невозможно. А раз нет контроля, то нарушителя тянет на место безответственности. Выход есть - видеофиксация. За этот год мы зафиксировали 600 тыс. нарушений ПДД - это без применения видеотехники. С техникой это число увеличится в десятки раз. И эти цифры взяты не с потолка: мы в столице ставили камеры на оживленной автотрассе, и буквально за несколько часов техника фиксировала 300-400, даже 600 нарушений. То, что новый закон дает возможность признавать фото- и видеофиксацию доказательством, - самый принципиальный момент. Он обеспечит объективность вне зависимости от того, кто за рулем, на какой машине, каким удостоверением размахивает.
Согласно новому закону, 50% штрафов пойдет в местные бюджеты. У нас с ними есть предварительная договоренность, что эти деньги будут идти на закупку новой видеотехники [для наведения порядка на дорогах].

- Применение админареста и общественных работ — реальная перспектива?

- Общественные работы будут лазейкой для уклонения от ответственности. Вы знаете, что любой из серьезных чиновников возьмет справку в исполкоме или у кума, что он покрасил забор, и на этом все закончится. Мне это не нравится. К счастью, в законе предусмотрено "или". Конечно, было бы интересно посмотреть, как [мэр Киева Леонид] Черновецкий красит ж/д вокзал за то, что незаконно с мигалками ездит по улицам, но боюсь, что его зам выпишет ему справку, что он уже это сделал. В данном случае, мне кажется, вопреки схожести [этого вида наказаний] на европейскую практику, у нас это не будет выполняться.

- Картина, которую видим каждый день: пара машин "поцеловалась" на дороге, ничего существенного, но ГАИ приходится ждать часами. В итоге - огромная пробка.

- Это люди, которые хотят ждать ГАИ. На самом деле это необязательно: водители могут сами составить акт о признании вины во время ДТП, поставить в известность ГАИ по телефону и ехать дальше. Такая норма есть, но люди ментально опасаются, что потом будут проблемы со страховой.
Мы взяли проблему под свой контроль и заявляем, что будем наказывать те страховые, которые не признают законного упрощенного режима фиксации ДТП. Глянем на сводку: сегодня 27 тыс. нарушений за сутки, 1.125 в нетрезвом состоянии, 937 выездов для оформления ДТП, из них 180 - с потерпевшими. То есть 757 - лишние выезды, 757 раз работники ГАИ занимались тем, чем, по идее, должны были заниматься между собой участники движения.

- А когда будут применяться эти санкции к страховым компаниям?

- Законом это пока не предусмотрено. Сегодня мы можем лишь давить на них всеми способами. Насколько я понимаю, они достаточно серьезно заинтересованы в сотрудничестве с нами при проверке [сотрудниками ГАИ] наличия [обязательной] страховки. Мы будем от них требовать аналогичного отношения к проблемам ДТП.

- Один человек может реформировать ГАИ?

- Нет. Я не уменьшаю роли первого лица ведомства, но и не преувеличиваю. Особенно сейчас, когда министры меняются в стране быстрее, чем инспекторы на вашем перекрестке.

ДЗГ та МД МВС України




Кримінальна хроніка Київщини

06.10.2008

У селі Трипілля Обухівського району20-річний Максим застосувавши фізичне насильство до жителя Черкаської області заради «труби».
Жертвою грабіжників став і 17-річний Євген з селища Рокитне. Серед білого дня його побили двоє 24-річних земляків за мобільний телефон, який став їх здобиччю.
А у місті Миронівна правоохоронці затримали 38-річного Дмитра, місцевого жителя, який у магазині «Гермес» за придбаний товар розрахувався підробленою купюрою номінальною вартістю 50 гривен.
А у селищі Калинівка Васильківського району у приміщенні відділення АКБ «Правексбанк» двоє двадцятирічних місцевих молодиків надали в касу для обміну дві купюри номінальною вартістю 100 американських доларів. Обидві купюри виготовлені шляхом струменево-капельного друку.
Мали місце і злочини з економічної злочинності. За зазначений період відповідною службою було зареєстровано 18 таких злочинів. Ось тільки один із випадків.
Працівниками служби боротьби з економічної злочинності під час проведення оперативно-розшукових заходів було задокументовано факт отримання хабара в службовому кабінеті сільським головою одного із населеного пункту Сквирського району. Горе-керівник за видачу рішення про надання приміщення в оренду для здійснення підприємницької діяльності вимагав та отримав хабара у сумі 4 тисячі 800 гривен від жителя міста Біла Церква.
Однак, як не прикро, це не єдиний випадок цього службовця. Користуючись своїм службовим положенням народний обранець отримав хабар у розмірі 5 тисяч американських доларів від жителя міста Кіровоград за надання йому земельної ділянки у розмірі майже пів гектара.
А у місті П.Хмельницький двоє 20-річних нероб вимагали у студента державного педагогічного вузу 2500 гривен. Молодики вирішили, що за чужі кошти можуть непогано провести вечір у одному із ресторанів міста. Не судилося, тепер доведеться відповідати за вчинене.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «Я задоволений, що парламент відклав політичні суперечки й дав міліції інструмент для наведення порядку на дорогах»

29.09.2008

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко висловив задоволення щодо внесених змін до правил дорожнього руху.
- Я задоволений, що парламент відклав політичні суперечки й дав міліції інструмент для наведення порядку на дорогах, - сказав Міністр.
З початку року цей порядок наводиться шляхом використання існуючого Законодавства. Так, до відповідальності притягнуто 160 тисяч злісних порушників Правил дорожнього руху, які керували автотранспортом у стані алкогольного сп’яніння, у результаті чого були позбавлені водійських прав. Це ж можна сказати про 300 тисяч осіб, які отримали різні ступені покарання за порушення ПДР, але очевидно, що вони є не достатніми для тих, хто продовжує творити безчинства на дорогах.
- У результаті відповідних заходів на 1100 осіб менше загинуло на дорогах ніж торік, і на вісім тисяч менше поранених. Тим не менше шість тисяч осіб загинуло цього року. Це означає, що Україна потребувала нового, суворого Закону, – зазначив Міністр.
Міністр подякував депутатам України, які проявили відповідальність та державну мудрість, відклавши в сторону політичні амбіції, проголосували за новий Закон, який дасть можливість притягувати до більш суворої, жорсткої відповідальності тих, хто є смертельною загрозою громадянам на шляхах України.
Юрій Луценко заначив, що доброчесність і сумлінність працівників міліції не залежить від розміру ймовірного хабара - хабар в 30 гривень і хабар в 30 доларів є фактично одним і тим самим правопорушенням. Тому залишається актуальним наведення дисципліни і активізація роботи внутрішньої безпеки, але кардинальним чином вирішити питання зможе технічний контроль.
- Об’єктивною може бути лише відеокамера, яка буде фіксувати порушення незалежно від рангу, походження або посадового значення порушника на дорогах. На цей момент ми маємо близько ста таких відеокамер. Звичайно, цього недостатньо. До кінця року ми запланували провести тендер, закупити близько 1000 таких відеокамер, що буде достатньо для наведення порядку на дорогах, - сказав Міністр Юрій Луценко.
За словами Міністра, експериментальне фіксування порушників понад 20 км за годину швидкості на одній із пожвавлених трас столиці показало, що за дві години виявили понад 400 порушників правил дорожнього руху. У зв’язку з тим, що половина штрафів згідно нового Закону буде йти до місцевого бюджету, Юрій Луценко висловив сподівання, що це дасть можливість місцевій владі підтримати технічне переозброєння міліції, яке поставить крапку на ймовірному контакті потенційного хабарадавника і хабараотримувача.

ДЗГ та МД МВС України




Власний нелегальний посів конопель, дідусь охороняв саморобними самострілами

26.09.2008

Нелегальні посіви громадянами конопель є однією з проблемних ланок в роботі правоохоронців, адже з роками ті, хто робить на цьому гроші знаходять дедалі більше способів сховати від чужого ока такі посіви. Та все ж усіма можливими, законними способами, міліція викриває як великі, так і незначні за розміром незаконні «врожаї».
Як відомо, конопля (каннабіс сатіва) - це старовинна лікарська речовина, вона також використовується у промисловому виробництві, оскільки з її волокон виготовляють кручені вироби (канати, тралове пасмо, мотузку, шпагат, кабельну пряжу), а також брезент, парусину, технічні тканини.
Проте, вона містить наркотичну речовину, з якої виготовляють найбільш вживані наркотичні речовини: марихуана – (жаргонні назви «травка», «маруха», «дура», «шмаль», «шалава», «ганжибас») висушена та подрібнена верхня частина рослини; гашиш - (жаргонні назви «анаша», «план», «драп») смола, яка виробляється каннабісом у визначений період вегетації. Стакан подрібненої коноплі в Україні коштує близько 300 гривень. Метод споживання – куріння, рідше – жування чи у вигляді заварки. Тому для її культивування та використання обов’язковою умовою є отримання ліцензії.
Особливістю цього виду правопорушення є те, що вирощуванням забороненої рослини займаються, як правило, доволі літні люди.
Так в селищі Гостомель працівниками Ірпінського міського відділу міліції ГУМВС України в Київській області було виявлено черговий незаконний посів цієї рослини. Власником садиби виявився 71-річний ветеран праці Петро Петрович, який з боку місцевих мешканців характеризувався лише позитивно, проблем з законом раніше не мав.
Для того, щоб зайнятись нелегальною справою він все попередньо обміркував. Аби приховати «злощасне» зілля на своєму городці від цікавих очей, обсадив ділянку з коноплею, соняхами та кукурудзою. Здалеку таку ділянку помітити практично неможливо. Для захисту садиби та приміщення, де мала зберігатися наркотична травка від місцевих наркоманів Петро Петрович, який має технічну освіту власноруч зробив 12 пристроїв для відстрілу мисливських патронів. З яких 11 пристроїв встановив навколо засіяної ділянки з зіллям, а один при вході у спеціально відведене для сушки коноплі приміщення, в якому правоохоронцями було вилучено 5 кг висушеної та 58 кг свіже зрізаної коноплі. Всі дідусеві самостріли знаходилися у зарядженому стані, цим він наражав на небезпеку не лише себе, але і своїх родичів, знайомих та сусідів. На запитання працівників міліції з якою метою він вирощував «дурман», похилий чоловік спочатку не зізнався, а відповів: «Я роблю з двох стаканів коноплі лікувальну ванну, яка полегшує мої болі». Але вина старенького в ході слідства була доведена. Наразі проти правопорушника порушена кримінальна справа, яке покарання понесе дідусь за свій вчинок буде вирішувати суд. Тож чи варта конопляна ванна такого ризику?

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Кримінальна хроніка Київщини

24.09.2008

Як не прикро, але мали місце й трагічні випадки. Тільки за зазначений період сталося 5 вбивства та нанесено 5 тяжких тілесних ушкоджень зі смертельним результатом.
Так в селі Артемівна Бориспільського району в приміщенні ангару сільськогосподарського підприємство «Нива» з різаною раною в паховій частині тіла, без одягу, було виявлено тіло невстановленої жінки віком 25-30 років.
В ході проведення оперативно-розшукових заходів особу загиблої встановленою. Нею виявилася 29-річна киянка, яка працювала адвокатом.
Під час перевірки та відпрацювання кола знайомих потерпілої був затриманий житель Чернігівської області, 26-річний Дмитро, охоронник товариства з обмеженою відповідальністю «А-1 секьюріті груп», який зізнався у вчиненому злочині.
Того трагічного вечора Дмитро разом із потерпілою відпочивали у столичному кафе «Алаверди». Затим чоловік запросив свою Марину до квартири, яку знімав чоловік, і намагався вступити з нею в статеві відносини. Коли ж жінка відмовила нахабному кавалеру, він задушив її, а затим виніс на вулицю, положив тіло у багажник автомобіля, вивіз до села Артемівна. Намагаючись замести сліди злочину, він облив потерпілу бензином і підпалив.
Мали місце і незаконне заволодіння автотранспорту.
В селі Стайки Кагарлицького району двоє нероб викрали у свого односельчанина автомобіль «Опель». Однак насолодитися їздою на незаконно придбаним авто викрадачам не судилося. Не справившись з керуванням новоспечений власник, 30-річний Роман, з’їхав і перевернувся. В результаті дорожньо-транспортної пригоди водія і напарника-пасажира, 24-річного Віктора, із тілесними ушкодженнями різного ступеню тяжкості доставлено до центральної районної лікарні.
А до Іванівського відділу міліції звернувся 51-річний чоловік і повідомив, що невідомі викрали автомобіль ВАЗ-2107 прямо з його подвір’я.
Згодом правоохоронці затримали викрадача. Ним виявився 22-річний місцевий житель, а «Жигулі» повернуто щасливому власнику.
Згідно статті 187 Кримінального кодексу України вчинений розбій групою осіб карається позбавленням волі від семи до десяти років. На жаль, і таке застереження декого не зупиняє.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Кримінальна хроніка Київщини

19.09.2008

Вишгородською прокуратурою порушеною кримінальну справу відносно непрацюючого 36-річного жителя міста Альчевск Луганської області відразу за двома статтями Кримінального кодексу України - 121 частиною 2 (умисне тяжке тілесне ушкодження) та частиною 4 статті 187 (розбій).
Перебуваючи на Київщині Віктор залишився зовсім без грошей, тож і вирішив покращити свій матеріальний стан за чужий рахунок. Пізнього вечора до будинку 71-річної Катерини Іванівни з села Боденьки Віктор ішов лише з однією цілю – заволодіти її майном. Проникши в будинок він зрозумів, що його злочинний план може зруйнувати господиня, яка на той час знаходилася у будівлі. Та змінювати свого наміру нероба аж ніяк не збирався. За те, що старенька все зіпсувала, він вирішив її провчити…
Жалості у оскаженілого Віктора до безвинної жертви не дуло ні краплі. Тож коли бабуся від отриманих кількох ударів по голові упала, він продовжував її бити ногами. Затим, залишив напівживу жінку лежати на підлозі, він спокійно забрав кілька десятків гривен і, зник з місця злочину.
Та від правосуддя чолов’язі не вдалося втекти. Наразі він чекає вироку суду.
А до Броварського міського відділу міліції надійшло повідомлення з центральної районної лікарні, що до них з переломом ребер та пошкодженням легенів доставлено 65-річного місцевого жителя, який не приходячи до свідомості.
В ході оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що тілесні ушкодження пенсіонеру у квартирі за місцем проживання, під час сварки, руками та ногами заподіяв 41-річний Андрій, місцевий житель.
За вчинений злочин чоловік затриманий.
Ми уже не раз розповідали і про те, що тяжкі кримінальні злочини найчастіше чиняться після надмірного вживання спиртних напоїв. І ось знову трагедія.
У селі Півні Фастівського району у своєму будинку з крововиливами на обличчі, шиї, грудній клітині та забиттям рук було виявлено тіло 70-річної Тетяни Петрівни.
В ході проведення оперативно-розшукових заходів встановлено, що тілесні ушкодження старенькій наніс її 43-річний син.
Анатолій, який проживає у столиці, того дня приїхав перевідати матусю. Радості жінки не було меж. Вона швиденько зібрала на стіл не хитру закуску, купила пляшку горілки і взялася пригощати дорого гостя. Та після чарки-другої захмелій Анатолій згадавши старі образи вчинив сварку. Намагаючись заспокоїти рідну кровину, жінка не розуміла, що в той час її слова п’яного чолов’ягу не заспокоювали, а ще більше дратували. Схопивши дерев’яну палицю, яка стояла у кутку, син з усієї сили удар матір, затим, не пам’ятаючи себе від люті, наносив удари до тих пір, доки вона не втратила свідомість.
Від отриманих ушкоджень Тетяна, не приходячи до свідомості, померла на підлозі свого будинку.
Проти Анатолія порушено кримінальну справу. Але з жити з тим, що став убивцею своєї рідної неньки, йому доведеться картати себе довіку.
А до П.Хмельницького райвідділу міліції надійшло повідомлення з ЦРЛ, що до них з переломом правої скроневої кістки, крововиливом у головний мозок, забиттям головного мозку та грудної клітини із своєї квартири доставлено 62-річного чоловіка.
Правоохоронці встановили, що тілесні ушкодження потерпілому наніс 22-річний Олег, місцевий житель.
Здавалося б, що може пов’язувати різних за віком чоловіків? Звичайно ж горілка. Того дня Олег завітав до свого старшого приятеля не з пустими руками, а з пляшкою оковитої. Однак випита оковита радості принесла мало. Господар взявся вчити життя свого молодого приятеля. Олегу повчання старшого приятеля не прийшлися до вподоби, спалахнула сварка, під час якої він руками та ногами доводив правоту своєму зарозумілому «учителю». На щастя у молодика вистачило здорового глузду не залишити чоловіка напризволяще і викликати карету швидкої допомоги.
Наразі зловмисник затриманий, а Сергію Івановичу доведеться тривалий час лікуватися і зробити висновки, що спиртне до добра не доводить, а від нього лише неприємності.
Грабіжники також було не до відпочинку. Так за зазначений період було скоєно 34 злочини.
Так у місті Б.Церква на вулиці Леваневського 20-річний «шукач пригод» біля другої години ночі напав на пізнього перехожого, побив його і відібрав два мобільні телефони та тисячу гривен.
Жертвою грабіжників став і 36-річний білоцерківчанин Дмитро. На вулиці Турчанінова троє невідомих застосувавши до нього фізичне насильство також відібрали мобільник та банківські картки.
Наразі всі правопорушники затримані.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





«МОЯ ПЛАНТАЦІЯ КОШТУЄ МІЛЬЙОН ДОЛАРІВ АБО НАВІТЬ БІЛЬШЕ!»

16.09.2008

Такими словами зустрів оперативників житель Ставищанського району Київської області, у домоволодінні якого правоохоронці виявили велику плантацію сортових конопель.

Співробітникам Київського обласного Управління по боротьбі зі злочинами пов'язаними з незаконним обігом наркотиків, стало відомо про те, що в південній частині столичного регіону з'явилася потужна «точка», на якій стражденним наркоманам можна було розжитися дозою висококласного «дурману». Після ретельної перевірки інформації оперативники УБНОНу разом зі своїми колегами з місцевого райвідділу міліції провели операцію по припиненню торгівлі зіллям.
Під час огляду домоволодіння виявилося, що 45-літній громадянин на ім'я Віталій (змінене – авт.) домовився з місцевим жителем і в того на огороді обладнав цілу плантацію. Причому її масштаби вразили навіть бувалих співробітників міліції: в теплиці площею близько 300 квадратних метрів ріс цілий «ліс» конопель. При цьому деякі рослини досягали висоти 2-3 метрів! Поливання, удобрювання, проріджування посівів – завдяки цим операціям Віталій мав намір зібрати рекордний урожай високоякісної наркосировини. Кімнати й горище будинку, а також сарай біля нього були буквально завалені готовою «продукцією», однак планам чоловіка добряче заробити завадили працівники міліції.
Особа самого Віталія теж виявилася досить цікавою для оперативників. Він проживає в Ставищанському районі недавно, до цього трохи більше 10 років прожив у Голландії, а потім деінде на теренах нашої держави. Там, в Голандії, встиг відбути кримінальне покарання у вигляді 3 років позбавлення волі за участь у збройному пограбуванні, після чого був депортований до України. Однак за час свого перебування на «батьківщині червоних ліхтарів» Віталій встиг перейняти багатий досвід вирощування наркомістких рослин. Причому, за його словами, якість «товару» він перевіряв сам (систематично вживає наркотики упродовж близько 17 років). Власник будинку, (як, втім, і його родичі) був у курсі підозрілих занять квартиранта «ботанікою», однак мовчав, розраховуючи на солідні бариші від продажу наркозілля...
До речі, за словами того ж таки «генія біолога», таких «фахівців», що знають всі секрети й тонкості вирощування «справжніх» конопель, усього 5 або 6 на всю Україну. Зараз наркоторговець затриманий і перебуває в ізоляторі тимчасового тримання місцевого РВВС. За даним фактом слідчими порушена кримінальна справа за статтями КК України, що передбачають відповідальність за посів, вирощування й зберігання з метою збуту наркомістких рослин, а відносно заповзятливого хазяїна – ще й за утримання наркопритона. У випадку доведеності провини обом мешканцям Ставищ загрожує відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років з конфіскацією особистого майна.


ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко наголосив на необхідності державної підтримки української книги

16.09.2008

11 вересня ц.р. у рамках форуму книговидавців у м.Львові відбувся «круглий стіл» за участю Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, ректорів шести вищих навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ та книговидавців. Ця зустріч була організована за ініціативою Міністра з метою поповнення бібліотечних фондів навчальних закладів МВС.
Розпочинаючи «круглий стіл», Ю.Луценко повідомив, що у цьому році Міністерством внутрішніх справ України було виділено кошти у розмірі одного мільйона гривень на поповнення бібліотечних фондів, які розподілено між шістьма вищими навчальними закладами МВС.
- Сьогодні у бібліотеках вищих навчальних закладів комплектація художньої літератури надзвичайно застаріла й вимагає поповнення, – зазначив Ю.Луценко. - Звичайно, одного мільйона гривень не достатньо для усунення проблеми, проте це буде впевнений перший крок на шляху до її подолання. У цьому році ми забезпечимо літературою вищі навчальні заклади МВС, у наступних – внутрішні війська, чергові частини та слідчі ізолятори. Сподіваюсь, що з часом нашу ініціативу підтримають й інші міністерства.
Окрім цього, Міністр внутрішніх справ наголосив на необхідності надання державної підтримки українській книзі.
У діалозі із книговидавцями Юрій Луценко підкреслив потребу у збільшенні пропозиції української класики, а також попросив надати перелік літератури, яка пропонується видавництвами у рамках цьогорічного форуму.
За словами Ю.Луценка, кожен із шести ректорів, присутніх на форумі, особисто сформує список книжок, які найближчим часом поповнять бібліотечні фонди їх навчальних закладів.
- Сьогодні ми маємо чудову нагоду придбати як сучасну, так і класичну художню літературу. – зазначив Міністр. Проте пріоритетом при їх відборі, на думку Юрія Луценка, все ж повинна бути класична література, бажано – історичного спрямування.

ДЗГ та МД МВС України




Кримінальна хроніка Київщини

15.09.2008

У місті Васильків на вулиці Грушевського у непритомному стані із забиттям тіла було виявлено невідомого чоловіка віком близько 40 років, якого госпіталізували до районної лікарні. Всі старання медиків не дали бажаного результату, від отриманої закритої внутрішньочерепної травми потерпілий, так і не прийшовши до тями, через кілька днів помер.
В ході оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що тілесні ушкодження чоловікові, під час сварки, заподіяв місцевий житель, 20-річний Вадим, якого за вчинений злочин затримано.
А тіло 64-річного жителя селища Гостомель, що на Приірпінні, суботнього ранку було виявлено поблизу села Озера Бородянського району, неподалік від сміттєзвалища заводу товариства з обмеженою відповідальністю «СБК».
За висновком проведеної судмедекспертизи чоловік помер в результаті забиття тіла та переломів ребер.
Оперативники швидко вийшли на слід зловмисника. Затриманий гостомельчанин, 35-річний Олексій, зізнався у скоєному злочині і дав правдиві покази.
Виявляється трагедія сталася за чотири дні до виявлення тіла. Того трагічного дня Андрій Петрович завітав у гості до Олексія, з яким приятелював. Про те розмова між чоловіками чомусь не заладилася, і між ними виникла сварка, під час якої господар руками та ногами і наніс вказані тілесні ушкодження, від яких гість помер на місці пригоди.
Коли ж Олексій зрозумів, що вчинив непоправиме, вирішив знищити сліди злочину, мов, нема тіла, нема діла. Діждавшись ночі, він погрузив тіло на візок і, крадучись потягнув до сміттєзвалища, яке знаходиться як раз на межі районів. Однак правосуддя зловмиснику не вдалося уникнути. Наразі він чекаю вироку суду.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





«Золота» земля Київщини

11.09.2008

Сказати, що земля наближених до столиці районів користується попитом – значить, не сказати нічого.
«Ласий шматочок» на території Київщини намагаються придбати багато хто. Однак не всі у змозі заплатити ту «винагороду», що просять чиновники-ділки, які знають справжню ціну землі.
Природно, операції з купівлі-продажу землі цілком дозволені, але майже не реальні. Так, із законно приватизованою ділянкою власник може вчинити так, як він захоче.
Викрити таких розкрадачів не просто, адже угода купівлі-продажу відбувається нелегально. Щасливий власник покупки не кричить повсюдно про вдале придбання, адже розуміє, що порушив закон. Ну а горе-службовець і поготів не буде бовкати зайвого, аби не накликати на себе лихо в особі працівників служби боротьби з економічною злочинністю. Але цього разу розмова піде про державну землю, яку чиновники-гендлярі намагаються «штовхнути» в обхід усіх правових норм та наварити на цьому немалі гроші.
Голова однієї з сільських рад К.Святошинського району теж намагався приховати від широкого загалу угоду про продаж земель, що належать керованій ним сільській громаді. Але не так сталося, як гадалося.
Співробітниками обласного Управління ДСБЕЗ був задокументований факт вимагання й одержання хабара в розмірі 180 тисяч гривень двома державними службовцями.
45-літній горе-голова разом із землевпорядником сільради намагалися продати 0,15 гектара землі у приватну власність підприємцеві зі столиці.
За даним фактом порушено кримінальну справу, ведеться слідство.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Земляк земляка не скривдить

09.09.2008

Можливо проблемою нелегальної міграції уже нікого не здивуєш, адже на шпальтах видань, та і по інших засобах масової інформації ця проблема періодично висвітлюється. Та що вдієш, коли наша ненька Україна все частіше стає пристанищем для мігрантів із різних країн Азії, безумовно, не без допомоги посередників наших братів-слов’ян. Не дивлячись на те, що кордони ретельно перекривають, не залишають без уваги і залізничні та автовокзали, цей нелегальний потік буде текти до тих пір, доки на цьому «дільці» заробляють гроші, і повірте не малі.
В цій брудній справі Україна являється, як правило, лише перевалочною базою, з якої «посередники» переправляють нелегалів в інші країни.
Та трапляється так, що «шукачам кращого життя» стають у пригоді і колишні земляки.
На днях працівниками управління боротьби з торгівлі людьми у селі Великий Карашин Макарівського району Київської області у одній з господ було виявлено та затримано 9 чоловік азіатської зовнішності (зі слів затриманих - п’ятеро із Афганістану та четверо громадяни Пакистану). Павоохоронці встановили, що «гостей» поселили у своєму будинку, який залишився їм спадок, сім’я киян. Цікаво те, що, голова сімейства не так давно став жителем столиці. Сам уродженець того ж таки Пакистану, от і вирішив допомогти у тимчасових негараздах своїм землякам, які мали намір в подальшому добратися до західної Європи. Щоправда діяв нинішній житель України не сам. Щоб не «засвітитися» у не зовсім легальних діях, пакистанець залучив до справи свого приятеля, 44-річного киянина.
Наразі дослідчу перевірку проводять співробітники УБЗПТЛ.

Галина Присяжна
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Незвичайне кохання виявилось фатальним для одного з чоловіків

05.09.2008

Кохання між чоловіками нашим суспільством сприймається неоднозначно, у більшості випадків – негативно. Поштовхом, що може призвести до такого збочення, є нездоровий спосіб життя, який ведуть деякі наші громадяни.
У місті Яготин, що на Київщині, стався саме один із таких не ординарних випадків. Історія почалася з чоловічого кохання, а закінчилася вбивством.
59-річний чоловік на ім’я Микола, мешканець одного з сіл Яготинського району, дуже змінився після смерті дружини – він почав частенько заглядати до чарки, ніде не працював. Чолов’яга заробляв собі на життя тим, що збирав по смітниках металобрухт і здавав на пункт приймання. Дочка вигнала його з дому, оскільки набридло щодня бачити деградуючого батька. Однак Микола з цього приводу не засмутився, адже до кола його спілкування переважно входили жебраки і бродячий спосіб життя його влаштовував.
Якось Микола познайомився з 32-річним Антоном, котрий вже встиг 12 років свого молодого життя провести в місцях позбавлення волі. Звільнившись з колонії Антон підробляв на приватній фірмі вантажником. Чоловіки розговорилися, для «покращення взаєморозуміння» взяли кілька пляшок горілки. Для розпиття оковитої вони підібрали затишне безлюдне містечко, у лісосмузі неподалік. Після вживання чергової пляшки Антон зачепив у розмові тему кохання між чоловіками, досвід якого отримав у «місцях, не дуже віддалених», тим самим заінтригувавши старшого товариша. Микола, який за віком годився йому в батьки, вирішив скуштувати цю чоловічу «полуничку». Захмелілі чоловіки вступили у статевий контакт, однак старшому з них хвалене кохання не сподобалося, у зв’язку з чим Микола почав висловлюватися на адресу Антона брутальними словами. Це зачепило гордість парубка, і він скляною «трояндою», зробленою з порожньої пляшкою, наніс удар по шиї незадоволеного коханням чоловіка. Микола одразу впав, але це не заспокоїло жорстокого парубка – бузувір відрізав потерпілому статеві органи, з метою приховування слідів злочину підпалив тіло та зник.
Лише кілька днів знадобилося правоохоронцям Київщини, аби встановити всі обставини резонансного випадку та встановити і затримати підозрювану у його скоєнні особу. Наразі із затриманим проводяться слідчі дії, після розслідування кримінальну справу буде направлено до суду, який і вирішуватиме його подальшу долю.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Юрій Луценко: «Далі працювати без зміни законодавства неможливо»

03.09.2008

Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко закликає парламентаріїв невідкладно розглянути законопроекти, що стосуються правоохоронних органів. Про це він заявив 2 вересня на прес-конференції в Одесі.
«1 вересня мною підписано лист до голови Верховної Ради з проханням зустрітися, зокрема з головами профільних комітетів, у МВС… Я хотів би почути від пана Яценюка, що їм треба для того, щоб міліція працювала ефективно», — сказав Ю.Луценко.
Водночас він висловив стурбованість тим, що майже 50 законопроектів, спрямованих на підвищення ефективності роботи міліції, не розглянуто Верховною Радою, і, відповідно, жоден з них не затверджено.
Юрій Луценко пояснив, що майже третина із запропонованих законопроектів уже пройшла розгляд і узгодження в профільних комітетах, «але не виноситься на розгляд Верховної Ради».
За словами Міністра, «…міліція вичерпала «принцип закручування гайок». Далі працювати без зміни законодавства неможливо».
Він наголосив: «Реально ми сьогодні маємо пострадянську міліцію, але без змін до законодавства з усіма її позитивними моментами працювати нелогічно». Тому Юрій Луценко висловив сподівання, що парламент приділить час для розгляду необхідних для міліції законопроектів. «Хотілося, щоб Верховна Рада хоча б два дні виділила на опрацювання всіх питань, що стосуються законодавчого забезпечення міліції, які перебувають у неї на розгляді», — сказав він.
Також Юрій Луценко зазначив, що сьогодні особливо потрібне внесення змін до антикорупційного законодавства, оскільки інакше «гора боротьби з корупцією народжує мишу».

ДЗГ та МД МВС України




Справжня любов не має меж

02.09.2008

Як казала героїня кінофільму «Любов і голуби», - «кака така любов». А справжнє кохання існує, й у багатьох воно міцне й справжнє. Прикладом тому є ситуація, що виникла між двома закоханими жінками в Миронівському районі Київської області.
Ніхто не міг подумати, що 39-річна Ніна, яка позитивно характеризується з боку односільчан, так вчинить зі своєю суперницею, 44-річною Антоніною.
Після розлучення Ніна довгий час жила турботами про дітей, а про чоловіків їй ніколи було думати. Виростивши дітей, вона все-таки задумалася й про своє особисте життя. З початку звертала увагу на вільних чоловіків. Їй на очі трапився односелець Віктор, що на той час був без коханої й теж симпатизував їй. Зав'язалися зустрічі, потім – побачення й кохання. Згодом холостяк перейшов жити до будинку нареченої. У щасті й любові спільно пара прожила чотири роки, але побутові проблеми узяли гору в їхніх відносинах. Віктор вирішив, що якийсь час їм треба пожити окремо. Жінка не стала втримувати кавалера. Але не багато часу він провів у гордій самітності, оскільки в селі досить самотніх жінок, які раді зв'язати свою долю із працьовитим Віктором. Так, в один із днів Віктор завітав до Ніни додому з відвертою розмовою. У ході бесіди чоловік чесно зізнався, що хоче перервати всі колишні відносини у зв'язку з новим коханням у його житті. Цими словами він наніс Ніні велику душевну рану, особливо після того, коли вона довідалася, що його нинішня любов – Антонина, її сусідка. З нею в Ніни здавна були не дружні відносини. Ревнива жінка не могла змиритися із щастям коханого чоловіка. В один із днів вона купила в місцевих робітників бензин і відправилася з‘ясовувати стосунки із суперницею. Ревнивиця на роботі у суперниці влаштувала скандал, але тому, що Антонина виявилася не з тих жінок, які відразу здаються, гарячі почуття обох переросли в бійку. Ніна зрозуміла, що не здолає люту жінку, тому вирішила скористатися бензином, який принесла із собою. Схопивши каністру, облила опонентку бензином від голови до ніг. Шокована жінка почала зчинила крик. Не звертаючи на це уваги, озлоблена Ніна запальничкою підпалила рідину. Почувши пекельні крики жінки, збіглися її колеги та почали гасити палаюче тіло. В цей момент зловмисниця кинулась геть.
На місце події прибула швидка допомога і негайно госпіталізувала постраждалу жінку до центральної районної лікарні. Місцеві правоохоронці затримали ревнивицю, яка не заперечувала своєї провини й готова відповідати. Свій вчинок вона пояснює так: «Тепер Віктор не дістанеться ні мені, ні їй».
На даний момент у справі ведеться слідство. А Віктор відвідує Антонину, яка на даний час перебуває у важкому стані в реанімації районної ЦРЛ, та сподівається на її якнайшвидше видужання. Хто знає, можливо його почуття створять диво.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





МІЛІЦІЯ ТА ВНУТРІШНІ ВІЙСЬКА ШТУРМУВАЛИ ДИТЯЧУ УВАГУ, ВИКЛИКАЮЧИ ПОДИВ І ЗАХОПЛЕННЯ

02.09.2008

Днями за ініціативою Департаменту кримінальної міліції у справах дітей МВС України на тренувальному полігоні Внутрішніх військ МВС України відбувся ще один із ряду профорієнтаційно-профілактичних заходів для дітей під промовистою назвою «Завжди на сторожі Закону».
За словами виконувача обов’язків начальника Департаменту полковника міліції Тетяни Бухтіарової, позитивний ефект від таких зустрічей важко переоцінити, адже живим спілкуванням із дітьми міліціонери намагаються встановити партнерські відносини із підростаючим поколінням держави.
Не став винятком візит до військової частини Внутрішніх військ «Барс» вихованців Бучанської спеціалізованої школи-інтернату для дітей, позбавлених батьківського піклування, що на Київщині. Бійці ВВ познайомили дітей із роботою кінологічного підрозділу, після чого продемонстрували прийоми затримання та конвоювання умовного «правопорушника» за допомогою собак. Біля стендів зі зброєю, яка знаходяться на озброєнні Внутрішніх військ МВС України, військовослужбовці спецпідрозділу ознайомили підлітків з її характеристиками, а також дали можливість, так би мовити, вивчити зсередини обладнання спецтехніки, якою оснащені військові частини. На завершення дітей пригостили справжньою солдатською кашею та вручили подарунки і книги від Департаменту кримінальної міліції у справах дітей МВС України та благодійного фонду «Духовне джерело».
– На мою думку підлітки, які з раннього віку бачитимуть у міліціонерові свого друга і захисника, навряд чи захочуть скоїти правопорушення, – сказала Тетяна Михайлівна. – Тому ми будемо й надалі поширювати цей позитивний досвід, аби охопити якомога ширше коло дітей і таким чином утримати їх від спокуси скоїти правопорушення.

ДКМСД МВС України




До дня знань приготувалися і правоохоронці Київщини

01.09.2008

Правоохоронці Київщини в день знань за доброю традицією не забувають вітати зі святом всіх учнів загальноосвітніх навчальних закладів. В Київській області налічується 789 денних навчальних закладів та 11 вечірніх шкіл; 27 професійно – технічних навчальних закладів; 24 вищих навчальних закладів. В кожному районі області, з метою забезпечення соціального і правового захисту дітей, згідно вимоги Указів Президента України «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей»; «Про додаткові заходи щодо захисту прав та законних інтересів дітей»; «Про заходи щодо забезпечення захисту прав і законних інтересів дітей» та Закону України «Про освіту» проводиться всеукраїнський профілактичний захід «Урок». Даний захід відбувається з 1 по 10 вересня за участю органів та служб у справах дітей. Представники відділів кримінальної міліції у справах дітей кожного району Київщини, приймають участь у проведенні педагогічних конференцій, під час яких напрацьовують спільні заходи з профілактики правопорушень та злочинів серед учнів загальноосвітніх шкіл, професійно – технічних училищ, у тому числі з метою недопущення поширення серед них наркотичних засобів та психотропних речовин. Найбільш досвідчені працівники органів внутрішніх справ проводять в закладах освіти Київщини урочисті лінійки до Дня знань та уроки «профілактики». Правоохоронці також уживають заходів щодо виявлення дітей, які не розпочали заняття в навчальних закладах, усувають причини та умови, що сприяли цьому. Батьків або осіб, що їх замінюють, які не виконують своїх обов’язків із виховання та навчання дітей згідно з чинним законодавством притягують до адміністративної відповідальності та інформують про це державні органи влади та органи освіти.
На жаль, в Україні поки що не створена система, яка б могла забезпечити належним сімейним вихованням усіх неповнолітніх позбавлених батьківської опіки і піклування, тому особливої уваги потребують з боку ГУ МВС України в Київській області і такі діти. Адже наше майбутнє визначається сучасним виховання підростаючого покоління. Правоохоронці Київщини саме і намагаються як частіше відвідувати такі навчальні заклади. В цьому році, окрім запланованих заходів, ними було вручено для гарного навчання, кожному учню подарунок.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Скутера, мопеди та моторолери є небезпечним видом транспорту

01.09.2008

Автотранспорту в Україні стає дедалі більше, для автошляхів характерні затори, в яких водії втрачають багато свого часу. Тому самим популярним, зручним та економічним засобом пересування є: моторолер, скутер, мопед. Більшість наших громадян якщо дозволяють погодні умови сідають за кермо цього транспорту, на якому набагато швидше добираються до потрібного місця. Такий вид транспорту користується великим попитом, на нього не потрібно одержувати водійських прав і він не реєструється в дорожній автомобільній інспекції (ДАІ), в зв’язку з цим не потрібно гаяти час на його оформлення – це повністю влаштовує покупців. Але громадяни не замислюються над тим, що саме цей вид засобу пересування є найбільш небезпечним. За кермо скутерів, моторолерів та мопедів, на жаль в більшості випадків, сідають особи, які не знають правил дорожнього руху, особи в нетверезому стані, неповнолітні, чим створюють велику небезпеку для себе та оточуючих людей. В період з січня по серпень 2008 року в Київській області трапилось 189 дорожньо транспортних пригод, тобто зіткнень цього виду транспортного засобу з автомобілями. Водії такого не надійного засобу пересування перевищують встановлену швидкість, здійснюють наїзди на перехожих людей, дерева, огорожі в результаті травмують себе та інших громадян. Так на трасах Київщини не впоралось з керуванням 126 водіїв причиною в більшості випадках є те, що вони не професіонали своєї справи. Часто водії не дотримується правил особистої безпеки (не мають касок, щитків), чим ставлять під загрозу своє життя та життя пасажирів. За сім місяців цього року в Київській області загинуло 8 водіїв цього екстремального виду транспорту.
Дуже багато крадіжок пов’язано саме з цим видом транспортного засобу, оскільки викрадають його з метою перепродажу або для отримання запчастин, що є вигідним бізнесом. Так на Київщині за вісім місяців 2008 року було викрадено: 15 скутерів; 40 мопедів; 216 моторолерів.
Перед тим як сісти за кермо даного виду транспорту подумайте чи варто? А якщо ж все таки вирішили, то слід підійти до цього з великою відповідальністю, оскільки ваше життя та життя ваших близьких в ваших руках.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Продаж власником земельної ділянки коштував йому не тільки грошей, але і здоров ’я

29.08.2008

Порушники закону, які звільняються з місць позбавлення волі не вперше, як правило не виправляються, а продовжують свою злочинну діяльність. Робота пов’язана з тяжкою працею вже не для них, оскільки вони відчули інший, найбільш легкий шлях до заробітку – кримінальний.
Так 48-річний Іван раніше судимий п’ять разів за різні види злочинів (розбої, грабежі, крадіжки) непрацюючий, звільнившись з місця позбавлення волі думав, чим себе зайняти. Вирішив в черговий раз поновити кримінальну діяльність та почав збирати інформацію про місцевих жителів та жителів ближніх сіл. В невдовзі дізнався, що у селі Богданівка Броварського району Київської області, один із мешканців продав частину своєї земельної ділянки і отримав за неї чималу суму грошей. Це не давало йому спокою, з метою свого збагачення Іван пішов на злу справу. Добре знаючи, що самий міцний сон у людини в період з 2.30 ночі до 4 ранку, чоловік, все ж таки, на всяк випадок, прихопив з собою обріз мисливської рушниці. Близько третьої години ночі, розбивши вікно зловмисник проник до будинку. Він не думав, що в оселі власника будинку встановлений прожектор «датчик руху», який одразу ж спрацював збудивши господаря Петра. Злочинець через теж саме вікно почав тікати. Петро не розгубився і кинувся наздоганяти злочинця. По принципу: «ошарашити, а потім озадачити» Іван з чималим стажем злочинної діяльності для того, щоб налякати власника скористався зброєю. Він вистрілив спочатку у ліхтар, зрозумівши, що Петро не з лякливих ще раз вистрілив вже по особі господаря. Сусіди почули звуки зброї та одразу вибігли на вулицю, але зловмисник встиг втекти, нічого не прихопивши з будинку.
Потерпілого з вогнепальним пораненням сечового міхура було швидко доставлено до Центральної районної лікарні та прооперовано. Правоохоронці одразу почали відпрацьовувати інформацію про особу зловмисника, якого через декілька днів затримали. Наразі згідно статті 107 кримінально-процесуального кодексу України слідчим проводиться допит підозрюваного.
Тепер на жаль всі гроші, які отримав Петро за продану земельну ділянку він витратить лише на ліки.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Життя – ціною в десять гривень

26.08.2008

Людське життя – безцінне. Але для деяких людей позбавити життя іншу особу, нажаль так легко, немовби випити «склянку води».
В селі Качали, що у Бородянському районі на Київщині стався нечуваний випадок. Хто би міг подумати, що життя старенької бабусі, яка мала великий авторитет серед селян, отримала медаль за «доблість та працю», нагороду заслуженого вчителя України та все своє життя присвятила вихованню дітей - скінчиться так жорстоко.
Серед білого дня 42-річний чоловік, який двічі був раніше судимий, посварився із своєю співмешканкою. В нетверезому стані пішов по селу у пошуках пригод. По дорозі, вирішив навідати хвору Галину Петрівну, яка вже чотири роки - паралізована. Старенька проживала сама, за нею доглядали опікуни, оскільки дітей та родичів у жінки не було. Привітавшись з лежачою бабусею нахабний чоловік почав вимагати в неї п’ять – десять гривень на «сто грам». Пенсіонерка відповіла: «В мене грошей взагалі немає, іди звідси». Обурений різкою відповіддю 82-річної бабусі, незваний гість почав лупцювати її кулаками щосили по обличчю та голові. Знесилена Галина Петрівна кликала на допомогу, щоб не було чути стогнання хворої озлоблений чоловік накинув на неї простирадла, ковдри та всі шмаття, які були в кімнаті. Сподіваючись знайти гроші, він перерив всю хату. В будинку дійсно не було ані гривні, а лише найцінніша для старенької - медаль за трудові заслуги, яку зловмисник забрав та зник, навіть не озирнувшись на трудівницю минулих років. Через декілька годин до будинку прийшов один із опікунів Галини Петрівни і одразу не зрозумів: «що сталося і де бабуся?». В кімнаті були розкидані всі речі, а на ліжку бабусі лежали гори шмаття. Він почав розгортати все те, що було накидане на її постілі та побачив страшну картину: бабуся лежала мертва, а її обличчя було залито кров’ю. Зателефонував до міліції, яка негайно почала проводити оперативні заходи по встановленню особи злочинця. Затримали зловмисника у сусідньому селі, свій вчинок він пояснює так: «Я на той час був п’яний та не усвідомлював, що коїв, винна у всьому лише горілка».
За своє діяння чоловік, в якого навряд чи залишились якісь моральні цінності, черговий раз буде відповідати перед судом.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Правоохоронці Київщини святкували 17-річницю Дня Незалежності України

25.08.2008

22 серпня в ГУ МВС України в Київській області відбулися урочистості, присвячені 17-річниці Дня Незалежності України.
Від імені колегії ГУ та себе особисто зі словами привітання до всіх працівників міліції Київщини звернувся начальник ГУ МВС України в Київській області, генерал-лейтенант міліції В.О. Яловенко.
Правами міністра внутрішніх справ та начальника ГУ заохочено 195 працівників міліції Київської області, яким присвоєно чергові спеціальні звання, відзнаки МВС України, почесні грамоти, грошові винагороди.
Хвилиною мовчання та покладанням квітів було вшановано пам‘ять 43 колег загиблих за роки незалежності України.
Правоохоронці Київщини отримали 22 квартири службового житла; сім легкових автомобілів фірми ЗАЗ –« ДЕУ» для міських, районних органів міліції та служб обласного главку, також на їхню честь відбувся святковий концерт.
Подібні заходи проходять в кожному міському районному органі міліції Київської області, де заохочують гідних нашої Батьківщини працівників міліції.



ВЗГ ГУМВС України в Київській області




22 серпня – день пам’яті і вшанування загиблих працівників міліції

22.08.2008

За роки незалежності нашої держави, в ГУ МВС України в Київській області загинуло 43 працівника міліції, з них сім правоохоронців при виконанні службових обов’язків під час охорони громадського порядку. Ашуров Е.Ш. - підполковник міліції; Голубєв О.М. – капітан міліції; Папуша В.О. - старший лейтенант міліції; Голуб П.Г. – прапорщик міліції; Козак В.М. – сержант міліції; Лук’яненко В.В. – старший сержант міліції; Берест І.Е. – командир взводу. В більшості випадків - це працівники відділу карного розшуку та управління державної служби охорони та державтоінспекції. Керівництво головного управління періодично проводить зустрічі з членами сімей загиблих працівників міліції, допомагає їм, прикладає максимум зусиль у вирішенні насущних проблем.
В день пам’яті і вшанування загиблих працівників міліції, відбулася урочиста зустріч начальника ГУ Яловенко В.О. з членами таких сімей. На зустріч із Київщини до столиці приїхало п’ять сімей, нажаль дві сім’ї були відсутні з поважних причин. За круглим столом панувала тепла обстановка. Спільно з членами сімей загиблих правоохоронців розглядали проблеми, які існують в таких сім’ях. Поцікавились життям та навчанням синів та доньок, які виявили бажання навчатися по стопам своїх батьків у навчальних закладах. Особисто пообіцяли взяти під свій контроль вирішення існуючих проблем. Начальник ГУ вручив дружинам та дітям загиблих працівників міліції – подарунки та дав слово і надалі допомагати сім’ям загиблих та як найчастіше проводити такі зустрічі.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Правоохоронцями Київщини виявлено канал збуту наркотичних речовин, які потрапляли до розважальних закладів столиці

21.08.2008

Епідемія наркоманії набирає обертів і стає все більш небезпечною. До столиці України потрапляють наркотичні речовини із різних регіонів. Тому найголовніше завдання працівників Управління по боротьбі із незаконним обігом наркотиків (УБНОН) ГУ МВС України в Київській області не допустити потрапляння та збуту наркотичних речовин у столичному регіоні, протистояти розповсюдженню наркотиків у «своїй» області, викривати найбільш транзитні канали України та позбавляти легкого кримінального заробітку осіб, які наживаються на чужому горі.
Так декілька років тому працівники УБНОН у Сквирському районі Київської області виявили порушницю закону, яка направляла наркотичні речовини до Києва, за свій не легальний бізнес рішенням суду ця особа понесла покарання згідно із законом.
Нещодавно до УБНОН ГУ надійшла інформація, що в гральні заклади столиці постачають наркотичну сировину із Сквирського району. Правоохоронці негайно почали відпрацьовувати дану інформацію. По оперативним каналам працівник УБНОН дізналися, що по трасі Київ-Одеса повинен рухатись автомобіль в якому знаходяться наркотичні засоби. Інформація виявилась достовірною, дійсно вказаний автомобіль близько 19 години вечора рухався по автодорозі, але спроба працівників ДАІ зупинити машину біля поста с. Гребінки виявилася марною. Правоохоронці негайно ввели план «Перехоплення» та близько 20 години вечора біля с.м.т. Глеваха, що у Васильківському районі легковик був зупинений. При огляді авто працівники міліції виявили речовину рослинного походження мілкоподрібнену зеленого кольору. Як пояснив власник автомобіля дана речовина являється наркотичною - маріхуана, яку він зберігав у себе з метою власного вживання, а також часткового збуту. Загальна сума наркотичної речовини становить близько чотирьох - п’яти тисяч гривень. Окрім того в автомобілі був виявлений 4 мм. пістолет «Флобера».
Наразі в діях власника автомобіля передбачені ознаки злочину за ч.2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, збут наркотичних засобів) Кримінального кодексу України.
Наступного дня працівники УБНОН спільно з молодшим інспектором-кінологом Кінологічного центру ГУМВС України в Київській області та службовою собакою «Дезі», яка вже має чимало заслуг у виявленні наркотичних речовин, в житловому будинку, що знаходиться у Сквирському районі, провели санкціонований обшук. В ході якого було виявлено та вилучено: гроші в сумі – 35.007 гривень та 201 долар США, які були здобуті злочинним шляхом від продажу особливо небезпечного засобу – маріхуани; пластмасову коробку в середині якої знаходився поліетиленовий пакет з речовиною рослинного походження, зеленого кольору дрібноподрібленою; пластиковий горщик з речовиною рослинного походження, зеленого кольору – конопля (листки); 90 рослин коноплі – загальною вагою 50 кг; дві двоствольні гладкоствольні рушниці; одна одноствольна рушниця та пневматична рушниця ( які віповідним чином не були зареєстровані).
За отриманою інформацією правоохоронців сім’я, що мешкає в будинку, з корисною метою наживи, навіть нелегально засівала землю, яка знаходиться у їхній власності коноплею.
П’ятидесятирічну господиню будинку, працівники УБНОН декілька років назад якраз і затримували за аналогічно вчинений злочин, за який її умовно засудили. На цей раз провину у скоєному взяв на себе її син.
На даний час проти «наркодільця» порушено кримінальну справу за ч.2 ст.307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, збут наркотичних засобів) Кримінального кодексу України.
Слідство триває.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області





Батьки та діти

19.08.2008

Між батьками та дітьми часто виникають непорозуміння. Один із несподіваних випадків як наслідок батьківської сварки стався у місті Кагарлик, що в Київській області. Ніхто з місцевих жителів навіть і не міг подумати, що суперечка між батьком та сином призведе одного із членів сім’ї до лікарняного ліжка. В один із вечорів батько, Олег Степанович, заїхав до сина, який проживав разом із своєю дружиною неподалік. Невістка приготувала вечерю та залишила чоловіків наодинці. Син Микола, по виразу батьківського обличчя, зрозумів, що на нього чекає неприємна розмова так як він посварився із рідною сестрою. Для відвертої розмови Микола запропонував батьку випити оковитої, що дуже рідко трапляється в їхній родині, оскільки чоловіки фактично не вживають спиртних напоїв і характеризуються з позитивного боку. Зі слів сусідів: «Родина дуже працьовита, порядна та вихована».
Засидівшись за вечерею Олег Степанович вирішив розпочати неприємну розмову, яка стосується питань сім’ї. Виникла сварка, після тривалих суперечок, голова родини схопив ніж, який лежав поряд та вдарив ним в груди рідного сина. У 22 річного хлопця хлинула кров. Батько схаменувшись, що накоїв зі своєю «кровинкою» почав кликати на допомогу. У вітальню забігла невістка, яка одразу зрозуміла, що ніколи з’ясовувати хто винний, а необхідно як найшвидше рятувати життя коханого чоловіка. Перелякана дівчина вирішила не чикати швидкої, а транспортувати потерпілого на автомобілі свекра до Центральної районної лікарні. На щастя лікарі вчасно прооперували батьківського спадкоємця. Винний одразу зізнався правоохоронцям у скоєному. На даний час здоров’я хлопця в безпеці, а проти жорстокого батька, згідно з чинним законодавством, порушена кримінальна справа.

Леся Попович
ВЗГ ГУМВС України в Київській області




Повернутись на головну
Замовити VPS-хостинг
Зареєструвати домен / register domain ua
Free FTP for IP-camera